Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


Hej, Richard!

Om alla onda monster, som vampyrer, troll och varulvar, fanns på riktigt, tror du att de skulle slåss mot varandra då?

/ Elvira Axén, 12 år från Uppsala

Hej, Elvira!

De skulle de säkert. Vi människor kan ju inte hålla sams. Det finns flera filmer och berättelser som handlar om detta. I filmen "Van Helsing" är vampyrer och varulvar dödsfiender. I filmerna "Underworld" och "Underworld: Evolution" får man veta att vampyrer och varulvar krigat med varandra sedan medeltiden. TV-serien "Vampire: The Masquerade" (som bygger på böcker och ett spel) handlar om flera olika vampyrklaner som ständigt bråkar med varandra.

Mvh / Richard


Hejsan Richard!

Jag har en fråga: Vad är en sfinx för något?

/ Haris Hodzic, 10 år från Ljungby

Hej, Haris!

En sfinx är ett monster från grekisk och egyptisk mytologi, men den dyker upp i andra länders sagor också. Sfinxen har lejonkropp och människohuvud. Ibland har den också örnvingar. Sfinxen äter människokött, men den dödar inte sina byten hur som helst. Den ställer ofta en gåta som man måste kunna svara på. Klarar man inte det blir man uppäten.

Det finns också en annan figur som liknar sfinxen mycket. Den kallas Lammasu och kommer från det gamla Mesopotamien (nuvarande Irak, ungefär). En Lammasu har ett skäggigt manshuvud, lejonkropp eller oskropp och stora vingar. Lammasuer var väktare av städer och magisk kunskap.

Mvh / Richard


Hej! Jag är en tjej som är väldigt intresserad av häxor. Vet du nåt om dom?? // Josefin

/ Josefin, 12 år från Karlstad

Hej, Josefin!

Det finns en hel del att berätta om häxor, men jag kan ju göra en snabb överblick:
De flesta häxor är kvinnor, men det finns också manliga häxor. I sagor och folktro är häxan nästan alltid en ond kvinna som använder magi, förtrollade saker och trolldrycker för att ställa till det. Folktrons häxa är en (oftast) kvinna som sålt sin själ till Djävulen för att få dessa magiska krafter. Häxorna åker en gång om året på häxsabbat, ett hemligt möte med Djävulen där de får lära sig nya gräsliga trix och visar sin trohet mot honom. Bland annat gör man en salva på kokade spädbarn som gör att häxan kan flyga. Här i Sverige reser häxorna till ön Blå Jungfrun i Kalmar sund. I Tyskland reser de till berget Brocken. Detta om sägnernas häxor.

Men det har funnits verkliga kvinnor förr i världen som kallades häxor och till och med blev dömda till döden för det. I Sverige avrättade man häxdömda kvinnor mellan 1668-1676. Men de var inte som sagans häxor som kunde förtrolla folk. De sysslade ofta med att blanda till mediciner åt andra människor, och det gjorde att man ibland trodde att de höll på med trolldom. Idag finns det många tjejer i Sverige som kallar sig för häxor, eller vita häxor. Bland annat spår de i kort och använder växter från naturen för att laga till hemmagjord medicin. Inget farligt, alltså!

En livsstil och en sorts religion som blivit allt mer populär de senaste 10 åren är "wicca", där man tillber en gudar och gudinnor som har med naturen, solen och månen att göra. Detta är väldigt enkelt förklarat. Wicca-anhängare använder ibland en symbol som är en femuddig stjärna i en cirkel. Ofta misstas folk med detta märke för djävulsdyrkare. Den onda häxans märke är istället en upp och nervänd version av denna symbol.

Hoppas det var till lite hjälp!

Mvh / Richard


Hej Richard!

Är det verkligen sant att det finns monster, spöken och vampyrer?
Jag har alltid undrat över det. Svara om du kan!!

Vänliga Hälsningar,

Viktoria

/ Viktoria, 10 år från Gbg

Hej, Viktoria!

Nej, vad jag vet finns det inga monster, spöken eller vampyrer. Men visst är det kul att läsa om dem och spännande att se dem på film och TV??

Mvh / Richard


Fins det någon bra webbsite som handlar om drakar.

Hälsningar Alexander Kirk

/ Alexander Kirk, 10 år från håstad/lund/skåne/götaland

Hej igen, Alexander!

Har du kollat vårat ämne "Naturväsen" här på ungafakta.se? Där står en del om olika drakar.

Mvh / Richard


Vet man om Drakar har funits.

Hälsingar

Alexander Kirk

/ Alexander Kirk, 10 år från håstad/lund/skåne/götaland

Hej, Alexander!

Det finns inga bevis för att riktiga drakar har funnits. Däremot vet man att vissa djur förr i tiden har kallats drakar, som till exempel aligatorn, varanödlan och pytonormen.

Mvh / Richard


sprutar alla drakar nått farligt ur mun eller näsa?
och hur kunde de japanska och kinesiska drakarna flyga utan vingar?

/ Erick, 14 år från örebro

Hej, Erick!

Det finns drakar som inte andas ut något farligt, men de kan vara farliga föra att de är så starka och vilda. De asiatiska drakarna flyger med hjälp av magi, sägs det.

Mvh / Richard


vi har ett tema i skolan om andar och spöken hur ska man förklara andar och spöken ?

/ camilla, 13 år från bara

Hej, Camilla!

Fenomenet andar och spöken har än så länge ingen förklaring, enligt vetenskapen. Det handlar om folks olika upplevelser. Det är nog upp till var och en vad man tror och tycker. Man vet att människan ibland kan påverkas av saker som ljudvibrationer i luften. Detta gör att man kan drabbas av konstiga upplevelser. Man kan också uppleva kusliga saker då man är precis mellan sömn och vakenhet. Men de här sakerna förklarar bara vissa upplevelser.

Gå gärna in på vårat ämne "Mysterier" här på ungafakta.se och läs mer om spöken där.

Mvh / Richard


Vad är centipeden för slags monster,kan du berätta lite om den?
Vad finns för mytiska väsen i japan?

/ Fredrik, 13 år från vallentuna

Hej, Fredrik!

En centiped är detsamma som tusenfoting. Det finns monstervarianter av den i rollspel som "Dungeons & Dragons".

Japan är fullt av mytiska och märkliga väsen. Det kryllar av andar och demoner överallt. Ett samlingsnamn för olika folktro-monster är Yokai. I filmen "Spirited Away" får man se en massa olika Yokai. Det finns olika mindre grupper varelser inom Yokai. En sort är Henge, som kan förvandla sig till både djur och människor. En vanlig Yokai är Oni; jättelika röda demoner som man kan se som dekorationer på hus och på tempel. Tsukumogami är en sorts Yokai som är ett vanligt föremål, ett paraply, en spade t ex, som kommer till liv på sin hundraårsdag. Andra särskilt populära Yokai är kappan, en sköldpaddslik dvärg som dränker folk och Yokai från det moderna Japan, som den potatislika abura-sumashi som dricker motorolja.

Mvh / Richard


hur lärde du dig så mycket om vampyrer

/ natalie , 9 år från Täby

Hej, Natalie!

Kul att du tycker att jag kan mycket! Jag tycker det är roligt och spännande att läsa om vampyrer och monster. Och det man tycker är roligt har man lätt att komma ihåg.

Mvh / Richard


hej!
var för är monster altid läskiga?

/ naba, 10 år från växjö

Hej, Naba!

Monster är ju en sorts symbol för allt som människor är rädda för. Det okända, framför allt. Därför har vi alltid gjort dem läskiga.

Mvh / Richard


Hej Richard.
Några frågor:
1. Om Vampyrer och Varulvar skulle finnas på riktigt, var i Sverige skulle dom då troligast hålla til?
2. Vad är det latinska namnet för varulv och för vampyr?
3. Hur många övernaturliga fenomen finns det? Vilka är det? Och vilket tror flest på?
4.Hur undgår man att bli biten av en varulv om man är en knapp meter ifrån den?

Hoppas på svar. Tack på förhand!

//Rebecka

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej, Rebecka!

1. I sagor och sägner dyker vampyrer upp lite överallt, men de flesta vampyrer håller sig helst i närheten av kryptor och kyrkogårdar. I de svenska sägnerna verkar varulvar vara vanligast i södra Sverige.

2. Jag har visst svarat på det tidigare. Då skrev jag så här:
Jag vet faktiskt inte vad varulv och vampyr heter på latin. Ett av de äldsta orden för varulv är Lycanthropos, som är grekiska. Jag misstänker att romarna kan ha använt ungefär samma ord på latin. Sen fanns inte den sortens vampyr vi tänker på i det gamla Rom. Däremot hade de en tidigare sorts vampyr som kallades lamia, som också sög blod.

3. Det verkar finnas en massa olika övernaturliga fenomen. Kolla vårt mysterie-ämne så kan du läsa om många av dem. Jag tror att de flesta människor tror på "spöken" -att man kan få besök av avlidnas andar.

4. Det där är nog knepigt. Antingen får man skjuta den med en silverkula eller, om man vet vem varulven är, ropa hans namn högt. Då förvandlas han nämligen till människa igen, och är dessutom botad.

Mvh / Richard


Kan man fråga om vapen också till dig? MVH Filip.

/ Filip, 15 år från Skarpnäck

Hej, Filip!

Nä, jag tror vi håller oss till monstriga frågor.

Mvh / Richard


hej!
var för har ni inte om
prinsessor?
hej då

/ naba, 10 år från växjö

Hej, Naba!

Vi har inte komit på något bra ämne om prinsessor. Fast om du gillar sagor kan man hitta såna på vårt riddarämne och det står om tomtar, troll och älvor på vårt ämne Naturväsen. På vårt ämne Grekisk mytologi finns det några historier med prinsessor från det gamla Grekland.

Bland våra färgläggningsbilder i Pyssel finns lite prinsessor också.

Mvh / Richard


hej! jag undrar om du har sett någon av final-destination filmerna?

/ robert berlin, 13 år från nya fågelsång

Hej, Robert!

Jag har nog sett lite av tvåan.

Mvh / Richard


det finns massa teorier om vampyrer och varulvar. en jag hört så var det en man. han fick tre söner. en blev varulv, en blev vampyr och en gick menniskornas väg. men min fråga är. vad hette den mannen som fick sönerna, enligt den här teorin.

/ fredrik, 14 år från borås

Hej, Fredrik!

Tyvärr har jag ingen aning om vad en sådan man kallas, om han nu kallas något alls. Troligen är han bara en vanlig människa, men de beror helt på historien. Det kan ju vara en historia som inte bygger på några legender alls.

Mvh / Richard


hej!!

hur kan du vara så säker på att det onaturliga ente finns elr ente har funnits!!

du har ju inga bevis eller hur!!!
jag tror på det iallafall!!

/ maria, 15 år från höör

Hej, Maria!

Allt beror på vad man väljer att kalla "onaturligt". Jag tror att det finns många oförklarade fenomen i världen. De är en naturlig del av universum, det är bara det att vi inte har koll på dem. Många mysterier är ganska invecklade och det finns ingen "enda" lösning som verkar stämma. Till exempel har det aldrig framkommit bevis på att det finns ett sjöodjur i Loch Ness eller Bigfoot i Nordamerika. Ändå är det folk som ser och hör dessa varelser. Vad beror det på? Inget vet -ännu. Fenomenen finns, men jag tycker det är svårt att bara hålla sig till en förklaring för dem.

Mvh / Richard


Finns det vamprer på riktigt eller har det funnis och i så fall var kan man få se en vampyr?

/ Elin Lindkvist, 13 år från Stockholm

Hej, Elin!

Det verkar som om man bara kan se riktiga vampyrer på film, som tur är. Men det finns människor i Östeuropa och Asien som fortfarande tror på dem.

Mvh / Richard


hej hej!

jag har en fråga om lock ness odjuret!!
e det sant att det har funits?? för i många tiningar har det stot att folk har sett det??

/ rebecca, 12 år från huddinge

Hej, Rebecca!

Loch Ness-odjuret är ett av världens största mysterier. Man har sökt igenom sjön Loch Ness flera gånger utan att hitta några odjur, men sedan har folk ändå sett det dyka upp. Man har filmat stora saker som rör sig i sjön, folk har tagit fotografier som verkar visa odjuret och stora rörliga föremål har dykt upp på en sorts radar för båtar som kallas ekolod. Så det finns iallafall ett mystiskt fenomen i sjön. Men om det är ett riktigt odjur eller ej vet ingen.

Mvh / Richard


Finns drakar???

/ Emil Pell, 13 år från Älvdalen

Hej, Emil!

Vad jag vet finns inte drakar och har aldrig funnits. Men det finns djur som en gång i tiden blivit kallade drakar, t ex komodovaranen, alligatorn och anakondan. Det finns också en liten glidflygande ödla i Sydamerikas djungler som kallas flygdrake.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB