Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej, hej, jag undrar om du tror på chuppacambra, monstret ur inka/mayaindianernas historier?
och: hur länge har tron på drakar funnits i sverige? under medeltiden var det ju väldigt mycket eldsprutande drakar och sånt men sverige har ju knappt några ödlor eller reptiler som ens väcker ideén till hur drakar kan ha sett ut.
I kina har jag hört att dom hittade dinosaurie fossiler som dom först trodde var från drakar, men vad väckte historian här i norden?

/ Erick johansson, 14 år från örebro

Hej, Erick!

Jag har svårt att tro att Chupacabran verkligen skulle kunna finnas. Men jag vet heller inte vad som skulle kunna ligga bakom fenomenet, mer än människor med konstiga idéer.

Draken är ett gammlt monster i Norden och har funnits åtminstone sedan vikingatiden. Men den svenska/nordiska draken skiljer sig från de drakar man ser på bokomslag mm, med vingar, fyra ben och horn. Den svenska draken är från början en stor orm som sprutar gift, ibland eld. Den kan flyga men gör det utan vingar. Den syns då ringlande fram på himlen omgiven av gnistor. Så den nordiska draken är nog snarare inspirerad av ormar än av ödlor. Sen kan förstås historier om sådana monster också kommit från andra länder.

Mvh / Richard


för ett ganska bra tag sen, ja Flera år Sedan. Så hade ni en tävling där man kunde vinna en hjälm helt i Latex. Då undrar jag om ni kunde göra en tutorial på hur ni gjorde den, för jag har läst runt lite och lärt mej om hur man kan få Läder och andra material att se ut som plåt, Och eftersom jag är ett stort "LoTR" Och "300" Fan så planerar jag att göra "fan" rustning, den enda haken är hjälmen.


MVH Felix.

/ Felix, 12 år från Blomstermåla

Hej, Felix!

Just den hjälmen var gjord som en skulptur i lera. Sedan gjöt jag en gipsform i två halvor runt skulpturen och hällde sedan latex i formen. På samma sätt gör man en av de orch-masker som vi berättar om på lajvavdelningen i Pyssel på Unga Fakta. Det är lite knepigt att göra den där gipsformen i två halvor. Halvorna måste ju passa ihop när man sedan ska gjuta latex i dem.

Annars kan du titta på våran vikingahjälm i papp:
http://ungafakta.se/pyssel/skapa/vikingahjalm/

Använd delarna på mallen för att klippa ut bitar i läder eller vilket material du vill.
Lycka till!

Mvh / Richard


hej rickard
finns troll i småland
jag undra om vill bli vampyr
bli man det

helen w

/ helen westling, 13 år från mönsterås

Hej, Helen!

Det finns gott om trollhistorier i Småland, men de är alla sagor från ganska längesedan. Där det funnits ett stort berg eller en djup skog har det nästan alltid berättats historier om troll.

Tyvärr (eller som tur är) kan du inte bli vampyr genom att önska det. I vampyrhistorier ska man helst bli biten av en vampyr för att själv bli en. Men man kan ju klä ut sig till en.

Mvh / Richard


Hej! Richard
Jág har en fråga som gäller Magi. Finns det riktig magi eller riktiga trollkarar?

/ magdalena, 10 år från vårgårda

Hej, Magdalena!

"Riktig" magi, där man kan förvandla saker och flyga som Harry Potter gör tror jag inte finns. Men det finns det som kallas för illusioner. Det är när man i en föreställning kan få det att verka som om magi fungerar. Men då handlar det alltså om ett speciellt trick, där man kanske använder speciella apparater till hjälp. De som idag kallar sig trollkarlar eller magiker (som Tobbe Trollkarl och Joe Labero) använder såna trick.

Mvh / Richard


Hej Richard.
En till fråga:
Om en varulv blir biten av en vampyr, blir den vampyr då, eller samma sak fast tvärtom?
En annan fråga också; I vilken skånsk stad/by spökar det mest, tror du?
Tack på förhand!

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej, Rebecka!

Det finns säkert någon författare som hittat på en sådan figur. I filmerna "Underworld" och "Underworld-Evolution" finns en kille som är vampyr-varulv. Han har blivit biten av både en vampyr och en varulv och överlever för att hans kropp och blod har en unik sammansättning.

Puh; Skånska spökstäder har jag tyvärr ganska dålig koll på. Det är nog mest olika slott som har mer eller mindre spöken i sig. Jag skulle gissa att ju äldre stad, desto mer spöken.

Mvh / Richard


Hej Richard, jag har några frågor till dig:
1. Var uppstod legenden om varulvar?
2. Jag har hört talas om en sjukdom som fick folk att likna vampyrer, vet du vad den heter/hette?
3. Finns det nån myt om nån läskig varelse som uppstått i Sverige? (och då menar jag inte troll och sånt, dom är inte läskiga).
4. Vilket är populärast att tro på av monstrerna? (=inte spöken)
Tack på förhand!

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej, Rebecka!

1. Världens första varulv kommer från grekisk mytologi. Kung Lycaon, som var en av de första människorna, försökte lura guden Zeus att äta människokött. Själv var Lycaon och alla hans söner kannibaler. Men Zeus upptäckte det hemska sprattet och straffade dem genom att låta dem förvandlas till vargar. Så åtminstone sedan antiken (ca 3000 år före Kristus) har historier om varulvar berättats.

2.Det finns en sällsynt sjukdom som heter protoporfyri, där den drabbade kan bli blek, ljuskänslig och få mycket torr hud. Skinnet drar ihop sig, även tandköttet, och tänderna ser längre ut och huvudet kan bli dödskallelikt. De som drabbades blev ibland rekommenderade att dricka grisblod för att få ett kraftigt järntillskott.

3. Här är exempel på några monster: Lindormen kunde vara ganska farlig. Den låg på lur ute i skogen, tryckt mot marken, och reste sig upp när någon kom förbi. Då spottade den ut ett mjölklikt gift som kunde förblinda och paralysera. En annan otrevlig figur var Leharven, också kallad Nattravnen. Det var ett flygande monster, ganska likt en flygödla, som om nätterna flög omkring och snappade upp ensamma vandrare i skogsbygden. Om man såg den flyga förbi månen visade det sig att dess hud var så tunn att man kunde se benen genom dess skinn. Om man gjorde det blev man genast dödssjuk och började spotta blod.

Galoppson eller gloson var en jättegris som satt på kyrkogårdarna och vässade sina långa betar mot gravstenarna större delen av året. Gloson dök oftast upp för att köra iväg folk som skulle gå "årsgång" runt kyrkan. För att få reda på vad som skulle hända en det närmaste året, skulle man på nyårsafton gå till sju kyrkor i sju socknar och blåsa genom nyckelhålet i porten. Det sista nyckelhålet kikar man sedan in i och då ser man hela det kommande året passera revy i en rasande takt. När man fått denna kunskap gällde det att lägga benen på ryggen omedelbums, för då kom gloson farande runt knuten. För den slöare löparen väntade ett dystert öde. Gloson sprutade nämligen ut en eldsflamma i baken på årsgångaren så att denne hoppade upp i luften, varpå monstergrisen sprang fram mellan benen på den olycklige och med sina sylvassa ryggborst skar honom mitt itu. Men ofta kunde odjuret bli ganska beskedligt, om man bara mutade henne med en brödkaka.

Annars är det mest spöken av olika slag som är läskiga. Gasten från svensk folktro beskrivs som ett stort skelett med brinnande ögon. Det är ju inte så pjåkigt.

4. Vampyren är det mest populära monstret över hela världen. Efter den kommer nog varulven eller zombien.

Mvh / Richard


Kan du berätta om Godzilla och hans fiender för jag är väldigt intreserad av det.

/ Kristoffer, 14 år från Alingsås

Hej, Kristoffer!

Godzilla är ett av mina favoritmonster och jag har tittat på hans filmer sen jag var liten. Den första videofilm jag nånsin såg var faktiskt en Godzilla-film.

Godzilla dök först upp i en japansk film 1954. Han kallas i Japan för Gojira, vilket sägs vara en blandning av ordet Kujira (val) och gorilla. För internationell visning av filmen, framför allt i USA, döpte man om monstret till Godzilla. Från början var det tänkt att monstret skulle vara en jättebläckfisk, men filmmakarna ändrade sig sedan till att använda en jättelik dinosaurie. I filmen gestaltas Godzilla av en stuntman i en stor gummidräkt. Han rör sig i otroligt detaljfyllda modeller av staden Tokyo, som förstörs med miniatyrexplosioner. Idén bakom Godzilla har verklighetsbakgrund. Under andra världskriget förstördes städerna Hiroshima och Nagasaki av vätebomber och tusentals människor dog. Senare, efter kriget, utförde USA provsprängningar av atom- och vätebomber i stilla havet. Japanska fiskare började dö av strålningsskador. Japan krävde ersättning från USA för alla skador och (tror jag ) fick också det till slut. Godzilla är en symbol för japanernas fruktan för kärnvapen och radioaktiv strålning. I filmen dyker Godzilla upp efter USAs provsprängningar. Det visar sig att han är en dinosaurie som förvandlats av den radioaktiva strålningen. Han har blivit mycket större än alla andra dinosaurier (uppåt 100 meter lång och 50 meter hög) och kan också spruta ut en radioaktiv eldsflamma, som liknar utblåset från en raketmotor. Han lever också av radioaktivitet och elektricitet. Därför ger han sig av inåt land för att söka reda på kraftkällor. Militären försöker stoppa honom men han förstör ändå Tokyo. Senare lyckas man döda Godzilla med ett kemiskt vapen som förvandlar honom till ett skelett.

Filmen "Godzilla" blev en stor succé och fick snart efterföljare. I nästa film "Godzilla Raids Again" (1955) dyker en ny Godzilla upp från ett smältande isblock och slåss mot ett annat monster, den taggiga dinosaurien Anguirus. I de första filmerna är Godzilla skurken och de monster han slåss mot är där för att stoppa honom. Bland annat slåss han mot ett mycket större version av King Kong och den jättelika malen/fjärilen Mothra. Eftersom Godzilla var så populär tog man beslutet att låta honom bli hjälten istället. I filmerna under 1960-70-talen slåss han mot en mängd monster men får också hjälp av andra.

Godzillas monsterkamrater är i senare filmer:
Mothra: En jättelik mal som dyrkas som en gud på en söderhavsö. Ibland är det Mothras larver som dyker upp. De spinner trådar av starkt silke.
Rodan: En flygödla som kan bryta ljudvallen.
King Seeser: Ett forntida hundmonster som vaknar när man sjunger en magisk sång för honom. King Seeser kan skicka tillbaka energi som kastas mot honom av andra monster.
Jet Jaguar: En silverfärgad människolik robot som kan växa sig lika stor som Godzilla.
Anguirus: Hans gamla fiende; En taggig dinosaurie som gräver sig genom marken och kan rulla ihop sig till en boll.

Fiender:
King Gidorah: En trehövdad flygande drake från rymden (fast hans ursprung har sedan ändrats flera gånger). Gidorah sprutar gyllene strålar med stor förstörelsekraft.
Mechagodzilla: En robotversion av Godzilla byggd av utomjordingar. Mechagodzilla har en mängd vapen.
Ebirah: En jättelik havskräfta.
Hedorah: En slemhög av föroreningar.
Gigan: Ett rymdmonster med en laserkanon i pannan och en cirkelsåg i bröstet.
Megalon: En jättelik skalbagge.
Kumonga: En jättespindel.
Kamacuras: Jättelika bönsyrsor.

Under 1990-talet kom en ny serie Godzillalfilmer, som börjar med att Godzilla åter är boven. Han slåss mot och blir besegrad av Mothra och hennes tvilling Battra. Men han strider också mot andra monster som är värre en han och då blir han mer av en Good Guy igen. Bland annat strider han mot Biollante, som är en blandning av köttätande växt och reptil; Mechagodzilla; Space Godzilla, som är en sorts ond tvilling och Destroyah, som är ett muerat monster med drag av både kräftdjur och reptil.

Om du tittar igenom mina tidigare frågo-svar, du får gå långt tillbaka (börja leta bakifrån), så kommer du att hitta mer info om Godzillafilmerna.

Mvh / Richard


Hej

Skulle du kunna göra en sida om varulvar som ni har gjort med vampyrer?

Mvh Filip

/ Filip, 15 år från Stockholm

Hej, Filip!

Vi skulle gärna göra en hel sida om varulvar (för det finns mycket att berätta) men vi tror det kanske skulle bli lite protester om vi gjorde ett stort ämne till om monster. Därför har vi tänkt klämma in varulvarna som en specialavdelning på Vampyrer. Det kommer att ske nu under våren.

Mvh / Richard


Kan du berätta allt du vet om blade??

/ anonym, 12 år från skellefteå

Hej, Anonym!

Blade dök först upp i en serietidning som jag läste när jag var liten på 1970-talet, nämligen "Dracula" ("Tomb of Dracula" på engelska). Blade jagade där efter en helt annan vampyr, nämligen Deacon Frost som dödade hans mamma samtidigt som hon födde Blade. När Blade är vuxen blir han tvungen att döda sin mamma som blivit vampyr. I sitt sökande efter Frost stöter han på en liten grupp andra vampyrjägare som är ute efter Dracula. Ett tag hjälper han dem.

Men Blade blev snabbt populär och dök upp i andra skräcktidningar där han jagade vampyrer på egen hand. På 1990-talet dök Blade upp igen i olika tidningar och hjälpte ibland andra superhjältar som Spider-Man och Ghost Rider.

Blade använde på 1970-talet bara kastknivar av teakträ. Senare brukar han fler vapen mot vampyrerna, men är ofta beväpnad med just knivar, svärd och bladvapen. När Blade var ung blev han nästan dödad av en grupp vampyrer men räddades av den gamle jazzmusikern Jamal Afari som dödade vampyrerna med en silverkäpp. Afari tränade sedan Blade i både musik (trumpet) och stridskonst, obeväpnad och med bladvapen.

Blade har också fått övermänskliga krafter genom det vampyrbett som Deacon Frost gav hans mamma när hon födde. Han är snabbare och starkare än en vanlig människa och kan känna av övernaturliga krafter när de är i närheten. Han läker också sår snabbare.

1998 gjordes den första filmen om Blade med Wesley Snipes i huvudrollen. Två andra filmer följde senare. Film-Blade påminner en hel del om seriens och hans huvudfiende är fortfarande Deacon Frost. I filmerna är Blades lärare och assistent Abraham Whistler istället för Jamal Afari. Blades huvudvapen är ett svärd med knivar som fälls ut ur handtaget om fel man griper om det. Film-Blade är en ganska dyster figur, medan serie-Blade är en cool, kaxig och skämtande hjälte. Jag gillar filmerna om Blade, men tycker faktiskt att serien är ännu bättre.

2006 började också TV-serien "Blade" med rapparen Kirk "Sticky Fingaz" Jones i huvudrollen. TV-serien skiljer sig från både serietidningen och också något från filmerna. Blade har också dykt upp i den tecknade Spider-Man TV-serien. Man kan förstås också spela olika TV-och dataspel om Blade.

Mvh / Richard


Hej, det är jag igen från tidigare "Hej och HJÄLP!"

För ett eller två år sedan var jag på väg hem från skolan och då hörde jag ett mystiskt vrål utanför min lägenhet. Det hände även nästa dag likadant. Det var typ vid sommaren det hände då. Jag stannade upp båda gångerna och lyssnade & tittade men till min stora förvåning så fanns det inget där! Jag har funderat i veckor om vad det var som vrålade fram tills nu så jag tänkte gå till botten med det här. Jag tror på drakar, Gud, spöken, andar och sånt. Jag tror att detta vrålet kom från en drake men jag är inte säker om det är rätt svar. Vad tror du det är???

Tacksam för svar!
///M.V.H. Maria

/ Maria, 15 år från Oxie

Hej, Maria!

jag har tyvärr ingen aning om vad som kan ha gjort det ljud du hörde, men jag är ganslka säker på att det inte var en drake. Jag har inte stött på något bevis någonstans för att drakar finns (tyvärr).

Mvh / Richard


Jag har en till fråga om Underworld; Amelia var ju är vampire Elder, hur kunde hon då bli dödad av några vanliga lykans?

/ David Alexander Junhem, 13 år från Huddinge

Hej, David!

Tydligen kan de bli dödade på det sättet. Olika "elders" är väl olika mäktiga de också.

Mvh / Richard


Hej igen.
En sak jag inte fattar i Underworld; hur kan Selene döda Viktor med ett enda hugg, när inte ens Michael, i hybrid-form, kan döda honom?

/ David Alexander Junhem, 13 år från Huddinge

Hej, David!

Selene överraskar Viktor fullkomligt. Hon är också en mer erfaren krigare än Michael, som just håller på att lära sig "vara" monster.

Mvh / Richard


Hej & HJÄLP!

Jag blir förföljd av ett spöke eller en ond ande! Hemma hos min pappa i mitt och mina systrars rum (vi delar på ett rum) så känns det som om någon stirrar på mig hela tiden och när jag går så följer den med! Jag går sällan ner i källaren där vårt rum är så jag har börjat att sova i vardagsrummet på övervåningen. En gång hade min pappa renoverat i vårt rum och han ville visa hur långt han hade hunnit, och plötsligt så tändes och släcktes lampan ute i hallen! Han trodde att det var mina systrar som ville busa lite men de låg på övervåningen och sov! Och sen en gång på kvällen tittade jag på teven ensam i vårt sovrum eftersom teven där uppe var upptagen. Min pappa har en plastblomma hängandes i väggen, så plötsligt började den röra på sig! Det har aldrig hänt! Bara en gång. Så nu lite då och då så brukar alla lamporna småblinka!
(jag tror att det är ett kvinnligt väsen) Så snälla hjälp mig att bli av med spöket/anden! Jag ligger i ett kritiskt läge!!!

/ Maria, 15 år från Oxie

Hej, Maria!

Det är många som upplevt det du beskriver och många som tycker det känns obehagligt. Men det är inget du behöver oroa dig för som något farligt. Det är absolut ingen "ond" ande! De som kallar sig medier och som säger sig kunna få kontakt med andar brukar ha detta att säga om det du upplever: Oftast är anden någon som har en koppling till familjen och som bryr sig om er. Alltså inget att vara rädd för. Sen menar de också att vissa människor har lättare att känna av såna här fenomen än andra. De reagerar också starkare och kan känna det som något negativt, eftersom de inte vet vad de handlar om.

Jag vet inte alls om något av detta är sant men det är en förklaring som kanske du kan ta till dig bättre än att elektricitet kan krångla och att det kan dra genom ett hus ibland. Jag har också varit med om konstiga saker ett par gånger men jag har inte upplevt det som något negativt. Jag har också varit med om märkliga händelser som sedan visat sig ha helt naturliga förklaringar. En person som inte tror på andar hade säkert kunna hitta helt andra förklaringar till det du upplevt. Det är olika mellan olika människor.

Hoppas iallafall att du får en stillsam och trevlig Jul!

Mvh / Richard


Hej Richard.
Vampyrer kan ju se ut hur som helst, men hur tycker du att dom ser ut?
Har dom vingar, svansar, röda ögon, eller sur dom ut som vanliga människor fast blekare?
Och en sak till. Vampyrer har ju många olika krafter, men hur stark är den egentligen?

/ David Junhem, 13 år från Huddinge

Hej, David!

Min bild av en vampyr är en blek, mager människa med röda ögon och långa naglar. Jag gillar den lite äldre vampyrsorten, där de är ganska läskiga. Numera är vampyrerna för snygga och vanliga, tycker jag. Mina två favoritvampyrer är Greve Orlock i stumfilmen "Nosferatu" och Christopher Lees greve Dracula.

Vampyren sägs ha allt från 10 till 50 mäns styrka. Den är i varje fall bra mycket starkare än en vanlig människa.

Mvh / Richard

Mvh / Richard


dockan chucky från : den onda dockan´ han håller ju på med voodoo.men är han ett slags monster?

/ thomas, 10 år från stockholm

Hej, Thomas!

Chucky är besatt av anden från en mördare och har därför övernaturlig kunskap och krafter.

Mvh / Richard


Är du ett monster? Inte? Du ser nästan ut som ett.

/ Ramon, 7 år från Sverige

Hej, Ramon!

Nä, jag är inget monster; jag bara en skarp lampa under ansiktet.

Mvh / Richard


kan en människa bli ett monster som drake eller nåt i så fall hur?

/ alexander wikander, 8 år från östersund

Hej, Alexander!

I verkligheten kan en människa inte förvandlas till nånting, men i sagorna händer det ofta. Den vanligaste förvandlingen en människa råkar ut för i en saga är från människa till varg. Då kallas man varulv och förvandlas när fullmånen kommer fram på himlen. Det finns också sagor där människor förvandlas till andra monster, som till exempel i "Skönheten och odjuret". I den svenska sagan "Kung Lindorm" är hjälten förvandlad till en stor ormlik drake. Han äter upp alla prinsessor som han ska gifta sig med. Till slut lurar en helt vanlig flicka honom att krypa ur alla sina ormskinn och då visar det sig att det finns en ung man längst inne i monstret.

Mvh / Richard


Jag har alltid trott att de funnits är det sant eller. Jag och min kompis har forskat lite och det sägs att det funnits en vampyr men vi vet inte vart vet du vart?


//Iza 10år

/ Iza, 10 år från Sverige

Hej, Iza!

Det har funnits mördare som man kallat för "vampyr" just för att de varit så blodtörstiga (de dödade många människor). Det fanns också en riktig prins Dracula i Rumänien för väldigt länge sedan. Han var så blodtörstig att han sedan fick stå modell för den påhittade vampyren Dracula, som man kan se på film och läsa om i böcker.

Mvh / Richard


Är det sant att det funnits vampyrer och sånt?

/ Iza, 10 år från Sverige

Hej, Iza!

Nä; det har aldrig funnits riktiga vampyrer, men det har funnits människor med hemska sjukdomar som man trott vara vampyrer.

mvh / Richard


Jag tycker att ni borde ha fakta om de Nordiska gudarna här på Ungafakta... det är bara ett litet tips, ni måste såklart inte men jag (och många fler) skulle bli överlyckliga!

Tack!
P.S Detta brev skickar jag till alla för jag visste inte vem jag skulle säga det till...D.S

/ Elin, 12 år

Hej, Elin!

Om du kollar "Sagor" och "Tro" på vårt vikingaämne, så kommer du att hitta en hel del om de nordiska gudarna. Om du går in på vår pyssel-avdelning och tittar under "Samlarbilder" så kan du skriva ut faktablad om gudarna. Det finns också ett memoryspel med asagudar och monster under "lekar och spel" på pyssel.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB