Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Tjena Richard! Det finns ju inga monster, det vet ju alla, men iallafall, hur skulle egentligen spöken,gastar och vålnader skada oss OM dom fanns? Och isåfall, om dom var som i alla sagor och sånt, hur gör man så att ett spöke försvinner?

/ David Alexander Junhem, 13 år från Huddinge

Hej, David!

Det finns många versioner av elaka spöken i filmer, böcker och rollspel. För det mesta slår, nyper och knuffas de. Det är alltså ren fysisk skade de oftast gör, förutom att de skräms ordentligt. I sägnerna finns olika formler som skyddar mot onda andar, till exempel: "I den skog där ingen bor, i den sjö där ingen ror, och under en jordfast sten, där skall du vara, ingen människa till men!" Sedan finns det olika sätt att "läsa" bort en ande. Det är oftast något som prästen gör och då använder han texter ur Bibeln för att befalla en ande att ge sig av.

Mvh / Richard


finns det spöken eller något annat monster som är farliga finns det vamyrer

/ sandra, 11 år från göteborg

Hej, Sandra!

Jag tror inte att det finns några monster alls. Det kanske kan finnas konstiga djur som vi inte upptäckt än, men det är en annan sak. Inte heller finns det vampyrer. Spöken vet jag inte om de finns eller ej. Det finns så många människor som säger att de sett och hört konstiga saker. Jag har också varit med om en spökupplevelse, men den var inte alls otäck.

Mvh / Richard


jag tror att det finns spöken . I Thailand finns det några som jag känner har
sett spöken .vad ska jag göra.hur ska jag glöma bort det att det kanske finns.Hjälp! snälla

/ Nathalie nolin, 10 år från Näsum

Hej, Nathalie!

Jag tror också att det finns något mystiskt. Jag tror inte att folk som säger att de ser spöken hittar på. Men ibland kan man ju ta fel och tro att det är ett spöke som finns där, fast det egentligen är något helt naturlig. Det finns en MASSA konstiga saker som händer med kyla, ljud och andra saker i ett hus. Finns det spöken tror jag det är släktingar som dött, och de behöver man ju inte vara rädd för. De är nog bara här för att kolla hur vi levande har det.

Mvh / Richard


hej rickard
skulle dracula dyke opp och ta makt igen
tar öve hela sverige allla bli vampyren

kan man bli varulv när ser fullmånen

kom vampyrer och varulv tillbaka till vår tid igen
helen w

/ helen westling, 17 år från mönsterås

Hej, Helen!

Dracula är ju lite olika i olika historier. I Bram Stokers roman "Dracula" är han ett hot mot alla människor som kommer i vägen för honom. I Marvels serietidning Dracula vill han bli herre över hela världen. I vissa filmer och böcker är han ganska lätt att besegra, i andra är hans nästan oslagbar. I en amerikansk serietidning startar han ett krig i Mellanöstern. Det är väl så han kanske skulle göra om han funnits. Den riktige prins Dracula från Rumänien krigade mycket och var väldigt fruktad. Men frågan är om han skulle intressera sig för Sverige, eftersom det finns andra länder som ligger närmre honom.

För att bli varulv måste man först drabbas av varulvens förbannelse, till exempel genom att bli biten av en annan varulv eller vara född på julafton. Sedan sätter fullmånen igång själva förvandlingen till varulv.

Jag tror att det aldrig funnits varulvar eller vampyrer och att det aldrig kommer att finnas några.

Mvh / Richard


hej hej jag har 2 fråga till dig vet du när den nya filmen med jason voorhees kommer ut och vad den kommer heta??

/ anton, 10 år från halmstad

Hej, Anton!

Den nya film som Jason kommer att vara med i är "Freddy vs Jason 2", men just nu är det inte säkert när den kommer att börja spelas in. I filmen möter han förstås Freddy Krueger.

Mvh / Richard


Förekommer det vampyrer inom nordisk mytologi?

/ Ivve, 16 år från Stockholm

Hej, Ivve!

Egentligen finns det inga vampyrer som t ex greve Dracula. Men det finns något som kallas blotresar, vilket kan vara en människa eller djur som bara matas med blod. Därför sades den kunna växa sig stor, stark och gräslig. Blotresen såg fruktansvärd ut och användes för att vakta saker och skickades ibland ut i strid.

Den danske historieskrivaren Saxo Grammaticus (ca 1150-1220) har i sina skrifter berättat om något som kan liknas vid vampyrer. I sin danska krönika (”Gesta Danorum”) berättar Saxo om dansk trollkarl som kallade sig Mid-Odin. Han trodde att han var lika mäktig som asaguden Oden, och utmanade honom på duell i magi. Oden dök upp och besegrade lätt Mid-Odin. Då Oden rest överföll folket på orten trollkarlen och slog ihjäl honom. De var trötta på hans svartkonster, som ställt till med mycket tråkigheter i bygden.

Men Mid-Odin kom tillbaka efter döden, nu mycket värre än han någonsin varit. Om nätterna dök han upp i folks hem och utplånade hela familjer genom att dricka deras blod. Till slut löste man problemet genom att gräva upp den odöde trollkarlen, hugga av hans huvud och slå en påle genom hjärtat. Så gjorde man för att förhindra att folk skulle spöka. Du kanske hört talas om bockstensmannen, som fick en påle genom kroppen när han blivit mördad. Mördarna ville helt enkelt inte att han skulle hämnas. Därför trodde man att den döde stannade kvar i jorden om man naglade fast honom.

Mvh / Richard


Finns det verkligen vampyrer och monster?

/ Sami, 12 år från Sverige

Hej, Sami!

Nej, jag har då aldrig hittat några.

Mvh / Richard


hej igen
jag och jacki är syskon och vi båda är jätte intreserade av vampyrer.
du vet jätte mycket om vampyrer verkar det som men:
1: hur vet du att de inte kommer finnas det finns inte derekt bevis på det! eller?
2: jo jag vet det är sago påhitt men det verkar som de inte skulle bli på hittade bara så, jag menar varför kom människan på vampyrerna om han/hon visste att de inte fanns eller kommer finnas
3:jacki skrev: hur många gånger måste man bli biten för att bli vampyr, jag fick veta att man måste bli biten tre gånger för att bli det men det gäller mexikanska vampyrguden Camazots tror jag han heter ! kan du berätta hur han såg ut?MVH:
Viktorija och Jacki!

/ viktorija, 12 år från sverige

Hej, Viktorija!

1: Jag skulle bli mycker förvånad om vampyrer skulle visa sig finnas, eftersom man aldrig hittat andra figurer som varulvar, kentaurer, sjöjungfrur eller drakar. Det kan säkert komma hemska sjukdomar som får människan att se hemsk ut och bete sig hemskt. Men några övernaturliga monster tror jag aldrig kommer att finnas.

2: Det där är det många som funderat på. Och det finns flera teorier. Förr hände det att man begravde folk som inte var döda, de kunde ha hamnat i koma och verkade döda. När de sedan vaknade upp levande begravda blev några tokiga och klöste sig i rent vansinne ut. De som såg dessa stackare, blodiga och uppstigna ur graven trodde förstås att de var övernaturliga monster. Jag tror det ska finnas ett mycket gammalt fall där en by som drabbats av sjukdom fick "vampyrer" i form av koma-drabbade, eller "skendöda" som de kallades.

Det finns också en nu sällsynt sjukdom som heter protoporfyri, där den drabbade kanbli blek, ljuskänslig och få mycket torr hud. Skinnet drar ihop sig, även tandköttet, och tänderna ser längre ut och huvudet kan bli dödskallelikt. De som drabbades blev ibland rekommenderade att dricka grisblod för att få ett kraftigt järntillskott.

3: Som jag tror jag svarat tidigare brukar det krävas att en människa töms på blod av vampyren och dör. Sedan blir den människan själv en vampyr. Camazotz brukar avbildas som en människa med fladdermusvingar under armarna och med en stor mun med långa tänder. Ibland har han någon sorts huvudprydnad. Ni har väl kollat in Unga Faktas vampyrsajt? Där kan ni under knappen "Historiens vampyrer" läsa om den verkliga vampyrfladdermusen och där har vi en bild på vampyrguden. Där kan ni också läsamycket mer om de läskiga sjukdomar som kanske är grunden till vampyrhistorierna.

Mvh / Richard


När jag sover brukar det låta i vårat hus. Jag blir ju så klart rädd. Tror du det spökar i huset eller är det bara vinden???

/ jack, 6 år från sverige

Hej, Jack!

Det låter väldigt mycket i ett hus -inte bara gamla hus utan också helt nybyggda. Vinden får huset att knaka och när ett hus värms upp och kyls av knakar det också. Sedan kan det susa och knäppa i elementen, och bubbla i avloppsrören. Det kan knaka ett tag i möbler efter det att någon suttit i dem. Möss springer i väggarna. Ja, skulle man stanna uppe en hel natt, när huset annars är tyst, skulle man nog bli förvånad över hur mycket som låter. Så jag tror inte alls att du har spökbesök.

Mvh / Richrad


En del människor tror dom fått loch ness odjuret på bild. Men är det nån som verkligen har
sett loch ness odjuret i verklighet?? för jag tror att loch ness odjuret finns ``nessie``. Vad tror du????

/ elin, 13 år från sverige

Hej, Elin!

Jag har själv varit vid sjön Loch Ness, men tyvärr såg jag inget odjur. Jag tror också att det finns ett mystiskt djur i Loch Ness. Det finns ingen som sett hela "odjuret", men många människor har sett något som sticker upp ur vattnet och rör på sig. Ibland är det bara en mörk klump, ibland en hals med huvud.

Eftersom det finns lax i Loch Ness under en viss period på året finns det också fiskebåtar i sjön. Dessa fiskebåtar använder ekolod för att hitta fiskstimmen. Man använder alltså en maskin som kan upptäcka föremål ganska långt ner i vattnet. Ibland har man fått in skuggor av föremål på 3-7 meter som rör sig snabbt genom vattnet. Man vet att det finns både utter och säl i Loch Ness, men inget av dessa djur liknar det folk har sett eller det som ekolodet visat.

Man har också sett dessa "klumpar" och "halsar" i Kaledonia-kalalen, som går in och ut i Loch Ness och ut i havet. Skulle det kanske kunna vara så att de mystiska djuren egentligen lever i havet, men går in i sjön när det är gott om lax? Laxen kommer också från havet och försvinner ut dit igen. Kanske andra djur förutom uttrar och sälar följer dem?

Mvh / Richard


snälla skriv lite om vampyrer från fillipinrna

/ kimberly, 12 år från tidaholm

Hej, Kimberly!

På Filippinerna hittar man flera olika sorters vampyrer. Aswangen kan röra sig i form av en kvinna under dagen, då den oftast är blind. På natten flyger den omkring och söker upp ett lämpligt offer. Blodet intas sedan oftast ur kroppspulsådern.

De äldsta vampyrerna på Filippinerna, Danagerna, lär ha varit en alldeles egen ras. Då människorna kom dit kunde de båda folken leva sida vid sida utan vidare problem, bland annat skötte de många odlingar tillsammans. Men så en dag råkade en människokvinna skära sig i tummen. En danag sög på hennes finger för att lindra smärtan, och sedan var det klippt. Vampyrerna hade fått smak på människoblod, och inget skulle längre bli sig likt.

På Filipinerna har man gjort flera filmer om Aswang-vampyren, där den är ett ganska populärt monster.

Mvh / Richard


Tja, jag undrar:
1. hur vet man att det aldrig har funnits vampyrer?
2. hur vet man att dom aldrig kommer att finnas?
3. hur många gånger måste man bli biten innan man blir vampyr?
4. hur kan du veta så mkt om vampyrer?

/ jacki, 18 år från sverige

Hej, Jacki!

1. Man har aldrig hittat några som helst bevis för att vampyrer funnits.
2. En vampyr är ju en död människa som överlever genom att suga blod. Det finns ingenting i naturen eller i medicinsk forskning som tyder på att det där kommer att hända människan någon gång i framtiden.
3. Det där med vampyrbettet verkar vara lite olika. Men i allmänhet måste vampyren tömma en på blod så man dör av blodbrist innan man själv blir vampyr.
4. Jag tycker det är spännande att läsa om gamla myter och mysterier, och det finns mycket att läsa (det mesta på engelska).

Mvh / Richard


fins det monster och häxor och spöken

/ sabina, 13 år från svarige

Hej, Sabina!

Monster tror jag inte finns, spöken (andar efter avlidna) tror jag kan finnas och häxor finns idag i form av kvinnor som är intresserade av det andliga och övernaturliga. De kallar sig häxor men reser inte runt på kvastar och förtrollar folk.

Mvh / Richard


Hur vet ni att vampyrer fanns?? PS kan du skicka en video till mig på vampyrerDS.

/ erik, 11 år från varberg

Hej, Erik!

Tyvärr har jag ingen video att skicka, men jag kan svara på din fråga. Jag är ganska säker på att vampyrer INTE finns, men vi skriver om dem på Unga Fakta därför att vi tycker historierna om dem är spännande.

Mvh / Richard


hej Vi har en fråga .Vad har vampyer i manten? P.S. Jag gillar vampyrer

/ Fanny, 12 år från uppsala

Hej, Fanny!

Vampyrer har nog mantlar mest för att se coola ut. När man på 1920-talet gjorde pjäs av boken "Dracula" kom man på att när man håller ut en svart mantel med armarna kan den likna ett par fladdermusvingar. Den idén användes sedan när man gjorde film på pjäsen och sedan dess har Dracula (och andra vampyrer) oftast haft en svart mantel.

Mvh / Richard


Jag undrar över några saker angående alver och vampyrer. Som jag skulle behöva ha svar på. Hoppas verkligen du skulle kunna ge mig svar på dessa frågor.

1. Om en vampyr skulle bita en alv kan den bli vampyr då?
2. Om en alv redan är odödlig kan väl inte en vampyr göra den odödlig?
3. Finns det någon slags vampyr som kan vistas ute i solljus?
4. Hur kan vampyrer se ut?
5. Sover de i en gravkista?
6. Eller är det mesta som står skrivet om vampyrer bara myter?

/ Ingela från Umeå

Hej, Ingela!

1. Ingen aning. I rollspel finns olika sorters "odöda", som zombies av alver och orcher, så varför inte.
2. Alven skulle nog bli blodtörstig och få vampyrens andra krafter. Kanske alvens egna krafter skulle göra den osårbar mot ett vampyrangrepp.
3. Dagljusvampyren från Ryssland går gärna omkring på dagen och är som starkast då. I äldre sägner kan faktiskt vampyrerna vara framme också på dagen, men de är inte särskilt starka då. Natten är deras tid, egentligen. Det där med att solen bränner upp en vampyr är ett senare påhitt.
4. Vampyrer ser för det mesta ut som en blek människa. Ögonbrynen kan vara sammanvuxna och handflatorna håriga. De flesta vampyrer verkar ha ett par extra långa och vassa tänder som sticker fram under överläppen. Det är dessa tänder som använd till att sticka hål i blodådror. Men det finns undantag. En vampyrsort från Klippiga bergen suger blod ur offrets öra genom sin näsa och vampyren Upier från Polen använde sin långa sylvassa tunga.
5. Vampyren måste sova i sitt hemlands jord, ibland i jord från den plats där den är född. Eftersom vampyrer ofta återuppstår efter sin död har de hunnit bli begravda och graven blir deras nya hem.
6. Allt som berättas om vampyrer är myter. Men det finns människor, mördare av olika slag, som antingen kallat sig för vampyrer eller blivit kallade det av medierna.

Mvh / Richard


1
. Funkar stenar mot vampyrer och andra monster?
2.
Hur ser man en ande?

Spöken kanske finns, för om man inte tror på spöken varför skulle de visa sig för en då?


M.V.H S.N

/ Sofia , 9 år från Karlstad

Hej, Sofia!

1: Klart man kan kasta stenar mot dem, men det är nog säkrast att det är riktigt stora stenar.

2: Olika människor upplever en ande-syn på olika sätt. För vissa är det en riktig människa man ser, för andra är det bara som en suddig ljusform.

Mvh / Richard


Tjena Richard! Jag undrar förljande:
1. Vilket är ditt favorit (fantisi/monster) djur?
2. Vilken är din favorit film?
3. Vilken är din favorit bok?

/ Sebastian Junhem, 11 år från Huddinge

Hej, Sebastian!

1: Jag har nog ingen särskilt favorit, men gillar till exempel den medeltida bonikonen, som kan fisa omkull ett helt hus.
2: Min absoluta favoritfilm är King Kong från 1933.
3: Sagan om ringen-trilogin.

Mvh / Richard


Hej, jag har läst i faktaämnet mysterier om Spring-heeled Jack (Fjäderfots-Jack) och tyckte det verkade intressant.Kan du skriva nåt mer om honom eller tipsa om nån hemsida?

/ edward, 12 år från skåne

Hej, Edward!

Jag berättar vad jag vet om honom på mysterie-sidan, men det finns ju alltid mer att läsa. Tyvärr är det mesta på engelska. Jag kan rekommendera boken "Olösta gåtor" ur bokserien "Det oförklarliga". Där står det lite mer om Spring-Heeled Jack. Just den här bokserien har jag hittat på flera bibliotek. Det står också att läsa om honom på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Spring_Heeled_Jack

Mvh / Richard


Hej Richard!
Jag har 2 frågor och hoppas få svar så fort som möjligt!

1: Har vampyrer funnits?
2: Finns det risk att de kommer att finnas?

/ viktorija, 12 år från sverige

Hej, Viktorija!

1: Nä, vampyrer verkar aldrig ha funnits på riktigt...
2: ..Och lär aldrig finnas heller.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB