Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej!

Jag undrar om du kan berätta för mig om `flugan´ filmerna.
Vad händer med professorn?
Dör han?
Jag hörde talas om att professorns assistent blev gravid, föder hon barnet och är barnet ett miss foster i så fall.

M.V.H: Samuel

/ Samuel, 14 år från Småland

Hej, Samuel!

Det finns ju två serier med "Flugan"-filmer, en gammal och en ny. Den gamla "Flugan" kom 1958 och handlar om en vetenskapsman som experimenterar med att flytta materia från en plats till en annan, så kallad teleportation. I ett experiment blandas hans celler med en flugas och han får ett flughuvud och en flugarm. Flugan får hans huvud och arm. Vetenskapsmannen får hjälp av sin fru att begå självmord och krossar sitt huvud i ett metallpress. Flugan med människohuvud fastnar i ett spindelnät och råkar bli ihjälslagen av poliser. Denna film var i färg och fick två uppföljare i svartvitt. I "Flugans återkomst" är det vetenskapmannens son son förvandlas till flugmonster. I "Flugans förbannelse" är det andra som experimenterar med att teleportera människor, som blir monsteraktiga.

I "Flugan" från 1986 förvandlas vetenskapsmannen inte direkt till ett flugmonster, utan det sker gradvis. När filmen är slut är hans flickvän gravid med deras barn. I uppföljaren "Flugan 2" har hon fött en son som snabbare än vanligt växer upp till en ung man. Snart börjar han också förvandlas till ett flugmonster och blir jagad av de vetenskapsmän som tagit hand om honom efter att hans mamma dött. Senare blir han botad med hjälp av den uppfinning som gjorde hans pappa till ett monster.

Mvh / Richard


Vilken är din favorit monsterfilm?

/ Alexander Wikander, 9 år från Östersund

Hej, Alexander!

Min favoritmonsterfilm är "King Kong" från 1933 (den gamla versionen). Jag såg den när jag var sex år gammal och tycker fortfarande att den är lika bra.

Mvh / Richard


hur många monster finns det

/ emilia, 9 år från lerum

Hej, Emilia!

Jag tror det finns fler monster än man kan räkna, faktiskt. Bara i Indien finns flera tusen olika sorters demoner och vampyrer!

Mvh / Richard


Tjo!
Jag tänkte kolla med dig vad varulven har för betydelse för dig personligen, ex. vad den står för typ trygghet, besatthet etc. och varför?

Sen undrar jag samma sak med drakar.

tacksam för svar.

med vänliga hälsningar.
Gustav

/ Gustav, 19 år från Gävle

Hej, Gustav!

För mig är varulven framför allt ett tragiskt monster, en människa som måste leva med en mörk sida han inte kan tygla. Som människa är han god, som monster ond, p g a sitt otyglade våld. Varulven framställs ofta som ett "ädelt" monster. I en konfrontation mellan varulv och vampyr, är varulven oftast den som läsaren / tittaren ska identifiera sig med. Från 1980-talet och framåt har en annan varulv blivit populär. Denna individ kan bli monster när han eller hon känner för det. I detta fall är varulven ett uttryck för frihet och makt. Det här är också ett intressant koncept, men jag föredrar den gamla sortens varulv, med dess tema om dualism, ont och gott i samma persom etc.

Draken är ju en gammal symbol för ondska och jag får nog säga att de onda drakarna är de som imponerat på mig mest i böcker och film. I den moderna fantasylitteraturen har den "ädla" draken blivit populär (och kan ju just nu ses i TV-serien "Merlin" på söndagarna). För mig personligen symboliserar draken ohämmad makt och kraft, ond som god. Det är ett dekorativt monster som oftast är en perfekt blandning av skönhet och fasa.

Mvh / Richard


Hallå där!
Mitt namn är Peter och jag höll en gång i livet på med lajv då jag spelade orc och ibland goblin.
Jag tyckte nämligen väldigt mycket om maskerna som du sålde som var just en orc eller goblin mask.
Jag minns att man kunde välja om man ville ha maskerna målade eller inte.

Min fråga är i alla fall om du fortfarande säljer dessa goblin och orc masker? Om du inte gör det, skulle du kunna tipsa mig om någon eller några som gör?

MVH Peter

/ Peter, 20 år från Strovik

Hej, Peter!

Jo, jag gör fortfarande masker till vänner som lajvar och till folk som är intresserade. Du kan nå mej på richard@ungafakta.se om du vill se exempel och ha lite mer info om va jag har hemma eller på gång.

Mvh / Richard


hur länge har du forskat om detta det är jag nyfiken på hihi men hur många monster tror du att det finns

/ isabel, 11 år från vetlanda

Hej, Isabel!

Jag har varit intresserad av monster sedan jag var pytteliten. Men jag började inte forska kring ämnet på allvar förrän jag var 17-18 år.

Och hur många monster det finns vet jag inte, för jag tror att det finns tusentals. Tänk på alla länder i världen och sedan på alla sagor, sägner och skräckhistorier i varje land. det blir nog en hel del.

Mvh / Richard


hej!
kan inte skriva ett ämne(eller iallafall miniämne) om japansk mytologi?

/ Kjell Kriminell, 13 år från skåne

Hej, Kjell!

Just nu har vi inte planerat något sådant ämne. Kanske någon gång i framtiden.

Mvh / Richard


Hej,

Jag har gört en massa läskigheter ang: "Anden i glaset".
Undrade om du vet någonting om det eller provat det.
Snälla svars.
MVH/Emil

/ Emil, 12 år från Boden

Hej, Emil!

Nej, jag har inte provat "anden i glaset" själv, och det är därför att några jag kände blev konstiga och mådde fruktansvärt dåligt efter att de provat på det. Det finns många andra som säger samma sak, så jag tycker inte du ska prova på det! Ibland är det inte värt det, hur nyfiken man än är.

Mvh / Richard


Hej!

1. Jag undrar tror att nått sorts monster finns i verkligen?
2. Vilken monster-film tycker du är läskigast?
3. Varför gillar du monster?

Hej då! M.V.H Leo

/ Leo erlind, 10 år från Örebro

Hej, Leo!

1. Nej, jag tror inte att det finns några monster i verkligheten (men jag är intresserad av dem ändå).

2. Jag tycker att "The Thing" från 1982 är den läskigaste jag sett.

3. Jag tycker monster är spännande av många anledningar. Dels ser de oftast häftiga ut, dels spelar de ofta en viktig roll i berättelser. Monster är en symbol för det okända, saker vi är rädda för och som vi inte förstår. Därför är monster en viktig del av människans historia, även om de bara är påhittade.

Mvh / Richard


Har du lajvat (spelat levande rollspel) någon gång?
Om du svara ja så kan du väll hjälpa mig med att hitta en förening som spelar i skåne?

MvH Alexander Kirk

/ Alexander Kirk, 11 år från Håstad,Lund,Skåne

Hej, Alexander!

Jag har aldrig lajvat själv, men jag har gjort en massa grejor till lajvare, som vapen, masker, lösöron och annat.

Här är några lajvföreningar i Skåne:

http://alias.syskonskapet.se/

http://hlidskjalf.sverok.net/

http://www.sfexcalibur.se/

Mvh / RichardHar det någonsin funnits Monster? Hälsningar Marie

/ Marie Häggblom, 12 år från Upplands väsby

Hej, Marie!

Nej, jag tror inte det. Jag antar att du menar figurer som varulvar, vampyrer, zombies, drakar och sånt. Däremot har det ju funnit, och finns, djur som är ganska monsterlika. Dinosaurierna, till exempel.

Mvh / Richard


Hej jag undrar om det fanns några monster i nordisk mytologi?

/ David, 14 år från Norrland

Hej, David!

Det fanns en del monster som vikingarna berättade om. Störst var Midgårdsormen, som låg i en cirkel i havet kring människornas värld och bet sig själv i stjärten. Hans bror Fenrisulven var också en bjässe, liksom draken Nidhögg. Andra vidunder var till exempel draken Fafnir, den lindorm som Ragnar Lodbruk dödade, underjordshunden Garm och jätteörnen Hräsvälg. Sedan finns det gott om olika sorters jättar.

Mvh / Richard


hej jag undrar om du har sett en komodo varan med rygg sköld någon gång

/ sebvir, 12 år från demol

Hej, Sebir!

Nej, en sån komodovaran har jag aldrig hört talas om! Det är nog bara sköldpaddor som har en sån där sköld.

Mvh / Richard


När kommer det nya numret av monsterklubben?

/ Fredrik Hansing, 14 år från Lindholmen

Hej, Fredrik!

Förhoppningsvis kommer nummer 1 2009 ut nu på torsdag, eller fredag, om det råkar bli lite försenat.

Mvh / Richard


hej!
vet du något om kappor i japansk mytologi?

/ John, 12 år från göteborg

Hej, John!

Kappan är en elak japansk dvärg som lever i vattendrag. Han ser ut som en blekgrön liten gubbe med sköldpaddsskal på ryggen. Uppe på huvudet finns en skålformad hålighet som alltid är fylld med vatten. Hans näsa är stor och böjd, och ser nästan ut som en papegojnäbb. Kappan ligger på lur under vattnet och väntar på en törstig människa eller ett djur som kommer för att dricka. Sina offer drar han ner i djupet och slukar dem inifrån och ut, hur nu det går till.

Men om man är snabb nog kan man överraska honom. Då kappan dyker upp hälsar man honom artigt med en djup bugning. När kappan bugar tillbaka rinner vattnet i hans huvud ut och då måste han skynda sig att fylla på igen. Då är det förstås läge att fly så fort man kan.

Kappan tillhör en grupp figurer i japansk folktro som kallas "yokai". Yokai är ett samlingsnamn för alla möjliga sorters konstiga monster, andar, demoner och spöken.

Mvh / Richard


Tja!!!

Om du skulle vara ett monster vilket skulle du vilja vara

M.V.H / Leo

/ leo erlind, 10 år från örebro

Hej, Leo!

Jag är nog rätt nöjd med att vara människa, men om jag måste välja får det nog bli varulv. Då är man ju för det mesta människa och monster bara när det är fullmåne!

Mvh / Richard


Hej Richard. Jag heter Fredrik och skriver berättelser (siktar för publicitet). Men oftast möter man på problem. Problemet här är att jag inte alltid vet, hur man alltid ska ge namn till monster. Finns det ett system för monster? För om man blandar exempel en orm med en sköldpadda, så måste man har ett namn för den istället för ''sköldpaddsorm''. Det var bara ett dåligt exempel, men du förstår hur jag menar.

Tackar för ditt svar!

MVH
Fredrik ''Demor'' Johansson

/ Fredrik Johansson, 15 år från Sverige, Flen

Hej, Fredrik!

Det finns ju olika sätt att namnge monster på. Ett sätt är att kalla varelsen för något som beskriver dess utseende, t ex "sköldpaddsorm", "krabbapa", "krokofant". Ett annat är att ge den ett namn som fonetiskt (ljudmässigt) verkar passa, t ex "skrunk", "gowrow", osv. I "Jedins återkomst" finns monstret Rancor. Ordet "rancour" betyder på engelska hat eller hätskhet, vilket passar den här figuren.
Serieförlaget Marvel gav på 1960-70-talen ut en mängd skräck- och science fiction-tidningar där det dök upp monster med namn som Glop (en slemklump), Gorgolla (en stendemon), Groot (ett trädmonster) och Fin Fang Foom (en kinesisk drake).
Så bara låt fantasin flöda fritt!

Mvh / Richard


Tja!!! Richard

Jag undrar vilket monster du tycker är läskigast
M.V.H / Leo

/ leo erlind, 10 år från örebro

Hej, Leo!

Jag tycker att monstren i ALIEN-filmerna är väldigt läskiga. Monstret i filmen "The Thing" är också riktigt otäckt.

Mvh / Richard


Hej!
hur ser ett "kains märke" ut?
tack på förhand!

/ Olle, 14 år från sverige

Hej, Olle!

Kain, som var son till Adam och Eva, mördade ju sin bror Abel och Gud straffade Kain genom att förbanna honom och märka honom, så att alla människor skulle veta vem han var. Men Gud förbjöd också alla från att döda Kain. Skammen skulle vara hans straff.

I gamla kristna texter menar man att märket var svart hudfärg. Alltså skulle alla svarta eller färgade människor vara av Kains ätt och därför mer eller mindre onda. Det här var förstås ett sätt för vissa kristna att visa att de med vitt skinn var av bättre blod.

En judisk text menar istället att märket var bokstaven "vav", en symbol som skrivit på de gamla språken hebreeiska och arameeiska liknar en kort upp-och-nervänd bandyklubba, kan man säga. På feniciska ser vav ut som bokstaven Y och på arabiska som ett litet bak-och-framvänt "e".

Mvh / Richard


Hej Richard! Jag har två frågor till dig.

1. Hur läskiga tycker du bandmaskar är?

2. Hur dödar man en mumie?

/ Victor, 11 år från Askersund

Hej, Victor!

1. Jag tycker bandmaskar är ganska läskiga, eftersom de gömmer sig inne i människokroppen.

2. I de flesta skräckhistorier och filmer eldar man upp mumien. Den är ju ganska torr.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB