Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Heej, Jag är en person som verkligen ÄLSKAR vampyrer.. men frågan e finns de vampyrer?
alltid när jag sover så drömmer jag om vampyrer.. åh jag får en sånn konstig känsla om dom verkligen finns..

Kramar Jennifer

/ Jennifer, 14 år från kungälv

Hej, Jennifer!

Nej, vampyrer finns inte på riktigt. Men de har något speciellt som gör att många människor gillar dem eller till och med tror på dem. I vampyrhistorierna finns så mycket som är laddat med starka symboler, som blod, död, mänsklig närhet och så vidare. Därför har vampyrer alltid varit populära.

Mvh / Richard


finns spöken som på det okända i värkligheten

/ sigge, 3 år från täby

Hej, Sigge!

Det är väl upp till var och en att tro på det som händer i "det Okända". Det verkar ju som om folk har konstiga upplevelser, och när medierna har varit hos dem har upplevelserna försvunnit eller blivit mindre. Jag tror faktiskt på andar (gillar inte att använda ordet spöke) eftersom jag själv haft konstiga upplevelser. Men jag är säker på att de inte är farliga.

Mvh / Richard


Hej Richard! Vilket är det vanligaste mostret?

/ Marcus Söderström , 11 år från Vänersborg

Hej, Marcus!

Det vanligaste monstret är absolut vampyren. Vampyrer finns över nästan hela världen i en massa olika former. Det är också ett av de allra äldsta monstren.

Mvh / Richard


Varför finns det inte roliga och samtidigt läskiga monster?

/ Smör

Hej, Smör!

Det är nog svårt att kombinera roligt med riktigt otäckt. Men om ett otäckt monster i en film hamnar i en rolig situation skrattar man nog för man känner sig lättad.

Mvh / RichardHur många häxor har du sett? från klara

/ klara, 11 år från Stockholm

Hej, Klara!

Tyvärr har jag nog inte sett en enda riktig häxa. Men jag kan ju ha fel.

Mvh / Richard


Hej!. Jag undrar om det ha funits feer och hur dem såg ut?VAR FANS DEM? fins Dem i kvar?
kan villke meniska som helst vara en ...??
om man vill kan man bli en då?
hur gör man för att göra så man blir en fe?
JAG vill gärna bli en fe och ha krafter och kunna flyga.


hoppas på ssvar//Josefine

/ Josefine, 10 år från Skåne

Hej, Josefine!

Feer är figurer som dyker upp i sagor. De är mest populära i sagor från Frankrike. Feer verkar vara en sorts älvor, fast mycket mäktiga sådana. De har kraften att styra en människas öde när de föds och sedan hjälpa en människa under hans och hennes liv. Sagan om Törnrosa är ju ett sånt exempel.

Feer är alltid kvinnor. De goda är vackra och de onda ofta fula. De bor i magiska slott under havet, inne i berg och i helt andra världar än vår egen. De använder olika sorters magi och ses ofta svinga trollspön för att sätta igång trollerierna.

Tyvärr har feer bara funnits i sagornas värld och det går nog inte att bli en riktig fe med magiska krafter. Men man kan ju vara en fe i fantasins värld. Dessutom kan man ju hjälpa andra genom livet, precis som feerna gjorde.

De franska berättelser som handlar of feer kallas just "fesagor". De är ofta långa och det händer mycket i dem. Sagorna går ut på hur olika människor råkar ut för äventyr och hur feerna blandar sig i deras öden. På svenska finns en serie sagosamlingar av Andrew Lang. De heter den gröna sagoboken, den bruna sagoboken, den gula sagoboken, osv. De finns på många bibliotek. Där kan man hitta olika fesagor som "Hjärta av is", "Fagrare än fe", "Sagan om prins Achmed och fen Paribanou", "Den gyllene grenen", "Prins Narcissus och prinsessan Potentilla" och många fler.

Mvh / Richard


Hej!...Jag undrar om enhörningar har funits...Jag vill gärna ta reda på fakta om det..Hur var enhörningar?
om dem nu fans hur sågg dem ut..


hoppas på svar..

/ Josefine, 10 år från skåne

Hej, Josefine!

Det verkar inte som om enhörningar har funnits. Men man trodde på dem långt in på 1700-talet. På vårt ämne om naturväsen kan du läsa en del om enhörningar. Titta här:
http://ungafakta.se/naturvasen/enhorningar/enhorningar.asp

Mvh / Richard


när jag var ganska liten, typ 5 år, såg jag ett spöke. det var en skugga av, eller en mörk, fladdermus på väggen. men i rummet jag var var det mörkt så det var liksom ingen skugga( lite svårt att förklara). när jag tände försvann den men när jag släckte kom den tillbaka. sedan har jag sett den en gång till, det hände exakt samma sak. och efter det har flera av mina kompisar sagt att de också sett en såndär fladdermus utan att jag berättat om vad jag sett, så de kan inte ha härmat mig!! jag undrar om det är vanligt att sånahär kommer fram eller om det är någon mer som sett den. tacksamm för svar!!

/ malin, 12 år från stockholm

Hej, Malin!

Jag känner inte igen den upplevelse som du haft med fladdermus-skuggan. Men det finns många olika konstiga saker som folk upplever, utan att vi idag kan förklara dem. Du kan ju fundera på vad fladdermusen betyder för dig. Här i Europa är den nog mest en symbol för natten och otäcka saker. Men i Japan och Kina är den en symbol för tur och lycka.

Mvh / Richard


Tror du att det finns monster och vampyrer ??

/ linnea, 11 år från Lkpg

Hej, Linnea!

Nej; jag tror inte att det finns monster och vampyrer, men jag tycker det är kul och spännande att läsa om dem och se dem på film.

Mvh / Richard


hej igen jag undrar bara hur många filmer det finns med michial myres om du vet vem det är
tack i förhand

/ anton, 10 år från halmstad

Hej, Anton!

Visst vet jag vem Michael Myers är (jag antar att du tänker på den maskerade mördaren i "Halloween"-filmerna, för det finns en skådespelare med det namnet också). Myers har bara varit med i sju av de åtta "Halloween"-filmerna. "Halloween III" handlar om häxerier och har en helt annan handling än de andra filmerna.

Mvh / Richard


Hej!
Jag och mina syskon känner närvaro av någonting inne på toa. Vi tycker det är obehagligt att duscha osv.
Men sen är det bara min syster som tycks se en flicka stå nedanför trappan och stirra på henne när hon ska sova. Två flickor och deras mamma flyttade till mig och min lillebror för ett år sen, och vi (pappa, jag och min lillebror) har aldrig kännt av något sånt förut, men det har spökat i deras förra lägenhet. När dom kom hit börja vi alla känna närvaro av spöken/andar. Kan spöken vara i nybyggda delar av huset? Jag har hört att dom inte kan det. Man hör steg i trappen på kvällarna och nätterna och hör att någon går in i vårat badrum och det låter som om någon mummlar en sång. Min lillasyster tycks även kunna se vad som har hänt, hon får för sig att det har varit trä väggar i vårat badrum en gång och att huset en gång har brunnit ner och att flickan som min syster ser blev innebränd, och hon kan ungefär spå också på ett sätt som jag inte riktigt kan förklara, och om hon nu kan spå, kan det vara så att min lillasyster då har rätt? Skulle vara så himla tacksam för svar!

/ funderaren, 15 år från sundsvall

Hej, Funderaren!

Det är många som upplevt saker liknande det du beskriver och många som tycker det känns obehagligt. Vad det beror på vet jag inte. Både min mamma och min mormor har samma förmåga att "spå" som du berättar om här. Om man pratar med en forskare, t ex en psykolog, så kommer de troligen att tala om olika upplevelser som hjärnan lurar oss att tro är riktiga. De som kallar sig medier och som säger sig kunna få kontakt med andar brukar ha detta att säga om det ni upplever: Oftast är anden någon som har en koppling till familjen och som bryr sig om er. Alltså inget att vara rädd för. Vid andra tillfällen är det en ande som tillhör en människa som levt på platsen. Sen menar de också att vissa människor har lättare att känna av såna här fenomen än andra. De reagerar också starkare och kan känna det som något negativt, eftersom de inte vet vad de handlar om. Medier menar att andar gärna kontaktar just sådana människor.

Inget av detta är vetenskapligt bevisat, men det finns tusentals människor över hela världen, från olika kulturer, som delar samma upplevelser. Så det är definitivt någon sorts fenomen.

Mvh / Richard


jag haralltid älskat vampyrer och andra väsen! men när började dom bränna häxor på bål?

/ Elsa Lilliebrunner, 10 år från Ryssby

Hej, Elsa!

Jag vet inte exakt när man började bränna häxor, men människor har avrättats för häxeri sedan det gamla Egypten och Babylonien för tusentals år sedan. Då verkade det som det var vanligare att häxor och trollkarlar dränktes. Den tid av häxjakt som blivit berömd i Europa varande ungefär från 1450 till 1700. Under denna långa period hände det ibland att man brände häxor. Men det var vanligare att de blev avrättade genom att hängas eller halshuggas.

Mvh / Richard


Hej Rickhard!!!, Mitt intresse för att skriva en påhittad historia om Dracula växer...Men om han nu finns skulle det vara roligt och få veta vad hans föräldrar och vissa av hans släktingar heter....Mvh Sofia Ps skulle vara tacksam om du svarade.Ha en bra helg!

/ Sofia, 17 år från Kalmar

Hej, Sofia!

Om du går in på vårt vampyrämne på Unga Fakta så kommer du att hitta en hel del om den riktige Dracula och om vilka hans familj var. Du hittar Dracula under knappen "Historiens vampyrer".

En trevlig helg på dig också!

Mvh / Richard


hej!!

Två frågor ! Hur vet man helt säkert att "monster" inte finns det kan ju vara så att dom som styr de landet döljer det, det finns så mkt annat dom döljer ju så ??

Vad är en Loup-Garou, jag läste att det var som en varulv fast det är en varg man förvandlas till, och istället för att förvandlas just vid fullmåne, så kunde L-G förvandlas när dom ville !??

/ Maria, 15 år från höör

Hej, Maria!

Vad det gäller monster; Vi får ju gå efter vad vi vet om vår värld. Vi har ju inga monster som springer omkring på gatorna precis. Om det finns snömän, sjöodjur och liknande är de en del av vår planet och i så fall väldigt sällsynta djur. De traditionella monstren som vampyrer, varulvar, zombies, monster i garderoben eller under sängen har aldrig hittats och det finns ingen naturlig förklaring till varför de skulle finnas. Jag kan gå med på att oupptäckta varelser existerar, men bara om det finns någon gnutta trovärdig anledning till hur de kommit till.

Loup-Garou är det franska namnet på varulven. Precis som alla andra varulvar i resten av Europa så förvandlar de sig på lite olika sätt. En del Loup-Garou förvandlas när fullmånen går upp, andra tar på sig ett vargskinn eller använder en magisk gördel för att bli varulv.

Mvh / Richard


Hej undar bara hur långt har man komit vet man om de finns vampyrer eller e de myt

/ arsim, 18 år från kosovo

Hej, Arsim!

Ingen har nånsin hittat några bevis för att vampyrer finns. Men det finns folk som fortfarande tror på vampyrer här och där i världen.

Mvh / Richard


gamera=sköldpadda=sant?

/ gamera?, 18 år från tokyo

Hej, Gamera!

Visst är Gamera en sköldpadda, fast en väldigt speciell sådan. Folket på kontinenten Atlantis skapade de flygande monstren Gayos som ett skyddssystem. Men när Gayos vände sig mot dem förstördes hela Atlantis. Som en sista utväg skapade man projekt Gamera, ännu ett monster som skulle kämpa mot Gayos. Långt senare i modern tid vaknar några Gayos upp i en grotta på en ö utanför Japan. Samtidigt vaknar Gamera på havsbottnen. Det visar sig att en människa kan delvis styra Gameras rörelser via en magisk medaljong. I tre filmer inspelade på 1990-talet är det en tonårstjej som får kontakt med Gamera.

Gamera ser ut som en sköldpadda som går på bakbenen. Han är ca 80 meter hög. Han har ett taggigt skal som han kan dra in huvud, ben och svans i. När Gamera ska flyga drar han in bakbenen och sprutar där ut jetstrålar istället. Ibland drar han in alla ben, svans och huvud och sprutar ut jetstrålar genom alla hål i skalet. Då far han fram som en vilt snurrande diskus omgiven av eld. Gameras främsta vapen är eldbollar som han skickar iväg från munnen. I sista filmen om Gamera blir han av med ena armen men skapar sig en ny av eld.

Mvh / Richard


Hej jag igen, jag har några frågor.

1, Vilka är dina topp fem monster?
2, Vilka är dina topp fem filmer?
3, Kan du skriva allt du vet om "Alien" och "Predator"
4, Finns det olika sorters varulvar? eller olika statusar bland dom?

Det var allt från mig just nu!

/ Kristoffer, 14 år från Alingsås

Hej, Kristoffer!

1. King Kong, Gamera, Dracula, Hellboy, varulven.

2. King Kong (1933), Star Wars (1977), Sagan om ringen, Excalibur, Conan-Barbaren.

3. Puh; Det finns som vanligt mycket att berätta så jag får göra det ganska kort. Alien-monstren dök först upp i filmen Alien från 1979. Monstret är designat av den schweiziske konstnären H R Giger. Alien-monstren kommer från en okänd planet och sprids genom rymden via andra varelser. En drottning (precis som i en myrstack) lägger ägg, ur vilka "fache huggers" kläcks. Dessa varelser liknar krabbor med långa äggläggningsrör. Face huggers sätter sig i en annan varelses ansikte och sticker ner äggläggningsröret i matstrupen, där ett ägg läggs. Ur detta ägg kommer ynglet till en "krigare" som tar sig ut genom att slita upp ett hål i bröstet på sin värd. Krigaren växer snabbt till vuxen storlek och använder sitt liv till att vakta och skydda drottningen och hennes ägg. Alien-varelser har organisk syra som blod och är svårdödade.
Predator-monstren dyker först upp i filmen "Rovdjuret" från 1987. Monstret spelades av 217 cm långe Kevin Peter Hall, som bar en monsterdräkt tillverkad av Stan Winston. Predators har en civilisation som är långt mer avancerad än Aliens. de har t ex rymdskepp. De lever för att jaga och ta troféer från sina offer, oftast ett huvud. De visar aldrig feghet och sätter äran och modet högst. De är också mycket grymma. De färdas genom galaxen i jakt på nya villebråd och jagar bland annat Alien-monster. Predators har flera specialtekniska hjälpmedel. Framför allt kan de göra sig nästan osynliga och använder ett hopfällbart spjut för att skjuta iväg kraftiga energiblixtar.
Både Alien och Predator har dykt upp i spel och serietidningar där de kämpar mot varandra, men också mot andra kända figurer, som Tarzan, Batman, Terminator och Superman.

4. Alla varulvar ser i stort sett lika dana ut i myterna. Det är en människa (oftast en man) som förvandlas till varg när fullmånen går upp. Ibland använder de trolldom för att förvandla sig. De har däremot olika namn i olika länder. I vissa filmer och böcker har man hittat på historier där varulvar lever tillsammans och har olika status, till exempel filmerna The Howling och Underworld.

Mvh / Richard


hej richard. vet du vad cell från den japanska tv-serien dragon ball z är för nåt monster?

/ gabriel lundin, 11 år från tibro

Hej, Gabriel!

Cell är framställd av celler från andra figurer i serien, tror jag. Så han är ett helt påhittat monster, skapad av en vetenskapsman.

Mvh / Richard


Hej Richard!
Jo det är så att jag och min kompis satt och pratade om vampyrer igår.
Hon hade antagligen läst någon bok om en vampyr som blev kär i en människa.
Är det verkligen möjligt? Att en vampyr och en människa kan bli kära, alltså?
(Om det var sant att vampyrer fanns)
Detsutom så undrar jag om vampyrer verkligen måste vara bleka, svarthåriga, långa och blodlystna?
Kan de vara mer mänskliga?
Mvh Linnea

/ Linnea, 13 år från Sverige

Hej, Linnea!

Det finns flera berättelser där en vampyr och en människa är förälskade, men de är alla moderna historier från böcker, TV och film. Sägnernas vampyr är bara ute efter blod.

Jag tycker nog att alla vampyrer ska vara bleka, men sen kan de nog se ut hur som helst. Och de är ju vampyrer, så man ska väl inte göra dem för vanliga och snälla, för då tapper de ju sin charm.

Mvh / Richard


jag håller på med en uppsats i skolan om poltegeist, så om du vet något om det skulle jag bli glad om jag fick så mycket info som möjligt. tack på förhand.

/ ella, 13 år från sollentuna

Hej, Ella!

Kolla in vår mysteriesida, så hittar du en del om poltergeists:
http://ungafakta.se/mysterier/spoken/spoken-poltergeistar.asp

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB