Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej jag visste inte riktigt vem jag skulle fråga men här är frågan: jag har hört talas om jättehajen Megalodon eller något hette den. Har den existerat på jorden eller är den påhittad? Om den finns kan ni fixa ett ställe där det står något om den? Annars vill jag bara ha fakta om den. Tack för svar!

/ Julia, 11 år från Nyköping

Hej, Julia!

Megalodon var en urtida haj som kunde bli nästan 16 meter lång. Den levde för 16 till 1,5 miljoner år sedan och liknade troligen våra nutida hajar mycket. Troligen levde den mest av valar och andra havslevande däggdjur.

Det finns historier om folk som sett jättelika hajar utanför Australien. Vissa forskare menar att detta betyder att Meaglodon kan ha överlevt in i vår tid, men troligen handlar det om att man sett brugdhajar eller valhajar. Dessa fiskar kan bli 10-15 meter långa, men äter bara plankton.

Megalodon har också dykt upp i skräckfilmer, som "Megalodon " (2004) och "Shark Attack 3: Megalodon" (2002). I TV-serien "Dinosauriernas tid: Havsmonster" kan man få se Megalodon jaga i urtidshavet.

Mvh / Richard


Är Det en ande som styr glaset i "anden i glaset" eller en själv?

/ anonym, 11 år från cocacolastan

Hej, Anonym!

Jag har ingen aning om vad som händer när man kör "anden i glaset", men på något sätt påverkas deltagarna att flytta glaset. Om det är ett trick som hjärnan spelar oss eller om det är en ande, är det nog ingen som vet.

Mvh / Richard


Hej Richard!! Tror du på ett liv efter döden?? Om du gör det, vad skulle du helst vilja bli? Jag tror på ett liv efter döden men inte att man kan bestämma vad man vill bli utan att man blir det man helst skulle velat vara i sitt förra liv.

/ Josefin, 12 år från Karlstad

Hej, Josefin!

Jag tror att den energi som finns i människokroppen tar vägen någonstans när man dör. Om det finns ett liv efter döden tror jag att det handlar om en ny sorts medvetande och att jordlivet är en sorts skola där själen eller "energin" kan lära sig om rätt och fel, gott och ont.

Mvh / Richard


Hejsan.
Jag och en kompis har ett arbete om poltergeist. Fick ett tips om att du är bra på att besvara frågor m.m. Skulle va ul om du ville ge med dig lite info om poltergeist. Detta arbete ska va ganska stort. Så det gör inget om du skriver mycket :D.


Mvh: Eric

/ Eric Karlsson, 13 år från Molkom

Hej, Eric!

Du kan hitta en del info om poltergeists på vårt mysterieämne här:
http://www.ungafakta.se/mysterier/spoken/spoken-poltergeistar.asp

Mvh / Richard


hej den här frågan handlar inte om vampyrer eller monster men ni borde kanske ha en sida med magi saker typ trollkarlar o sånt :P bara ett tips :) MVH marcus

/ Marcus Söderström från Vänersborg

Hej, Marcus!

Vi har faktiskt funderat på det, men i så fall får man göra det på ett snyggt sätt. Det kan hända att folk tar illa upp när man skriver om magi, och tycker att det inte passat att ha sånt på en barnsida. Vi får se hur vi gör i framtiden.

Mvh / Richard


heej . jag behöver fakta om slottet Bran i ´Transylvanien ( rumänien) .... M.V.H ea

/ ea, 12 år från dru

Hej, Ea!

Slottet Bran sägs ofta vara Draculas slott och i Rumänien står det ofta med i turistbroschyrer. Men det är faktiskt så att Dracula troligen bara var två nätter i slottet Bran och då som fånge. Han har aldrig ägt slottet Bran. Slottet byggdes 1212 av riddare som använde det som ett fort.

Det slott som Dracula använde mest är troligen slottet Poenari, som också ligger i Rumänien.

Mvh / Richard


Hej!! Jag heter Mirza och jag undrar om det finns på riktigt monster

/ Mirza, 7 år från Malmö

Hej, Mirza!

Jag tror inte på att det finns monster. Det vi ofta kallar monster, som sjöodjur, tror jag kan finnas. Men då handlar det om djur som vi inte hittat än. Till exempel trodde man länge att gorillan var ett påhittat monster.

Mvh / Richard


Har Vamyrer funnits ?

/ Amalia, 9 år

Hej, Amalia!

Nej, vampyrer har aldrig funnits. Däremot finns det konstiga sjukdomar som nog gjort att folk trott att vissa sjuka människor varit vampyrer. Vampyrfladdermusen finns också på riktigt. Den suger blod, men är ett djur och inget monster.

Mvh / Richard


Säg allt du vet om drakar. Jag samlar på de. Jag har 2 böcker, 3 gosedjur, 12 små drakar och lite mer saker.

/ elin, 10 år från Saltsjöbaden

Hej, Elin!

Jag tror det är lättare om du går in på vårt ämne om Naturväsen och läsar om drakar där. Du kan hitta drakarna på den här adressen:
http://www.ungafakta.se/naturvasen/drakar/drakar.asp

Där finns det också en del bilder på de olika drakarna. Kul att du samlar på drakar; fortsätt med det! Jag samlar också på en sorts drakar, nämligen leksaker av olika japanska film-monster. De sprutar ofta eld och ser ut lite som sagans drakar.

Mvh / Richard


finns monsterar ich spöken på riktig

/ barha, 11 år från kurdistan

Hej, Barha!

Jag tror inte på några monster och inte på några elaka spöken. Jag tror nog att det kan finnas andar från döda människor, men att det inte är något att vara rädd för. Hur som helst är andar inte bevisat av vetenskapen.

Det vi ofta kallar monster, som sjöodjur, tror jag kan finnas. Men då handlar det om djur som vi inte hittat än. Till exempel trodde man länge att gorillan var ett påhittat monster.

Mvh / Richard


Hej. Tror du på spöken??..inte jag.
En i min klass eller rättare sagt 9/24 är intresserade av monster m,m sådant.
Och en vill veta vad den första draken som någonsin funnits/bärättats om hette.?!
Och vad är det bästa med att typ forska i det här ämnet tycker du??

/ Jenny, 10 år från Sverige

Hej igen, Jenny!

Japp, jag tror fortfarande inte på spöken i vita lakan. Däremot har jag haft konstiga upplevelser som verkar ha med döda personers andar att göra.

Den allra äldsta draken hittar vi i myter från en av människans äldsta civilisationer; sumererna. Detta folk levde vid floderna Eufrat och Tigris utlopp i Persiska viken (ett område som idag tillhör Irak) för runt 7000 år sedan. Deras skapelsemyt berättar om hur gudarna bringade ordning i ett kaosartat universum, som från början liknade ett stormigt hav. Men Zu, den gamla ormen, hatade ordning och stal lagens tavlor från guden Enlil. Utan dessa skulle snart universum förfalla igen, så Enlil skickade solguden Ninurta att hämta tavlorna. Ninurta mötte Zu i en ryslig kamp, men vann till sist och ordningen återställdes.

Det bästa med att monsterforska är att man ständigt hittar nya spännande fakta om vad folk trott på. Ibland visar det sig också att det finns en verklig bakgrund till sagorna. Till exempel trodde man länge att gorillan var ett påhittat monster.

Mvh / Richard


Hej tror du på spöken??..Inte jag.
Kan du säga några vikingar och gudar??

/ Jenny , 10 år från Sverige

Hej, Jenny!

Jag tror inte på spöken i vita lakan. Däremot har jag haft konstiga upplevelser som verkar ha med döda personers andar att göra.

Jag tycker du ska kolla in vårt vikingaämne på Unga Fakta, för där står det jättemycket om olika vikingar och gudar.

Mvh / Richard


Hej är det sant att det finns monster och spöken

/ Emmali Gnestadius Kronvall, 9 år från Gnesta

Hej, Emmali!

Monster tror jag inte på, men jag tror det finns en möjlighet att andar kan finnas (men det finns inga vetenskapliga bevis för det).

Mvh / Richard


Hej.
Jag undrar så här, finns det något formellt namn för en halv-vampyr? Och hur blir man en? I fimen Vampire Hunter D: Bloodlust kallas dom dunpeal, eller dhampir, och skapas om en vampyr och en vanlig människa får ett barn. Men i Darren Shan böckerna heter dom bara halv-vampyrer, och skapas på samma sätt som en vanlig vampyr. Så vad kallas dom, och hur skapas dom?
PS. Kan en vampyr gå ut i solen, om man har kläder över hela kroppen?

/ David Alexander Junhem, 13 år från Huddinge

Hej, David!

Det finns så många versioner av vampyrhistorier att det knappt går att hålla reda på dem alla. Dhampiren kommer från början från Östeuropa och sades vara sonen till en vampyr. Han var alltså halv-vampyr. En sådan person var mycket eftertraktad vid vampyrjakt. Dhampiren behövde själv inte dricka blod, men hade ärvt många av sin förälders förmågor. De kunde lätt spåra vampyrer, och var, om de råkade i närkamp, nästan lika starka.

de flesta vampyrer kan gå ut i solsken, men de har inte sina övernaturliga krafter då. De kan de bara använda om natten. Det är därför de helst vilar om dagen. Det är i böcker och film som vampyrer inte tål solljus. Men det finns undantag. I Polen och Ryssland kunde man hitta den mycket ovanliga ”Dagljusvampyren”, i Ryssland kallad Upyr. Den liknade väldigt mycket en vanlig människa, och höll sig framme timmarna mellan middag och midnatt.

Mvh / Richard


Varför tror du på monster och så?

/ Karino, 10 år från Sala

Hej, Karino!

Jag tror inte på dem, men tycker det är kul att läsa om dem och se dem på film.

Mvh / Richard


Hej Richard

Jag skulle villa veta fakta om Zombies hur man kan döda dom och så vidare.

Jag känner att jag märker av andar och sånt men jag känner mig inte rädd men jag har en liten konstig känsla.

/ Simon Nilsson, 13 år från Lindfors

Hej, Simon!

En zombie är en död människa som väckts till liv igen. Från början kommer zombies från Karibien där de dyker upp i smaband med den mystiska religion som kallas Vodoo. En Bokor (vodoo-trollkarl) sades ha förmågan att väcka en död människa till liv igen. Den döde saknade nästan all intelligens och användes som arbetskraft, eller skickades för att döda någon. Detta är folktrons zombie.

Voodoo är en religion från början från Västafrika, som kanske är mest vanlig i Karibien. Voodo handlar mycket om att ta kontakt med andar och genom dem försöka förstå världen och universum. Voodoo innehåller en massa riter och magi som kan verka skrämmande. Man använder dessa riter för att få kontakt med andevärlden och ibland för att kunna påverka andra människor.

1968 gjorde regissören George Romero filmen "Night of the Living Dead". Här kommer de nyligen avlidna till liv igen utan någon exakt förklaring. På TV säger myndigheterna att det kan bero på en rymdsond som kommit tillbaka från planeten Venus, men som exploderat i atmosfären. ALLA nyligen döda kommer till liv och är ute efter att äta upp de levande. Det blir helt enkelt krig mellan levande och döda. Romero har gjort flera filmer på samma tema och andra har gjort liknande filmer. Detta är den "moderna" zombien.

Den moderna zombien dödar man genom att förstöra hjärnan, oftast genom att skjuta zombien i huvudet eller hugga av huvudet. I en av Romeros zombiefilmer arbetar vetenskapsmän med att fånga in och försöka tämja zombies, så de inte anfaller människor.

Forskare gissar att bakgrunden till historier om zombies kan bero på olika droger som kan få en människa att verka död, men sedan komma till liv igen, nu med svåra hjärnskador.

Det finns många som säger sig känna av andar. Jag gör det inte men min mamma gör det och hennes mamma (min momor) också.

Mvh / Richard


hej!
jag ska ha ett prov snart och undrar ur jag ska få fackta ifrån sen kom jag in i den här sidan och passade på att fråga.

I faraoernas tid
1.vad tror det att det ska hända efter döden?
2.vilka gudar fanns det?
3.vem bestämmde?
och kan du skriva egen fackta kan du svara idag 0ch nu .
jätte btotom
tackkk!!!!!!

/ aya, 12 år från svergie

Hej, Aya!

Nu kommer jag vara tråkig och säga att du helst ska plocka fakta från en massa olika källor. Använd Google.se och sök på faoroner och egyptiska gudar.

Men jag kan ju berätta det här om livet efter döden och hur mumier kom till:
De gamla egyptierna hade en väldigt detaljerad bild av livet efter döden. Själen var uppdelad i inte mindre än fem delar. En del som kallades Ka stannade kvar i kroppen. Därför balsamerades den dödes kropp, alltså behandlades med oljor och kemikalier så att den inte ruttnade. En annan del av själen, Akh, hoppades på att få förvandlas till en stjärna efter att ha blivit bedömd av guden Anubis. Ännu en del, Ba, väntade på att få komma till paradiset.

"De dödas bok" är en samling med trollformler som lästes för att hjälpa själen på dess vandring genom dödsriket. Men här finns också berättelsen om den döde Ani och hans hustru, vilken beskriver själens resa. Först leds den döde av Anubis till domens sal, där hans hjärta vägs mot Ma'at (sanningen) i form av en fjäder. Om hjärtat är för tungt blir den döde slukad av demonen Ammit, som är delvis lejon, krokodil och flodhäst. Klarar hjärtat provet kommer den döde till guden Osiris som bor i Aaru, paradiset.

När man gjorde en mumie togs de flesta organen ut. Hjärtat lämnades kvar i kroppen eftersom man trodde att det var själens boning. Hjärnan drogs ut genom näsan med ett krokliknande instrument. Inälvor, lungor, magsäck och lever sparades i särskilda små burkar. För att kroppen skulle torka snabbt begravdes den en tid i sand. Man baddade sedan hela kroppen med bevarande kemikalier. Kroppen sveptes sedan med linnebandage, tillsammans med olika amuletter för magiskt skydd. Sedan lades mumien i en rad papperskistor efter varandra och till slut i en stenkista.

Mvh / Richard


Jag forskar om olika draksorter. Är du snäll att nämna, beskriva och berätta om andra draksorter än de sorter som Ungafakta har beskrivit?

Hälsningar Fredrik!

/ Fredrik, 13 år från vallentuna

Hej, Fredrik!

Jag antar att du menar de draksorter som finns på ämnet Naturväsen:
http://www.ungafakta.se/naturvasen/drakar/drakar.asp

Lessen att göra dig besviken, men de draksorter som vi skrivit om där är de jag känner till. Andra ödleliknande varelser har jag valt att inte ta med, eftersom de inte riktigt faller inom klassen drakar.

Mvh / Richard


Vilken är den första vampyrfilmen som någonsin gjorts? Det är väl Nosferatu, eller hur?

/ David Alexander Junhem, 13 år från Huddinge

Hej, David!

Nosferatu är den första bevarade vampyrfilmen, men det finns minst en tidigare. "The Vampire" från 1913 handlar om en indiankvinna som efter att hon blivit mördad kommer tillbaka från de döda som en vampyr som kan förvandla sig till en orm. Vad jag förstår är denna filmvampyr minst lika mycket lik en häxa som en vampyr. Tyvärr finns inte denna film bevarad. Det ska också ha funnits en rumänsk eller ungersk film, "Drakula", som gjorts på 1910-talet. Men troligen handlade den filmen om den historiske Dracula, inte om vampyren.

Mvh / Richard


det är väll coolt attkunna mycket om vamprer
jag älskar vampyrer

/ samuel, 10 år från hörby

Hej, Samuel!

Japp; det är coolt att kunna mycket om vampyrer, tycker jag.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB