Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej jag har enfråga påfebruari skaVI HA EN BERÄTTELSE en tävling så jag undrade om du kan hjälpa mig

/ Duretti, 11 år från sverige

Hej Duretti

Låter som en jättebra tävling. Här kommer lite skrivtips från mig:

Bestäm vad du vill skriva om. Välj gärna ett ämne som ligger dig varmt om hjärtat, något du känner till och lätt kan berätta om.

Det absolut viktigaste för att bli en bra författare är att skriva till sig själv, skriva direkt ur hjärtat och inte tänka på att någon annan ska läsa det. Låt orden flöda, bry dig inte om stavning, grammatik, etc. Det kan du titta på när boken är klar. Det viktigaste är att hålla flödet igång och gå in i berättelsen helt och hållet. Då blir din berättelse jättebra!

Därefter är det bra om du skriver ned dina tankar/idéer i förväg. Det gör du lättast genom att skriva på t.ex. en bunt Post-it-lappar (gula/rosa/grå klisterlappar) som är som små anteckningsblock.

Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.

Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp, men tänk på att du inte ska skriva hela berättelsen på lapparna, bara stödord. Se också efter att du har en början, mitten och ett slut. Om du tillhör dem som har svårt att avsluta en berättelse, är det noga med att du inte börjar skriva förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Annars är det väldigt lätt att du inte kommer vidare i din berättelse.

Sätt upp dina lappar på väggen, sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända.

Studera lapparna, flytta om dem om det behövs, ta bort lappar, lägg till lappar, ända till du känner att det har vuxit fram en bra bok/berättelse. Nu är det dags att börja skriva.

När du börjar skriva berättelsen

Föreställ dig personen du vill skriva om, försök att bli den personen, känn vad den känner, se vad den ser och skriv ner det.

Fånga läsaren i första meningen. Det gör du bäst genom att "kasta in" huvudpersonen i handlingen, genom att något spännande händer.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut, deras känslor, vänner, fiender m.m. Skriv gärna korta noteringar på post-it-lappar, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem personen är, hur den ser ut m.m. Då är det lätt att gå tillbaka och komma in i personen nästa gång den kommer in i handlingen.

Tänk på att berätta vad personerna gör under tiden som de "talar". Sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet. Det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... Efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, till exempel allt det jag talade om i föregående stycken.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig, och kan fortsätta skriva färdigt din berättelse en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först, alltså hela historien. När väl det är klart går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar med mera, och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Använd inte suddgummi och bry dig inte om hur du stavar i första utkastet, skriv direkt från hjärtat och låt fantasin flöda fritt. Skriv så mycket du kommer på i ett sträck. Följ "den röda tråden", det som binder ihop hela berättelsen. Det du har tagit fram på dina gula lappar.

Det är inte viktigt att skriva snyggt i första utkastet, renskriva kan du göra när du har läst igenom din text många gånger och känner att den är klar.

När du känner att berättelsen är klar, då kan du börja tänka på stavning. Du kan ändra texten, lägga till text, ta bort text, ända tills du känner att berättelsen är helt klar.

OBS! Kom ihåg att inte bara låta personerna i berättelsen tala till varandra. Glöm inte berätta även hur det ser ut omkring personerna, vad händer runt dem, vad gör de medan de pratar, finns det andra personer i närheten, tänker de på något annat medan de pratar, osv.

Lycka till i tävlingen. Skriv gärna tillbaka och berätta hur det gick!

Kramisar Kim :-D


Hur är det att vara författare? Är det stressigt eller lugnt? Jag vill gärna bli författare när jag blir stor för jag älskar böcker. Men jag vill gärna veta hur det är först.

/ Thea, 9 år från Laholm

Hej Thea

Du heter nästan samma som en av mina huvudpersoner, han heter Theo ;-)

Det är roligt att vara författare, både stressigt och lugnt.

Om du kikar in på den här länken: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/search/label/En%20f%C3%B6rfattares%20vardag Kan du läsa om min författarvardag.

Jag skulle inte kunna tänka mig att inte vara författare, älskar mitt yrke.

Läs och skriv mycket om du vill bli författare. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag gett ut 26 böcker och det kommer ut fyra till det här året.

Kramisar Kim


Har du skrivit en bok av Eva&Adam

/ Charlotte, 11 år från Tingsryd

Hej Charlotte

Eva och Adam är skrivna av Måns Gahrton och Johan Unenge.

Här hittar du de böcker jag har skrivit: http://kimselius.se/startpage/hem/bockerna/index.html

Kramisar Kim :-)


HaR du någon bok eller länk som är lättläst om Nelson mandela

/ Sebastian, 10 år från Sundbyberg

Hej Sebastian

Här hittar du många olika sidor om Nelson Mandela: https://www.google.se/search?q=nelson+mandela&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=_YriUoeUE-fO4QTw24CQDg

Kramisar Kim


Heeeej Jag undrar varför man oftast inte orka skriva sin egen bok men tappar typ lusten
psssst
har du något tips till mig. ?

/ vilma, 13 år från Örebro

Hej Vilma

Du kanske ska testa att bygga upp din berättelse med hjälp av Gula Lappar innan du börjar skriva?

Skriv ned dina tankar/idéer i förväg. Det gör du lättast genom att skriva på t.ex. en bunt Post-it-lappar (gula/rosa/grå klisterlappar) som är som små anteckningsblock.

Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.

Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp, men tänk på att du inte ska skriva hela berättelsen på lapparna, bara stödord. Se också efter att du har en början, mitten och ett slut. Om du tillhör dem som har svårt att avsluta en berättelse, är det noga med att du inte börjar skriva förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Annars är det väldigt lätt att du inte kommer vidare i din berättelse.

Sätt upp dina lappar på väggen, sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända.

Studera lapparna, flytta om dem om det behövs, ta bort lappar, lägg till lappar, ända till du känner att det har vuxit fram en bra bok/berättelse. Nu är det dags att börja skriva.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Jag gillar att läsa och sedan jag har sett Harry Potter har jag velat bli både en författare och skådespelare. Jag vill skriva böcker som Harry Potter. Jag håller på att skriva en bok och kommer ge ut när den är färdigt men då kommer jag ge ut den i Sverige och jag undrar vad jag ska göra för att kunna ge ut boken i andra länder t.ex England.

/Natalie 13 år

Ps. När den är färdigt tänker jag också skriva den på engelska för det känns ibland att jag är bättre på engelska än jag är på svenska!

/ Natalie, 13 år från Sverige

Hej Natalie

Om du är bättre på engelska tycker jag att du ska skriva boken på engelska först, därefter kan du översätta den till svenska.

När du har skrivit din engelska bok kontaktar du antingen en agent här i Sverige, eller i England och får hjälp att hitta förlag som vill ge ut din bok, eller så kontaktar du själv förlagen, genom att skicka in ditt manus till dem. Engelskt manus till engelska förlag och svenskt manus till svenska förlag.

Lycka till! Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går!

Kramisar Kim :-)


Hej Kim!

Du skriver jättebra böcker! Jag är imponerad.

Nu till min fråga. Jag håller på att skriva en roman. Det går jättebra, förutom en sak. Jag är orolig eftersom jag inte vill publicera den under mitt riktiga namn (den ska självpubliceras) eftersom jag tycker bokens ämne är lite känsligt. Den bygger på mina upplevelser men det mesta är påhittat. Ska jag överväga att skriva under pseudonym, och finns det några nackdelar med det?

/ Lina, 17 år från Östersund

Hej Lina

Tack så mycket :-D

Det är helt okej att publicera under annat namn, pseudonym. De nackdelar jag kan se är om tv, tidningar och radio vill kontakta dig och inte vet hur de ska hitta dig för att göra en intervju...

Lycka till med boken! Har du sett Egenutgivarna? Det är en grupp personer som hjälper varandra och ger ut sina böcker själva. Kika in här: http://egenutgivarna.se/

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


Hej igen!

Jag har egen hemsida: http://www.forfattarinnanswa.n.nu/
Där ska jag sälja mina böcker. Jag håller nu på att trycka boken, och har kontakt med ett bra tryckeri.
Boken kommer finnas någon gång i februari, förhoppningsvis.

Jag undrar bara om rättigheterna man har på sin egna bok, måste man gå via något speciellt för att det ska vara ens egna bok, utan att någon annan kan ta den osv? Hoppas du förstod min fråga.
Jag kommer skriva ett impressum (?) i boken, räcker detta tro?

Kram Sophie

/ Sophie , 17 år

Hej Sophie

Jättefin hemsida. Du måste skriva ett copyrighttecken i början på din bok. Kika på andra böcker hur det ser ut. Det är ett c i en ring.

Förstår inte vad du menar med impressum...

Som du kommer att upptäcka om du kikar på de första sidorna i böckerna, t.ex. någon av mina, står copyrighten före ditt namn, därefter står förlag, tryckeri etc.

Det är även bra att ha med adress och mejladress till dig på den här sidan, eller nästa, så att folk kan kontakta dig.

Glöm inte att boken ska ha ett ISBN-nr, alltså ett födelsenr. Det får du genom Kungliga Biblioteket. Det finns en grupp som heter Egenutgivarna, gå med där, då får du mycket hjälp och råd: http://egenutgivarna.se/

Om du vill att boken ska läggas ut på alla internetbutiker och att bokhandlarna ska hitta din bok, bör den även ligga på Bokrondellen: http://www.bokrondellen.se/

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim :-)


hej
1. Jag har gårr till biblioteket och har inte hittat dina böcker. vilket ämne har de

/ hind

Hej Hind

Du får fråga efter mina böcker på biblioteket. Här ser du alla mina böcker: http://kimselius.se/startpage/hem/bockerna/index.html

Kramisar Kim


Hej Kim. Vet du var man kan köpa Daniel P. Mannixs bok Hunden och Räven? Du vet, den bok som Disneyfilmen Micke och Molle är baserad på.

MVH Filip.

/ Filip, 21 år från Stockholm

Hej Filip

Nej, tyvärr. Har letat på olika ställen, men hittar den inte. Kanske du kan hitta den på något antikvariat. Du kan också lägga ut en sökning på Bokbörsen och när boken kommer in den får du ett mejl.

Lycka till!

Kram Kim


Hej!
Jag har en del frågor till dig.

1. Hur gör man för att skicka ett manus till ett förlag?

2. Hur lång tid tar det för förlaget att trycka boken?

3. Är det säkert att alla böcker som skickas in till förlaget givs ut? Typ på bokhandlar, bibliotek osv...

4. Jag tappar ofta lusten till att skriva berättelser efter ett tag. Jag kan ha väldigt bra idéer och så men när jag väl har börjat skriva så kanske jag bara inte orkar mer, inte vet vad jag ska fortsätta med eller tycker att det är meningslöst. Hur ska jag få mig att fortsätta?

5. Ibland kan jag få inspiration från filmer, böcker och liknande. Jag vill ofta skriva böcker som kan bli väldigt lika de filmer och böcker. Det kan ju inte vara bra? Att jag liksom snor deras idéer?

6. Jag gillar att skriva böcker med en hel del fakta i dem. Vad jag har förstått gör du också det. Är inte du någonsin liksom rädd att faktan inte ska stämma? För det är jag!


Vet inte om det blev för mycket... Försök svara ändå!

MVH

/ Ida, 13 år från Smålands djupa skogar

Hej Ida

1. Det är många som drömmer om att bli författare, många som skriver böcker och många som skriver till mig och undrar vad de ska göra med sin berättelse när den är klar. Det finns många olika sätt att gå vidare, idag ska vi tala om att skicka in ditt manus till ett bokförlag.

Innan du skriver ut din berättelse och stoppar den i kuvert till förlaget, är det bra om du har skrivit ut en papperskopia till dig själv och läst igenom den noga, gärna flera gånger. Om du har gjort ändringar är det bra att göra dem i datorn och sedan skriva ut en ny papperskopia som du läser igenom. När du har gjort så flera gånger, och kanske även fått hjälp av någon annan att läsa din berättelse, då skriver du ut den slutliga berättelsen, en kopia till dig och en kopia till bokförlaget.

Här hittar du alla bokförlag: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/01/har-hittar-du-alla-bokforlag.html

2. Från det de bestämmer sig för att ge ut din bok kan det ta allt från sex månader till två år.

3. Nej, förlaget antar inte alla manus som skickas in. Däremot kommer alla böcker ut i bokhandeln som har tryckts av förlagen. Biblioteken bestämmer själva vilka böcker de köper in.

4. Ett bra sätt är att använda dig av Gula lappar. Det innebär att du skriver ned dina tankar/idéer i förväg. Det gör du lättast genom att skriva på t.ex. en bunt Post-it-lappar (gula/rosa/grå klisterlappar) som är som små anteckningsblock. Något som jag kallar för att arbeta med Gula Lappar.
Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.

Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp, men tänk på att du inte ska skriva hela berättelsen på lapparna, bara stödord. Se också efter att du har en början, mitten och ett slut. Om du tillhör dem som har svårt att avsluta en berättelse, är det noga med att du inte börjar skriva förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Annars är det väldigt lätt att du inte kommer vidare i din berättelse.

Sätt upp dina lappar på väggen, sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända.

Studera lapparna, flytta om dem om det behövs, ta bort lappar, lägg till lappar, ända till du känner att det har vuxit fram en bra bok/berättelse. Nu är det dags att börja skriva.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut, deras känslor, vänner, fiender m.m. Skriv gärna korta noteringar på post-it-lappar, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem personen är, hur den ser ut m.m. Då är det lätt att gå tillbaka och komma in i personen nästa gång den kommer in i handlingen.

5. Nej, det är inte så bra att stjäla någon annans idé, dessutom vill inte förlagen ha en sådan berättelse. De vill ha något nytt, något som ingen annan redan har skrivit. Däremot är det ett alldeles utmärkt sätt att träna upp ditt skrivande med.

6. Jag behöver inte vara rädd för att fakta inte stämmer i mina böcker, eftersom jag läser mängder av faktaböcker inför varje historisk äventyrsbok. Däremot, om du hämtar fakta från internet, kan du inte vara säker på att fakta stämmer.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim :-)


Hej!
Jag är 17 år, och har egen hemsida där jag ska när som helst ge ut min allra första bok på.
Min fråga är om man måste använda sig utav sitt förnamn och riktiga efternamn, eller om man kan ha som en slags " författar- namn" ? Hur är reglerna?

/ Sophie , 17 år

Hej Sophie

Min fråga till dig är varför du vill lägga ut hela din bok på din blogg? För att få läsare?

Nu till din fråga: Givetvis kan du ha ett författarnamn, både på din blogg och när du skickar in till förlag. Det kallas för att skriva under pseudonym.

Kika in på min blogg och se hur jag lägger ut texter ur mina böcker, lämnar skrivtips, tipsar om skrivtävlingar etc. http://kim-m-kimselius.blogspot.se/

Lycka till med din bok. Hör av dig när du får den antagen.

Kramisar Kim


hej jag håller på att skriva en bok men undrar när en bok blivit godkänd av ett förlag får man bestämma allt i boken som t.ex. omslag,baksida och skrivstil och fråga 2 kostar det nåt att ge ut en bok

/ Hanna Nilsson, 12 år från lysekil

Hej Hanna

Om ett förlag vill ge ut din bok bestämmer de allt annat än innehållet på boken. Det kostar ingenting att ge ut en bok om ett förlag ger ut den. Men om du ska ge ut boken själv kostar det cirka 50-150 kronor per bok.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


Hej Kim! Jag är snart 10 år och har tänkt skriva en bok men vet inte vilket företag jag ska skicka det till. Skickar man det via e-mail eller genom post? Och är det konstigt att ett barn är en författare?

/ Anonymt , 10 år från Anonymt

Hej Anonymt

Här har du en lista på många olika förlag: http://rebeccamortberg.wordpress.com/2014/01/01/forlagslista-2014/

Nej, det är inte ovanligt. När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare. Du kan läsa mer om mig här: http://kimselius.se/startpage/hem/om-kim/index.html

Kramisar Kim :-)


Hej, jag har tre frågor:

1. Måste författaren/författarna till en bok vara över en viss "åldersgräns" för att förlaget ska acceptera?

2. Har du några bra tips på hur man inte tappar lusten på att skriva en berättelse/bok så att man inte börjar göra något annat elr börjar skriva på en annan story?

Jag skriver ofta men ibland fastnar jag tvärt och det blir aldrig skriver mer på den berättelsen.

3. Har du några bra boktips till en 12 årig tjej som gillar att läsa :)?

/ Hedvig, 12 år från Sverige :)

Hej Hedvig

1. Du behöver inte ha någon speciell ålder för att bli författare. Däremot måste dina föräldrar skriva på kontraktet om du är under 18 år. Här kan du läsa om personer som fått sina böcker utgivna trots sin unga ålder: http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/tips4.html

2. Var inte kritisk mot din berättelse utan skriv på, utan att tänka på stavning och grammatik. Skriv om något du tycker är roligt. Stavning och grammatik tittar du på först när hela boken är klar. Du kan också använda dig av Gula Lappar för att bygga upp berättelsen. Här kan du läsa om det: http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html

3. Det finns massor av bra böcker att läsa. Har du läst någon av mina böcker: Jag har skrivit 26 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden! (Boken utkommer augusti 2011)

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. (Boken utkommer augusti 2011)

“Mayafolkets Hemlighet”, 17:e boken: Orden som kom ur schamanens (trollkarlens) mun var starka och hördes långt in i djungeln. Aporna och fåglarna, liksom människorna blev tysta, stumma av skräck över styrkan i schamanens ord, när han vräkte ur sig förbannelsen, som i slutändan drabbar Theo och Ramona. De har genom en liten mayafigur färdats genom tiden till mayafolkets stad Palenque i Mexiko, där de genast drabbas av schamanens vrede.


“Persiens Pärla”, 18:e boken: Plötsligt står Ramona på en mörk gata i en okänd stad. I nästa stund rusar en kvinna ut ur en gränd, griper tag i Ramona och ber henne springa för livet. Upprörda röster och trampet av många fötter ekar mellan husväggarna. Ramona flyr tillsammans med den okända kvinnan. Ramona har förts flera tusen år tillbaka i tiden, till Persiska riket och kung Kyros på 500-talet f.Kr. Där möter en stor överraskning, som drar in Ramona i en kamp om livet. Theo och Robert reser efter Ramona i tiden. Vid ankomsten skiljs de båda vännerna åt. Theo får en oväntad följeslagare i sökandet efter Ramona. Är det en person att lita på? Ödet spelar vännerna många spratt och blandar in döden i leken.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

“Den där dagen”, är en ganska läskig tonårsbok som jag tycker att man ska vara minst 13 år för att läsa. Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas, på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva: “Jag har försökt att glömma det som har hänt. Jag har försökt att intala mig, att du säkert inte skulle ta illa vid dig. Att du skulle tro på mig och förstå. Men jag kan inte glömma det som hände den där dagen, därför har jag bestämt mig för att...”

“Mysrys” är en novellsamling med olika berättelser som jag har skrivit under 30 års tid. Kryp ned under filten och följ med på en spännande resa genom Kim M. Kimselius noveller. Här möter du både glädje, sorg och berättelser om andar. En bok som både är mysig och ryslig att läsa! Den här boken lämnar inte någon oberörd. Många läsare har fascinerats av Kim M. Kimselius historiska äventyrsböcker. I denna novellsamling kommer du Kim närmare än du har gjort i någon annan av hennes böcker. “Känner du mig?” börjar Kim med att fråga. Efter att ha läst denna novellsamling lovar jag dig att du har lärt känna både författaren, hennes flödande berättarglädje och sprudlande livsglädje.

“Att skriva med glädje” är en skrivbok där jag berättar hur jag blev författare, dessutom delar jag med mig av mina goda råd för att du ska bli bättre på att skriva. Med en dunderdebut: 11.000 böcker sålda på en vecka, 23 böcker utgivna och 15 år som författare, vet Kim M. Kimselius hur man skriver en bok. Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper i en glädjefylld bok där hon berättar om allt, från första början till färdig bok. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt. “Skriv direkt från hjärtat!” uppmanar Kim, och det är precis det hon har gjort!

“Spöket på Stora Mossen”, är en spökbok hästbok och deckare: Meya och hennes vänner brukar träffas vid kanten av Stora Mossen för att berätta spökhistorier. En kväll hör de ett förskräckligt skri från mossen och alla rusar hastigt hem, skrämda av ljudet. Av sin pappa får Meya höra talas om spöket på mossen. Tillsammans med sina vänner bestämmer hon sig för att ta reda på om det verkligen finns ett spöke. Av misstag blir hon ensam i mörkret och hör återigen ljudet. Som den detektiv hon är, låter hon sig inte skrämmas, utan ger sig på jakt för att hitta spöket. Då råkar hon ut för något som är ännu mer skrämmande än spöken.

“Månstenen”, är en fantasybok 1:a boken: En ovanlig sten fångar Ramonas uppmärksamhet under strandpromenaden. Theo kallar den för månsten på grund av dess blodröda färg och annorlunda form. Ingen av dem anar hur nära sanningen Theo har kommit. Ramona plockar upp stenen. I samma sekund bryter ett gigantiskt oväder ut. Himlen blir blåsvart, regnet vräker ned och vinden hotar att blåsa omkull dem. Blixtar slår ned runt dem där de står på den ödsliga stranden. Vågorna växer sig allt högre och hotar slå in över dem. Theo och Ramona blir rädda och önskar att de kunde ta sig därifrån, men den starka vinden gör det omöjligt för dem att röra sig. Då börjar Månstenen glöda...
De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!)

Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande äventyrsböcker som tar andan ur läsaren…

Månstenen är första boken i en fantasyserie som kallas för Theo- och Ramonaäventyr. I den serien är det läsarna som bestämmer vad jag ska skriva.

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Du hittar också boktips på min blogg Kim M Kimselius här är nu. Där finns tips om både vuxenböcker och barn/ungdomsböcker. Här hittar du sidan: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/mina-boktips.html

Lycka till med din berättelse. Hör av dig när du får den antagen av ett bokförlag.

Kramisar Kim :-)


Jag vill bli författare och skådespelare.What Ever. Och jag skriver en berättlese på min data. Frågan är... Hur långt får man gå med misshandel och sånt? För jag skriver om en tjej, hennes pappa är alkolist och hennes mamma är ute väldigt mycket, men hon röker och är jämt arg. Är det för mycket..? :)

/ Emilia, 12 år från Halmstad

Hej Emilia

Det är du som författare som bestämmer berättelsen, om sedan förlaget är intresserat av din berättelse kanske de stryker vissa saker som de tycker är för mycket.

I mina ögon tycker jag inte att det låter för mycket. Skriv på!

Lycka till!

Kramisar Kim


hej
Jag skickade ett manus sen sa förlaget nej. Vad ska jag göra, är ledsen

/ Nema

Hej Nema

Det är bara att bearbeta ditt manus och skicka till ett annat förlag.

Lycka till!

Kramisar Kim


skriv några förlag som e kända och bra'
Hur går det till att börja min manus, har svårt med det
Måste historia stämma om man snackar om ex, kung drottning mm.-.

/ mio

Hej Mio

Här är en lista över förlag http://rebeccamortberg.wordpress.com/2014/01/01/forlagslista-2014/

Det är bara att sätta igång och skriva om något du vill berätta.

Om du skriver om riktiga levande människor bör deras historia stämma.

Kramisar Kim


Hej!
Om man har skrivit ett manus och skickat in det till 2-3 förlag, och fler än ett förlag säger ja till manuset.... vad gör man då?
MVH Pernilla

/ Pernilla, 15 år från Värmland

Hej Pernilla

Då ska du bli jätteglad! Sedan ska du känna efter vilket förlag du helst vill ha din bok utgiven på. Tänk på att det kanske kommer att bli ett mycket långt samarbete, med många böcker, då gäller det att du trivs med ditt förlag!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hur gör man för att skriva en bra bok?

/ Sanna, 10 år från färgelanda

Hej Sanna

Här är några korta, enkla tips, svårare än så här är det inte:

1. Skriv direkt från hjärtat!

2. Skriv till dig själv! Tänk inte på att någon annan ska läsa det du skriver. Skriv inte hur du tror att det ska vara. Skriv som DU vill att berättelsen ska vara.

3. Bli den du skriver om: Känn vad personen i boken känner, ser, hör och upplev personens känslor. Beskriv hur det känns.

4. Tänk på att ingenting annat än själva berättelsen är viktig i första stadiet. Bry dig inte om stavning, grammatik, rubrik och namn i första skedet, då låser det sig bara för dig. Låt fantasin flöda och gör något helt enastående som du är nöjd med.

5. Lämna aldrig ifrån dig något du själv inte är nöjd med.

6. Tro på dig själv och din berättelse.

7. Man är aldrig för ung, eller blir för gammal för att ta itu med sin författardröm. Det är bara att bestämma sig för att göra det och sätta sig ned för att skriva.

För fler tips se http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html eller min skrivbok Att skriva med glädje http://kimselius.se/startpage/hem/bockerna/skrivamedgladje.html

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB