Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


sebvir igen. jag har en sak jag skulle tycka vara roligt om ni fixade

MERA DINO PYSSEL, MERA DINO PYSSEL

/ sebvir, 14 år från lund

Hej, Sebvir!

Jag lovar att vi ska försöka fixa mer dinopyssel under året.

Mvh / Richard


är megalosaurus och iliosuchus samma dino ? jag vet att du inte hinner svara innan klockan 06.30 måndagen den 17de 2011.(jag skall ha ett föredrag om theropoder då ) men det skulle ändå vara roligt att veta. PS: jag har inte tagit/kopierat några av era sidor faktiskt inte av någon sida... visserligen har jag tagit hjälp av många kunskaps källor.

/ sebvir, 14 år från lunt

Hej, Sebvir!

Nej, de är två olika arter. Megalosaurus har ofta kopplats ihop med andra dinos, men i det här fallet verkar de vara två skilda djur.

Mvh / Richard


Hej Richard! I skolan har jag gjort ett eget monsteralbum, där jag har lite fakta om olika monster. Det mesta av informationen fick jag från Unga Fakta. Jag har ritat mina egna bilder för hand, så jag gjort nån olaglig kopiering eller så. Jag ville bara säga tack för all den bra monster-faktan!

/ Simon Hellqvist, 10 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Jag tycker det är jättekul att du gjort ditt eget monsteralbum och att du hittat lite spännande fakta om monster på Unga Fakta. Hoppas du fortsätter att forska om monster!

Mvh / Richard


Varför har jag inte fått mitt nyhetsbrev än?!

/ Simon Hellqvist, 10 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Tänker du på Unga Faktas nyhetsbrev eller monsterklubben? Vi väntar med vårt första Unga Fakta-nyhetsbrev till början av februari. Nästa Monsterklubben ska vi försöka hinna få ut under januari. Så håll ut!

Mvh / Richard


skumt jag såg att dom kom ur kapslar från en tunnel fattade bara inte var dom kom ifrån

/ sam aziminejad, 9 år från ystad

Hej, Sam!

Aha -Du tänker på Uruk-haierna. Dessa är super-orcher, kan man säga. De är större och starkare än vanliga orcher och tål att vara ute i solljuset, något som orcher annars hatar.

I Tolkiens böcker finns det ingen egentlig förklaring till varifrån Uruk-haierna kommer. Både Sauron och Saruman frmställer dem. Enten Lavskägge gissar att Saruman har korsat orcher med onda människor, men vet inte säkert.

I filmen "Sagan om de två tornen" får man se hur Uruk-Haierna verkar ha växt fram i skinnkapslar, skapade av Sarumans trolldom och skumma experiment.

Mvh / Richard


Hej, jag har en fråga angående döden. Alltså han med lie och svart kappa. Vem är han? Och hur uppkom han?
Jag är inte helt säker på att han finns men jag är facinerad kring myten runt honom. Och om jag förstår det hela rätt, så ser han väl olika ut i olika länder och kulturer.

Hoppas frågan inte var för svår.

Mvh// Karl

/ Karl, 19 år från Katrineholm

Hej, Karl!

Puh! det är ju ett stort ämne det där, men jag kan ju försöka mig på en sammanfattning.
Döden har ju, inte helt oväntat, en lång historia. Figuren döden i form av liemannen har dock inte alltid funnits. I antikens Grekland avbildades döden, Thanatos, ofta som en stilig yngling med svarta vingar, fackla och svärd. Då Thanatos dök upp med facklan vänd nedåt visste man att livet var över.

Det brukar heta att döden i form av det där skelettet med lie och kåpa spreds efter digerdödens härjningar i Europa under senmedeltiden, men figuren liemannen är troligen äldre än så. "Angeu" från Wales är en gammal version av liemannen och ser exakt ut som man förväntar sig honom. Han hämtar de dödas själar i en vagn.

Den skelettlika döden är väl en ganska naturlig representation av symbolen för livets slut. Han är ju också ganska obehaglig. I europeisk konst från senmedeltid och renässans är det nästan vanligare att döden avbildas som ett ruttnande lik, med maskar och allt än ett renskrapat skelett.

För det mesta är döden en manlig varelse, men i slaviska folksagor är det vanligare att döden är en vitklädd kvinna. I andra religioner än kristendomen tar sig figuren Döden olika former. Oftast handlar det inte om en ensam figur som hämtar de dödas själar, utan snarare en härskare av dödsriket eller en domare som granskar själarnas skuld och goda gärningar.

I Bibeln och i judendomen omtalas dödsängeln, vilket kan sägas vara en version av liemannen. Jag har för mig att det är judendomen som berättar att dödsängeln skapades av Gud på den allra första dagen. I uppenbarelseboken berättas det om apokalypsens (undergångens) fyra ryttare, varav en av dem är döden, som rider på en blekgul häst.

Min favoritversion av liemannen är nog Kolavippen, från filmen "Jim och piraterna Blom" Han åker omkring och hämtar de dödas själar med sin flakmoppe.

Mvh / Richard


monsterkluben är rolig

/ billy, 10 år från rydebek

Hej, Billy!

Kul att du gillar Monsterklubben! Jag tycker det är roligt att göra den.

Mvh / Richard


Jag skulle vilja veta lite om Ghostface och Jigsaw.

/ Robert Wibeck, 12 år från Mölndal

Hej, Robert!

Du tänker på Ghostface-mördaren i "Scream"-filmerna?
Han är ovanlig bland filmpsykopater, eftersom det är flera personer som använt figurens mask och utklädsel. I första filmen är det till exempel två personer som klär ut sig till Ghostface. Man kan säga att Ghostface ska likna den populära bilden av döden; Liemannen, som är ett skelett i svart kåpa med en lie. Masken till figuren liknar också en berömd tavla av konstnären Edvard Munch, som heter "Skriet". Googla den, så ser du vad jag menar.

Alla fimmördare har ju nån gimmick. Jason använder en machete och talar aldrig. Freddy pratar hela tiden och har sin knivhandske. Ghostface ringer och skrämmer upp sina offer, innan han jagar och dödar dem med en jaktkniv. Dessutom ställer han också frågor till sina offer om olika filmer.

Jigsaw är en annan knepig mördare, från "SAW"-filmerna. Jigsaw låser in sina offer i rum där de tvingas ta beslut som handlar om liv och död för någon av dem, eller sätter personerna i olika djävulska fällor. Egentligen heter Jigsaw John Kramer och är en överlevande cancerpatient, som fått för sig att testa andra människors vilja att överleva. Ibland har han skurit bort en pussel-liknande bit skinn från de offer som dött, vilket fick media att ge honom smeknamnet "jigsaw"="pussel". John Kramer konfronterar sällan sina offer själv, utan talar till dem genom högtalare eller videoskärmar, där den kusliga dockan "Billy" dyker upp och representerar honom.

Mvh / Richard


hur föds orcher?
hur avlade dom fram orcher på sagan om ringen?

/ sam aziminejad, 9 år från ystad

Hej, Sam!

De första orcherna sägs ha varit alver, tillfångatagna av Melkor, ondskans herre, och förvridna genom mörk magi och tortyr. Man får väl sedan anta att det skapades både manliga och kvinnliga orcher och att de sedan fick barn på mer naturlig väg.

Mvh / Richard


Hur gammal kan en vampyr bli?

/ A, 11 år från Sverige

Hej, A!

En vampyr kan nog bli hur gammal som helst, bara så länge den kan få tag på blod.

Mvh / Richard


Hej!
Kommer det att komma fler afficher på Monsterklubben?

/ Robert Wibeck, 12 år från mölndal

Hej, Robert!

Det kommer både fler affischer, filmklipp och tävlingar i Monsterklubben under 2011.

Mvh / Richard


hej jag undrar vad alla godzilla sorter heter?
det vore kul att veta det:).

/ philip jönsson, 9 år från ystad

Hej, Philip!

Det finns några olika versioner av Godzilla, om det bara är han du tänker på? Sedan finns det ju en massa jättemonster som liknar Godzilla.

Men de olika versioner av Godzilla som finns är:

Godzillasaurus -Detta är en stor rovdinosaurie som överlevt på en tropisk ö fram till andra världskriget. Radioaktivitet från atombombs-prover förvandlade Godzillasaurus till den jättelika, eldsprutande Godzilla.

Mechagodzilla -Det här är en robotkopia av Godzilla, byggd av utomjordingar som ville ta över planeten jorden. Först såg Mechagodzilla exakt ut som Godzilla. Men senare brinner skinnet på roboten upp och då får man se hur det mekaniska monstret egentligen ser ut.

Space Godzilla -Celler från Godzilla sögs ut i rymden och bildade en ny varelse. Space Godzilla liknar Godzilla, men har kristaller fastvuxna vid kroppen.

Minya -Under 1960-70-talen var Minya Godzillas adoptivson och en mindre version av honom själv.

Chibi Godzilla -Detta är en ny version av Godzillas son från 1990-talet.

Godzilla Jr -Under en strid med monstret Destroya överhettar Godzilla och dör. Men hans krafter går över till Chibi Godzilla, som snabbt blir fullvuxen och dödar Destroya.

Zilla -Detta är smeknamnet på den amerikanska Godzilla som dök upp i en film från 1998.

Mvh / Richard


Richard jag vill veta allt om orcher kan du berätta lite om dom.

/ OX, 8 år från Sverige

Hej, OX!

En orch är en ond varelse från J R R Tolkiens historia "Sagan om Ringen" ("Ringarnas herre" i nyöversättning). De är grå/grön/svarta i skinnet och aplika, ofta med långa armar och ögon som glödande kol. De har svart blod och huggtänder. De tjänar ondskans herre Sauron. Orcher hatar soljuset, men det finns ett släkte orcher, Uruk-Haier, som klarar av att vara ute i solen. Uruk-Haierna är också större än den vanliga orchen.

I den fjärran forntiden, långt innan Sauron blev mörkrets herre i Midgård var han tjänare åt en ännu mäktigare ond ande, Melkor -senare kallad Morgoth av alverna. Melkor fångade in alver och i sitt fäste Angband kastade han ned dem i Utumnos hålor där de torterades och förvreds till de varelser som kom att kallas orcher. Melkor var nämligen oförmögen att själv skapa något. Han kunde bara förvrida sånt som redan skapats av de andra, mäktigare andarna.

Uruk-haierna var orcher som Sauron förädlade. De var större och starkare än vanliga orcher och var inte rädda för solen. Trollkarlen Saruman odlade fram sina egna uruk-haier, som sades vara ännu mäktigare. Enten Lavskägge spekulerade i om Saruman kan ha blandat orcher med människor för att få fram en ännu starkare ras.

I Tolkiens första bok om Sagan om Ringen-världen, "Bilbo", finns orcherna med som "goblins" ("vättar" på svenska). Dessa figurer tjänar inte Sauron utan lever med egna ledare inuti bergen. I första Sagan om Ringen-filmen skiljer man på orcher ("orcs"), som följer Sauron och goblins, som lever för sig inuti det gamla dvärgriket Moria.

Mvh / Richard


Hej!

För kanske några månader sedan såg jag en film där det handlade om Godzilla som lade flera tusentals ägg i en stor byggnad med många våningar. Jag undrar liksom om Godzilla var en Gigantosaurus? Det vore tacksamt också om du skrev eller tipsade något om detta så kallade odjur.

Mvh Amanda

/ Amanda, 13 år från Sverige, Ljungby

Hej, Amanda!

Du såg den amerikanska "Godzilla" från 1998. Den filmen bygger på en låååång serie japanska filmer (hitills 28 stycken). När filmbolaget TriStar Pictures gjorde den amerikanska Godzilla ändrade de en hel del på figuren. Bland annat att han/hon är tvåkönad och lägger ägg.

Den första Godzilla-filmen gjordes 1954 i Japan av filmbolaget Toho. Men den köptes sedan upp av ett amerikanskt filmbolag, som lade in engelska röster och scener med amerikanska skådespelare. Det var denna version som först spreds över världen. Nu är det ganska lätt att hitta den första, japanska versionen på DVD.

Den japanska Godzilla är en radioaktiv jättedinosaurie (över 100 meter lång) som sprutar eld och lever i havet. Han kliver upp på land för att suga i sig energi från kärnkraftverk och elverk. När han gör det trampar han ibland ner hela städer och folk måste fly för sina liv. I nästan alla av Godzillas filmer dyker det upp andra, onda monster som Godzilla slåss mot. Ibland har han hjälp av andra, goda monster. Enligt "Godzilla vs King Ghidorah" (1991) är Godzilla en sorts köttätande dinosaurie (inte nödvändigtvis en T-rex) som muterat efter att ha utsatts för radioaktiv strålning. Han kallas bara "Godzillasaurus".

I Japan kallas Godzilla för Gojira, vilket sägs vara en blandning av gorilla och Kujira (val på japanska).

Det sägs att en ny Godzillarulle kommer 2014. Då är det 60 år sen första Godzillafilmen. Än så länge kommer Godzilla att kämpa mot en ny version av ett gammalt monster, Hedorah, "The Smog Monster", som skapats av miljöförstöringen på jorden.

Mvh / Richard


Ursäkna mig. Jag menade filmen: "The Monster Squad" men kom ihåg fel.

/ Robert Wibeck, 12 år från Mölndal

Hej, Robert!

Ha, ha! det är helt OK. En viss skillnad, dock. "The Monster Squad" är en film från 1987, som handlar om ett gäng monsterintresserade ungar. De får snart händerna fulla med ett helt gäng monster som dyker upp i deras stad, nämligen Dracula, Frankensteins monster, varulven, mumien och fiskmannen (egentligen menad att vara "Skräcken i Svarta lagunen"). De får hjälp att bekämpa varelserna i form av en äldre granne (som de först är rädda för) och till slut vampyrjägaren van Helsing, som dyker upp i en tidsvirvel från 1800-talet. Frankensteins monster vänder sig också mot de andra monstren och är en sorts hjälte i filmen.
Senare gjordes en TV-serie efter filmen.

Alla monstrens utseende byggde svagt på hur de gestaltats i filmbolaget Universals klassiska filmer från 1930, 40 och 50-talen. Han som gjorde alla monstrens masker var Stan Winston, som också gjort Predator-monstret, effekterna till Terminator-filmerna, dinos till Jurassic Park och mycket mer.

Bästa scenen i filmen är när ungarna förstår att deras äldre läskiga granne inte är så farlig, utan faktiskt kan en del om Dracula och andra varelser. "Du verkar veta en hel del om monster" säger en av ungarna. "Jag vet allt om monster", säger mannen när han stänger sin dörr. Då ser man att han har ett nummer tatuerat på armen. Han har alltså varit fånge i nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget. Han vet alltså verkligen allt om monster.

Mvh / Richard


Hej !

Jag skulle vilja veta en massa om drakar !

Tack sa mycket,

Jayvon och min mamma ;)

/ Jayvon, 7 år från London

Hej, Jayvon!

Om du går in på vårt ämne om naturväsen och klickar på kantarellen, den tredje svampen längst ner, så hittar du en massa fakta om drakar:

http://www.ungafakta.se/naturvasen/

Mvh / Richard


Du Richard vet du varför så många är rädda för clowner

/ OX

Hej, OX!

Det är en bra fråga. Det kanske har att göra med att clowner är maskerade och så överdrivet sminkade. Deras ansikten är liksom en förvrängd version av ett människoansikte. Clownskräck har faktiskt ett vetenskapligt namn -Coulrofobi.

Mvh / Richard


Snälla Richard kan du ha med orcher i monsterklubben nå'n gång snälla!

/ OX, 8 år

Hej, OX!

Vi får väl se. Det är möjligt att vi kan göra något om J R R Tolkiens olika monster.

Mvh / Richard


Här är några saker jag vill veta lite mer om:

Nandibjörnen

Filmen "monster Squid"

Vilken skräckfilm som anses vara den läskigaste och den skräckfilm som anses vara den minst skrämmande.

/ Robert Wibeck, 12 år från Mölndal

Hej, Robert!

Nandibjörnen är ett hittills okänd djur från Afrika. Nandifolket i Kenya talar om den (de kallar den "Kerit") och berättar att den är ett jättestort djur som äter upp hjärnan på folk. Det finns inga idag levande björnar i Afrika, men det har funnits i urtiden. De som forskar kring okända djur gissar att det egentligen handlar om en sorts stor hyena.

"Monster Squid" känner jag tyvärr inte till, men det finns andra filmer som handlar om jättebläckfiskar, t ex "Octopus" "Dödens tentakler" och "The Beast". Kanske detta är ett alternativt namn på nån av dem?

Det finns nog ingen skräckfilm som man röstat fram som den läskigaste, men det finns ju många som passar in i en sån lista.

De minst skrämmande skräckfilmerna är nog de som är gjorda av regissören Edward D Wood Jr, ofta kallad världens sämste filmmakare.

Mvh / Richard


Hej Richard! Jag har ett tips2! 1.Till monsterklubben varför inte skaffa pyssel 2.Ni kan ha sagan om ringen i nästa monsterklubben t e.x balrog uruk-haier Fellbeasts=såna som naz-goul,s rider på Och Grotttroll och goblin,s och olifanter Var det bra tips? Mvh/ joel

/ Uruk-haien, 10 år från gammel sträng

Hej, Uruk-haien!

Pyssel är ju en bra idé, fast vi har redan lite monsterpyssel på Unga Faktas vanliga pyssel- och spelsidor.

Det är också en bra idé att ta upp Tolkiens monster-rika värld. Jag måste bara kolla upp så att man inte bryter mot äganderätts-bestämmelser och sånt. Knepiga grejer, det där.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB