Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Richard!!!! när jag sökte en bild på google så såg jag den där bilden ser bekamt utt nån har kopierat bilden från unga fakta!!! http://hem.passagen.se/sissso/diatryma.htm här är länken Om oss den sidan tänkte jag på............................ mvh joel

/ joel, 10 år från gammel sträng

Hej, Joel!

Tack för tipset! det är många som "lånar" bilder av oss utan att fråga om lov. Vi får se hur vi gör åt detta.

Mvh / Richard


kan man jaga monster och spöken ?

/ Andreas från Lomma

Hej, Andreas!

Det finns ju många som letar efter bevis för att monster och spöken finns. Exempel på detta är TV-programmen "Det okända" på TV4+ och "Monster Quest" på History Channel. Så man kan ju kalla dessa människor spök- och monsterjägare om man vill.

Mvh / Richard


Hej Richard! 1.Är dinosaurier dom enda Monstren som har levt?????????? 2.Har du varigt på naturhistoriska riksmusseumet öppe i stocholm? 3.fanns det en anan 4bent köttötare på trias en postoshucus? Mvh/joel den lilla palentologen

/ joel, 10 år från gammel sträng

Hej, Joel!

1. Dinosaurierna är väl, tillsammans med andra urtidsdjur, de mest monsterlika varelserna vi haft. de liknar ju till exempel drakar.

2. Nu var det längesedan men vistst har jag varit på naturhistoriska i Stockholm. Jag kan också rekommendera British Museum of Natural History, om du är i London nån gång. Där snackar vi dinoskelett! Sist jag var där hade de också dinomodeller i naturlig storlek, som reagerade på ljus från de människor som gick förbi dem.

3. De fyrbenta djuren var ju de vanligaste under Trias, så det fanns också andra köttätare på fyra ben, fast många av dem också åt fisk, till exempel Proterosuchus. Cynognathus var en annan effektiv köttätare.

Mvh / Richard


Tja!
Ja ville bara säga att monstrerna till "läskigast på bordet" är väldigt bra. Det är kul att det har kommit nya halloweentips och jag hoppas på att det ska komma fler sminktips.

/ Robert Wibeck, 12 år från Mölndal

Hej, Robert!

Kul att du gillade vårt lilla monsterspel. Figurerna på korten är dockor som jag byggt till olika projekt.

Vi hinner tyvärr inte göra fler sminktips till Halloween i år, men kan nog lova att det blir lite mer av det nästa år.

Mvh / Richard


Hej Richard. Du är lätt den bästa experten på Ungafakta. Men jag undrar om du har ett vanligt jobb eller arbetar du bara för Unga Fakta?

Sedan undrar jag om Yetin och Snömannen är samma monster? Och skogsrået, som är en figur i svenska sagor, kan du berätta om henne?

Finns det några roliga böcker om olika sorters monster? Älskar knäppa och gulliga monster som Brownie och liknande.
/Dag
P.S. Jag undrar också om man skulle kunna föra in Godismonstret under underklassen Grönsaksmonster, eller kanske på Slemmonster? Men de borde tillhöra Matmonster, tycker jag.D.S.

/ Dag, 14 år från Skinnskatteberg

Hej, Dag!

Tack för det! Unga Fakta är mitt vanliga jobb, vilket kanske är lite ovanligt.

Yetin och Snömammen är samma varelse. Yeti är det namn som används för honom i Nepal.

Det svenska skogsrået är egentligen en ganska farlig figur, men bara för karlar. Gå in på vårt faktaämne "Naturväsen", så kommer du att hitta en del om skogsrået och andra varelser som liknar henne.

Den roligaste boken om monster som jag vet är "Massor av monster" av Mercer Meyer. Den är från 1980-talet, men brukar gå att låna på biblioteken. Det är ingen faktabok, men som sagt kul. Sen finns det säkert en del nya svenska böcker som jag inte har koll på. Den mest kompletta monsterboken jag vet är "Giants, Monsters, and Dragons: An Encyclopedia of Folklore, Legend, and Myth" av Carol Rose.

PS: Jag tror du är större expert på godismonster än jag.

Mvh / Richard


Hej jag ska ha en halloween-fest snart och då ska jag ha en frågesport om vampyrer och då undrar jag lever vampyrer i flock?
Jag tror det men det e någon i min klass som säger att dom inte gör det så vem har rätt? ;D

/ Lovisa, 12 år från HOFORS

Hej, Lovisa!

Det där är lite olika, beroende på vilken historia man tittar på. I folktron lever vampyrerna ensamma. De bor i sina gravar och lämnar graven om natten i form av en dimma som tränger upp genom ett litet hål i marken. Sedan tar den sin människolika form och ger sig in i byar för att hitta offer att dricka blod från. Dessa vampyrer visar aldrig några känslor eller har någon egentlig personlighet.

I litteratur och filmer är vampyrerna en annan sorts varelser. De har behållit sina mänskliga personligheter och blir därför ofta ensamma. I romanen "Dracula" lever Dracula tillsammans med tre kvinnor han gjort till vampyrer. I boken och filmen "En vampyrs bekännelser" lever vampyrerna Claudia, Louis och Lestat tillsammans, fast Claudia och Louis hatar och fruktar Lestat. Det är inte så lätt i dessa historier att träffa andra vampyrer. I andra romaner, spel och filmer är det så gott om vampyrer att de lever tillsammans i stora grupper.

Det finns lite olika varianter, alltså. Man kan säga att den moderna vampyren helst lever i flock, medan folktrovampyren inte gör det.

Mvh / Richard


Hej Richard!!! Jag undrar om.... När jag var på logen lät det som nån gick där är det ett spöke??????men jag är ensam där??? OBS!!!!! Har du vrigt i gammel sträng i hälsingland nån gång fär att jag bor i gammelsträng.http://denlillapalentologen.blogspot.com/ mvh/Joel den lilla palentologen

/ joel, 10 år från gammel sträng

Hej, Joel!

Det kan kanske hända att det var helt naturliga ljud du hörde på logen, särskilt om den är ett gammalt trähus. Träet krymper och sväller hela tiden och låter då. Dessutom kan det hända andra knasiga saker. Om man går över ett gammalt trägolv kan det plötsligt börja knaka som av osynliga fötter bakom en. Då är det träet som sträcker på sig igen efter att man tryckt ner det med sin kroppsvikt.

Jag har tyvärr aldrig varit i Hälsingland alls. Det får väl bli ett besök någon gång i framtiden.

Mvh / Richard


hej

jag har hört talas om att för 500 år sen levde den första vampyren.
berättelsen:

det var en eftermiddag då drottningen var i sitt rum hon satt och sydde.

plötsligt råkade drottningen att sticka sig med nålen, det rann ut blod.

hon plåtstrade om sig men kände sig svag.

på morgonen var hon så svag att hon tappade sitt drickglas från handen , hon ville ta upp glasen med händena men då stickte hon sig, det rann så mýcket blod.

och utan att hon tänkte smakade hon blodet.

det va gott tyckte hon.

då började hon kalla hit människor att jobba till henne så att hon dreck deras blod.

de blev lurade.

nu va personena i hennes slott slut.

hon gick till byn , och kalla människor som skulle jobba för henne
du vet säkert varför.

snart märkte byn att människor kom inte tillbaks från hennes slott.

det skickades hela tiden människor men inga kom tillbaks,

då va de slut.

drottningen gick ner till byn igen för att hämta människor, men av sin rädsla ville ingen
följa med.
men drottningen va smart, hon valde istället vilka hon ville ha.

nu hade byn fått nog, med alla försvunna männniskor,

så de bestämde att de skulle attackera drottningen

och det gjorde de, de brände upp henne och til sist hittade de alla döda människor som va slängda i en källare.

MIN FRÅGA ÄR:

är det sant?

tack

/ lilly, 13 år från skåne

Hej, Lilly!

Puh! det var en lång historia som jag faktiskt inte hört förr. Men den låter en del som den historiska adelsdamen Elisabeth Bathory, som badade i blod för att se yngre ut. Hon tog livet av en massa människor.

De äldsta vampyrerna jag känner till hör ihop med Lillith, som var den bibliske Adams första hustru. Hon blev utkastad ur Edens lustgård, eftersom hon var lika viljestark som Adam. Som hämnd födde hon fram en massa vampyrer och andra monster för att förpesta livet för människorna, alltså Adams ätt.

Mvh / Richard


jag undrar om troll har funnits eller finns.

/ Emma, 10 år från höör

Hej, Emma!

Jag tror att troll bara är påhittade figurer, precis som drakar och vampyrer. Man berättade historier om troll för att förklara konstiga händelser och fenomen i naturen. Till exempel verkar både virvelvindar och kulblixtar ha sagts vara troll i förklädnad.
Gunnar Olof Hylten-Cavallius, som levde på 1800-talet, var en av de första som samlade ihop sägner och sagor i Sverige. Han trodde att lindormen var ett riktigt djur och också att trollen var ett folkslag som levt i norden innan vi andra flyttade hit. Han menade att trollfolket drivits undan efter hand och nu nästan var utdöda.

Mvh / Richard


Hej Richard!!!!

Jag tycker monster är läskiga och spännanade!!!! Hur länge har du hållt på med monster?Och en fråga till:Tror du att monster har funnits förri tiden?Hejdå från Ester!!!!!!!!!!!1

/ Ester Häggfors, 9 år från Kalmar

Hej, Ester!

Jag tycker också att monster är spännande och läskiga. Jag har varit intresserad av monster sen jag var runt fyra år. Då såg jag en film på TV om jätteödlor som trampade ner hus.

Jag tror faktiskt inte på att monster har funnits. Man kan säga att monster är en sorts symboler för människans skräck för det okända. Så länge människan har funnits verkar man ha stirrat ut i nattmörkret och fantiserat ihop vad som kunde gömma sig där. Grottmänniskorna hade nog sina egna historier om monster.

Ibland har det visat sig att ett monster som folk talat länge om i själva verket varit ett djur. Ett exempel är den fredliga bergsgorillan, som man först trodde var ett påhittat odjur som åt människor.

Det finns också konstiga sjukdomar som har gjort att vanliga människor har kallats för monster. Det finns en sjukdom som gör att man blir blek och känslig för ljuset. För länge sedan fick de som hade sjukdomen dricka grisblod för att få tillbaka den rätta järnhalten i kroppen. Du kan ju förstå att många trodde att dessa människor var vampyrer!

Så det är alltså människans egen fantasi som skapar monstren.

Mvh / Richard


vilken monster är hybrid (någånting blandat med ett andra djur än sig själv)med flest djur!

/ sam, 9 år från ystad

Hej, Sam!

Det finns ju en del men en av de mytologiska hybrider som är mest uppblandad är den Japanska Bakun. Bakun äter drömmar och mardrömmar och sägs var sammansatt av delar från tiger, elefant, tapir, oxe, björn, noshörning och get. En ganska konstigt djur, kort sagt.

Mvh / Richard


Har häxor och spöken och sånna där grejer funnits eller finns det typ andar nu?

/ Elin Nilsson, 10 år från Ramsele

Hej, Elin!

Jag tror inte att det har funnits såna häxor som far på kvastar till Blåkulla. Däremot har det funnits kvinnor som kallats för häxor. De finns fortfarande och håller på med naturläkekonst och andra gamla kunskaper som nästan är bortglömda. Om du besöker vårt ämne om häxor kan du lära dig mycket om detta:
http://www.ungafakta.se/haxor/

Sen finns det en massa människor som säger att de mött andar. Jag tror inte på spöken som far runt i lakan och rasslar med kedjor för att skrämmas. Men vem vet, kanske människan har en själ som far vidare någon annanstans när kroppen dör. Det är ju fortfarande ett stort mysterium.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Jag har har en fråga:
Jag vill klä ut mig till något riktigt kusligt till halloween, gjärna ett monster. Men inte något sådär känt som frankensteins monster eller Dracula. Har du några tips? Och i så fall hur?

/ Thea, 10 år från Lund

Hej, Thea!

Har du kollat in smiktipsen på vår Halloween-sida?:

http://www.ungafakta.se/pyssel/tips/smink/

Det kan vara skönt att bara vara sminkad (målad) i ansiktet, eftersom man kan äta, dricka, prata och pussas då. Men om du inte vill testa någon av våra sminktips kan du göra en egen sminkning. Ett tips är att göra en "halv" sminkning. Titta på vår döskallesminkning. Gör den bara på halva ditt ansikte. Rita en röd, blodig kant, liksom en spricka över ditt ansikte, uppifrån pannan ner till hakan. Sedan sminkar du döskallen på ena halvan av ansiktet, på ena sidan av den röda kanten. Då ser det ut som om skinnet ramlat av på den sidan ansiktet! Kan vara ganska läbbigt, men enkelt.

Mvh / Richard


finns vampyrer??

/ Lisa, 10 år från Borås

Hej, Lisa!

Nej, det finns inga riktiga vampyrer och det verkar aldrig ha funnits några. Men det finns flera olika anledningar till att myten om vampyrer funnits så länge. Till exempel finns det en läskig sjukdom, protoporfyri, som tros kunna vara en av orsakerna till tron på vampyrer. Den som lider av protoporfyri kan bli blek, ljuskänslig och få mycket torr hud. Skinnet drar ihop sig, även tandköttet, och tänderna ser längre ut och huvudet kan bli dödskalle-likt. De som drabbades blev ibland rekommenderade att dricka grisblod för att få ett kraftigt järntillskott. Det var förr i världen, men numera behandlas sjukdomen med mediciner.

Det finns en del människor som kallar sig vampyrer men de är inga riktiga, övernaturliga vampyrer. De har bara valt att leva en livsstil som vampyrer, eftersom de tycker att vampyrerna står för saker som de själva kan känna igen sig i. Vissa gör det oftast bara en period av sina liv, sedan får de andra intressen.

Mvh / Richard


HEj jag undrar om du har sett ett monster!

Per 74 år.

/ Per, 74 år från Sverige

Hej, Per!

Jag har sett en hel del monster, men bara på film!

Mvh / Richard


Hej Richard!!! tängte ni på mig när ni skulle länka utt min blogg???????????????? http://denlillapalentologen.blogspot.com/2010/10/dinosaurie-film.html#comments En av mina filmer jag har giort

/ joel, 10 år från gammel sträng

Hej, Joel!

Ja, vi tyckte det kunde vara kul och inspirerande att visa hur våra besökare gör egna sidor om sånt de är intresserade av. Ska gå och ta en koll på din dinofilm nu!

Mvh / Richard


Hej Richad. jag undrar hur man gör ett monster som är lika stort som en vanligt lånd vuxen?hoppas att du svarar snart!!

/Mvh jossan

/ josefine, 8 år från stockholm

Hej, Jossan!

Du menar ett monster nu till Halloween? Tänker du på en kostym eller en läskig docka som man kan ha stående? Har du sett vår Halloween-avdelning här på Unga Fakta? Vi har ett spöke som man kan göra av ett lakan, en sopborste och lite annat:

http://www.ungafakta.se/pyssel/halloween/

Det här spöket kan man säkert göra om till ett monster också, om man vill.

Om det här inte var alls vad du hade tänkt dig kan du väl skriva igen, så funderar vi vidare.

Mvh / Richard


Hej Richard

Jag håller på att skriva en skräckberättelser och undrar en sak.
När jag skriver om monstret ska jag ha ett som jag hittat på eller ska jag använde en av dom vanligaste.

Och i min berättelse finns det ett monster som dödar folk men jag vet inte vilket sorts monster som dödar folk ,helst ett monster som folk känner igen .


Kram Kevalin

/ Kevalin, 11 år från Luleå

Hej, Kevalin!

Du kan själv bestämma om du vill använda ett redan påhittat monster eller hitta på ett eget. Fördelen med ett eget monster är ju att du kan forma det precis som du tycker det ska vara. Ett bra knep är att fundera på vad du själv tycker är läskigt här i livet och sedan låta monstret stå för dessa läskigheter. Chansen är stor att fler än du är rädda för samma saker.

Om du väljer att använda ett redan påhittat monster, till exempel en vampyr, kan det vara bra att göra lite efterforskningar. När du vet lite mer om just det här monstret kan du välja vilka bitar av faktan du vill använda och vilka du vill strunta i. Ofta gillar vampyrer inte solljus, men kanske just dina gör det.

Monster som folk känner igen är: Vampyrer, varulvar, zombies, bigfoot, drakar, demoner. Använd helst inte monster från kända filmer. Dels får man inte göra det utan att betala för rättigheterna att använda den figuren. Dels kommer folk bara att tänka på filmen och inte din egen historia.

Lycka till!

Mvh / Richard


Hej
Tror du på monster?
Har du sett något monster?
är monster elaka?

/ Ellen ☺, 11 år från Trollhättan!

Hej, Ellen!

Nej, som tur är verkar riktiga monster inte finnas. Jag tror iallafall inte på monster som varulvar, vampyrer och sånt. Men jag tror att monster som Loch Ness-odjuret, Storsjö-odjuret, Bigfoot och Snömannen kan ha en naturlig förklaring. Jag tror att dessa monster kan vara djur som vetenskapen inte hittat än. Eller kanske de är djur som vi tror har dött ut för länge sedan.

Jag har aldrig sett något monster själv.

Ofta är monster elaka i sagor, böcker och filmer, men det är liksom monstrets jobb. Grendel i sagan om hjälten Beowulf är ett typiskt monster. Han kommer om natten, smyger in i ett stort hus och äter upp alla där. Sedan dyker Beowulf upp, brottas med Grendel och skadar honom så mycket att han dör. Grendel är det otäcka i sagan som ger oss kalla kårar. Hjälten Beowulf kommer sen och ställer allt till rätta -tar bort det otäcka. Men sen finns det ju goda monster också. Den eldsprutande jätteödlan Godzilla försvarar planeten jorden mot onda monster och demonen Hellboy gör detsamma.

Konstigt nog är det människan själv som hittat på alla monster vi är rädda för. Man vet inte riktigt varför det är så, men det verkar som om vi behöver något okänt att vara nyfikna på och ibland rädda för. Grottmänniskorna, som levde för länge sedan, hade säkert också monster som de berättade om.

Mvh / Richard


Hej richard! 1.När ska du skriva något nytt på din blogg???? 2.Ska du titta jag har lagt in nya saker 3.Är dinosaurier riktiga drakar????????? 4. varför trode man på 1800talet att mång dinosaurier gick på fyra ben 4Jag har comenterat på din blogg 5.finns det en anan kött ätande dinosaurie en postoshuchus? mvh/joel denlillapalentologen.blogspot.com

/ joel.herman@hotmail.com, 10 år från gammel sträng

Hej, Joel!

Jag har just laddat upp lite nytt på min blogg, om hur jag bygger mina dockor. Jag var också inne på din blogg nyss och tittade på dina nya inlägg! Och tack för kommentaren på min blogg :)

3. Man kan säga att dinosaurierna kan ha hjälpt till att inspirera till sagorna om drakar. Iallafall verkar det vara så i Asien. Man hittade dinoben och de asiatiska drakarna blev en sorts försök till att rekonstruera djuren.

4. När man hittade de första dinofossilen utgick man ifrån att de liknade djur som fanns idag. Framför allt tittade man på krokodiler och leguaner. Dessutom antog man att så stora djur måste ha varit väldigt långsamma och klumpiga. Alltså kunde de inte ha gått på bakbenen. Nu vet man ju mycket mer om dinosaurier.

5. Du menar om det fanns andra köttätande dinos under Trias, då Postosuchus levde? Postosuchus var egentligen ingen dinosaurie, utan ett annat släkte som kallades archosaurier. De utvecklades också till krokodiler. Det fanns flera köttätande djur under Trias. Cynognathus var en fyrbent reptil som kanske hade päls. Coelophysis var en av de första dinosaurierna, en tvåbent liten köttätare. Det fanns också tidiga flygödlor och olika sorters krokodiler.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB