Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim! :)
Sist jag skrev sa du att du ville att jag skulle säga till om jag fick nått utgivet, och nu har jag nästan det! :D Var med i en novelltävling och min novell var en av vinnarna, så den kom med i Girl:IT magasinet! :) Vart superglad när jag såg att min novell kommit med! :D Fast jag förstod inte att det var min förns jag såg mitt namn högst upp :) Nu ska jag fortsätta skriva på min lilla bok! :D
MVH Sandra :)

/ Sandra, 14 år från Katrineholm

Hej Sandra

STORT GRATTIS!!! Jätteroligt att du hörde av dig och berättade.

Har du en blogg? Om inte tycker jag du ska starta en och berätta om ditt skrivande där. Kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/03/borja-blogga.html Där kan du läsa hur du startar upp en blogg!

Lycka till med ditt fortsatta skrivande och fortsätt hör av dig och berätta hur det går!

Kramisar Kim


Hej! Har du gjort alla böcker på bilden? Om det är det vill jag bara säga; WOW!

/ Hanna

Hej Hanna

Ja, jag har gjort dem och många fler. Tack. Om du kikar in på min hemsida www.kimselius.se kan du se alla 19 böcker som jag har skrivit! Dessutom kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok, för att se om du tycker om dem.

Kramisar Kim


Hallå Kim!

Jag skriver lite grann och så, men det är inte därför jag skriver. Jag vill bara säga att dina böcker är SUPER! alltså, verkligen! SVT borde göra det till en serie, alltså vad coolt det vore, för de förtjänar verkligen det, du förtjänar verkligen det! Du borde skicka det som förslag till svt eller kanal5 eller fyra....det vore ascoolt!

okey, det var allt jag ville att säga.
Ciao!

/ Angelica, 15 år från Örebro

Hej Angelica

Oj, tack! Blir jätteglad för dina ord.

Det bästa är om förslaget kommer från mina läsare. Idag har jag bloggat om just det: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/08/30-satt-att-hjalpa-en-forfattare-vars.html

Tack för att du hörde av dig och berättade hur mycket du tycker om mina böcker!

kramisar Kim


Haje. Jag gillar bocker. Jag kan inte skriva de tre sista bokstaverna for jag e i england :D. Men jag moste fo saga att jag gillar dina bocker och att jag sjelv har gjort klart fyra st.

/ Osa (kan nt ens skriva mitt eget namn)

Hej Osa

Vad roligt att du hörde av dig och berättade att du tycker om mina böcker.

Oj, vad duktig du är som har skrivit fyra stycken böcker! Har du fått dem utgivna också? Om du vill ha tips om hur man kontaktar ett förlag ska du kika in här på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html där hittar du adresser till förlag här i Sverige, men också vad som de kräver när du skickar material till dem.

Lycka till!

kramisar Kim


Hej! jag har hittat på en berättelse som jag och mina kompisar tycker är jättebra.men jag vet inte hur jag ska skriva den för den är så lång.med dator eller för hand?men iaf den heter Drömmen. är det en bra titel? hoppas att du vet hur jag kan börja! hälsniongar Moa!

/ Moa, 10 år från Gävle

Hej Moa

Drömmen är en bra titel. Om inte förlaget tycker om titeln ändrar de den.

Det bästa är att skriva in den i datorn OCH skriva ut den ifrån datorn till en papperskopia, så att du inte förlorar alltihop om datorn går sönder. När du skickar till förlaget vill de ha datorutskrivna papperskopior.

Lycka till med berättelsen!

Kramisar Kim


tack,nu har jag förstått allt jag behöver förstå den är min sista fråga.kan jag verkligen bli författare

/ marwa abd, 9 år

Hej Marwa

Alla som brinner för orden och skrivandet kan bli författare. Det gäller att inte ge upp utan fortsätta skriva, läsa och utveckla ordförrådet.

Lycka till!

Kramisar Kim


Angående att ge ut sin bok, vad händer om boken överstiger ex antal sidor.... t.ex. att man har skrivit 2300 sidor, men tanken är att dela upp det. Skickar man sidorna komplett eller enskilt?

Men min viktigaste fråga är, agenten. Får man kontakta en sådan privat, eller får man en via förlaget? Vad gör en agent exakt som du som författare själv inte kan göra?

MVH
Robin

/ Robin, 19 år från Västerås

Hej Robin

Oj, det var en tjock bok. Om jag var du skulle jag dela upp texten i de olika böcker som den är tänkt att bli. Då blir det mer överskådligt för förlaget att titta igenom texten.

Det börjar bli allt vanligare att författaren går igenom en agent för att få sina texter utgivna. Agenten är van att förhandla fram bra ersättning, marknadsföring etc. Om man aldrig gett ut en bok tidigare, är man bara glad för att få boken utgiven och tänker inte så mycket på att man ska få bra betalt också!

Lycka till!

kramisar Kim


Hej Kim M Kimselius!
Jag är en elvaårig tjej som ÄLSKAR att skriva allt från Askungen-sagor till deckare. Jag gillar att läsa också. Alla säger att jag har väldigt gott skrivspråk.
Men jag undrar hur får man långa, riktigt spännande böcker?
Jag har försökt många gånger men min längsta är bara 73 sidor. Jag tycker att det är lite gemfört med alla böckar på typ 300 sidor som jag jämt läser.
Hej då / Tilde

/ Tilde Kiiskinen, 11 år från Trelleborg

Hej Tilde

73 sidor tycker jag låter mycket i din ålder. Hade själv svårt att få till riktigt långa berättelser när jag var lika gammal som du är.

Ett knep är att läsa igenom det du har skrivit och lägga till mer personskildringar, miljöskildringar, titta om du kan lägga till lite mer text, om du har gjort tankehopp (tänkt att du ska skriva en sak, men inte gjort det) osv.

På min hemsida www.kimselius.se och min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html hittar du många skrivtips som kanske kan hjälpa dig. Du kan även kika in på mina tidigare svar här på Panelen Unga Fakta!

Lycka till med din bok. Hör av dig den dag du får din berättelse utgiven. På min hemsida kan du läsa om flickor i din ålder som fått sina böcker utgivna.

Kramisar Kim


hej kim jag skrev mitt första bok med vanliga papper.det gick bra.men vilka böcker ska man läsa när man är 9-10 år.

/ marwa abd, 9 år

Hej Marwa
Det finns många spännande böcker att läsa i den åldern. Det bästa är att gå till biblioteket och prata med en bibliotekarie som kan visa dig till hyllorna där böckerna för de åldrarna står.

Några böcker som jag tror du skulle tycka om är:
Petrinideckarna av Mårten Sandén http://www.petrinideckarna.se/

Lasse-Maja böckerna av Martin Widmark http://www.lassemaja.net/

eller Kimberlieböckerna som jag har skrivit, se www.kimselius.se

Hoppas du tycker om någon av dessa böcker.

Kramisar Kim


Hej Kim. älskar dina böker. Tycker dom är spännade och levande.

Men nu till mina frågor:
Jag har problem med att få den här rigtigt grymma boken för tonåringar som har svårt att läsa. Vad ska jag göra?

Min fantasi är det ingen fel på har idér så det räcker och blir över!

Tack för svar!

Blodfot!

/ Blodfot, 13 år

Hej Blodfot

Tack för att du skriver att du tycker om mina böcker, det gör mig glad!

Om du vill fånga läsaren gäller det att du håller spänningen vid liv hela boken igenom. Sluta varje kapitel spännande och se till att även inledningen av kapitlen är så spännande att läsaren drivs att läsa vidare.

Ett bra exempel är mina böcker, som enligt bibliotekarien är bra böcker för de som har svårt att läsa. Eftersom du redan har läst mina böcker vet du hur jag skriver. Om du vill fräscha upp minnet kan du läsa ett par kapitel ur varje bok på www.kimselius.se

Lycka till med din bok! Hoppas att du känner att du lyckas få till en riktigt grym bok nu!

Kramisar Kim


Jag LOVE dina böcker!
I ÄLSKAR your books!
Jag tänkte bara fråga om vem som är din favoritförfattare, jag gissar att det är Dean Kootz, för han är min favorit, men du kommer tvåa.
Och jag har en till: Om man är 9 år och skriver två sidor om dagen i två veckor, är det tillräckligt för att bli en bok då?

Det är andra gången jag ställer en fråga, så dom var nog inte så bra ... men hoppas du svarar i alla fall :)

/ Ellen, 9 år från Sverige

Hej Ellen

Tack! Blir jätteglad för dina ord. Har du läst ALLA de böcker jag har skrivit?

Jo, det stämmer Dean Koontz är min favoritförfattare och jag har fått signerade böcker av Dean eftersom han och jag har samma agent.

Det beror på vilken typ av böcker du tänker skriva. Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. (En "manussida" är ett A-4 blad där man har skrivit texten med storlek 12 och har radavstånd 1,5 eller 2.) För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. Mina manus brukar ligga på 120-250 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-354 sidor.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag tänker skriva en novell till en novelltävlig som handlar om vampyrer. Jag brukar inte skriva om vampyrer, men jag vet jag kan.
Det är bara det att jag har 0 idér eller material. Jag har läst olika böcker, men de står still i huvudet. Har du något tips så ja kan få igång fantasin?
Kram Millan :)

/ Millan (smeknamn), 13 år från Sverige

Hej Millan

Mitt bästa tips är faktiskt att läsa, och läsa många olika böcker.

Det är ingen idé att du sitter och väntar på att idéerna ska komma. Det är bara att sätta sig vid datorn och låta fingrarna leka med tangenterna, skriva lite meningar, lite ord, tills det lossnar.

Sätt upp tider då du SKA sitta vid datorn och arbeta med din text och se till att sitta vid datorn för att skriva och inte vara ute på nätet och hoppa runt, utan ägna den fastslagna tiden till enbart skrivandet.

Då ska du se att det lossnar.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej!
Jag är en tjej på 14 år som ofta blir inspirerad av låtar när jag skriver längre berättelser och jag undrar om du också blir det? Texten behöver inte ens handla om det jag skriver om, utan det är om känslan den förmedlar och det är den känslan jag försöker få in i boken.
Jag har också fler frågor. När du skriver en bok, skriver du med talstreck och hur många sidor brukar ett kapitel med dubbelt radavstånd, teckensnitt Arial och storleken 12px vara?

"Just när jag skrev början lyssnade jag på låtarna "My heart" och "Misguided Ghosts" av Paramore. Hoppas att jag kan få lite konstruktiv kritik om början och om det är ett lämpligt sätt att börja en berättelse, detta är dock en så liten del av början så den kanske faller platt eftersom man inte får reda på mer bakgrund just då. Men självklart hoppas jag att den får dig att vilja fortsätta ändå!

Det regnade kraftigt och de gråa molnen täckte himlen och ville inte släppa in ens en stråle solljus när jag surt klampade ut från bilen som nästan hade brakat ihop på vägen hit. Igen. Jag fick ta mammas bil resten av veckan om jag skulle lämna in den på lagning. Jag rös bara av tanken på hur mycket det skulle kosta mig. Där rök min resa till Seattle.
Jag genade nonchalant över gräsmattan på parkeringen även fast jag såg den stora skylten med meningen ”Gå ej på gräsmattan” och sprang mot skolans ingång. Jag suckade, jag hade försökt göra i ordning håret och lockat det bara för att det var första dagen efter höstlovet men regnet hade tydligen planer på att göra det vågigt igen.
Blicken sökte sig till den stora klockan på väggen ovanför expeditionen och jag såg att det var flera minuter innan första lektionen skulle börja och började gå mot mitt skåp.
Det var nästan inga i skolan såhär tidigt, bara några få förstaårselever vars blickar nervöst gick från golvet till taket. Jag kastade in väskan och regnjackan i skåpet, tog ut engelskaböckerna och rotade vidare efter min iPod. Regnet smattrade mot takfönstren och jag kände att någons blick brände i nacken och tittade åt det håll jag hade kommit från.
Ingen stod där men jag kunde inte låta bli att känna mig iakttagen. Jag bestämde mig för att låtsas som ingenting och ryckte på axlarna och fann min iPod. Det var säkert bara någon kille som ville fråga mig om Sophies nummer eller något men inte vågade.
Men ändå var det som att jag inte kunde få bort den känslan av att bli iakttagen sen… olyckan."

/ Linda, 14 år från Västerås

Hej Linda

Jovisst är musiken inspirerande när jag skriver. Det gäller att välja rätt musik!

Jag använder mig av apostrofer (") eftersom jag då har möjlighet att klart visa var meningen börjar och slutar.

Det är väldigt olika hur många A-4 sidor jag skriver till varje Kapitel, från 1 till 10... Det är handlingen som styr när jag ska avbryta kapitlet, inte sidantalet.

Inledningsmeningen är för lång, annars är det en bra inledning på din berättelse! Kanske ska du skriva "solstråle" istället för stråle Solljus...?

Lycka till med din berättelse!

kramisar Kim


Hej det här låter knasigt men jag vill verkligen bli en stor förtfattare, jag har säker hundra historier gömda i mitt huvud sen jag var fem år bara att jag inte skrivit ner dom då jag efter en vecka tänkt att det kanske var för dåligt o.sv. Jag ägnar mig mest åt fantasy, har alltid älskat den genren!

Just nu har jag i huvudet en story om "Taurom" landet bakom stjärnorna där allt handlar om tro och oanad magi då en flicka vid namn Amanda är väktaren för landet och har skrivit några sidor, men är rädd för att jag aldrig kommer gilla något av det jag skriver då jag är perfektionist. Vad är ditt tips för att jobba en längre tid med en text förutom tålamod och när borde man egentligen tycka det man skriver är bra?

MVH Nicole

/ Nicole, 14 år

Hej Nicole

Härligt att du har så många idéer inom dig. Det låter inte alls knasigt att du vill bli en stor författare. Håll kvar den tanken och drömmen inom dig och sätt igång och skriv!

Din idé låter helt underbar. Var rädd om den och berätta inte för mycket om den, risken är ju då att någon kanske stjäl din idé...

Du ska få ett tips, och för att det ska vara genomförbart måste du vara hård mot dig själv:

Du ska INTE läsa något du skriver, du ska bara skriva på, utan en tanke på om föregående kapitel är bra eller inte.

För att ändå hålla berättelsen i ordning i huvudet kan du använda dig av en "Innehållsförteckning". Här kan du läsa mer om det och även se exempel på det: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/07/skrivprocess-gula-lappar-och-innehall.html

Jag arbetar på det sättet som jag vill att du nu ska börja göra. Jag skriver från början till slut, utan att gå tillbaka och läsa föregående kapitel. Jag kan arbeta på det sättet tack vare mina Gula lappar och min Innehållsförteckning. När jag skriver tvivlar jag på att berättelsen är bra, men när jag är färdig och sätter mig och läser berättelsen från början till slut då tycker jag väldigt mycket om den. Jag blir lika förvånad varje gång över att JAG har åstadkommit en sådan bra bok.

Så för att lyckas ska du försöka arbeta på samma sätt, inte tjuvkika, jobba med innehållsförteckning där du skriver stolpar på vad varje kapitel handlar om och SKRIV PÅ!

Lycka till!

Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går för dig!

Ser fram emot att få köpa din färdiga bok när den finns i bokhandeln!

Kramisar Kim


Heej. Jag är kär i en tjej i min klass som är jätte snäll och lång. Hon gillar att skriva, så jag vill visa att jag kan det för att imponera på henne! Har du något tips på vad för sorts berättelse jag kan skriva? Jag vill inte skriva om kärlek för det skulle vara för uppenbart...

Från: Nån som vill imponera på en lång, fin och skrivar tjej

/ Kääääääääär, 12 år

Hej Kär

De flesta tjejer tycker om dikter! Här hittar du inspiration till att skriva en egen kärleksdikt: http://www.diktkonst.se/ Dessutom kan du låna diktböcker på biblioteket.

Om du verkligen vill imponera på henne gäller det att inte bara skriva av någon av dikterna du hittar här på sidorna, utan att skriva ihop en helt egen dikt!

Lycka till! Håller tummarna för dig!

Kramisar Kim


Hej! Jag har också en berättelse som heter jag är ingen häxa, och alla tror att jag har härmat dig! Men det har jag inte eftersom jag inte har läst dina böcker (fast de värkar spännande) . Kan böcker heta samma sak, och om inte, kan du ge mig tips om vad den kan heta istället!?

/ Peter

Hej Peter

Det finns böcker som heter samma sak, men det brukar ställa till det lite i bokhandeln etc. Eftersom jag inte har en aning om vad din bok handlar om kan jag inte säga vad den ska heta. Kanske du kan använda dig av huvudpersonens namn: "Anna är ingen häxa"... Det finns en bok som heter "Mor är ingen häxa". Kanske kan någon som har läst ditt manus hjälpa dig att komma på en titel.

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se kan du läsa smakprov ur min bok Jag är ingen häxa. Dessutom har jag berättat en hel del om min bok Jag är ingen häxa på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/06/jag-ar-ingen-haxa.html

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim


Hej! Jag och en kompis skrev en historia en gång. Två andra tjejer brukar alltid skriva berättelser tilsammans och dom är också mina vänner. Men när de läser mina berättelser verkar de inte gilla dom! Dom är jätte bra på att skriva satt jag bryr mig lite om vad de tycker. Satt vad tycker du att jag ska göra? Ska jag bry mig eller fråga dom vad de verkligen tycker? Eller vad?

Svara fort satt jag vet vad jag ska göra!

/ Jennifer, 12 år

Hej Jennifer

Jag tycker inte du ska visa din berättelse för de två andra som inte verkar tycka om din berättelse. Kanske skriver du så bra att de blir avundsjuka...

Skriv till dig själv! Det viktigaste är att DU är nöjd med din berättelse. Låt någon helt annan person läsa det du har skrivit!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej. Jag blev jätte glad för ditt svar. Jag var lite orolig för vad folk skulle tycka. Men om DU tycker att den är bra, då tycker alla andra säkert också det! Jag ville bara tacka för svaret och hälsa från min syster, hon är också ett fan till dig! Hon heter Julia. Och så har jag några frågor!
1. Kan man börja en bok med en mening?
2. Hur gör man ett omslag till en bok?
3. Görs bilder i böcker på datorn eller för hand?
4. Vem är din favorit författare?
5. Har du gjort en serie någon gång?

Tacksam för svar!

/ Johanna, 13 år från Sverige

Hej Johanna

1. En del böcker börjar med några rader ur en dikt, men jag tror inte jag har sett någon bok som börjar med en enda mening, men det går säkert det också. Det är ju författaren som bestämmer, i samråd med förlaget!

2. Det sköter förlaget.

3. Det beror på förlagets illustratör.

4. Dean Koontz.

5. Nej om du med serie menar en tecknad serie. Däremot är mina böcker om Theo och Ramona en serie historiska äventyrsböcker, och Kimberlie/Andy böckerna är en äventyrsserie. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa mer om dem.

Kramisar Kim


Hej! Det var visst jag som skrev det där om att boken slutade konstigt. Det är nån som låtsas vara mig! Gud vad taskigt.
Jag känner Tina, och lycktligtvis fick jag låna hennes bok. Där var slutet bra. Det var lika bra som alla dina andra böcker! Tack så jätte mycket för att du gav tipset om att byta in boken, men jag fick inte det!

Ellen♥ 12 år från trollhättan

Många kramar!!!!!

/ Ellen ♥ , 12 år från Trollhättan

Hej Ellen

Ja, ibland är människor sådana. Bry dig inte!

Vad konstigt att du inte fick byta boken i bokhandeln?! Kan du maila mig. Du hittar adressen på min hemsida www.kimselius.se

Härligt att du tyckte boken var bra nu när du fick läsa hela slutet!

Ser fram emot att höra av dig!

Kramisar Kim


Hej Kim!

Hur förbättrar man en berättelse som man har skrivit?

/ Lina Johansson, 15 år från Östersund

Hej Lina

Läs din berättelse många gånger. Se om du kan tillföra miljöskildringar, personskildringar, kanske fylla på med lite mer dialog. Se till att du "väver in" dessa saker på ett naturligt sätt när du fyller upp berättelsen.

Imorgon skriver jag om Korrekturläsning på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Där berättar jag vad man ska titta på när man läser igenom sin text efter att den är klar. Kanske kan du hitta några mer tips i det blogginlägget?

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB