Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej!
Jag är en såndär människa som utsätts för mystiska saker. Det är någonting jag verkligen hatar!
En gång när jag red så knakade det till i skogen. Det blev kallt, och en dimma flög framför mig.
Sen helt plötsligt försvann den!
Som tur var har jag en väldigt snäll häst :-)

Och en gång knackade det på min dörr! Jag kollade va det var - men ingen där.
Jag somnade genast, men vaknade av att det smällde, det lät: "poff, paff" m.m.
Jag kollade ut genom fönstret och såg en vit prick försvinna i skyn.

Har du något svar va det kan vara? Det som hände?
//Tacksam för svar!

/ Saga Malm, 11 år

Hej, Saga!

Tyvärr har jag ingen aning om vad det var som hände dig vid dessa olika tillfällen. Vissa människor tycks vara särskilt mottagliga för mystiska händelser. Det vill säga, en person kan höra ett spöke på en plats medan en annan person på samma plats inte hör någonting. Jag tycker inte man ska vara rädd för några upplevelser som kan verka otroliga eller övernaturliga, utan se det som något speciellt som hände just då. Folk som upplever något som de tycker är övernaturligt gör det oftast bara en gång i livet eller på just ett ställe.

Mvh / Richard


tack! för svaret...... men jag oroar mig inte för vampyrer...... ''om de nu skulle finnas''

i Alla fal så undrar jag vad det var jag skulle fråga....................................
åh, ja nu så. jag har hört om mycket olika, många sorters vampyrer.... jag tror att ''om'' vampyrer finns så tror jag inte att de kan förvandla sig till katter eler fladdermöss!!!!
hur tror du en vampyr är?''om de nu skulle finnas''(jag är besatt av vampyrer)

/ sebvir, 13 år från hmm ja lund

Hej, Sebvir!

Som sagt, nu tror jag ju inte på vampyrer, men jag gillar de "gammalmodiga" vampyrerna, som kan förvandla sig till fladdermöss, dimma, etc. Det gör sig ofta bra på film och i serier.

Mvh / Richard


Hej
Jag undrar hur man dödar en demon.

/ Jen, 13 år från Strömstad

Hej, Jen!

Traditionellt sett finns det inget sätt för en människa att döda en demon, inte ens en trollkarl. Man skickar helt enkelt tillbaka demonen till det ställe den kom från. Endast änglar kan döda demoner.

I moderna fantasyberättelser har man ibland med svärd och förtrollade vapen som kan dräpa demoner.

Mvh / Richard


hej richard är kratos ffrån god of war med i den grekiska mytelogin eller är han påhitad

/ Zacke, 11 år från asarum

Hej, Zacke!

Kratos eller Cratus är en mindre gud i grekisk mytologi. Han är en symbol för styrkan och bror till bland annat Nike (segern). Kratos och hans syskon kämpar bredvid guden Zeus då han går ut i strid. Kratos är också (ibland) namnet på den titan som på order av Zeus kedjade fast titanen Prometeus, som straff för att han hjälpt människorna.

Mvh / Richard


Nar kan man kopa darren shan filmerna via natet?

Jag ar i Italien sa jag kan inte skriva med svenska bokstaver

/ Victoria, 10 år från Svergie

Hej, Victoria!

Tydligen finns den första filmen "Cirque du Freak: The Vampire's Assistant" redan på DVD och BlueRay i USA och Storbrittannien:
http://www.thevampiresassistant.net/

Den säljs som importerad DVD i Sverige, men jag har inte sett någon svensk version ännu.

Mvh / Richard


hej! Jag tror det var ett tag sedan, i alla fall hur får man sig själv att tro på något man inte tror på? (jag VILL tro på vampyrer men kan verkligen inte tro på dem!) arhg!!! det är så störigt!!!!!!!!!!!!!

Å, ja,äuom. ja, yasmine, 9 år från Örebro frågade - Har det finnits monster någon gång? du svarade nej, men det tycker jag är underligt. tänk på spinosaurus eagyptiacus som var hela 21 meter lång!!!!!!

/ sebvir, 13 år från lund

Hej, Sebvir!

Det är väl bra att du inte tror på vampyrer -då har du ju en sak mindre att oroa dig för :) Jag tror ju inte på vampyrer, men gillar ändå att se dem på film och läsa om dem.

Visst har det funnits många läskiga varelser på vår planet, men de har alla varit djur av ett eller annat slag. Monster tänker jag mig som något, som inte hör hemma här egentligen, eller som är väldigt unikt. Något blir egentligen ett monster först då det spelar monstrets roll i en berättelse. Till exempel jättebläckfiskarna i boken "En världsomsegling under havet", eller hajen i filmen "Hajen".

Mvh / Richard


hej richard! jag undrar om det verkligen finns vampyrer på riktigt.eller finn dom inte det här är en fråga som jag har haft jättelänge

/ isadora rosen, 8 år från örebro

Hej, Isadora!

Nej, det finns inga riktiga vampyrer och det verkar aldrig ha funnits några. Men det finns flera olika orsaker till att myten om vampyrer funnits så länge. Till exempel finns det en sjukdom som gör att man blir blek och känslig för ljuset. För länge sedan fick de som hade sjukdomen dricka grisblod för att få tillbaka den rätta järnhalten i kroppen. Du kan ju förstå att många trodde att dessa människor var vampyrer!

Mvh / Richard


Hejsan!Jag undrar varför ni inte har gripar i något ämne.Det är synd att ni inte har det,för de är fantastiska fantasy varelser.Skulle bli mycket glad om ni hade det!
Mvh:Drak och grip älskaren! =) =) =)

/ Kristina Bengtsson, 14 år från Sjöbygget

Hej, Kristina!

I vårt Bestiarium, som du hittar under vår pysselknapp på "Färglägg", berättar vi lite om griparna. Tyvärr har vi inte hittat något ämne att passa in några längre texter om dem, men det kommer att finnas med en saga om en grip i vårt framtida faktaämne "Antikens Egypten", som kommer innan sommaren.

Mvh / Richard


Finns det varulvar som kan kontrolera fövandlingen mellan Människa och Varulv?

/ David, 12 år från Sverige

Hej, David!

I folktron fanns det varulvar som kontrollerade förvandlingen genom trolldom. I senare tiders filmer har det blivit populärt med varulvar som kan förvandlas när de vill det, till exempel i "Underworld"-filmerna.

Mvh / Richard


Hej!

jag är super intresserad av varulvar o vampyrer. jag älskar Twilight och New moon. mest tänker jag nog på vampyrer än varulvar. Vampyrer o varulvar är något slags rovdjur eller monster va? det är många som säger att dem inte e det. Men det som jag tycker är konstigt är att dom dagarna jag inte tänker så mycket om varulvar o vampyrer drömmer jag ändå om varulvar. bara varulvar. jag drömmer om varulvarna i new moon. Hur kan jag drömma nästan samma dröm flera dagar i rad? Och bara om varulvar?

/ Cajsa, 10 år från Ystad

Hej, Cajsa!

Det är tydligen något hos varulvarna som fastnar inom dig ändå. I ditt undermedvetna spelar de en viktig roll, iallafall just nu. Det är det undermedvetna som håller igång din hjärna under nätterna och i drömmarna. Det är inget farligt, utan bara något som rör sig i din hjärna medan du vilar.

Mvh / Richard


Richard jag har en fråga :S

I min skola sa några tejer aa men det finns svarta och vita madam . Och jag trodde inte på det och jag sa typ alltid att det var en myt som hittades på bara . Men en gån var vi i toaletten och då släckte vi lamporna . Vi sprutade lite vatten i spegeln tre gånger så sa vi en ramsa '' svarta madam kom fram '' svarta madam komm fram '' typ tre gånger och vi hadde typ lampan öppet men då släcktes lampan helt plötsligt . Dörren som stod på glänt stängdes , och fästen vi inte låste så var det låst . SÅ vi gjorde inget annat än att små gråta . Men då när vi kolalde i spegeln såg vi två röda ögon coh ett skellet med en hatt (hat) . Det var läskigt och det komm verkligen ut någon skellet från spegeln och tur just då skrek min kompis och då gick skelletet in i spegeln igen och lampan öppnades helt plötsligt och dörren som var låst också . Så nu tror jag på svarta madam . Men det finns också vita madam . VI gjorde så här . Vi släckte inte lamporna vi hadde dörren på glänt ( hemma hos mig denna gång ) . Och vi sprutade vatten på spegeln tre gånger och sa denna gång '' vita madam kom fram '' vita madam kom fram '' tre gånger och då stängdes dörren så fort att jag trodde den höll på att gå av . Sedan så och dörren låstes men lampan stod öppet . Och då såg vi nån figur som typ lite osynlig då och då med blodig ansikte som typ alltid sa '' huuuuuuhhhh '' med en hes röst och '' försvinnnnnnnnnn ''' med än skrämmande röst och då visste vi att vi var illa ute så vi skrek alllt vad vi hadde och allt blev som vanligt . Men vad tror du ? finns det svarta madam och vita madam ? Men en sak vet jag de är rädda när man skriker då bröts magin :S svara snälla det är viktigt !!!!!! KRAM ALEYNA

/ Aleyna , 11 år från Fittja / Botkyrka Komun :)

Hej, Alyna!

Som jag berättade i ett tidigare svar är historien om "Svarta Madame" en vandringsmyt, som verkar kunna komma till liv ibland. Den verkar kunna beröra nästan enbart tjejer på något konstigt vis. Det finns de som säger sig ha haft konstiga upplevelser, men de liknar mycket upplevelser framkallade under hypnos eller mardrömmar då man sover. Kort sagt; Jag tror inte att det existerar någon riktig Svarta Madame, men historien om henne kan framkalla konstiga upplevelser i huvudet på folk.

Mvh / Richard


jag är rädd för vampyrer,varulvar och ALLA andra oknytt o.s.v.
vad ska jag göra för att inte vara rädd?????????????

/ sulayman, 11 år från göteborg

Hej, Aulayman!

Jag var aldrig rädd för dem, eftersom jag aldrig såg dem någon annanstans än på film och TV. Så bara tänk på det, så brukar det hjälpa.

Mvh / Richard


Hej Richard, jag har en fråga till dig!

Vilken skapelseteori/myt har religionen voodoo?

Tack på förhand,
MVH Sophie

/ Sophie, 18 år från Luleå

Hej, Sophie!

I den haitiska voodoon (den mest kända varianten) är den högsta guden Bondye, vars namn sägs komma från det franska bon Dieu (god gud). Bondye skapade en gång för länge sedan allt i världen, men tappade snart intresset för att sköta den. Det är därför det är sån oordning här på jorden. Voodoo-utövarna tror inte att Bondye bryr sig om människans affärer och ber därför inte till honom (ibland henne). Istället finns det en mängd mindre gudar och andar som man istället åkallar i sina böner.

Mvh / Richard


Hej det är jag igen.

Det finns väll en satanist kyrka och en satanist bibel?

Kan du berätta lite om satanismen? VAd gör man där?

Jag vill verkligen inte bli en satanist men jag vill veta vad det innebär

/ Mr X, 99 år från Mordor

Hej, Mr X!

Japp, det stämmer att det finns en organiserad satanistkyrka, baserad i USA. Den grundades 1966 av Anton LaVey. Det finns ingen officiell satanistbibel, men LaVey har skrivit en bok som förklarar hans filosofi och satanismens "budord".

Satanister, enlig LaVey, tror egentlgen varken på Gud eller djävulen. De använder Satan som en symbol för den fria, otyglade viljan. De sysslar inte med några ritualoffer, men utför vissa ceremonier. De förespråkar en tydlig ickevålds-princip, men uppmuntrar inte heller till att vara passiv om du blir kränkt. Till exempel är ett av deras budord "Gör mot andra så som de gör mot dig".

Till skillnad från satanisterna finns det flera grupper, eller individer, som kallar sig djävulsdyrkare. Dessa utför ofta handlingar som går emot läran i Satans kyrka.

Mvh / Richard


Jag forskar väldigt mycket om vampyrer och varulvar på min fritid. Jag tror att dem finns om man tänker på alla människor som dör på konstiga sätt eller bara försvinner mystiskt. Det händer också en massa andra saker som inte går att förklara. Är jag galen som tror på dem? Är det onormalt?

/ Isabel, 14 år från Uppsala

Hej, Isabel!

Nej, jag tror inte du är galen :) Men jag tror heller inte på vampyrer och varulvar. Det finns många fall där människor blivit dödade på hemska sätt och till och med tömda på blod. Men mördaren har alltid visat sig vara en vanlig människa, fast en sinnessjuk sådan. Långt tillbaka i tiden har mördarens handlingar varit starkt färgade av sin tids vidskepelse. Ibland erkände mördaren sig vara både häxa och varulv. Dock verkar det inte finnas några fall där någon seriemördare sagt sig vara en riktig vampyr. "Monstret från Florence" var en italiensk seriemördare som var aktiv mellan 1968-1985. Han dödade ofta då det var fullmåne. För ett par hundar år sedan hade till och med myndigheterna varit övertygade om att han var en varulv.

Det är nog inte vanligt att folk i Sverige tror på övernaturliga varelser, men i många länder tillhör det vardagen. Men även på sådana ställen brukar historien vara densamma: Ingen har egentligen sett något, bara hört talas om det. Om du någon gång haft en egen övernaturlig upplevelse tycker jag du ska fundera ordentligt kring den. Vad hände egentligen, hur kände du dig, hur upplevde du händelsen, osv. Prata gärna med andra också och hör deras teorier om vad som hände. Nöj dig inte bara med: "Äsch, du bara inbillade dig".

Mvh / Richard


Har det finnits monster någon gång?

/ Yasmine, 9 år från Örebro

Hej, Yasmine!

Nej, det verkar inte ha funnits några riktiga monster någon gång, om man inte räknar dinosaurierna, som ju kunde vara rätt läskiga. Många monster som folk berättat om i gamla tider har visat sig vara riktiga djur, till exempel bergsgorillorna som man trodde vara människoätande jättar, eller krokodilen som man trodde vara en drake.

Mvh / Richard


Hur ser du spökerierna? Vissa anser att Spritism, anden i glaset, seanser osv har demoniska krafter


Och jag tror att alla som blir "besatta" antingen är psykiskt störda eller någon sjukdom.

/ Mr X, 99 år från Mordor

Hej, Mr X!

Alla övernaturliga upplevelser är så personliga att det är egentligen omöjligt för utomstående att döma eller kritisera dem. Jag tycker inte att man ska avfärda själva upplevelsen, däremot kan man fundera på vad som ligger bakom den. I vissa upplevelser verkar det finnas ett mönster som kan upprepas, man kan alltså framkalla samma upplevelse igen. Anden i glaset är ett sådant exempel. Det är svårt att säga vad som händer under just denna "lek" eller andra former av seanser, men man vet ju att effekten bara framkallas av en grupp människor. Den ensamme kan inte göra det. Alltså kan man vetenskapligt föreslå att det är gruppen som på något sätt framkallar fenomenet. Och då verkar vi vara inne på psykologi.

På samma sätt kan man analysera fall av besatthet. Många av dem skulle betecknas som sinnessjukdom, om det inte vore för kopplingen till demoner och det övernaturliga. Och den kopplingen kommer nästan alltid från saker som den besatte har sagt, vilket ju i sin tur kan bero på någon form av störning i hjärnan.

Jag tycker man ska vara försiktig med att nöja sig med gamla föreställningar om monster, spöken och djävlar, men inte heller ska man avfärda de upplevelser som folk säger sig ha haft. Allt "övernaturligt" är en naturlig del av vårt universum. Allt är inte oförklarat, men allt är inte heller vetenskapligt dokumenterat.

Mvh / Richard


Hej, Richard!

I min skola så talas det om att "Svarta Madame" finns. Först så trodde jag inte på mina vänner, men när jag och de gick in på toaletten och släckte lampan, sen så sa vi ramsan "Svarta Madame, Svarta Madame, kom fram, kom fram" Och plötsligt så röck något i min arm! Samma sak hände hemma på toaletten. Och jag lovar dig; ingen rörde mig (Kanske Svarta Madame?) Är detta sant eller en myt sen flera år tillbaka? Tack på förhand! Mvh / Sandra

/ Sandra, 11 år från Lidingö

Hej, Sandra!

"Svarta Madame" är en väääldigt gammal vandringsmyt. Kanske har den funnits sedan 1960-talet. Jag kommer ihåg den när jag gick i skolan och tjejerna stod inne på toan med lyset släckt, och stirrade in i spegeln.

Svarta Madame är ett så kallat psykos-fenomen. Om en människa stirrar upp mot himlen och påstår att hon ser något konstigt kommer snart andra att stå där och stirra och se det också, vare sig det finns något där eller ej. Den mänskliga hjärnan är konstig på det sättet, men det är ju så till exempel hypnos fungerar. Framför allt kan man lura sig själ att uppleva allt möjligt konstigt.

Jag är säker på att det inte existerar någon "Svarta Madame". Det är en vandringsmyt med det bästa innehållet för att lura fram stress-känslor och märkliga upplevelser. Men allt sitter bara i huvudet.

Mvh / Richard


Hade Medusa någon syster?(eller bor)?

/ Lara Kallström, 9 år från Stokholm

Hej, Lara!

Medusa hade två systrar, Stheno och Euryale.. Likson Medusa hade de vingar av brons, klor av järn och ormar till hår. Men det var bara Medusa som kunde förvandla folk till sten genom att titta in i deras ögon.

Vet du att du har samma namn som superhjälten Stålmannens mamma? :)

Mvh / Richard


hej Richard jag undrar om när man gör stop motion filmer ska man filma mäniskorna i ett riktigt land skap eller framför en grön duk

/ zacke, 11 år

Hej, Zacke!

Du behöver bara en grön duk om du ska klippa in dina skådespelare i en miljö som du inte kan hitta på riktigt, till exempel en bild av en annan planet. Du kanske vill klippa in skådisarna i ett modelllandskap, där du animerar dockorna. Annars är det vanligast att göra tvärtom -man filmar dockorna mot en grön bakgrund och klipper in dem i scener filmade med människor.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB