Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


hej richard vilken friday the 13th film blev mest popis.

/ ludwig, 11 år från falkenberg

Hej, Ludwig!

Svårt att säga. Jag vet att del 6 var populär, annars tror jag att del 1 drog in mest pengar, faktiskt.

Mvh / Richard


Hej, det är victor igen! Jag undrar mycket! Men vilken är din favoritfilmmördare? För det finns ju så många att välja emellan. Jason voorhes, Freddy kruger, letherface, michael myers mm. Jag vet att dom inte är monster, men det är ju nästan rena rama monstren inuti.
Mhv
Victor
Ps. Visst skriver jag duktigt för att vara 11 år??

/ Victor, 11 år från Askersund

Hej, Victor!

Just filmmördare är väl kanske inte mitt favoritämne. Jag gillar de "riktiga" monstren mer. Men om jag skulle välja någon som är mycket bra påhittad är det nog Hannibal Lecter.

Du skriver alldeles utmärkt för att vara 11 ;)

Mvh / Richard


det här är ju ingen fråga bara en liten rolig grej jag lästa en gång.det stod att det fanns en kille som hette stefan.han blev sjuk om han inte fick dricka blod!.knäppt va?

/ patrik, 10 år från sverige

Hej, Patrik!

Det finns ju en läskig sjukdom, protoporfyri, som tros kunna vara en av orsakerna till tron på vampyrer. Den som lider av protoporfyri kan bli blek, ljuskänslig och få mycket torr hud. Skinnet drar ihop sig, även tandköttet, och tänderna ser längre ut och huvudet kan bli dödskallelikt. De som drabbades blev ibland rekommenderade att dricka grisblod för att få ett kraftigt järntillskott. Det var förr i världen, men numera behandlas sjukdomen med mediciner.

Mvh / Richard


hur besegrar man en zombie?

/ Baran, 9 år från sverge

Hej, Baran!

Man måste förstöra hjärnan på zombien. I zombiefilmer skjuter man dem i skallen helt enkelt. Sedan sägs det finnas olika trollformler som "stänger av" en zombie.

Mvh / Richard


Hej igen ,Richard. Jag undrar om du skulle kunna prata lite om filmen "black christmas". Jag vet att filmen inte har någonting att göra med monster att göra, men du svarade ju på frågan om jason, så jag skulle villja att du skulle kunna svara på den här frågan... <:/
Mhv
Victor
Ps. Kanske något nummer av monsterklubben skulle handla om filmmördare...

/ Victor, 11 år från Askersund

Hej igen, Viktor!

Det är klart att vi skulle kunna göra ett nummer om filmmördare, men jag tror att vissa människor skulle kunna bli arga på oss då. Monsterklubben riktar ju sig till barn och ungdomar också, och då finns det många som inte tycker att det passar sig att berätta om mördare, även om det är påhittade figurer på film.

"Black Christmas" finns i två versioner. Den första från 1974 anses vara lite av en skräckklassiker. Den utspelar sig på ett universitet, där folk blir mördade. Hjältinnan spelas av Olivia Hussey, som man kan se på TV i "Ivanhoe" på nyårsdagen, där hon spelar judinnan Rebecca. På svenska kallas den här filmen för "Stilla natt, blodiga natt". 2006 kom en nyinspelning, som är mycket blodigare än den första. Men den första versionen är smartare gjord och mycket kusligare. Bättre skådisar också, tycker jag.

Mvh / Richard


jag har sen länge tyckt att vampyrer och magi är häftigt.nu undrar jag tror du på spöken och har du något tips på sidor man kan läsa om sånt!.

/ patrik, 10 år från sverige

Hej, Patrik!

Spöken i vita lakan som kommer hem till en och skräms tror jag inte på. I så fall är det bara utklädda människor som skojar. Det finns människor som säger att de kan se döda människors själar. Men eftersom jag inte kan se sånt själv vet jag inte om det är sant. Jag tror det är upp till var och en om man vill tro på liv efter döden.
Vi har en avdelning om spöken som folk säger sig ha sett på riktigt i vårt Mysterie-ämne. Du kan hitta det här:
http://ungafakta.se/mysterier/spoken/spoken.asp

Tyvärr finns det inte så många sidor här i Sverige. Spökwebben har spökhistorier och lite bakgrundsinfo:
http://www.spokwebben.se/

Annars finns det lite olika böcker att kolla upp på biblioteken, till exempel Dan Höjers böcker med svenska spökhistorier.

Mvh / Richard


berrätta lite om kelter ?

/ marcus söderström, 12 år från vänersborg

Hej, Marcus!

Eftersom kelter inte har något med monster att göra får jag nog be dig att kolla runt på andra sidor på nätet. Kolla Google.se eller sv.wikipedia.org

Mvh / Richard


Vad är en zombie egentligen, och hur blir man en?

/ Nora, 12 år från Norrköping

Hej, Nora!

En zombie är en död människa som väckts till liv igen. Från början kommer zombies från Karibien där de dyker upp i samband med den mystiska religion som kallas Vodoo. En Bokor (vodoo-trollkarl) sades ha förmågan att väcka en död människa till liv igen. Den döde saknade nästan all intelligens och användes som arbetskraft, eller skickades för att döda någon. Detta är folktrons zombie.

Voodoo är en religion från början från Västafrika, som kanske är mest vanlig i Karibien. Voodo handlar mycket om att ta kontakt med andar och genom dem försöka förstå världen och universum. Voodoo innehåller en massa riter och magi som kan verka skrämmande. Man använder dessa riter för att få kontakt med andevärlden och ibland för att kunna påverka andra människor.

1968 gjorde regissören George Romero filmen "Night of the Living Dead". Här kommer de nyligen avlidna till liv igen utan någon exakt förklaring. På TV säger myndigheterna att det kan bero på en rymdsond som kommit tillbaka från planeten Venus, men som exploderat i atmosfären. ALLA nyligen döda kommer till liv och är ute efter att äta upp de levande. Det blir helt enkelt krig mellan levande och döda. Romero har gjort flera filmer på samma tema och andra har gjort liknande filmer. Detta är den "moderna" zombien.

Den moderna zombien dödar man genom att förstöra hjärnan, oftast genom att skjuta zombien i huvudet eller hugga av huvudet. I en av Romeros zombiefilmer arbetar vetenskapsmän med att fånga in och försöka tämja zombies, så de inte anfaller människor.

Forskare gissar att bakgrunden till historier om zombies kan bero på olika droger som kan få en människa att verka död, men sedan komma till liv igen, nu med svåra hjärnskador.

Mvh / Richard


hej richard var kan man sköpa bigfoot och yeti filmer

/ ludwig , 11 år från falkenberg

Hej, Ludwig!

Jag gissar att du helt enkelt får leta runt, till exempel på sajter som cdon.se och ginza.se. Det finns inte så många filmer om Bigfoot och Yetin, och de flesta av de som finns är rätt dåliga. Bäst av alla är nog komedin "Bigfoot & Hendersons"(1987). Läskiga Bigfoot-filmer är "The Untold"(2002), "Abominable"(2006) och "Sasquatch Mountain"(2006). Rätt dåliga filmer är "Legend of Boggy Creek"(1972), "Snow Beast"(1977), "The Capture of Bigfoot"(1979), "Bigfoot"(1987) och "Ape Canyon"(2002).

Mvh / Richard


Finns det monster :O?

/ emelie, 33 år från Karlsta

Hej, Emelie!

Jag har aldrig hittat några (som tur är):)


Hur blir man en vampyr??

Mvh Gustav

/ Gustav Larsson, 15 år från Stockholm

Hej, Gustav!

Kolla in vårt vampyrämne här på Unga Fakta, så kan du läsa om olika sätt hur man blir vampyr (och massa andra läskiga fakta, också).

Mvh / Richard


hej richard jag har några frågor 1 varför har jason en säk på huvudet på friday the 13th del 2. 2 kan du beräta om shriek of the mutilated.

/ ludwig , 11 år från falkenberg

Hej, Ludwig!

1: Jason är ju missbildad och vill inte visa sitt ansikte. Det var ju därför folk blev rädda för honom och började hata honom. Därför bär han mask i de senare filmerna också.

2: "Shriek of the Mutilated" ("De lämlästades skrik") från 1974 är inte fullt så hemsk som den låter. Handlingen går ut på att två vetenskapsmän jagar en Yeti (snöman) på en öde ö tillsammans med en grupp studenter. En efter en blir studenterna dödade av ett aplikt monster med vit päls. I slutet visar det sig att det är vetenskapsmännen som klär ut sig till monstret. De är bägge med i en kult för kannibaler och dödar människor till sina blodiga fester. Ganska skum film, eller hur?

Mvh / Richard


Alexander

Okej, jag frågade....

En annan fråga också, vilka böner ska man läsa när man ska avlida en vampyr??
Det skall vara från psaltsaren har jag hört:D.

//Alexander//

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej, Alexander!

Man kan nog läsa från vilket ställe som helst i Bibeln, men Psaltaren har flera vackra och kraftfulla böner.

Mvh / Richard


Alexander

Vilket år kom vampyren till Arild?
Det ska vara en sägen, har jag hört?

//Kram Alexander//

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej, Alexander!

Det verkar som om sägnen om vampyren i Arild kommer från någon gång på 1800-talet. Men exakt hur gammal den är vet jag tyvärr inte.

Mvh / Richard


vad är en satanist??
Vad handlar filmen Huset som gud glömde om?
Har du några tips på Några Riktigt läskiga böcker??
Glad
För Svar

/ xD från xD

Hej, xD!

En satanist är någon som tillber Satan istället för Gud.
Huset som gud glömde handlar om en familj som flyttar in i ett hus där den förra familjen blev mördad med yxa. Snart börjar pappan bete sig irriterat och konstigt (och hugger ved som en galning), svart goja rinner ur toan och dottern får en osynlig lekkamrat. det verkar som om huset är besatt av demoner, men publiken vet aldrig riktigt hur det ligger till förrän de allra sista minuterna. Filmen är oblodig, men riktigt kuslig. Se versionen från 1979, inte den nya.
En av mina favorit-skräckböcker är "Dödsbädden" av Stephen King. Den fick mig att rysa rejält när jag var liten.


hej ! berätta lite om varulvar(behöver insperation till berättelse)?

/ marcus söderström, 12 år från vänersborg

Hej, Marcus!

Jag skrapar helt enkelt ihop lite gamla svar från den här sidan:

Den första varulven hette Lycaon och var en kung i de grekiska gudasagorna. Han var kannibal och åt människokött. När han försökte lura guden Zeus att äta människokött blev Zeus arg och såg till att Lycaon med jämna mellanrum måste förvandlas till en varg och döda människor. Lycaon drunknade sedan i en jättelik flodvåg som gudarna sänt för att straffa människorna.

Varulven är en människa som kan förvandlas till en varg. Ordet "var" sägs betyda "man". Det här kan gå till på många sätt. Vanligast är att en varulv en gång i tiden blivit biten av en annan varulv. Man kan också vara född på julafton (som Jesus), ätit kött från ett får som rivits av en varg, druckit vatten ur ett vargfotspår eller använt trolldom. Trollkarlar och häxor valde ibland att bli varulvar genom att göra en magisk gördel av vargskinn. Annars är varulvsjukan en farlig sak. I vargform kan varulven sluka sin egen familj, till exempel. I folktron är varulvar oftast män. I Sverige drabbas pojkar av varulvssjuka, medan flickor förvandlas till maror om natten. För det mesta förvandlas man till varulv när det är fullmåne. De som använder magi kan förvandlas när som helst.

Den svenske varulven har tre ben. Det beror på att armarna blir framben under förvandlingen, medan benen blir ett bakben och en svans. Förvandling gick oftast till så att huden på den varulvsjuke vändes ut och in. På insidan satt nämligen vargpälsen.

En varulv kan bara dödas med silver eller om den får huvudet avhugget. I Sverige kan man bota en varulv genom att ropa hans namn till honom när han är varg. I andra delar av Europa sägs det att blomman stormhatt (på engelska Wolfbane, och på tyska Wolfs-Eisenhut) kan både skydda mot en varulv och bota den.

Ibland ser varulven ut som en hårig man med huggtänder, men den figuren är filmernas varulv. När man på 1940-talet gjorde den första riktiga varulvsfilmen "The Wolf Man" såg han ut så här. Figuren blev så populär att flera andra varulvar avbildades på samma sätt.

Sjukdomen lykantropi tros vara en av orsakerna bakom tron på varulvar. Den som lider av denna sinnessjuka tror att han/hon förvandlas till ett vilt djur ibland och beter sig då som ett sådant. Legendernas varulvar kallas också ibland för lykantroper.

Hoppas det var till någon hjälp.

Mvh / Richard


hej richard!finns det några skräck filmer om liemannen eller john blund

/ pontus norin, 10 år från rosvik

Hej, Pontus!

Indirekt finns det skräckfilmer om döden. "Final destination"-filmerna handlar om människor som undgått döden vid en viss tidpunkt, men som sedan blir dödade på alla möjliga hemska och fantasifulla sätt istället. Jag kommer inte på nån skräckis om John Blund för tillfället. Det finns en ruskig dockfilm som heter "The Sandman" om en otäck John Blund som kommer och hämtar ögonen på de barn som inte vill sova vid läggdags.

Mvh / Richard


hej richard jag undrar om du kan beräta om något svenskt legend monster tack i förskot.

/ ludwig, 11 år från falkenberg

Hej, Ludwig!

Vi kan ju ta lite om den svenska lindormen.
Lindormen har man hört talas om ända sedan vikingatiden. Enligt sägnen läggs äggen innanför lindträdets bark, därav ormens namn. När äggen kläckts ringlar ormynglen ut och gör sig ett bo i ett stenröse. Lindormen sägs vara mörk till färgen med ljus buk. Huvudet är platt och ögonen stora och hypnotiska. Den breda munnen är full med sylvassa tänder och nacken pryds av en man av hårliknande fjäll. Till anfall och försvar sprutar lindormen ut en mjölklik illaluktande vätska som kan göra en blind. Lindormen blir otroligt lång och kan därför förfölja sitt byte genom att bita sig i stjärten och rulla ihop sig till ett hjul. Därför kallas den ibland också för hjulorm.

Folklivsforskaren Gunnar Olof Hyltén-Cavallius utfäste 1884 en belöning till den som kunde fånga eller döda en lindorm. Tyvärr blev det inget napp.

Mvh / Richard


hej igen richard!har du sett skräckfilmen "the ring" och isåfall vad tyckte du om den

/ pontus norin, 10 år från rosvik

Hej, Pontus!

Jag har sett både den japanska och amerikanska "The Ring" och tycker bägge är bra av olika anledningar. Framför allt tycker jag de är bra skräckfilmer för att de är smart berättade och inte dryper av blod och äckel, som många andra filmer gör.

Mvh / Richard


hur dödar man ett fantasimonster?(drake,zombie,varulv,mara,goblin,gremlin m.m)


och hur lockar man till sig dom?

tacksam för svar mvh noel

/ noel , 8 år från mjölby

Hej, Noel!

Det enklaste sättet att bli av med ett fantasimonster är att sluta tro på dem (eftersom de bara finns i våra huvuden). I skräck- och fantasyhistorier finns det annars en massa sätt att bli av med dem, från magi till svärd och andra vapen. I samma sorts berättelser finns det också olika sätt att locka dem till sig, fast det oftast inte behövs. De flesta monster kommer till oss människor för att de är nyfikna eller för att de vill äta upp oss eller ställa till det för oss.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB