Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hejhej!
Jag håller just nu på att läsa Kinesiska Draken i din serie "Theo occh Ramona".
Jag har ett stort skolarbete om Ramonas inre egenskaper. det skulle vara snällt om du kunde beskriva lite om hennes egenskaper så jag får en klarare bild av det.
Kram, Sandra, 12 år ,Svenljunga

/ Sandra, 12 år från Svenljunga

Hej Sandra

Kinesiska Draken är en mycket spännande bok och det låter som ett mycket spännande arbete.

Lärarens tankar är nog att DU ska beskriva Ramonas inre egenskaper utifrån det du har läst i boken, att du ska ge din bild av Ramona efter att du har läst boken. Det är bara att läsa på, då växer Ramona inom dig och du vet precis vad du ska skriva.

Lycka till med ditt roliga arbete!

Kramisar Kim :-)


Hej Kim!

Hur marknadsför man en självpublicerad bok?
Går det att göra så att bokhandlar säljer ens bok åt en, och att bibliotek lånar ut ens bok, i så fall hur mycket kostar det?

/ Lina Johansson, 17 år från Östersund

Hej Lina

För att bokhandlarna och biblioteken ska hitta din bok måste den finnas på Bokrondellen http://sv.wikipedia.org/wiki/Bokrondellen

Du betalar bara för att registrera din bok hos Bokrondellen, sedan köper bokhandlarna din bok, och så gör även biblioteken. Det kostar runt 300:-

För att marknadsföra din bok bör du ha en blogg där du berättar om skrivandet av boken, recensioner, etc. Du kan starta en facebook-sida om boken, twittra etc. Viktigt är att du inte tjatar på folk att de ska köpa boken, låt dem bara bli intresserade av den :-)

Du kan också gå med i någon av de grupper som finns för egenutgivare: T.ex. Egenutgivarna http://egenutgivarna.se/ eller Seriff http://seriff.se/

Det finns även bra böcker att köpa i ämnet Lyckas med bokutgivning http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9186775006 och Förverkliga din bokdröm http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9198031511

Lycka till med din bok!

kramisar Kim :-)


Hej, jag tycker att det är väldigt roligt att skriva egna berättelser mm. Dock vet jag inte om någon av dem är "tillräckligt" långa för att faktiskt publiceras som något bokliknande. Det hade absolut varit en dröm att ge ut en egen bo och jag har 2 berättelser jag är extra nöjd med. Men hur lång behöver en berättelse egentligen vara för att kunna ges ut som en bok? Och kan man på något sätt ge ut noveller? Typ som tidningar eller något?

/ Skriv-tokig, 12 år från Sverige

Hej Skrivtokig

Härligt att du tycker om att skriva.

Om du skriver en ungdomsbok bör den vara på cirka 120 A-4blad skrivna med tolv punkter och 1,5 radavstånd. Läs mer om antal manusblad här: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2012/02/skrivprocess-antal-manusblad.html

Visst kan du ge ut noveller. Det gäller att du har många noveller och skickar dem till förlag. Det är svårare att få ut en novellsamling än en bok.

Du kan skicka dina noveller till tidningar, men jag tycker absolut att du ska skicka in dem till tävlingar. På min blogg hittar du hela tiden nya tävlingar: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/blog-page.html

Lycka till med skrivandet! Berätta när du får din bok antagen.

Kramisar Kim :-)


Hej Kim. Jag har tänkt att skriva en bok men vet inte vilket bokförlag jag ska välja. Och vad händer om man råkar ha samma bok titel som en annan bok?

/ Anonymt, 12 år

Hej Anonym 12 år

Här hittar du alla bokförlag i Sverige: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/01/har-hittar-du-alla-bokforlag.html Gå in på varje bokförlags sida, där kan du läsa vilken typ av böcker de ger ut. Sedan väljer du ett bokförlag som du tycker passar just din bok.

Bokförlagen ser till att din titel blir unik och ändrar den om de inte tycker den passar.

Lycka till med din berättelse, hör av dig när du får din bok utgiven!

Kramisar Kim :-)


min fråga är vad tänker du på när du skriver

/ Ana, 11 år från stockholm/sverige

Hej Ana

När jag skriver är jag helt uppslukad av berättelsen, jag blir de personer jag skriver om, jag är där de befinner sig och jag ser det de ser. Då blir det en bra berättelse :-)

För fler skrivtips kika in på http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Kramisar Kim :-)


Hej
Vilket är ditt nyaste theo ramona bok? Utgivet)
Har du blivit referenser ad nån gång
Kan du göra bok om ottomanska riket

/ القلn

Hej

Den allra senaste historiska äventyrsboken om Theo och Ramona är Persiens Pärla, en bok jag tror du skulle tycka om, eftersom du ger mig tipset om att skriva om det Osmanska riket :-) Tack för det tipset :-D

Här kan du se alla böcker jag har gett ut: http://kimselius.se/startpage/hem/bockerna/index.html

Kramisar Kim


Hejsan
När jag skriver en berättelse blir jag räädd att bokens idé redan finns, så tror fötlagen att det är jag som tjuva iden från annan bok, trots jag inte vet om det elr inte gjorde det
Sen undrar jag om du har blivit refuserad nån gång. Hur meddela förlaget att din bok tillbaka till pompej vad stod i brevet eller vad sa dem?
! ((((((( svara ,
Förresten vill säga att din bok jag är ingen häxa är bäst av alla dina böcker

/ pamyra, 11 år

Hej Pamyra

Det är bara att skriva på, om förlaget tycker att din idé är alltför lik en annan bok ger de inte ut din berättelse. Därför gäller det att du försöker hitta något unikt att skriva om, något ingen annan redan har skrivit.

Jag fick min debutbok Tillbaka till Pompeji godtagen direkt. De ringde mig och sa att de ville ge ut min bok.

Tack så mycket. Hoppas att du har läst fler böcker i serien om Theo och Ramona. Hittills har det kommit ut 18 och den 19:e håller jag på med nu. Du kan läsa mer om böckerna här: http://kimselius.se/startpage/hem/bockerna/index.html

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim :-)


Hur får man en karaktär att värka elak utan att han/hon gör eller säger elaka saker?
Hoppas du förstår min fråga

/ sara

Hej Sara

Visst förstår jag din fråga.

Ofta är det sättet personerna säger sakerna som gör att det känns elakt, blickar de ger, hur de rör sig, tar i föremål, kanske kastar iväg dem etc.

Jobba lite med att försöka beskriva en elak person, utan att för den skull skriva texten i din berättelse just då. Bara skriv om den här personen och känn efter om du hittar rätt känsla.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


hej
kan man låna boken att skriva med glädje från biblioteket?

/ tyna

Hej Tyna

Ja, boken Att skriva med glädje finns att låna på biblioteket, både som pappersbok och som e-bok att läsa i din dator.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim :-)


Läste din bok att skriva med glädje. Den gav mig väldigt bra tips och idéer. Har inte läst dina böcker än men ska göra det. Är ju en bokälskare och läser det mesta. Nu till mina frågor.

1. Kan jag ta idéer från Emmas hemlighet som du skrivit om i din bok att skriva med glädje? Tycker det var väldigt bra skrivet. Fick en ide till en bok när jag läste just det.

2. Förstod inte riktigt allt du skrivit. Det verkar för mig så komplicerat att kunna ge ut en bok. Är det så svårt?

3. Kan man skriva böcker utifrån sina drömmar och ta karaktärer från sina drömmar?

4. Kan man fortsätta på en dröm man haft och skriva en hel bok utifrån sin dröm?

5. Finns det några bra fakta sidor på internet där man kan få idéer till att skriva?

6. Var hittar du all fakta när du skriver dina böcker?

7. Kan man ha dikter, visdomsord, citat och ordspråk i början av en bok?

8. Har tänkt och vill ha prolog i början av en bok. Hur kan man skriva prolog?

9. Hur många sidor ska det vara om man vill skriva en bok?

/ Pingela

Hej Pingela

Tack för att du tyckte om min skrivbok Att skriva med glädje.

1. Självklart kan du hämta idéer från Emmas hemlighet, det är början på en bok som jag bjuder på, bara att skriva på :-)

2. Nej, det är inte alls svårt att ge ut en bok. När du skrivit din text kan du kontakta ett print-on-demand företag som gör hela biten med boken. Det innebär att de tar din text, gör färdiga boksidor och omslag och ger ut boken.

3. Självklart kan du hämta inspiration från dina drömmar. Det är min största inspirationskälla. En guldgruva att gräva ur :-)

4. Ja, du kan skriva en hel berättelse utifrån din dröm, det är bara att väva vidare.

5. På min blogg hittar du mängder av skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Där hittar du också andra skrivarlänkar: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivlankar.html

och skrivtävlingar: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/blog-page.html

Sidorna uppdateras ständigt och varje dag kommer det ett nytt blogginlägg.

6. Jag läser mängder av faktaböcker inför varje historisk äventyrsbok jag skriver om. Lånar många böcker på biblioteket, men köper också en hel del, både i Sverige och från utlandet, beroende på vad jag ska skriva om. Som du ser har jag läst in många olika ämnen: http://kimselius.se/startpage/hem/bockerna/index.html

7. Ja, det går bra med visdomsord, citat och ordspråk, dikter kan vara lite svårare att ha i sin helhet, eftersom du inte har rättigheterna till dikten, det har författaren.

8. Prolog är inom litteratur detsamma som ett förord. Där berättar du saker som har hänt innan själva berättelsen börjar. Prologen är inte lika lång som de vanliga kapitlen.

9. Antal manusblad för böcker hittar du i min bok Att skriva med glädje. Hur tjock den bok blir beror på hur mycket du har att berätta. Om du tittar i bokhandeln/biblioteken ser du att böcker har många olika antal sidor. Skriv på tills du är klar!

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim :-)


Hej Kim!
Har några frågor som jag gärna skulle vilja ställa. Vill dessutom säga att jag har läst din bok Att skriva med glädje för länge sen men den ger mig fortfarande inspiration.

1) Just nu fortsätter jag att skriva på min bok, och har kommit ganska långt. Tyvärr har jag fastnat, fast att jag har en massa idéer i huvudet. Det är nog det som är problemet, jag vet inte hur det ska fortsätta eftersom jag har för mycket att välja bland, och om jag bestämmer mig för att ta den ena så blir jag inte nöjd och vill ha den andra... Vad ska jag göra för att komma vidare och välja det som kommer att bli bäst?

2)Ju mer jag skriver på min bok, desto mer vill jag ändra allting. Jag har kommit till en punkt då det nästan är jobbigt att skriva och inte alls roligt. Jag har tagit långa pauser, men dem hjälper inte alls. Jag känner mig pressad av någon anledning, inte alls nöjd med min bok och jämför allt jag skriver med andras. Och det finns självklart en massa andra som skriver bättre, då tappar jag motivationen. Allt bara dör ut.

3)Som tidigare nämnts så har jag många, många, många idéer i huvudet. Dem allra bästa är drömmar och madrömmar. Alla dem går inte ihop med boken och dess historia, men jag känner att jag vill skriva om vissa av dem. Fast jag vet inte om det är en bra idé. Borde jag lägga ner all den tid på min bok? Om jag plötsligt börjar med två, kommer någon av dem ens att bli klara?

Jag är väldigt förvirrad, som du säkert märker. Jag hoppas att du kan hjälpa mig.
Tack på förhand! All lycka till dig!
MVH, Milda

/ Milda, 14 år från Stockholm

Hej Milda

Härligt att höra att du tyckte om min skrivbok Att skriva med glädje. Fortsätt inspireras!

1. Skriv alltihop och spara. När du har skrivit ned alla dina tankar och idéer kan du plocka ut det bästa och göra din bok färdig.

2. Du ställer för stora krav på dig själv och ditt skrivande. Det ska vara roligt att skriva. Tror att du gör felet att läsa igenom din text allteftersom du skriver. Det allra bästa är att bara skriva och inte läsa texten förrän hela boken är klar. Då kommer det inga tankar om hur dåligt du skriver. Du kommer att upptäcka att din berättelse är superbra. Visst finns det många som skriver jättebra böcker, men för den skull behöver inte din berättelse vara sämre. Den kanske har det som de andra saknar. Ge inte upp!

3. Det bor en författare i dig ;-) Låter helt underbart att du inspireras av drömmarna. Det gör jag också. Du ska definitivt skriva ned dem. Jag inspireras också av drömmar och får nya idéer hela tiden. Då skriver jag ned första och sista kapitlet ur drömmen och skriver sedan stolpar. Därefter lägger jag ifrån mig den boken och fortsätter skriva på den bok som måste vara klar. Ett bra sätt att bli klar med en berättelse är att sätta upp en deadline, alltså ett datum då boken ska vara klar.

Tycker inte alls du verkar förvirrad, mer som att ditt huvud är fullt av underbara ord.

Mitt råd till dig just nu är att du ska skriva noveller, då får du ur dig berättelsen snabbare. På min blogg tipsar jag om skrivtävlingar http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/blog-page.html Det kommer ständigt nya tävlingar där, så gå in och titta regelbundet för att inte missa något. Snart kommer det en tävling som riktar sig just till personer i din ålder.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


HEJ!!
Jag älskar verkligen dina böcker, jag har läst fyra böcker ur din serie "Theo och Ramona". Jag blir väldigt positivt överaskad när du kan ha så mycket historia i en bok och även så är det inte tråkigt att läsa, utan det är väldigt spännande. Jag har bara en liten fråga att ställa och jag skulle bli tacksam om du skulle kunna beskriva det så utförligt som möjligt.
Ramona och Theo är två väldigt generösa karaktärer,men frågan är : hur skulle du beskriva Ramonas inre egenskaper bäst, ? då menar jag hennes personligheter.
Skulla vart väldigt snällt om du kan svara utförligt på denna frågan:)
// Lara

/ Lara, 13 år från Borås

Hej Lara

Härligt att du tycker om mina historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. Hoppas du har lärt dig så mycket att du har förbättrat dina betyg.

Eftersom mina karaktärer växer allteftersom det blir fler böcker, vill jag inte diskutera deras personligheter, då avslöjar jag för mycket och förstör läsandet av de andra böckerna.

Kramisar Kim :-)


Hur känns det att fått pris för boken "Glas barnen"?

/ Alex, 9 år från Stockholm

Hej Alex

Det känns något underbart för den författaren som har fått det.

Boken är skriven av Kristina Ohlsson. Du kan läsa mer om boken här http://lillapiratforlaget.se/bocker/glasbarnen/

Kramisar Kim


Jag är en 19 årig manga galning som håller på att försöka göra en egen manga. Kan skuggning, kroppsstorlek och det mesta, men jag behöver hjälp. Min mangas handling känns lite slapp och trög, som om den sniglar sig fram.
Så hur får man handlingen att bara rulla på, utan att man behöver sega sig igenom den.

Martin från Mora

/ Martin, 19 år från Mora

Hej Martin

Det låter som om du skulle behöva bygga upp din berättelse med gula lappar innan du börjar måla.

Skriv ned dina tankar/idéer i förväg. Det gör du lättast genom att skriva på t.ex. en bunt Post-it-lappar (gula/rosa/grå klisterlappar) som är som små anteckningsblock.

Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna.

Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp, men tänk på att du inte ska skriva hela berättelsen på lapparna, bara stödord. Se också efter att du har en början, mitten och ett slut. Om du tillhör dem som har svårt att avsluta en berättelse, är det noga med att du inte börjar skriva förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Annars är det väldigt lätt att du inte kommer vidare i din berättelse.

Sätt upp dina lappar på väggen, sortera dem i den ordning du vill att saker och ting ska hända.

Studera lapparna, flytta om dem om det behövs, ta bort lappar, lägg till lappar, ända till du känner att det har vuxit fram en bra bok/berättelse. Nu är det dags att börja skriva.

Lycka till! Fungerar inte det här får du höra av dig igen :-)

Kramisar Kim


Hej.
Jag har innan fått ett manus icke antagen? Är det vanligt? Sen, så undrar jag om det över huvud taget finns chans att få ett manus antaget, jag som är 11 år.

/ marwa

Hej Marwa

Förlaget får ungefär 3000 nya manus per år och av dem kanske det endast är 4-5 som blir böcker. Bli därför inte ledsen om du inte får ditt manus antaget.

Självklart kan du få din bok utgiven, trots att du bara är 11 år. Läs mer om det här: http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/tips4.html

Lycka till med din berättelse. Hör av dig den dag du får ditt manus antaget!

Kramisar Kim :-)


Om jag ska skriva en bok om vampyrer, kan man hitta på vad som helst om dem?

Kan oftast bara skriva korta böcker.

Vill kunna skriva en bok. Men det är alltid som det tar stopp efter ett tag och går inte att fortsätta.

Har du några bra tips och idéer hur man kan skriva en bok.

För jag har alltid velat skriva böcker. Har så mycket jag vill skriva om.

/ Pinglan

Hej Pinglan

Självklart kan du hitta på vad som helst när du skriver din vampyrbok :-)

Om du bara kan skriva korta berättelser kan du göra det som noveller, och sedan samla ihop dem i en bok. Med andra ord flera korta berättelser om vampyrer, som till slut blir en tjock bok.

Det viktigaste du ska tänka på när du skriver är att skriva till dig själv, om något du vill läsa, något du går och funderar på, något du tycker är viktigt att berätta. Skriv till dig själv och tänk inte på att någon annan ska läsa det. Skriv från hjärtat. Tänk inte på stavning och grammatik när du skriver, sådan ordnar du när du korrekturläser din berättelse.

För fler tips kika in på http://www.kimselius.se/tips.html eller på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Jag har gett ut en skrivbok med bra och lättlästa skrivtips. Boken heter ATT SKRIVA MED GLÄDJE. Du kan läsa mer om boken här: http://www.kimselius.se/skrivboken.html Kanske kan du låna boken på biblioteket och läsa dig till fler tips och råd?

Lycka till med din berättelse! Hör av dig när du får den antagen av ett bokförlag!

Kramisar Kim


Hejsan Kim!

Jag praktiserar på Sveriges Utbildningsradio och håller just nu på att göra lite research inför ett dokumentärprogram som heter Barnaministeriet. Jag letar efter något barn som är riktigt duktig på att skriva, kanske fått någonting publicerat. Det är ju många barn som skriver till dig med sina frågor, har du någon kontakt till något barn kanske?`

Tack på förhand,
Hälsningar Desirée Widell, UR

/ Desirée Widell, 20 år från Sveriges Utbildningsradio

Hej Desirée

Kul att du hörde av dig. Ja, det är många duktiga barn som skriver till mig.

Kan du inte maila mig direkt så ska du få tips om en flicka.

Kontaktadressen hittar du här: http://kimselius.se/startpage/hem/om-kim/kontakt.html

Kram Kim :-)


Hur är det att vara författare är det kul att skriva böcker jag läser själv många och jag behöver typ låna 10 för att kunna läsa i skolan i 5 veckor men jag undrar hur det är att skriva en bok för jag tycker att det låter spännade /Philip 13 år

/ Philip, 13 år från Sverige

Hej Philip

Det är underbart roligt att vara författare. Mycket bra att du läser så många böcker, det utvecklar ditt ordförråd.

Under den här länken hittar du många blogginlägg om hur en författares vardag ser ut: http://kim-m-kimselius.blogspot.se/search/label/En%20f%C3%B6rfattares%20vardag

Mitt liv som författare är mycket spännande, med många resor både i Sverige och utomlands, intervjuer, signeringar och föreläsningar.

Kramisar Kim :-)


Hej jag undrar om en 11 åring kan bli författare för det vill jag och om det går vad ska man göra eter man har skrivit en bok?? Jag undrar också hur lång tid det går att göra en hel bok?? jag vill också ha några bra tips på vad man ska tänka på medans man skriver en bok osv!!

Jag hoppas du svarar efter du har läst detta! / MVH mariem!

/ mariem, 11 år från VÄXJÖ

Hej Mariem

Självklart kan du bli författare. På min hemsida berättar jag om flera unga personer som har blivit författare, någon redan vid sex års ålder. Läs om det här: http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/tips4.html

Det tar ungefär 1,5-2,5 år att skriva en bok, från det idén dyker upp tills boken är färdig.

Här är några korta, enkla tips för om du drömmer om att bli författare, svårare än så här är det inte:

1. Skriv direkt från hjärtat!

2. Skriv till dig själv! Tänk inte på att någon annan ska läsa det du skriver. Skriv inte hur du tror att det ska vara. Skriv som DU vill att berättelsen ska vara.

3. Bli den du skriver om: Känn vad personen i boken känner, ser, hör och upplev personens känslor. Beskriv hur det känns.

4. Tänk på att ingenting annat än själva berättelsen är viktig i första stadiet. Bry dig inte om stavning, grammatik, rubrik och namn i första skedet, då låser det sig bara för dig. Låt fantasin flöda och gör något helt enastående som du är nöjd med.

5. Lämna aldrig ifrån dig något du själv inte är nöjd med.

6. Tro på dig själv och din berättelse.

7. Man är aldrig för ung, eller blir för gammal för att ta itu med sin författardröm. Det är bara att bestämma sig för att göra det och sätta sig ned för att skriva.

Lycka till med skrivandet. Hör av dig när du har gett ut din första bok :-)

Kramisar Kim


Hej! Jag tycker jättemycket om att skriva och läsa. Just nu håller jag på att planera en fantasyberättelse och använder tekniken med lappar och hittills funkar det jättebra!

Mina frågor:
1. Har du några bra tips på hur man kan göra för att träna upp sitt skrivande och bli bättre?
2. Kan jag skicka mitt manus till flera förlag samtidigt?
3. När jag skickar mitt manus till ett förlag, ska jag då dela in kapitlena, skriva sidnummer och sådant eller ska jag bara skicka själva berättelsen?

/ Irma, 11 år från Örebro

Hej Irma

Låter jättebra. Fortsätt så!

1. Läs så mycket du bara hinner och orkar, det utvecklar ditt skrivande. Dessutom ska du skriva så mycket du bara kan.

2. Absolut, det är allra bäst.

3. När du skriver din berättelse delar du automatiskt upp händelserna i kapitel. Dessutom är det bra om du sidnumrerar sidorna, annars kanske det blir helt fel när förlaget läser texten.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB