Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet monster. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Richard Svensson om monster!
Gå med i Monsterklubben!


ser man vampyrer ofta? Jag undrar om monster finns just nu. M.v.h Lukas

/ Lukas, 9 år från Öjersjö

Hej, Lukas!

Vampyrer finns ju inte så det är nog ingen som sett en riktig vampyr. Annars finns det ju gott om dem på film. På några platser här på jorden tror man fortfarande på vampyrer och där är det nog människor som är säkra på att de sett vampyrer. Några monster finns det inte heller, men det finns mysterier kring konstiga varelser som folk säger sig ha sett. Till exempel Loch Ness-odjuret i Skottland och Bigfoot i USA. De som tror att dessa mystiska varelser finns tror att de egentligen är okända eller sällsynta djur.

Mvh / Richard


jag vill veta mycket om alla monster

/ kevin, 7 år från göteborg

Hej, Kevin!

Puh! Då hoppas jag att du har gott om tid. Det finns mycket att läsa om monster och många filmer att titta på. Men det är ett spännande ämne, så det är bara att börja.

Mvh / Richard


Varför har du monster som hobby?.M.V.H.David.

/ David Noren, 7 år från karlstad

Hej, David!

Jag tycker det är spännande med monster. Många historier om monster säger också en hel del om oss människor. Vad vi är rädda för, till exempel.

Mvh / Richard


Jag har läst en bok som heter "Förtrolad av månen" förfatare Åsa Nillson,har du hörtalas om den?


/.M.V.H. Sofia.

/ Sofia Noren, 9 år från karlstad

Hej, Sofia!

Tyvärr har jag inte läst just den boken, så det får jag kolla upp. Tack för tipset!

Mvh / Richard


Hej Rickad.

Jag undra om du kunde skicka ett grattis mail till mig den 19 maj.
Hoppas du jör det.MVHLaila snart 9 år.

/ Laila Arnesson, 8 år från karlstad

Hej, Laila!

Tyvärr har jag inte din mail, men jag kan väl passa på att nu skicka dig ett super-duper-mega-stort GRATTIS!!!!!

Mvh / Richard


Varför behöver man veta hur en Vampyr ser ut när den alldrig har varit ote i soljus? Undrar sofia 9 år.

En kille i vår klass har haft ont i hallsen,dom hade köpt en ny mjölk men mjölken var sur på morgonen
när han hade ont i hallsen och tulpanerna i deras trägård var vissena, hade dem haft besök av en Vampyr?
Undrar Laila 9 år.

/ Laila Arnesson och Sofia Noren, 9 år från karlstad

Hej, Sofia och Laila!

Det kan ju vara bra att känna igen en vampyr när den är ute på natten. Det är ju då de är som farligast.

Jag tror inte att killen haft besök av en vampyr, eftersom vampyrer inte finns. Det fanns nog en massa andra orsaker till mjölken, tulpanerna och hans halsont. Förr i världen kunde det hända att folk kopplade ihop ovanliga händelser med kusliga saker. Det är ju så många sagor och sägner kommit till.

Mvh / Richard


Hej! När jag tex går på toa tycker jag mig höra en massa ljud och röster m.m! Jag kan inte vara ensam hemma helt utan problem. Jag är LIVRÄDD! Jag vet inte varför, för jag vet att spöken och sånt inte finns, men ändå! Du kan väll övertyga mig om att INGET oknytt eller sånt finns???? Och säga hur jag kan göra för att inte vara så rädd? SNÄLLA!

/ Emma, 12 år från Sthlm

Hej, Emma!

Det där är knepigt. Hur ska man kunna övertyga en människa om att det inte finns spöken och oknytt om den människan är helt övertygad? Många tycker det är obehagligt med mörker. Jag känner mig trygg i mörkret. Då är det ju ingen som ser mig. Om man hör skumma ljud när det är mörkt eller när man är ensam kan man ju någon annan gång (när man känner sig trygg) spana efter de ljuden och ta reda på var de kommer från.

Mvh / Richard


hur många monster legender finns det i sverge

/ mattias, 9 år från sverge

Hej, Mattias!

Det finns massor, framför allt om varulvar och sjöodjur.

Mvh / Richard


Hur kan du veta så mycke?

För min del gillar jag Vampyrer och Varulvar.
Jo föresten om du skulle rekomendera en spännande bok
om monster Varulvar och Vampyrer vilken skulle du välja?


MVH Laila

/ laila arnesson, 8 år från kalstad

Hej, Laila!

Jag vet en del eftersom jag är intresserad av monster, och det jag inte vet kan jag alltid slå upp.

Jag gillar böckerna om Frankensteins faster av Allan Rune Pettersson. De är mest roliga, men lite spännande också. Sen (kanske för lite äldre) gillar jag Tanith Lees skumma böcker om mystiska människor och vampyrer.

Mvh / Richard


vilket är dit favorit monster mina är drakar och varulvar!

/ lucas, 9 år från hasselfors

Hej, Lucas!

Jag gillar också varulvar. Annars är mitt favoritmonster King Kong. På andra plats kommer nog det japanska jättemonstret Gamera.

Mvh / Richard


vad är vampyrer och spöken rädda för förutom vitlök och ljus? Vet du det?

/ Jonathan Hammar, 9 år från Stockholm

Hej, Jonathan!

Vampyrer är rädda för ganska mycket, men det beror också på vilket land de kommer ifrån. Här är några saker som skyddar mot vampyrer: Kors, vildrosor, salt, rinnande vatten, kokt ris, en rå fisk, en galande tupp, silver, blomman stormhatt.

Spöken är nog inte så rädda för nånting egentligen. De är ju andar som kan komma och gå som de vill.

Mvh / Richard


hej du rickard!
jag undrar många säger att drakar är blod törstiga bästar och monster som förstör byar och städer varför säger man så för visa drakar får som i visa sagor (som i eragon och min egen bok om en drakryttare vid namn Garo) ryttare som rider på dom och försvarar människor?.
och jag tror inte drakar har gaser i magen som gör eld!
en liten kille som älskar och kan mycket om drakar.

/ lucas, 9 år från hasselfors

Hej, Lucas!

I gamla sagor är draken för det mesta en ond varelse. Har du läst "Bilbo" av JRR Tolkien (han som skrev "Sagan om ringen")? Där finns draken Smaug med, som är en urgammal, jättelik och elak drake. Han bränner en hel stad så småningom. Smaug är en typisk sagodrake. Draken är i sagorna oftast ett hinder som hjälten måste besegra. En vanlig människa kan ju inte vinna över en draka, men hjälten med sin list eller sin styrka, klarar det (och därför är han en hjälte).

Men en drake kan ju vara både ond eller god beroende på vilken sorts historia man vill berätta. Ibland är de dumma monster, men ibland (som Smaug) så kan de prata och är ofta visare än människan.

Mvh / Richard


Hej jag heter Elvira och är 11 år och vill fråga några frågor för jag håller med ett projekt i min skola om vampyrer & monster och det skulle vara jätte snällt att få lite faka om vampyrer & monster

1. Varför har vampyrer tänder utanför munen vid mungiporna typ?
2. Varför är typ alla monster gröna eller blåa eller rosa?
3. Finns det riktiga vampyrer och monster här i sverige?
4. Vilket är det bästa musseum om vampyrer & monster som du kan rekomender?
5. Tycker du om vampyrer och monster? (För det gör jag)
6. Jobbar du om vampyrer & monster?
7. Vilken är den bästa filmen om vampyrer & monster?
8. Hur fick du för dig att jobba om vampyrer & monster?

/ Elvira, 11 år från Södertälje

Hej, Elvira!

1. Vampyrer har långa hörntänder som de använder till att bita människor med. På bild och film visar de ibland tänderna hängande ut ur mungiporna. Oftast i sagor och sägner om vampyrer syns de långa tänderna inte förrän vampyren ler eller gapar.

2. Många monster är nog färglagda så för att de se se kul ut (för barn) eller vara lätta att känna igen. Hulk, till exempel, är ju lätt att känna igen för han är grön. En av mina favoriter, Hellboy, är illröd och då ser det snyggt ut med andra färger i samma bild.

3. Jag tror inte det finns riktiga monster någonstans.

4. Det finns tyvärr inte så många museum som har monster. På olika vaxmuseum, till exempel Madame Tussauds i London, kan man nog se några monster.

5. Jag tycker väldigt mycket om monster. Jag tycker de kan vara både hemska och vackra på samma gång ibland.

6. Jag jobbar med att skriva och teckna sidan Unga Fakta, och att fixa iordning bilder till en tidning i Blekinge. Monster är en kul hobby som jag haft nytta av här på Unga Fakta.

7. Det var en jättetuff fråga. Det finns så många jag gillar. Jag gillar en serie japanska filmer om sköldpaddsmonstret Gamera (som alltid slåss mot andra monster). Sen gillar jag äldre filmer om vampyrer, varulvar och Frankenstein. Jag gillade filmen om Hellboy (snart kommer det en till) och alla Star Wars- och sagan om Ringenfilmerna.

8. Jag jobbar ju med Unga Fakta och tänkte prova och se om de som besökte sidan också gillade monster - och det verkar det som om ni gör.

Lycka till med skolarbetet!

Mvh / Richard


Hej!
Jag undrar varför vampyrer och alla andra monster inte tål solljus? Jag vet att de får ont och så, men varför kan de inte gå ut på dagen?

/ Alice Fallström, 8 år från Karlstad

Hej, Alice!

Det har nog att göra med att människn känner sig trygg i solljus och att det ofta kan verka läskigt i mörkret. Monster är ju läskiga - därför håller de sig i mörkret och är istället rädda för solen.

Mvh/ Richard


hej Rickhard! varför är man räd för monster och vampyrer fast man inte finns?

mvh/ erik

/ erik elme klo, 9 år från Eklanda i Mölndal

Hej, Erik!

Människan är ju lite lustig på viset. När man hör något konstigt ljud i natten - istället för att gå och se efter var ljudet kommer ifrån så fantiserar man ihop något läskigt kring det. Särskilt om ljudet låter likt morrande, suckar eller andra ljud som kan verka otrevliga.

Mvh / Richard


Heej!

Hur blev du intreserad av vampyrer och monster?
Det är ju inget man lär ut i skolan eller så men, har värkligen monster existerat? Och om inte hur och varför kom man på moster?

/ Paula, 12 år från Jönköping

Hej, Paula!

Jag har alltid varit intresserad av monster. Jag har alltid hittat något hos dem att tycka om. Sedan fick jag av mina föräldar lov att läsa läskiga böcker och serier, och ibland titta på monsterfilmer. Vad det gäller monster och verkligheten; Nä, de hör inte ihop. Men människan har sedan urminnes tider förklarat konstiga fenomen runt om sig med monster. Och monster dyker ju upp i så många olika sammanhang, böcker, film, konst, reklam, med mera, att man kan forska på dem.

Mvh / Richard


Hej!
Dom flästa har har ju frågat om vampyrer och sånt men jag tänkte gå över till något som jag vet finns *andar*.
Nu vet jag inte om du kan så mycket om andar men jag kan mycket om dom men jag har en fråga kan jag som är 14 få över andar till andra sidan? Jag vet hur jag gör men jag törs inte riktigt för vet inte vad som kan hända. Vet du om det vart jag kan göra en egen hemsida gratis? För jag har tänkt gort en hemsida om andar eftersom det är mitt intresse och jag kan en del om dom.
Tack för svar

/ Janina, 14 år från Dalarna

Hej, Janina!

Jag kan inte rekommendera någon att experimentera med andar och hur man kontaktar dem. Det finns människor som haft obehagliga upplevelser efter sånt. Vad det beror på kan jag inte säga, men det verkar inte vara något som man alls ska hålla på med. Däremot tycker jag det är intressant att samla på spökhistorier och att forska kring fenomenet.

Tyvärr är jag ingen expert just på gratis hemsidor. Det verkar som om alla erbjudanden om "gratis" sidor ändå innehåller något man inte vill ha, som till exempel reklam på sin sida.

Mvh / Richard


Hej
Jag håller på med ett Skolprojekt och jag skulle vilja veta mer om varulvar.

Tack på förhand

/ Lisette , 18 år från Örnsköldsvik

Hej, Lisette!

Jag skrapar helt enkelt ihop lite gamla svar från den här sidan:

Den första varulven hette Lycaon och var en kung i de grekiska gudasagorna. Han var kannibal och åt människokött. När han försökte lura guden Zeus att äta människokött blev Zeus arg och såg till att Lycaon med jämna mellanrum måste förvandlas till en varg och döda människor. Lycaon drunknade sedan i en jättelik flodvåg som gudarna sänt för att straffa människorna.

Varulven är en människa som kan förvandlas till en varg. Ordet "var" sägs betyda "man". Det här kan gå till på många sätt. Vanligast är att en varulv en gång i tiden blivit biten av en annan varulv. Man kan också vara född på julafton (som Jesus), ätit kött från ett får som rivits av en varg, druckit vatten ur ett vargfotspår eller använt trolldom. Trollkarlar och häxor valde ibland att bli varulvar genom att göra en magisk gördel av vargskinn. Annars är varulvsjukan en farlig sak. I vargform kan varulven sluka sin egen familj, till exempel. I folktron är varulvar oftast män. I Sverige drabbas pojkar av varulvssjuka, medan flickor förvandlas till maror om natten. För det mesta förvandlas man till varulv när det är fullmåne. De som använder magi kan förvandlas när som helst.

Den svenske varulven har tre ben. Det beror på att armarna blir framben under förvandlingen, medan benen blir ett bakben och en svans. Förvandling gick oftast till så att huden på den varulvsjuke vändes ut och in. På insidan satt nämligen vargpälsen.

En varulv kan bara dödas med silver eller om den får huvudet avhugget. I Sverige kan man bota en varulv genom att ropa hans namn till honom när han är varg. I andra delar av Europa sägs det att blomman stormhatt (på engelska Wolfbane, och på tyska Wolfs-Eisenhut) kan både skydda mot en varulv och bota den.

Ibland ser varulven ut som en hårig man med huggtänder, men den figuren är filmernas varulv. När man på 1940-talet gjorde den första riktiga varulvsfilmen "The Wolf Man" såg han ut så här. Figuren blev så populär att flera andra varulvar avbildades på samma sätt.

Sjukdomen lykantropi tros vara en av orsakerna bakom tron på varulvar. Den som lider av denna sinnessjuka tror att han/hon förvandlas till ett vilt djur ibland och beter sig då som ett sådant. Legendernas varulvar kallas också ibland för lykantroper.

Hoppas det var till någon hjälp.

Mvh / Richard


Om du fick vara en vampyr eller ett monster vilket skulle du välja då?
Själv skulle jag vill ja vara ett kakmonster..åh så spännande att få ett svar!

/ Elin Olsson, 16 år från stockholm

Hej, Elin!

Det var en riktigt knepig fråga! De flesta monster har ju något sorts problem och brukar dessutom göra människor illa. Vampyren dricker ju människoblod och tål oftast inte solljus, till exempel. På senare tid har det kommit nyare monster som är rätt coola, som Hellboy och hans polare Abe Sapien om du sett dem. Men ett kakmonster är inte så pjåkigt.

Om jag måste välja skulle det nog vara en skepnadsskiftare, det vill säga en människa som kan ändra form till en annan varelse (oftast ett djur).

Mvh / Richard


Hej, vet du någon bra sida för ett skolprojekt om loch ness?
Eller kan du skriva något litet?

/ Jonna, 13 år från Sverige

Hej, Jonna!

Har du kollat in vår egen sida om mysterier? Där hittar du fakta om Nessie och andra skumma figurer. Här är en diektlänk till Nessie (som jag hoppas ska fungera):
http://www.commersen.se/ungafakta/mysterier/monster/sjoodjur-nessie.asp

Markera annars texten, kopiera och klipp in i adressfönstret i din webbläsare.

Mvh / Richard

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB