Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hur dödar man en zombie och finns zombies på riktigt?

/ William karlsson, 12 år från kalmar

Hej, William!

Alla filmer är eniga om bästa sättet att döda en zombie: Skjut den i huvudet (eller hugg av huvudet).
Zombies som de ser ut på film finns inte på riktigt. Däremot finns det historier om människor i Karibien, som tagit farliga droger och fått hjärnan förstörd så att de inte längre har någon egen vilja. Förr trodde man att dessa människor var döda som återuppstått igen. Många forskare kring folktro och medicin funderar på ifall alla sorters zombiehistorier faktiskt bara är påhitt, för man har aldrig hittat några bevis på "drog-zombies" heller.

Mvh / Richard


Jag älskar böcker & filmer om monster särskilt drakar och jag undrar var man kan hitta såna böcker & Filmer!
H.Melina

/ Melina, 11 år från Finland Aland

Hej, Melina!

Jag älskar också böcker och filmer om monster, både nya och gamla. För det första kan man hitta böcker om monster (och kanske lite film) på biblioteken. Om jag vill köpa så handlar jag oftast från internetbutiker som cdon.com, ginza.se och adlibris.com. Jag hittar också äldre filmer och böcker på tradera.com, som är en auktions-sajt. Jag har hittat många grejer där till jättebra priser. Sen köper jag mycket film och böcker från USA och Storbritannien. Då måste man ha ett kreditkort att betala med. Här i Sverige finns SF-bokhandeln, sfbok.se, där man kan köpa utländska böcker.
Du kan också göra så här: Sök monster+bok på Google och se om du får några spännande resultat. Hittar du några böcker som du blir nyfiken på kan du gå till en bokhandel nära dig och fråga om de kan ta hem böckerna till dig.

Mvh / Richard


hei, richard! jag undras litt på når livet startadad igjen etter at dinosaourene forsvant?mvh per morgan!

/ per morgan, 21 år från Norge

Hej, Per Morgan!

Livet slutade ju aldrig att utvecklas, egentligen. Då dinosaurierna dog ut fanns fortfarande en massa reptiler, amfibier, fåglar och små däggdjur kvar. Men ungefär 10 miljoner år efter dinosauriernas utdöende hade helt nya djur ersatt de stora reptilerna, både stora däggdjur (rovdjur och växtätare) och stora rovfåglar. Det vill säga, den ekologiska tomheten som dinosaurierna lämnat hade nu fyllts av nya djur.

Mvh / Richard


hei, igjen richard! denne gagen undras jag på navnet på en kjempegorilla, på storrelse på 3 meter, som levde samtidig blant våre stammfedre som levde trærene rundt 8 milloner år sedan? mvh per morgan!

/ per morgan, 21 år från norge

Hej, Per Morgan!

Du tänker nog på Gigantopithecus, som levde i Asien. Den försvann för bara 100 000 år sedan. Därför finns det forskare som tror att den kan ha överlevt på isolerade platser, och i så fall är det samma som de varelser vi kallar Yetin och Bigfoot.

Mvh / Richard


hur ser en ent ut?

/ sam aziminejad, 9 år från ystad

Hej, Sam!

En ent är en av de många varelserna i Sagan om Ringen-böckerna och filmerna. Enter beskrivs likna vandrande träd. I boken Sagan on de två tornen av J R R Tolkien beskrivs enten Lavskägge ha stripigt skägg av lavar, släta armar, en grågrön kropp av skrovlig bark, bruna ögon med ett grönt skimmer och långa ben utan knän, med sjutåiga fötter.

I filmerna har lavskägge ben som går att böja och ser ut att vara helt täckt av bark. Enterna sägs likna de träd de vaktar. Så om entens uppgift är att vaka över björkar har han björkens randiga bark.

Mvh / Richard


När hade ni tänkt er att lägg upp ett nytt ämne? Skulle varit skithäftigt om ni kunde lägga upp något om hårdrock eller liknande. Eller något om det ockulta eller liknande. Mvh Liam

/ Liam, 15 år från Göteborg

Hej, Liam!

Det dröjer nog ett tag innan vi tacklar ett nytt stort ämne. Just nu uppdaterar vi våra gamla ämnen. Om du är intresserad av det ockulta kan du ju gå in på våra miniämnen och läsa lite om häxor:

http://www.ungafakta.se/haxor/

Mvh / Richard


Hej Richard! Det är hur svårt som helst att få tag på en ent sagan om ringen figur? vet du vart man kan få tag på nån sån? Mvh/joel

/ joel, 10 år från isengård

Hej, Joel!

Jag tror att just nu är det lite svårt att hitta Sagan om Ringen-figurer, eftersom det inte tillverkas så många nya. För några år sen fanns det till exempel en jättestor docka av enten Lavskägge. Men nu ska de ju börja spela in "The Hobbit" och då tror jag att det kommer att dyka upp figurer igen, både gamla och nya.

Ett sätt att hitta gamla figurer är att gå in på Tradera.com och söka. Ibland säljer folk sina begagnade gubbar där.

Mvh / Richard


är Cannibal Holocaust blodigare o sjukare än Zombie Holocaust

/ zacke, 12 år från asarum

Hej, Zacke!

Jo, Cannibal Holocaust är en mycket sjukare film, med sämre handling också. Men det värsta är våldet och de övergrepp som visas i filmen. När man dödar människorna är det så klart fejk. Men det finns djur som dödas på riktigt i filmen och sånt gör mig rasande. Helt onödigt och sinnessjukt. Undvik!

Mvh / Richard


Hej Richard ! Jag undrar om ni kunde ta upp "WARCRAFT" i monster klubben det är mycke momster det! MVH joel

/ joel, 10 år från azeroth

Hej, Joel!

Det stämmer att det är mycket monster i Warcraft. Vi kanske kan göra något om rollspel i allmänhet, gamla och nya.

Mvh / Richard


Hej!

Finns det någon slags ramsa så att man kan bli vampyr utan att dö/hitta en annan vampyr?

/ Lena, 14 år från Uppsala

Hej, Lena!

Jag känner inte till någon sådan ramsa eller trollformel. Faktum är att de flesta människor runt om i världen ser vampyrismen som ett straff, för det är ett mycket ensamt liv. Därför är det aldrig någon som hittat på en sån ramsa. När man blir vampyr är det en reaktion på något dåligt som hänt en i livet eller något dåligt man gjort. Det är först under slutet av 1900-talet som man har börjat se vampyrlivet som något coolt.

Mvh / Richard


hejsan!

jag älskar att läsa om monster men mest gillar jag vampyer...
jag undrar om det har verkligen funnits riktiga vampyrer??
min fröken berättade att det har funnits den första riktiga vampyren för 500 år sen..
vampyren var en kvinna!?

är darren shan böckerna på riktigt,,,det tror jag inte men författaren har skrivit att de är sanna och att han förväntar sig inte att vi ska tro på det??!! ;)

tack

/ Lena, 12 år från stokholm

Hej, Lena!

Nej, det finns inga riktiga vampyrer och det verkar aldrig ha funnits några. Men det finns flera olika anledningar till att myten om vampyrer funnits så länge. Till exempel finns det en läskig sjukdom, protoporfyri, som tros kunna vara en av orsakerna till tron på vampyrer. Den som lider av protoporfyri kan bli blek, ljuskänslig och få mycket torr hud. Skinnet drar ihop sig, även tandköttet, och tänderna ser längre ut och huvudet kan bli dödskalle-likt. De som drabbades blev ibland rekommenderade att dricka grisblod för att få ett kraftigt järntillskott. Det var förr i världen, men numera behandlas sjukdomen med mediciner.

Det finns en del människor som kallar sig vampyrer idag, men de är inga riktiga, övernaturliga vampyrer. De har bara valt att leva en livsstil som vampyrer, eftersom de tycker att vampyrerna står för saker som de själva kan känna igen sig i. Vissa gör det oftast bara en period av sina liv, sedan får de andra intressen.

Den som brukar kallas den första vampyren är Lillith, som enligt judisk folktro var Adams första hustru. Hon dök alltså upp innan Eva och var skapad av jord, som Adam. Hon var alltså hans jämlike, viket Adam inte riktigt klarade av. Därför blev Lillith utkastad ur Edens lustgård och Gud gjorde Eva av ett av Adams revben istället. Lillith svor att hämnas på Adam och Evas ätt, alltså människosläktet och började föda fram en mängd monster som skulle plåga världen. Bland dessa var de första vampyrerna.

En kvinnlig vampyr för 500 år sen kan ju vara den historiska adelsdamen Elisabeth Bathory, som badade i blod för att se yngre ut. Hon tog livet av en massa människor. Bathory kallades ”Vampyrernas drottning” och föddes 1560 i den Östeuropeiska bergskedjan Karpaterna.

Darren Shah-böckerna är inte på riktigt, men författaren har valt att skriva in sig själv i böckerna handling. Jag tror inte han förväntar sig att läsarna ska ta det på så stort allvar!

Mvh / Richard


Finns det ingen sida man kan säga tack på? Och en grej till.. Drakblodet är frätande och jag undrar om det finns något sätt att undvika att bli sönderfräten?

/ Johannes, 13 år från Sunne

Hej, Johannes!

Du har väl sagt tack nu. Det tackar vi för!

Drakhud är ju immunt mot drakblod. Det är nog det enda säkra materialet. Men Ragnar Lodbrok, som dräpte en lindorm, gjorde en dräkt av björnskinn doppat i tjära. Detta konstiga pansar stod emot lindormens frätande eter. Kanske det skulle funka för drakblod också. Annars används magi med fördel för att skydda sig mot alla sorters skador.

Mvh / Richard


Hallå där!!!jag är en kille på 10 år som älskar NARNIA. är sugen på lite fakta om alla djur och monster.

/ alle, 10 år från Onsala

Hej, Alle!

Jag gillar också Narnia och lästa all böckerna när jag var liten. Då var Narnia ungefär som Harry Potter är nu.

Som du nog vet så finns det en mängd djur i Narniaböckerna och i filmerna. De kan alla tala och är antingen onda eller goda. T ex är de listiga rävarna goda medan de hemska ulvarna tjänar ondskan. Men det finns ju också träd och växter som valt sida mellan ont och gott.

Det finns så många olika sorters varelser i Narnia att det är svårt att prata om dem alla. Det finns både onda och goda dvärgar. Från början är minotaurerna på ondskans sida, men går i senare böcker över till att tjäna kung Caspian av Narnia. I de två första böckerna är det Jadis, den vita häxan, som samlar de hemska varelserna kring sig. I hennes följe finns svartdvärgar, minotaurer, jättar, varulvar, ulvar, flugsvamparnas folk och en massa monster som inte har några svenska namn. En massa onda djur följde henne också.

I "Kung Caspian och skeppet Gryningen" möter man en rad andra märkliga figurer, som lever på öarna utanför Narnia. Till exempel duffelpuddarna, som bara har ett ben med en stor fot på. I havet utanför Narnia lever också vidunder som stora havsormar. I "Silvertronen" får man se helt nya delar av Narnia. Man möter Surpöl som tillhör slingerbultarna, ett folk med grodlik hy och simhud. De är dystra och slemmiga men godhjärtade. Det visar sig också att det finns ett underjordiskt folk under Narnia, samt olika sorters jättar.

Mäktigast av alla varelser är så klart Aslan, som egentligen kommer från en annan värld. Det gör också vita häxan, som flytt från sitt rike Charn.

Sen finns det en del att säga om filmversionerna av Narnia-böckerna också. Det kanske var de du egentligen var nyfiken på?

Mvh / Richard


Hej, jag undrar hur jag ska få av drakfjällen av en död drake. Jag spelar rollspel och har lyckats döda en drake och vill nu göra en rustning av dessa. Min spelledare nämnde något om en nordisk hjälte som dräpte en lindorm och fick sedan av fjällen från den.

MVH Johannes

/ Johannes, 13 år från Sunne

Hej, Johannes!

Är det helt upp till dig att klura ut hur man får av fjällen? Jag vet inte riktigt vilken nordisk hjälte din spelledare tänkte på. Den mest kände lindorms-dräparen är Ragnar Lodbrok, men han tar inga fjäll från ormen när den är död.

Jag antar att du behöver en jäkligt vass kniv. Ett material som kan passa till knivbladet är obsidian, det vill säga vulkaniskt glas. Det är hårt och otroligt vasst. Bänd upp fjällen med ett spett och skär underifrån. Lycka till!

Mvh / Richard


hej!

jag vill fråga om höxor och ifrån vilka länder de kommer ifrån?

är det sant att de flyger från andra sidan jordklotet ända till blåkulla????????????

/ sulayman, 13 år från sverige

Hej, Sulayman!

Jag tror du skulle gilla vårt ämne om häxor:
http://www.ungafakta.se/haxor/

Kolla in det!

Mvh / Richard


vilcket år komer tävlingar

/ billy, 10 år från rydebek

Hej, Billy!

Jag vågar lova att det blir i år.

Mvh / Richard


Hej, Richard!
Jag minns när man gick i lågstadiet, då alla började säga: "Sara, man var apor förr i tiden!" Jag började faktist tro på det när jag var 14 år gammal. Lite pinsamt, men jag är inte helt säker på att vi människor var apor förut. :/
Kanske, kanske inte. Jag vet bara att vi var typ .. vattendjur.
/ Sara. Tacksam för svar!

/ Sara, 18 år från Stockholm, Sverige

Hej, Sara!

Det du pratar om här är Charles Darwins utvecklingslära, vilken säger att alla arter på planeten jorden har utvecklats ur tidigare arter. Växter, djur, vi människor -allt. Vissa arter har dött ut eftersom andra arter blev starkare och mer effektiva. Detta kallas det "naturliga urvalet". Man kan också säga att den starkaste eller smartaste överlever. Med detta menade Darwin att livets skapelse som den står beskriven i Bibeln nog inte stämmer. Men han menade INTE att det inte finns en Gud, om man väljer att tro på det.

Enligt utvecklingslärans sätt att resonera har människan utvecklats ur samma släkte djur som aporna -primater. Aporna är helt enkelt de som har mest gemensamt med människan när det gäller gener och DNA. Man kan också se stora likheter i skeletten och när man tittar på ben från utdöda djur längre tillbaka i tiden, så kan man spåra från vilka djur människan har utvecklats. Detta kan man se riktigt långt tillbaka i tiden. Alla vi djur som har en ryggrad har så klart kommit från det första ryggradsdjuret och det levde i havet. Så om man vill kan man absolut säga att vi kommer både från aporna och fiskarna!

Sedan finns det de som väljer att tro på det som Bibeln säger, att allt liv skapades av Gud på bara några dagar och att allt detta hände för bara några tusen år sedan. Personligen tror jag inte på det, men har inget emot att andra gör det, så länge de inte tvingar andra att tro det samma.

Mvh / Richard


Finns det andar och spöken? Och om de finns, kan de vara inuti djurs kroppar också? :)

/ Anoym, 11 år

Hej, Anoym!

Det finns ju en massa människor som säger att de mött andar. Även jag har haft några konstiga upplevelser. Jag tror inte på spöken som far runt i lakan och rasslar med kedjor för att skrämmas. Men vem vet, kanske människan har en själ som far vidare någon annanstans när kroppen dör. Det är ju fortfarande ett stort mysterium.

Och om människan har en ande, varför kan inte djur ha det också?

Mvh / Richard


Hej!
Jag skulle gärna vilja vata lite om mumier. Det finns ju många förbanelser över pyramider. Kan du berätta om någon förbanelse?

/ Moa, 9 år från Skåne, Ystad

Hej, Moa!

Om du går in på vårt ämne "Faraonernas Egypten" så kan du hitta en hel del att läsa om mumier:
http://ungafakta.se/egypten/tro/mumier/

När man säger "mumie" tänker många på ett monster i bandage. Det finns ju inga mumier som lever på riktigt. Men i böcker och filmer finns det ibland mumier som vaktar skatter i egyptiska gravar. De brukar bli väldigt upprörda om man flyttar skatterna från graven och börjar gå omkring och ta kål på folk.

Man har hittat mumier gjorda i Egypten, Kina, Chile och Peru. Men det finns också några exempel på mumier från Europa. mumierna från Egypten är de mest berömda. mumierna från Peru och Chile är de äldsta, från 5000 före Kristus. Den äldsta egyptiska mumien tros vara från ungefär 3300 före Kristus.

I staden Palermo på Sicilien har munkar mumifierat döda människor ända fram till 1920-talet. Fortfarande kan man få sin kropp bevarad med liknande metoder som användes till de gamla mumierna. Denna metod kallas balsamering.

I Egypten var Mumien en sorts viloplats för en del av själen som inte vandrade vidare till andra världar.

De gamla egyptierna hade en väldigt detaljerad bild av livet efter döden. Själen var uppdelad i inte mindre än fem delar. En del som kallades Ka stannade kvar i kroppen. Därför balsamerades den dödes kropp, alltså behandlades med oljor och kemikalier så att den inte ruttnade. En annan del av själen, Akh, hoppades på att få förvandlas till en stjärna efter att ha blivit bedömd av guden Anubis. Ännu en del, Ba, väntade på att få komma till paradiset.

"De dödas bok" är en samling med trollformler som lästes för att hjälpa själen på dess vandring genom dödsriket. Men här finns också berättelsen om den döde Ani och hans hustru, vilken beskriver själens resa. Först leds den döde av Anubis till domens sal, där hans hjärta vägs mot Ma'at (sanningen) i form av en fjäder. Om hjärtat är för tungt blir den döde slukad av demonen Ammit, som är delvis lejon, krokodil och flodhäst. Klarar hjärtat provet kommer den döde till guden Osiris som bor i Aaru, paradiset.

När man gjorde en mumie togs de flesta organen ut. Hjärtat lämnades kvar i kroppen eftersom man trodde att det var själens boning. Hjärnan drogs ut genom näsan med ett krokliknande instrument. Inälvor, lungor, magsäck och lever sparades i särskilda små burkar. För att kroppen skulle torka snabbt begravdes den en tid i sand. Man baddade sedan hela kroppen med bevarande kemikalier. Kroppen sveptes sedan med linnebandage, tillsammans med olika amuletter för magiskt skydd. Sedan lades mumien i en rad papperskistor efter varandra och till slut i en stenkista.

1932 gjordes den första skräckfilmen om mumier. Den hette "Mumien vaknar" och huvudrollen spelades av Boris Karloff, som också spelade Frankensteins monster. Mumien Im-Ho-Teph vaknar då en arkeolog läser en magisk formel högt. Snart har mumien tagit av sig bandagen och går omkring förklädd till en egyptier. Efter denna film kom under 1940-talet en serie filmer om mumien Kharis, som ges liv av thé bryggt på Tana-blad. Den här mumien ser ut som om han just rest sig ur graven, med multnande bandage runt kroppen. I de senare populära "Mumien"-filmerna med bl a Brendan Frasier är den återupplivade mumien en överstepräst med magiska krafter.

Mumiens förbannelse är en gammalhistoria och finns i flera versioner. Den går egentligen ända tillbaka till de forntida egyptierna, som brukade skriva förbannelser på ingången till sina gravar, så att graven skulle få vara ifred. Många gravar innehöll ju vackra föremål som kunde bli stulna.
Den mest berömda mumieförbannelsen har att göra med de olyckor som hände, då man 1922 öppnade farao Tutankhamuns grav. Flera av de som grävde fram graven och gick in i gravkammaren blev sjuka och dog. Det var inget konstigt på den här tiden, eftersom det var ont om botemedel mot svåra sjukdomar och mat blev ofta dålig och full av farliga bakterier. Hade dessa människor dött vid något annat tillfälle hade man nog aldrig börjat prata om en förbannelse.
Det finns också en historia om att det fanns en mumie ombord på fartyget Titanic när det sjönk. Denna mumies förbannelse skulle ha varit orsaken till Titanics undergång. Men det är bara en skröna, som en journalist hittade på för länge sedan. Sanningen är att en kille som överlevde katastrofen hade ombord pratat med en journalist som inte överlevde. Journalisten hade berättat om en mumieförbannelse han hört om. Mannen som räddades trodde att detta hade orsakat katastrofen.

Mvh / Richard


när komer det tävlingar till monsterkluben

/ billy, 10 år från rydebek

Hej, Billy!

Vi ska försöka få till en ny tävling på Monsterklubben ganska snart, liksom lite mer monsterfilmaffischer och annat.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB