Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej, jag undrar om Varulvarna har samma färg på pälsen som de har på håret som människa?

/ Filip, 12 år från Sverige, Västra götaland

Hej, Filip!

För det mesta verkar det som om varulvarna har samma färg på pälsen som en riktig varg, det vill säga grå eller svart.

I serietidningen "Werewolf by Night" ("Varulv på natten" i Sverige) förvandlas hjälten Jack Russel till en varulv som är ganska människolik. Liksom i de gamla skräckfilmerna ser denna varulv ut som en hårig människa med klor och huggtänder. Jack Russel är mörkblond. När han blir varulv blir pälsen ljusbrun. Vid ett tillfälle slåss han mot en annan varulv som har ljus päls, eftersom människoversionen av denna varulv är ljust blond. Så det verkar som om skaparna av serien tänkt på just detta.

Mvh / Richard


finns monster på riktig?

/ solveig, 8 år från småland

Hej, Solveig!

Det här är en fråga som jag fått ganska många gånger. Jag tror inte på att det finns monster. Det vi ofta kallar monster, som sjöodjur, tror jag kan finnas. Men då handlar det om djur som vi inte hittat än. Till exempel trodde man länge att gorillan var ett påhittat monster.

Mvh / Richard


VARFÖR HAR DRAKAR VINGAR

/ TUDOR, 9 år

Hej, Tudor!

Ofta är drakar en blandning av olika djur. De har fågelaktiga eller ödlelika huvuden, med långa halsar och svansar som liknar ormens kropp. De har ofta fötter som rovfåglar och horn som hjortar eller antiloper. Och så har de vingar som fladdermusen. Man har väl helt enkelt plockat detaljer från olika djur som man tyckte var hemska eller imponerande när historieberättarna en gång i tiden byggde ihop sina drakar. Några av de här djuren, ödla, orm, fladdermus förknippades ofta med onska och mörker också. Därför fick draken just såna drag (eftersom den ofta var ond).

I Blekinge, där jag bor, har vi en konstig sorts drake som har ödleben, fiskkropp och katthuvud.

Mvh / Richard


Ni startar en monsterklubb men när kan man få läsa om monstren?

Hälsningar Fredrik.

/ fredrik, 13 år från vallentuna

Hej, Fredrik!

Förhoppningsvis har du hunnit få det första numret från Monsterklubben vid det här laget.

Mvh / Richard


nu vill jag bara säga ungafakta är världens bästa hemsida!

/ alexander, 9 år från östersund

Hej, Alexander!

Det tackar vi för!

Mvh / Richard


Tror du att det finns andar??

/ Milo

Hej, Milo!

Ja, det tror jag, eftersom jag själv haft upplevelser som verkar tyda på det. Men då handlar det alltså om avlidna människors andar. Det finns dock inga vetenskapliga bevis på att andar finns.

Mvh / Richard


Hej!

Jag undrar om du kan bäretta litte om alver?????

/ Em, 12 år

Hej, Em!

Om du går in på vårt faktaämne om Naturväsen så kan du läsa en del om alver (och andra figurer):
http://ungafakta.se/naturvasen/alvor/om/om_alver.asp

Mvh / Richard


Heejsan!
Jag håller på att skriva en bok och har nyligen kommit fram till att jag inte vet hur en fladdermus egentligen låter. Så mina frågor blir alltså:
1. Hur låter en fladdermus?
2. Finns det fladdermöss världen över (tex på Galapagosöarna i Stilla Havet)?
Tack på förhand!

PS. Jag är egentligen snart 13 år, men min dator låste sig på något konstigt sätt så att den ställde sig på "3 år eller yngre"... låter knäppt, men så är det...

/ Elin, 3 år från Kristianstad

Hej, Elin!

1. En fladdermus pip låter så väldigt högt att vi ibland inte hör det. Det knäpper ibland konstigt i öronen när man träffas av ett fladdermus-skrik. de skickar ju ut ljud som sedan studsar tillbaka till fladdermusen om det träffar något. Då vet fladdermusen att den måste vika undan för att inte krocka med något.

2. Jag vet faktiskt inte om det finns fladdermöss på just Galapagosöarna. Men det finns fladdermöss på de flesta ställen i världen. Det finns runt 1100 olik arter av fladdermus spridda över jordklotet.

Mvh / Richard


Hej Richard! Förut ställde jag en fråga och jag om lindormen. Jag undrar om du vet vad ormen erbjöd för en kyss?

/ alexander, 9 år från östersund

Hej, Alexander!

Vet inte riktigt vilken kyss du tänker på... Jag har för mig jag berättade om sagan om "Kung Lindorm", och han kysstes inte alls. Han kröp ur sina många lager ormskinn och blev en vanlig människa när en flicka lovade att älska honom. Lite som "Skönheten och odjuret".

Mvh / Richard


hej Richard! I östersund finns det ett monster som heter storsjö odjuret. jag undrar om du vet någonting om storsjö odjuret och om det finns något monster där du kommer ifrån

/ alexander, 9 år från östersund

Hej, Alexander!

På vårt faktaämne Mysterier kan du läsa en del om Storsjöodjuret. Du hittar den texten här:
http://ungafakta.se/mysterier/monster/sjoodjur-storsjoodjuret.asp

I Blekinge där jag bor finns det också historier om sjöodjur. En av de mer kända handlar om Monstret i Myllesjön, som sades likna en val.

Mvh / Richard


Hej!
Jag hade tänkt att skriva om medeltiden och jag undrar:
1. Vad trodde medeltidens människor på, jag har nämligen läst att dom trodde på demoner och hängde en gran upp och ner i huset för att demonen inte skulle komma in.
2. Trodde riddare på drakar?

/ Josefina, 11 år från Borås

Hej, Josefina!

1. Medeltidens människor trodde på lite allt möjligt beroende på var i världen de bodde. I Europa trodde man mycket på trollkunniga människor, häxor framför allt, som kunde kalla på demoner. Det var kyrkan som drev på ideerna om häxor, demoner och helvetet. Sen fanns det också i folktron olika knep och trollformler man kunde använda sig av för att skydda sig mot demonerna.

Det var också ganska vanligt att man trodde på någon slags drakar eller stora ormar. I Sverige berättade man om lindormar och drakar som såg ut som brinnande kometer när de flög. I andra delar av Europa var det vanligare med de stora dinosaurielika drakar som oftast dyker upp i fantasyberättelser. Här i Norden trodde vi också mycket på troll och jättar, medan andra rysliga figurer var vanligare på andra håll.

2. Det fanns nog riddare som trodde att drakar kunde finnas, men jag tror inte att några riddare var ute och letade efter drakar. Så gör riddarna nog bara i sagorna.

Mvh / Richard


Jag har ett par frågor

1 Kan du berätta det du vet om djuren och människorna på dödskalleön

2 Vilken är den läskigaste filmen du har sett?

3 Vilken är din favorit mördare i film?

4 I filmen King Kong vs Godzilla vem vinner?

/ Kristoffer, 14 år från Sverige

Hej, Kristoffer!

1. Djuren på King Kongs dödskalleö är urtida. I de två gamla filmer som först gjordes om Kong ("King Kong" och "King Kongs son", bägge 1933) får man se olika djur som annars är utdöda. I "King Kong" dyker det upp en Tyrannosaurus (kan också vara en Allosaurus), en Stegosaurus, en Apatosaurus, en Pteranodon och en Elasmosaurus. Det finns också en märklig ödla med bara framben och ormlik bakkropp som kryper upp ur en avgrund. Dessutom syns olika fåglar, bland annat en gamlik fågel större än en människa. I "King Kongs son" finns en Styracosaurus, en grottbjörn och två påhittade monster; En draklik jätteödla och en havsorm.

I en nyinspelning av King Kong från 1976 slåss Kong bara mot en jätteorm. I Peter Jacksons King Kong från 2005 har filmmakarna utvecklat idén om urtidsdjuren och hittat på arter som utvecklats ur de gamla dinosaurierna. Det här är ju en smart idé eftersom utvecklingen i naturen sällan står still. I just denna film får man också se andra varelser på ön, som jätteinsekter, jättesniglar och köttätande fladdermöss.

I en bok om just 2005 års King Kong berättas en hel del om dödskalleöns historia. Man får veta att Kongs ras av jätteapor inte kommit från ön från början. De har förts dit av inflyttade människor. Denna civilisation byggde stora tempel på ön och en jättemur som skyddade dem mot urtidsmonstren. Detta folk är sedan länge försvunnet när filmen King Kong tar sin början. De människor som nu bor på ön är inflyttade sedan några hundra år. Dödskalleön håller på att falla sönder ut i havet. Efter 1950-talet fanns nästan inget kvar av ön. I filmen "King Kongs son" sjunker hela ön efter ett vulkanutbrott.

2. Den film som gjort störst intryck på mig som skräckfilm är nog "The Thing" av John Carpenter.

3. Jag har nog ingen favorit-mördare. Jag har fler favoritmonster. Men jag tycker att Hannibal Lecter är en väldigt läskig och bra påhittad figur.

4. King Kong vinner, men Godzilla dör inte. Bägge monstren faller ner i havet och fortsätter slåss under vattnet. Bara Kong dyker upp och börjar simma hemåt. Godzilla dyker upp ur havet två år senare i filmen "Godzilla vs Mothra".

Mvh / Richard


Kan du berätta allt du vet om sagan om ringen och fantasi??

/ Albin, 10 år från sverige , värmland

Hej, Albin!

Det finns alldeles för mycket att säga om Sagan om Ringen och fantasy för att det skulle få plats här. Fantasy finns ju som böcker, film, serier och till och med musik. Exempel på fantasyböcker är just Sagan om ringen, Narnia, Eragon, Discworld, Spiderwick och Harry Potter. Bland fantasyfilmerna hittar man filmversioner av de här böckerna och andra som Conan, Tusen och en natt, Stardust och Drakar & demoner.

Här i Sverige finns det några sidor som handlar om Sagan om ringen. De är egentligen för lite äldre barn och ungdomar:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sagan_om_ringen
http://tolkiensarda.se/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fantasy
http://www.fantastik.se/

Mvh / Richard


1.Vilket är världens mest hemsökta hus?
2.Vem är Hannibal Lector??
3. Finns det nån scräck film ingen dör i?

/ Anonym, 11 år från anonyma staden

Hej, Anonym!

1. Prästgården i Borley, Storbritannien, har ofta kallats världens mest hemsökta hus. Men det finns förstås många hus som har fått den titeln. Det är nog svårt att välja ett enda som det mest hemsökta.

2. Hannibal Lecter är en kannibal och seriemördare från en serie böcker av författaren Thomas Harris. Lecter är mycket intelligent och rymmer från alla sorters fängelser man försöker spärra in honom i. På film har Lecter spelats av skådespelarna Anthony Hopkins och Brian Cox.

3. Det finns nog flera stycken. Vanligast är att alla överlever i spökfilmer, som till exempel "Poltergeist". Men den är otäck ändå.

Mvh / Richard


Hej! Jag har undrat över vilket monster som kulle ha störst stjans att existera?
Jag menar: Drakar kunde ju spruta eld, men det borde ju göra att de inte skulle vara värkliga, men enhörningar, som bara ser ut som en häst med ett horn borde ju kunna finnas

/ victor, 11 år från Askerund

Hej, Victor!

Nästan alla monster har övernaturliga eller omöjliga krafter som bryter mot olika naturlagar. Drakar sprutar eld. Enhörningar kan bota alla sjukdomar och kan bära tre elefanter på sitt horn. Och så vidare. Några sådana märkliga djur tror jag aldrig har funnits. Men länge trodde man att enhörningen kanske var ett riktigt (inte magiskt) djur i Asien eller Afrika.

I Australien finns ett vattenlevande monster som kallas Bunyip. Det påminner mycket om en jättelik säl, och det är möjligt att det kan ha funnits sådana sälar en gång i tiden.

Mvh / Richard


vad är aliens och fanns dom förr i tiden eller är det bara en myt??

/ sebastian pålsson, 11 år från sverige

Hej, Sebastian!

Du tänker väl på film-monstren Aliens, som man kan se i bland annat "Alien vs Predator". I den filmen får man ju se hur alien-monster funnits på jorden i forntiden, men det är förstås bara en historia som hittats på till filmen.

Mvh / Richard


Jag tror att monster inte finns.tror du att dom finns och finns dom igentligen?

/ Simon, 11 år från Arvika

Hej, Simon!

Nä; jag tror inte heller att monster finns. Men jag tycker det är roligt att läsa om dem och att se dem på film.

Mvh / Richard


kan vampyrer dödas av en spetsig påle.

/ hannes, 11 år från Skåre

Hej, Hannes!

Egentligen används pålen inte för att döda vampyren, utan för att nagla fast den i kistan. Det gör man för att vampyren inte ska kunna lämna sin grav och suga blod. Om vampyren inte får blod efter en viss tid förintas den.

Mvh / Richard


1.Jag undrar vad det är för skilnad på en hund , en varg , en varulv??
2.Jag bara älskar hundar och vilka skulle vinna om 100hundar vs 75vargar vs 5varulvar??
3.Jag undrar hur stark är en hund , en varg , en varulv
hej då svara så fort som möjligt

/ Albin, 10 år från Sverige , värmland

Hej, Albin!

1. Jag är ingen expert på hundar och vargar, men jag vet att de är släkt och att vargen utvecklats tidigare. En varulv är en människa som genom trolldom kan förvandlas till en varg.

2. En svår fråga. Varulvar är ju väldigt svårdödade. Sen finns det ju olika sorters hundar, som är olika bra på att slåss.

3. Starkast är varulven, sedan vargen och sist hunden.

Mvh / Richard


vad är ditt favorit monster

/ anonym, 11 år från hemligt

Hej, Anonym!

Mina favoritmonster på film är jätteapan King Kong och den japanska flygande, eldsprutande jättesköldpaddan Gamera. I sagor och myter tycker jag att Basilisken och Bonikonen är rätt häftiga monster.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB