Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej jag undrar om hur du kommer på alla berättelser till dina böcker!
Jag ska också bli författare när jag blir stor.
Hoppas att du hinner svara till mig! :)

/ Isabella, 10 år från Stockholm

Hej Isabella

Mitt huvud är fullt av berättelser och har varit så ända sedan jag var liten. När jag ska skriva mina historiska böcker väljer jag ett historiskt ämne som jag vill lära mig mer om, medan jag läser fakta om det ämnet, t.ex. vulkanutbrottet som förstörde staden Pompeji, så kommer jag på hur jag ska skriva min bok.

Hoppas du förstod hur jag menade!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Först vill jag bara tacka för alla dina råd, de har varit riktigt bra och hjälpsamma!
Tack vare dem har jag faktiskt tagit mitt första steg till att skicka in min bok till ett förlag ! Även om jag vet att den kanske inte klickar hos förlagen de första gångerna så är det ändå en bra början.
Så tack!
Jag har däremot en fråga kvar jag skulle vilja ställa till dig.

Hur många manus kan man ha på olika förlag? Det tar ganska lång tid för förlag att svara, och blir man nekad på ett så kan det vara bra att ha en kopia på ett annat förlag samtidigt. Men samtidigt så kan det hända att man får klartecken på båda, och då måste man ju faktiskt tacka nej till ett - vilket innebär att man slösat med ganska mycket av deras tid. Så vad ska jag göra? Hur många manus kan jag ha "I luften " Samtidigt?

Hoppas du förstod min formulering och vet svaret.
Med vänliga hälsningar
Ida

/ Ida, 16 år

Hej Ida

Roligt att du tyckte om mina råd och tips. Åh, vad spännande.

Om du vill kan du skicka till alla förlag på samma gång. Men det är det bra att börja med ett förlag, för om de kommenterar något om ditt manus har du chans att ändra det innan du skickar vidare till nästa förlag.

Lycka till! Väntar med spänning på att du ska höra av dig och berätta att du har fått någon av dina böcker antagna!

Kramisar Kim


vad betyder omtänksam

/ yusuf, 11 år från sverige

Hej Yusuf

Det är någon som bryr sig om och vill hjälpa, stötta eller ta hand om andra.

Kramisar Kim


Hej!
jag undrar när ni öpnar unga berättare igen så att man kan skriva.
svara snart.

MVH. Ida

/ Ida, 11 år från Småland

Hej Ida
Vet inte, eftersom jag inte har något med den sajten att göra. Fråga Richard här på panelen. Han kanske vet.
kramisar Kim


Jag har en fråga och jag hoppas du kan svara:
När man öppnar en bok så står det ju massa information typ vem som skrivit den, den som publicerat den mm. Men i vissa böcker står det första upplagan eller andra nummer upp till 9. Vad innebär detta? Barn jag frågat tror att de har fått den första boken och så vidare. Hur är det egentligen?

Detta har ej riktigt med författare att göra men ändå...

/ ingrid, 10 år från Stockholm

Hej Ingrid

Jovisst kan jag svara på den här frågan.

Första upplagan innebär att det är den allra första boken som kommer ut. Ofta står det Första upplagan, första tryckningen. Om boken trycks om utan att det ändras något i den kommer det att stå: Första upplagan, andra tryckningen.

Om man däremot ändrar något i boken står det Andra upplagan, först tryckningen.

För varje gång boken trycks om och något ändras i boken ändras det till Tredje tryckningen, Fjärde tryckningen och så vidare.

För varje gång boken trycks om utan att det blir ändring lägger man till andra tryckningen, tredje tryckningen och så vidare.

Hoppas att du förstår min förklaring!

Kramisar Kim


hej jag har läst din bok tillbaka till Pompeji och fastnade vid den i första ögonkastet.
jag unrdar om du kan ge mig några förslag på böcker som har liknande handling som den?

/ sara, 13 år från stockholm

Hej Sara

Åh, vad roligt att du tyckte om min bok! Tack för att du berättade det.

Har du läst de andra böckerna om Theo och Ramona? Jag har skrivit 19 böcker:
"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga!

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden. En fängslande bok som skildrar andra världskriget från olika sidor: en tysk familj, gömda personer, samt judar i koncentrationsläger.

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger. Motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. En ruskigt fascinerande historisk äventyrsbok, som avslutas med en gedigen faktadel om andra världskriget.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Jag älskar att skriva böcker. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok. På min blogg hittar du många fler boktips om böcker som är spännande: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/mina-boktips.html

Hör gärna av dig igen och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?


Kramisar från KimHej igen, Kim!

Tack för svaren!
Är nästan klar med den...
Dina tips var super! Tack så jätte mycket! :)
Jag har en ny fråga; Om man skriver in sin mejl adress på ungafakta, på frågor, dikter osv... Visst syns inte eposten då?!

Kram å Tack!

/ Kockos, 10 år från Medelpaddan

Hej Kockos

Härligt att höra att du fick hjälp av mina svar. Tack för att du hörde av dig och berättade!

Vet faktiskt inte för jag har ingenting med den biten att göra. Ställ frågan till Richard på panelen Unga Fakta. Han vet sådant!

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag heter Lisa och har börjat fundera på att komma igång med mitt skrivande sedan länge tillbaka. Jag har många ideer och vill skriva ner dem, för att de tar så mycket plats i huvudet. Men hur fångar jag en läsares intresse? hur skriver man en intressant bok? själv gillar jag thrillers och verklighets baserade böcker/filmer.

/ Lisa, 19 år från Umeå

Hej Lisa

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Tänk på att fånga läsaren direkt med första meningen! Jag brukar börja mina böcker med att kasta in huvudpersonerna i handlingen:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

”Något osannolikt var på väg att hända Theo. Något oerhört som helt skulle förändra hans liv.” (Theos Pompeji)

”Vad är det här för något?” hade Theo sagt, och i nästa stund var ingenting sig likt. (Boudicas strid mot Romarna)

”Idag är det min födelsedag”, sa Kimberlie och kände ett hugg av saknad i bröstet, i magen, ja över allt. (Kimberlie – Främlingar)

”Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slgo mot gatans stenläggning.” (På liv och död i andra världskrigets skugga)

”Obehaget växte sig större för varje minut. Olustigt vred Ramona på sig.” (På flykt från andra världskrigets fasa)

Tyckte du böckerna lät spännande? Om du blev sugen på att läsa dem kan du börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

Vill du ha fler skrivtips kan du kika på tidigare svar här på Unga fakta eller gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under Författartips, eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Där kan du titta under Kimselius Skrivtips, här hittar du massor av tips och råd! Dessutom hittar du många länkar på min blogg och min hemsida, till andra skrivtipssidor, skrivtävlingar etc.

Det finns även en sajt som heter 1av3.se som är för de som tycker om att skriva. Här kan du lägga ut dina texter och få respons från andra. På Facebook finns det också flera skrivargrupper som tipsar och hjälper varandra. Du får gärna lägga till mig som vän på Facebook så får jag höra hur det går för dig!

Lycka till!

Kramisar KimHej Kim, du råkar inte veta var man kan hitta fakta om Philip Caveney?
Vi håller nämligen på med ett arbete i skolan men jag hittar ingen fakta någon stans!

Tack på förhand :)

/ Evelina , 14 år från Västerås

Hej Evelina

Här hittar du massor av fakta på Philip Caveney: http://www.google.se/search?q=Philip+Caveney&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Lycka till med ditt arbete!

Kramisar Kim


Jag undrar om du kunde ge en massa bra tips på böcker .. ?

/ Helan, 12 år från kurdistan

Hej Helan

Här kommer några boktips:

Smaragdernas bok av John Stephens. Det här är en bok att älska, att uppslukas av, att tänka tillbaka på, att ta till sitt hjärta...

Imorgon när kriget kom av John Marsden
En mycket bra och väldigt annorlunda bok som jag sträckläste!

Drakväktaren av Carole Wilkinson.
En kärlekfull skildring av Kina under Handynastin.

Isporten av Jonna Berggren.
En ny spännande fantasyserie har fångat mig, uppslukat mig och tagit mig med till spännande nya världar.

Bläckhjärta av Cornelia Funke.
Ingenting blir sig likt efter att man har läst Bläckhjärta!

Spökriddaren och hans väpnare av Cornelia Funke.
Spökriddaren av Cornelia Funke är en riktigt gammaldags berättelse om andar, riddare och mod.

Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. En underbar bok.

Gunga åt Öster av Anna-Klara Mehlich

Tunnlar av Roderick Gordon

Molly Moon-böckerna

Böckerna om Harry Potter, ett magiskt äventyr

Här kan du läsa mer om de böckerna: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/mina-boktips.html

Dessutom vill jag tipsa om mina spännande historiska äventyrsböcker. Jag har skrivit 19 böcker:
"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga!

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden. En fängslande bok som skildrar andra världskriget från olika sidor: en tysk familj, gömda personer, samt judar i koncentrationsläger.

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger. Motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. En ruskigt fascinerande historisk äventyrsbok, som avslutas med en gedigen faktadel om andra världskriget.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Jag älskar att skriva böcker. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok.

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


hur skriver man en bra berättelse som man kan förstå? kan du skriva lite en berättelse sen forsätter jag skriv kanske 10meningar

/ nina, 13 år från uppsala

Hej Nina

Låt din fantasi styra orden och bara skriv! När du är klar sätter du dig ner och läser igenom det du har skrivit. Det är då du rättar fel och ändra texten så att den blir lättare att förstå.

Ett bra sätt att bli duktig på att skriva bra berättelser är att läsa mycket och många böcker!

Om du har svårt att komma igång kan du hämta upp några meningar från en bok du har läst och fortsätta skriva. När berättelsen är klar tar du bort texten.

Jag brukar börja mina böcker med att kasta in huvudpersonerna i handlingen, här kan du läsa de första meningarna ur mina böcker:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

”Något osannolikt var på väg att hända Theo. Något oerhört som helt skulle förändra hans liv.” (Theos Pompeji)

”Vad är det här för något?” hade Theo sagt, och i nästa stund var ingenting sig likt. (Boudicas strid mot Romarna)

”Idag är det min födelsedag”, sa Kimberlie och kände ett hugg av saknad i bröstet, i magen, ja över allt. (Kimberlie – Främlingar)

”Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slgo mot gatans stenläggning.” (På liv och död i andra världskrigets skugga)

”Obehaget växte sig större för varje minut. Olustigt vred Ramona på sig.” (På flykt från andra världskrigets fasa)

Tyckte du böckerna lät spännande? Om du blev sugen på att läsa dem kan du börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

Vill du ha fler skrivtips kan du kika på tidigare svar här på Unga fakta eller gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under Författartips, eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Där kan du titta under Kimselius Skrivtips, här hittar du massor av tips och råd! Dessutom hittar du många länkar på min blogg och min hemsida, till andra skrivtipssidor, skrivtävlingar etc.

Lycka till!

Kramisar Kim


hur skriver man en bra berättelse som man kna förstå

/ lava, 10 år från uppsala

Hej Lava

Låt din fantasi styra orden och bara skriv! När du är klar sätter du dig ner och läser igenom det du har skrivit. Det är då du rättar fel och ändra texten så att den blir lättare att förstå.

Ett bra sätt att bli duktig på att skriva bra berättelser är att läsa mycket och många böcker!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag har precis läst ut din bok "På liv och död i andra världskrigets skugga", jag tyckte den var väldigt bra! Just nu håller jag på att läsa "På flykt från andra världskrigets fasa" till en läxa vi hade i skolan. Och vi ska skriva en fakta del om författaren, så om du hinner och kan vill jag gärna att du mejlar mig, så kanske jag kan intervjua dig och få en del fakta! Tack!

Kramisar, Tindra

/ Tindra, 12 år från Halmstad, Sverige

Hej Tindra

Härligt att du tycker om På liv och död i andra världskrigets skugga. Jättekul att du får användning för mina böcker om andra världskriget i ditt skolarbete. Det är precis så jag har tänkt när jag har lagt in en faktadel längst bak i varje historisk äventyrsbok.

Här hittar du massor av fakta om mig http://www.kimselius.se/omkim.html Glöm inte klicka runt på de olika länkarna!

Om du därefter har fler frågor får du gärna maila mig. Adressen hittar du här: http://www.kimselius.se/kontakt.html

Lycka till med ditt skolarbete!

Kramisar Kim


Hej Kim !
Jag bara undrar ifall du fick dina böcker tillbaka skickade nåra gånger när du ville publicera dom ?

Jag har skrivit en bok som jag skickat till B wahlströms men jag har fått den tillbaka skickat för att dom inte gillade nåra saker och jag har fått den tillbaka skickad 3 gånger.... Jag bara undrar också, ska man ge upp ?

Mvh Elin

/ Elin Lindekk, 13 år från Röstånga

Hej Elin

Om du har fått ditt manus tillbaka tre gånger från samma förlag tycker jag att du ska läsa igenom texten igen. Låt gärna någon vuxen läsa texten, en person du litar på och kan ta kritik ifrån. Ta även till dig den eventuella kritik som du har fått från förlaget om du tycker att det är bra kritik som förbättrar din berättelse.

Därefter tycker jag att du ska skicka in ditt manus till några andra förlag, för att se om de säger samma sak om ditt manus.

Ge inte upp! Ibland tar det ett tag innan man får sitt manus antaget och ibland smäller det bara till direkt, som det gjorde för mig. Även om jag fick vänta två år på att förlaget hade läst mitt manus och tog kontakt med mig.

Lycka till!

Kramisar Kim


När kommer din nästa bok ut tror du?

/ Lina, 11 år från Arvika Sverige

Hej Lina

Min nästa historiska äventyrsbok kommer ut den 15 augusti 2012. Om du vill följa arbetet med boken, Mayafolkets Hemlighet kan du kika in på den här sidan: www.theoochramona.se

Kramisar Kim


hur blev du en författare

/ anna, 19 år från stockholm

Hej Anna

När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare.

Jag debuterade julen 1997 och har alltsedan dess arbetat enbart som författare, något som är få förunnat. Jag är mycket tacksam för det och gläds över varenda såld bok, varenda positiv reaktion från läsarna och är glad över att jag kan leva på det som jag älskar mest av allt här i livet: Att skriva!

Att det har gått så bra för mig beror på att jag hittade ett unikt sätt att skriva: Att väva ihop en riktig historisk händelse med fantasi och låta huvudpersonerna resa i tiden och ta del av de historiska händelserna. Det som också är roligt med mina böcker är att de har läsare i nästan alla åldrar. Den yngsta som läst mina böcker är sex år och den äldsta som hört av sig och berömt mina böcker är 98 år.

Vill du veta mer om mig och mitt författarskap kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/

Kramisar Kim


Hejsan Kim!
Jag är ett stort fan av dina böcker och förhoppningsvis en framtida författare.
Jag älskar att skriva, främst på den berättelse jag skrivit på i nästan ett år nu. En slags fantasy/thriller/ sci-fi kombination som jag är mer än nöjd med :)
Men jag önskar en del svar på frågor som kan vara bra att ha i bakhuvudet.

1. Hur många sidor bör en ungdomsbok som riktas mot lite äldre ungdomar (15+) vara?
2. Hur många sidor bör ett kapitel minst ha?
3. Jag har jättesvår för att hitta på "hjältar" alltså den som representerar det goda eller det ljusa, det känns lättare att hitta på skurkar och elaka figurer. har du något tips på vad jag kan göra för att jämna ut detta?

Tack på förhand! ^^

/ Emy, 16 år från Gävle

Hej Emy

Härligt att höra att du tänker bli författare och roligt att du är en fan av mina böcker. Tack!

1. För ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.
Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-354 sidor.

2. Det finns inga bestämda regler för hur långt ett kapitel ska vara. Ibland är en hel bok ett enda långt kapitel, ibland kan ett kapitel bara vara en rad. Jag försöker skriva 2-3 manusblad till varje kapitel. Men ibland blir det bara 1 manusblad.

3. När jag skriver går jag in i personerna och blir de personer jag skriver om. Det kanske är ett sätt för dig att få fram de goda personerna i handlingen, för jag tror att du är en god människa!

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Åhh, vad kul att det kommer ut del 17. Nyss läste jag den kenisiska draken. Den var jättebra.
det måste vara jättekul att åka till massa olika platser och sen skriva en bok om det.
//Tilda
PS Jag älskar dina böckerDs

/ Tilda, 11 år från Bjärred

Hej Tilda

Tack för att du berättar att du tyckte om min bok Kinesiska Draken. Det är en bok som jag också tycker väldigt mycket om.

Ja, det är roligt att resa till olika platser och få väva ihop historier runt riktiga historiska händelser.

Underbart att du älskar mina böcker. Tack!

Kramisar Kim


Hej Kim! dina böcker är verkligen jättebra! jag håller just nu på med "Giljotinen" och den är otroligt spännande! Var hittar du alla fakta till böckerna? är alla fakta i dina böcker alltid sanna?

när man skriver en bok, behöver man då bry sig om all grammatik, t.ex. huvudsats och bisats, rätt ordningsföljd och allt sånt eller kan man få den publicerad ändå?

/ K.I15, 14 år från Finland

Hej K.I15

Vad roligt att höra att du tycker så mycket om mina böcker! Ja, all fakta i mina böcker är korrekta. Jag läser otroligt många faktaböcker inför varje historisk äventyrsbok. Ibland kan det bli så många som 30-50 faktaböcker.

När du skriver en bok är det enda du ska tänka på att få ur dig berättelsen. Inte tänka på formuleringen, stavningen, grammatiken etc. Bara skriv! När du skrivit klart ska du läsa igenom din berättelse MÅNGA gånger innan du skickar till ett förlag. Därefter är det förlaget som rättar upp eventuella återstående fel.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


vi ska berätta om en grej vi varit med om på måndag i skolan. Jag skulle gärna vilja berätta väldigt inlevande och alltså prata inspirerande om man säger så har du några tips på hur man får med alla när man pratar?

/ johanna, 12 år

Hej Johanna

Tala från hjärtat och låt kroppsspråket vara med, rör på dig, visa känslor och engagera dig i din berättelse. Överdriv inte, utan var bara dig själv, som om du stod hemma i ditt rum och övade och inte framför alla dina klasskamrater.

Lycka till!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB