Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hej! Jag vill gå skrivarkurs. Men inte åka någonstans och gå skrivarkurs utan jag vill maila med någon. Alltså en skrivarkurs via mail! Jag har sökt på google, men det kommer bara upp Skrivarkurser där man åker någon stans och lär sig och skrivarkusrer via mail då man måste vara över 18 år.

Vet du var det man kan gå skrivarkurser via mail och vara 13 år?

Kram Zigne

/ Zigne, 13 år från Norrbotten

Hej Zigne

Är inte säker på att du kan få hjälp av Katrine, men kontakta Katrine Hamori khamori@osterlen.fhsk.se
Hon kanske kan hjälpa dig att hitta rätt kurs. Hon arbetar på Österlens folkhögskola, skrivarlinjen och brinner för att hjälpa folk med sitt skrivande.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Hur lång tid (hur många år) har det tagit för dig att skriva alla dina böcker som du har skrivit?
// Lina

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Jag debuterade som författare julen 1997 och firar med andra ord tioårsjubileum i år.

kramisar Kim


Hej! jag undrar hur gammal du var när du blev intreserad av att bli författare

/ Chris, 11 år från märsta

Hej Chris

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

Alla mina böcker är historiska äventyrsböcker. Hittills har jag kommit ut med åtta böcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen" (utkommer 15 augusti). Samtliga böcker finns att låna på biblioteken. Oftast måste man beställa böckerna eftersom de för det mesta är utlånade.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna. Du kan till och med lyssna på mig när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag har börjat på din bok, "Tillbaka till Pompeji" Den är jättebra!! Jag tror jag inte har läst nån bättre bok än den..!
Och du använder inte samma uttryck hela tiden, som många andra författare gör (som jag inte tycker om)
Min fråga är:
Om man ska göra en faktabok.. Ska man fixa bilderna själva? Eller gör förlaget det?
Och så undrar jag: Är det lov att rita av bilder från en bok, som man skickar till ett förlag?
Tacksam för svar.......
MVH: Lina

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Jätteroligt att du tyckte så mycket om min bok "Tillbaka till Pompeji". Då blir du säkert sugen på att läsa de andra böckerna i serien.

Med största sannolikhet tror jag att det är författaren som tar fram bilderna till faktaboken, eftersom bilderna ingår i boken som helhet.

Nej, du får inte kopiera andras bilder. Men det finns ingen anledning för dig att skicka med bild till förlaget, eftersom de har egna illustratörer.

Kramisar Kim


Hej!
Nu har jag hittat på vad jag ska skriva om.
Jag tittade i almanackan efter namn och i berättelsen är dom här namnen med: Emma, Vera, Virginia och Louise.
Det handlar om Vera och Emma som vill göra en film. Veras mamma har också lovat att Vera ska få en överaskning på sommarlovet. Vera och Emma funderar på vad det kan vara , och dem praoar på ett cirkus, och så gör dom en film från cirkuset som sen kommer på tv, och blir en video. Sen blir överaskningen att Vera ska åka till ett annat land, (jag vet inte vilket land än) kanske Spanien, och så får hon ta med en kompis. Hennes bästis är Emma, men just när hon ska åka blir Emma och Vera ovänner, och då vill Vera ta med en annan kompis. Då blir Emma ledsen, men till slut (Före Vera åker) blir Emma och Vera vänner igen.
Vera och Emmas värsta fiende (eller ovänn) heter Virginia. Hon ska alltid reta och vara dum, och så ljuger hon mycket. Louise är Emma lillasyster. Hon brukar vara jättedum när Emma är hemma ensam. Men när Vera är med Emma hem är Louise from som ett lam.

Men jag har en fråga:
Tror du att jag kan hinna med min bok klar, om jag gör typ 5 sider varje dag och så gör jag den på sommarlovet. Som sagt: Kommer jag till at hinna göra ut min bok under sommarlovet, om jag gör många sider varje dag? Eller tar det många år innan den blir klar?

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Jättebra, du ser att man som författare kommer på berättelsen själv till slut.

Man kan aldrig i förväg bestämma hur fort boken blir klar, eller hur lång den blir. Skriv när du känner att du har lust att skriva, skriv så mycket du har inom dig och var nöjd över varenda sida du har gjort. Du har all tid i världen på dig att få din bok färdig. Hösten 2006 kom min bok "Snapphanar" ut. Den tog 27 år att få färdig!

Lycka till med skrivandet!

Kramisar Kim


Hej Kim"!
Jag kommer några frågor:
1. Vad är en novell?
2. Har alla böckerna du har skickat in godkänts? Eller har du fått försöka om några gånger?
3. Kommer du skriva flera böcker?
4. Kan du säga vad min berättelse ska handla om, då är du till stor hjälp.
5. Har du nånsin varit i Torvalla och varit på Mimergården eller Torvalla skolan och berättat om dina böcker?
6. Använder du glasögon när du skriver och läser?
7. Får man glasögon om man läser för mycket?
8. Jag hittar aldrig på nåt bra namn. Om jag hittar på nåt så är det nån jag känner och då kanske de blir ledsna. Hur kan jag hitta på namn bättre?
9. Det värsta är när jag har skrivit flera sidor, och så märker jag att den inte alls är bra (berättelsen alltså) och då måste jag sudda ut nästan allt för att det ska passa in. Jag törs å ändra, men då måste jag ju ta bort hela berättelsen och det vill jag inte. Hur ska jag kunna skriva bättre så jag slipper sudda det? (inte säg att jag ska läsa läsa läsa och läsa) PS: Inte för att jag inte gillar att läsa !
10. (sista) Har det hänt att du har slängt en berättelse?

(Förlåt om det var ganska många frågor!)

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

1. Novell är en kort koncentrerad berättelse.
2. Jag har fått alla böcker utgivna som jag har skickat in.
3. Givetvis. Jag har nu kommit ut med åtta böcker, och har påbörjat många fler böcker.
4. Som författare måste man själv bestämma innehållet i sina böcker, annars blir berättelsen inte bra, för berättelsen måste komma från hjärtat.
5. Nej
6. Ja
7. Vet ej
8. Genom att titta i almanackan.
9. Jo, jag säger att du ska läsa mycket OCH skriva mycket. Dessutom behöver du inte sudda ut det du har skrivit. Ta bara ett nytt blad och börja om. Du kanske upptäcker att det du skrev först egentligen är riktigt bra.
10. Nej.

Kramisar Kim


Heej! jag har läst alla Charlotte Hage bökerna om djur. eller nästan alla jag har läst Exra matte finnes ring vetrinären och mer vild en tam och djur akuten nästa och håller på med Rädda katterna. finns det några mer?

/ Johanna, 10 år

Hej Johanna

Ja, det finns åtminstone en bok till. Den heter "Sök, Charlie!", och ingår i samma serie som "Rädda katterna!"

Det finns en annan författare som också skriver om djur. Författaren heter Lucy Daniels och har skrivit ett femtontal böcker om olika djur. Exempel på titlar är "Filmhund i fara" och "Vem vill ha en kelgris?"

Hoppas att du tycker om någon av dessa böcker.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Vilken bok om monster för 8 åringar skulle du föreslå? Jag menar faktaböcker. Jag är sååååå intreserad av monsterböcker, det är mina kompisar också. Så snälla du... Om du hittar någon faktabok om monster,varulvar,vampyrer O.S.V, meddela mig!/Alice

/ Alice, 8 år från Karlstad

Hej Alice

Här är några tips om monster. Det är inte helt säker på att alla fyra böcker passar dig, de kanske är för hemska, läs på bokomslaget och se vad du tycker. Här är böckerna: "Monster på vita duken" av Jonas Anderson, "Värsta monstren" av Dan Höjer, "Vampyr" av Rebecca Brander, "Bland spöken och vampyrer" av Ulf Sindt.

Du har väl läst om vampyrer här på unga faktas sida, om inte... rekommenderar jag dig att göra det!

Mycket nöje!

Kramisar KimHej, jag har ett litet problem, jag har jättemånga ideer till en barnbok men jag har lite svårt med hur jag ska skriva den, om du förstår vad jag menar? Jag har mest problem med hur den ska börja t,ex om jag ska skriva "det var en gång eller en dag ect" Boken ska handla om en pojke som inte vill sova så om du har några ideer eller tips så skulle jag gärna vilja höra dom MVH Christoffer

/ Christoffer kramer, 15 år från Vejbystrand

Hej Christoffer

För att en bok ska vara riktigt bra tycker jag den ska fånga läsaren direkt med första raden. Om du ska skriva en bra berättelse ska du börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc. Du kan t.ex. börja med att i första raden ge läsaren en vink om ATT han inte kan sova på grund av att något speciellt har hänt som håller honom vaken, men du ska inte tala om VAD som har hänt. Det ska du spara till i slutet av boken.

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

Dessutom tycker jag att du ska läsa så många böcker du kan för att lära dig hur en bra berättelse är skriven. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden samt Snapphanar. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips. På min hemsida kan du också läsa utdrag ur mina böcker och lyssna på ett smakprov ur "Tillbaka till Pompeji", se längst ned på startsidan.

Spara också dina idéer i en speciell skrivbok, då kan du bläddra i dina idéer när du får lust att börja på en ny berättelse.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


har du msn ??om du har det va heter du på msn?? =)

/ katarina, 11 år från serbien

Hej Katarina

Nej, jag har inte msn.

kramisar Kim


är det svårt att skriva??

är det jobbigt att jobba med författare??

vet du ungefär hur många böcker du har skrivit??

hur gör man böcker??

/ katarina, 11 år från serbien

Hej Katarina

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare.

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Jag har skrivit åtta historiska äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Du kan läsa om alla böckerna på min hemsida.

Författaren skickar sitt manus till förlaget. Där är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det författaren har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om berättelsen kontaktar de författaren och ber att få publicera/ge ut berättelsen. Om de skickar tillbaka manuset till författaren behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får författaren tillbaka sitt manus ska han/hon alltså inte ge upp, utan sätta sig ner och läs igenom det igen, se om det gör att förbättra manus och skicka det till något annat förlag. Förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om manuset blir antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Författaren får royalty på försäljningen. Det innebär att författaren får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Författaren kan också trycka sina böcker på Print-On-Demand. Då betalar författaren allt själv, men han/hon behöver bara trycka upp så många böcker han/hon vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. På nätet hittar man några print-on-demandtrycker t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler.

Kramisar Kim


Du har svara till många att man ska skriva namn på varje sida ( av manuset man gjort) Vad menas? Och Kan man ha författar namn om ens bok skulle ges ut? och skulle man seda typ ge manuset till bökförlaget så ja, bestämer dom om det ska bil en bok?

Hoppas du har tid att svara

/ Anddi, 12 år från Stockholm

Hej Anddi

Man skriver namn, adress och telefon på varje manusblad högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

Visst kan du ha ett författarnamn/psedonym om du vill ge ut en bok.

Bokförlaget bestämmer om din berättelse är tillräckligt bra för att ges ut som bok. Jag rekommenderar dig att låta någon du litar på läsa din berättelse innan du skickar till förlag, någon som vågar kommentera det du har skrivit. Då får du chans att göra din berättelse så bra det bara går och det är då större chans att förlaget blir intresserat av att ge ut din bok.

Lycka till
Kramisar Kim


hej Kim

1, varför ville du bli författare????
2, om jag vill bli författare vad ska jag tänka på??????????
3, hur många år är du????
4, hur många böker har du skrivit ???????
5, hur många år var du när du skrev din första bok????
6, har du några barn ????? vad heter dom???
7, vilken är den bästa bok du läst???????
8, vilken är den bästa bok du skrivit??? berätta

/ micaela, 11 år från vamlingbo

Hej Micaela

1. För att jag älskar orden och har stor fantasi.
2. Skriv från hjärtat om något som berör dig och som du tycker är viktigt att skriva om och ge inte upp. Håll drömmen levande och fortsätt skriv.
3. Fyllde 53 år 2 maj.
4. Åtta böcker. Gå in på min hemsida www.kimselius.se så kan du läsa om alla böckerna: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen".
5. 8 år.
6. 4 pojkar: Daniel, Patrik, Fredrik och Christian.
7. Odd Thomas av Dean Koontz, en vuxenbok. Den hemliga trädgården av Francis Burnett Hodges, en ungdomsbok.
8. Giljotinen som kommer ut i augusti i år. Du kan snart läsa mer om boken på min hemsida och även läsa ett smakprov ur boken

Kramisar Kim


Hej ! Du var på våran skola för några veckor sedan. Jag undrar om du tyckte det var kul ?

-Vilken bok är din favorit som barn ??

/julia.

/ Julia, 12 år från Värnamo

Hej Julia

Det var jätteroligt att besöka er skola. Det kommer att bli ett fint minne att se tillbaka på när jag blir gammal. Hälsa dina skolkamrater från mig.

"Den hemliga trädgården" av Francis Burnett Hodges var min favoritbok när jag var barn. Och är det fortfarande. En underbar bok som jag varmt rekommenderar dig att läsa.

Kramisar Kim


hej kim!
jag har skrivit en bok som heter DÖDENS RIKE.
där berättar jag om allt som finns nere i hades.
jag har skrivit färdigtt den nyligen men jag kan ju inte ge ut den.
kan du hjälpa min snälla!
/jonathan

/ jonathan, 10 år från partille

Hej Jonathan

Din bok låter jätteintressant. Här kommer två förslag på hur du ska kunna ge ut din bok:

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


jag har tänkt starta en tidning men jag vet inte riktit vad den ska inehålla det ända jag har bestämt är att den ska vara en djurtidning. Men har du nåt förslag på vad min tidning skulle kunna inehålla?

/ Elin Nynäs, 9 år från Finland

Hej Elin

När jag var i din ålder gav jag ut en hästtidning. Där hade jag korsord, tävlingar och berättelser. Jag hade även en följetong, vilket som du vet är en berättelse som börjar i ett nummer av tidningen och slutar när den är som mest spännande för att sedan fortsätta i nästa nummer av tidningen. Bara för att läsarna ska köpa nästa nummer av tidningen också.

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under Nytt hittar du Rapport från valplådan. Om du vill får du lov att använda dig av det materialet samt de bilderna om du anger var du har hämtat text och bild och vem som har skrivit dem.

Det är lättare att skriva om många olika djur när man ger ut en tidning. Du kan intervjua folk om deras husdjur, för utom de ovanstående förslagen på vad du kan ha i tidningen.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej (igen) Kim!
Jag har tänkt, tänkt, tänkt, tänkt, tänkt och tänkt...
Jag vet absolut inte vad jag ska skriva om..
Jag har gjort alla dina tips, och alla andra tips som jag har hittat.
Men jag klarar inte att skriva.........
Jag vet ju att jag tycker om djur jättemycket, men jag klarar inte skriv om det. Jag är också rädd att jag härmar andra författare.. Att jag använder samma uttryck och sånt.
Finns det ytterligare flera tips du kan ge mig (:
Och så undrar jag: Vart kan jag låna dina böcker?

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Mitt allra bästa tips är att du läser och läser och läser och läser, då kommer fantasin. Något som är bra när man har svårt att komma igång är att skriva om själva problemet, t.ex. om en flicka som har svårt för att komma på vad hon ska skriva. Vad gör hon för att lösa problemet etc.

Mina böcker finns att låna på alla bibliotek. För det mesta är böckerna utlånade så att du får stå i kö för dem. Om just ditt bibliotek inte har böckerna hemma kan de låna från ett annat bibliotek. Fråga din bibliotekarie, hon kan säkert hjälpa dig. Det brukar inte kosta något om man vill låna hem böcker från annat bibliotek.

Här är böckerna jag har skrivit:
"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen": År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Tror att du skulle tycka om "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa" eller "Faraos förbannelse" som första bok. När du väl har börjat läsa om Theo och Ramona är det svårt att sluta säger mina andra läsare.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Hej igen!
Du säger (skriver) ofta att man ska ha Post-It- Lappar när man ska skriva upp sina ideer.
Men går det inte att bara använda vanligt papper? Och man behöver väl inte att hänga upp dom?
Man kan ju ändra på bordet....
Jag har nämligen inte gula klisterlapper.

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Givetvis går det lika bra att skriva på vanligt papper. Att jag talar om Post-it-lappar beror på att jag tycker det är väldigt praktiskt att kunna klistra fast lapparna, så att de ligger/hänger stilla.

Kramisar Kim


Kan man ge ut en bok fasst man bara är 9år?

/ Elin Nynäs, 9 år från Finland

Hej Elin

Jag skrev min första bok när jag var i din ålder. Men jag skickade in en berättelse först när jag var närmare fyrtio år. Men man behöver inte vänta tills man är vuxen. Är berättelsen så bra och så lång att det kan bli en bok av den, då kan man redan när man är ung skicka till ett förlag.

Det är bra om du kan få någon vuxen att läsa din berättelse innan du skickar iväg den. Dessutom ska du själv ha läst berättelsen om och om igen tills du är nöjd med den.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad. För att få din berättelse utgiven bör du ha ungefär så många sidor i din berättelse.

Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-268 sidor.

Om du bestämmer dig för att vänta, gör en speciell plats till dina berättelser. Släng inga, spara alla. Ta fram dem och titta igenom dem ibland. Kanske vill du ändra, förbättra och skriva till. En dag upptäcker du att det är dags att skicka in och då gör du det, antingen det är nu eller om tio-tjugo år.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


när dog astrid lindgren barn karin när dog hon

/ HANNA, 10 år från göteborg

Hej Hanna

Om du går in på www.astridlindgren.se hittar du alla uppgifter du behöver om Astrid Lindgren och hennes böcker. Ända från det Astrid Lindgren föds tills hon dör.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB