Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Jag var och kollade runt på wikipedia här en dag och upptäckte att det visst skulle finnas ett sjöodjur i Torne träsk, men jag har letat på google och inte hittat något om det. Så då tänkte jag att kanske du vet något om det?

Tack på förhand!

/ Oscar, 13 år från Gällivare

Hej, Oscar!

På 1970 och 1980-talen såg folk ett mystiskt föremål i Torne träsks vatten. Som man uppfattade det var det en mörk puckel eller rygg som dök upp ur vattnet. Jag tror inte att man döpte "monstret" till något och jag har inte hört av något mer kring Torne Träsk sedan 80-talet.

Mvh / Richard


Hej!
Jag undrar om du mågonsin har sett, eller åtminstone fått en liten glimt av något övernaturligt väsen/monster.

/ Emer, 9 år från Stocholm

Hej, Emer!

Jag tror inte jag har mött något övernaturligt väsen, fast jag känner folk som är säkra på att de gjort det. När jag var liten träffade jag min morfar någon vecka efter att han dött. Men det var en trevlig upplevelse och jag vet inte om han var ett sorts spöke eller om jag bara inbillade mig.

Mvh / Richard


Var levde Minotauros.

/ Erik Kling, 11 år från sjövik

Hej, Erik!

Minotauros var instängd i en jättelik labyrint på ön Kreta i Medelhavet, där han matades med unga människor från staden Aten. Han blev aldrig utsläppt och dödades så småningom av hjälten Teseus.

Mvh / Richard


Vad skulle du helst vara varulv eller vampyr?

/ Kasedy, 17 år

Hej, Kasedy!

Inget vidare val något av dem. Jag får nog säga varulv, eftersom man kan bli botad.

Mvh / Richard


Hej!

Det gick en tv-serie för flera år sedan som handlade om greksik mytologi. Jag tror iaf att det var en tv-serie... SVT, om jag inte missminner mig helt. Den påminde lite om The Storyteller, om du känner till den. Det var berättelser om Orfeus och Eurydike, om Minatauren, om Oedipus... Jag skulle så gärna vilja få tag på den, men minns inte namnet... Chansar på att du kanske kan hjälpa. :-)

/ Camilla, 28 år från Göteborg

Hej, Camilla!

etta är en av mina favoriter också! Det här är faktiskt andra säsongen av "The Storyteller", som hette "The Storyteller: Greek Myths". Det var fortfarande samma upplägg med en pratande hund och en berättare, här Michael Gambon istället för John Hurt från första säsongen. Bägge säsongerna finns på DVD, dock ej svensktextat.
Du kan hitta "The Storyteller: Greek Myths" på följande ställen:

89 kr : http://www.onoff.com/online/se/inet.nsf/vProd/001-5508204?opendocument

99 kr : http://www.dvd.se/asp/base.asp?Page=Box&artikelnr=5508204

119 kr : http://www.discshop.se/shop/ds_produkt.php?ref=&id=44426&gclid=CL3VnMmkh5MCFQEHuwod2j31iA

119 kr : http://www.sfbok.se/asp/artikel.asp?VolumeID=51726

139 kr : http://www.cdon.com/main.phtml?navroot=902&nav=941&nav_genre=941&page=product&prod=519784&tduid=b641b91f7e0b8ee88bad52fcd26ebe88

Mvh / Richard


vadär en gast för något

/ anna

Hej, Anna!

En gast är en osalig ande, det vill säga ett spöke som irrar omkring på Jorden på grund av någon orättvisa som den gjort. Tills den (eller någon annan) har ställt allt till rätta kan denna ande aldrig få frid. Gastar ser oftast hemska ut. I svensk folktro ser de ut som skelett med brinnande ögon.

Mvh / Richard


Hej!
Jag håller på att skriva en bok om en man som blir vampyr. Men jag vet inte hur han ska bli det, kanske någon kraftig sprägning där han dör, men sedan vaknar upp och är en vampyr? Går det? Vad tycker du?
Sen vill jag veta hur en vampyr får en själ? Det har man sett på tv, Angel-serierna.

Behöver verkligen hjälp med boken...

/Domino

/ Domino, 18 år från Tumba

Hej, Domino!

Det är ju faktiskt så att du kan helt bestämma reglerna för hur dina vampyrer beter sig. Fundera ut ett eget sätt för vampyren att få en själ, hur han kanske måste uppoffra sig, något han måste göra eller liknande.

Samma sak med hur man blir vampyr. Det är ju inte säkert att vampyren först får veta hur han / hon blivit vampyr. Att ta reda på det kan ju bli en viktig del av handlingen.

Kolla runt lite på vårt vampyrämne här på Unga Fakta, så kanske du får lite ideer om hur just dina vampyrer ska vara.

Mvh / Richard


Finns det något monster som är snällt?

Och vad gör man för att vara helt säker för att inte bli överfallen av ett monster?


Från Tyra

/ Tyra Levin, 10 år från Visby

Hej, Tyra!

Två snälla monster som jag gillar är Hellboy och hans vän Abe Sapien. De finns både som serietidning och på film.

Som tur är finns det inga monster på riktigt, så du har inget att oroa dig för. Men i folktron brukar silver eller stål skydda mot olika sorters monster.

Mvh / Richard


Hejsan.
Några frågor.
1. Varför är vampyrer och varulvar fiender?
2.Hur ser man att någon är en varulv?
3. Vilket monster av alla som finns skulle du vilja fanns på riktigt?

Tack på förhand!
//Rebecka

/ Rebecka, 14 år från Helsingborg

Hej, Rebecka!

1. Det har bara blivit så i olika historier. De är inte fiender i folktron. Vampyrer uppfattas ofta som mer eller mindre onda varelser, som ofta njuter av dödandet. Varulvar är ju till hälften människor, som oftast inte vill förvandlas till ett monster. Därför har varulven "utsetts" till att vara ett ädlare monster än vampyren och hjälten i konflikten mellan de bägge varelserna.

2. Varulven har ofta sammanvuxna ögonbryn.

3. Det hade varit kul om det visade sig om varelser som Bigfoot, Loch Ness-odjuret eller Storsjöodjuret fanns på riktigt, och faktiskt var okända djur eller djur man trott varit utdöda.

Mvh / Richard


Vilket monster i Godzilla filmerna skulle du vilja ha som husdjur?

Vilka är dom fem bästa skräckfilmerna enligt dig?

Samlade du på något när du var liten?

Hur gammal är du?

/ Kristoffer, 14 år från Alingasås

Hej, Kristoffer!

Heh! Jag skulle nog inte vilja ha något av Godzillamonstren som husdjur. Men om jag är tvungen att välja skulle det väl bli Godzilla junior. Han är "bara" 100 meter hög.

Fem bästa skräckfilmerna: Det här är ju bara personliga favoriter -"The Thing", "Alien", "Huset som Gud glömde", "Terror på Elm Street" och "Hajen".

När jag var liten samlade jag på fossiler.

I år är jag 34.

Mvh / Richard


Vilket är det största monstret?

/ Magnus Malmgren, 12 år från stockholm

Hej, Magnus!

Det där är lite svårt att säga, men jag skulle gissa på urdraken Tiamat. Hon var så stor att guden Marduk, efter att ha dödat henne, klöv henne på mitten och gjorde himlen av ena halvan och jorden av den andra. Då är man ganska stor!

Mvh / Richard


finns det vampyrer som dör av hög ålder? och lever varulvar förevigt?

/ Mixi, 14 år från norrkköping

Hej, Mixi!

Det verkar inte som om vampyrer kan dö av hög ålder. De blir bara svaga av blodbrist och i många historier från böcker och film hamnar de i en sorts koma.

Varulvar brukar åldras som vanliga människor. I några historier åldras de långsammare, eller blir till och med yngre när de blivit varulvar.

Mvh / Richard


Finns det något spöke eller monster som du själv har hittat på?

/ Annie Wehlin, 10 år från Ljungby

Hej, Annie!

Jag har hittat på flera stycken till lite olika historier och filmer jag gjort själv. De flesta hoppas jag är ganska läskiga. Det är kul att hitta på monster -prova gärna själv!

Mvh / Richard


okej det här har inget med moster och göra men jag måste bara fråga!!! var det du som skapade monsterklubben??? ju en sak till tror du på alla monster och myter??

/ viktorija, 12 år från sverige

Hej, Viktorija!

Japp, det är jag som ligger bakom monsterklubben. Jag tycker det är kul med monster men jag tror inte att det finns några.

Mvh / Richard


har du sett en varrulv?

/ max, 10 år från nora

Hej, Max!

Som tur är har jag bara sett varulvar på film.

Mvh / Richard


Hejsan.
Har några frågor till dig:
1. Tror du på spöken?
2. Varför förvandlas varulvar just vid fullmåne?
3. Vet du någon bra bok med spökhistorier som det ligger lite sanning i?
4. Kan du rekommendera någon skräckfilm som är realistisk och inte så läskig?

Tack på förhand! Hoppas du inte blir biten av några vampyrer :P

//Rebecka

/ Rebecka, 14 år från Skåne Helsingborg

Hej, Rebecka!

1. Jag tror på att anden eller själen kan leva vidare och att vi när vi dör går vidare till en annan del av universum. Men sånt finns det ju inga bevis för som vetenskapen erkänner.

2. Vargar och hundar ylar ofta vid fullmånen, eftersom de kan bli oroliga då. Men även människor påverkas av fullmånen och kan ha svårt att sova. De här två fenomenen kombineras i sagorna om varulvar. Månen har alltid varit laddad med symboler och magi i folktron.

3. Det finns flera böcker som tar upp spökerier som fenomen. De handlar alltså om människor som upplevt saker som uppfattas som övernaturliga. Sök efter övernaturliga fenomen på biblioteket. En sådan bok är "Berömda spökerier" från bokserien "Det oförklarliga" (bokförlaget Bokorama). Den här bokserien brukar gå att hitta på många bibliotek.

4. Det är nog lättare att hitta otäcka, otroliga filmer! Det finns ju stillsamma skräckisar som visserligen är otäcka med jämna mellanrum, men som inte bara innehåller blod och slem. Två exempel på sådana filmer tycker jag är "Sjätte sinnet" och "Dead Zone".

Hoppas du också går vampyr-fri ;-)

Mvh / Richard


Hej Richard !
jag undrar om du någon gång har hört något spöke eller om du kanske tror att du har hört ett spöke ?
jag tror att jag har hört något spöke nån gång.

/ Niclas , 11 år från Göteborg

Hej, Niclas!

Jag har varit med om konstiga upplevelser där jag inte vetat vart ljudet kommit ifrån. Men jag tror inte att det har varit spöken som varit i farten. Jag vet nog inte hur ett spöke låter.

Mvh / Richard


hej jag är rädd varje dag på natten hör jag ett spöke inne hos mamma ok pappas rum det låter ah ah ah vad ska jag göra ??

/ Alfons, 4 år från halmsta

Hej, Alfons!

Det finns så mycket som låter i ett hus om natten. Till exempel ventilationen, som byter luft inne i ett hus eller en lägenhet. Den kan pusta och susa som en människas suckanden. Så jag tycker inte du ska vara rädd för konstiga ljud på natten. För de är inte så konstiga egentligen.

Mvh / Richard


Hej Richard !! jag har en fråga till dig. Tror du att du har ett hemsökt hus ? jag tror att jag har det , för varje natt hör jag något på vinden,det är ganska läskigt i bland och jag brukar vakna på natten av att det låtar något på vinden.vad tycker du jag ska göra ??

/ Niclas, 11 år från Göteborg

Hej, Niclas!

Nä, jag tror inte att jag bor i ett hemskt hus, fast jag bor i ett hus som låter mycket ibland. Särskilt på natten då varken TV, radio eller andra maskiner är på. Då hörs ljuden extra mycket. Jag är säker på att det som låter i ditt hus är när olika material i husets stomme sväller eller krymper efter hur temperaturen växlar. Det blir ju alltid svalare om natten och ibland är det riktigt kallt. Det påverkar hus på det sättet. Så du har inget att oroa dig för.

Mvh / Richard


vad kommer frankeinstain monstret ifrån??
finns det någon film med han??

/ anton, 11 år från halmstad

Hej, Anton!

Frankenstein-monstret är ett av de riktigt klassiska monstren. Bara Dracula har varit med i fler filmer än honom. Frankenstein-monstret föddes i en roman som skrevs av Mary Shelley när hon bara var 18 år. Boken "Frankenstein" kom ut redan år 1818 och berättar om hur medicin-studenten Victor Frankenstein gör en konstgjord människa (troligen av bitar från lik, men det förklaras aldrig). När han lyckats ge varelsen liv (hur förklaras aldrig heller) blir Frankenstein skrämd av sin skapelse som han tycker ser hemsk ut. Han lämnar varelsen i laboratoriet och flyr därifrån. Varelsen tar sig ut själv, men människorna blir rädda för honom och kallar honom "monster". Frankenstein möter inte sin skapelse förrän långt senare. Då har varelsen lärt sig tala och vill hämnas på Frankenstein för att han blivit övergiven. Frankenstein går med på att bygga en konstgjord kvinna om monstret ger sig av med henne för att leva i Sydamerikas djungler. Men Frankenstein bryter sitt löfte och monstret börja döda medlemmar av Frankensteins familj som hämnd. De bägge jagar varandra över jordklotet, tills de möts på Nordpolen då Frankenstein dör och monstret försvinner på ett isflak, med löftet om att ta livet av sig.

Sedan boken har det kommit många filmer och monstret har haft en egen serietidning i USA, där han bland annat möter Dracula, men också hjältar som Spider Man. Den mest kända filmen är nog "Frankenstein" från 1931, med Boris Karloff som monstret. Just den filmen har en annan handling än boken, men det har också kommit filmer som är trogna bokens handling. Min favorit-Frankensteinfilm är "Frankensteins brud" från 1935.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB