Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Kan du några bra siter om vampyrer förutom de som står på unga fakta vampyr-sidan?

/ Oscar A. Karlsson, 11 år från Sollentuna

Hej, Oscar!

Det finns hur mycket som helst på webben, men just de på vår egen vampyrsajt är utgallrade. Det kan tyvärr hända att alla inte funkar riktigt. Vi behöver nog se över det där.

Mvh / Richard


Hej igen! Jag undrar om det finns någon bra sida med
varulvar?

/ Anna Ekenstierna, 13 år från Nässjö

Hej, Anna!

Den här är på svenska och täcker ämnet rätt bra:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Varulv

Mvh / Richard


Hej igen Richard!
Jag har två frågor:
1. Jag är väldigt intresserad av vampyrer och undrar om du vet någon bra film om vampyrer.

Det får vara från vilken åldersgräns som helst, men helst 11+, 15+ eller 18+ :)
2. i Nosferatu (1922) heter väl vampyren greve Orlok? Jag har på nåt sätt fått för mig att han heter greve Orloff.

// Greve... hmm... Äsch, Dracula duger väl!

/ Oscar A. Karlsson, 11 år från Sollentuna

Hej, Greve Oscar!

1. Några av mina favvo-vampyrfilmer: "Horror of Dracula (I Draculas klor)", "Blade", "Bram Stoker's Dracula", "Nosferatu", "En vampyrs bekännelse" och "The Fearless Vampire Killers" (Vampyrernas natt).

2. Visst heter "Nosferatus" vampyr Orlok. Filmen är en version av romanen Dracula, men F. W. Murnau som gjorde den hade inga rättigheter till en filmversion, så han var tvungen att döpa om huvudkaraktärerna.

Mvh / Richard


Har det funnits drakar?
Finns drakar enbart i sagor?
Vart kommer drakar ifrån?
Hur länge lever dom?
Kan de flyga?
Kan de spruta eld?
Har de olika krafter?
Hur ser de ut?
Vad händer om man hittar en levande drake?
Vad äter drakar?
Vart uppfanns drakar?
Vilka var drakarnas förfäder?

/ Isidor Beslic Löfdahl, 7 år från Stockholm

Hej, Isidor!

Det var många frågor, men vi betar av dem en i taget.
Har det funnits drakar?: Nej, det verkar inte så.
Finns drakar enbart i sagor?:Japp.
Vart kommer drakar ifrån?: Det finns historier om drakar över stora delar av världen. De äldsta drakarna kommer ur sumerernas mytologi. Andra gamla drakar hittar man på Brittiska öarna och i Kina.
Hur länge lever dom?: Det finns historier om drakar som är lika gamla som vår värld.
Kan de flyga?: Många drakar kan flyga. I Europa har de oftast vingar. I Asien flyger de utan vingar.
Kan de spruta eld?: De flesta drakar sprutar eld eller gift.
Har de olika krafter?: I vissa sagor kan de förvandla sig eller utföra andra trolleritrick.
Hur ser de ut?: Oftast liknar de stora ödlor, ormar eller dinosaurier.
Vad händer om man hittar en levande drake?: Då skulle all världens tidningar och tv-kanaler rapportera om det.
Vad äter drakar?: Ofta äter de människor, men också djur och ibland ädla metaller som guld och silver.
Vart uppfanns drakar?: Det är jättesvårt att säga var myterna om drakar först uppstod. Som sagt, sumererna, som levde i vad som nu är en del av Irak, är ett av de tidigaste folk som berättade om drakar.
Vilka var drakarnas förfäder?: I de grekiska myterna hette urdraken Tyfon. Hon födde sedan fram andra drakar och vidunder. Hos sumererna hette urdraken Tiamat. Forskare tror att man i gamla tider sett ben från döda urtidsdjur, och sedan drömt upp historier om drakar. I så fall kan man säga att djur som mammutar och dinosaurier är drakarnas förfäder.

Du har väl sett var sajt om naturväsen? Där kan man läsa mer om drakar:
http://www.commersen.se/ungafakta/naturvasen/drakar/drakar.asp

Mvh / Richard


Jag har svårt att sova pga monster under sängen.
Hur ska jag göra för att få bort dom?
/Mvh Per
Tack

/ Per, 46 år från Stockholm

Hej, Per!

Låt dem smaka på ficklampan, bara!

Mvh / Richard


Vet du några bra sajter där man kan hitta bilder från Nosferatu (1922), Dracula (1931)?

/ Oscar A. Karlsson, 11 år från Sollentuna

Hej, Oscar!

Här hittar du det mesta om Nosferatu: http://www.nosferatumovie.com/


The Chamber of Dr Werdegast är en sida om Bela Lugosi, som spelade Dracula 1931. Om du tittar under "Pictures" hittar du lite bilder från filmen. Googla annars efter "Bela Lugosi Dracula" eller "dracula 1931": http://www.geocities.com/Hollywood/Set/6240/


Mvh / Richard


tjoho! Jag ska skriva en tio sidig uppsats om vampyrer, och undrar vad jag borde ta med, och var jag kan hitta bra fakta.
TPF!

mvh´// Lizz

/ Liz, 14 år från Gävle

Hej, Liz!

Vampyrer är ju ett jätteämne, så du kan nog bestämma själv vad som ska vara med. Har du kollat in vår egen vampyrsajt? Jag tror vi har fått med det mesta: http://www.commersen.se/ungafakta/vampyr/intro/begin.html


Mvh / Richard


Hej Igen!
Jag har varit med om något övernaturligt. Jag har "kört" anden i glaset och på den tiden var jag stöddig mot andar och spöken. Jag trodde alltså inte på dom och tyckte att det var larvigt att tro på sånt. ´Men vi "körde" anden i glaset och jag sa att jag ville se min farfars farfar. Min farmor var ett medium så hon kontaktade honom och badhonom visa sig. Efter 5min gick jag för jag orkade inte vänta. Jag gick in på mitt rum och där stog min farfars farfar Anders. Han stog med armarna utsträckta som om han ville krama mig. Jag sprang ut till farmor och både jag och farmor såg att han försvann vid tröskeln. Farmor gick dit och bad honom visa sig igen, men det gjorde han inte. Så hon frågade varför han hade utsträckta armar, hon sa att han sa till henne att han ville krama mig.
Men nu kommer min fråga till dig Richard:
Varför dök han inte upp i vardagsrummet?
MVH och Tack på förhand// Andreas

/ Andreas, 12 år från Karlstad

Hej, Andreas! Det finns en massa människor som säger sig haft sådana upplevelser som du berättar om, även jag. Vad en "andesyn" beror på eller vilka regler den följer vet nog ingen. Det verker som om syner av spöken eller andar är vanligare när man är ensam. Det är mer sällan att flera människor upplever något samtidigt, men det finns fall som berättar om det också. Däremot kan jag inte rekommendera någon att prova "anden i glaset". Av någon anledning verkar det vara en ritual som sätter mycket negativt igång och påverkar folk på dåliga sätt.

Mvh / Richard


Hej jag har två frågor: 1.Jag är ganska bra på monster och andra väsen.Men jag har inte så stor nytta av det, bara när jag skriver spökhistorier. Jag vet inte om jag ska fortsätta med det?
2. Jag skulle vilja veta lite mer om Barguest.

/ Anna Ekenstierna, 13 år från Nässjö

Hej, Anna!
Jag tycker att det inte är tillräckligt många som skriver spökhistorier längre. Fortsätt med det! Monster och kusliga figurer spelar ju också en viktig roll i fantasyhistorier. En Barguest är en sorts spökhund från Brittiska öarna. Det finns också varianter av dem på andra ställen i Europa. Den är alltid svart till färgen och har ofta ögon som glödande kol. På vissa platser har den också horn. Andra namn kan till exempel vara Black Shock eller Black Angus. Den anses vara en budbärare åt döden. Här kan du läsa en hel del om Barguesten på engelska: http://en.wikipedia.org/wiki/Barghest

Mvh / Richard


Hej Richard!!
Jag undrar om du vet några bra sidor med fakta om apöken och andar..!!
MVH och tack på förhand// Andreas Kroon

/ Andreas Kroon, 12 år från Karlstad

Hej, Andreas!

Här är en svensk sida:

http://www.spokwebben.se/

Mvh / Richard


hej, kan en vampyr döda en zombie

/ goran, 12 år från stockholm

Hejsan;

Det kan den säkert. En zombie är ju ett återupplivat lik utan några speciella krafter, medan en vampyr har en massa magiska krafter och dessutom är superstark.

Mvh / Richard


jag har redan sicka in en samma dag som nu men har du set ett troll?!?!
p.s. talla saning

/ amelia, 9 år

Hej, igen!

Nä, jag har aldrig sett ett riktigt troll, men min farmors farbror sa alltid att han var en bortbyting, alltså en trollunge som lämnats hos människor. Och han liknade lite ett troll, med buskiga ögonbryn, stor näsa och stora håriga händer, så han kanske hade rätt.

Mvh / Richard


vis komer vampyrer fron några olika saker telexempel en sjukdom för i tiden?

/ amelia, 9 år

Hej, Amelia!

Man gissar att sagorna om vampyrer kan komma från några olika otäcka sjukdomar. En är katalepsi, som gör att en människa verkar död och kan därför bli begravd av misstag. Om den personen sedan vaknar kan man ju tro att han faktiskt kommit tillbaka från de döda. En annan sjukdom som var ganska vanlig bland Östeuropeiska adelsfamiljer i slutet på medeltiden var protoporfyri. Denna sjukdom gjorde att huden torkade och sprack i för starkt solsken. Tandköttet kunde också dra ihop sig så att tänderna verkade längre. Protoporfyri berodde bland annat på en obalans i blodet och därför fick de sjuka ibland dricka grisblod för att försöka få tillbaka den balansen. Låter en del som en vampyr, eller hur?

Mvh / Richard


hej!

jag älskar att studera myter,legender,monster,historia och oknytt.man kan säja att hela mitt liv består av böcker och fantasi.jag skulle vilja tacka er för att det mesta jag gillar finns med på eran site.vad ska man utbilda sig till om man ska bli monsterexpert som du?

/ jeppe, 11 år från kungsbacka(nästan)

Hej, Jeppe!
Du behöver inte utbilda dig till något för att forska om monster och myter, det kan du göra ändå om du hittar bra böcker. De bästa böckerna om sånt här köper jag från USA och England. Om du klarar att läsa engelska kan du börja leta efter såna böcker. Om du vill jobba med sagor och myter kan du utbilda dig till etnolog efter att du gått ut gymnasiet. De kallas också folklivsforskare och jobbar med allt som har med traditioner att göra, både nya och gamla. Några av dem forskar om oknytt, magi och sagor.

Mvh / Richard


hur gammal var du när du började gilla overnaturliga väsen??? jag gillar övernaturliga väsen vi har ett i huset med!

/ bibbi, 10 år från motala

Hej, Bibbi!

Jag har gillat monster, spöken och sånt sen jag var liten. Min mormor berättade en hel del läskiga historier för mig och min farmors farbror sa alltid att han var en bortbyting (en trollunge uppfostrad av människor). Sen har jag jobbat på en herrgård där det fanns både spöken och en hustomte!

Mvh / Richard


jag undrar vem som kom på alla monster och vampyrer och drakar och sånt jag brukar dröma om monster och sånt så jag gillar inte monster och sånt?

/ sebastian ekström, 9 år från örkäla

Hej, Sebastian!

Människan har alltid drömt om monster och hittat på historier om otäcka figurer. Vi gillar helt enkelt att bli skrämda ibland. Grottmänniskorna hade säkert också sina rysare.

Mvh / Richard


hej.jag undrar varför ni har med aztekernas vampyrgudar men inte maya-indiarnernas vampyrgud:Camazotz och hans anhängare?

mvh

/ vet inte från evigheten

Hej, Vet inte!
Det är många vampyrer som vi gallrat bort. Vi plockade nog bara med någon/några vampyrer från olika intressanta områden i olika världsdelar. Men vi kan ju alltid lägga till.

Mvh / Richard


du....Er.... e det precis samma regler på alla lajv erl??

/ felix sjöstrand, 10 år från blomstermåla

Hej, Felix!

Det kan vara lite olika. Det är alltid bäst att fråga vad som gäller om man funderar på att vara med på ett lajv.

Mvh / Richard


Varför kommer alla varulvar fram bara när det är fullmåne?

/ Albin Antti, 8 år från Övertorneå

Hej, Albin!

Det är just fullmånen som framkallar varulven. Men det där stämmer inte alltid riktigt. Vissa varulvar kommer fram med hjälp av magi. Det finns historier som berättar om häxor och trollkarlar som förvandlar sig till vargar genom att använda en magisk salva eller ett förstrollat vargskinnsbälte. De kan bli vargar när som helst.

Mvh / Richard


Fins monster på rigtgt?!?!?

/ Felix Frölid, 10 år från valla

Hej, Felix!

Det beror på vad man kallar monster, men om du tänker på otäcka odjur som gömmer sig under sängen, i källaren, i garderoben och sånt, så finns de inte.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB