Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


TJA!!! nu skriver jag igen. kan ni inte starta nån panel som har med andra världs kriget att göra. och en fråga till. Anden i glaset? e det nåt sorts spel man kan köpa i en affär =/ ? svara snabbt

/ Erik, 13 år från Enköping

Hej, Erik!

Om vi hittar någon som kan mycket om andra världskriget kommer han eller hon garanterat få en plats i Panelen.

Anden i glaset kan utföras med en sak som kallas psykograf. Det är ett ett bräde med bokstäver och en glasplatta som deltagarna i experimentet sätter händerna på. Idén är att man kallar på andarna och att dessa sedan leder deltagarnas händer till rätt bokstäver för att stava fram ett meddelande. Psykografer kan man i USA köpa i många bokhandlar. Här i Sverige använder man ett vanligt glas och ett papper med bokstäver.

Men, jag har sakt det här förut och säger det igen: Ibland har folk haft dåliga erfarenheter av "anden i glaset". De har blivit upprörda och inbillat sig otrevliga saker. Jag skulle alltså inte rekommendera att du provar "anden i glaset".

Mvh / Richard


HEJ

Vad är BACKANTER?


ser ut som en vampyr men låter som en varg?

M.V.H PATRIK

/ Patrik , 13 år från västervik

Hej, Patrik!

I grekisk mytologi är backanter de som följer guden Dionysos. De festar om så våldsamt att folk ofta dör i tumultet. Backanterna sades äta människokött när de var som allra vildast.

Det är de backanter jag känner till.

Mvh / Richard


kan inte ni göra en sida om minotaurus någon gång

/ sebastian.v, 12 år från lund

Hej, Sebastian!

På vår sida med samlarbilder finns Bestiariet, och där hittar du ett faktablad om Minotaurus:

http://www.ungafakta.se/pyssel/skapa/samlarbilder/

Sedan kan du läsa om honom i sagan om Theseus på ämnet Grekisk mytologi.

Mvh / Richard


Hej finns verkligen loch ness monstret? svara snabbt.

Tack på förhand.

Hälsningar Linn Ramzell

/ Linn, 7 år från kimstad

Hej, Linn!

Jag brukar säga så här: Jag vet inte om det finns något Loch Ness-odjur, men jag vet att fenomenet finns. Med det menar jag att jag tror på folk som säger att de sett konstiga saker i sjön, men vad de sakerna är vet ingen.

Jag har själv varit vid sjön Loch Ness, men tyvärr såg jag inget odjur. Jag tror att det finns några sorts mystiskta djur i Loch Ness, men vilken sorts djur har jag ingen aning om. Det finns ingen som sett hela "odjuret", men många människor har sett något som sticker upp ur vattnet och rör på sig. Ibland är det bara en mörk klump, ibland en hals med huvud.

Eftersom det finns mycket lax i Loch Ness under en viss tid på året finns det också fiskebåtar i sjön. Dessa fiskebåtar använder ekolod för att hitta fiskstimmen. Man använder alltså en maskin som kan visa skuggiga bilder på föremål ganska långt ner i vattnet. Ibland har man fått in skuggor av föremål på 3-7 meter som rör sig snabbt genom vattnet. Man vet att det finns både utter och säl i Loch Ness, men inget av dessa djur liknar det folk har sett eller det som ekolodet visat.

Man har också sett dessa "klumpar" och "halsar" sticka upp ur vattnet i Kaledonia-kalalen, som går tvärs igenom Loch Ness och ut i havet. Skulle det kanske kunna vara så att de mystiska djuren egentligen lever i havet, men går in i sjön när det är gott om lax? Laxen kommer också från havet och försvinner ut dit igen. Kanske andra djur än uttrar och sälar följer dem?

Mvh / Richard


Jag vill leka Anden i Glaset, för jag vill komma i kontakt med en kusin som dött nyligen, jag vill fråga honom en privat fråga.
Jag undrar om Anden i Glaset har några biverkningar, förutom att man kanske mår lite dåligt efter det.
Jag undrar om kanske kan få något tecken på att dom fortfarande *personlig sak*.

Hälsningar Kim

/ Kim, 11 år från Stockholm

Hej, Kim!

Enligt de som säger sig veta något om andar, vålnader och spiritism, så kan man inte vara säker på vem som dyker upp när man leker "Anden i glaset". De menar att man kan kalla fram andra andar och väsen istället för de som man vill få kontakt med. Och sedan blir man inte av med dem.

Det enda jag vet är att ibland har folk haft dåliga erfarenheter av "anden i glaset". De har blivit upprörda och inbillat sig otrevliga saker. Jag skulle alltså inte rekommendera att du provar "anden i glaset".

Kanske din kusin väljer att kontakta dig ändå, om du sänder ut tankar där du ställer honom din fråga?

Mvh / Richard


hej! det var länge sedan sist! jag gjorde ett sådant fossil som du gjorde! hur i all värden lyckas du med att göra den så snygg???????????????????????????? du vet UF tv,n där du gör ett fossil. är det en Elasmosaurus eller en Plesiosaurus eller en Cryptohclidus eller hur den nu stavas i alla fall så tror jag att det är en svan ödla!!!! är det korrekt?

/ sebastian.v, 12 år från lund

Hej, Sebastian!

Kul att du ville testa på vårt fuskfossil! Snyggt blir det med lite övning, så ge inte upp. Fossilet ska faktiskt föreställa en Coelophysis, en av de första dinosaurierna.

Mvh / Richard


Hej! Vet du någon hemsida där man är en vampyr eller liknande och så kan man T. ex. chatt med andra och sådant? Super tacksam för svar / Nora 11 år

/ Nora, 11 år från hemlig

Hej, Nora!

Jag har faktiskt inte hittat någon sådan chatt. För ett tag sedan fanns en cahtt för folk som spelade rollspelet "Vampire: The Masqurade", men den verkar ha försvunnit nu.

Mvh / Richard


Hej Rikard! Jag läste om nån gång när du sa att man blev vampyr om man var sjunde sonen till en sjunde son. Då undrar jag en sak: I min favvo bok är huvud personen en 7 sonen till en 7 son och han bekämmpar ondska. Och alla inom det yrket måste vara en 7 son till rn 7 son. Varför är han då inte vampyr.

/ E.A, 11 år från nordpolen

Hej, E. A!

Myten med 7 sonen till en 7 son som vampyr är en av många anledningar till att man i folktron blir vampyr. Det är dessutom en idé som inte gäller hela världen utan bara delar av Europa. 7 sonen till en 7 son dyker upp i många sagor och legender. En sådan person sägs ofta vara extra kraftfull. I några historier kan det innebära att de är mäktiga och onda, att de hemsöks av en förbannelse, eller, som i fallet med din favoritkaraktär, att de är mäktiga och goda.

Mvh / Richard


kraken är ju ett kändt sjömonster.men jag har hört talas om ett havsmonster som heter ziflus(har okcså hört att dom kallas sjöugglor).om du vet något om ziflus så skriv gärna svar!

/ Rasmus, 10 år från Enköping

Hej, Rasmus!

Det namn jag hört på det här monstret är "ziphius". Under medeltiden talades om detta monster, som hade fiskkropp och ugglelikt huvud och sades leva i Nordsjön. Det är möjligt att någon sorts val ligger bakom historierna. Du kan se en ziphius nere i vänstra hörnet på den här bilden:

http://ungafakta.se/varldshaven/myter/odjur/monsterkarta.html

Mvh / Richard


tack för alla dinna svar på frågor

/ amanda wiman , 10 år från visby

Hej, Amanda!

Tack själv! Jag tycker det är roligt att svara på era frågor. Kul att så många unga är intresserade av monster och myter.

Mvh / Richard


Fanns det monster för i tiden?
Gillar du sagor om monster?
I sagor är nästan alltid monster elaka. jag undrar varför dom för det mästa är elaka?

/ amanda wiman , 10 år från visby

Hej, Amanda!

Jag tror att det aldrig funnits monster på riktigt. Men långt tillbaka i tiden trodde man det och blandade in drakar och andra odjur i böcker om vanliga djur.

Jag läser gärna sagor om monster. Monstret i sagan spelar en lika speciell roll som de andra figurerna. Oftast är monstret elakt och symboliserar ett hinder som hjälten måste övervinna. Det här är särskilt tydligt i de gamla grekiska myterna. Ju större hjälte, desto värre monster. Läs sagorna om Herakles, så får du se. Det kan du göra på Unga Faktas ämne "Grekisk mytologi": http://www.ungafakta.se/grekiskmytologi/

Mvh / Richard


har du sett en vampyr? hur förvandlas dom

/ lucas, 9 år från sverige

Hej, Lucas!

Nej, jag har aldrig sett en riktig vampyr. Men på film förvandlas de ofta till fladdermöss, dimma och ibland vargar. Det ser ut på lite olika sätt när de förvandlas. Ibland får man se hur deras kroppar böjs till djurkroppar. Ibland förvandlas de i en rökpuff eller ett snabbt klipp med filmkameran.

Mvh / Richard


Kan man bli vampyr om man inte har blivit döpt? Det stog så i fakta om vampyrer i ungafakta :O Jag är faster till en 2-åring som inte e döpt , kan det bli så?


TACKSAM FÖR SVAR!

/ Jenny, 10 år från Vietnam

Hej, Jenny!

Det är ju bara i folktron som det sägs att odöpta kan bli vampyrer när de dör. Först måste det ju finnas vampyrer föra att det ska funka och det gör det ju inte. Alltså; inget att oroa sig för :-)

Mvh / Richard


Hej Richard detta har inte med monster att göra men om du har sett filmen mad max och doomsday så finns det ju folk på dom filmerna som kör typ konstiga bilar och är helt galna vet du om sånna fins i värkligheten?
isånnafall var? och finns det nåt namn på sånna mäniskor?

/ Anton, 12 år från Halmstad

Hej, Anton!

Nä, såna människor finns det inte än. Men bägge de här filmerna menar att det skulle kunna gå så här i framtiden om alla lagar försvinner och vårt samhälle rasar samman. Vem vet; de kanske har rätt i det.

Mvh / Richard


Hej, jag ville bara passa på att säga att dina bilder på sidan är jätte skickligt gjorda :)
Och jag undrar också om jag får tillåtelse att andvända dem till skolarbete. till exempel, om vi skulle jobba med riddare, skulle jag då får tå ta en bild på en riddare till en uppstats? KRAM :)

/ ..., 13 år från sverige

Hejsan!

Tack för den fina kritiken och kramen! :D
Det är helt OK att använda Unga Faktas bilder inom skolan. Det enda vi inte vill är att någon snor bilder och tjänar pengar på dem, t ex i reklam eller liknande.

Mvh / Richard


hej jag undrar ett par saker..


1.jag läste att du inte vill ha med djävulen o göra ( de vill inte jag heller jag e kristen) varför de.
2. Jo att de är jätte mycke folk som undrar hur man kontaktar djävulen o sånt....dom e ju helt dumma då
djävulen e en ond varelse som man ska frukta inte tillbe...men va tycker du??
3. jo att tror du på liv efter döden.
4.tror du på okulta saker som spöken o sånt TEX du hörde att de spökade i huset på andra gatan..skulle du unvika de vägen.

de var allt från den kristna Mr.X

/ mr.x, 11 år från stockholm

Hej, Mr X!

1. Jag är inte kristen, men djävulen står (för mig) för en massa negativa saker, som jag inte vill ge mig i lag med. Det betyder att jag inte vill använda svart magi, dyrka djävulen eller liknande. Det är en annan sak att använda djävulen som en påhittad figur i en film eller skräckhistoria, till exempel.

2. Som sagt, jag tycker man ska hålla sig borta. Det finns de som säger att de dyrkar djävulen eftersom han står för fri vilja och uppror. Men det kan man ändå utöva i sitt liv utan att använda en symbol förknippad med ondska.

3. Jag tror på att den energi som finns i människans hjärna (kalla den elekticitet, anden, medvetandet, själen eller vad du vill) lever vidare på något sätt. Det är kanske det som är livet efter döden.

4. Jag har upplevt saker som gör att jag tror på att det finns andar och förmågan att se in i framtiden. Jag är inte rädd för såna upplevelser och därför skulle jag nog inte ta en omväg runt det där spökhuset.

Mvh / Richard


Hejsan!
Jag hade läst på denna sida om andra som hade frågat er om vampyrer och så, och en av frågorna var att hur man kan bli vampyr utan att bli biten?! Och svaret var att man ska sälja sin själ till djävulen. Hur gör man det?
Finns det andra vägar att bli vampyr utan att bli biten eller utan att sälja sin själ till djävulen?

/ N

Hej, N!

Här är en lista på troliga vampyrkandidater:
* Trollkarlar och häxor, och andra utövare av svart magi.
* Om man mördas utan att mördaren ställs inför rätta.
* Självmördare.
* De som mött en plötslig eller våldsam död.
* De som blivit begravda utan böner.
* Om en varg eller katt gått över ett lik.
* Om man ätit kött från ett får dödat av en varg.
* De som förnekat Gud.
* Dödfödda barn.
* De som dött utan att ha blivit döpta.
* De som avlats eller döpts på en kyrklig helgdag.
* Om man inte fått dricka bröstmjölk.
* De som fötts utanför äktenskapet av föräldrar som fötts utanför äktenskapet.
* Den sjunde sonen till en sjunde son.

Angående försäljning av själ till djävul tar jag mitt standardsvar här på panelen:
I folktron är det oftast djävulen som söker upp den som sedan säljer sin själ. Det kan vara någon som längtar efter kärlek, kunskap, makt eller nåt annat som de inte kan få i livet just då. djävulen plockar fram ett kontrakt som säger att han får ta ens själ efter döden och personen skriver under med en droppe blod. Men det finns alltid en hake, som gör att personen råkar illa ut ändå. T ex säljer seriehjälten Ghost Rider sin själ till djävulen för att rädda sin styvfar från cancer. Pappan slipper också cancern men dör istället i ett MC-olycka.

Mvh / Richard


om du skulle stöta på ett monster i en mörk gränd vilket monster skulle de vara??

/ Raffe, 11 år från stockholm

Hej, Raffe!

Det är ju så klart inget man längtar efter, men om jag var tvungen att välja skulle det nog bli en mumie som de alltid ser ut i gamla skräckfilmer. De är långsamma och går att elda upp med cigarrettändare!

Mvh / Richard


Hej richard!
Jo, jag undrar:

1. Vilken skräckfilm tycker du har bäst effekter?
2. Vilken skräckfilm tycker du har sämst effekter?
3. Vilken är den läskigaste filmen du sett?
4. Finns det några nyheter om en ny godzillafilm?
5. När sägs nyinspelningen av "fåglarna" komma?

/ Victor, 12 år från Askersund

Hej, Victor!

1. Det finns ju många bra gjorda skräckfilmer. Jag gillar de som är lite äldre och inte innehåller en massa dataeffekter. Några filmer som imponerat på mig är "The Thing", "Aliens" och "En amerikansk varulv i London".

2. Det finns så många dåliga skräckfilmer att det nästan är omöjligt att välja! En riktigt dåligt gjord film är "Bigfoot" (1970). ALLT är dåligt i den. Annars retar jag mig mest på alla filmer med dåliga dataeffekter.

3. Jag tycker fortfarande att "The Thing" är läskigast.

4. Det sägs att en ny Godzillarulle kommer 2014. Då är det 60 år sen första Godzillafilmen. Än så länge kommer Godzilla att kämpa mot en ny version av Hedorah, "The Smog Monster".

5. Jag vet faktiskt inte när nyinspelningen av "Fåglarna" kommer. Det har varit tal om den länge, men jag tycker det är helt onödigt att göra om den filmen. (Det tyckte jag om "King Kong" och "Psycho" också.)

Mvh / Richard


Är det normalt att drömma om drakar? Jag har drömt om drakar 4 ggr i mitt liv. De två första var jätte länge sedan och Simba i "Lejonkungen" är med i den. Simba och en bevingad drake skulle stänga ner en skola och i slutet så brann skolan ner. Det tyckte jag var lite konstigt. Min tredje handlar om Saphira i filmen "Eragon". Och hon flyger med mig till min gamla skola och jag var tydligen hennes ryttare. Och slutligen den sista drömmen så är jag antingen med en grön kinesisk drake eller så är jag draken. Där flyger jag runt i Kina och i Japan på natten. Vill du försöka förklara vad mina drak-drömmar betyder och varför jag har dom?

Skrivet: den 8 april 2009
Tid:23:15


M.V.H. Maria

/ Maria, 16 år från Oxie/Malmö

Hej, Maria!

Tyvärr är jag inget vidare på drömtydning, men jag tycker det verkar trevligt att drömma om äventyr med drakar. Draken är ju ett väldigt gammalt monster och laddat med symboler. Här i västvärlden är draken enligt traditionen ond (fast många fantasy-författare har ändrat på det.) I öst är draken oftast en symbol för godhet eller naturkrafter.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB