Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


HUR BLEV HEDHORA SKAPAD OCH VAR IFRÅN KOMMERSPACE GODZILLA

/ WILLIAM KARLSSON, 11 år från KALMAR

Hej, William!

Hedorah skapades av föroreningar som olika fabriker och företag i Japan släppt ut. Filmen "Godzilla vs The Smog Monster (Hedorah)" var en kommentar till den ökande miljöförstöringen i världen.

Space Godzilla kommer ur Godzillas egna celler. Då han stred mot Biollante (i filmen "Godzilla vs Biollante") lossnade små bitar av Godzillas skinn, som sedan följde med Biollande ut i rymden. Där blandades cellerna med kristaller och växte till ett nytt monster. En annan förklaring är att jättemalen Mothra fick med sig Godzilla-celler ut i rymden i slutet av "Godzilla and Mothra: The Battle for Earth".

Mvh / Richard


hej richard!!! jag är jette intreserad av stop-motion jag undrar om hur man gör stop-motion bigfoot(storfot)dockor.och vart kan få tag i bigfoot filmer i svergie (jag har ochså undrat hur o brien kunde animera king kong i sin kamp mot plesiosaurien.?) jag har funderat på hur bygde dom kongs skellet?.jag vet ungefär hur dom har gjort bakrunden typ som en kartong med glas rutor?.

/ joel, 9 år från gammel sträng

Hej, Joel!

Det är lite invecklat, det där med att bygga stopmotion-dockor. Ett enkelt sätt för dig att göra en Bigfoot med böjliga leder, är att böja ihop en av extra lurviga piprensare. Såna kan man hitta i hobby-butiker och på nätet.
Nu i höst ska jag lägga ut en film på UF-TV som visar hur jag bygger mina egna dockor. Det kan nog vara intressant för dig.

Det finns säkert Bigfootfilmer på både cdon.com och ginza.se. De brukar iallafall vara billigast. Den bästa Bigfoot-filmen på senare år är nog "Abominable". Annars är den gamla godingen "Bigfoot och Hendersons" både rolig och har en väldigt bra gjord Bigfoot.

Willis Obrien var (tycker jag) en väldigt bra animatör och kunde få fram väldigt häftiga rörelse från sina dockor. Obrien animerade plesiosurie-fajten på samma sätt som allt annat han gjorde i filmen. Bägge dockorna stod inne i en miniatyrgrotta, med en stor målning som bakgrund. Bägge dockorna flyttades ungefär en millimeter i taget. Vid varje flytt tog Obrien en ruta film. 24 rutor blev en sekund färdig film. Kong hade muttrar i fötterna, vilket gjorde att han kunde skruvas fast i grottgolvet med en skruv underifrån.

Kongs skelett var gjort i stål och hade kulleder, som man kan vrida åt alla möjliga håll. Obrien ritade upp hur skelettet skulle se ut, sedan byggde tekniker på filmbolaget RKO Pictures två Kong-skelett (det fanns två dockor).

Det stämmer att bakgrunderna ofta var målade på glas med små tomma ytor i. I dessa ytor visade man filmsnuttar med skådespelarna. Obrien matade fram filmsnuttarna en ruta i taget medan han animerade sina dockmonster. På så sätt såg det ut som om människor sprang omkring i djungeln kring urtidsdjurens fötter. Numera använder man ju andra trick, men 1933 var detta mycket påhittigt och folk kunde inte räkna ut hur tricken var gjorda.

Mvh / Richard


Oki, jag har flera frågor... Jag börjar med den konstigaste:

1. Vad tycker du om den här låten? http://www.youtube.com/watch?v=gPDcwjJ8pLg Ignorera videon xD Den är konstig xD Lyssna bara på musiken...

2. Varför tar det så lång tid att få svar på frågor och att berättelserna kommer in på sommarlovet?

3. Hur kommer det sig att vampyrer har blivit så populära?

4. En chupacabra*, hur ¨ska¨ dom se ut? Endel säger att dom har vingar och ser nästan ut som aliens, andra tror att dom ser ut som hundar. Och varför träffar man på dom så ofta i Texas när de först kom fram i Puerto Rico?

/ Julia, 14 år från Nyköping

Hej, Julia!

1. Jag tycker den låter som typisk amerikansk rock. Jag lyssnar nog mest på lite äldre grejer, musik från 1970-talet, och så.

2. Vi som svarar på frågorna och lägger upp berättelserna har också lite semester.

3. Vampyrer liknar ju oss människor mycket (eftersom de varit människor en gång i tiden). Såna monster är alltid de som är mest populära. Det har varit så i hundratals år. Men just nu är ju vampyrer poppis mycket på grund av "Twilight"-filmern och TV-serien "True Blood". Man kan säga att vampyrer varit extra populära de senaste 15 åren, ungefär.

4. Det finns lite olika versioner av Chupacabran. De allra tidigaste rapporterna talade om en varelse som liknade en "utomjording" med svarta ögon, vingar och taggar på ryggen. Under de senaste åren har Chupacabras blivit hundlika istället. I de flesta fall har döda Chupacabras visat sig vara hundar med skabb och andra sjukdomar.
Det finns ju en del latinamerikansk befolkning i den delen av USA, eftersom Mexico ligger strax nedanför. Många traditioner, både nya och gamla, tar sig också över gränsen.

Mvh / Richard


Hejsan!
Jag har sett Twilight filmerna och jag tycker inte det direkt är en vampyrfilm. Bara Romans. Vad tycker du?
Jag undrar också varför vampyrena blir till sten. Jag har aldrig varit med om det förut.

/ Thea, 9 år

Hej, Thea!

Nej, jag gillar inte "Twilight"-filmerna alls. Jag tycker att de gjort vampyrerna för snälla och alldeles för enkla. För att inte tala om varulvarna! Nej, jag gillar istället böcker som "En vampyrs bekännelse" och tycker också att den filmen är bra. "True Blood" har också bra vampyrer, tycker jag.

Att vampyrerna blir till sten är bara ännu ett exempel på hur snällt allt är i Twilight. I vanliga fall brinner de upp, ruttnar bort eller blir till aska. Men Stephenie Meyers, som skrivit "Twilight", tyckte kanske det var för läskigt.

Mvh / Richard


Vem var dom+
Stheno och Euryale

/ Lara, 9 år från Sverge-brasilien

Hej, Lara!

Stheno och Euryale var Medusas systrar. De förvandlades alla till de monster som kallas gorgoner, då gudinnan Athena blev arg på Medusa. Alla gorgonerna såg likadana ut, men det var bara Medusa som kunde förvandla folk till sten. Det berättas inte så mycket om Stheno och Euryale, förutom att de gav sig av från världens ände, där de bott, då Medusa dödades av Perseus. En av dem ska ha begett sig till Germanien (Tyskland). Till skillnad från Medusa var de bägge odödliga. Värst av alla tre sades Stheno vara, som dödat fler män än bägge sina systrar tillsammans.

Mvh / Richard


Det är jag igen -Lara
Jag har en stor fråga!

kan du säga bakrunden till medusa?
1.Vart bode hon?
2.Vad hette hennes föräldrar och släkt?
3.Vilka var hennes närmaste vänner?
4.varför ville hon vara ond och inte göra gott av hennes ormar?
5.Vem skrev och hittade på "Medusa"?
6.Vem var hennes make eller pojkvän?

/ Lara Kallström, 9 år från Sverge-brasilien

Hej, Lara!

1: Medusa levde någonstans i antikens Grekland, jag vet tyvärr inte exakt var.
2: Det finns lite olika versioner av det. Vanligast är att hennes föräldrar var Phorkus och Ceto, två havsgudar som var äldre än de gudar från Olympen som myterna oftast berättar om. Medusa var alltså egentligen en havsnymf.
3: Medusa var en prästinna i Athenas tempel. De andra som arbetade i templet var säkert hennes närmaste vänner. Hon hade ju också två systrar.
4: Medusa kunde inte använda sina ormar till något gott. Det var hennes förbannelse.
5: Det är omöjligt att säga vem som en gång för länge, länge sedan hittade på historien om Medusa. Det är nog en saga som växt fram under flera hundra år. Den romerske poeten Ovidius återberättade myten i sin bok "Metamorfoser" och det är nog hans version som är den mest populära.
6: Medusas pojkvän var havsguden Poseidon. Då gudinnan Athena såg att han och Medusa älskade i hennes tempel blev hon rasande och förvandlade både Medusa och hennes systrar till monster. Men det var bara Medusa som kunde förvandla folk till sten med sin blick. Hennes straff blev att aldrig kunna se någon i ögonen igen utan att döda dem.

Mvh / Richard


hej richard!!! jag har några frågor var för kallas dom levade träden i sagan om ringen ent? och var för har grott trollet bara 3 hovar? och en till sak var för kan ni inte ha not mini ämne om håriga men till exempel:bigfoot yeti yowie yeren stallo hibagon maricoxi och en anann sak om du ochså är en dinosaurie expert så villjag veta om dinosauriena inte hade döt ut skulle några dinosaurier utvecklats till ödlemen? det skulle varit ett sorts monster och vet du non bra website där man får tips om hur man gör en stop-motion eller dock-animation filmer med dinosaurier?

/ joel, 9 år från gammel sträng

Hej, Joel!

Tolkien, som skrev Sagan om Ringen-böckerna, var professor i språk, så han gillade att hitta på namn som redan hade någon sort betydelse i ett gammalt språk. Vad jag förstår betyder "Ent" ungefär "jätte" på gammal engelska. Ett senare ord av samma slag är "ettin".

Grottrollet i filmen ser ut som han gör för att regissören Peter Jackson och hans design-team tyckte att det skulle se ut så. I boken "Sagan om Ringen" ("Ringens brödraskap" i ny översättning) så ser man aldrig grottrollet under striden i Moria. Men när porten till Balins grav öppnas och orcherna väller in kommer det först in en fot utan några tår alls och också en krafter arm med stora klor. Frodo sticker ju foten med sitt svärd Sting. Gandalf gissar att monstret var ett stort grottroll.

Vi kommer nog aldrig att göra ett ämne bra om mystiska apmänniskor. de har istället fått ingå i vårt ämne "Mysterier". Det finns de som hör av sig och tycker att vi allaredan har för mycket om monster!

På 1980-talet kom idén om att dinosaurierna skulle kunna ha utvecklats till ödlemän, men det tror ingen på längre. Istället skulle de nog fortsatt vara dinosaurier eller utvecklats till stora fåglar.

Tyvärr finns det ingen bra websajt om stop-motion på svenska. Däremot finns det en hel del på engelska. Jag har en egen: loneanimator.com
den är som sagt på engelska, men har en del bilder på hur man bygger dockor (titta under avdelningen "Puppets"). animateclay.com tycker jag också är bra.

Mvh / Richard


fins det ufo

/ william karlsson, 11 år från kalmar

Hej, William!

UFO är namnet på ett fenomen som folk ibland upplever och fenomenet finns absolut. UFO kan vara ljusprickar på himlen, konstiga farkoster och annat som rör sig i skyn som man inte känner igen. Ibland har man sett dessa föremål på marken och ibland tillsammans med olika sorters varelser.

Nu finns det många teorier om vad UFO kan vara. En teori säger att det bara är inbillning, en annan att det är helt vanliga flygplan, ballonger, fåglar, med mera, som folk av misstag tror är något annat. Den mest populära teorin säger att UFOs är utomjordiska rymdskepp på besök på jorden. Det är nog den du tänker på. Det finns inga bevis för att det är så, men heller inga bevis för att det INTE är så. De flesta vetenskapsmän tror inte att UFO är utomjordiska skepp.

Mvh / Richard


varför har dom den amrickanska godzilla med godzilla finalwars ochvar det dom amrickansaka som gjorde den första godzilla filmen

/ william karlsson, 11 år från kalmar

Hej, William!

De som gör de japanska Godzilla-filmerna tyckte det kunde vara kul att ha med den amerikanska versionen och låta den möta den riktiga Godzilla. USA-versionen får så klart stryk direkt.
Den första Godzilla-filmen gjordes i japan av ett japansk filmbolag. Men den köptes sedan upp av ett amerikanskt filmbolag, som lade in engelska röster och scener med amerikanska skådespelare. Det var denna version som först spreds över världen. Nu är det ganska lätt att hitta den första, japanska versionen på DVD.

Mvh / Richard


Hej Richard!!!!!!
minns du mej Lara Kallström! från sverge-Brasilien?
jag undrar kan du berätta maor om " Grekisk Mytologi monster!"
TEX-Medusa,Herkules,Gudar,och många många fler!
P.S Kommer du ihåg mej slå en singnal om monster på min mejl!

/ Lara Kallström, 9 år från Sverge

Hej, Lara!

Visst kommer jag ihåg dig -Lara, med samma namn som Stålmannens mamma :)
Har du kollat in vårt ämne "Grekisk mytologi"? Där står en hel del om monstren, gudarna och hjältarna i grekisk mytologi. Jag hade gärna gjort det ämnet större, men vi måste ha tid och plats för annat på Unga Fakta också. Men jag kan tipsa om en bra bok om du vill läsa mer själv: "Hjältar och gudar på himlavalvet" av Maj Samselius.

Mvh / Richard


på dino pyssel varför står det dinosauriemobil? det är ju bara flygödlor?!

/ sebvir, 14 år från lnd

Hej!

Helt rätt -de är inga dinosaurier, utan flygödlor. Vi ska ändra det.

Mvh / Richard


hej richard!!! jag vill veta lite om unknown island. vad finns det för dinosaurier??? och vad finns det för dägdjur???. jag vill veta exakt alla. och är det du som gör dino fossilet i videon??? om du vett mer pyssel om fossil vill jag gärna veta jag är så taksam om du gör som jag har frågat

/ joel, 9 år från gammel sträng

Hej, Joel!

De dinosaurier som dyker upp i "Unknown Island" är en Apatosaurus (eller Brontosaurus), tre "Tyrannosaurier" som har horn på nosen och en fyrbent stor ödla med en fena på ryggen, troligen menad att föreställa en Dimetrodon (som inte var en dino). Det enda däggdjuret är en jättemyrslok, som man fått till genom att göra om en gammal apdräkt. Inget av urtidsdjuren är speciellt bra gjorda, men de är kul att se på ändå.

Japp; Det är jag som gör dinofossilet. Kanske vi kan göra några fler liknande instruktioner. Jag ska fundera på det.

Mvh / Richard


Hej! Jo, jag undrar om du vet några riktigt bra tv-serier med monster, vampyrer, varulvar eller kanske några filmer? Jag har kollat på Buffy the vampire slayer och Doctor Who som är med utomjordingar, men jag undrar om det finns mer? Tack, tack!

/ Signe Ahlström Skarstedt, 15 år från Stockholm, Täby

Hej, Signe!

Doctor Who är en av mina stora favoriter -jag tittar både på den senaste serien och de äldre från 60, 70 och 80-tal! Annars kan jag rekommendera "Supernatural", som innehåller alla möjliga konstiga monster, "True Blood", som jag tycker är den bästa serien om vampyrer någonsin och "Being Human", vilken handlar om en vampyr, en varulv och ett spöke som försöker leva tillsammans som rumskompisar. Sedan innehåller alla versioner av "Star Trek", både filmer och TV-serier, många aliens och andra monster. Vi har ju också gamla goa "Arkiv X", men det gäller nästan att man börjar se den ända från början för att kunna hänga med i senare avsnitt.

Vad det gäller filmtips, det finns ju hur mycket som helst. Några av mina favoritmonsterfilmer är "King Kong" (1933), "Fright Night", "Sagan om Ringen"-filmerna, "Star Wars"-filmerna, "The Mist", "Pans Labirint", "Hellboy" 1 och 2, "Alien" och "Aliens". Som sagt, det finns ju hur mycket som helst..

Mvh / Richard


hej richard vem är titanosaurus och angurius ????????????????? obs! enn till sak vart kommer snömannen i från ????????????????????

/ joel, 9 år från gammel sträng

Hej, Joel!

Titanosaurus och Anguirus är två fiender till Godzilla. Anguirus blir sedan hans kamrat och de slåss mot andra monster tillsammans. Titanosaurus kommer ur havet, medan Anguirus gräver sig fram under marken. Anguirus kallas ibland också för Angilas.

Snömannen, också känd som Yetin, sägs leva i bergstrakterna i Tibet. Det finns en teori om att Snömannen är ättlingar till jätteapan Gigantopithecus. Andra menar att Yetin är en sorts björn.

Mvh / Richard


är den här filmen falsk eller inte ??? http://www.youtube.com/watch?v=N96o-Qohnps obs! ni andra som ser det här får ochså kolla på denna film

/ joel, 9 år från gammel sträng

Hej, Joel!

Roger Pattersons film är en invecklad historia. Både vetenskapsmän och journalister har alltid utgått från att filmen är en fejk, det vill säga att varelsen man ser är en man i en apdräkt. Men det har aldrig gått att helt bevisa att den är fejk. När TV har åkt ut till Bluff Creek, platsen där filmen är gjord, och filmat en kille i en Bigfoot-kostym ser det inte alls ut som varelsen på filmen. Bigfooten i Pattersons film har alltid mindre huvud och bredare axlar än en vanlig människa.

Men det har heller aldrig gått att bevisa att filmen visar en riktig Bigfoot, helt enkelt för att man inte har något att jämföra med.

Så det är alltså inte så enkelt att bara säga om filmen är falsk eller inte. Jag skulle också vilja veta det!

Mvh / Richard


Var kan jag köpa Godzilla Final Wars i Sverige?Jag har lettat häcken av mig på internet hehe.

/ Anton Brandt, 12 år från Sverige

Hej, Anton!

SF-bokhandeln har den, men bara i Region 1. Det vill säga, du måste ha en regionsfri DVD-spelare för att kunna se den, eller en dator som kan köra Region 1-DVDer. Kolla här:
http://sfbok.se/asp/artikel.asp?VolumeID=25733

Mvh / Richard


jo jag har en fråga jag hade katt som dog och det ramlar ner saker där och så sen brukar där och så va väldigt kallt där kan det var min katt då ?

/ anonym, 12 år från skåne

Hej, Anonym!

Jag har ingen aning om djur kan "gå igen" -jag vet inte ens om människor kan göra det. Men visst, det finns historier om både människor och djur som hälsar på igen efter att de har dött.

Mvh / Richard


treeman???

/ Zacke, 11 år från asarum

Hej, Zacke!

Tänker du på någon särskild trädgubbe?

Mvh / Richard


Hej Richard! Jag undrar i fall det finns riktiga Varulvar Vampyrer Loch-Ness Godzzila eller KingKong?
Hejdå/ Linn

/ Linn Ramzell, 9 år från Kimstad

Hej, Linn!

Jag tror inte på monster som varulvar, vampyrer och sånt. Men jag tror att monster som Loch Ness-odjuret, Storsjö-odjuret, Bigfoot och Snömannen kan ha en naturlig förklaring. Jag tror att dessa så kallade monster finns, men att de är djur som antingen är okända för vetenskapen eller är de djur som vi felaktigt tror är utdöda sedan länge. Jag tror inte att King Kong finns, eftersom han är ett filmmonster, men jag gillar honom. "King Kong" från 1933 är min favoritfilm!

Mvh / Richard


Hej Richard! Finns det värkligen riktiga monster och så? Jag vill gärna ha svar. För det här är min MVF altså en Mycket Viktig Fråga. Hej då! :)

/ Ebba Högman, 8 år från Skärblacka

Hej, Ebba!

Jag tror inte på monster som varulvar, vampyrer och sånt. Men jag tror att monster som Loch Ness-odjuret, Storsjö-odjuret, Bigfoot och Snömannen kan ha en naturlig förklaring. Jag tror att dessa så kallade monster finns, men att de är djur som antingen är okända för vetenskapen eller är de djur som vi felaktigt tror är utdöda sedan länge.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB