Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


i mitt hus så händer det konstiga saker har du några tips på hur man skyddar sig från spöken och sånt.

/ oliver, 9 år från TOLLARP

Hej, Oliver!

Jag vet inte vad de konstiga sakerna du tänker på handlar om, men det är inte alltid det är spöken som är i farten. Ibland beter sig hus konstigt på grund av att de faktiskt rör lite på sig när det blåser, när det blir kallt och när det blir varmt.
Men det sägs att man kan var ifred från andar och oknytt om man föreställer sig att man har liksom en skyddande glaskupa runt sig. Denna kupa ska helst vara i din favoritfärg. Genom att tänka sig att man har detta skyddande kraftfällt runt sig säger man i sina tankar: "Jag är nu skyddad och jag släpper inte in något som jag inte vill ha omkring mig."

Mvh / Richard


Jag undrar om vampyrer kan göra en kvinna gravid?
Skulle vilja ha tips på bra vampyrfilmer?
Vampyrfilmerna får gärna vara romantiska och mycket kärlek om det finns sådana vampyrfilmer vill säga?
Jag har sett en vampyrsbekännelse, De fördömdas drottning, Twilight, Låt den rätta komma in, Dracula,

/ Melodie

Hej, Melodie!

Om en vampyr kan göra en kvinna gravid är helt upp till den som berättar historien. I moderna vampyrberättelser förekommer det, men i folktron tror jag aldrig det händer.

Jag antar att det är "Bram Stokers Dracula" du menar när du skriver Dracula? Det finns en äldre version från 1979 som på svenska ofta heter "Greve Dracula". Där spelar Frank Langella Dracula som en mörk hjältefigur. Det var första gången Dracula uppfattades som en riktigt romantisk figur. Här är en scen från filmen på YouTube, där Dracula förför Lucy (Lucy och Mina har omvända roller i den här filmen):
http://www.youtube.com/watch?v=Xr8D6Ysg05g

Om du söker på "frank langella dracula" så hittar du fler scener på YouTube. Filmen är tyvärr svår att få tag på, men har visats på TV ibland. Om du vill köpa den (efter detta smakprov) finns den just nu hos sfbokhandeln.se:
http://www.sfbok.se/asp/artikel.asp?VolumeID=63732

Annars gillar jag "Fright Night" (1986). Den är inte värst romantisk, men har en sexig och mäktig vampyr i centrum och en massa bra effekter för sin tid. Den är riktigt ruskig också. "The Vampire Lovers" (1970) handlar om en flicka som blir förförd av en kvinnlig vampyr och bygger på den berömda vampyrberättelsen "Carmilla". Filmen (tycker jag) är effektiv fortfarande, fast den är gammal. Men det är väl en fråga om smak -gillar man inte äldre filmer gillar man nog inte den här heller. Vill man ha mycket action är det "Blade" (1998) som gäller!

Mvh / Richard


Varför skaffar ni inte ett musik ämne på unga fakta?:D
2.Kan man få tag på den första scräckfilmen på dvd?:O

/ Drago från öreskoga

Hej, Drago!

1.Vi kanske kommer att göra ett ämne om musik så småningom, men det är ju ett så stort område att vi inte vet riktigt var vi ska börja än.

2."Djävulens slott" från 1886 räknas som den första skräckfilmen. Den gjordes av fransmannen Georges Melies och är bara två minuter lång. I filmen flyger en jättefladdermus in genom fönstret på ett slott. Fladdermusen förvandlas till djävulen och sen dyker också häxor och andra läskiga figurer upp för att skrämma en besökare i slottet. Till slut jagas djävulen bort med ett kors.
Det går faktiskt att få tag på den här om man vill se den. Det finns flera DVDer som samlar Melies korta filmer, men de flesta är antingen på franska eller engelska utan text.

Mvh / Richard


Vars kan man få tag på Scräck B filmer från 50 talet?:D

/ Stig, 11 år från Gyvelund

Hej, Stig!

Det är faktiskt svårt att få tag på sådana filmer i Sverige. Jag köper alltid mina från USA eller Storbrittannien. Men då får man dem så klart utan svensk text och DVDer från USA kräver en DVD-spelare som kan köra region 1-skivor.

Men du kan hitta en hel del B-skräckisar från 1950-talet på YouTube.com. Ibland hittar man bara en snutt, ibland hela filmen utlagd i flera delar. Om du vill söka på YouTube så kan du knappa in följande:
THEM 1954
The Giant Claw 1957
Tarantula 1955
The Angry Red Planet 1960
The Blob 1958
Robot Monster 1953
I Was a Teenage Werewolf 1957

Alla de här är sevärda av en eller annan anledning. Några av dem är faktiskt riktigt bra, men räknas ändå som b-filmer idag. Jag slängde med "The Angry Red Planet" också, eftersom den är ett sent tillskott till 1950-talets rymd-b-filmer. Och så finns det några riktigt goa monster i den!

Mvh / Richard


Hej jag undrar om det har funnits eller fins väsen eller vampyrer.

/ Elina karlberg, 11 år från Slöinge

Hej, Elina!

Nej, det verkar inte som om det funnits, eller finns, några monster som vampyrer. Det har inte gått att bevisa att det finns några andra övernaturliga väsen heller. Men ändå så har ju folk upplevt att de sett eller hört andar, tomtar med mera. Så jag skulle vilja säga att upplevelsen av att det finns spöken och övernaturliga väsen finns, men det är svårt att säga vad som ligger bakom såna upplevelser. Kanske det bara är saker som rör sig i våra huvuden?

Mvh / Richard


Hej Richard!

Här är två frågor!

1. Kommer du att göra ett tropiskt djur-tema på ungafakta? Det skulle vara coolt, men det skulle ju också vara stort eftersom det finns så många djur. Och då menar jag från Alligatorer till älgar.

2.Hoppas du på några flera miniämnen?

/ Victor, 12 år från Askersund

Hej, Victor!

1. Vi kommer nog inte att göra ett helt ämne om tropiska djur. Däremot har vi funderat på att göra ett ämne om regnskogar.

2. Vi kommer att göra fler miniämnen, fast just nu har vi inte bestämt vad nästa ska bli.

Mvh / Richard


hej hej !!

Hmm när man säger monster känns det värkligen konstigt. Jag är en person som verkligen gillar spänning skräck och äventyr men en sak är jag inte säker på . Finns det värkligen monster tex som vampyrer och zombies?

jag vill ha svar på min fråga så fort som möjligt tack!!

kram aleyna

/ aleyna, 11 år från Botkyrka Fittja

Hej, Aleyna!

Nej, det finns inga monster i verkligheten. Man kan säga att monster är en sorts symboler för människans skräck för det okända. Så länge människan har funnits verkar man ha stirrat ut i nattmörkret och fantiserat ihop vad som kunde gömma sig där.

Ibland har det visat sig att ett monster som folk talat länge om i själva verket varit ett djur. Ett exempel är den fredliga bergsgorillan, som man först trodde var ett påhittat odjur som åt människor.

Det finns också konstiga sjukdomar som har gjort att vanliga människor har kallats för monster. Det finns en sjukdom som gör att man blir blek och känslig för ljuset. För länge sedan fick de som hade sjukdomen dricka grisblod för att få tillbaka den rätta järnhalten i kroppen. Du kan ju förstå att många trodde att dessa människor var vampyrer!

Så det är alltså människans egen fantasi som skapar monstren.

Mvh / Richard


Hej!

När jag kollar in sidan här så brukar jag rysande gå till Mysterier. Det ämnet är absolut det läskigaste...För
då är det ju på RIKTIGT! Då läste jag om ett odjur som attackerade folk, min fråga är:

VAD VAR DET FÖR NÅT SLAGS DJUR?

/ Saga Malm, 10 år

Hej, Saga!

Du tänker kanske på "Odjuret från Gevaudan"? De var ju för länge sedan det hände, i mitten av 1700-talet, och det finns inget bevarat av det djur som så småningom dödades. Så vi vet tyvärr inte vad det var för djur. Nu på senare år har man gissat att det kunde ha varit en stor hyena som rymt från en samling av vilda djur. Men vad "besten" egentligen var förblir en gåta.

Mvh / Richard


Hej! Jag skulle veta några bra böcker om monster och sånt.
Mvh Matilda från Jämtland

/ Matilda, 11 år från Jämtland

Hej, Matilda!

Tyvärr finns det inte så många böcker om monster på Svenska. De jag själv har kommer från USA och Storbrittannien, där man ofta gör riktigt bra böcker på ämnet.
Har du sett vårt Bestiarium, där man kan ladda ner faktablad av en massa monster, antingen i färg eller i svartvitt för att färglägga själv:
http://www.ungafakta.se/pyssel/skapa/samlarbilder/

Sedan finns det en bok som heter "Stora monsterboken", som innehåller flera (snälla) berättelser om olika monster. Också "Stora boken om monster och drakar " v Benoit Delalandre är kul, fast ganska enkelt gjord. Två äldre böcker med riktigt ruskiga historier är "Visst finns det monster" och "Alfred Hitchcock berättar skräckrysare om monster". Har man tur kan man beställa dem på biblioteken, men de är kanske svåra att få tag på nu. Sök på ord som "monster", "vampyrer" och "varulvar" när du är på biblioteket så kommer du säkert att få upp flera förslag.

Mvh / Richard


Hejsan!
Jo, jag undrar en sak; När slutar vampyrfeber?
Jag menar, det är lite festligt, jag, min kompis och våra mammor var i London och då gick vi på en bokhandel och jag köpte en novellserie med 6 böcker som heter "The Last Vampire" (urgrym, by the way) och precis när jag läst ut alla, så kom Twilight! Detta är lite mysko, för det verkar som om jag är den enda i HELA VÄRLDEN som inte fastnat för Twilight. Det verkade liksom som om, bara för att jag läste vampyrböcker, så började hela världen göra det! Och nu är jag helt fast, på att skriva om övernaturliga skräckhistorier! Jag gillar skräckisar men ändå! När släpper det?
Jag behöver svar...

/ Signe, 14 år från Stockholm, Täby

Hej, Signe!

Jag har inte heller fastnat för "Twilight", så du är inte helt ensam. Vampyren är ett monster som varit oavbrutet populär sedan sista halvan av 1800-talet och jag tror att den alltid kommer att vara populär. Vampyrhistorier är poppis över hela världen, det är bara det att vampyrerna i Indien, Kina, Malajsia osv, är olika västvärldens vampyrer.
Så skriv du på bara. Det handlar väl mest om att ha en riktigt bra historia att berätta. Har du läst Anne Rice's vampyrromaner? Om inte så börja med "En vampyrs bekännelser".

Mvh / Richard


Hej! Jag kanske ska ha en halloween fest och vilket monster är mest skrämmandes?
Mvh Matilda

/ Matilda, 11 år från Jämtland

Hej, Matilda!

Det viktiga är ju vilket monster du tycker är läskigast. Fast de flesta tycker nog att de monster som är mest lika oss människor är otäckast, som varulvar, vampyrer och zombier. Gå gärna in på vår pysselavdelning för att få lite sminktips till din Halloweenfest:
http://ungafakta.se/pyssel/halloween/

Mvh / Richard


Hej Richard! Jag tycker det har blivit dags att återigen skicka in lite frågor :D
1. Hur många av faktaämnena har du skrivit? jag gissar att du skrivit vampyrer, varulvar, naturväsen och mysterier, har jag rätt?
2. Var kan man läsa hellboy? man kunde visst läsa korta avsnitt i nemi innan, men var kan man läsa hela album?
3. De säger att vi vet mer om månen än våra världshav, tror du det kan finnas okända havsmonster?
4. Hur kan det komma sig att vi har gamla monstermyter i europa som är väldigt lika gamla monstermyter på tidigare isolerade öriken som japan och tidigare oåtkomliga kontinenter som amerika och australien? Ett bevis på monster eller människors hjärnor funkar på nästan exakt samma sätt?

Och slutligen, någon frågade hur man rensar ett rum efter anden i glaset; har läst att man ska krossa glaset man använt eller tvätta det i salt. Mycket tyder ju annars på att anden i glaset är ett hjärnspöke, så man kanske kan bli av med "spökena" genom att bara strunta i dem.

/ Kjell Kriminell

Hej, Kjell!

1. Jag har faktiskt skrivit alla faktaämnena utom Segelsjöfarten.
2. Jag vet inte om man kan läsa Hellboy på svenska just nu, men Dark Horse Comics har gett ut några riktigt bra samlingar med alla Hellboy-serierna. Kolla på AdLibris, de brukar ha dem. Samlingarna är:
Hellboy: Seed of Destruction, Hellboy: Wake the Devil, Hellboy: The Chained Coffin and Others, Hellboy: The Right Hand of Doom, Hellboy: Conqueror Worm, Hellboy: Strange Places, Hellboy: The Troll Witch and Others. SF-bokhandeln säljer också Hellboy-böckerna.
3. Jag tror faktiskt att det fortfarande finns några oupptäckta stora djur i haven. Folk har sett många skumma saker till havs!
4. Det där är en ständig gåta för folklivsforskarna. Ta t ex vampyren, som finns i stort sett i alla länder. Eller draken, ett annat exempel. Det handlar väl om att människans psyke i grunden är sig likt var man än kommer ifrån och att vi alla delar samma sorts fantasier om vad vi fruktar, inklusive det okända i form av monster.

Jag tror att ditt sista tips om Anden i glaset funkar bäst; ignorera "spökena". Ju mer man ältar sina tankar on sånt, desto värre blir det. Det handlar inte, tror jag, om att man framkallar andar, utan att man hamnar i en ond cirkel av egna dåliga känslor.

Mvh / Richard


Hej. Jag undrar om jag skulle kunna läsa Dr jekyle och Mr hyde. Jag blir inte så lätt skrämd och har läst många läskiga böcker. Hur får man tag i boken. Går det att hitta på biblioteket?

/ Emma, 14 år från Skellefteå

Hej, Emma!

Jag tycker man kan läsa Dr Jekyll och Mr Hyde från och med att man är 10, ungefär. Jag tror att det är språket, som kan verka gammaldags, som är lite jobbigt. Annars är själva historien bra, men inte särskilt hemsk -mer kuslig, egentligen. Dr Jekyll och Mr Hyde går att hitta i alla bibliotek. Den är faktiskt ganska kort och går att läsa snabbt.

Mvh / Richard


1.Var det med något monster i bibeln?
2.Hur lång tid tar det att göra ett helt ämne här på unga fakta?

/ Daniel , 10 år från Öreskoga

Hej, Daniel!

1. Jajemän; Det finns två ganska berömda monster i Bibeln. Det ena är Leviathan, som sägs vara en jättelik sjöorm som så småningom kommer att dräpas av gud. Det andra är Behemot, som är ett kollosalt landlevande monster. Leviathan omnämns i Bibeln i delarna Jobs bok, Jesaja och Psaltaren. Behemot talas det om i Jobs bok och också i Henoks bok, som egentligen inte ingår i Bibeln. Där berättas det att Leviathan och Behemot är två urtidsmonster, Leviathan av honkön och Behemot av hankön.

Vissa forskare har menat att bägge monstren är baserade på riktiga djur, mest troligt krokodilen och flodhästen eller elefanten. Andra menar till och med att de är dinosaurier som överlevt in i människans tidsåldrar. Både "Leviathan" och "Behemot" används som beskrivande namn på omöjligt stora saker och djur. I de judiska lärorna talas det också om "Ziz", ett flygande monster som Bibeln utelämnat.

2. Det är lite olika. Ibland tar det en månad att göra klart ett faktaämne, ibland två.

Mvh / Richard


Hej. kan man skika in något som man ritat till UF? T.ex ett vikdjur eller en rit bild på en dinosarie?

/ Charle, 8 år från Stockholm

Hej, Charle!

Du får gärna skicka, antingen i brev eller genom mailen, bilder till oss. Just nu har vi ingen hörna av Unga Fakta-sidan där vi lägger ut bilder och pyssel från våra besökare, men vi kanske skulle. Vi tittar iallafall gärna på vad våra besökare gör själva!

Mvh / Richard


Hejsan! Finns det något sett att ´´rensa´´ ett rum man har lekt anden i glaset? En gång för något år sedan körde vi det på skolan jag gick i då. Det var på kvällen och vi hade klass disko och egentligen borde vi inte ha gjort det för att brand alarmet kunde ha kört igång men vi gjorde det endå. Nu kan jag inte gå in i matsalen för jag får rysningar i kroppen då! Men jag går ju inte på skolan längre så jag är aldrig i den matsalen mer. Min klasskompis mådde jättedåligt efterråt och sa att h*n såg ett spöke och jag tror henne mör jag såg också nåkot ´´spök´´liknande. Så till frågan igen: kan man ´´rensa´´ matsalen eller kan man inte det? Och tror du att vi fick kontakt med en ande??

Ha en trevlig höst!

/ Julia, 13 år från Stockholm

Hej, Julia!

Som jag sagt tidigare -jag vet inte hur "Anden i glaset" fungerar, men jag vet att många människor säger sig ha haft dåliga erfarenheter.

De som kallar sig medier säger ju sig kunna tala med de dödas andar och många påstår också att de kan köra iväg andar som "fastnat" i vår värld. Det är detta du kallar "rensa", men det är inget man ska hålla på med själv. Om ni kan få tag på en människa som säger sig vara ett medium, som kan rensa, låt dem göra det. Fast det brukar kosta en del pengar.

Mvh / Richard


Jag hittar ingen fakta om "vandöda" här. Det kanske kan bli nästa grej att skriva om? =) Men min fråga är; vad är vandöda? Hur bli man sån? Är det typ som zombier, eller vad är det för något egentligen? =)

Mvh. Nellie

/ Nellie, 17 år från västsverige

Hej, Nellie!

"Vandöda" är det samma som "odöda" och är ett gammalt uttryck fär att beskriva vampyrer, framför allt. Men det gäller förstås för zombies också. Och egentligen för Frankensteins monster, om man ska vara petig.

I vissa rollspel är vandöda ett sorts monster för sig, istället för -eller bredvid- zombien.

Mvh / Richard


Vilket monster har det gjorts mest filmer om?

/ Agent X9, 10 år från Haparanda

Hej, Agent X9!

Det finns flest filmer om vampyrer. Dracula är den skräckfigur som oftast hamnat på film, med Frankensteins monster som god tvåa.

Mvh / Richard


Jag undrar om det finns platser som det Hemsöks av någon död kändis? till exempel Elvis Presleys Spöke kanske?:D

/ Rofl Berglund från Järvenpääs

Hej, Rolf!

Oj; det finns många kändisar som sägs gå igen. Visst finns de folk som säger sig ha sett Elvis vålnad på Graceland. Det finns också en mängd filmskådisar som sägs ha gått igen i sina gamla filmstudior. Framför den lilla krypta i en minneslund där Marilyn Monroes aska finns inmurad har det tagits foton som påstås visa skådespelerskans ansikte. Kollegor till skådespelaren Peter Cushing (befälhavaren på dödstjärnan i första Star Wars) svär på att de sett honom strosa omkring i det lilla hus han bodde i innan han gick bort.

Mvh / Richard


I hur man gör ett sparmonster Filmen, Vad heter låten i bakrunden?:D

/ Jalla, 11 år från Svergie

Hej, Jalla!

Den låten heter "Sharp Harp" och är skriven av Tim Devine och Stacey Berkley. Om du vill ha tag på den kan du maila mig på richard@ungafakta.se

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB