Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


fanns det nå monster eller vampyrer på vikingatiden??///agnesP.S tacksam för svarD.S

/ agnes, 11 år från sverige

Hej, Agnes!

Det fanns flera sorters vikinga-monster. Vanligast var draken, eller lindormen, som under vikingatiden såg ut som en stor orm och andades gift.

Draugen var en sorts zombie, dvs en död människa som återvände som ett monster. Draugar satt ofta inne i gravhögar och vaktade skatter.

Blotresen var ett djur eller en människa som bara matas med blod till de börjar förvandlas. De blir då en fulare, starkare och otäckare version av sig själva. Blotresar användes som väktare och i strider.

Det finns också gott om människoätande jättar, troll och havsmonster.

Det finns en historia från Island om en vampyr som förklädd till guden Oden suger blod från människor i en by. Man dödar vampyren genom att slå en påle genom hjärtat och hugga av huvudet.

Mvh / Richard


Hej igen!

Jag skulle bara vilja fråga om, Var historierna om Kentaurer började?

Skulle du kunna svara på det?

/ haris hodzic, 10 år från Ljungby

Hej, Haris!

Kentaurerna kommer framför allt från sagor ur grekisk mytologi, alltså från antikens Grekland (ungefär 3000 före kristus till 500 efter Kristus). Ursprunget till kentaurerna sägs vara den missbildade Centaurus, som var son till guden Apollon. Centaurus drevs iväg ut i vildmarken av andra människor och där levde han ihop med en flock vildhästar. Tillsammans med ston i denna flock fick han kentaurerna.

Sedan har kentaurer dykt upp i andra sagor och de finns också i myter från Mellanöstern och Indien.

Mvh / Richard


Hejsan!

Jag heter Haris och ville bara fråga dig en sak. Hur föds en basilisk upp?. Jag vet att det finns många teorier men vilken låter bäst? Tycker du?

/ Haris Hodzic, 10 år från Ljungby

Hej, Harris!

Min favoritversion om hur en basilisk kommer till är denna: En tupp lägger ett ägg som sedan ruvas av en padda under rötmånaden. Ur detta ägg kläcks sedan en basilisk. Alltså är det inte så gott om basilisker.

Mvh / Richard


hej


hur vet man vart vampyrer finns ?

/ ola, 13 år från ystad

Hej, Ola!

Vad jag vet finns inga vampyrer på riktigt. Men kolla in vårt vampyrämne på Unga Fakta, så kan du hitta information om hur man hittar och känner igen vampyrer.

Mvh / Richard


Varför har ni ingen fakta om varulvar? och om ni ska ha det när och var?

/ Mixi, 15 år

Hej, Mixi!

Kolla några av mina tidigare svar. Vi funderar på att lägga in varulvar i Vampyrämnet, eftersom folk ibland blander ihop dem. När vi gör det får vi se. Kanske under hösten eller vintern.

Mvh / Richard


Hej,

Nu är jag kanske i fel åldersgrupp för att få ställa en fråga, men jag provar ändå.
När jag var mellan 8-12 år (början till mitten av åttiotalet) läste jag en bok om diverse monster, bl.a ett som sög upp ett helt hav och som blottade en havsbotten full med skräp. Boken var rikt illustrerad och det skulle kunna vara Hans Arnold som ritat på hur jag kommer ihåg stilen, men efter ett antal misslyckade sökningar på stadsbiblioteket har jag börjat tro att någon annan ritat eftersom jag inte fått träff på den bok jag söker.
Känner du igen något av detta får du gärna tipsa mig om vilken bok det kan vara.

Tack på förhand
Mvh
Rickard A

/ Rickard, 18 år från Södertälje

Hej, Rickard!

Alla är välkomna, oavsett åldersgrupp. Den där boken har jag själv. Den heter "Massor av monster" och är skriven och illustrerad av Mercer Mayer (på engelska "One Monster After Another"). Teckningarna påminner mycket om Hans Arnold, det är sant. Kolla Tradera emellanåt, det kan hända att den dyker upp där. Den är inte omtryckt på länge och kan därför vara lite svår att få tag på, men många bibliotek har den. Lycka till!

Mvh / Richard


Hej Richard om man blir biten av vampyrer blir man vampyr själv eller dör man då

och Varulvar hur ser dom ut och vad gör dom för något

/ Sofie, 18 år från Färila

Hej, Sofie!

Det där med vampyrbett är olika i olika historier. Ibland sägs det att vampyren kan välja att döda sitt offer eller låta det återuppstå som vampyr. I de flesta versioner (bl a romanen "Dracula") är det så att offret blir bitet, dör av blodförlust och återuppstår som vampyr efter döden.

Varulvar ser oftast ut som en stor varg eller hund. Väldigt ofta är de svarta. Den människa som förvandlas till en varulv sägs ha sammanvuxna ögonbryn eller håriga handflator. I Sverige har varulven tre ben -människans armar blir frambenen på vargen, benen förvandlas till ett bakben och en svans. Därför haltar den svenske varulven alltid. Förvandlingen kan gå till på olika sätt. T ex kan huden vändas ut och in. På insidan sitter nämligen vargpälsen. I Sverige finns historier om hur man skjutit en stor varg och när man börjat flå den sitter det en väst med guldknappar på insidan.

Varulven springer runt och dödar människor för att äta deras kött. Man kan bli fri från varulvssjukan om man äter upp ett ofött spädbarn. Gravida kvinnor var därför i särskild fara.

Mvh / Richard


hejsan igen!!:D Vet du va Loup-Garou e fär nåt??

/ Maria, 15 år från Höör

Hej, Maria!

Loup-Garou är helt enkelt den franska varulven. En människa som förvandlas till en varg ibland, alltså.

Mvh / Richard


Varför finns denna sida?Varför ska man fråga om vampyrer och monster?Det är ju bara fantasi!!Löjligt!!!!:'/

/ Anonym, 12 år

Hej, Anonym!

För oss människor är vår fantasi bland det viktigaste som finns och det är intressant att studera vad vi hittar på och varför vi gör det. Åtminstone tycker jag det.

Mvh / Richard


Hej hur får man tag på en vampyr jag vet inte var jag ska leta liksom

/ Nora, 6 år från sverige

Hej, Nora!

Det blir nog till att leta i böcker, tv-serier och filmer. Det finns det gott om vampyrer.

Mvh / Richard


hur gör man när man säljer sin själ till djävulen???

/ Millan, 13 år från sverige

Hej, Millan!

I folktron är det oftast djävulen som söker upp den som sedan säljer sin själ. Det kan vara någon som längtar efter kärlek, kunskap, makt eller nåt annat som de inte kan få i livet just då. Djävulen plockar fram ett kontrakt som säger att han får ta ens själ efter döden och personen skriver under med en droppe blod. Men det finns alltid en hake, som gör att personen råkar illa ut ändå. T ex säljer seriehjälten Ghost Rider sin själ till djävulen för att rädda sin styvfar från cancer. Pappan slipper också cancern men dör istället i ett MC-olycka.

Mvh / Richard


På Henry Fuseli's målning mardrömmen: Varför är en häst bakom dvärgen?

/ Filip, 15 år från Skarpnäck

Hej, Filip!

Jag gissar att det är en märr. "Nightmare" = "Natt-märren". Det finns två versioner av Fuselis målning och den blekögda hästen är med på bägge. Så jag antar att den fyller en viktig funktion i bilden.

Mvh / Richard


Hur blir man vampyr utan att bli biten?

/ Axel, 12 år från Norsborg

Hej, Axel!

Man kan sälja sin själ till djävulen. Enligt gamla legender kan en häxa eller en trollkarl leva vidare som en vampyr efter döden utan att först bli biten.

Mvh / Richard


Hej Rickard!
Jag undrar om jag kan ändra mitt namn Matilda till något mer läskigt namn?

/ Matilda, 12 år från Falerum

Hej, Matilda!

Det där var knepigt. Kan inte hitta på något nu direkt. Du kanske har ett FÖR trevligt namn helt enkelt.

Mvh / Richard


vilket monster (vilket som helst) skulle du vilja ha som ett vanligt djur här i verkligheten?

/ Erick, 14 år från örebro

Hej, Erick!

En liten drake skulle väl vara trevligt..?

Mvh / Richard


vad är en vampyr?

hälsningar tobbe

/ tobbe, 12 år från stockholm

Hej, Tobbe!

En vampyr är ett lik som kommer till liv och håller sig vid liv genom att suga blod från levande människor. Enligt gamla traditioner blir ett lik en vampyr eftersom en demon eller ond ande hoppat in i kroppen. Gå in på Unga Faktas vampyrsida så får du veta mycket mer.

Mvh / Richard


Vem har uppfinnit vampyrer.

/ Anna, 10 år från Arvika

Hej, Anna!

Det är nog ingen särskild person som hittat på vampyrerna. Det är nog så att vampyren byggt ihop i många människors fantasier under ganska lång tid. De äldsta vampyrerna kommer troligen från Asien.

Mvh / Richard


sku int d va ganska häftit att vara odödlig? :D

/ kexi

Hej, Kexi!

Att vara odödlig har nog sina egna problem det också. Så tur att man inte är det.

Mvh / Richard


hej! ^^

Nån ha vel ren fråga d hä mn j undrar hu ofta en Vampyr äter/suger blod. e int d typ nån gång i månaden? :D
puss o kram <3

/ kexi, 16 år från Finland

Hej, Kexi!

Det där verkra vara olika. Enligt olika versioner från Östeuropa måste vampyren ha blod minst en gång i veckan för att överleva, enligt andra versioner minst en gång i månaden. Om man hindrar vampyren från att på något sätt lämna sin grav under den tiden förintas den.

Mvh / Richard


heij !!!
jag bara undra vrf har ni ingen fakta om varulvar!!?? kan ni ente försöka att få lika mycket fakta om varulvar som ni har om vampyrer!!?????

MVH Lamaria!!

/ Maria, 14 år från höör

Hej, Lamaria!

Vi har inte hittat nåt bra ställe att lägga sån fakta på. Men vi har funderat på att lägga till info om varulvar på vampyrdelen, eftersom folk ibland blandar ihop de två monstren. Kanske dags att göra det...


Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB