Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


vet du några bra gore filmer

/ zacke, 11 år från asarum

Hej, Zacke!

Nu tillhör inte gore-filmer min favoritunderhållning, precis. Jag tycker de flesta av dem är rätt korkade. Men en film jag gillar är Peter Jacksons "Braindead". Den är otroligt blodig, men gjord på ett så överdrivet sätt att den inte går att ta på allvar. Meningen är att man ska både skrika och skratta åt handlingen och det gör man också.

Mvh / Richard


Min första fråga är:
Var heter Polongen på andra språk och när dök den upp för första gången i historien.

Använder troll någon form av magi.

/ Matteus Eriksson L, 16 år från Alvesta komun

Hej, Matteus!

Polongen heter bara Polong på alla språk. Det är ett ord från Malaysia som används för att beteckna denna mycket speciella vampyr. Däremot finns det liknande varelser i andra länder. Här i Sverige talade man förr om spritus, som man kunde odla i en flaska och mata med blod så att den växte. Då spiritus var stor nog för det syfte dess skapare tänkte använda den till, krossades flaskan och varelsen släpptes lös för att ställa till det för andra människor.

Troll använder en mängd olika sorters magi. De kan förleda synen på folk. De kan (liksom vampyrer) slinka igenom dörrspringor. De kan förvandla sig till olika djur. De kan orsaka människor smärta på håll. De använde också en massa ramsor och formler för att hitta skatter, gömma skatter, starta bränder, skämma mat, torka bort vatten, stjäla föremål, hitta stulet gods, med mera.

Som magiska varelser är de också mottagliga och känsliga för magi. Vilket betyder att människorna kunde påverka trollen genom olika skyddsformler. Trollen var också känsliga för den magi som kyrkan utövade, det vill säga den kraft som kom från kors-symbolen, kyrkklockornas ljud och böner.

Mvh / Richard


Hej hej Richard.

Jag skulle vilja veta:

1. Ifall en varulv får ett barn med en vanlig människa, blir barnet också en varulv?

2. Ifall du kunde göra ditt eget spel, vad skulle det handla om?

/ Victor, 13 år från Askersund

Hej, Victor!

1: Det sägs att ett barn till en varulv ofta blir varulv själv. Det är ett populärt motiv i filmer och böcker.

2: Jag skulle gärna göra ett "solospel" i fantasymiljö. under 1980-talet (när jag växte upp) var böcker med äventyrsspel ganska populära. Man spelade sig igenom bokens handling för att nå ett mål i slutet. Jag har länge funderat på att göra ett eget solospel, men det är förstås mycket jobb med det.

Mvh / Richard


Hej Richard! Jag har lite frågor till dig..................

Jo, för det första: Gillar du att jobba med monster o sånt? För det är väl det du gör?
För det andra: Finns locknäss odjuret?
För det tredje: Har du nån gång fått nått anorlunda brev av nån som du aldrig har svarat på?
För det fjärde: Vad gillar du mest av alla monster av dom jag har som förslag?
Förslag ett: Minotaurus
Förslag två: Godzilla
Förslag tre: King Kong// Agnes i Gälka

/ agnes, 10 år från gällivare

Hej, Agnes!

Japp; Jag gillar att jobba med monster. Det gör jag inte bara här på Unga Fakta, utan jag gör också bilder till böcker om monster i USA och pysslar med filmer som det ofta är monster i.

Jag tror på Loch Ness-odjuret. Jag tror att det finns flera stora djur i den sjön och att det kan vara helt okända djur. Det finns så mycket som hänt i Loch Ness som gör att man kan tro på det. Jag tror också att dessa djur egentligen lever i havet utanför Skottland och bara går in i sjön när laxen vandrar in från havet i sjön genom en stor kanal för att leka. Det är nämligen då man oftast har sett "monstren".

Ibland får jag frågor till Panelen (om det är de breven du tänker på) som jag inte svarar på. De är inga riktiga frågor utan bara folk som tramsar. Det går ju att lämna ett roligt svar, men jag tycker jag ska ägna tiden åt de som har riktiga frågor.

Jag gillar King Kong bäst! Han är mitt favoritmonster.

Mvh / Richard


jag är en sån som tror på monster och spöken! Det finns 2 i min klass som gör det,men jag känner 3 stycken det är ganska tråkigt att vara så få att tro på dem! =( Har du någonsin känt att det har varit för få att tro eller tyckt en eller flera saker? dem andra i min klass retar oss för det =( det är inte roligt kan jag säga!ps:jag hör saker när jag är hemma själv =s

/ Maja, 10 år från Avesta

Hej, Maja!

Det är ju tråkigt att ni blir retade för era intressen. Det blev aldrig jag, som tur var.

Jag tror inte på monster som varulvar, vampyrer och sånt. Men jag tror att monster som Loch Ness-odjuret, Storsjö-odjuret, Bigfoot och Snömannen kan ha e naturlig förklaring. Jag tror att dessa så kallade monster finns, men att de är djur som antingen är okända för vetenskapen eller är de djur som vi felaktigt tror är utdöda sedan länge.

Jag tror inte heller på att spöken i vita lakan kommer om natten för att skrämma folk. Däremot tror jag att människan har någon som kan kallas själen, en sorts energi helt enkelt. Denna energi tror jag lever vidare efter det att våra kroppar har dött. Vissa människor säger ju att de kan se dessa energier och kallar dem andar eller spöken.

Det är många andra vuxna än jag som tror på allt detta, så det är inget att skämmas för. Så stå på er, bara!

Mvh / Richard


finns monster?

t.ex varulvar shrek träsktroll?

/ sanna, 10 år från sverige

Hej, Sanna!

Nej, det verkar inte ha funnits några riktiga monster någon gång, om man inte räknar dinosaurierna, som ju kunde vara rätt läskiga. Många monster som folk berättat om i gamla tider har visat sig vara riktiga djur, till exempel bergsgorillorna som man trodde vara människoätande jättar, eller krokodilen som man trodde vara en drake.

Mvh / Richard


hej har vampyrer funnits? hur funkar en vampyr? jag skulle vilja ha fakta om vampyrer jag är väldigt inresserad av vampyrer. från marianne

/ marianne, 15 år från öland

Hej, Marianne!

Så vitt jag (och alla andra) vet är vampyrer bara en myt. De är sagomonster som det berättats så länge om att de till slut dykt upp i moderna medier som film, spel och serier. Men det finns alltid de med andra åsikter. Den brittiske exorcisten och prästen Sean Marner är övertygad om att vampyrer finns och menar att de utnyttjar media för att lura folk att tro att de är fantasifoster.
Om du vill läsa mycket mer om vampyrer rekommenderar jag att du kollar in vår faktasida om dem:
http://www.ungafakta.se/vampyrer/om/

Traditionellt är en vampyr en död människokropp som kommer till liv igen då en ond ande tar sin boning i den. Vampyren är alltså¨en helt annan varelse än den människa vars kropp den använder. Vampyren måste dricka blod några gånger i månaden annars skrumpnar den ihop och dör. Då vampyren druckit blod ser den ut som en frisk människa. När den varit utan blod ett tag liknar den mer och mer ett uttorkat lik.

vampyrer har en mängd övernaturliga krafter. De har ofta förmågan att ändra skepnad. Många vampyrer kan förvandla sig till djur som fladdermöss eller vargar. De har också makt över många djur som rör sig nattetid, som råttor, ugglor, hundar, katter, vargar och fladdermöss. När vampyren kliver upp eller ner i sin grav förvandlar den sig till en dimma som passerar genom ett litet hål i marken. En vampyr kan göra sig tvådimensionell (platt som ett papper) och krypa genom t ex dörrspringor. Den kan också krypa uppför väggar, men inte på undersidan av en yta, som ett tak i ett rum. Den har förmågan att hypnotisera människor för att förleda synen, och blir helt osynlig om den står mot en mörk bakgrund. I mörkret ser vampyren lika bra som ugglan. Trots att den ofta ser spröd ut är vampyren många gånger starkare än en människa. Den kan röra sig så snabbt att det är omöjligt att se den. Alla vampyrer verkar ha förmågan att med sin vilja få makt över människor, som en sorts hypnos.

Den hatar alla religiösa symboler och kan dödas genom att halshuggas. Då man slår en påle genom hjärtat på en vampyr dödar man den egentligen inte. Man naglar helt enkelt fast den i kistan, så den inte kan lämna sin grav för att suga blod. I filmer förintas vampyrer ofta om de går ut i solen, men i gamla legender sägs det att de bara är svagare om dagen.

Det finns ju en läskig sjukdom, protoporfyri, som tros kunna vara en av orsakerna till tron på vampyrer. Den som lider av protoporfyri kan bli blek, ljuskänslig och få mycket torr hud. Skinnet drar ihop sig, även tandköttet, och tänderna ser längre ut och huvudet kan bli dödskallelikt. De som drabbades blev ibland rekommenderade att dricka grisblod för att få ett kraftigt järntillskott. Det var förr i världen, men numera behandlas sjukdomen med mediciner.

Mvh / Richard


hej richard jag har sett zombieland och gillade den skarpt jag undrar om det finns nått liknande bra

/ Zacke, 11 år från asarum

Hej, Zacke!

Min favoritzombiefilm, alla kategorier, är nog "Shaun of the Dead". Den är både kul och läskig. Kolla in den om du får chansen.

Mvh / Richard


Kan du ge tips om sidor med bra zombie fakta?

/ Ludvig, 13 år från sverige

Hej, Ludwig!

Jag har tyvärr inte hittat värst många sidor om zombies. Wikipedia har denna sida på svenska:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Zombie

Och denna på engelska:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zombie

De är faktiskt väldigt bra bägge två.

Mvh / Richard


hej Richard!
Jag har alltid undrat vad en orch är, jag har hört att det är något slags troll.

/ emelie, 13 år från uppsala

Hej, Emelie!

På sätt och vis kan orcher påminna om troll, fast de är en varelse helt för sig själv. En orch är en ond varelse från J R R Tolkiens historia "Sagan om Ringen" ("Ringarnas herre" i nyöversättning). De är grå/grön/svarta i skinnet och aplika, ofta med långa armar och ögon som glödande kol. De har svart blod och huggtänder. De tjänar ondskans herre Sauron. Orcher hatar soljuset, men det finns ett släkte orcher, Uruk-Haier, som klarar av att vara ute i solen. Uruk-Haierna är också större än den vanliga orchen.

I den fjärran forntiden, långt innan Sauron blev mörkrets herre i Midgård var han tjänare åt en ännu mäktigare ond ande, Melkor -senare kallad Morgoth av alverna. Melkor fångade in alver och i sitt fäste Angband kastade han ned dem i Utumnos hålor där de torterades och förvreds till de varelser som kom att kallas orcher. Melkor var nämligen oförmögen att själv skapa något. Han kunde bara förvrida sånt som redan skapats av de andra, mäktigare andarna.

Uruk-haierna var orcher som Sauron förädlade. De var större och starkare än vanliga orcher och var inte rädda för solen. Trollkarlen Saruman odlade fram sina egna uruk-haier, som sades vara ännu mäktigare. Enten Lavskägge spekulerar i om Sauruman kan ha blandat orcher med människor för att få fram en ännu starkare ras.

I Tolkiens första bok om Sagan om Ringen-världen, "Bilbo", finns orcherna med som "goblins" ("vättar" på svenska). Dessa figurer tjänar inte Sauron utan lever med egna ledare inuti bergen. I första Sagan om Ringen-filmen skiljer man på orcher ("orcs"), som följer Sauron och goblins, som lever för sig inuti det gamla dvärgriket Moria.

Det finns också troll i Sagan om Ringen-världen. När de goda gudarna i urtiden skapade de trädlika enterna av trä försökte den onde Melkor göra detsamma och skapade trollen av sten. De här trollen är storvuxna varelser som är mer primitiva än orcherna. De lever djupt inne i skogar och i grottor där de lurpassar på folk som reser förbi. Om ett troll träffas av solens strålar förvandlas det tillbaka till sten. Då ondskans makter drar ut i krig kallar man fram särskilda troll kallade olog-haier. Dessa krigstroll tål solen och är lite smartare än sina släktingar.

I svensk folktro är trollen varelser som liknar oss människor ganska mycket.

Mvh / Richard


detta har egentligen inte med odjur/monster och andra sådana saker att göra. men.
(det är lite andra frågor)
1, vem, vilka ritar till UF?
2, när man har skrivit en berättelse är det100% på att den visas upp? i så fall hur lång tid tar det innan den kommer fram?
3, har kelenken ett vetenskapligt namn?(jag menar latinskt)
4, är kelenken ett latinskt namn? vad betyder det?
5, vet du vad 4 är på latin? mono dillo tris... penta
här borde 4 vara!

+

/ sebvir, 13 år från lund

Hej, Sebvir!

1: Det är jag som ritar alla bilder till Unga Fakta, fast ibland använder vi foton och äldre bilder som är OK att använda.

2: Vi får så väldigt många berättelser och dikter varje dag, att vi måste välja ut några. Vi väljer oftast de som innehåller minst stavfel, inte är för långa eller som har ett kul och spännande innehåll. Vi lägger upp de godkända bidragen så fort vi kan, helst samma dag, men åtminstone samma vecka.

3 & 4: Jag har faktiskt ingen aning om vad en Kelenk är!

5: Det var ett tag sen jag läste latin (på gymnasiet) men jag har för mig att 1-5 heter: primus, secundus, tertius, quartus, quintus. ELLER: unus, duo, tres, quattuor, quinque.

Mvh / Richard


hej finns vodlemort på riktigt?

/ klas-fredrik, 12 år från malmö

Hej, Klas-Fredrik!

Tänker du på Voldemort från Harry Potter-filmerna och böckerna? Nej, han finns så klart inte på riktigt, men skådespelaren Ralph Fiennes, som spelar honom på film finns ju. Fast han är dold under en ruskig sminkning och filmteknikerna har digitalt raderat bort näsan på honom!

Mvh / Richard


HAr du läst tidningen ufo-aktuellt?

Jo, jag tycker att spöken och sådant ska man låta bli fast man trr eller inte tror. Man ska inte spela tuffe uffe och försöka kalla på onda krafter.

Men jag undrar en sak. Skulle det vara möjligt att fånga ett spöke ( om dom nu existerar)?

/ Mr X, 99 år från öhh....typ....likenstein

Hej, Mr X!

Jo, jag har läst UFO-Aktuellt. Jag skriver till och med i den varje månad! Jag har avdelningen "Kryptizkt", om olika mystiska monster och varelser.

Jag håller med om "tuffe Uffe" -Man ska inte leka med det okända oavsett vad man tror och tycker om det övernaturliga.

En spökfångarteori går ut på att andar är ett elektriskt fält med medvetande. Alltså skulle det då vara möjligt att hålla fast en ande i ett kraftfällt av något slag.

Mvh / Richard


Tack för att du svarade på min förra fråga :).

Jo, min mammas morfars bror (låångt) andvände ett ouijabräde. Han sa: visa mig ditt ansikte. Anden svarade: Titta ut genom fönstret.

Dom andra satt stilla och rörde sig inte men mmb (förkortning på: mammas morfars bror) gick fram till fönstret och kollade ut och blev galen och hängde sig själv efteråt (obs detta hände i Finland).

Tror du på att det finns krafter i ett ouijabräde?

Lessna hälsningar från mig och mitt roherrim.

/ Rohan, 11 år från stockholm

Hej, Rohan!

En läskig historia!
Nej, jag tror inte att det finns en särskild makt just i Ouijabrädet, men jag tror att dess syfte, alltså hur man använder det, kan framkalla konstiga upplevelser.

Mvh / Richard


Hej Richard.

Jo jag undrar bara var i från Vododo kulturen härstammar i från och om det är sant att de använde/använder dockor för att göra folk illa? Och om den nu har funnits eller om den bara är påhitt för att skrämma folk.

MVH// Karl B.

/ Karl Borehall, 18 år från Katrineholm

Hej, Karl!

Voodoo är en religion som från början kommer från Västafrika. Genom slavar på kolonier blev den sedan mest vanlig i Karibien. Religionen har också spridit sig till södra USA, Kuba och Puerto Rico. Voodoo handlar mycket om att ta kontakt med andar och genom dem försöka förstå världen och universum. Voodoo innehåller en massa riter och magi som kan verka skrämmande. Man använder dessa riter för att få kontakt med andevärlden och ibland för att kunna påverka andra människor. En särskild avart, ofta kallad "New Orleans Voodoo", är mer en kult än en vanlig religion, där en ledare har makt över församlingsmedlemmarna och ibland sägs utöva svart magi för att befästa sin makt.

"Voodoo-dockan" som man sticker nålar i tillhör denna sorts magi, men är inte särskilt vanlig. Den har dock fått mycket uppmärksamhet. Men man måste komma ihåg att dockmagi inte är unikt för voodoo. Europeiska häxor under medeltiden och framåt använde liknande dockor av lera, som man körde kvistar av törnen igenom. Magin har bara verkan om offret får veta att någon gjort en docka av honom/henne och stuckit nålar i den. I ett samhälle där tron på magins kraft tillhör vardagen är syftet med dockmagin att stressa upp offret och få personen att själv framkalla sin undergång genom inbillad sjukdom eller skada. Effekten är alltså psykosomatisk och har också liknats vid hypnos på distans. Förbannelser fungerar på samma sätt.

Mvh / Richard


hej! är bruthakayosaurus och argentinosaurus samma dinosaurie, för när jag gick in på google nätet var där en hemsida där det var en bild på argentinosaurus huicilensus!?

/ sebvir, 13 år från lund

Hej, Sebvir!

Jag tror inte att man kommit fram till att de är samma djur. Jag vet inte vad läget för Bruthakayosaurus är just nu. För ett tag sedan var dess fossil fortfarande under undersökning och forskarna hade inte uttalat sig om dess storlek eller exakta släkttillhörighet. På förslag har Argentinosaurus parats ihop med Bruthakayosaurus och Paralititan som en grupp jättedinos för sig. Men inget verkar vara säkert och fastslaget. Det brukar ju ta flera år innan forskarna har kunnat enas om en teori som de går ut med till media. Dinosaurier är ju ett krångligt ämne!

Mvh / Richard


Tror du på locknesodjuret?

/ Emelie Fridh, 10 år från Sverige,göteborg.kärna

Hej, Emelie!

Ja, jag tror på Loch Ness-odjuret. Jag tror att det finns flera stora djur i den sjön och att det kan vara helt okända djur. Det finns så mycket som hänt i Loch Ness som gör att man kan tro på det. Jag tror också att dessa djur egentligen lever i havet utanför Skottland och bara går in i sjön när laxen vandrar in från havet i sjön genom en stor kanal för att leka. Det är nämligen då man oftast har sett "monstren".

Mvh / Richard


Jo, Jag har ett ouijabräde hemma hos oss. Egentligen får jag inte andvända det men jag blev väldigt nyfiken. Jag har läst hur man andvänder det osv och jag trodde inte att det skulle funka. Jag la ett finger på pekaren. Den rörde sig ju!!!!!!

Det kan inte ah varit fejk eller var det det?

Mvh/ Jag och hela roherrim.

/ Rohan, 11 år från Stockholm

Hej, Rohan!

Det finns mycket konstigt kring ouijabräden, ofta kallade psykografer på svenska. Det man gör är i stort sett detsamma som "anden i glaset". Eftersom det finns människor som säger sig ha upplevt dåliga effekter av att använda ouijabrädet, som depressioner och mardrömmar, rekommenderar jag ingen att använda det. Jag är intresserad av det ockulta och har flera böcker och prylar på det temat i mitt hem. Men jag äger inte ett ouijabräde och kommer aldrig att köpa ett.

Mvh / Richard


hej allså jag har sett en film om vampyrer och enda sen dess så har jag blivit både psykist och fykisk berörd är det normalt
Vänlig hälsningar Bella

/ Bella från -

Hej, Bella!

Jag blir också berörd av vissa filmer, särskilt de jag gillar så klart. Men det finns ju filmer (eller sånger och böcker) som kan påverka ens undermedvetna. Då kanske man inte märker det medan man tittar på filmen, men man kan komma på sig själv med att tänka på den eller känna sig på ett särskilt sätt.
Jag tror det finns många som delar dina upplevelser.

Mvh / Richard


kan du bärteta mer om kratos

/ Zacke, 11 år från asarum

Hej, Zacke!

Det finns inte så mycket beskrivet om Kratos, tyvärr. Han är ett exempel på en idé som framställs som en figur i mytologin. Det finns många sådana exempel i grekisk mytologi, som till exempel Thanatos-döden, Nike-seger, Nemesis-hämnd, Geras-ålderdom. I sagorna har dessa symboliska begrepp förvandlats till människolika varelser, troligen för att de som lyssnade till berättelserna skulle kunna göra sig en bättre bild av vad som händer. Till exempel brottas Herakles med Thanatos (döden) och vinner. Alltså kan han övervinna döden, vilket han gör i slutet på sin historia. När det är dags för Herakles att dö blir han upptagen bland gudarna istället.

Kratos pappa var titanen Pallas och hans mamma floden Styx i dödriket. Det här är ännu ett exempel på hur förvirrande grekisk mytologi kan vara: Styx är både en flod och en person. Pallas och Styx hade flera barn som var symboler för olika saker man ville ha med sig i strid. Kratos var styrkan medan hans syster Nike var segern. Två andra syskon var Bia (kraft) och Zelus (mod).
Jag antar att du redan har lite koll på Kratos i spelet "God of War"?

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB