Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Vad heter vampyr på latin/// Mvh Jens Ahlén

/ Jens Ahlén, 12 år från Jonslund

Hej, Jens!

Jag tror inte att ordet "vampyr" finns på latin. Däremot talas det om "lamia", som är en sorts vampyr från antiken. Lamia kommer ursprungligen från Grekland, men verkar ha dykt upp i romarriket också. Poeten och författaren Lucius Apuleius berättar i sin roman "Den gyllene åsnan" om tre häxlika systrar som också verkar vara vampyrer. Han kallar dem "lamiärer", vilket då kanske kan sägas vara ett sorts namn på romerska vampyrer.

Mvh / Richard


vilken tycker du är bäst monster varulv eller vampyr

/ Fabian olofsson, 11 år från Jonslund

Hej, Fabian!

Ända sen jag var liten har jag gillat varulven bäst. Jag tycker att det är något både läskigt och spännande med en människa som förvandlas till ett sorts vilddjur.

Mvh / Richard


Hej!

den finns väl inte monster eller liknade på riktigt eller finns det?=)

/ Elisabeth, 10 år från Uppsala

Hej, Elisabeth!

Jag tror faktiskt inte på att monster finns eller har funnits. Man kan säga att monster är en sorts symboler för människans skräck för det okända. Så länge människan har funnits verkar man ha stirrat ut i nattmörkret och fantiserat ihop vad som kunde gömma sig där. Grottmänniskorna hade nog sina egna historier om monster.

Ibland har det visat sig att ett monster som folk talat länge om i själva verket varit ett djur. Ett exempel är den fredliga bergsgorillan, som man först trodde var ett påhittat odjur som åt människor.

Det finns också konstiga sjukdomar som har gjort att vanliga människor har kallats för monster. Det finns en sjukdom som gör att man blir blek och känslig för ljuset. För länge sedan fick de som hade sjukdomen dricka grisblod för att få tillbaka den rätta järnhalten i kroppen. Du kan ju förstå att många trodde att dessa människor var vampyrer!

Så det är alltså människans egen fantasi som skapar monstren.

Mvh / Richard


Heej Richard!!!!
Kan du ge mej en bra hemsida som handlar om vampyrer??? Skulle bli väldigt tacksam

/ Jens Ahlén, 12 år från Jonslund

Hej, Jens!

Jag tror nog faktiskt att vår egen vampyrsida är den bästa på svenska. När jag hittat andra svenska vampyrsidor ser jag att många snott våra texter. Har du kollat in våra vampyrer?

http://ungafakta.se/vampyrer/

Mvh / Richard


Hej!
Nu är det så att jag skulle vilja ha lite fakta om Cthulu, men jag är för lat för att orka läsa Lovecrafts böcker (en novell har jag orkat med, skuggan ur tiden). Så vitt jag vet är det en stor bläckfisk, Är det så?

Lite off topic men, vet du om någon bra film om Zombies?

/ AnimeFangirl, 13 år från Landet där man böjer bananerna

Hej, AnimeFangirl!

Chtulhu är en varelse som i Lovecrafts kosmiska monster-mytologi kom till jorden för flera årmiljoner sedan. Med sig hade han sina "greasy star-spawn" (flåttiga stjärn-yngel) vilka är miniversioner av honom själv. Det fanns redan andra varelser på jorden då Cthulhu anlände, nämligen de också utomjordiska Elder Things (De gamla tingen) och deras formlösa slavmonster shoggotharna. Det utbröt enorma krig mellan Cthulhu och Elder Things. Bägge civilisationerna blev nästan utplånade, med det var Cthulhu som till slut drog sig tillbaka. Han sägs nu ligga sovande i ett gravvalv inuti den sjunkna staden R'lyeh, på havets botten. En dag kommer R'lyeh att resa sig igen, Cthulhu vaknar och "ett stort jämmer ska höras över världen", som Lovecraft skriver. Vår civilisation kommer då att gå under och Cthulhu skapar en ny fruktansvärd världsordning. I slutet av novellen "Call of Cthulhu" sätts dessa händelser i rörelse.
Cthulhu beskrivs ha en människolik kropp, med ett huvud som ser ut som en bläckfisk och vingar på ryggen. Han är hög som en skyskrapa och täckt av grönt, slemmigt skinn. Under hela människans historia har Cthulhu och andra monstruösa utomjordingar tillbetts som gudar i Lovecrafts historier. Det finns kulter i novellerna som dyrkar dessa monster och förbereder sig på deras återkomst.
Det finns lite olika förslag på hur namnet "Cthulhu" ska uttalas. Lovecraft själv sa ofta "klooloo", men han ändrade sig några gånger. Andra menar att man ska säga "shooloo". Det accepterade versionen är "k-THOO-loo". Lovecraft sa att namnet inte är menat att uttalas av människotungor, så hur vi än försöker säga och stava det, så blir det fel.
Kul att du är intresserad av Lovecraft. Är du medlem i vår monsterklubb? I vårt arkiv på Monsterklubben har vi en lång artikel om Lovecrafts liv och fantasier.

Min favorit-zombiefilm är "Shawn of the Dead". Den är kul, blodig och till och med lite känslosam ibland. Annars gillar jag "Zombieland", "Dawn of the Dead" (både nya och gamla versionen), och den italienska "The Beyond" (som är grisigt otäck, men mycket stämningsfull).

Mvh / Richard


hei, richard! jag har en bok med eventyr fra seks nordiske land,island, færøyene, norge,danmark, sverige og finnland. jag undrar hur de oppstod og ble samlat i hop?mvh/per morgan!

/ per morgan augland!, 21 år från Norge

Hej, Per Morgan!

Danmark, Norge och Sverige delar många sagor. Till exempel finns nästan samma saga som "Mumle gåsägg" i Norge, "Hans, sjöjungfruns son" i Danmark och "Vilanus halvjätten" i Sverige. Några sagor är helt unika för ett särskilt land, till exempel norska "Tre bockarna Bruse". Finska sagor och myter är nästan unika för det landet, men delar likheter med äventyr från slaviska länder.
Under 1800-talet började man i norden intressera sig för sitt kulturarv. I Norge var det Asbjörnsen och Moe som samlade ihop Norska folkeventyr, i Sverige jobbade Gunnar Olof Hyltén-Cavallius, George Stephens med flera med samma sak. Deras arbeten lade grunden för etnologisk forskning i norden. Det var tur att dessa människor samlade in alla gamla historier, annars kanske de skulle vara helt bortglömda idag.

Mvh / Richard


Hej Richard///////////////////////

Vet du hur man gör en tecknad film enkelt och snabbt. Men det behöver inte vara en super disney film bara en vanlig tecknad film. Jag planerar att göra fyra styckan men jag behöver dina råd snälla.

Och vem tror du skulle vinna om Candyman slåss mot Tallman från phantasm. Och Pumpkinhead mot Djinn the wishmaster och mot Lepruchaun????

Snälla svara på dom här frågorna

/ Kristoffer Östfelt, 14 år från Spångsholm

Hej, Kristoffer!

Det finns egentligen inga snabba vägar till att göra en tecknad film. Man får helt enkelt ha tålamod. Ett sätt är att använda Adobe After Effects. Man har sin figurs kropp i olika delar, armar och ben för sig till exempel, och i programmet kan man sedan importera varje del i olika lager och röra på delarna med något som kallas keyframade rörelser. Lite invecklat, om man inte gjort det tidigare.

I monsterfajterna röstar jag på Candyman och Wishmaster-djinnen som segrare!

Mvh / Richard


Hej, Richard!

Jag såg att någon hade frågat om Batman-skurken "Funhouse". Jag såg faktiskt honom i ett avsnitt av den tecknade serien "Batman: Den tappre och modige" på Cartoon Network. Enligt vad jag såg verkar det som att han ser ut som en stor, människoliknande trädocka (ungefär). Han använder sig av onda leksaker.

P.S: Jag är inget större Batman-fan, och jag har inte sett filmerna. Jag ville bara ge dig ett litet tips. Hoppas det hjälpte!

/ Simon Hellqvist, 10 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Aha! Det verkar inte vara en skurk som dykt upp i mina gamla Batman-tidningar. Tack för tipset! Nu vet vi att det finns en Funhouse iallafall.

Mvh / Richard


Hej igen, Richard!

På ämnet "Oknytt" på Naturväsen-avdelningen, har jag flera gånger sett att i slutet av sista meningen på en oknytts-beskrivning så finns det två punkter. Är det meningen att det ska vara så, och skapa lite "mystik", kanske? Eller är det bara ett väldigt vanligt skrivfel?

Dessutom har ni satt "Jättar" först på bokstaven "J". Varför har ni gjort så?

P.S: Trollen kan kanske få en egen avdelning på Naturväsen? Jag minns att jag har läst en hel bok som bara handlar om troll. Det finns ju så mycket fakta och så många berättelser om de håriga, guldälskande figurerna.

Tack på förhand!

/ Simon Hellqvist, 10 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

De där konstigheterna på "Oknytt" har nog med slarv att göra. Vi har missat några saker som inte är som de ska. Men tack för påpekandet -nu vet vi att konstigheterna finns och kan fixa dem.

Troll skulle nog kunna bli ett helt ämne om man hade velat. Det finns ju olika sorters troll i Skandinavien. Men än så länge får det räcka med att troll finns med under bokstaven "T".

Mvh / Richard


hej richard kan du ge lista på en rad demoner (gärna okända) och skriva lite om dem

/ zacke, 12 år från asarum

Hej, Zacke!

Det finns ett lustigt uppslagsverk som heter "Dictionnaire Infernal", som gavs ut av Colin de Plancy 1818. I denna bok beskrivs en massa demoner av de Plancy. Här följer några exempel:

Behemot liknar en elefant och symboliserar glupskhet och girighet.
Belfagor avbildas ibland som en ung flicka och sägs vara lättjans demon. Den som kallar på Belfagors hjälp vill bli rik och framgångsrik utan att behöva anstränga sig.
Stolas ser ut som en uggla och kommenderar 26 legioner djävlar. Han lär ut astronomins hemligheter, liksom vilka örter och ämnen i naturen som har magiska egenskaper.
Caarcrinolaas ser ut som fabeldjuret grip, men har ett hundhuvud istället för örnhuvud. Han far osynlig runt i världen och eggar människor att begå mord.
Buer ser ut som ett huvud omgivet av ben. Som ett hjul far han fram i världen. Den som kallar på Buer lär sig filosofi, läkedom och logik, samt får hjälp med att skaffa trogna tjänare.
Adramelech har åsnehuvud och påfågelsstjärt. Han är högste kansler och skattmästare i helvetet. Han sprider stolthet omkring sig.
Ukobach är en av de demoner som håller helvetets eldar ständigt brinnande med olja. Han visat sig ibland med brinnande kropp och sägs ha uppfunnit fyrverkerierna, liksom stekt mat.
Ubizoth består av bara ögon och ägnar tiden åt att skrämma barn i nattörkret.

Colin de Plancy trodde först inte på demoner utan samlade bara in information baserat på historier han hört och läst. Senare i livet blev han katolik och använde sina efterforskningar som fakta.

Mvh / Richard


Hej
Jag undrar om drakar är monster? Och om drakar är fjäliga, stora, farliga, snälla, egensinige & vackra!!!

/ Melina, 11 år från Finland Aland

Hej, Melina!

Drakar är absolut ett sorts monster, ett av de mest kända och äldsta monstren. Det finns drakar i nästan alla kulturer på jorden. I de gamla sagorna är drakar oftast elaka, men i senare fantasyböcker kan drakar vara både goda och hjältemodiga.


Om du går in på vårt ämne om naturväsen och klickar på kantarellen, den tredje svampen längst ner, så hittar du en massa fakta om drakar:

http://www.ungafakta.se/naturvasen/

Mvh / Richard


hei! jag har lest om en kjempefågel i en norsk monsterklubb, som skal ha levd på madagaskar, som heter rokk? har du noget du kan beretta mig om den? mvh per morgan!

/ per morgan augland!, 21 år från Norge

/ per morgan augland!, 21 år från norge

Hej, Per Morgan!

Fågel rock dyker upp i sagosamlingen Tusen och en natt (Arbaian Nights), i historierna om Sinbad sjöfararen. Där beskrivs fågel rock vara så stor att den kan lyfta stenar stora nog att sänka ett helt skepp. Sinbad hittar ett är från fågel rock och tror först det är ett litet berg. Det finns olika stavningar på fågelns namn, som rhuk, rokk, roc, med flera. Fjädrar som under medeltiden sades komma från fågel rock var troligen torkade palmblad.

Kopplingen till Madagaskar har att göra med de jättefåglar som levde där en gång i tiden. Aepyornis, eller "Madagaskarstrutsen", som den också kallas, var antagligen den tyngsta fågel son någonsin funnits. Man tror att de vägt upp till 450 kilo, nästan ett halvt ton, och den blev uppåt 3 meter hög.
Äggen kunde rymma åtta liter och är därmed de största ägg man känner till. Aepyornis var en fredlig växtätare som på många sätt liknade vår nutida struts. Den var nog för stor för att kunna röra sig riktigt snabbt.
Det fanns inga stora rovdjur på Madagaskar där strutsarna levde, och därför klarade de sig ända fram till 1700-talet, då människan upptäckte och utrotade dem.

Mvh / Richard


Hej, Richard!
Jag har en sak att säga:

När man går in på "Pyssel" och "Lekar och Spel" finns det ju en massa online-pussel och utskriftsbara brädspel. Men om man går in på "Spel" så saknas flera av de nyare grejerna - bland annat "Tomtepussel" och "Julnattens Fasor". Varför är det så? Har ni glömt att lägga in grejerna där, eller hur är det? Ni kanske tycker att det är onödigt att ha två sidor med exakt samma innehåll?

P.S: Tack så hemskt mycket för "Livets Utveckling"! Jag tycker att det är hemskt intressant! Jag bara väntar och väntar på att Nyhetsbrevet ska komma, så att jag får skriva ut och färglägga utdöda djur och växter!

P.S.S: I min förra fråga råkade jag skriva "... så jag har gjort nån olaglig kopiering eller så..."! Jag menade förstås "... så jag har INTE gjort olaglig kopiering eller så..."!

Tack och Hej!

/ Simon Hellqvist, 10 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Det saknas nog lite spel, som ligger någon annanstans. Men vi ska lägga upp samma pyssel på fler ställen, så det blir lättare att hitta till det.

Kul att du gillar "Livets utveckling"! Vi hoppas att många ska tycka att det är intressant och att man kan lära sig lite från det.

Vi trodde inte att du gjort nån olaglig kopiering :)

Mvh / Richard


Vilket är det läskigaste monstret?

/ Marcus, 9 år från Skurup

Hej, Marcus!

Det är nog olika för olika människor. Många tycker till exempel att monstren från ALIEN-filmerna är riktigt läskiga. Vilket tycker du är läskigast?

Mvh / Richard


Vilket är ditt favorit monster? Och kan du berätta lite om ditt favorit monster?

/ Annie, 12 år från Skurup

Hej, Annie!

Mitt favoritmonster är jätteapan Kong från filmen "King Kong" (1933). Det finns senare versioner, men det är denna jag gillar bäst. Jag såg filmen när jag var fem år gammal och sen har den varit min favoritfilm.

Det finns lite olika versioner av Kong. Den amerikanska King Kong är en förhistorisk gorilla som är ungefär 8 meter hög. Han bor på Dödskalleön, där det också lever en massa dinosaurier. Han fångas och tas med till New York där han rymmer, men sedan dödas han av flygplan med kulsprutor.
Det finns också en japansk version av Kong som dyker upp i två filmer.
Den japanska King Kong är uppåt 40 meter hög. Han kan dra energi från elektricitet och åskan. Han bor på Faro-ön där han dyrkas av en fiske-befolkning. Han räddar en gång fiskarna från en jättebläckfisk och senare slåss han mot den eldsprutande jätteödlan Godzilla och i en annan film mot en robotversion av sig själv.

Mvh / Richard


Jag har hört talas om batman skurken "funhouse" kan du berätta lite om honom.

/ sam aziminejad, 9 år från ystad

Hej, Sam!

Tänker du på Jokern? Jag kommer inte på någon skurk som heter funhouse, men det finns olika "Funhouse" som har med Jokern att göra. Det finns en bok där han lurar in Batman i sitt eget "Lustiga huset", där han håller polismästare Gordon fången. Sen kallades psyksjukhuset Arkham "The Joker's Funhouse" under lanseringen av "Batman:Arkham City".

Mvh / Richard


jag undrar villket det messt kännda monstret är?
och hur ett monsster kommer till ?

/ moa larson, 11 år från örebro

Hej, Moa!

Det är jättesvårt att svara på vilket som är det mest kända monstret. det finns ju en del kändisar. Men jag gissar att Dracula eller Frankensteins monster ligger i toppen.

Monster kommer till på en massa sätt. En vampyr skapas vanligen när en annan vampyr biter en människa så den personen dör. Den som är varulv kan ha blivit biten av en annan varulv, eller är han född på julafton eller kan ha använt svart magi. Frankensteins monster är ihopsatt av delar från döda människor. Jättemonstret Godzilla är en dinosaurie som utsatts för radioaktiv strålning. Som du märker kan ett monster ha en massa olika ursprung.

Mvh / Richard


Hej , Richard kan vi ha "sagan om ringen" i monster klubben?

/ joel, 10 år från gammel sträng

Hej, Joel!

Det kan nog bli plats för det så småningom.

Mvh / Richard


Vad är din favorit monster film?

/ Annie, 12 år från Skurup

Hej, Annie!

Min favoritmonsterfilm är "King Kong" från 1933. Det finns senare versioner, som jag tycker är OK, men originalet från 1933 tycker jag är allra bäst. Jag såg "King Kong" när jag var bara fem år gammal och det var en jättestor upplevelse för mig.

Mvh / Richard


Kommer toho att göra en ny godzilla film och finns det u.f.o.n ?

/ William Karlsson, 12 år från Kalmar

Hej, William!

Ja, Toho har sagt att de tänker göra en ny Godzilla 2014. Då är det 60 år sen första Godzillafilmen. Än så länge är det sagt att Godzilla kommer att kämpa mot en ny version av ett gammalt monster, Hedorah, "The Smog Monster", som skapats av miljöförstöringen på jorden.

Men filmbolaget Legendary Pictures i USA har fixat rättigheterna att göra en ny amerikansk Godzilla. Den hoppas de ska vara färdig 2012.

När man säger UFO är det viktigt att göra klart vad de bokstäverna står för. UFO betyder (i svensk översättning) oidentifierat flygande föremål. Det handlar alltså om något man sett på himlen, men man vet inte vad det är än. Jag misstänker att du tänker på flygande tefat, alltså utomjordiska rymdskepp. Så här är det: Fenomenet UFO finns. Det betyder att folk över hela världen varje år ser konstiga farkoster, ljus, bollar, moln och annat på himlen. En teori säger att det man ser är utomjordiska rymdskepp, som kommit till jorden för att studera oss människor. En annan teori säger att UFO är en sorts hallucination som hjärnan framkallar. Ännu en teori menar att allt bara är bluff. Och så vidare. Det finns alltså ingen lösning på UFO-mysteriet än. Men mysteriet, och fenomenet UFO, finns absolut. Det är upp till var och en att gissa vad UFOn egentligen är.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB