Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


vad är en orch?

/ jakob helman, 11 år från malmö

Hej, Jacob!

En orch är en ond varelse från J R R Tolkiens historia "Sagan om Ringen" ("Ringarnas herre" i nyöversättning). De är grå/grön/svarta i skinnet och aplika, ofta med långa armar och ögon som glödande kol. De tjänar ondskans herre Sauron. Orcher hatar soljuset, men det finns ett släkte orcher, Uruk-Haier, som klarar av att vara ute i solen. Uruk-Haierna är också större än den vanliga orchen.

De första orcherna var alver som Morgoth, ondskans förste herre och Saurons mästare, fångade in i urtiden. I underjordiska hålor plågade och fördärvade han alverna så att inte bara deras yttre blev förvridet utan deras själar också.

Mvh / Richard


Kan du numrera dom varulvsfilmer du har sett efter vilken som är bäst, tex 1. Dog Soldiers, 2. Underworld?

/ david junhem, 13 år från huddinge

Hej, David!

Det där är ju knepigt. Finns många bra filmer, även bland de äldre. Jag kan väl lista mina favorit-varulvsrullar utan någon egentlig ordning, eftersom jag gillar dem alla: The Howling, En Amerikansk varulv i London, Werewolf of London (1935), Varulven möter Frankenstein (1943), Wolf, Dog Soldiers, Underworld (ettan), Van Helsing, Curse of the Werewolf (1960), La Bestia y el Espada Magica ("Besten och det magiska svärdet"; spansk varulvsfilm från 1970-talet).

Mvh / Richard


Hur mycket blod måste en vampyr ha per dag? och är blodet från en annan vampyr bätre än från en människa?

/ Melinda, 17 år

Hej, Melinda!

I sägnerna är det där lite olika. I gamla Östeuropeiska vampyrhistorier tömde vampyren ofta hela sitt offer på blod i en "drickning". Smarta vampyrer verkar bara ta en slurk för att sedan återvända till samma offer igen och igen. Enligt folktron kan en vampyr inte komma in objuden i ett hus, men har den en gång lurat sig in verkar den inte ta död på sin näringskälla i första taget.

Jag har aldrig hört att en vampyr dricker blodet från en annan vampyr. Däremot tvingar Dracula hjältinnan att dricka hans blod och på så sätt bli hans slav/trolovade, hur man nu vill se på det.

Mvh / Richard


hur många sorters vampyrer,varulvar,osv finns det??

/ Lucas Fritzon, 10 år från ludvika

Hej, Lucas!

Oj; det finns en massa olika vampyrer. Nästan varje land har haft en egen sorts vampyr. Bara i Indien finns det nog hundratals olika sorter. Det finns också en massa olika namn på varulvar, beroende på vilket land man kommer till. I Frankrike kallar man varulven Loup Garou, i Spanien El Hombre Lobo, och så vidare. Men det är egentligen samma sorts varulv, nämligen en man som kan förvandlas till en stor varg.

Mvh / Richard


hej jag vill fråga fanns kvinnlig vampyrer i england år 1966
när jag föddes då gick dracula på teve med cristop lee
finns vampyrer idag
helen

/ helen westling, 18 år från mönsterås

Hej, Helen!

Vad jag vet (och jag är ganska säker på det) har det aldrig funnits några riktiga vampyrer, varken manliga eller kvinnliga. MEN på sextiotalet var vampyrfilmen riktigt populär, och då gällde det engelska filmer, ofta med Christopher Lee som greve Dracula. Dessa filmer blev populära bland annat för alla snygga, blodtörstiga kvinnliga vampyrer som var med. De här filmerna producerades av filmbolaget Hammer ända in till slutet av 1970-talet.

Mvh / Richard


1. Vad är voodoo egentligen?
2.varför kommer just varulvar vid fullmåne?
3.vad är exorsismen?

/ johannes lidström, 11 år från skellefteå

Hej, Johannes!

1. Voodoo är en religion från början från Västafrika, som kanske är mest vanlig i Karibien. Voodo handlar mycket om att ta kontakt med andar och genom dem försöka förstå världen och universum. Voodoo innehåller en massa riter och magi som kan verka skrämmande. Man använder dessa riter för att få kontakt med andevärlden och ibland för att kunna påverka andra människor.

2. Det kan ha att göra med att vargar och hundar ibland ylar mot månen. Även vi människor kan känna oss lite konstigare när det är fullmåne, och ha svårt att sova, t ex. Månen dyker upp i flera länders myter som en stark mystisk kraft som påverkar.

3. Exorcism är en ritual som används av katolska kyrkan som går ut på att driva ut demoner som hoppat in i en människa. Även Jesus utför en exorcism i Nya testamentet när han driver ut ett helt gäng demoner ur en man och får dem att hoppa in i en skock grisar istället.

Mvh / Richard


Hej! Jag undrar vilka monster som är farligast i svensk mytoligi?

/ robert berlin, 13 år från nya fågelsång

Hej, Robert!

Lindormen kunde vara ganska farlig. Den låg på lur ute i skogen, tryckt mot marken, och reste sig upp när någon kom förbi. Då spottade den ut ett mjölklikt gift som kunde förblinda och paralysera. En annan otrevlig figur var Leharven, också kallad Nattravnen. Det var ett flygande monster, ganska likt en flygödla, som om nätterna flög omkring och snappade upp ensamma vandrare i skogsbygden. Om man såg den flyga förbi månen visade det sig att dess hud var så tunn att man kunde se benen genom dess skinn. Om man gjorde det blev man genast dödssjuk och började spotta blod.

Galoppson eller gloson var en jättegris som satt på kyrkogårdarna och vässade sina långa betar mot gravstenarna större delen av året. Gloson dök oftast upp för att köra iväg folk som skulle gå "årsgång" runt kyrkan. För att få reda på vad som skulle hända en det närmaste året, skulle man på nyårsafton gå till sju kyrkor i sju socknar och blåsa genom nyckelhålet i porten. Det sista nyckelhålet kikar man sedan in i och då ser man hela det kommande året passera revy i en rasande takt. När man fått denna kunskap gällde det att lägga benen på ryggen omedelbums, för då kom gloson farande runt knuten. För den slöare löparen väntade ett dystert öde. Gloson sprutade nämligen ut en eldsflamma i baken på årsgångaren så att denne hoppade upp i luften, varpå monstergrisen sprang fram mellan benen på den olycklige och med sina sylvassa ryggborst skar honom mitt itu. Men ofta kunde odjuret bli ganska beskedligt, om man bara mutade henne med en brödkaka.

Mvh / Richard


är du rädd för monster eller något annat läskit

/ Emmie, 12 år från sverige

Hej, Emmie!

Nä; monster tycker jag bara är spännande. Däremot är jag rädd för vad som håller på att hända med vår planet (klimatet, miljöförstöringen).

Mvh / Richard


Hej!
jag gör en novel och jag har valt en skräckis men jag vet inte hur jag ska göra?
Snälla hjälp mig!

/ johanna, 14 år från uppland

Hej, Johanna!

Jag tror att det där är en perfekt fråga för vår författare i panelen, Kim Kimselius. Har du testat att fråga henne? Annars kan jag väl säga att jag tycker det är viktigt att man verkligen bryr sig om huvudpersonerna. Om man gör det blir skräckisen bra mycket otäckare när det börjar hända dem hemska saker.

Mvh / Richard


fins det vampyrer eler monster jag frogar bara därför för att jag är red.

/ patricia peltonen, 9 år från klaukkala

Hej, Patricia!

Som tur är finns det varken riktiga monster eller vampyrer. Det räcker att de finns på film och i böcker. De är läskiga nog där!

Mvh / Richard


kan vampyrer bli fladdermöss?

/ elin, 10 år från Ronneby

Hej, Elin!

I vissa gamla sägner kan vampyrer förvandla sig till fladdermöss. På film gör de det ganska ofta. I verkligheten är vampyrfladdermusen ett vanligt däggdjur (fast den suger blod från andra djur).

Mvh / Richard


har du sett freddy vs jeson ett och två? vad tyckte du?

/ mister x, 12 år från De du

Hej, Mister X!

Japp jag har sett "Freddy vs Jason" och tycker den är OK. Ingen favoritrulle, men OK.

Mvh / Richard


vad är en manticora ??

/ Maria, 13 år

Hej, Maria!

En manticora (eller mantikor) är ett sagomonster från det gamla Persien. Den ser ut som ett lejon med människolikt huvud och skorpionsvans. Ibland slutar svansen i en giftgadd, ibland i en spikklubba där spikarna kan skjutas iväg. Mantikoren har tre rader sylvassa tänder i munnen och en glupande aptit. Den slukar allt på sitt offer, även skelettbitar och rustningsdelar. Mantikorer har dykt upp som dekorationer på möbler, speglar och annat.

I vårt bestiarium har vi en sida om mantikoren, om du vill se bild på den:
http://ungafakta.se/pyssel/farglagg/bestiarium_color.html

Mvh / Richard


Hej jag måste få reda på lite fakta om häxor.. Och undrar om du kan svara på några frågor.
* Hur spådde häxorna?
* Hur kunnde dom bli häxor?
* Varför var alla byborn imot häxorna?

/ Sanna, 12 år

Hej, Sanna!

Häxor spådde enligt folktron på en massa olika sätt. Man kunde kasta ben på golvet och utläsa framtiden ur hur benen hamnade. Man kunde spå i djurs inälvor, i kaffesump, eller med hjälp av spelkort eller symboliska tarot-kort.

En kvinna blev häxa när hon blev upptagen i andra häxors gemenskap. En nybliven häxa var ofta en ung kvinna. Av de andra, äldre, mer erfarna häxorna fick hon sedan lära sig mörka hemligheter. Alla häxor reste sedan en gång om året till en speciellt utvald plats, till exempel Blåkulla i Sverige, där de fick lära sig nya kunskaper direkt av djävulen.

Den häxa som jag just beskrivit för dig var förstås en figur som många var rädda för, både barn och vuxna. En vanlig människa är ju maktlös mot en som har djävulens krafter på sin sida. Därför ville vanligt folk få bort alla tänkbara häxor från sin närhet och kyrkan ville utplåna dem alla, eftersom de var fiender till gud.

Inget av allt detta är förstås sant. Kvinnor som hade kunskapen om hur man använder växter som läkemedel blev ofta kallade häxor och då kunde det gå illa för dem.

Mvh / Richard


hur stor är en vampyr tand

/ nicolas, 8 år från luleå

Hej, Nicolas!

En vampyrtand brukar vara lite längre än en vanlig människa hörntand. Det sägs i gamla sägner att man kunde se spetsarna på tänderna titta ut under vampyrens överläpp.

Mvh / Richard


HEJ Jag igen x)

Tror du på Ufon?
Vart lever dem?
Varför sägs det att et finns folk som har sett dem om det nu inte finns några?
Vart kommer dem ifrån?

Sandy:D

/ sandy, 16 år från sverige

Hej, Sandy!

Jag antar att du menar: Tror du på att UFOn är utomjordiska? UFO i sig är bara en förkortning för "Unidentified Flying Object", alltså oidentifierat flygande föremål. En populär teori är att dessa mystiska flygande grejor kan vara utomjordiska. Jag har ingen aning om det är så. Det finns en annan teori som säger att UFO kan vara samma sorts fenomen som när man ser spöken och sjöodjur. Det skulle betyda att dessa fenomen kan vara någon sorts synvilla framkallade i våra hjärnor. Men det finns ingen som vet säkert.

De som tror att UFOn är utomjordiska har många teorier om var de kommer ifrån. Under 1950-talet var det olika människor som påstod att de hade kontakt med rymdmänniskor och att de kom från planeterna Venus och Mars. Lite konstigt, eftersom astronomer har tagit reda på att det inte finns något liv på dessa planeter. Andra människor tror att de kommit från planeter kring andra stjärnor. Ytterligare några personer är övertygade om att UFOn kommer från en annan värld innifrån vår egen planet.

Det finns många människor som har sett UFOn. Jag har också sett UFOn, liksom min mamma, min farmor och andra vi känner. Då handlar det om konstiga ljusklot i skyn och flygande saker som inte liknar flygplan. Riksorganisationen UFO-Sverige utreder fall där folk har sett konstigheter på himlen. Det är faktiskt så att 90% av alla fall visar sig ha naturliga, fast ibland konstiga, förklaringar. Men då finns det alltså ändå ett gäng fall som man inte hittat någon förklaring på.

Mvh / Richard


hur lång är den längsta monster drekt du har nansen sett i hela hela ditt liv

/ jacob johansson, 8 år från jönkoping

Hej, Jacob!

I de japanska monsterfilmerna om, bland annat, Godzilla finns några monster med väldigt långa halsar och svansar. Nästan alla monster i dessa filmer är människor i gummikostymer och de långa halsarna och svansarna styrs med hjälp av tunna trådar. Riktigt hur långa dessa dräkter är från nos till svanstipp vet jag inte, men de kan säkert vara uppåt tre meter ibland.

Mvh / Richard


Hur mycket vet du om Jason Voorhees och Freddy Kruger ?. Vill veta alla deras styrkor och svagheter.

/ simon, 15 år från Åland

Hej, Simon!

Det var ett tag sen jag kollade på Jason- och Freddy-filmerna, men här kommer iallfall en sorts sammanfattning:

Jason Voorhes är den mördande galningen från "Fredagen den 13e"-filmerna. I första filmen är det hans lika galna mamma som mördar ungdomar på sommarläger vid sjön Crystal Lake. Från och med film två är det han själv. Jason är vanskapt och mentalt efterbliven. Han maskerar sig med en hockymålvakts-mask och tycks föredra en stor machete-kniv som vapen. I film nr fyra blir han till slut dödad men återuppstår igen i film nr sex. Från och med detta är han en zombie, alltså levande död, och tar ingen större skada av kulor, huggvapen eller eld. Slutligen blir han förintad och hamnar i Helvetet, men lyckas så småningom rymma därifrån. Man får också veta att hans kropp i framtiden blir upptinad och ombordtagen på ett rymdskepp. Där blir Jason av misstag ombyggd till hälften robot, hälften zombie. Han blir i filmens slut utskjuten i rymden men faller tillbaka till jorden och landar (så klart) i Crystal Lake. Anledningen till att Jason mördar är aldrig helt förklarad. Han mördar oftast ungdomar som har sex och det kan vara så att han försöker göra sin (döda) pryda mamma glad. Jason har spelats av olika storvuxna killar, flest gånger av Kane Hodder.

Freddy Krueger var en barnmördare som till slut blev överrumplad i sitt gömställe av en grupp hämndlystna föräldrar. De brände ner gamle Freddys krypin och honom med det. Flera år senare återvänder han som ett sorts spöke i drömmarna hos barnen till föräldrarna. I deras mardrömmar har han makt att ta livet av dem, vilket han gör på olika fantasifulla och gruvliga sätt. Framför allt använder han den plåthandske med knivar som han tog livet av barn med när han levde. Freddy blir alltid besegrad i filmerna, men återkommer förr eller senare.

Så småningom hamnar också Freddy i Helvetet, där han märker att folk inte längre är rädda för honom. Därför släpper han fri Jason för att döda åt honom. Det visar sig snart att Jason inte lyder Freddy och de bägge monstren drabbar samman. I slutet verkar det som om Jason besegrar Freddy och hugger av hans huvud. I slutscenen kan man ändå se Freddy's avhuggna huvud blinka till publiken. En uppföljare är på väg. Freddy Krueger har i alla filmer spelats av Robert Englund.

Freddy Krueger har bara makt över sina offer så länge de tror på honom och är rädde för honom. Om ingen bryr sig kan han inte komma åt dem. Jason kan skadas så pass mycket att han hamnar i en sorts dvala, till exempel genom våldsam eld eller kyla. Men han vaknar förr eller senare upp igen.

Mvh / Richard


Heej. ^^,
jag måste fixa lite fakta om Häxor.
och jag har leta så jag är helt slut, men jag hittar ju inge fakta och tänkte om du kunde svara på lita frågor.
* Varför brände man Häxor.?
* Fanns det Snälla Häxor.?
* vad fanns det för straff om man var en häxa.?
xD //Madde

/ Madde, 12 år

Hej, Madde!

Jag har tidigare svarat så här på lite häxfrågor:

Det finns en hel del att berätta om häxor, men jag kan ju göra en snabb överblick:
De flesta häxor är kvinnor, men det finns också manliga häxor. I sagor och folktro är häxan nästan alltid en ond kvinna som använder magi, förtrollade saker och trolldrycker för att ställa till det. Folktrons häxa är en (oftast) kvinna som sålt sin själ till Djävulen för att få dessa magiska krafter. Häxorna åker en gång om året på häxsabbat, ett hemligt möte med Djävulen där de får lära sig nya gräsliga trix och visar sin trohet mot honom. Bland annat gör man en salva på kokade spädbarn som gör att häxan kan flyga. Här i Sverige reser häxorna till ön Blå Jungfrun i Kalmar sund. I Tyskland reser de till berget Brocken. Detta om sägnernas häxor.

Men det har funnits verkliga kvinnor förr i världen som kallades häxor och till och med blev dömda till döden för det. I Sverige avrättade man häxdömda kvinnor mellan 1668-1676. Men de var inte som sagans häxor som kunde förtrolla folk. De sysslade ofta med att blanda till mediciner åt andra människor, och det gjorde att man ibland trodde att de höll på med trolldom. De som misstänktes vara häxor utsattes för tortyr tills de "erkände". Sedan blev kvinnorna avrättade genom halshuggning, hängning eller att bli bränd på bål. Just bålbränning var inte så vanligt som man kan tro. Idén med bålet var antagligen att bränna bort både häxans kropp och hennes onda magi.

Idag finns det många tjejer i Sverige som kallar sig för häxor, eller vita häxor. Bland annat spår de i kort och använder växter från naturen för att laga till hemmagjord medicin. Inget farligt, alltså!

En livsstil och en sorts religion som blivit allt mer populär de senaste 10 åren är "wicca", där man tillber en gudar och gudinnor som har med naturen, solen och månen att göra. Detta är väldigt enkelt förklarat. Wicca-anhängare använder ibland en symbol som är en femuddig stjärna i en cirkel. Ofta misstas folk med detta märke för djävulsdyrkare. Den onda häxans märke är istället en upp och nervänd version av denna symbol.antar att du tänker på verklighetens "häxor", det vill säga kvinnor med ovanliga kunskaper i läkekonst och annat. Folk var ju rädda för dem för att de var annorlunda. Under 1600-1700-talen var man väldigt rädd för häxor i Europa och kyrkan gjorde allt de kunde för att leta reda på dem.

De som misstänktes vara häxor blev ofta torterade tills de "erkände". Sedan återstod bara avrättning, som kunde vara halshuggning, hängning eller att bli bränd på bål. Just att bränna häxor på bål var inte så vanlgt som man tror. Idén med bränningen var antagligen att helt förinta häxan, som ju troddes ha magiska skyddskrafter.

Mvh / Richard


Fins det monster under sängen

/ nille, 3 år

Hej, Nille!

Jag har då aldrig hittat några, utom min tjocka katt Malte.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB