Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


hej!
jag är intreserad av mörk och ljus magi.Jag skulle villja veta om du vet nån bra sida för,gudinnor,gudar,symboler,ockulta,mörk magi,ljus magi,ritualer,naturmagi, och allt som har med magi att göra
jag skulle vara jätte glad om du kunnde hjälpa mig med detta :D ha det bra =D!

/ ingrid, 13 år från mölndal

Hej, Ingrid!

Mörk magi kan jag inte rekommendera någon att hålla på med. Men ljus magi kan du till exempel hitta i Wicca-sällskap. Där arbetar man med naturmagi- och mystik och har ett tankesätt som innehåller stor mänsklighet och respekt för naturen. Här är t ex några sidor:
http://www.wiccainfo.se/
http://www.paganfederation.se/Wicca.htm
En bra bok som tar upp en massa kring magi, häxor och mörk och ljus magi på ett bra sätt är "Häxkonst och trolldom" av Francis X King. Kolla upp den på ett bibliotek om du inte läst den.

Mvh / Richard


är grinchen en människa eller ett troll ? :)

/ elin, 11 år

Hej, Elin!

Grinchen är en figur påhittad av författaren Theodor Geisel, också kallad Dr Seuss. Han är en grinch, helt enkelt. Men man kan säga att han liknar trollen en hel del.

Mvh / Richard


Hej Richard!
Jag undrar vem som var den första vampyren.
Många säger att det var Dracula men var det inte typ Nosferato eller nåt?

/ Elin, 14 år från Göteborg

Hej, Elin!

Den första vampyren är och förblir nog okänd. Den vampyren går så långt tillbaka i tiden att den är bortglömd. Men om man frågar vem som är äldst av Dracula och Nosferatu är det lätt att svara på. Vampyren Dracula kom till i en roman 1897 av författaren Bram Stoker. När regissören F W Murnau ville göra film på boken fick han inte rättigheterna av Stokers änka, men struntade i detta och gjorde sin film ändå. Han ändrade på några av personernas namn och flyttade handlingen från London till Bremen. Hans vampyrgreve heter Orlock istället för Dracula och filmen döptes till Nosferatu, som är ett gammalt namn på vampyrer eller de odöda. Nosferatu gick upp på bio 1922 och blev mycket framgångsrik. Men Stokers änka kände minsann igen sin mans "Dracula", och såg till att alla kopior av filmen samlades in och brändes. Men även på den här tiden fanns det piratkopior. Tack vare dessa finns filmen kvar idag. Det är numera ganska lätt att hitta "Nosferatu" på video och DVD.

Mvh / Richard


varför finns inte monster och vampyreer?

/ Robert och danne, 12 år från indien

Hej, Robert & Danne!

Naturen har väl helt enkelt inte haft någon nytta av dem (som tur är).

Mvh / Richard


hejhej.
Varför trodde man förr i tiden att det fanns häxor? och inte nu?

/ Amanda och Tilde, 13 år från norrtälje

Hej, Amanda och Tilde!

Man trodde på mycket förr som man inte tror på nu, som vampyrer, varulvar, jättar och troll. Många konstiga eller ovanliga saker, som nu har en vetenskaplig förklaring, skylldes på övernaturliga väsen. Man saknade helt enkelt andra förklaringar.

Mvh / Richard


tjenare. undrade bara om du kan säga mig om läskiga vampyrer?! tack så mycket

/ sune larsson, 12 år från sundsholm

Hej, Sune!

Har du kollat in vårt vampyr-ämne på Unga Fakta? Där tror jag du kan hitta svar de flesta av dina undringar.

Mvh / Richard


Tack för ditt svar Richard,
Jag har sett den filmen, Ghost Rider.
Den är jättebra !
Men vet du nått sätt att sälja din själ till djävulen, dt e inte så att jag tänker göra det. Men jag har alltid undrat hur man gör. Finns det inget sätt du vet, där man söker djävulen själv?

MvH. Jessica, 13 år. ( igen )

/ Jessica, 13 år från Stockholm

Hej, Jessica!

Det verkar som om de sätt man använder för att åkalla djävulen ofta kräver ett offer, det vill säga att man dödar djur eller människor. Riktigt ruskiga grejer, alltså. Jag har aldrig satt mig in i detaljerna eftersom jag inte vill ha med sånt att göra.

Mvh / richard


Hej! Jag jag är en tjej som är helt besatt av häxor och magi! Jag ville till och med bli en häxa när jag var liten, Min kompis också. Jag vill fråga några saker:
1. När min kompis var hemma hos en annan kompis för några år sedan så var hon i badrummet. En schampooflaska var nära på att åka ner, den stod på badkarskanten och var halvvägs ner, då rörde hon handen uppåt och schampooflaskan åkte upp! Hur kan detta vara möjligt?

2. När jag var typ 9 år så duschade jag när jag plötsligt såg en skugga bakom duschdraperiet, jag drog bort duschdraperiet men det var ingen där! Kunde detta möjligtvis ha vart ett spöke?

Hoppas du kan svara! MVH//Josse

/ Josefin, 12 år från Karlstad

Hej, Josefin!

Det finns många människor som haft oförklarliga upplevelser, jag också. Jag kan inte säga vad det beror på. Kanske det finns spöken, kanske inte. Kanske det finns naturkrafter som kan förklara såna upplevelser. Ingen vet än så länge. Jag tror det är upp till var och en som har en sådan upplevelse att fundera på vad som ligger bakom.

Mvh / Richard


Är kraken en kryptid? Vet du något om ett havsmonster som heter Zifius eller havsugglan som den också heter, om du vet något om det kan du snäll att?

/ Fredrik, 13 år från vallentuna

Hej, Fredrik!

Kraken är ett bläckfiskliknande monster ur norsk folktro och räknas inte som en kryptid, eftersom man inte tror att den finns på riktigt. Länge trodde man att jättebläckfiskar inte existerade och då räknades dessa som kryptider, eftersom de inte var "bevisade". Nu vet man att de finns, men på otroliga djup i havet.

Den enda "Zifius" jag känner till är småhuvudvalen, som heter detta på latin. Jag tror du tänker på ett monster som ibland dök upp på medeltida sjökartor och som hade ett ugglelikt huvud. Detta monster var troligen en val, kanske just småhuvudvalen, eftersom den har en väldigt kort näbb.

Mvh / Richard


vilka/(hur många ca) djur lever i svarta havet ??
behöver verkligen ett svar.

tack på förhand.

/ annie, 9 år från sverige

Hej, Annie!

Tyvärr har jag dålig koll på Svarta Havet. Testa att göra en Google-sökning på svenska.

Mvh / Richard


Hej ,Jag forskar om spöken eller gengångare Vet du någon bra fakta???

/ Ida, 12 år från Älmhult

Hej, Ida!

Vi har en avdelning om spöken som folk säger sig ha sett på riktigt i vårt Mysterie-ämne. Du kan hitta det här:
http://ungafakta.se/mysterier/spoken/spoken.asp

Tyvärr finns det inte så många sidor här i Sverige. Spökwebben har spökhistorier och lite bakgrundsinfo:
http://www.spokwebben.se/

Annars finns det lite olika böcker att kolla upp på biblioteken, till exempel Dan Höjers böcker med svenska spökhistorier.

Mvh / Richard


Hur långa kan en jätte bli ??

/ Lis, 12 år från Älmhult

Hej, Lis!

Jättar kan vara av alla möjliga storlekar. I svensk folktro finns det män som kallats jättar, men som kanske bara var lite över 2 m långa. Men det finns också sagor om jättar som är så stora att deras fotavtryck blivit till stora sjöar i det svenska landskapet. Och då är man ganska stor.

Mvh / Richard


Hej Richard,

Jag undrar om man kan sälja sin själ till djävulen, och hur man gör.
Jag kan en sak om att man ritar en stjärna på golvet, och gör massa saker.
Men tyvär vet jag inte dom där sakerna man gör, jag skulle gärna vela veta.

Hoppas på att du vet, tack på förhand!

MvH. Jessica 13 år

/ Jessica, 13 år från Stockholm

Hej, Jessica!

Det finns nog en massa sätt att sälja sin själ till Djävulen på, men att hålla på med massa skumma riter är nog inte bra för någon. Det finns folk som blivit knäppa av det.

I folktron är det oftast djävulen som söker upp den som sedan säljer sin själ. Det kan vara någon som längtar efter kärlek, kunskap, makt eller nåt annat som de inte kan få i livet just då. Djävulen plockar fram ett kontrakt som säger att han får ta ens själ efter döden och personen skriver under med en droppe blod. Men det finns alltid en hake, som gör att personen råkar illa ut ändå. T ex säljer seriehjälten Ghost Rider sin själ till djävulen för att rädda sin styvfar från cancer. Pappan slipper också cancern men dör istället i ett MC-olycka.

Mvh / Richard


jag undrar två saker. 1: var dracula bög? 2: kan man älska med vampyrer

/ hannah, 12 år från rymden

Hej, Hannah!

1: Den historiske Dracula var nog inte bög, men det sägs att han blev sexuellt utnyttjad när han var väldigt ung. Vampyr-Dracula verkar föredra kvinnor, men har också bitit män när han behöver blod.

2: I moderna filmer och böcker älskar vampyrer ganska ofta med både varandra och med människor. Men det verkar inte som de är ute efter sexuell njutning så mycket som mänsklig närhet (vampyrer är ju ofta ganska ensamma). Folktrons vampyrer visar sällan någon kärlek.

Mvh / Richard


Finns vampyrer på riktigt?

/ Alexander, 12 år från Hörby

Hej, Alexander!

Jag har inte hittat några bevis på att de finns.

Mvh / Richard


Jag stör mig på en grej: ordet ORCH, uttalas det med ORC som i engelska, eller som ORTJ?
Dessutom: räknas alver och dvärgar som monster?

/ Martin Svensson, 12 år från Åseda

Hej, Martin!

Jag stör mig också på det. I på orginalspråket engelska så uttalas det ORC. I den första svenska översättningen av "Lord of the Rings" har de fått uttalet ORCH (varför vet jag inte). I den nya översättningen tror jag de uttalas ORC.

Jag tycker inte alver och dvärgar kan kallas monster. I alla rollspel hamnar de i kategorier som "folkslag" eller "raser".

Mvh / Richard


Hej . Jag vill ha lite fakta om varulvar . För det e såhär att vi ska ha ett tema med väsen. Och jag vill veta lite om varulvar för att jag tycker att dom e Coola och så gillar jag vargar .
Jag vill helst veta om varulvarna kommer från sverige .
men ochså mer fakta
hoppas du vill berätta lite för mig om varulvar .... Det skulle vara väldigt shysst XD

/ Jess, 13 år från Älmhult

Hej, Jess!

Jag skrapar helt enkelt ihop lite gamla svar från den här sidan:

Den första varulven hette Lycaon och var en kung i de grekiska gudasagorna. Han var kannibal och åt människokött. När han försökte lura guden Zeus att äta människokött blev Zeus arg och såg till att Lycaon med jämna mellanrum måste förvandlas till en varg och döda människor. Lycaon drunknade sedan i en jättelik flodvåg som gudarna sänt för att straffa människorna.

Varulven är en människa som kan förvandlas till en varg. Ordet "var" sägs betyda "man". Det här kan gå till på många sätt. Vanligast är att en varulv en gång i tiden blivit biten av en annan varulv. Man kan också vara född på julafton (som Jesus), ätit kött från ett får som rivits av en varg, druckit vatten ur ett vargfotspår eller använt trolldom. Trollkarlar och häxor valde ibland att bli varulvar genom att göra en magisk gördel av vargskinn. Annars är varulvsjukan en farlig sak. I vargform kan varulven sluka sin egen familj, till exempel. I folktron är varulvar oftast män. I Sverige drabbas pojkar av varulvssjuka, medan flickor förvandlas till maror om natten. För det mesta förvandlas man till varulv när det är fullmåne. De som använder magi kan förvandlas när som helst.

Den svenske varulven har tre ben. Det beror på att armarna blir framben under förvandlingen, medan benen blir ett bakben och en svans. Förvandling gick oftast till så att huden på den varulvsjuke vändes ut och in. På insidan satt nämligen vargpälsen.

En varulv kan bara dödas med silver eller om den får huvudet avhugget. I Sverige kan man bota en varulv genom att ropa hans namn till honom när han är varg. I andra delar av Europa sägs det att blomman stormhatt (på engelska Wolfbane, och på tyska Wolfs-Eisenhut) kan både skydda mot en varulv och bota den.

Ibland ser varulven ut som en hårig man med huggtänder, men den figuren är filmernas varulv. När man på 1940-talet gjorde den första riktiga varulvsfilmen "The Wolf Man" såg han ut så här. Figuren blev så populär att flera andra varulvar avbildades på samma sätt.

Sjukdomen lykantropi tros vara en av orsakerna bakom tron på varulvar. Den som lider av denna sinnessjuka tror att han/hon förvandlas till ett vilt djur ibland och beter sig då som ett sådant. Legendernas varulvar kallas också ibland för lykantroper.

Hoppas det var till någon hjälp.

Mvh / Richard


Jag drömmer om freddy krueger jag måste få hjälp annars kommer jag bli dödad i drömmen och dö i verkligheten! HJÄLP SNÄLLA!!!

/ chrille, 17 år från funäsdalen

Hej, Chrille!

Eftersom Freddy Krueger bara är påhittad har du nog inget att frukta.

Mvh / Richard


Detta är ingen fråga men ett svar till Erick johansson om chupacabran. Den riktiga bevingade chupacabran är det många som inte tror på, här finns en video, men den kan ju vara lite manipulerad http://www.youtube.com/watch?v=SmHmnfgON4A. Dessutom har flera andra människor funnit ett sällsynt djur, dock har alla varit döda. Dom har varit likadana som dom "riktiga" chupacabrorna. Men den har inte haft några vingar. Dom livnärde sej likadant också, på fårs blod. Under 50 talet var det ett mer vanligare djur men endå ganska sällsynt. Folk fånga tog detta djur och sålde det till höga priser. Då det dog ganska fort i fångenskap. Senast man fann ett var på en får farm i mexico, den var död. Och igenom DNA fann man att det var en blandning mellan en hund, pungråtta och en kängru... *läskigt*

/ Felix, 12 år från Blomstermåla

Hej, Felix!

Det finns en del filmer på "Cupacabras", men ingen av dem bevisar än så länge något. Samma sak med alla historier om Chupacabras. Det finns flera versioner av samma historia, bland annat den om det DNA-testade mysteriedjuret. Några rapporter hävdade att det var en sorts hund, andra att det var en sorts räv och ännu några som menade att det var en blandning av olika djur. Så länge man inte fångat eller klart och tydligt filmat ett mysteriedjur, som Bigfoot, Loch Ness-odjuret eller Chupacabran, kan vi inte vara säkra på att det verkligen finns. Det finns många duktiga fuskare i medierna!

Mvh / Richard


vad har drakar för betydelse i den grekiska mytologin?

ex. Medea flyr på en vagn dragen av drakar

/ mgta, 17 år från göteborg

Hej, Mgta!

I den grekiska mytologin är drakar oftast väktare av heliga eller magiska föremål. T ex vaktas det gyllene skinnet av en drake som aldrig sover och Hesperidernas gyllene äpplen av den hundrahövdade draken Ladon. De är farliga monster, men arbetar ofta åt gudarna eller andra mäktiga väsen.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB