Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej! En gång när jag å min kusin städade min rum så rörde TV sig fram å tillbak, den ligger trångt vid dörren så ingen kunde gömma sig där, vad tror du det var?

/ Mimmi

Hej, Mimmi!

Har ingen aning, tyvärr. Jag får en massa frågor av det här slaget: Jag såg en bok röra sig, jag såg bilden på TVn hoppa, jag hörde golvet knaka -vad var det? Det händer en massa saker varje dag som är helt normala. Det kanske verkar konstigt just när det händer, men det är egentligen inget skumt. Men det är upp till var och en att tolka det de upplever som de själva vill. Vad tror du det var som hände?

Mvh / Richard


Hej, jag ska skriva en vampyr bok, jag har blivit väldigt inspirerad av twilight, och vill göra ngt liknande.
Jag vet att om man vill skriva en riktig rysare så ska man få med olika sinnen och låsas att man är personen! Men jag vet inte hur jag ska komma igång? Och hur ska jag göra för att läsaren ska tycka att den är riktigt läskig och spännande? Detta är svårt, och jag hoppas att du kan hjälpa mig, och vad tycker du jag ska ha med om vampyrerna? Har du några bra tips?
Jag har en ide, det ska vara en vanlig tjej som är blyg och väldigt rädd av sig, hon känner till att det finns blodtörstiga vampyrer i skogen. Hennes mamma dog för några år sen och hennes pappa jobbar nästan hela tiden. Flickan är har det svårt i skolan, hon tycker att allt är svårt och hon har inte så många vänner. En dag går hon ut på promenad och blir förföljd av en vampyr,... osv. osv. Sedan blir en annan vampyr kär i henne, men hon är så rädd för honom fast han vill inte skada henne... och så vidare... SNÄLLA HJÄLP MIG, det när du läser detta så tycker du nog inte att det låter så intressant men snälla hjälp mig?

Tack tack, jag är jätte glad om du vill hjälpa mig Richard !

/Caroline :)

/ Caroline, 14 år från Sverige

Hej, Caroline!

Jag tycker visst det är intressant. Det är viktigt att man, oavsett ålder, vill uttrycka sig kreativt och känner sån lust att göra det, ATT MAN BARA MÅSTE GÖRA DET! Du har tur som känner sån drivkraft och skaparlust -ta vara på den.
Jag tycker du ska skriva till Kim här på Panelen också, om du inte redan gjort det. Hon har massor med smarta författar-tips.
Allt jag gör själv -film, serier och annat- gör jag för att jag tycker det är kul. Min tumregel är att göra sånt som skrämmer och utmanar mig lite (eller mycket) för då måste man anstränga sig och då brukar det bli bra. Om jag hade skrivit en historia om vampyrer hade jag tänkt efter vad jag själv gillar med vampyrer, och vad jag tycker är otäckt med vampyrer. De olika sakerna hade jag sedan fokuserat på när jag hittat på historien. Då faller det sig naturligt att skriva.
Du bestämmer ju själv vad du vill ha med om vampyrerna. Det finns ju en massa olika sorters vampyrer i världen, med olika förmågor och olika svagheter. Som exempel: författaren Suzy McKee Charnas har skrivit om en östeuropeisk vampyr som saknar huggtänder, men använder sin långa svärdslika tunga för att skära halsen av sina offer. Gå in på vårt vampyrämne och kolla runt där om du behöver lite inspiration.
Det låter som om du planerar att skriva en romantisk skräckroman och det tycker jag är en bra idé. Då kan du kombinera både det behagliga och det obehagliga.
Lycka til! Du får gärna höra av dig egen om du tror att jag kan hjälpa till.

Mvh / Richard


Hej!

Jag blev lite nyfiken på om du upplever Fantomen i Fantomen på Operan som ett monster? Jag är lite kluven i frågan för att i vissa av filmerna som gjorts så "förskönas" han eller vad man ska säga.

Hoppas bara nu att du sett någon film eller läst boken, annars så skickade jag ju i onödan!

MVH: Samuel

/ Samuel, 16 år från Småland

Hej, Samuel!

Fantomen på operan brukar ju räknas till de klassiska monstren, men det har mer att göra med hur han framställts på film. Quasimodo, ringaren i Notre Dame, är ett annat exempel på en människa som nästan fått monsterstatus på film. Fantomen är ju inget övernaturligt monster som Dracula, men verkar nästan ha övernaturliga krafter när han dyker upp och försvinner. Han är därför en väldigt kuslig figur.
Jag tycker att fantomen är en skräckfigur, men något riktigt monster uppfattar jag honom inte som. I den klassiska romanen är han en ganska otäck gestalt, liksom i den första filmen (stumfilmen)från 1925. Första gången fantomen blev en romantisk figur var i filmversionen från 1943, vilken verkar ha varit en inspiration för musikalen. Jag föredrar att ha min operafantom lite otäckare än så.

Mvh / Richard


hej hej!!! i morse satt jag vid datorn och min pappa låg och sov,helt plötsligt gick vår skrivare igång men det kom inga papper ut ur den. tror du det var ett spöke. scary=/

/ julia, 11 år från torshälla

Hej, Julia!

Jag kan tyvärr inte svara på såna frågor, eftersom jag inte var där när det hände. Allt handlar om hur man själv uppfattar en sån händelse. Vad tror du det var som hände?

Mvh / Richard


finns storsjö odjuret (som heter Birger) på riktigt??

/ matilda, 10 år från hammerdal

Hej, Matilda!

Jag visste inte att storsjöodjuret hette just Birger, men jag tror att det finns. Varje år är det ganska många människor som säger sig ha sett storsjöodjuret och jag tror inte att allt är inbillning. En vän till mig såg det 1977. Han beskriver det som en stor, mörk rygg som kom upp ur vattnet och gled förbi.

Mvh / Richard


hej Richard kan vi ha bionicle nästa gång i monster klubben ????? please! snälla! mvh/joel

/ joel, 10 år från gammelsträng

Hej, Joel!

Vi kanske kommer till Bionicle så småningom, men först tänkte jag att jag skulle berätta om olika klassiska monster. Jag hoppas att du kommer att gilla nästa monsterklubben, för den kommer att handla om en massa monster, som Dracula, Frankensteins monster, mumien, varulven, med flera.

Mvh / Richard


kan du nämna några gamla svartkonst bker . mvh zacke

/ zacke, 12 år från asarum

Hej, Zacke!

Det finns flera böcker som handlar om magi och det beror på vilken källa som kommenterar boken om den bedöms vara en svartkonstbok eller ej.

En av de mest omtalade böckerna är lallafall "The Grand Grimoire", som ibland går under namnet "Le Veritable Dragon Rouge". I Sverige talas det i folksägner om "Svarta Cypriana" som sägs vara en svartkonstbok som är så farlig att man stängt den genom att slå en stor spik genom boken och sedan krökt spiken.
En mycket berömd bok som handlar om magi är "The Key of Solomon", som tycks finnas i olika versioner med olika namn på olika språk.

Mvh / Richard


hejsan
jag såg ett spöke, det var vitt och det var läskit.

/ annika från stockhoolm

Hej, Annika!

Det låter ju som ett spöke av det riktigt klassiska slaget!

Mvh / Richard


Hej Richard tips till b-monstren anfaller : Sona videos som det här" http://www.youtube.com/results?search_query=michael+jackson+ghost&aq=0 "klicka på non av dom där video,s arna som det är en koridor i mvh/ joel

/ joel, 10 år från voya nui

Hej, Joel!

Det var mycket om Michael Jackson och spöken! Det fanns ju en musikvideo där, som jag tror aldrig har släppts. Han som regisserade videon var Stan Winston, som har gjort monster till filmer som "Rovdjuret" och "ALIENS", och dessutom många av dinosaurierna till "Jurassic PArk".
Tack för tipset!

Mvh / Richard


hej! har du träfat monster på riktigt??/matilda (10 år bor i hammerdal)

/ matilda, 10 år från hammerdal

Hej, Matilda!

Nej, jag har aldrig träffat något monster på riktigt, men jag har sett riktigt många på film och i böcker. Det är där monster hör hemma, tycker jag :)

Mvh / Richard


Hej igen.

Vet att jag har frågat dig om saker förr (irländska myter osv.). Nu har jag en ny fråga jag skulle vilja ha svar på. Vet inte om du har hört talas om en religiös liknande grupp som kallas "Dragon Rouge". Vad jag har förstått så ska de hålla på med nån sorts av mörk magi och liknande.
Kan vara spännande att ha med i min serie jag jobbar på...

Så nu till frågan: Vad är egentligen "Dragon Rouge"?

Ha det gött.

Mvh// Karl

/ Karl Borehall, 19 år från Katrineholm

Hej, Karl!

"Dragon Rouge" är ett svenskt esoteriskt sällskap, som sysslar med mysticism och magiska frågor. För några år sedan var det några inslag på TV om dem. "Dragon Rouge" leds av Thomas Karlsson, som är hårdrockare, författare och religionsvetare. Jag tror iallafall att han fortfarande håller i verksamheten.

Det finns också en legendarisk svartkonstbok "The Grand Grimoire", som ibland går under namnet "Le Veritable Dragon Rouge". Det går många myter om den här boken. Den påstås vara skriven redan på 1500-talet, men härrör troligen från 1700-talet. Den lär innehålla instruktioner om hur man kallar fram djävulen (i boken kallad Lucifer) och hur man skriver kontrakt med honom.

Mvh / Richard


Hur skapades Dracula?Jag såg en film då en viss vlad Tepes som dog och gjorde ett avtal med djävulen om att få leva igen fast för att överleva skulle han vara tvungen att dricka blod av andra människor.

/ Marko, 10 år från Sverige

Hej, Marko!

I Bram Stokers roman "Dracula" får man aldrig veta hur prins Vlad blev vampyr. I filmen "Bram Stoker's Dracula", som nog är den du sett, väljer Dracula att förkasta Gud och kallar på mörkrets krafter att ge honom odödlighet, då hans fru tagit livet av sig när hon tror att han dött på slagfältet. Senare i filmen möter han sin hustru återfödd som Mina Harker.

Mvh / Richard


varför är goblin så små och varför är ofta orcher som bestämer

/ daniel, 11 år från borlänge

Hej, Daniel!

Från början är goblins och orcher samma varelser i fantasy. Det började nämligen med J R R Tolkiens "Bilbo" ("The Hobbit"), där hjältarna möter goblins under dimmiga bergen. I "Sagan om Ringen" och "Silmarillion" verkar goblins ha blivit orcher. Det är nog egentligen samma varelser med olika namn bara.
I fantasyspelet "Dungeons & Dragons" har man ändrat på detta. Där är orcher ett släkte, lika stora som människor ungefär, och goblins är ett mer kortvuxet släkte. De är i rollspelen (och senare fantasy) underhuggare till orcherna som bossar runt dem, helt enkelt för att goblins är mindre och svagare.

Mvh / Richard


Hur många sortes wyverns finns det.

/ daniel, 11 år från borlänge

Hej, Daniel!

Det beror lite på vad man vill kalla en wyvern. I grunden är wyvern en tvåbent drake med vingar och lång svans. Därför kan man säga att en cockatrice (basilisk) är en wyvern.
I alperna mellan Frankrike och Schweiz berättas sagan om "vouivre", en drake om ofta avbildas som en wyvern. Den hade inga ögon, men såg genom en rubin som satt i dessa huvud.
Den franska Wouive ser ut som en Wyvern, men har en vacker kvinnas huvud. Till skillnad från wyvern, som har sprutar gift, sägs Wouive ha en läkande andedräkt.

Mvh / Richard


Hej Richard.
Jag har frågat mina vänner om medusas ögon eller ormhår gör dig sten?Några sa att det var ögonen några sa att det var orm håret vilket gör dig till sten?

/ Marko, 10 år från Sverige

Hej, Marko!

Om du ser in i Medusas ögon blir du till sten, sägs det. Några versioner av historien menar att hon är så läskig att det räcker om du bara ser Medusa, så blir du till sten.

Mvh / Richard


Hej Richard!


Var ifrån kommer sagor om varulvar.Vilket år skapades Frankenstein.

/ Linus, 9 år från Herrljunga

Hej, Linus!

Varulven är ett exempel på så kallade "Skepnadsskiftare", det vill säga människor som förvandlas till djur. Dessa varelser finns i alla kulturer på jorden och är väldigt gamla. Den första varulven är troligen kung Lycaon, som det berättas om i den antika grekiska mytologin. Han var en av de första människorna som skapades och förvandlades till en varg efter att han försökt lura guden Zeus att äta människokött. I Europa är varulven ett vanligt monster och historierna om den har spridits till alla Europas länder.

Boken "Frankenstein" gavs ut 1818, men idén till historien föddes troligen sommaren 1816, då Mary Shelley (som då bara var 18 år) drömde en kort mardröm om en ung man som genom vetenskap gett ett människolikt monster liv. Det tog henne sedan några år att skriva ihop en berättelse från det uppslag hon fått genom drömmen.

Mvh / Richard


Kan du berätta om dark floors

/ OX

Hej, OX!

Kommer du ihåg finska monster-rockbandet Lordi som vann Schlagerfestivalen för några år sen? De fick för sig att sätta ihop en egen skräckfilm där de spelade monstren. "Dark Floors" blev resultatet.
Filmen handlar om en tjej som tas in på ett sjukhus för att behandla hennes autism. Under en undersökning verkar utrustningen kortsluta och pappan beslutar sig för att ta sin dotter därifrån. De kliver in i en hiss med tre andra personer, men då de går ut i nästa våning verkar sjukhuset ha förvandlats till en mardrömsvärld med zombies och monster (spelade av medlemmarma i Lordi).
Det här var en av de dyraste filmen som gjorts i Finland. Den innehåller en massa effekter, förutom de kostymer som Lordi alltid har på sig när de uppträder. Alla huvudrollena spelas av brittiska skådespelare. Många av de mindre rollerna och zombierollerna spelas av folk som bor i Uleåborg, där filmen spelades in.

Mvh / Richard


hej hej richard det är victoria du kanske inte kommer ihåg alla frågor jag ställt men det är jag som älskar vampyrer och hajen var min favorit film jag har ställt jättemånga frågor ! (hihi) :D jag har läst alla twiligt böckerna 1 gång och darren shan böckerna 1gn ( läser dom nu igen jag bara älskar dom !) i true blood har sukie en bror vad hetere han i värklig heten ? kan inte du starta en grupp på msn för oss som älskar monster ?? kram vampyren vickan

/ victoria, 10 år från glimåkra

Hej, Victoria!

Visst kommer jag ihåg dig :) Det är ovanligt med 10-åriga tjejer som gillar monster. Fråga på bara.
Har du sett filmen "En vampyrs bekännelse"? Den är nog min favoritvampyrfilm.
Sookies bror Jason spelas av Ryan Kwanten, som kommer från Australien. Jag vet att han var med i en populär dramaserie som hette "Home and Away", men kommer inte ihåg om den gått på TV i Sverige.
Jag har faktiskt fått flera frågor om att göra en msn-grupp, eller börja med en Monsterklubben-app. Vi håller faktiskt på att kolla hur vi kan fixa detta. Du lär få veta när det händer :)

Mvh / Richard


har du sett thor? i så fall vad är det stora "vita" monstret i början ungefär? är det från mytologin? är det fenris, fenrir ulven?

/ sebvir, 14 år från lund

Hej, Sebvir!

Nej, jag har tyvärr inte sett Thor än, så jag vet inte vilket monster du tänker på, förutom att jag vet att frostjättarna är med i filmen (men de ser väl inte ut så). Jag läste troget Marvels Thor när jag växte upp och där ser Fenris ut som en jättelik brun varg, som ibland förvandlar sig till en man med klolika stridshandskar, mörk mustasch och pälskappa.

Mvh / Richard


Hej
Tack för ditt svar och du har rätt, det kändes tryggt att tro det men tyvärr hände det bara 3 gånger och jag blev vittne till ett av dom medans mamma blev vittne till de 2 andra. Men min mamma har 3 syskon till och de fick inget sådant "medelande"

p.s Jag heter Linna inte Linnea!!!!!
och att min mormor och jag var oskiljaktiga och jag är hennes minsta barnbarn och hon hade ett gott öga till mig kanske var därför som hon (om det var hon,vilket jag tror) visade det för mig en gång
d.s Tack för allt

/ Linna, 12 år från Alingsås, Sverige

Hej, Linna (jag fick ditt namn rätt den här gången:))!

Jag vet ju inte om de som dött kan komma tillbaka, men det finns många som säger att våra "själar", eller som andra säger "energier", fortsätter leva på ett annat plan av universum då våra kroppar blivit utslitna. Om det stämmer har nog de vänner och släktingar som gått bort alla möjligheter att titta in hos oss.
I vilket fall tycker jag inte att man ska vara rädd för såna fenomen. Snarare ska man vara tacksam för att man fått uppleva något så speciellt.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB