Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Är det bara du som äger den här hemsidan?? Är du inne varje dag??

/ Ellen även kallad Madde , 11 år från Sverige

Hej Ellen/Madde

Nej, jag äger inte den här hemsidan, jag är bara anlitad som en av många experter på att besvara frågor.

Det finns inte tid att gå in varje dag för att besvara frågor, eftersom jag är ute och reser en hel del och föreläser om mitt författarskap och mina böcker.

Kramisar från Kim


Hej!! Eftersom du inte förståd min fråga ska jag skriva mer!! jag frågade om du är författare och om du då har skrivit någon känna-igen-sig bok?? (alltså en bok som man känns igen vid)!!Kram Madde!!

/ Ellen T, 11 år från Sverige

Hej Ellen

Jag är författare och skriver Skönlitterära Historiska Äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie, (den åttonde kommer i augusti och heter "Giljotinen". Den handlar om franska revolutionen):

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen": År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känn", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste "Snapphanar" (Giljotinen kommer inte förrän 15 augusti)

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


jag skriver en bok om 2 hästar...jag vet inte om ett bokförlag skulle tyck att den var så bra men om jag sejer att det är ganska stor text, så vilket för lag tror du att det är bäst att sjicka in boken till

kramisr ebbiz
tack för ditt svar

/ EBBA, 10 år från KOM INTE I HÅG

Hej Ebba

Klart att förlag är intresserade av hästböcker, det finns väldigt många som tycker om att läsa om hästar.

För att hitta rätt förlag att skicka ditt manus till ska du göra så här: gå till en bokhandel och se ut böcker som liknar din bok. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hur många A-4 sidor är det i en roman, utifrån snittet?

/ Anja, 11 år från Västervik

Hej Anja

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad. För en vuxenroman vet jag faktiskt inte eftersom jag inte skriver den typen av böcker. Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker.

Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-268 sidor. Utifrån det kanske du själv kan räkna ut hur många manusblad en vuxenroman är på.

Kramisar från Kim


Känna-igen-sig-bäckerna!!??

/ Ellen, 11 år från Sverige

Hej Ellen

Förstår inte din fråga!

Kram Kim


jag har inte kan ni skriva vad den ska handla om

/ tina, 11 år från ludvika

Hej Tina

Förstår inte din fråga.

Kramisar Kim


Heej ! Jag undrar vad kallas böcker som handlar om familjproblem,skolan,vardagen,alkohol och annat som handlar om liv

/ Nadin, 12 år från Malmö

Hej Nadin

De böckerna har inget speciellt samlingsnamn. Olika bibliotek, bokförlag o dyl har säkert egna namn för den kategorin av böcker, men så vitt jag vet finns det inget "officiellt" namn för dem.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag älskar dina böcker! Jag har läst många men jag tyckte nog att "Faraos förbannelse" var bäst av alla. Jag undrar hur du får all fakta om tidsresorna och om hur det var förr i tiden? Jag tycker det är spännande att få veta sånt! Svara så fort du kan!

Kram Saga!

/ Saga Miketinac, 9 år från Ronneby

Hej Saga

Tack för att du skriver att du tycker så mycket om mina böcker. Har du varit inne på min hemsida och sett bilden på "Giljotinen", den nya boken som kommer i höst.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet. Eftersom just "Faraos förbannelse" är din favoritbok så minns du säkert vad som hände i början av boken, djupt nere i graven. Visst var det spännande?!

Vet du att det finns SJU böcker i serien. Hoppas att du inte har missat någon. Gå in på www.kimselius så kan du läsa smakprov ur samtliga böcker samt lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar Kim


Varför blev du förfatare? Komer du alltid vad du ska skriva?

/ Emma, 10 år från Stockolm

Hej Emma

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

Ja, jag kommer alltid att skriva, så länge jag orkar och har idéer till nya böcker.

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna. Du kan även lyssna på mig när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Hej! Jag har alltid velat bli författare och jag undrar: hur du tänker när du ska skriva en bok? Liksom hur den ska bli spännande och vad den ska handla om och så? Jag sitter ofta vid datorn och skriver bärettelser men mina blir inte så bra! Snälla, ge mig några tips!
Kram Saga!

/ Saga Miketinac, 9 år från Ronneby

Hej Saga

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker och där kan du även lyssna på när jag läser ett kapitel ur min bok "Tillbaka till Pompeji".

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


HEJJJ
jag undrar varför Ni inte svarar
men jag har en viktig fråga vi ska ja skriva berättelse så kan du hjälpa mig?? såå e du jätttteee snäll

jag undrar att jag ska skriva en berättelse om en händelse el en olycka vad ska jag ha med vad är viktigast ?? ?

TACK

/ Hanna, 12 år från malmö i svergie

Hej Hanna

Vi svarar på alla uppriktiga frågor vi får. Om du inte har fått svar på någon fråga beror det på att den inte har kommit fram till oss.

Du ska skriva om det DU tycker är viktigt att ha med i berättelsen. Om det är en händelse/olycka som du har upplevt så ska du skriva direkt från hjärtat, beskriva dina synintryck och dina känslor. Om det är en påhittad historia ska du försöka att gå in i den person som berättelsen handlar om och försöka beskriva samma saker som om du själv hade upplevt händelsen. Vad händer runt om etc.

För mer tips och råd, se tidigare frågor/svar här på Ungafakta. Du kan också gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa min skrivtips.

Lycka till!

kramisar Kim


Hej hur gammal måste man vara för att kunna bli författare? För jag har skrivit flera berättelser och min lärare tyckte att dom var bra.

/ Madelene, 13 år från Surahammar

Hej Madelene

Alla åldrar är bra. Det gäller att ha något speciellt att berätta, något som fångar förlagen och gör att de vill ge ut din bok.

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig, men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

När jag var tio år gav jag ut en egen hästtidning. Men jag skickade inte till förlag, (de som gör böckerna), förrän jag var nästan 40 år. Idag är jag författaren som gjorde dundersuccé med min debutbok "Tillbaka till Pompeji" och därför kallas för Blekinges Astrid Lindgren, för att jag sålde så otroligt många böcker första veckan, 11.000 böcker. Normalt säljer man cirka 200-300 böcker per år när man ger ut sin första bok.

Nu har jag gett ut sju böcker i min historiska äventyrsserie. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa mer.

Mina böcker har getts ut på många andra språk och ligger högt på topplista utomlands. Och allt detta bara för att jag redan som åtta-åring bestämde mig för att bli författare.

Så jag tycker absolut att du kan bli författare nu. Läs och skriv så mycket du kan. Då utvecklar du ditt språk och dina berättelser blir bättre och bättre.

Lycka till.

Kramisar från Kim


Har du skrivit nån bok om vickingar? I så har Tor varit med i den?! Vad vet du igentligen om dem?:) MVH ARMAN:)

/ Arman.jamshidnejad, 9 år från Göteborg

Hej Arman

Ja, jag har skrivit en bok om vikingar. Den heter "Vikingaträl" Den handlar om Theo och Ramona som blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

Du får lära dig massor om vikingatiden i "Vikingaträl". Det finns också en faktadel i boken där du kan lära dig mycket om vikingatiden och om Tor.

Om du vill läsa ett avsnitt ur boken "Vikingaträl" kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Böcker".

Kramisar Kim


värför har vi syre och energi och värför heter energi kraft?

/ amir, 8 år från irak

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim


Hej!
Vart kan man köpa dina böcker? Kan vem som helst läsa dina böcker, eller är de vuxenböcker? Jag vet inte om jag kommer till att köpa, eller läsa dina böcker, men det är bra att veta :D Kommer du till och skriva flera böcker, eller holder du på med en bok? Bara undrade!! Lycka till Kim !!

/ Lina Johansson, 10 år från Östersund

Hej Lina

Mina böcker finns att köpa i de flesta bokaffärer. Om böckerna inte finns inne kan man beställa dem. Böckerna finns också att köpa på internetbutiker.

Vem som helst kan läsa mina böcker. Från 9 år och uppåt. Den äldsta som har skrivit till mig var 98 år. Så även du kan läsa böckerna och jag tror att du skulle tycka mycket om dem, för det är otroligt spännande böcker. Har du varit inne på min hemsida www.kimselius.se och läst lite ur böckerna, eller lyssnat när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji". Om inte... gör det, då får du se om böckerna passar dig.

Givetvis kommer det fler böcker. Jag skriver hela tiden nya böcker. Den nya boken hittar du också som bild på min hemsida, men ännu ingen text eftersom boken ännu inte är färdigskriven. Boken heter "Giljotinen".

Mina böcker finns även att låna på biblioteket. Hör av dig när du har läst någon av böckerna och berätta vad du tyckte. Tror att du skulle tycka om "Tillbaka till Pompeji" "Jag är ingen häxa" eller "Snapphanar"... Provläs lite ur böckerna på min hemsida så får du se vad du tycker.

Kramisar Kim


Hej!
Jag vill bli författare när jag blir stor. Vuxna har alltid sagt: "Du har så livlig fantasi!" Så jag vill satsa på det på sidan om ett annat jobb.
Hur ska jag kunna förbereda mig nu?

Kramar Elin :)

/ Elin, 12 år från Strängnäs

Hej Elin

Det finns speciella linjer du kan välja för att utveckla ditt skrivande. Men... det är inte lätt att försörja sig som författare, därför går många Journalist/Mediautbildning så att de har en annan utbildning, men ändå får arbeta med orden.

Jag valde att arbeta inom reklam och tryckeribranschen och hade ingen speciell utbildning för att bli författare. Det enda jag gjorde var att jag läste så mycket jag hann med och skriv så mycket jag orkade.

Du behöver inte arbeta med något som har med författandet att göra. Som författare behöver man livserfarenhet så att man kan dela med sig av den i sina böcker. Vad du än arbetar med ger det dig livserfarenhet och det är viktigast av allt. OCH att du läser och skriver och läser och skriver och läser och skriver och... Som du förstår ligger det mest hårt arbete bakom författarskap, mer än utbildning.

Det finns speciella skrivarkurser på sportlov, sommarlov etc. Där kan du lära dig grunden för hur du bygger upp en bok. Gå också in på min hemsida www.kimselius.se och läs under mina skrivtips.

Skriv från hjärtat om något som berör dig och som du tycker är viktigt att skriva om och ge inte upp. Håll drömmen levande och fortsätt skriv.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej varför finns det olika regler när man skriver böcker ??

/ Felix, 12 år från Motala

Hej Felix

Förstår inte vad det är för regler du menar. Kan du förklara vilka regler du tänker på.

Kramisar Kim


Vad skall man tänka på när man skriver en dikt????

/ Ellen, 10 år från Gotland

Hej Ellen

Tyvärr är jag ingen expert på dikter, eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker.

Däremot kan jag tänka mig att det är lika viktigt när man skriver dikter som när man skriver skönlittärera böcker, att man skriver direkt från hjärtat om något som berör dig som författare, något du har varit med om, dina känslor etc.

För att lära dig hur dikter är uppbyggda rekommenderar jag dig att läsa många diktböcker. Min favoritförfattare när det gäller dikter är Karin Boye, den allra bästa boken är "Till Dig".

Lycka till med dina dikter.

Kramisar från Kim


Hur har du hittat på vad du ska skriva? Har du en bra fantasi? Och hur kan man få en bra fantasi?

/ Toril Irene Johansson, 9 år från Östersund

Hej Toril Irene

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär! I år firar jag 10-år som författare .

Jag har nu skrivit 7 böcker (åttonde snart klar). Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan väckte min fantasi rejält och det använde jag i min bok "Faraos förbannelse", hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag berättar om i det kapitlet.

Jag har jättemycket fantasi. Och jag tror att jag har bra fantasi, eftersom mina böcker har blivit så jättepopulära. En del föds med massor av fantasi, som jag, hos andra väcks fantasin när de läser många böcker. Börja läsa mycket, då växer din fantasi också.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" och "Snapphanar". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel som jag har läst in ifrån "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Var får du dina ideer ifrån??

/ aram, 11 år från stockholm

Hej Aram

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista/faktadel längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär! I år firar jag 10-år som författare .

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" och "Snapphanar". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel som jag har läst in.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB