Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Asså tror du på monster, som alla möjliga varulvar å sånt? Asså och varifrån får du dina svaar? Och monster behöver inte alltid vara läskiga, för jag har säkert hundra olika rosa och gröna monster under min säng som hela tiden mumlar, men när jag tittar ner dit på kvällen springer dom bort! Oshysst asså! tycker du om vindruvor eller kivi eller kokosnötter eller kål? för jag har märkt att det ää påriktit monster. Dessuton skulle JAG villa veta om Loch ness. Vem hittade på henne? SVARAAAAA <333
Love, jossan

/ josse, 7 år från Arlanda airport såklart

Hej, Jossan!

Nej, ag tror inte på monster som varulvar, vampyrer och sånt. Men jag tror att monster som Loch Ness-odjuret, Storsjö-odjuret, Bigfoot och Snömannen kan ha en naturlig förklaring. Jag tror att dessa så kallade monster finns, men att de är djur som antingen är okända för vetenskapen eller är de djur som vi felaktigt tror är utdöda sedan länge.

Rosa och gröna monster är nog OK att ha under sängen :)

Jag tycker kokosnötter är så hårda att tugga.

Det är omöjligt att säga "vem" som hittade på Nessie, men historierna om monstret i Loch Ness är flera hundra år gamla, kanske tusen år gamla. Från början sades det att Kelpien, som är ett hästlikt monster, levde i sjön. Smeknamnet "Nessie" kom till någon gång på 1950-talet. På skotska kallas hon "Niseag".

Mvh / Richard


Hej!! Rickard. Jag undrar om Loch ness odjuret verkligen finns? För att jag undrar om det finns för att jag gillar det och skulle vilja se det. Jag ska åka till spanien och jag undrar om det finns ett odjur där. Svara gärna snappt.

/ Linn Ramzell, 8 år från kimstad

Hej, Linn!

Det är en bra fråga -det undrar jag också! Jag brukar säga så här: Jag vet inte om det finns något Loch Ness-odjur, men jag vet att fenomenet finns. Med det menar jag att jag tror på folk som säger att de sett konstiga saker i sjön, men vad de sakerna är vet ingen.

Jag har själv varit vid sjön Loch Ness, men tyvärr såg jag inget odjur. Jag tror att det finns några sorts mystiskta djur i Loch Ness, men vilken sorts djur har jag ingen aning om. Det finns ingen som sett hela "odjuret", men många människor har sett något som sticker upp ur vattnet och rör på sig. Ibland är det bara en mörk klump, ibland en hals med huvud.

Eftersom det finns mycket lax i Loch Ness under en viss tid på året finns det också fiskebåtar i sjön. Dessa fiskebåtar använder ekolod för att hitta fiskstimmen. Man använder alltså en maskin som kan visa skuggiga bilder på föremål ganska långt ner i vattnet. Ibland har man fått in skuggor av föremål på 3-7 meter som rör sig snabbt genom vattnet. Man vet att det finns både utter och säl i loch ness, men inget av dessa djur liknar det folk har sett eller det som ekolodet visat.

Man har också sett dessa "klumpar" och "halsar" sticka upp ur vattnet i Kaledonia-kalalen, som går tvärs igenom Loch Ness och ut i havet. Skulle det kanske kunna vara så att de mystiska djuren egentligen lever i havet, men går in i sjön när det är gott om lax? Laxen kommer också från havet och försvinner ut dit igen. Kanske andra djur än uttrar och sälar följer dem?

Jag har inte hört om något sjöodjur i Spanien, men det finns gamla historier om varulvar där. Varulv på spanska kallas "El Hombre Lobo". Spanien hade en beröms skräckfilms-stjärna som hette Paul Naschy. Han dog tyvärr förra året, men brukade spela varulv på film ofta.

Mvh / Richard


Finns varken vampyrer eller varulvar?

/ Ebba Högman, 8 år från Skärblacka

Hej, Ebba!

Nej, det verkar varken finnas vampyrer eller varulvar, som tur är. Det finns ju en läskig sjukdom, protoporfyri, som tros kunna ligga bakom tron på vampyrer. Den som lider av protoporfyri kan bli blek, känslig för solljus och få mycket torr hud. Skinnet drar ihop sig, även tandköttet, och tänderna ser längre ut och huvudet kan bli likt en dödskalle. De som drabbades fick ibland dricka grisblod för att få mer järn i sig. Detta lindrade sjukdomen. Det här var förr i världen, men numera behandlas sjukdomen med mediciner.

På samma sätt finns det verkliga orsaker bakom myten om varulvar. Man tror att vargar med sjukdomen rabies förr i världen troddes vara varulvar. En rabiessmittad varg kan ensam anfalla människor, vilket varulven ofta gjorde. Sedan verkar det som om psykiskt sjuka människor ibland kallats för varulvar, när de har krupit omkring på alla fyra. Det finns en psykisk sjukdom som heter lykantropi. De som lider av lykantropi tror att han eller hon kan förvandlas till ett djur.

Så några riktiga vampyrer eller varulvar finns det nog inte. Men det räcker väl med att se dem på film och läsa om dem i böcker?

Mvh / Richard


Hej!
Idag, när jag var hos en kompis, berättade hon att hon hemsöktes! Plötsligt klappade någon mig på axeln.
Jag skrek, och min kompis bah:
“Ser du också spöken?”
“Ja” sa jag, eftersom jag såg spöken.
Plötsligt var vi omringade av spöken! Jag skojar absolut inte! Dom var jätte läskiga ...
Så ... har jag “kommit in i andarnas värld” nu eller? Ingen annan ser dom!

/ Saga

Hej, Saga!

Som jag sagt tidigare: Det är omöjligt för mig att säga vad som ligger bakom sådana här upplevelser. Jag har ju också haft konstiga upplevelser och jag har ingen aning om vad det handlade om heller. Du och din kompis får helt enkelt sätta er ner och prata om er upplevelse. Jag tror inte att du kommit in i andarnas värld!

Mvh / Richard


Hejsan, jag skulle behöva lite fakta om jättevargen Fenrir. Jag kollade i erat viking ämne och jag har inte hittat någon bra fakta om honom, inte äns om man söker på google eller liknande. Och man kan inte fråga han som svarar på viking frågor. Så:

1. Loke är ju Fenrirs pappa, men hur kunde Fenrir bli en varg?
2. Skulle du bli rädd om Fenrir skulle springa förbi dig eftersom han är fängslad I helvetet till jordens undergång?
3. Även om Fenrir blev lömsk och elak förför kedjade asarna föst honom? Kunde de inte bara skicka honom till jättarnas land eller liknande?

/ Julia, 14 år från Nyköping

Hej, Julia!

1. Loke var ju en sorts jätte, som hade förmågan att förvandla sig. Kanske hans vackra yttre när han vistades bland asarna bara var en illusion. I så fall kan man ju förstå varför Fnrisulven och Midgårdsormen blev som de blev. Fenrirs mor var jättinnan Angrboda. Egentligen var Fenrir inget djur, utan en jätte i ulvgestalt. Exakt varför han var skapt på det viset har aldrig förklarats, och i sagans värld är det sällan viktigt. Det bara är så, helt enkelt.

2. Jag skulle nog bli ganska rädd om en jättevarg dök upp. Att han kom ur den nordiska mytologin skulle nog inte vara det första jag tänkte på :)

3. Asarna hade blivit alltmer rädda för Fenrir. Deras enda tanke var att få bort honom från Asgård, men att inte låta honom bli en av jättarnas kämpar. Asarna och jättarna drabbar ju samman i kampen om världsalltet i Ragnarök, som du nog vet. Därför fängslades Fenrir i underjorden.

Mvh / Richard


Hej! Är det kul att jobba med monster?
Haha! Det verkar så!
En sak vill jag veta: Gör du monster till vissa filmer? Typ som skräk filmer?
För de vissa mäniskor som jobbar med monster gör det till vissa skräk filmer!!
Men gör du det eller känner du en som gör det då ska du säga hans namn!!

Mvh: Anton Johansson 10 years old
From: Sweden and england.
Like: I Like hotDog, hamburgare and pizza.

Swedish Varsion:
Mvh: Anton Johansson 10 år
Från: svergie och england.
Gilar: Jag gilar varmKorv, hamburgare och pizza.

/ anton, 10 år från svergie

Hej, Anton!

Jo, det är kul att jobba med monster. Fast jag jobbar ju mest med annat här på Unga Fakta. Det är mest på min fritid som jag pysslar med monster.

Jag har gjort monster till filmer som mina vänner gör och några gånger till filmer som görs för riktigt lite pengar. Just nu håller jag på med ett monster till en film som ett gäng människor i USA ska göra i sommar.

Jag känner ett par sminkörer här i Sverige som har gjort monstermasker till film: Lars Carlsson och Mats Öhlund, som gjorde vampyrerna i "Frostbiten". Sen har jag kontakt med några killar i USA som tidigare har gjort dockanimation till olika filmer.

Mvh / Richard


Hej Richard

Jag är rädd på natten för att nån någon ska ta mig har några tips så jag inte täker på det varje natt.

/Cajsa
P:S Det har hållt på i 10 år.

/ Cajsa, 15 år från Kävlinge

Hej, Cajsa!

Det där är knepigt och jag kan inte ge något riktigt bra svar på det. Vissa människor kan vara mörkrädda hela livet, så det är ju iallafall inget att skämmas för. Jag känner mig snarare trygg på natten i mörkret. Då finns det ju ingen som kan se mig. Det bästa tips jag kan ge är att du funderar ut VARFÖR du tror att någon kommer för att ta dig. Finns det egentligen någon riktigt bra anledning att vara rädd?

Mvh / Richard


Hur blir man av med att vara en varulv?

/ Daniela, 10 år från danderyd

Hej, Daniela!

Det går att bli botad från att vara en varulv. Den allra enklaste metoden är att kalla på varulven tre gånger med dess människonamn. I Sverige räckte det ofta med att bara säga: "Du är en varulv" till en människa, så var han botad. Under medeltiden fanns det hårdare metoder, till exempel att korsfästa en människa som misstänktes vara varulv, att skålla honom eller att slå honom i pannan med en kniv. En häxa eller trollkarl kunde också häva den förbannelse som orsakade förvandlingen till varg.

Mvh / Richard


Hej Richard! Jag ska berätta det som hände nörjag log o sov. Alltid när jag sover höger sida drömmer jag om Satan och annat. Men på vänster sida brukar jag drömma om att flyga åka till liseberg och m.m
1. Varför?

/ Nasir, 11 år från TheTellusOfIlluminatos

Hej, Nasir!

Vet ej varför, men rekommenderar nog att du sover på vänstersidan. Det blir trevligare att sova då.

Mvh / Richard


Hej Richard//////////////

vem tycker du är bäst Gamera eller Godzilla?

Har du hört om någon ny Godzilla film kommer?

Vilken är din favorit monster i både Godzilla och Gamera?

Vet du vem ToHos monster Jirass är? den är failad eftersom det är godzilla med en gul krage om omålad till gul

Och monstret i Godzilla heter faktiskt Angurius och inte Angilas, tro mig jag är ett stort fan av godzilla

/ kristoffer östfelt, 13 år från spångsholm

Hej, Kristoffer!

Jag gillar faktiskt Gamera bäst, för jag tycker han är ett knasigare monster.

Det har gått många rykten om när Toho tänker göra ett ny Godzillafilm. Det sägs att en ny Godzillarulle kommer 2014. Då är det 60 år sen första Godzillafilmen. Än så länge kommer godzilla att kämpa mot en ny version av Hedorah, "The Smog Monster". Senaste jag hörde var att amerikanska Legendary Pictures fått rättigheterna till att göra en ny version.

Oboy; det finns ju så många monster och jag gillar flera av dem. I Godzillafilmerna gillar jag t ex Mothra och King Seeser. I Gamerafilmerna tycker jag att Guiron och Barugon är riktigt coola monster.

Jodå, Jirass är en tillfixad Godzilladräkt från TV-serien "Ultraman". Man ser ju att det är Godzilla. I ett tidigare avsnitt dyker samma dräkt upp som Gomess, då med lite påklistrade horn, huggtänder och päls. Jag har Gomess som en plastleksak!

Både Angilas och Anguirus är namn på samma monster som används i engelska versioner av Godzillafilmerna. På japanska heter monstret Angirasu (uttalas an-ger-us). Angiras är ännu en engelsk version av namnet.

Mvh / Richard


Hej Richard! Jag undrade Om du kunde berätta lite om Illuminati:D
Kan faktist mycket om dom men vill veta mer!
har några frågor:D
1. Är dom fiender till katolska kyrkorna???
2.Varför finns deras symbol på 1 dollar bill??
3. det sägs att dom styr världen. Är det äns sant?
4. På en 1 dollar bill, så finns det en pyramid och en öga på den! Där nere står det Novus Ordo Seclorum vilket betyder" The New World Order" och så står det där längs ner "MDCCLXXVI" alltså( "1776") samma år som Illuminati grundades:D och så står det " Annuit Cœptis" vilket ungefär betyder: "Vårt uppdrag är framgångsrikt! Kan du berätta exakt varför just på en US 1-Dollar Bill!? vill gärna veta det...:)

/ Nasir, 11 år från Mars

Hej, Nasir!

Tyvärr vet jag inte så mycket om Illuminati, men jag kan väl berätta det jag kan.

1: Det fanns ett samfund som kallades Illuminati på 1700-talet i Bayern. De var ett "hemligt" sällskap, alltså måste man bli medlem för att få veta vad de höll på med. Statsöverhuvudet i Bayern ville inte ha några hemliga sällskap och förbjöd dem, därmed blev också illuminati olagliga. De bayerska illuminati sysslade med kristen upplysning i det katolska Tyskland, något som katolska kyrkan inte gillade alls. Det finns därför en historia av motstånd mellan katolska kyrkan och illuminati.

2: Du tänker på pyramiden med ögat i? Det är en symbol för gudomlig makt och har använts i olika sammanhang, inte bara av illuminati-orden.

3: Det finns många historier om vad illuminati-orden var ute efter, bland annat att ta över och avskaffa världens alla regeringar. Den illuminati-orden som är känd idag kommer huvudsakligen från Dan Browns böcker, "DaVincikoden", framför allt. Brown har använt rykten, historier och misstankar mot illuminati för att plocka in dem i en spännande historia. Det finns böcker som skrivits av författare som menar att illuminati, som Dan Brown framställt dem, är en del av vår verklighet. Men egentligen blev illuminati inte kända för en bredare allmänhet förrän Browns böcker kom ut.

4: "Novus Ordo Seclorum" brukar egentligen översättas på engelska som "New Order of the Ages", alltså "den nya tidens ordning" inte "den nya ordningen i världen". 1776 är året då USA förklarade sig självständigt och citaten runt bilderna ska visa på USAs inställning som ett nytt, självständigt land. Sedan har jag tyvärr dålig koll på historien av den amerikanska 1-dollarsedeln, förutom att dess nuvarande utseende kom till på 1930-talet. Bilden med pyramiden, ögat och de latinska citaten är baksidan av USAs statssigill. Framsidan är ju den vithövdade örnen. Just för att man har med det allseende ögat och pyramiden, viktiga symboler i många civilisationer, så har sigillet satts i samband med ockulta mysterier och hemliga sällskap. Förutom illuminati har sigillet satts i kontakt med frimurarna, judiska komplotter, egyptiska dödskulter, med mera.

Mvh / Richard


När kommer nästa monsterklubbentidning att utkomma?

PS: Du behöver inte berätta vad den kommer handla om.

/ Robert Wibeck, 11 år från Mölndal

Hej, Robert!

Nästa Monsterklubben kommer förhoppningsvis ut nu på onsdag. Och vi berättade om innehållet i vårt nyhetsbrev, så det gör nog inget om jag talar om det här: Numret handlar framför allt om Gamera, det japanska filmmonster som är Godzillas största konkurrent.

Mvh / Richard


Hej Richard!
Öhm ... det här är kanske inte "monster-fråga" precis, men är lite ... spökig.
När jag fottade mig själv (med en digital kamera, ej blixt) och laddade upp bilden på datorn, såg jag små ... prickar och ett svagt, blått sken som såg ut som i en rund cirkel med upphöjningar.
Så ... va kan det va?

Mhv
Saga

/ Saga Malm , 11 år från Dalarna

Hej, Saga!

Tyvärr har jag ingen aning om vad som hamnade på ditt foto (som jag hoppas blev bra annars). Men jag vet att ljusreflexer och dammprickar kan smyga sig in i bilder från alla möjliga håll. Jag antar att du funderar på om du fått med så kallade "orber" på bilden -spöksken, kan man också kalla det? Dessa ljusfenomen är fortfarande inte helt förklarade, men de sägs synas på platser där det finns mycket psykisk energi, det vill säga där man kan ha andar i krokarna eller där människor med kraftfulla sinnen är. De fotoexperter som tittat på "orber" säger att det med största sannolikhet är just dammpartiklar och ljusreflexer.

Mvh / Richard


Vampyrer och annat läskigt finns det allt så monstrena

/ Karl , 10 år från örebro

Hej, Karl!

Nä, jag har inte hittat några bevis för att det finns några riktiga monster. Men det är ju spännande att se dem på film och läsa om dem i böcker, eller hur?

Mvh / Richard


hej richard jag har 2 frågor 1 kan du ge en lista på dem läbigaste filmerna du set2. får man egentligen se hela sadokos anskite i den japankaska the ring

/ zacke, 11 år från asarum

Hej, Zacke!

1: Oj, jag kan inte riktigt komma ihåg alla läbbiga filmer jag sett, men här är några filmer som jag tyckte var riktigt läbbiga första gången jag såg dem: Hajen, ALIEN, The Thing, Terror på Elm Street, Huset som Gud glömde, Poltergeist, The Beyond, Omen, The House by the Cemetary. Det finns ju många filmer som är äckliga, men de kanske inte är särskilt otäcka. En otäck film måste vara bra berättad och ha en bra handling, tycker jag.

2: Jag kan faktiskt inte komma ihåg om man ser hela Sadakos ansikte. Man ser ju delar av det, hennes öga, framför allt.

Mvh / Richard


Hej Richard! Häftigt att du ritar alla bilder till unga fakta! Jag skulle vilja veta mer om lyktantropi (tror det heter så) och varulvar. Jag tror inte på dem men det är ett interessant ämne! Vad har fått människor att börja tro på varulvar och hur kan man bekämpa dem? /Lollye

/ Lollye, 12 år från knivsta

Hej, Lollye!

Kul att du gillar mina bilder :)
Jag tror att du ska göra ett besök på vår varulvs-sida, för där får du svar på alla dina frågor:

http://ungafakta.se/varulvar/

Mvh / Richard


Halloj! Jag frågar väldigt ofta saker till dig, men nu vad det länge sen :)

Jag vet att man inte vet något om spöken och sådan finns men det hände en läskig grej härom natten, så jag undrar om du kanske har en idé om vad det var för något :D

Jag hade setat vid datorn och lyssnat på musik, och när the baseballs låt angels kom sjöng jag för fullt och sparkade till kablarna till datan så den stänge av sig. Inte så konstigt, men nu kommer det konstiga: jag hade drömt kvällen innan att jag skulle göra det, och efter jag hade råkat stängt av datorn vad det någon som sjöng den låten inne i vardagsrummet vilket var wierd för ingen annan var hemma!

Och som den skrock fulla person jag är så blev jag rädd och gick och lade mig, vaknar mitt i natten och ser nåt litet korn lysa i mitt rum, ungefär som så kallad orb. Och jag bor mitt i stan men har aldrig sett något liknande.

Så:
1. Vad tror du det var i vardagsrummet, vad det min hjärna som spelade mig ett spratt?
2. Tror du att det var en orb, fast dom syns väl bara på video?
3. Kan peroner vara synska i sina drömmar?

Tack på förhand :)

/ Julia, 14 år från Nyköping

Hej, Julia!

1: Det är jättesvårt att säga vad som hände dig i vardagsrummet. Vissa människor tycks vara särskilt mottagliga för mystiska händelser. Det vill säga, en person kan höra ett spöke på en plats medan en annan person på samma plats inte hör någonting. Jag tycker inte man ska vara rädd för några upplevelser som kan verka otroliga eller övernaturliga, utan se det som något speciellt som hände just då. Folk som upplever något som de tycker är övernaturligt gör det oftast bara en gång i livet eller på just ett ställe. Vissa får upplevelserna bara under en tid i sina liv.
Alla övernaturliga upplevelser är så personliga att det är egentligen omöjligt för utomstående att döma eller kritisera dem. Jag tycker inte att man ska avfärda själva upplevelsen, däremot kan man fundera på vad som ligger bakom den. Ibland kan man, efter mycket funderande, komma på en eller flera möjliga orsaker till upplevelsen, och gör man inte det ska man bara låta det vara. Man ska inte tro att man är knäpp eller bry sig om ifall andra gör det. Upplevelsen finns ju kvar vad man än tycker om den.

2: Det finns olika varianter av så kallade "ghost lights". Några fastnar bara på foto och film, medan andra syns för blotta ögat. Men var "orber" egentligen är eller vad som framkallar dem är fortfarande en öppen diskussion.

3: Det är vanligare än man tror att folk drömmer "sanndrömmar", som man ofta kallar det. Ibland minns inte folk att de haft drömmen förrän händelsen sker i verkligheten. Det har hänt mig några gånger. Då går det en kall ilning längs ryggraden!

Mvh / Richard


jag är ett stort twilight fan
finns det vampyrer på riktigt (svara inte fladdermöss för det gör alla andra)

klara-fia

/ klara-fia, 9 år från Göteborg

Hej, Klara-Fia!

Nej, det finns inga riktiga vampyrer och det verkar aldrig ha funnits några. Men det finns flera olika orsaker till att myten om vampyrer funnits så länge. Till exempel finns det en läskig sjukdom, protoporfyri, som tros kunna vara en av orsakerna till tron på vampyrer. Den som lider av protoporfyri kan bli blek, ljuskänslig och få mycket torr hud. Skinnet drar ihop sig, även tandköttet, och tänderna ser längre ut och huvudet kan bli dödskallelikt. De som drabbades blev ibland rekommenderade att dricka grisblod för att få ett kraftigt järntillskott. Det var förr i världen, men numera behandlas sjukdomen med mediciner.

Det finns en del människor som kallar sig vampyrer men de är inga riktiga, övernaturliga vampyrer. De har bara valt att leva en livsstil som vampyrer, eftersom de tycker att vampyrerna står för saker som de själva kan känna igen sig i. Vissa gör det oftast bara en period av sina liv, sedan får de andra intressen.

Mvh / Richard


Hej!Jag undrar om olika monster finns?

/ matilda, 11 år från Nyköping

Hej, Matilda!

Jag tror inte på monster som varulvar, vampyrer och sånt. Men jag tror att monster som Loch Ness-odjuret, Storsjö-odjuret, Bigfoot och Snömannen kan ha en naturlig förklaring. Jag tror att dessa så kallade monster finns, men att de är djur som antingen är okända för vetenskapen eller är de djur som vi felaktigt tror är utdöda sedan länge.

Mvh / Richard


Tjenare, tjenare. först och främst tack för yokaispecialerna i monsterklubben, det var intressant:) Du pratade om en så kallad spiritus nyligen, jag har länge försökt hitta fakta om sådana men har inte hittat något, vet du något om de? det enda jag vet är att de är med i människohamn av ajvide och något jag läste i nån bok om svenska folktro när jag var liten.

/ Kjell Kriminell, 14 år

Hej, Kjell!

Det finns lite olika varianter av spiritus. En sort är en liten maskliknande varelse som man kan fiska upp ur bäcken (kanske en igel). Man agnar med ett människoben och går till bäcken tre torsdagsnätter i rad. Tredje natten kommer man att få napp. Spiritusen lägger man i en tom tändsticksask och spottar på den då man vill ha pengar. Men egentligen lånade man bara pengarna av djävulen och kunde man inte betala tillbaka på sin dödsbädd fick man plikta med själen istället.

För att skaffa sig en annan sorts Spiritus skulle man ta ett tuppägg -tuppen värper bara ett ägg om året- och lägga det i armhålan. När ägget kläckts skulle man lägga kycklingen i ett stort glas med sprit och lägga ett lock på. Sedan var det bara att gå till den och begära vad man önskade sig, så skulle man strax få det. Spiritusen levde i sitt spritglas och blev elakare och hemskare för varje önskan den gjorde verklig.

Det var viktigt att göra sig av med sin spiritus innan man dog, ty annars tog djävulen ens själ. Man sålde helt enkelt sin spiritus till någon annan. Men den tredje ägaren, han kunde inte göra sig av med den, utan när han skulle dö hoppade spiritusen upp ur sitt glas och satte sig på hans bröst. Och då var han genast förskriven åt den onde. Det är många som blivit rika på sina spiritusar, men det är också många som fått betala för att de använt denna trolldom med sina själar!

Ytterligare andra spiritusar matade man med snus eller blod. Det finns olika varianter på spiritus i andra länder. Ett vanligt engelskt namn på sådana varelser är "familiar".

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB