Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej, jag har 3 frågor!

1) Tror du på ett liv före och efter döden? Och om inte vad tror du på då?

2) Är du ett Medium? Och har du sett spöken eller monster av något slag?

3) Kan man få kontakt med de döda på något sätt?

Tack i förväg.

/ Sesso, 12 år från Finland

Hej, Sesso!

1: Jag vet faktiskt inte vad jag ska tro på. Jag tror i varje fall inte på en världsbild som någon av våra religioner målar upp.

2: Nej, jag är inget medium, men jag har haft flera konstiga upplevelser som man kan tolka som möten med andar.

3: De som kallar sig medier påstår ju att man kan prata med andar på olika sätt. Jag vet inte hur det fungerar, men det verkar ha mer med att tala i tanken än att tala med munnen.

Mvh / Richard


Hej, jag undrar om de stora elefant-liknande varelserna i lotr heter mumakil eller oliphant.

/ sebvir, 16 år från lund

Hej, Sebvir!
De heter bägge delar. Mumakil är det namn människorna i Gondor använder. Oliphant är ett gammalt Hobbit-uttryck, som kommer av riktiga, gamla engelska namn på elefanter. Tolkien var ju väldigt intresserad av språk, som du kanske vet.
Mvh / Richard


Hej Richard.
Jag håller på att planera en sci-fi kortfilm och jag kommer att behöva göra
lite futuristiska rekvisitor som armskydd, hjälmar etc.
jag har hittat en metod som ger den proffsiga och detaljrika looken som jag är ute efter på: http://www.youtube.com/watch?v=c1WK26NHx0o
men jag ställs inför ett litet problem som jag hoppas att du, med din erfarenhet och vana, skulle kunna hjälpa mig med.
I klippet så förklaras det att de använder något som heter aqua resin, för att få till den hårda plastytan.
det jag vill veta är om du känner till var det går att få tag på sådan gjutplast eller om du har ett eget tips på något som skulle fungera lika bra, om inte bättre.

Jag kommer ihåg när jag var yngre att jag frågade dig lite frågor om drakar och monster, kul att se att ungafakta fortfarande är igång!

/ Erick, 19 år från Närke

Hej, Erick!

Ledsen för mitt sena svar! Tyvärr har jag inte hittat något företag i Sverige som säljer Aqua Resin, men det finns flera i USA och (tror jag) Storbrittannien. Det här är vad de flesta säger om Aqua Resin: Bra för att det inte innehåller giftiga lösningsmedel. Dåligt för att det är dyrare än vanlig polyesterplast (vilket är det gamla, klassiska valet).

Kul att du kastat dig in i ett Sci-Fi-projekt! Jo; Unga Fakta är fortfarande uppe, men inte så aktivt, som du kanske märker. Panelen är i gång, så gott den kan, men ingen av oss är avlönade, så vi arbetar när tid och ork finns.
Om du vill fråga mig privat om amatörfilmande kan du nå mig på loneanimator.com.
Mvh / Richard


vad är skakon

/ ty från fg

Hej, Ty!
Tyvärr vet jag inte vad en Skakon är. Kanske du kan ge mig lite mer detaljer?
Mvh / Richard


Var Medusa hälften människa och hälften orm.

/ Tobias, 9 år från sverige

Hej, Tobias!

Du tänker på hur Medusa ser ut i till exempel "Clash of the Titans"? I mytologin hade Medusa en människolik kropp, metallvingar och metallklor, och ormar till hår. Så det enda som egentligen hade med ormar att göra var alltså hennes hår. Men man kan ju hitta på en egen sorts Medusa om man vill. I den italienska fantasyfilmen "Perseo el Invencible" ("Perseus den oslagbare") ser Medusa ut som ett vandrande träd, med ormlika grenar och ett enda lysande öga.

Mvh / Richard


I Love twiligh!!!!!

/ Tsatsiki, 10 år från stockholm

Hej, Tsatsiki!

Kul att du gillar Twilight! Jag gillar äldre vampyrböcker, som "En vampyrs bekännelse".

Mvh / Richard


hur ser sandfolket ut utan maskar och vad är skaqunes

/ ertgh, 31 år från cdfgh

Hej, ertgh!

Vad jag vet känner man inte till hur sandfolket ser ut under sin maskering, i varje fall har jag aldrig hittat någon beskrivning. De lär se hemska ut i människoögon.

Skaqunes vet jag tyvärr inte vad det är.

Mvh / Richard


Har tänkt skriva en bok om lite grekisk mytologi och gudar, så jag har några frågor till dig.

1. Vad hade Zeus för magiska Krafter?

2. Vad är en åskvigg för något?

3. Vad kan en halvgud ha för magiska krafter?

4. Vad hade Afrodite för magiska krafter?

5. Man borde väl kunna skriva en bok om grekiska gudar och sådant i nutid?

6. Vad vet du om guden Apollon?

7.Vad hade Apollon för magiska krafter?

/ Cosmos

Hej, Cosmos!

1. 4. & 7. Gudarna hade alla möjliga magiska krafter. Framför allt kunde de förvandla sig till vad som helst. De verkar också ha haft superstyrka. I striden mellan gudar och giganter dödar havsguden Poseidon en gigant genom att dänga en hel ö i skallen på sin motståndare. Däremot verkar de inte ha varit odödliga. Fast de inte åldrades, eller åldrades väldigt långsamt, kunde de dödas i strid.

2. Åskviggen är ett mystiskt vapen som Hefaistos tillverkade åt sin styvfar Zeus. När Zeus använder sin åskvigg ser den ut som en blixt på himlen.

3. De flesta halvgudar var starkare och snabbare än vanliga människor. Några hade unika krafter. Nordanvindens söner hade makt över vädret. Poseidons son Eufemos kunde gå på vattnet och andas under vatten.

5. Jag tycker absolut man kan och ska fortsätta skriva böcker om människans olika myter.

6. Om du går till vårt ämne "grekisk mytologi", klickar på "Makterna" och sedan på den röda knappen med en gul pil, så hittar du en lista på alla gudarna. Där kan du läsa en hel del om Apollon.

Lycka till med bokprojektet!

Mvh / Richard


hur ser sauron ut

/ erfgthjk, 27 år från nhm,.ddfgh

Hej, erfgthjk!

Sauron har haft flera skepnader, men J R R Tolkien beskriver ingen av dem i någon större detalj. Sauron har kunnat ta vilken form han har velat. Det sägs att i tidernas början valde han en vacker form, men då han blev den onde Morgoths lärjunge blev hans form obehaglig. Det verkar som om Sauron länge hade en människolik skepnad.

När Sauron försökte förgöra jättehunden Huan förvandlade han sig till Midgårds största varulv, men förlorade ändå striden. När Morgoth blivit besegrad besökte Sauron ön Numenor och såg då ut som en stilig storvuxen man. Några av folket på Numenor tyckte han var vacker medan andra var rädda för honom. I vilken form Sauron än visat sig, har hans ögon varit otäcka.

Så småningom förlorade Sauron förmågan att förvandla sig. Isildur, som högg Ringen från Saurons finger, sade att Saurons hand var svart, men tycktes brinna som av eld. Tolkien själv ritade en bild av Sauron som en människa med svartbränt skinn.

Efter att Sauron förlorat den enda Ringen drev han omkring som en formlös skugga tills han gömde sig i skogen Mörkmården. Trollkarlarna Gandalf, Saruman och Radagast drev ut honom ur skogen och Sauron begav sig till Mordor, där han slutligen tog formen av ett brinnande öga. Denna form behöll han till hans makt blev för evigt bruten då den enda Ringen förstördes.

Mvh / Richard


monster finn s inte på riktigt visst,?

med skrattar,flora

/ flora, 9 år från lönköping

Hej, Flora!

Nej det verkar inte som om det finns några monster på riktigt. Men världen kan vara läskig nog ändå ibland!

Mvh / Richard


hej, detta är ingen riktig "monster" fråga men jag tänkte ordna någon typ av halloween fest och skulle vilja ha lite tips på hur man får till ett lite "monstrigt" tema, och då menar jag monster inte zombies, vampyrer och så vidare utan mer som "reptilmonster" eller liknande. och så undrar jag om du vet något billigt tips på hur man fixar skelett i verklig storlek, och viktigast av allt- torris. hur får jag tag på torris? jag har kollat på internet men har bara fått fram sidor som AGA och där hittar jag bara vad man kan göra med torris, inte hur/var jag köper det... jag har kollat andra sidor också men där står också bara fakta(info, ingen beställning.

/ sebvir, 16 år från lund

Hej, Sebvir!

Tyvärr har jag haft lite problem med att svara på Panelenfrågor och jag missade din Halloween-fråga. Kanske kan du ha glädje av svaret till nästa år?

Snabba billiga reptilmonster kan man helt enkelt göra med vattensmink. Man målar först huden grön och sedan målar man ett fjälligt mönster med en mörkare grön färg, t ex genom att blanda grönt med lite svart. Men jag misstänker att du vill ha mer avancerade monster? Letar man lite på nätet så finns det några butiker här i Sverige som säljer mycket Halloweendräkter och masker. Några av dem har drak- och dinomasker som man själv kan fixa till och använda ihop med lite coola kläder. Sen kan man ju så klart göra gummimasker helt själv, men det är ganska invecklat och kan också bli en aning dyrt.

Om jag skulle göra ett jättebilligt skelett skulle jag först ha köpt en döskalle i plast eller gummi. Det finns t ex döskallemasker. Sedan skulle jag ha rullat ihop och knölat ihop dagstidningssidor tills de liknade ben och benknotor, och virat tejp kring så de höll formen. Man kan alltid knyckla ihop mer papper och sno fast med mer tejp till det liknar ett långt människoben. Man får ju så klart kolla på en bild av ett människoskelett medan man gör alla benen. När alla delarna till skelettet är färdigtejpade föster man ihop dem med tejp eller trådar och sprejar allt vitt med vit sprayfärg.

Iscompaniet säljer kolsyreis, eller torris, till privatpersoner. Men det är rätt dyrt. http://iscompaniet.se/kolsyreis.asp
Jag tror att om det finns en återförsäljare av AGAs produkter, t ex gaser, så kan de kanske ta hem torris åt dig.

Mvh / Richard


finns det någon webplats som påminer om unga fakta

/ kjl, 28 år från tyu

Hej, kjl!

Det finns det absolut på andra språk. Men jag kan faktiskt inte komma på någon som liknar oss på svenska.

Mvh / Richard


hur är slutbäretelsen i den grekiska mytylogin hur ser the thing ut

/ yuioåp, 28 år från ¨76yu8io

Hej yuioåp!

Den grekiska mytologin har faktiskt ingen slutberättelse som den nordiska, med "Ragnarök", gudarnas undergång. Men 1800-talspoeten Percey Shelley skrev en pjäs, "Den befriade Prometheus", där överguden Zeus dödas av en av sina söner, Demogorgon.

Det finns flera "The Thing" i film och böcker. I Marvels serievärld finns The Thing, som egentligen heter Ben Grimm. Han har av kosmiska strålar förvandlats till ett orangefärgat monster med stenliknande hud. Han är otroligt stark och i serierna slåss han mot Hulk några gånger. The Thing är medlem i superhjältegruppen Fantastic Four.

Sen har vi monstret i John W. Campbell, Jrs science fiction-novell "Vem där?" Den har filmats tre gånger, först som "The Thing From Another World" och sedan dess har varelsen kallats The Thing. Denna utomjording hittas nedfrusen i polarisen, men då den tinas upp på en forskningsstation börjar den snabbt föröka sig och tar över människors kroppar. När den inte är maskerad som en människa eller en hund har den två armar och två ben, en massa av masklika tentakler på huvudet och tre ögon.

Den tredje "The Thing" jag tänker på är monstret i "Godzilla vs the Thing", vilket är den amerikanska titeln på den japanska monsterfilmen "Mothra vs Godzilla". The Thing är alltså egentligen jättefjärilen Mothra och i senare utgåvor på engelska kallas filmen också "Godzilla vs Mothra".

Mvh / Richard


hur ser liemannens ansikte ut och var är zedus på gamera listrorna

/ fghj, 26 år från rthy

Hej, fghj!

Det sägs att liemannen är ett skelett eller människokadaver. Hans ansikte är väl en dödskalle då.

Glömde att ta med Zedus! Skäms på mig.

Mvh / Richard


Hej, Richard!

Jag har bara en anmärkning om Unga Berättare. Det känns som att ni tar med allt som strömmar in till eran redaktion utan att ens läsa igenom det. Jag har sett hur många "berättelser" som helst som bryter mot nästan samtliga av reglerna ni har satt upp, och minst lika många som jag blir förvånad över att ni tar med, helt enkelt eftersom de... ja, de är dåliga helt enkelt. Inget illa ment.

/ Simon Hellqvist, 12 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Det har passerat både bra och dåliga bidrag till Unga Berättare och ibland slinker det någon anledning också igenom de som av inte följer våra riktlinjer.
Just nu tar vi inte emot några nya bidrag, eftersom vi inte har någon som kan jobba med Unga Berättare. Istället har vi valt att låta gamla bidrag rotera på sidan och slumpas fram.

Mvh / Richard


Hej jag har en fråga: Vem är slenderman? Det finns både spel och youtube filmer om honom men är slenderman? Det enda jag vet om honom är att han förföljer än på spelet slenderman men vad är slenderman för något egentligen? Ett monster? Utomjording? Spöke

Snälla svara

/ anonym

Hej!

Slenderman har blivit något av ett internetfenomen. Från början var han ett bidrag till en bildtävling på Something Awfuls forum. Sedan har figuren använts i spel, amatörfilmer och olika parodier.
Slenderman ser ut som en lång smal man i svart kostym. Han har inget ansikte eller hår och tentakler kan växa ut ur ryggen på honom. Exakt vad han är verkar osäkert, förutom att han är en övernaturlig varelse.
Slenderman har också blivit en modern myt, med folk som påstår sig ha sett honom i verkligheten och tagit foton på honom. Det kan säkert vara sant, eftersom man kan köpa en Slenderman-Halloweenkostym och alltså klä ut sig till figuren.

Mvh / Richard


Hej jag heter Sandra och är 12 år. Jag undrar om det fins vampyrer och spöken undrar värkligen det och om det fin spöken hur märker man dom har stort problen med att jag lätt får kontakt med don kan inte prata med mamma och pappa on det snälla hjälp mig och svara på min fråga.Puss o kram//Sandra ^_^

/ sandra, 12 år från Örebro

Hej, Sandra!

Vampyrer finns inte i verkligheten, men många människor menar att de har upplevelser som bevisar att de dödas andar kan komma på besök i vår värld. Det finns inga andra bevis för detta än just dessa upplevelser som folk har. Du upplever kontakt med andar och jag har också gjort det. Jag vet inte vad det beror på och jag tycker det är upp till var och en att bestämma sig för vad upplevelserna handlar om.
De som kallar sig medier och påstår att de kan tala med de dödas andar talar ibland om en teknik de använder för att isolera sig från andarna, så man inte blir störd. Man ska då sluta ögonen och föreställa sig att man reser upp, eller sänker, en kupa av energi runt sig. Gärna i ens favoritfärg. Endast du själv bestämmer sedan vad som får ta sig in i kupan. När man tänder upp denna lysande färgstarka skyddskupa talar man om att man vill vara ifred.

Mvh / Richard


1. kan du bäreta om alla godzila och gameramonster 2.vilka olika reptiler ´dägdjur och insekter finns på kongs ö

/ dfsr, 99 år från fghjku

Hej!

1. Godzillamonster:
Vänner:
Mothra: Från början Godzillas fiende. En jättelik mal som dyrkas som en gud på en söderhavsö. Ibland är det Mothras larver som dyker upp. De spinner trådar av starkt silke.
Rodan: En flygödla som kan bryta ljudvallen.
King Seeser: Ett forntida hundmonster som vaknar när man sjunger en magisk sång för honom. King Seeser kan skicka tillbaka energi som kastas mot honom av andra monster.
Jet Jaguar: En silverfärgad människolik robot som kan växa sig lika stor som godzilla.
Anguirus: Hans gamla fiende; En taggig dinosaurie som gräver sig genom marken och kan rulla ihop sig till en boll.
Minilla och Godzilla jr: Unga Godzillas som ofta kallas "söner".

Fiender:
King Gidorah: En trehövdad flygande drake från rymden (fast hans ursprung har sedan ändrats flera gånger). Gidorah sprutar gyllene strålar med stor förstörelsekraft.
Mechagodzilla: En robotversion av godzilla byggd av utomjordingar. Mechagodzilla har en mängd vapen.
Ebirah: En jättelik havskräfta.
King Kong: En jätteapa som drar kraft ur elektricitet.
Hedorah: En slemhög av föroreningar.
Gigan: Ett rymdmonster med en laserkanon i pannan och en cirkelsåg i bröstet.
Megalon: En jättelik skalbagge.
Kumonga: En jättespindel.
Kamacuras: Jättelika bönsyrsor.
Battra: Mothras onda, svarta tvilling.
Space Godzilla: Godzillas onda tvilling, skapad när hans celler blandas med kristaller från rymden. Space Godzilla har kristaller som växer ur ryggen och nacken.
Baragon: En sorts dinosaurie som gräver sig genom marken.
Biollante: En köttätande växt med tentakler och krokodilkäft.
Titanosaurus: Ett havsmonster som kan piska upp stormvindar med fenorna på hans svans.
Destroyah: Ett monster som ändrar form medan det växer. Dödar i en film Godzilla, men dödas i sin tur av Godzilla jr, som blir den nya Godzilla.
Orga: Ett monster med ska och stora händer.
Zilla: Den japanska versionen av den amerikanska Godzilla.
Megaguirus: Ett jättelikt insektsmonster.
Gabara: Ett fjälligt monster som bor på samma ö som Godzilla.

Gamera:
Gyaos: Flygödlor med ljudstrålar i munnen.
Space Gyaos: Silverfärgad rymdlevade Gyaos.
Legion: Ett jätte-skaldjur.
Irys: Ett monster med fågellikt huvud och tentakler
Barugon: Ödlemonster som skickar ut en frätande regnbåge från sina ryggtaggar.
Viras: En sorts utomjordisk bläckfisk.
Guiron: Ödlemonster med jättekniv på huvudet.
Jiger: Vattenlevande monster med farlig äggläggnings-gadd i svansen. Zigra: Hajliknande monster som kan förvandla sig till ett rymdskepp.

2: Det verkar som om livet på Dödskalleön har utvecklats annorlunda än i resten av världen. Ön är befolkad av dinosaurier och andra urtidsdjur. I filmerna "King kong" och "King kongs son" (bägge 1933) är djuren väldigt lika sina urtida förlagor. I dessa filmer möter man en Tyrannosaurie, en Stegosaur, en sauropod (kanske en Apatosaurus), en Pteranodon, en Elasmosaurus, en Styracosaurus och en grottbjörn. Men man får också se andra djur som verkar ha utvecklats för sig och är okända för vetenskapen, nämligen en havsorm, en drakliknande reptil och en jättelik ödla med lång svans och utan bakben.

I Peter Jacksons "King kong" från 2005 finns det ännu mer varelser och alla tycks ha utvecklats från mer eller mindre kända urtidsdjur. T ex möter de som besöker ön "Brontosaurier" (Apatosaurier), Venatosaurus -en sorts Velociraptor-lika rovdjur och "V-rex", en utveckling av Tyrannosaurierna. Man får också se den stora reptilen Foetodon och en Triceratops-liknande dinosaurie.
Terapusmordax är en sorts flygande däggdjur med vassa tänder. I de djupa ravinerna lever stora insekter, spindeldjur och maskar. I en bortklippt scen dyker det upp en jättelik rovfisk.

Mvh / Richard


Hej Richard!

Jag undrar bara om ni ska lägga ner, för jag använder UngaFakta väldigt mycket och det går rykten om att ni ska lägga ner!
Tack på förhand!
/Simon
PS.vilket är ditt favoritmonster i men in black 3?.DS

/ Simon, 10 år från Huddinge, Stuvsta

Hej, Simon!

Just nu har vi inga som jobbar heltid med Unga Fakta, därför att vi inte har några som betalar oss för att jobba med sidan. Vi som svarar på frågor i Panelen gör det gratis.

Men jag tror inte att Unga Fakta kommer att läggas ner och förhoppningsvis kan vi så småningom börja göra nya saker till sidan igen.

Jag har inte sett Men in Black 3 än, men jag vet att det finns ett gäng coola varelser med i den! Du får väl fråga igen en annan gång.

Mvh / Richard


Hej!

I filmen godzilla vs biollante nämner dom att biollante är från nordisk mytologi. Finns det någon sanning i detta?


Ps: vilken är ditt favorit godzilla monster?

/ Isac, 13 år från Sävar

Hej, Isac!

Att namnet "Biollante" kommer från nordisk mytologi verkar bara vara påhittat, men monstret skulle kunna liknas lite vid det norska havsmonstret Kraken, med alla sina tentakler.

Det här låter kanske tråkigt, men mitt favoritmonster från Godzillafilmerna är Godzilla själv. Jag tycker han är ett väldigt bra designat monstrum.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB