Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


hej! det var länge sedan... problem med internet. jag har någonstans sett en bild på ett förhistoriskt djur men vet ej vad det heter, det ser ut som en dimetrodon... fast utan ryggsegel? vad är det? vet du?

och sen vad betyder aegyptiacus? som i spinosaurus aegyptiacus, är det typ som "från Egypten"?

/ sebvir, 14 år från lund

Hej, Sebvir!

Det fanns flera reptiler under tidsperioden Perm som liknade Dimetrodon, men som inte hade segel. Släktet Dinocephalia, till exempel. En av dessa var Titanophoneus. Du kan ju Googla detta djur och se om det liknar det du tänkt dig.

Du har helt rätt om Spinosaurus! Den hittades i Egypten och har därför fått sitt tillnamn efter detta land.

Mvh / Richard


Hej ! Richard Vart kommer uruk-haierna i från??? Är uruk-haien sama sak som en orc.Och vet du hur man kan göra en uruk-hai stop-motion docka? Mvh/Uruk-haien

/ Uruk-haien, 10 år från gammel sträng

Hej, Uruk-Haien!

Sauron, ringherren, lyckades odla fram ett släkte orcher som var större och starkare än vanliga orcher. Men trollkarlen Saruman skapade också ett eget släkte uruk-haier, som kämpade bara för honom. Dessa var heller inte rädda för solljus, som vanliga orcher. Hur uruk-haierna uppkommit vet man nog inte, men enten Lavskägge trodde att Saruman korsat orcher med människor.

Mvh / Richard


Hej, Richard! Om du var ett monster, vilket skulle du helst vilja vara?!

/ Simon Hellqvist, 10 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Jag kan nog inte komma på ett enda monster jag skulle vilja vara. Jag är ganska nöjd med mig som jag är. Det verkar vara hemskt besvärligt att vara monster, att alltid vara jagad av människor och så.

Mvh / Richard


hej hej,
jag undrar om vampyrer på något sätt kan dö? :P

/ matilda , 11 år från pluto och har sommarstuga på jupiter

Hej, Matilda!

Vampyrer kan absolut dö. Om man hugger huvudet av dem är det kört. Eld brukar också funka. När man slår en påle i hjärtat på vampyrer handlar det egentligen inte om att döda dem direkt. Pålen måste gå igenom kroppen och ner i kistbottnen, så att vampyren sitter fast i sin kista. Om vampyren inte kommer ur kistan för att suga blod på några dagar dör den.

Mvh / Richard


Richard Svensson , hallå ! :)
jag vaknade en natt av en person stod lutad över mig redo att bita.. var det en vampyr eller någon som spelade ett spratt tror du?

/ D d d dagmar !

Hej, D d d dagmar !

Känns väldigt mycket som ett spratt..

Mvh / Richard


Vaktade minotaurosen någonting tex: Ett slott eller ett tempel?

/ Calle Turesson, 10 år från Salbohed

Hej, Calle!

Minaturos var instängd i den stora labyrinten på ön Kreta. Labyrinten var ett fängelse åt monstret, som man inte vågade ha lösgående. I labyrinten matades Minotauros med människokött från ungdomar som kastades in där. Så han vaktade aldrig något. Han var själv istället inlåst och vaktad.

Mvh / Richard


vad finns det för monster på film som vaktar skatter hur ser dom ut

/ sam, 9 år från ystad

Hej, Sam!

Precis som i sagorna brukar det vara drakar som vaktar skatter på film. Nästa år börjar man spela in "The Hobbit", som utspelar sig innan "Sagan om ringen" och har den skattvaktande jättedraken Smaug. På DVD finns redan "Curse of the Ring", som berättar om hjälten Siegfried och draken Fafnir.

Mvh / Richard


Hejsan!

Jag undrar om du vet något bra program man kan göra specialeffekter i som är till stop motion? Jag har letat och letat. Men dom som är bra kostar typ 2000 kr! HJÄLP!

/ Det galna skellettet

Hej, Galna Skellettet!

Jag använder ett stop-motion program som heter StopMotionPro. Det kostar ungefär 1500 kr och är jättebra. Funkar dock bara till PC. Men sen har jag också Adobe Premier Elements, som har stop-motion och kostar runt 850 kr. Om man har en vanlig DV-kamera kan man koppla upp till programmen och börja animera. Var det sådana program du tänkte på?

Mvh / Richard


är du inte rädd från monster ?om du är inte rädd då är du modig

/ melker, 5 år från kristianstad

Hej, Melker!

Nej, jag är inte rädd för monster. För det första tror jag inte att de finns. För de andra tycker jag att monster på film ofta har något som gör att man kan gilla dem ändå. Därför kan jag tycka att de är otäcka, men jag blir inte så rädd att jag inte kan titta.

Mvh / Richard


hej richard
jag undrar vad vilka namn på slime monster du kan.
jag kan bara bob från monster vs alien

/ sam, 9 år från ystad

Hej, Sam!

Det bästa slimemonstret av alla är the Blob (som Bob i Monsters vs Aliens är baserad på). The Blob har dykt upp i tre filmer. Sen har vi också Hedorah, eller The Smog Monster från "Godzilla vs The Smog Monster" och ett utomjordiskt slemmonster i den brittiska filmen "The Quatermass Xperiment" (kallad "The Creeping Unknown" i USA). Just det monstret har inget namn.

Mvh / Richard


Ja, vi hade 'projektveckor' så vi arbetade om djur & annat kring östersjöländerna, du hjälpte mig med de mesta av faktan.. nu är de bara redovisning kvar nästa vecka.. hoppas de går bra :) /Jasmine

/ Jasmine, 14 år från Kristianstad

Hej, Jasmine!

Hoppas också att allt går bra!

Mvh / Richard


hej Richard//////////////////////////////////

vilka av dom här tv serierna eller filmerna har du sett och vilken av dom tycker du är bra?:

Mad monster party?
Monster squad tv serien
tales from the crypt
tales from the cryptkeepers
monster squad filmen
boogeymen killers the ultimate killer compliation
translyvania 6-5000

/ kristoffer östfelt, 14 år från spångsholm

Hej, Kristoffer!

Av de här filmerna/Tv-serierna gillar jag Mad Monster Party, Tales From the Crypt och Monstersquad-filmen bäst.

Mvh / Richard


du vet såna där verkliga häxor som håller på med naturgrejer å sånt finns det trollkarlar som är typ likadanna?

/ zacke, 11 år från asarum

Hej, Zacke!

De som idag kallar sig häxor, till exempel Wiccanerna, är både män och kvinnor. De flesta väljer att använda ordet "häxa" för bägge könen. Så man kan säga att det finns moderna trollkarlar också.

Mvh / Richard


Tack, du hjälpte mig mycket med skolarbetet om varulvarna... :)

/ Jasmine, 14 år från Kristianstad

Hej, Jasmine!

Det var så lite så. Kul att du är intresserad av varulvar och kunde skriva om dem i skolan. Hoppas det gick bra med arbetet.

Mvh / Richard


hej Richard/////////////////////////////

vilken är din favorit tecknade serie? king kong eller godzilla serien om du har sett den?
om en kändis kunde bli en varulv, vilken kändis skulle du vilja bli en varulv?
king kong vs godzilla så sluta det med att båda föll ner till havet och försvann men tror du van?
vad vill du ha för något monster aktigt till jul?
vad är dina sämsta monster filmer du har sett?
kan inte du göra en sorts king kong film på unga fakta och apan är ``stop-motion´´ som mighty joe young eller king kong 1933?
det var alla frågorna från mig till dig

/ kristoffer östfelt, 14 år från spångsholm

Hej, Kristoffer!

Det är två ganska olika tecknade serier, från två olika tidsepoker. Jag gillar dem bägge.

Jag har försökt komma på någon kändis som passar att bli varulv, men kan inte komma på någon bra. Skulle nog bli förvånad om t ex Lasse Berghagen visade sig vara en varulv.

Det är underförstått att King Kong är segraren, eftersom det bara är han som dyker upp ur havet igen. Under den här tiden var Godzilla fortfarande skurken i sina filmer.

Jag har redan beställt till mig själv en monstrig juklapp, nämligen DVDn "Seeds of Doom", med brittiske sci-fi-hjälten Doctor Who. I dessa TV-avsnitt från 1970-talet kämpar han mot läskiga monsterväxter som växer fast på människor.

En av de filmer jag blivit riktigt besviken på, när jag upptäckte hur billigt gjord den var, är "Killers From Space". Det är en b-film från 1950-talet, med en affisch som utlovar Godzilla-lika monster som anfaller New York. I själva verket visar affischen bara vad elaka utomjordingar hotar att göra. Utomjordingarna är skådisar i kroppsstrumpor, med pålimmade ping pong-bollar till ögon. De visar hjälten i en kort scen hur de tänker ta över jorden, nämligen genom att släppa lös jättestora reptiler. Dessa "monster" är bara ödlor filmade på nära håll. Innan nåt spännande hinner hända spränger hjälten grottan utomjordingarna gömmer sig i. Filmen är kort och tråkig.

Jag har funderat på att göra en kort, kul King Kong-film. Det får bli nästa sommar. Den kanske hamnar på Unga Fakta när den är klar.

Mvh / Richard


hej Richard/////////////////////////////////////////

vilken är din favorit ray harryhausen film?
kan inte du göra en till film som har samma anda som goblin wood?
vad är ditt favorit monster?
har du någonsin (sett) ett monster?
har du någonsin kollat på cinemassacres monster madness?
det var alla frågorna
kristoffer östfelt

/ kristoffer östfelt, 14 år från spångsholm

Hej, Kristoffer!

Jag kan tyvärr inte välja ut någon särskild film. Mina tre favoriter är "7th Voyage of Sinbad", "Jason and the Argonauts" och "Clash of the Titans".

Jag har gjort andra filmer sen "Goblin Wood", men tycker inte att någon av dem passar till Unga Fakta. De är till exempel för långa. Men nu håller jag på att klippa ett rymdäventyr med Angelica, alven i "Goblin Wood". Den har jag tänkt lägga upp på UF-TV när den är klar.

Mitt favorit monster av alla är jätteapan Kong (från "King Kong", så klart).

Jag har aldrig sett ett monster i levande livet, trots att jag besökt flera platser där monster sägs leva. Däremot har jag sett UFO tre gånger och ett spöke en gång.

Nu var det ett tag sen, men jag har sett cinemassacres monster madness.

Mvh / Richard


Har något monster funnits i världen?

/ Linus, 9 år från Ljung

Hej, Linus!

Jag tror faktiskt inte på att monster har funnits. Man kan säga att monster är en sorts symboler för människans skräck för det okända. Så länge människan har funnits verkar man ha stirrat ut i nattmörkret och fantiserat ihop vad som kunde gömma sig där. Grottmänniskorna hade nog sina egna historier om monster.

Ibland har det visat sig att ett monster som folk talat länge om i själva verket varit ett djur. Ett exempel är den fredliga bergsgorillan, som man först trodde var ett påhittat odjur som åt människor.

Det finns också konstiga sjukdomar som har gjort att vanliga människor har kallats för monster. Det finns en sjukdom som gör att man blir blek och känslig för ljuset. För länge sedan fick de som hade sjukdomen dricka grisblod för att få tillbaka den rätta järnhalten i kroppen. Du kan ju förstå att många trodde att dessa människor var vampyrer!

Så det är alltså människans egen fantasi som skapar monstren.

Mvh / Richard


Jag har ett projekt arbete om varulvar i skolan, så jag skulle vilja ställa ett par frågor till dig som jag hoppas att du kan svara på. Jag undrar: När började man tro på varulvar? Vilket/vilka år trodde man som mest på varulvar? Vilka år trodde man på varulvar? Skulle vara snällt om du hade svarat på mina frågor och undrar också om du har ett diagram på mina frågor, skulle varit tacksam om du svarar mig. / Jasmine, klass 8, kristianstad

/ Jasmine, 14 år från Kristianstad

Hej, Jasmine!

Den första varulven som det berättas om kommer från antikens Grekland, alltså ungefär från år 3000 före Kristus till år 500 efter Kristus. Sedan fortsatte man att tro på varulvar under antiken i andra länder.

Varulvstron var nog som mest utbredd i Europa från cirka 1200-1600-talen. Men i andra länder, som Afrika, tror man fortfarande på att folk kan förvandla sig till djur, inte bara vargar utan flodhästar, krokodiler, med mera.

Tyvärr har jag inget diagram som kan visa allt det här, men vi har ju ett miniämne om varulvar:
http://ungafakta.se/varulvar/

Där kan du hitta en massa annan fakta och bilder. Lycka till med skolarbetet!

Mvh / Richard


Hejsan!

Jag har några frågor jag länge grublat på-

1. Alla i min klass säger att Coraline (2009) är en monster och skräckfilm! Är den det! Den är ju inte alls läbbig!
2. Vem var det igentligen som först av alla i hela världen upptäckte ett spöke?

3. Snälla gör fler spökhistorier! Kanske några som är jätteläskiga!

4. Första gången jag såg Tim Burtons Nightmare Before Christmas var jag 1,5 år. Jag var inte alls rädd. Har små barn mindre lätt för att bli skrämda eller? När jag var 8 år kunde jag inte se den för den var så läskig! Men nu älskar jag den!

/ Muhahahaha!, 10 år från Lund

Hej, Muhahahaha!

1. Coraline är ju lite kuslig här och där. Den är gullig, men det finns inslag som är riktigt skumma, folk med knappögon, till exempel. Boken Coraline är nog läskigare.

2. Det borde vara någon i de forntida myterna. Jag gissar på Gilgamesh, som träffade sin bäste väns ande. Läs om det på vårt miniämne Sumererna.

3. Fler spökhistorier ska det bli. Vi har bara en mass annat att fixa med också :)

4. Jag älskar också Nightmare Before Christmas! Jag håller själv på med dockanimation, så jag gillar den av den anledningen också. Jag tycker inte den är läskig alls, bara rolig. Men visst är det så att små barn reagerar mer på läskiga filmer, eftersom de fortfarande har svårt att skilja på fantasi och verklighet.

Mvh / Richard


Varför kommer det aldrig några nya nummer av monsterklubben? De var bra och jag vill läsa mer!

Har religioner något att göra med monster?

// Amber

/ Amber, 12 år från Jämtland

Hej, Amber!

Jag har precis gjort klart nästa nummer av Monsterklubben, så förhoppningsvis får du det under de närmsta dagarna.

I de flesta religioner dyker det upp monster som en symbol för ondska eller hinder som står i människans väg. I t ex Bibeln finns havsmonstret Leviatan och det landlevande vidundret Behemot.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB