Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej, jag vet inte exakt om jag har kommit rätt men jag vet inte vem jag ska fråga annars för mamma är ingen dinosaurie-expert som mig.

Finns det någon tvåbent dinosaurie som har en krage som ceratopsierna?
Om det finns, vilket det kanske inte finns, kan du berätta lite om den eller någon sida som har fakta och bilder om den sortens dinosaurie?

Psittacosaurus har tydligen en liten krage och går på två ben men jag tänker på en lite större krage.

Tacksam för svar! :)

/ Amanda, 13 år från Sverige

Hej, Amanda!

Det är helt OK att ställa dinofrågor till mig :)
Psittacosaurus är den enda tvåbenta kragbärande dinon jag känner till. De tvåbenta dinosaurier med olika utsmyckningar på huvudet använde dessa på andra sätt än ceratopsierna, t ex för att uppvakta honor, att förhöja ljudet på läten de gjorde eller för att stångas. Ceratopsiernas krage utvecklades (troligen) för att skydda nacken mot bett från rovdjur. Det var ett effektivt knep, men kragen gjorde också huvudet tyngre, eftersom den stack ut från skallen och vägde över mot ryggen. De fyrbenta ceratopsierna verkar ha haft kraftiga nackmuskler för att klara av detta. Det kanske helt enkelt inte funkade med detta otympliga skydd på tvåbenta djur?

Mvh / Richard


Hej igen Richard!

Jag skulle vilja att du beskriver lite mer exakt hur man gör för att hitta enhörningar...
Och jag vill gärna veta lite extra om enhörningar, :)

(Skulle du kunna rita en Enhörning åt mig?)

Tack o hej! :D

/ Robin, 13 år från Östersund

Hej, Robin!

Jag tror du ska kolla in vårt faktaämne "Naturväsen", för där står det en del om enhörningar:

http://www.ungafakta.se/naturvasen/

Klicka på den blåa flugsvampen, så kommer du till sidan om enhörningar.
Tyvärr kan jag inte skicka dig några bilder här på Panelen, men om du kollar in våra färgläggningsbilder på "Pyssel", så kommer du att hitta åtminstone två enhörningar jag ritat :)

Mvh / Richard


Hej Richard///////////////////////////////

I amerika på en kanal som heter TNT varje lördag kväll kl.20.00- morgonen så gick det en show som heter MonsterVision som visar monster filmer. Jag tror det var på 90 talet men 1995 så kom monstevision tillbaka efter en lång vila med skräckfilmer som terror på elm street, fredag den 13de och djurskräckisar och godzilla filmer med Joe bob som håller det. Det låter as grymt men gick MonsterVision i svergie??? och i så fall såg du på det?

/ Kristoffer Östfelt, 14 år från spångsholm

Hej, Kristoffer!

Nej, jag har aldrig sett MonsterVision, med det har funnits många liknande TV-shower USA. De går ofta sent på kvällen och visar gamla B-filmer.

Mvh / Richard


Hej Richard,jag har ställt denna fråga förut,men du har inte svarat :(
jo,när jag var med min familj hos pappas kompisar så var vi där till typ 12 på natten,och när vi skulle hem så åkte vi på en väg,på ena sidan var det ett stängsel och ett litet snår eller skog,och det konstiga med det var att det var hästar,som var vita och LYSTE,och dom hade typ spjut i pannan,mamma och pappa såg inte dom,men det gjorde jag och min bror (inte säker på att han såg dom så bra)
jo,min fråga är,kan det ha varit enhörningar?

// MVH Amelia

/ Amelia, 12 år från Södermanland

Hej, Amelia!

Antingen har jag missat denna frågan eller har den ramlat bort på nåt sätt, för jag brukar svara på alla frågor som inte är rent skoj.

Det låter som en konstig upplevelse och jag har aldrig hört talas om någon som sett enhörningar någon annanstans i världen. Men jag vet en tjej som, i sällskap med några andra, såg en flygande orm över Öland för några år sen, så visst finns det de som sett konstigheter.

Jag kan inte förklara det som hände dig. Du får själv fundera på vad upplevelsen betyder för dig.

Mvh / Richard


i min förra fråga frågade jag om grievous, vet du vilken serie tidning det var med i, det du berättade och vilket nummer?

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Jag kommer faktiskt inte ihåg! Antingen var det "Star Wars: Visionaries" med "The Eyes of Revolution", eller också var det "Star Wars: Obsession". Dessa är amerikanska tidningar och jag vet inte hur mycket ur dem som publicerats i Sverige.

Mvh / Richard


Har du hört talas om mer om mantekora, yara-ma-yha-who, hawuahua, kraftkarl, bonnacon och bergvätte.
Ifall du vet säg lite fakta om dem.

/ sam aziminejad, 10 år från ystad

Hej, Sam!

Mantikoren är ett gammalt och ganska känt monster. Den verkar ha kommit till i Asien och ser ut som ett lejon med människoansikte och skorpionstjärt. Ibland slutar skorpionstjärten i en spikklubba som kan skjuta iväg giftiga taggar.

Yara-ma-yha-who är ett lustigt monster från den australiska urbefolkningens mytologi. Den sägs se ut som en luden liten röd gubbe och hänger uppochned i benen från ett träd. När någon går under trädet hugger den tag i offret och suger blod från sina fingertoppar.

Hawuahua har jag tyvärr aldrig hört talas om.

En kraftkarl är en ovanligt stark och uthållig man. Det är ett gammalt uttryck som nog nästan aldrig används nuförtiden.

Bonnaconen är ett lustigt påhittat djur, som man ibland kan se i medeltida heraldiska sköldar. Den sägs likna en tjur eller en häst och har snurrade horn. Den släpper så kraftiga fisar att den bränner upp landet flera kilometer bakom sig.

Bergvätten har jag heller aldrig hört talas om. Det låter som en figur ur moderna rollspel. En vätte är ju en liten människolik figur ur svensk folktro. Men i den gamla svenska översättningen av J R R Tolkiens "The Hobbit" kallas goblins (senare orcher) för "vättar". Dessa vättar bor inuti Dimmiga bergen, så de skulle man nog kunna kalla "bergvättar".

Mvh / Richard


Hej igen, Richard!

När man går in på ämnet "Drakar" på "Naturväsen"-avdelningen så nämns en viss "Kung Markatta". Skulle detta kunna vara den indiska apkungen Hanuman?

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Nej, kung markatta (från Kina) och Hanuman är två olika figurer, men de delar många likheter, som otrolig styrka, stor kampförmåga och ett spjuveraktigt lynne.

Mvh / Richard


Hej Richard! Jag har två saker jag skulle vilja ta upp:

För det första: Jag såg att du svarade på en fråga om en typ av vampyr som lever i Klippiga Bergen, som suger blod genom människors öron med sin näsa. Du refererade till den som "Mosquito Man", Myggmannen. Jag har en bok hemma som heter "Spöken och andra läskigheter", som handlar om spöken, häxor, vampyrer och varulvar. Även fast boken är avsedd för barn mellan 7 och 10 år innehåller den en hel del intressanta fakta om dessa olika "monster". Hur som helst, kallar boken Myggmannen för "Näsvampyren". Man kan även läsa om Pensionärsvampyren, Krokvampyren och Nagelvampyren. Låter det intressant? Kolla gärna in boken på något bibliotek i närheten av där du bor.

För det andra: Jag såg även att du besvarade en fråga om Qyamen jai Sheelal, det vill säga Grievous. Det skulle vara roligt om du kunde få ihop något pyssel till Star Wars någon gång, typ en ritskola där man får lära sig teckna karaktärer, varelser och fordon från episod 1-6, och kanske även The Clone Wars-tv-serien. Du är ju så himla bra på att teckna, så att rita figurer från Star Wars borde väl inte vara något större problem, hoppas jag!

P.S: Jag är fullt medveten om att du förmodligen måste kolla upp med äganderätt och sånt.

/ Simon Hellqvist, 11 år från Vittaryd, Ljungby

Hej, Simon!

Jag har nog bläddrat i den boken bara häromdagen! Ska se om jag kan få tag på den igen. Tack för tipset!

Jag kan säga direkt: Vi kommer tyvärr aldrig att kunna ha med något om Star Wars på Unga Fakta. Rättigheterna är stenhårda och det är jättedyrt att hyra dem. Kul att du gillar mina teckningar :)

Mvh / Richard


Jag har några frågor om monster.. Om man vill träffa en Enhörning, hur hittar man den?
Och....
Om man skulle vilja bli en varulv, hur gör man då? owo

/ Robin, 13 år från Östersund

Hej, Robin!

Det finns en störtsäker medeltida metod för att locka fram enhörningar: Man går ut i skogen tillsammans med en tjej som är oskuld, alltså en kvinna som inte haft sex. Hon är en symbol för renhet och enhörningen, som annars är ett vildsint livsfarligt djur, lägger sitt huvud i hennes knä för att vila. Vanligen hoppade sedan en riddare fram och dödade enhörningen för att få tag på hornet, som hade alla möjliga magiska egenskaper.

Det berättas i många sägner om hur man kan göra ett bälte av vargskinn, som sedan ska ge en makten att bli varulv när man själv vill. Riktigt hur det går till att göra detta bälte finns det dåligt med detaljer om. Man lär också bli varulv om man äter kött av ett får som dödats av en varg, eller dricker vatten ur ett varg-fotspår.

Mvh / Richard


Hej! Det råkar vara så att jag är monster expert. Hur får man jobb här? Alltså, att få svara på monster frågor? Jag vill inte sno ditt jobb, men om du inte svarar är jag rädd att du tror det!

/ Harry Smith, monster expert

Hej, Harry!

Just nu behövs det inga fler monsterexperter på Unga Fakta, men om jag beslutar mig för att lägga av, så får jag väl rekommendera dig som min efterträdare.

Mvh / Richard


Min faster bor också i ett hus i lilla edet! En natt när hon skulle gå och dricka vatten, såg hon en ful gammal dam i en kort kjol och en bh. Hon höll i en bild av min faster som hon sedan rev i bitar medans hon skrattade.
Hon blev så rädd att hon ringde polisen.
När polisen kom hittade dom inte heller något i huset! Historien är lik den som skrev innans.

Min moster sa att det liknade en föredetta vännina till henne som hon bråkat med några dar innan vänninan dött i en bilolycka. Bilen kördes av min fasters pojkvän (detta hände när min faster var 19) så¨vänninans kompisar trodde min faster sagt åt honom att döda henne. Det kanske vänninan också trodde.

Kan detta vara ett spöke då?

/ Hjälp

Hej, Hjälp!

Som jag sagt alla tidigare gånger: Ingen aning! Men det var en spännande historia.

Mvh / Richard


hej! jag är rädd för monster! är du det? / stina

/ stina, 9 år från svergie

Hej, Stina!

Nej, jag är inte rädd för monster. Jag har egentligen aldrig varit det -jag har alltid tyckt om monster.

Mvh / Richard


Hej!

Min moster bor i ett hus i lilla edet, en natt när hon skulle gå på toa, såg hon en vit gammal dam i ett långt nattlinne. hon höll i en vigselring som hon sedan knäckte som om det var en tändsticka.
Hon tror att hon bröt av ringen för att dagen innan så hade hon och hennes man bråkat, och då kanske damen ville att de skulle skilja sig!
Dagen efter ringde hon ett medium som undersökte huset, men då sa hon att det var helt tomt och att inga spöken fanns där!

Vad tror du? skulle det kunna vara ett spöke?

//Ellen

/ Ellen, 12 år

Hej, Ellen!

Det låter ju som en riktig spökupplevelse! Men många medier och de som forskar i det övernaturliga pratar också om att en plats kan innehålla "minnen", alltså rörliga bilder från det förflutna som vissa människor kan se ibland. Man kan också höra ljud. Då handlar det inte om några andar. Det kanske var något sånt din moster upplevde?

Mvh / Richard


Jag håller på att skriva en berättelse om monster, som jag hittar på. Så jag undrar, finns det redan ett monster som är 3 meter högt, har tre ben och tre ögon?

/ Julia

Hej, Julia!

Nej, just nu kan jag inte komma på nåt sånt monster. Så gratulerar -du har hittat på ett nytt monster!

Mvh / Richard


Hejsan! Jag undrar om zombies finns på riktgit och om dom skulle kunna komma på riktigt.
Jag skulle jätte gärna vilja se filmen Zombieland Men hittar den ingenstans kan du skicka en länk där man kan kolla/ladda ner? Och jag vill gärna se en typ Skodis från zombieland utsminkad till zombie!
Skulle vara grymt coolt.
Jag vill gärna gärna gärna se zombieland. Men vart finns den? :-)

Mvh Linus

/ Linus, 11 år från Fredriksberg

Hej, Linus!

Nej, zombies som de ser ut på film finns inte på riktigt. Det sägs att det i Karibien finns eller har funnits zombies, som egentligen är människor som blivit förgiftade och fått hjärnskador. Detta har väl aldrig riktigt blivit bevisat. det finns i varje fall inga zombies som går omkring och äter folk.

Filmen "Zombieland" är ju en ganska vanlig skräckfilm och jag skulle tro att du kan hitta den där man hyr ut dvd-filmer. Om inte, kan de säkert ta hem den åt dig. Har du också kollat med cdon.com och ginza.se?

Mvh / Richard


Hej, jag heter också Richard! Jag undrar vilket monster som har flest ögon.

/ Richard

Hej, Richard!

Jag tror att jätten Argos från grekisk mytologi har flest ögon. Sagan berättar att Argos kropp var täckt av hundra ögon. Han användes som en pålitlig vaktpost, eftersom alla ögonen inte sov samtidigt. Det finns också en demon, Obizuth, som sägs bestå av bara ögon.

Mvh / Richard


Vad heter den där vampyren som suger blod ur sina offers öron genom sin egen näsa?
jag har varit kollat i hela ungafaktas vampyrsida men kan inte: hitta den!

MVH Vahe :)

/ Vahe, 11 år från Stockholm/Sweden

Hej, Vahe!

Vi omnämner denna vampyr bara som "från Klippiga bergen". Den kallas ofta "Mosquito Man" ("myggmannen"), eftersom den har en lång spetsig näsa och suger ut blod, eller ibland hela hjärnan, ur sitt offers öra.

Mvh / Richard


vad betyder dinohyus jag gissar på förskräcklig/skräck gris men jag är inte säker

är qymaen jai shelal eller hur det stavas och grievous samma person?

hur lång blev de största ortoceraserna?

eurypterida, är de besläktade med hexapoda, crustasea ellar arachnida, eller nogot annat
(jag kan ha stavat fel)

allosaurus. det fins så många olika storlekar, och jag vet inte vilka man ska lita på, det finns alt från 7,5m, 8m, 10m, 11m, 11,5m, 12m, 12,5m ochnästan13meter, vilket ska man lita på?
visserligen vet jag att det finns olika sorter.

jag har hört att på area 51 gjorde man kloner av dvärgar för att de skulle likna utomjordingar vet du om det stämmer, visserligen vet jag inte om area 51 finns på riktigt men jag är rätt säker på att det finns någon typ av stort lager som är militärt som kallas area 51.

mvh:

/ sebvir, 15 år från lund

Hej, Sebvir!

Dinohyus betyder fruktansvärd gris eller skräckgris. Dinohyus heter förresten Daeodon nuförtiden.

Från början var general Grievous general Qymaen jai Sheelal. Han sprängdes i luften av greve Dooku, som sedan håller honom vid liv genom att använda kraften, tills en ny mekanisk kropp har byggts. Detta berättas i en Star Wars-serietidning.

Tänker du på ortoceratiterna? De längsta kallades endoceratiderna och kunde bli uppåt tio meter långa.

Euryptidera, eller havsskorpionerna, tillhör ett släkte leddjur som nu är utdöda. Men de är släkt med nutida dolksvansar, havsspindlar och spindeldjur.

Det är sant att det finns flera arter av Allosaurus och de är olika stora. Numera tror man att de största allosaurierna kunde bli upp till ca 12 m.

Det finns många vilda historier om vad som händer på Area 51 och jag tycker att man ska ta dem alla med en stor nypa salt.

Mvh / Richard

Hej , richard kan vi ha bionicle i tävling i ungafakta??? kan vi och så göra ätt ämne om lego t:ex lego city lego atlantis allt möjligt lego bionicle hero factory mvh/joel

/ joel, 10 år från karda nui

Hej, Joel!

Vi kommer nog aldrig att göra ett helt ämne om Lego, tyvärr. Sen får vi se vad det blir för några tävlingar i framtiden.

Mvh / Richard


jag kanske har kommit till helt fel person men jag undrar vad det är för skillnad mellan hadrosaurierna parasaurolophus och charonosaurus?

själ tror jag att paleontologerna har hittat två av samma dinosaurier och trott att det är två olika eftersom den ena är 13 m och den andra 10 m och att man hittat charonosaurus i kina och parasaurolophus i USA.

MVH Vahe (:

/ Vahe , 11 år från Stockholm/Sweden

Hej, Vahe!

Du får gärna ställa dinofrågor till mig, för jag har varit intresserad av paleontologi sen jag var fyra år gammal.
Än så länge verkar det som om charonosaurus är en separat art, men det visar ju sig ibland att två arter i själva verket är samma djur. Charonosaurus är väldigt lik parasaurolophus och enda skillnaden är väl storleken och att den hittats i Kina.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB