Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


När är nummer fem av monsterklubben unga fakta???

/ simon, 11 år

Hej, Simon!

Nästa nummer ska komma ut den 17 november, om det inte råkar bli försenat av någon anledning.

mvh / Richard


hej richard.
jag undrar bara vilken mördare som är kändast

/ ludwig, 11 år från falkenberg

Hej, Ludwig!

Jag antar att du menar påhittade mördare, som på film? Då är nog Jason Voorhees från "Fredagen den 13e"-filmerna eller Norman Bates från "Psycho" ganska kända.

Mvh / Richard


ok jag vet det där om habbo men det jag verkligen undra var om det dom sa är sant jag är medlem på habbo ochså men är det där om ze GNOME sant men varför kallar dem han för bara gnome och om dom menar bara gnome och inte ze gnome undrar massa om detdär

/ simon johansen, 8 år från uddevalla

Hej, Simon!

Jag vet faktiskt inte varför han kallas Ze gnome. Du får nog fråga de som håller på med Habbo. I varje fall finns det ingen Ze gnome i verkligheten.

Mvh / Richard


Hej igen! Jag har en fråga, i mini ämnena så kan ni väl ha något godzilla och massa filmmonster?

Från Kristoffer.

/ Kristoffer, 14 år från Alingsås

Hej, Kristoffer!

Jag vet inte om du är medlem i monsterklubben, men nr 2 handlade om Godzilla. Där står det om honom, hur han kom till och vilka vänner och fiender han har. Fösta numret handlade dessutom om vampyrfilmen "Nosferatu". Du kan bli prenumerant på monsterklubben här:
http://www.ungafakta.se/monsterklubben/

När du blivit medlem kan du komma åt "Monsterarkivet" där tidigare nummer ligger via sidan du får upp när du blivit medlem, eller från senaste numret. Längst upp till vänster finns en länk till Monsterarkivet i varje nummer.

Mvh / Richard


Hejsan, Richard!

Varför förvandlas människor till varulvar just i månljuset?

MVH Alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej, Alexander!

Jag tror jag har svarat dig förut på denna fråga, så jag svarar likadant igen: Vargar och hundar ylar ofta vid fullmånen, eftersom de kan bli oroliga då. Men även människor påverkas av fullmånen och kan ha svårt att sova. De här två fenomenen kombineras i sagorna om varulvar. Månen har alltid varit laddad med symboler och magi i folktron.

Du har väl kollat in vårt nya varulvsämne?:
http://www.ungafakta.se/varulvar/

Mvh / Richard


Hej!

Jag bor i en lägenhet på nedersta våningen. Utanför vår balkong så är det en gräsmatta med en smal liten rabatt med växter och så finns det en ganska så stor växt som är ca. en meter lång, alla dom andra växterna mindre än en halv meter. Men just en kväll så hade jag just precis kommit ut ur duchen och hunnit föna det så jag gick ut för att lufta mig för jag blir så himla varm och då hörde jag ett stort morrande ifrån den där stora busken som jag berättade om innan. Och det morrandet lät lika stort som en varg! Jag tittade omkring växterna men såg ingenting! Jag menar, jag bor näst intill landet och Konsum (en affär) och där bor inga vargar. Vargar ska höra hemma i skogen och inte bland människor! Jag stängde fönstret och sprang in bokstavligt talat. Jag blev så himla rädd, fast i och för sig, vem hade inte varit det? Jag sa inget till mamma eller min syster utan fortsatte som om ingenting hade hänt. Och en dag för ett par veckor sedan så var jag på väg mot bussen till min skola så har vi en gammal affär som har gått i konkurs, men precis där man ska gå in så såg jag någonting som var vit färgad, såg ut som en drakskärt och svävade. Men när jag gick runt om hörnan så var den borta! Det börjar hända mystiska saker omkring mig, jag är rädd. Vet du vad det kan ha varit?

/ Maria, 16 år från Oxie

Hej, Maria!

Jag får svara som jag svarat alla som haft en oförklarlig upplevelse -du får tolka den som du vill. Jag kan inte förklara den och det är upp till dig om du vill tycka att det var en positiv eller negativ upplevelse. Jag tror inte att du håller på att bli knäpp, om du funderar på sånt. Och jag tror inte heller att massa demoner och monster är ute efter dig. Vissa människor verkar vara mer mottagliga för sådana här saker. Vissa ser "andar" och "spöken" hela sina liv, medan andra aldrig upplever något märkligt. Jag har upplevt både UFOn och spöken några gånger, men jag har sett det som positivt, eftersom jag upplevt något unikt. Det är svårt att säga vad sådana här syner och ljud beror på. Kanske det finns andra världar och att vi ibland kan få en glimt av dem. I varje fall är det inget du ska oroa dig för.

mvh / Richard


hej ok jag har hört att det finns en annan gnome som heter ze gnome som tycks vara från rymden
fråga ett: är detta jag sa sant?
fråga två:kan du förklara om ZE GNOME?

/ simon johansen, 9 år från uddevalla

Hej, Simon!

Ze gnome är en figur som finns (nu finns det flera av honom) på en sida som heter Habbo.se. Habbo är en virtuell värld, en värld bara i datorn, där man kan bygga ett extraliv, ha kompisar en lägenhet och så vidare. Som spelet "Sims" ungefär. Så Ze gnome finns inte i verkligheten. Bara i "verkligheten" i Habbos datavärld.

Mvh / Richard


berätta kort om voodoo

/ marcus ''monster älskaren'' söderström, 12 år från vänersborg

Hej, Marcus!

Voodoo är en religion från början från Västafrika, som kanske är mest vanlig i Karibien. Voodo handlar mycket om att ta kontakt med andar och genom dem försöka förstå världen och universum. voodoo innehåller en massa riter och magi som kan verka skrämmande. Man använder dessa riter för att få kontakt med andevärlden och ibland för att kunna påverka andra människor.

Det här är faktiskt en riktigt bra sammanfattning:

http://sv.wikipedia.org/wiki/voodoo

Mvh / Richard


hej! jag undrar om en gamal samisk folksaga om en kvinna som åt barn

/ sami, 14 år från sverige

Hej, Sami!

Jag känner inte igen den, men det finns många liknande sagor hos andra folk, till exempel hos de nordamerikanska indianerna.

Mvh / Richard


hej
1. hur länge lever drakar,vampyrer?
2. vet du hur man blir en varulv?
jag läste att det fanns olika drakar med olika färger 3. varför det?

/ johanna, 15 år

Hej, Johanna!

1. Det verkar som om drakar kan leva i tusentals år, o man tittar på sagor och myter. Vissa drakar, som den japanska, tar tusentals år för att utvecklas. Samma sak för vampyrer. Så länge de har blod och kan överleva människor som vill döda dem kan de nog bli hur gamla som helst. Har du läst Anne Rice's böcker om vampyrer, t ex "Mörkrets furste"? Där tar hon upp frågan om hur gamla de äldsta vampyrerna är.

2. Du kan läsa en hel del om varulvar på vårt nya ämne här:
http://www.ungafakta.se/varulvar/

3. Drakar finns i en massa färger. I rollspelet Dungeons and Dragons har många drakar färg efter olika metaller, som t ex copper dragon, gold dragon, silver dragon, chromatic dragon, osv. I J R R Tolkiens sagovärld har drakarna ofta namn efter sina färger, som Smaug den gyllene, Ancalagon den svarte, osv. Det är helt enkelt upp till berättaren att bestämma färg och ibland kan färgen vara ett dramatiskt inslag i berättelsen.

Mvh / Richard


vilken tror du är den bossen för spöken vet du vad den heter?

/ jacob, 11 år från jonkoping

Hej, Jacob!

Nej, jag vet tyvärr inte vilken boss eller vilka spöken du menar. Kan du berätta lite mer om dem?

Mvh / Richard


vilken dag är Halloween.... vart ska man gå om man vill träfa ett monster... hur jör man ett monster... vet du nåra Halloween pysel man kan jöra till Halloween

/ nicole, 9 år från jönköping

Hej, Nicole!

Halloween firas i USA och England den 31 oktober.

Jag vet inte riktigt vart man skulle gå för att träffa monster. Kanske du och dina vänner kan klä ut er till monster och ha ett eget party?

Du kan hitta en massa tips om pyssel och hur man kan klä ut sig till Halloween här:
http://www.ungafakta.se/pyssel/halloween/

Mvh / Richard


hjälp jag behöver ett nyt registerings bevis men det går inte så jag undrar är det ok att jag gör en ny medlem med samma namn och sånt det måste väl gå snälla! jag behöver det snälla! snälla!

/ simon johansen, 9 år från uddevalla

Hej, Simon!

Jag antar att det är medlemsbeviset till Monsterklubben du menar? Jag provar att maila dig ett medlemsbevis istället.

Mvh / Richard


fins monster på riktigt? nelly10år norrköping

/ Nelly, 10 år från norrköping

Hej, Nelly!

Nej, som tur är finns inga riktiga monster. Fast jag tycker det finns mycket annat läskigt i vår värld ändå.

Mvh / Richard


ok hej jag undrar vad en gnome är det ändå jag vet att det är nån slacks tomte men vad för tomte jag vill veta så mycket som möljigt om den

/ simon, 9 år från uddevalla

Hej, Simon!

Gnomer är urgamla manliga oknytt. Från början fanns det bara en gnom, som var en av fyra elementarandar som magiker kunde framkalla. Gnomen representerade jorden, Sylfern luften, Undinen vattnet och Salamandern elden. Senare blev gnomerna framför allt i Storbritannien en ras av små gubbar som lever under marken. Man skulle kunna säga att de är ursprungsformen av oknytt som tomten, älvorna, trollen, med flera.

Det finns många historier om hur gnomer ser ut och vad de gör. I de flesta fall är de bara 15-20 cm höga och bär toppiga, ofta röda, luvor. De klär sig i allt från jordbrunt till klarblått. De bor gärna i närheten av människor, som i en trädgård eller under ett hus, men sköter sig själva. De verkar tycka om mjölk. Gnomer är mycket starkare än människor och besitter mäktig magi.

Mvh / Richard


Vad heter det där samiska monstret som äter barn?

/ marcus söderström, 12 år från vänersborg

Hej, Marcus!

Du tänker nog på den samiska jätten stalo, som fångar människor och kokar dem i sin hydda.

Mvh / Richard


hej jag har lite frågor !
1) vilken demon tycker du e coolast varulv eller succubi?

2)var i från kommer varulvarna?

3)berätta lite kort om succubi o incubi?

/ marcus söderström, 12 år från vänersborg

Hej, Marcus!
1. Jag förderar nog varulvarna.
2. Du kan läsa om varulvar på vårt nya ämne: http://www.ungafakta.se/varulvar/
3. Succubi och incubi är kvinnliga och manliga demoner som förför människor. Demonerna tar nämligen formen av vackra män och kvinnor. De som är barn till en människa och en succubi eller incubi har ofta märkliga förmågor. Trollkarlen Merlin var t ex ett sådant barn.

Mvh / Richard


tjaba rickard! det är jag igen och nu har jag en fråga om:Drakar kan du bäretta lit om dem?

/ HP-Fan, 10 år från Hogwarts

Hej, HP-fan!

Jag tror du hittar allt du vill veta på vårt ämne om naturväsen. Där finns en hel drakavdelning:
http://www.ungafakta.se/naturvasen/

Mvh / Richard


Jag har snart prov om mumier, och jag kan ganska mycket, men jag vill veta mer fakta som inte så många vet. Tacksam för svar!

/ Sandra, 13 år från Visby

Hej, Sandra!

Man har hittat mumier gjorda i Egypten, Kina, Chile och Peru. Men det finns också några exempel på mumier från Europa. Mumierna från Egypten är de mest berömda. Mumierna från Peru och Chile är de äldsta, från 5000 före Kristus. Den äldsta egyptiska mumien tros vara från ungefär 3300 före Kristus.

I staden Palermo på Sicilien har munkar mumifierat döda människor ända fram till 1920-talet. Fortfarande kan man få sin kropp bevarad med liknande metoder som användes till de gamla mumierna. Denna metod kallas balsamering.

I Egypten var Mumien en sorts viloplats för en del av själen som inte vandrade vidare till andra världar.

De gamla egyptierna hade en väldigt detaljerad bild av livet efter döden. Själen var uppdelad i inte mindre än fem delar. En del som kallades Ka stannade kvar i kroppen. Därför balsamerades den dödes kropp, alltså behandlades med oljor och kemikalier så att den inte ruttnade. En annan del av själen, Akh, hoppades på att få förvandlas till en stjärna efter att ha blivit bedömd av guden Anubis. Ännu en del, Ba, väntade på att få komma till paradiset.

När man gjorde en mumie togs de flesta organen ut. Hjärtat lämnades kvar i kroppen eftersom man trodde att det var själens boning. Hjärnan drogs ut genom näsan med ett krokliknande instrument. Inälvor, lungor, magsäck och lever sparades i särskilda små burkar. För att kroppen skulle torka snabbt begravdes den en tid i sand. Man baddade sedan hela kroppen med bevarande kemikalier. Kroppen sveptes sedan med linnebandage, tillsammans med olika amuletter för magiskt skydd. Sedan lades mumien i en rad papperskistor efter varandra och till slut i en stenkista.

Hoppas det hjälpte!

Mvh / Richard


Hej. Jag undrar,Hur dödar man drakar?

mvh
noel

Ps.jag vill ej döda dom,Jag är en så jag är bara orolig)

/ noel stenman, 8 år från mjölby

Hej, Noel!

Drakar dödar man vanligast genom att hugga ihjäl dem med svärd eller sticka ihjäl dem med spjut.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB