Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej Richard! Är olifanten ett rikigt monster? eller bara folk-tro

/ Joel, 20 år från gammel sträng

Hej, Joel!

Olifanten finns ju (som du vet) i J R R Tolkiens fantasyvärld. Dessa varelser är en sorts elefant som är större än de som finns i vår värld. De dyker inte upp i någon folktro och har inte funnits på riktigt. Däremot är ordet "olifant" ett gammalt ord för elefant och det har i urtiden funnits elefantdjur som varit större än våra nutida elefanter. Så Tolkien har nog blivit inspirerad av saker han läst när han hittade på de här djuren.

Mvh / Richard


1.Har någon någonsin dött av att ha sett en läskig film?
2. vilken film från 2000 talet är läskigast?
3. Vilken färg är Loch ness odjuret?

/ Miggy Mcback, 11 år från Härjedalen

Hej, Miggy!

1. Jag tror faktiskt inte att någon har dött av en läskig film. Jag har i varje fall inte hört tals om det.

2. Det där är nog en smaksak. Många tycker att "Hostel" och "Saw"-filmerna är riktigt otäcka. Jag tyckte att "The Mist" var läskig.

3. Loch Ness-odjuret sägs vara gråbrunt till färgen. Ganska mörkt.

Mvh / Richard


Hej Richard. Jag Har 2 frågor till dig:

1.Vad är det värsta en demon kan göra mot en människa?

2.Hur skapas en demon?

Med vänliga hälsningar Isak Andersson.

/ Isak Andersson, 11 år från Hedekas 45596

Hej, Isak!

1. Det värsta tror jag är att demonen hoppar in i en människas kropp och tar över den.

2. Jag vet inte hur demoner skapas från början. Enligt gamla kristna och judiska legender har de två ursprung. Dels är de fallna änglar, som kastades ut från himlen efter att några av dem gjort uppror mot gud. Då dessa änglar landade på jorden slog de i marken med sådan kraft att bergen rämnade och de föll ned i en brinnande avgrund i underjorden. Här levde redan andra onda andar, som nu blev tjänare åt de mycket mäktigare fallna änglarna.

Mvh / Richard


finns monster?

/ klara, 7 år från stockholm

Hej, Klara!

Jag tror faktiskt inte på att monster har funnits. Man kan säga att monster är en sorts symboler för människans skräck för det okända. Så länge människan har funnits verkar man ha stirrat ut i nattmörkret och fantiserat ihop vad som kunde gömma sig där. Grottmänniskorna hade nog sina egna historier om monster.

Ibland har det visat sig att ett monster som folk talat länge om i själva verket varit ett djur. Ett exempel är den fredliga bergsgorillan, som man först trodde var ett påhittat odjur som åt människor.

Det finns också konstiga sjukdomar som har gjort att vanliga människor har kallats för monster. Det finns en sjukdom som gör att man blir blek och känslig för ljuset. För länge sedan fick de som hade sjukdomen dricka grisblod för att få tillbaka den rätta järnhalten i kroppen. Du kan ju förstå att många trodde att dessa människor var vampyrer!

Så det är alltså människans egen fantasi som skapar monstren.

Mvh / Richard


Kan vampyrer vara ljusbruna eller mörkhyade i huden. Eller är alla vampyrer bleka?

Kan en vampyr bita en människa utan att den blir vampyr?

Vet du något om vampyrerna i Sims 3? I sådana fall skulle jag vilja veta mer om dem.

Finns det någon dryck vampyrer kan dricka i stället för att dricka blod från människor?

Kan vampyrer dricka vin och äta vanlig mat?

Om en vampyr gjort en människa till vampyr kan hon på något sett bli människa igen då?

Kan vampyrer ha alvöron och vara helt odödlig?

Kan en vampyr vara förälskad i en människa och ha ett förhållande med den?

Finns det någon bra sida där man kan läsa om nutidens vampyrer?

Om man ska skriva en bok kan man då skriva vampyrer hur man själv vill och fantisera fritt?

/ Netra

Hej, Netra!

Det finns ju vampyrer i nästan alla länder i hela världen, så de finns iallafall i alla hudfärger. Men alla vampyrer är mer eller mindre bleka, eftersom de egentligen är döda. Ju längre det är sedan en vampyr drack blod, desto sjukare och blekare (eller dödare) ser den ut. Får den regelbundet färskt blod ser den ut som en frisk, levande människa.

Det verkar bero lite på vem som berättar historien, om en vampyr alltid gör en ny vampyr av en biten människa. I vissa historier är det alltid så, i andra finns det andra regler för hur man blir vampyr. Vampyrerna är ju väldigt användbara monster. En författare kan hitta på egna svagheter, styrkor och regler för vampyrer utan att någon kan säga att det är fel.

Tyvärr är jag dålig på Sims! Du kanske kan höra med någon som spelar?

En av de saker som alltid finns med i vampyrberättelserna, hur man annars har ändrat på vampyrerna, är att de måste dricka blod för att överleva. Men bortsett från detta har jag sett filmer där vampyrer dricker vin, äter äpplen, osv.

Det ska finnas sätt att bota en biten människa, men bara inom en viss tid efter att personen blivit biten. Efter några dygn är hoppet ute. Filmerna brukar hitta på mest botemedel och dessa har blivit någon av en del av den accepterade vampyrmytologin. I filmen "Fright Night" kan den bitna hjältinnan räddas inom ett dygn, om man dödar vampyren som bitit henne. I "Brides of Dracula" blir vampyrjägaren Van Helsing biten, men bränner såren med ett uppvärmt brännjärn.

Ibland avbildas vampyrer med spetsiga öron, men det har att göra med kopplingen till fladdermössen. En vampyr sägs kunne leva hur länge som helst, bara den får tag på blod.

Det finns många berättelser där vampyrer har någon sorts förhållande med vanliga människor. I serietidningen "Tomb of Dracula" har Dracula en dotter med en vanlig kvinna. I folktron är vampyren nästan bara en blodzugande zombie, men i litteraturen och filmerna har vampyrerna känslor och personligheter. kolla bara på "Twilight"-böckerna och filmerna.

Har du kollat in Unga Faktas egen vampyrsida? Där står en hel del om vampyrer, även lite om senare tiders film och böcker. Annars kan jag tyvärr inte komma på någon riktigt bra vampyrsajt på svenska som tar upp nutida vampyrer.

Du kan absolut skriva ihop din egen vampyr-mytologi. Det är det som är det fina med just vampyrer. Du kan välja att ta med eller hoppa över vilka delar som helst. Tål de solljus? Kan de flyga? Kan de bli kära? Är de rädda för kors? Du bestämmer.

Mvh / Richard


vilken är din favorit monster

/ liam, 9 år från sverige

Hej, Liam!

Det är jättesvårt att bestämma sig, men på film gillar jag jätteapan King Kong och den eldsprutande japanska, flygande jättesköldpaddan Gamera. I sagorna tycker jag att basilisken är rätt cool.

Mvh / Richard


Hejsan! Richard, om du fick skapa ditt eget monster, hur skulle det se ut då?

/ Simon Hellqvist, 10 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Jag har faktiskt gjort en del monster i min dag, både tecknade och som dockor. Kolla in vårt monstermemory, så får du se:

http://www.ungafakta.se/pyssel/lekar/monstermemory/

Eller vårt Läskigast på bordet-spel:

http://www.ungafakta.se/pyssel/lekar/laskigast-pa-bordet/

Mvh / Richard


Hej, hej, Richard!

Jo, jag skulle vilja veta vilken illustration du gjort som du gillar mest.

/ Victor från Askersund

Hej, Victor!

Oj -svår fråga! Jag har gjort så många, inte bara de som ligger ute på Unga Fakta. Jag har gjort flera svartvita teckningar till olika böcker. Jag tror att jag gillar någon av dessa bäst.

Mvh / Richard


tja igen jag har sett några av domm min faorit film när jag var 4 år var hajen ....

/ victoria , 10 år från du vet var

Hej, Victoria!

Japp, "Hajen" håller fortfarande, tycker jag. Men jag gillar ingen av uppföljarna.

Mvh / Richard


Hej! Jag skulle vilja säga ett par saker om Unga Faktas "Dino-album". För det första står det i introduktionen att däggdjuren utvecklades under Krita. Det stämmer ju inte alls! De allra första däggdjuren uppstod under Trias, samtidigt som dinosaurierna! För det andra vill jag notera att bilden på Agustinia inte riktigt liknar dem andra bilderna. Den ser typ några år äldre ut. Hur kommer det sig?

/ Simon Hellqvist, 10 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Du har helt rätt angående däggdjurens utveckling. Vi ska ändra på denna felskrivning.
Agustinia-bilden är faktiskt en av de senare vi lagt till på sajten, men det kan hända att min teckningsstil ändrat lite på sig under åren och det är därför den ser annorlunda ut.

Mvh / Richard


hej jag älskar vampyrer och jag undrar omm du har sett the lost boys 3 ? kan du tipsa om några bra skräck filmer ?

/ victoria , 10 år från glimåkra

Hej, Victoria!

Nej, jag har faktiskt inte sett den än. Jag såg den första Lost Boys för längesedan. Då var den en jättehit och alla mina polare gick och såg den.

Jag är ju född 1974, så jag min lista på skräckfilmer jag gillar innehåller mest äldre saker, men här kommer den:
"The Thing", "Alien", "Huset som Gud glömde" (originalet), "Terror på Elm Street" (originalet), "Fright Night", "Jeepers Creepers", "The Shining" (filmen inte TV-serien), "Hajen", "The Mist", "En amerikansk varulv i London", "The Howling".

Den första "Terror på Elm Street" (1984) är Johnny Depps första film. Han blir uppäten av en säng i den!

Mvh / Richard


Hej jag heter Hilda

jag undrar varför varulvar och vampyrer är så hemska i alla sagor JAG ÄLSKAR VAMPYRER

varför jag är så förvånad

/ Hilda, 11 år från Fritsla

Hej, Hilda!

Var inte förvånad över att du gillar monster! Man kan tycka att de är superhemska och gilla dem ändå. Monstrens jobb är ju att skrämmas. Det är därför varulvar och vampyrer (och andra monster) är hemska. De ska vara en motsats till hjälten och hjältinnan.

Mvh / Richard


Hej Richard!!!!! Ska ni nån gång göra en avdelning med stopmotion där man får se hur man gör dockor man kan animera förutom (Goblin wood) på pyssel och utskrivts bara instruktioner........... och Richard jag har ochså besökare från andra länder på min blogg! och har du några tips som ex: hur man gör en stop-motion urtids människa eller djur.och din behemoth är jätte cool! på "Lädkigast på bordet" har du några instruktioner på den???? mvh/Den lilla palentologen joel

/ den lilla palentologen, 10 år från Gammel sträng

Hej, Lilla paleontologen!

Jag kommer nog inte att göra en hel avdelning om dockanimation. Det finns nog inte tillräckligt med intresse för det. Jag har instruktioner (eller förklarande filmer) på hur jag byggt några av mina figurer. De ligger alla ute på YouTube och är på engelska. Men man fattar ganska mycket ändå bara genom att titta. Det här är min YouTube-kanal:
http://www.youtube.com/user/bluworm

Kul att du gillar mina dockor! Jag gillar att göra dem och få dem att röra på sig. Behemot och ett gäng andra demoner ska snart vara med i en film jag gjort med vänner. Den ska läggas upp på YouTube, men hamnar nog inte på Unga Fakta.

Om du vill ha hjälp med att bygga dockor kan du maila mig direkt på richard@ungafakta.se

Det är väl roligt när man får besök på sin blogg från andra länder. Men det är ju så att paleontologi intresserar människor över hela jordklotet.

Mvh / Richard


Hej, Richard! Vem är det som gör alla bilder på Unga Fakta?

/ Simon Hellqvist, 10 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Det är jag som gör alla tecknade bilder och animationer. Sen använder vi ofta bilder som foton för att bättre kunna visa hur något ser ut.

Mvh / Richard


Hej än en gång! Jag undrar om ni på Unga Fakta inte kan skaffa en expert på utdöda djur som man kan ställa frågor till? Då jag skulle jag bli så himla glad!

/ Simon Hellqvist, 10 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Vi skulle också bli himla glada! Vi har faktiskt försökt hitta någon som kan ha hand om dinosaurier och sånt på Panelen, men tyvärr har vi inte hittat någon än.

Mvh / Richard


Alla mina kompisar tycker om hästar jätte mycket jag tycker om hästar lite inte jätte mycket jag tycker om kaniner jätte mycket mer än hästar för att:Kaniner är mycket sötare man kan bära dom på axeln och mycket mer. Fast jag har en kanin som heter Mimmi och är jätte söt och hon är i ras en dävärg vädur!


VARFÖR ÄR DET SÅ!


Snälla svara på min fråga. MVH Anna.

/ Anna Andersson, 9 år från Sverge

Hej, Anna!

Folk är ju olika, som tur är, och gillar olika saker. Det viktiga tycker jag är att man får hålla på med det man gillar!

Mvh / Richard


har det funnits dinosaurier.

/ alexander reijonen, 11 år från riddarhyttan

Hej, Alexander!

Dinosaurierna har absolut funnits -kolla in vårt faktaämne om dem, så kan du läsa en hel del.

Mvh / Richard


Hej Richard!!! 1.Hur gör man en stop-motion urtids människa? 2.Ett tips på hur man gör en ammonit i play-doh lera http://denlillapalentologen.blogspot.com/2010/10/hur-man-gor-en-play-doh-ammonit.html kan du ha nån gång när du gör stop-motion filmer. 3. Vet du någon sajt där man kan köpa fossiler jag vet bara tradera 4.Vet du hur dom Urtida bläckfiskarna fick skal???? 5.Har det funnits land levande trilobiter? Mvh/Joel Den lilla palentologen

/ palentologen joel, 10 år från gammel sträng

Hej, Joel!

1. Man kan bygga en urtidsmänniska på samma sätt som man gör drakar, dinosaurier och olika monster. Har du sett det senaste inlägget på min blogg, som handlar om hur man bygger upp dockor? Jag skulle göra en urtidsmänniska på precis samma sätt. Fast man kan ju också använda modellera, vilket är enklare.

2. Tack för tipset! Man kan nog göra andra djur också med samma metod.

3. Här i Sverige finns det nog bara Tradera. I USA finns BoneClones, som säljer kopior av ben från både levande och utdöda djur. Har också skallar från urtidsmänniskor:
http://www.boneclones.com/

4. De flesta bläckfiskar har faktiskt ett skal, fast de nutida skalen är mjuka och läderaktiga. De urtida bläckfiskarna föddes med sina skal, fast det var inte hårda från början. Efterhand hårdnade skalen till ett bra skydd.

5. Jag tror inte att det fanns helt landlevande trilobiter. På land fanns istället andra djur som gråsuggor. Men det verkar som om trilobiterna kunde gå upp på land, precis som krabbor gör.

Mvh / Richard


Hej, Richard! Här jag en liten lista på monster. Vilket av monstren tycker du mest om?

1. Zifius* eller Wyvern?
2. Chimaera eller varulv?
3. Basilisk eller Yate-weo?
4. Cerberus eller Dragonet?
5. Yeti eller Chenoo?

*Zifiusen kallas även sjöuggla. Den liknar en vanlig kattuggla, förutom att den lever i havet, har fjäll istället för fjädrar och att den är så stor att den kan förstöra hela skepp med sina klor.

/ Simon Hellqvist, 10 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Jag gillar ju alla sorts monster, men jag kan försöka mig på att bestämma mig vad det gäller de här.

1: Zifius
2: Varulv
3: Basilisk
4: Cerberus
5: Yeti

Mvh / Richard


Hej på er!
Jo, Jag har läst era frågor om var man kan hitta Godzilla Final Wars på DVD här i Sverige.(Jag är själv intresserad i alla slags Godzilla filmer och har en del av dom.) Jag har själv kollat upp det på SF-Bokhandeln efter filmen, och dom har det mesta filmer (Dock väldigt få från Showa series) men do har inte Godzilla Final Wars! Till slut hittade jag den på Cdon.com fast den är en helt annan Region och att den har varit Slut i Lager för en väldigt lång tid. Var finns den annars? Och var med rätt region?
Jag vet att denna fråga ställs ofta, men det är sant! Var finns den? Och var såg ni den?

/ Pauli Janhunen Calderon från Stockholm

Hej, Pauli!

Ja, det är en bra fråga. Godzillafilmerna kommer och går hos de svenska DVD-handlarna. Det är väl ingen större efterfråga på dem och då hålls de inte i lager. Man får helt enkelt hålla ögonen öppna. Cdon, SFbokhandeln och Discshop tror jag är de bästa handlarna.
Vill man verkligen ha tag på den får man handla från amazon.co.uk. Det brukar jag göra. Man måste dock kunna köpa på kreditkort.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB