Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Jo, nu kom jag på en ny fråga...
Du skrev tidigare att man kan få betalt i förskott och sedan per bok.
Vad är den vanligaste summan (I procentform) man får per bok....

Nu är det så att jag förstår om du inte har det rätta svaret, eftersom det är olika från olika förlag. Men kan du kanske säga det från din erfarenhet när det gäller sådana här saker...

/ Robin, 16 år från Västerås

Hej Robin

Tyvärr Robin, det beror helt på förlaget, boken samt hur stort intresset är för boken, hur mycket du får i förskott och totalt för boken.

Det får bli en förhandlingsfråga när förlaget säger att de vill ha ditt manus. Skicka till flera förlag samtidigt, då får du förhoppningsvis många olika förslag och kan välja det bästa.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej, jag ha lite frågor som jag hoppas du kan besvara. Dessa kanske är lite för tidiga, men jag anser att det är bra att få en uppfattning om hur allt fungerar.

1. Hur ser författarens rättigheter ut? Copyrighträttigheter m.m.
2. De ekonomiska frågorna, hur får man betalt, i vilken form o.s.v.


hmm... jag tror det räcker...för nu....det kan hända att jag kommer på något lite senare. Tack på förhand för hjälpen.
PS. Jag har läst några av dina böcker, jättebra!

Robin...

/ Robin, 16 år från Västerås

Hej Robin

1. Detta är juridiska frågor som du bör kontakta Sveriges Författarförbund för att få svar på, telefon 08-545 132 00, se även www.forfattarforbundet.se.

2. Man kan få betalt på många olika sätt, beroende på vilket förlag man ger ut sina böcker på. För det mesta får man Royalty på försäljningen. Då får man en del royaltypengar i förskott och därefter får man betalt per bok som säljer utöver de pengar man har fått i förskott.
Om man har fått förskottsbetalt för 5.000 böcker och förlaget bara säljer 4.500 böcker får du behålla hela royaltysumman.
Om du har fått förskottsbetalt för 5.000 böcker och förlaget säljer 10.000 böcker får du betalt för ytterligare 5.000 böcker.
Detta är vad som gäller generellt, men det är olika för olika förlag. Kontakta gärna Författarförbundet innan du skriver kontrakt.

Tänk på att du måste vara myndig, 18 år, innan du skriver kontrakt. Dessförinnan får någon av dina föräldrar skriva på kontraktet åt dig.

Vad roligt att du tyckter om mina böcker. Vilka har du läst?

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej jag skrev en 2 berättelser men dom har inte kommit upp på "läs berättelser" än varför?

/ David, 13 år från Jämtland

Hej David

UngaBerättare är en jättepopulär sida. Det kommer otroligt många berättelser hit. Tyvärr hinner personalen inte lägga in alla fina berättelser som kommer in, utan de väljer ut vissa av berättelserna. Kanske dina berättelser kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Kramisar Kim


hur stora bokstäver ska jag skriva med när jag skriver ett manus?

/ Felicia, 9 år från uppsala

Hej Felicia

12 punkters storlek på bokstäverna blir jättebra när du skriver manus. Använd även dubbelt radavstånd så att texten blir lättläst.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag vet inte om jag skrev denna fråga i mitt förra mejl men HUR I ALL VÄRLDEN FÅR DU ALLA DINA IDEER IFRÅN?

Och kan man skriva en bok om det man upplever själv?

Då menar jag att jag till exempel åker en båt ute på havet och sen när jag kommer hem så skriver jag ett annnat namn ( på mig själv alltså) och sen skriver jag att det känns som att jag ska spy.

Eller att det börjar dra upp sig till storm fast det inte gjorde det!

Blir det intressant att läsa en sådan bok?



Kramar Tyra

/ Tyra Levin, 10 år från Visby

Hej Tyra

Du kan absolut skriva en bok om dina egna upplevelser och låta huvudpersonen få ett annat namn. Vi författare använder ofta våra egna upplevelser i våra böcker.

Många idéer dyker upp när jag sover, är ute och går med mina hundar, eller arbetar i trädgården.

Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och så fortsatte jag med det. Och för att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha ordlista/faktadel längst bak i böckerna. Det har blivit väldigt populärt.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 41 år. Den har nu sålt i över 20.000 exemplar och är otroligt populär! I år firar jag 10-år som författare .

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig nämligen redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna. Inspirationen till mina berättelser fick jag för det mesta när jag sov, eller var ute i skogen med mina hundar.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" "Snapphanar" och "Giljotinen", samt även de nya böckerna som kommer i höst "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur några av mina böcker, som jag har läst in.

Kramisar från Kim


När du skriver "persongalleri" menar du då att man ska sätt ain ett "persongalleri" innuti boken?

/ Emilia, 13 år från Vibble, Gotland

Hej Emilia

Nej, du ska inte sätta in ett "persongalleri" i boken. Du ska göra ett "persongalleri" för din egen skull. Det är då lättare för dig att hålla reda på hur personerna ser ut, vad som utmärker dem, hur de är klädda, några favoritord de har, med mera.

Det är speciellt viktigt om man skriver en serie böcker med samma huvudpersoner, så som jag gör i min Theo och Ramona-serie. Där har jag nu skrivit 10 böcker om samma huvudpersoner... Gå in på www.kimselius.se så får du läsa mer.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag skrev till di för rätt länge sen och frågade hur man skriver en bra bom och hur man "kommer på" en bra bok.
Jag fick svaret att göra "post-it lapparna" och det gjorde jag. Och det gick super bra, jag fick ihop jätte många lappar i varje kategori. r.ex händelser, platser, personer. Men detta tag ett tag att få ihop och komma på, så jag hann tröttna på den..
Så hur ska jag göra för att inte tröttna!

/ Emilia, 13 år från Vibble, Gotland

Hej Emilia

Vad roligt att det fungerade med Gula-lappar-tekniken.

Kanske att du skrev för mycket på varje lapp och det gjorde att du tröttnade?

Men... Om du nu har alla lapparna och har kommit på slutet på boken, då är det bara att börja skriva, inte sant. När du väl sätter dig ned för att skriva så kommer fantasin att flöda och du plockar bort en lapp i taget, allteftersom du skriver. DET är en stor tillfredsställelse. Då ser du hur lapparna försvinner och hur boken närmar sig slutet allt mer...

Kanske kan denna tanke få dig att inte tröttna?

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim! (igen!)

När jag väl kommer in i ett spännande tillfälle så blir texten så fånig!
Och jag vet inte riktigt... Hjärnan blir så konstig när jag väl kommer in i ett bra tillfälle!
Alldeles nyligen skrev jag en kort bröderna Grim liknande barn saga hemma, men min fröken läste upp den i skolan och varje gång min fröken gör det säger alla att jag ska bli den nya Astrid Lindgren!
Och då tänker jag när jag skriver att jag måste vara bra för att de ska tycka om den!
Men då blir jag stressad och vill bara hinna klart med historierna bara för att jag vill kunna läsa fler för dem! Men nu har jag ju sommar lov och är inte stressad...
men bara för det glömmer jag bort alla historier och tänker att jag ska
göra dem nästa gång jag spelar data, men när jag väl sätter mig så tänker jag bara att om jag spelar en halvtimma kan jag sedan tillbringa resten av min data timme att skriva...
men när jag spelar du vet och klockan ringer för att jag ska byta så tänker jag bara tio minuter till!
Och sen är det kört!

Vad ska jag göra?

Kram Tyra


























/ Tyra Levin, 10 år från Visby

Hej Tyra

Ett mycket bra sätt att undvika att du spelar istället för att skriva är att du börjar med att skriva. Tänk så här: Nu ska jag skriva en halvtimma, därefter får jag spela på datorn. Då blir spelet en "belöning" för att du har gjort något bra, skrivit på din berättelse. Dessutom kommer du att känna dig mer nöjd med dig själv när du hunnit med det du har tänkt dig. Det kanske till och med blir så att du skriver hela timman!

Skriv från hjärtat, skriv till dig själv och tänk inte på att någon annan ska läsa dina berättelser. Då blir berättelserna som bäst!

Har du använt dig av "Gula-lappar"? Om inte, gör så här:
Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Vilken är den roligaste berättelsen du skrivigt?

/ Victor, 11 år från Askersund

Hej Victor

Mina böcker är historiska äventyrsböcker, vävda runt en riktig historisk händelse. Böckerna handlar om Theo och Ramona som reser tillbaka i tiden och upplever olika historiska händelser.

Böckerna är inte tänkta att vara direkt roliga, men läsarna tycker att Theo alltid är rolig och kommer med kul kommentarer hela tiden.

Kanske att den roligaste av alla böckerna är "Tillbaka till Pompeji", även om det samtidigt är en rätt otäck bok, eftersom den handlar om vulkanutbrott. I den här boken ska Ramona försöka förklara vad våd tids saker är för något, till exempel hur ett flygplan fungerar.

Vill du veta mer om mina böcker kan du gå in på www.kimselius.se. Där kan du läsa utdrag ur böckerna.

Kramisar från Kim


Hej igen Kim!

Hur jag än gör så hittar jag inget bra ämne som jag kan skriva om!

Och när jag väl har hittat ett ämne är det jätte tråkigt i början när det inte händer något!

Men jag vet att man måste skriva tråkigt i början!

Vad ska jag göra?

Jag som älskar att skriva!

Snälla svara!

Kram Tyra

/ Tyra Levin, 10 år från Visby

Hej Tyra

Vad har du fått det ifrån: att man måste skriva tråkigt i början? Det ska du absolut inte göra. Din berättelse ska börja direkt med att något spännande händer, då fångas läsaren och vill läsa vidare.

Så här börjar mina böcker:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja. Om du vill veta mer om böckerna, eller läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Sätt dig ned och skriv igen och börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar från Kim


Kan man ha en engelsk rubrik och så står det på svenska inuti??



//Simon

/ Simon, 11 år från Arvika

Hej Simon

Det är vilseledande att ha en engelsk rubrik på en bok. Då tror läsaren att hela boken är på engelska. Därför bör du ha en svensk titel på boken om innehållet är på svenska.

Kramisar från Kim


hej. jag har massa ideer om noveller och berättelser, men jag vet inte hur jag ska skriva, så de inte bara blir händelse på händelse. hur ska jag göra ?

/ Eriika, 15 år från östersund

Hej Eriika

Vad roligt att du har så mycket fantasi. Försök att strukturera upp varje berättelse. Ta en skrivbok och skriv ner dina idéer, det gör att du får ur dem ur huvudet och därefter kan koncentrera dig på en berättelse i taget. När du bestämt vilken du ska välja kan du göra så här (du kan göra det med varje berättelse, en efter en, innan du bestämmer vilken du ska välja att skriva):

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim











Hejsan, Kim!

Jag har ju skrivit till dig förut, men då hade jag nte detta problem.
Jag har upptäckt att mina dialoger(dialåger?) inte fungerar så bra. Jag får liksom inte till det. Jag upptäckte det när jag läst mycket bra dialoger i andra bra böcker. Efter som jag själv inte skapar eller utför så bra dialoger med andra människor så trodde jag att det kunde vara problemet. (Jag är till exempel hopplös när jag pratar med killar eller gamla människor... :P)
Mina dialoger blir antingen för korta, för långa och osammanhängande eller så fattar man ingenting...
Så har du några tips på hur man skapar en bra dialog med folk?
Och en sak till: Jag tror att jag skriver jättespännande ibland, men när jag läser igenom det så är det inte ett dugg spännande. Det är irriterande ;-)
Tack på förgående!

//Emma, 12 år från Möldnal

/ Emma, 12 år från Mölndal

Hej Emma

"Övning ger färdighet" brukade alltid min mamma säga till mig. Och det stämmer mycket väl. Med andra ord behöver du bara öva dig mer. Läs så mycket böcker du kan och skriv dialoger. (Har du läst någon av mina böcker? Se www.kimselius.se)

Men kanske du inte alls är så dålig som du tror. I din ålder tvivlar man mycket på det man gör. Har du bett någon annan att läsa det du skriver? Be någon du litar på, någon som vågar komma med kritik och inte bara håller med dig. Kanske har du en bra bibliotekarie som kan läsa din text?

Fortsätt läs och skriv, och TRO PÅ DIG SJÄLV!!!

Den 25-28 september är jag på Bokmässan i Göteborg. Monter B08:59. Kom gärnaoch hälsa på mig där, så jag får ett ansikte till mailen.

Lycka till!

Kramisar från Kim


kommer det koma ut fler vinni böcker?

/ amanda, 10 år från Landvetter

Hej Amanda

Det kan endast författaren svara på. Här hittar du bra text om författaren: www.fredrika.net/kronoby/bok/forfattarLIDBECK.htm, www.norstedtsforlagsgrupp.se/templates/common/Author.aspx?id=15508&q_context=Tiden,
Du kan skriva till Peter Lidbeck och fråga honom direkt om han tänker ge ut några fler Vinni-böcker.

Kramisar från Kim


Hej!

Jag har två frågor:

1. Jag har hört talas om något som kallas digitalboken, där man kan lägga upp sina berättelser. Om man lade upp en bok man hade skrivit där, så att alla kunde läsa den, får man ändå skicka dedn till ett förlag?

2. Om man ska skriva en deckare, finns det något som är speciellt för en deckare och som en sådan nödvändigtvis måste innehålla? Vi ska skriva en i skolan, så jag vill veta om det finns några särskilda regler eller riktlinjer.

/ Jennifer, 14 år från V-rås

Hej Jennifer

1. Jo, det stämmer att det finns något som heter Digitalboken. Du kan läsa mer om det på min hemsida www.kimselius.se. Visst kan du skicka till förlag även om du har lagt ut boken på Digitalboken. Meningen är att även förlag ska kunna gå in och läsa berättelser på Digitalboken och få en chans att upptäcka talanger.

2. Jag skriver inte deckare, men jag har läst otroligt många. För att det ska bli en bra deckare ska det finnas ledtrådar, mord, stöld, kidnappning eller något annat mysterium.Ta gärna och läs några deckare för att se hur de är uppbyggda. Du har Mårten Sandéns "Petrinideckarna". Fem-böckerna, Kitty-böckerna är också spännande lätta deckare. Vuxendeckare: Agatha Christies deckare är suveräna, enkla, rakt språk och mycket mystik, Camilla Läckberg där man får följa huvudpersonerna bok efter bok, men ändå får en fristående berättelse i varje bok är spännande deckare.

Blir lite nyfiken... Har du fått i uppgift att skriva deckare på sommarlovet? Eller går du skrivarkurs under sommaren?

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" kan du läsa om personer i din ålder som har lycktas få sina böcker utgivna.

Lycka till med din deckare!

Kramisar från Kim


komer det komma ut några mer sigge böcker??

Kram Amanda

/ amanda, 10 år från Landvetter

Hej Amanda

Det vet jag faktiskt inte. Om du går in på http://www.linhallberg.raben.se/ så kan du se om författaren till Sigge-böckerna kommer ut med någon ny bok. Titta lite då och då på sidan. Kanske kommer det en ny bok i höst?!

Kramisar Kim


Jag har skrivit monga sager och dikter på eran hemmsida. Men mina sagor (dikter) verkar inte komma ut. Jag har kollat igenom om och om igen. Men inte hittat något!

Kan du svara på om hur lång tid tar det för sagorna (dikten) att komma ut? Eller gör don Aldrig det?

Hoppas att jag får ett svar!

/ Wilma, 10 år från Täby

Hej Wilma

UngaBerättare är en jättepopulär sida. Det kommer otroligt många berättelser och dikter hit. Tyvärr hinner personalen inte lägga in alla fina berättelser och dikter som kommer in, utan de väljer ut vissa av berättelserna och dikterna. Kanske dina berättelser och dikter kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och dikter och hoppas på att du har större tur med dem.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej! Jag har två frågor jag hoppas att du kan svara på.
1. Jag har precis börjat skriva en bok, men jag tycker att det kommer att bli jätte svårt att fylla boken med samma ämne hela tiden (hoppas att du förstår vad jag menar). Har du några tips?
2. Om man skriver en tonårsbok i jag format blir det inte konstigt om man har en massa miljöbeskrivningar?

Tack på för hand. :D
/Hanna

/ Hanna, 14 år från Sverige

Hej Hanna

Har du använt dig av "Gula Lappar"-tekniken? Om inte, gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag gjort!

Tror du att detta sätt att arbeta på gör det lättare för dig att hålla dig till samma ämne?

2. Absolut inte. Du själv tittar väl på miljön ibland, inte sant. Visst är du medveten om blommorna omkring dig, fåglarna i skyn, regnet, solen etc.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips".

På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen" och de nya böckerna "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809", som kommer ut i augusti 2008. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar", som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim




Hej Kim!
Jag har provat med post-it lappar men det funkar typ inte... När jag börjat skriva en bok kommer det en annan bok som vill bli skriven! JOBBIGT!!! Snälla hjälp mig! = )
Jag vill så gärna skriva en lång berättelse men det går inte eftersom jag börjar på en ny bok!

TACKSAM OM JAG FÅR ETT SVAR SÅ FORT SOM MÖJLIGT!

Jag och min familj ska nämligen åka till Halland, Steninge på onsdag morgon!

Snällt av dig att svara på mina tidigare frågor! Hälsningar Lisa

/ Lisa, 11 år från Uppland

Hej Lisa

Om du har skrivit dina gula lappar för en bok, är det helt okej att börja arbeta med nästa. Då har du kvar anteckningarna för den första boken.

Var glad att du har så mycket fantasi att idéerna sprudlar ur dig. Jag har precis samma problem. Det ligger många påbörjade böcker i mina hyllor. De plockar jag fram efter hand och skriver färdigt.

Du kommer att skriva en längre berättelse, var inte orolig! Det viktigaste just nu är att du låter din skrivglädje flöda. Glöm inte skriva ut det du har skrivit på papper, så att du har alla dina påbörjade böcker i mappar.

När du har dina påbörjade berättelser utskrivna är de faktiskt lättare att komma igång och skriva på dem igen. Plötsligt tar man tag i en mapp och läser innehåller och upptäcker att berättelsen är jättebra! Då blir man sugen på att fortsätta skriva på den, ett tag till.

Skriv av hjärtats lust och var glad för din fantasi.

Kramisar från Kim


kommer det komma ut några mer Sigge böcker?

kram emilia och amanda

/ emilia, 10 år från landvetter

Hej Emilia och Amanda

Det vet jag faktiskt inte. Om du går in på http://www.linhallberg.raben.se/ så kan du se om författaren till Sigge-böckerna kommer ut med någon ny bok. Titta lite då och då på sidan. Kanske kommer det en ny bok i höst?!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB