Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej!

Jag har börjat skriva lite på en bok/berättelse. Det är ingenting jag gjort särskilt mycket tidigare, i alla fall inte som hobby, utan jag fick helt enkelt en idé en dag som jag ville spinna vidare på.

Jag har märkt att det är kul att skriva, men det är samtidigt svårt och det dyker upp lite funderingar.
Det här är mina frågor till dig som författtare:
1. Vad ska man tänka på då man skriver en bok?
Till exempel:
-Hur ska man lägga upp sin berättelse?
-Vad bör man göra innan man börjar skriva?
-Hur väver man in berättelser i varandra så att det blir spännande?
-Hur ska man få med information utan att det blir långrandigt och ointressant (jag har hittat på en slags egen "värld" och det är ganska mycket som ska förklaras)?
Eller något annat man bör tänka på.
2. Vad får du inspiration ifrån?
3. Jag har lite svårt att hitta på flera olika färgstarka personligheter åt rollinehavarna. Hur gör du då du skriver en bok? Tänker du på personer du känner/vet om eller kommer du fram till hur de är på något annat sätt?

Tack så mycket på förhand!

Varma hälsningar / Carin

/ Carin , 16 år från Göteborg

Hej Carin

Vad roligt att du känner dig inspirerad att skriva en bok.

1. Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök börja spännande och hålla spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.
Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. Till exempel min senaste bok "Det glömda kriget 1808-1809!"

2. Idén till min första historiska äventyrsbok fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Hunden såg ut att ha lidit väldigt mycket och jag ville rädda hunden. Därför kom jag på idén att låta Ramona resa tillbaka i tiden till Pompeji FÖRE vulkanutbrottet och försöka rädda hunden Pluto.

Då upptäckte jag att det var väldigt roligt att läsa in fakta inför en historisk äventyrsbok och då fortsatte jag med det. För att inte all "överflödig" fakta skulle försvinna valde jag att ha en faktadel/ ordlista längst bak i varje bok. Det har blivit väldigt populärt. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan när de haft prov i ett ämne där de har läst min bok innan.

Min debutbok (första bok) heter "Tillbaka till Pompeji" och kom ut julen 1997. Då var jag 43 år. Den har nu sålt i stora upplagor och är otroligt populär!

Redan som tioåring fick jag mina berättelser utgivna i tidningar. Jag bestämde mig redan som åttaåring för att bli författare och har skrivit ända sedan dess. Men jag skickade inte in mina berättelser till förlag förrän många, många år senare, eftersom jag inte tyckte de var tillräckligt bra för att bli utgivna.

Inspirationen till mina berättelser får jag för det mesta när jag sover, eller är ute i skogen med mina hundar. Men ibland händer det att någon säger något som ger mig inspiration att skriva en bok om ett speciellt ämne, eller en speciell händelse. Eller så är det något jag ser på TV som inspirerar mig och sätter igång min fantasi.
Varje bok om Theo och Ramona har byggts upp runt en riktig historisk händelse.
Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

3. Personerna i mina böcker blir vad de blir. De bara finns där. Det är inga personer jag känner, utan de formas efter hand som jag skriver boken. Ibland kan jag "uppfinna" en person bara för att ta död på den personen längre fram i berättelsen. Då vill jag att läsaren ska känna sympati med personen och bygger upp personligheten utifrån det.

Hoppas att detta hjälper dig i ditt skrivande. Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips" för mer tips och råd och länkar till andra sidor som du kan ha nytta av.
På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809",”Snapphaneresan” samt ”Kinesiska Draken” som kommer ut i augusti 2009. Dessutom kommer första boken i en ny serie ut: "Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland". Du kan även lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker

Lycka till med ditt skrivande. Glöm inte kontakta mig den dag du får din bok utgiven!

Kramisar från Kim


hur många böker har B. wahlström gjort?

/ Gabriella, 9 år från Alnö

Hej Gabriella

Det finns inga uppgifter om hur många böcker just B. Wahlströms har gett ut. Du kan gå in på http://www.wahlstroms.se/ och försöka hitta fler uppgifter om förlaget. Eller så kan du kontakta dem direkt och ställa din fråga. Kanske kan de hjälpa dig ta fram uppgifterna.

Visste du att mina böcker "Tillbaka till Pompeji" och "Jag är ingen häxa" kom ut på B. Wahlströms från början? Vill du veta mer om de böckerna kan du gå in på www.kimselius.se Där hittar du uppgifter om de böckerna och många fler.

kramisar från Kim


hej kim.

jag undrar hur fick du dina ideer till bökerna


från jenny en stort stort stort stort fan

/ jenny martinsson, 15 år från Torslanda/Göteborg

Hej mitt stora fan Jenny

Vad roligt att du tycker så mycket om mina böcker. Är du med i fanklubben om mig och mina böcker? Gå in på min hemsida och kika under "länkar", där hittar du adressen till fanklubben.

Idén till "Tillbaka till Pompeji" fick jag när jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit en gipsavgjutning.

Det är olika saker som ger mig inspiration till böckerna. En plats jag vill åka till, något jag vill lära mig mer om, något som jag har hört, med mera.

Om du vill se gipsavgjutningen som inspirerade mig till boken "Tillbaka till Pompeji" kan du gå in på min hemsida under Böcker och titta under "Tillbaka till Pompeji". Där ligger det många bilder. Det gäller samtliga böcker, längst ned hittar du bilder och länkar till mina researchresor och kanske också upplysningar om varför jag skrev just den boken.

På min hemsida just nu kan du se de två nya böcker som snart kommer ut! Skriv gärna och berätta vad du tycker om de nya omslagen. Det skulle också vara roligt att få höra vilken som är din favoritbok och varför.

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag har arbetat som fosterföälder i många år och har varit med om de mest sanslösa upplevelser man kan tänka sig. Många människor undrar hur vi har överlevt. Jag skulle gärna vilja dela med mig av detta, kanske skriva en bok, men hur går jag tillväga, är inte så bra på att skriva?

Mvh Inger

/ Inger Runsten, 56 år från Ronneby

Hej Inger

En mycket bra idé. Gå in på min hemsida www.kimselius.se för att se fler tips och råd under "Författartips".

Den 31 maj hittar du mig på Vävargården i Eringsboda, där jag signerar mina böcker, samt berättar om dem. Du får mycket gärna komma dit om du vill ha personliga tips och råd.

Här följer fler råd:
Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Och slog igenom när jag var 43... Ge inte upp!

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim
Hej! Varför radar du ofta upp alla dina böcker du skrivit istället för att hänvisa till din hemsida? det tar upp mycket plats och är en aning onödigt!
med vänliga hälsningar

/ Knut, 12 år från narnia

Hej Knut

Ibland berättar jag om böckerna, ibland hänvisar jag till min hemsida. Detta för att det ska bli variation i mina svar.

Kramisar från Kim


Hejsan-igen! Jag har så många frågor så jag vet inte vad jag ska ta mig till! =)Som jag berättat får jag ofta så att jag alldeles för lätt kan drömma mig bort om tex vad min nya bok ska handla om eller en ny karaktär osv, dt kan bli ett problem ibland, men jag skulle inte kunna klara mig utan det, utan mitt dagdrömmeri skulle jag inte vara den jag är... utan fantasi vore livet så tråkigt, eller vad tycker du? Mina kompisar tycker jag borde träna bort det på något sätt, inte alla men några! ¨/ vad tror du? En kille som sitter bredvid mig i skolan blir helt tokig över att jag skriver så mycket, men det har jag redan berättat. Många tycker jag borde bli författare- och det vill jag själv också men jag har många drömmar än så länge! Vad tycker du ska jag ha fler drömmar eller satsa ännu mer på att bli författare? =) Jag ska snart skicka ett brev till dig, me jag undrar: läser du ALLA brev du får? Förresten skulle du bara vilja läsa början på en av mina böcker? Den ska handla om ett par sjömän som seglar mot världens ände och vad som händer på deras färd...


Josef sträckte strävande med handen mot cylindern, hon var så vacker och hennes sensuella blick brann. Han visste att cylindrar var farliga, dem försökte dra ner en till havets botten och till evigheten, men när dem fångat en med sin skönhet kan man inte kontrollera sig. Han lutade sig över relingen, hon log och smekte sin kalla hand över hans kind, hon log så mystiskt men också djävulskt, Josef kände sig som förhäxad…


Du har hört från mig förut... och jag ber om ursäkt om jag berättar om vissa saker flera ggr, jag tänkte bara att du får så många brev och att du kanske glömmer en del?

Tack så mycket i alla fall för alla frågor och svar här får du en sista fråga:
Hur lång tid kan det ta innan man får reda på om ens manus har godkänts eller inte?

Kram från emilie

/ Emilie, 12 år

Hej Emilie

Det är inte fel att ha mycket fantasi och skriva mycket. De som kritiserar dig är säkert bara avundsjuka.

Jag läste första meningen på din berättelse och förstod den inte riktigt: "strävande"? Är cylindern en "hon"? Fortsätt jobba med texten.

Givetvis läser jag alla brev och svarar på alla. Ibland tar det tid, jag får många brev och mail. Dessutom reser jag en hel del och föreläser och signerar. Om du tittar på min hemsida ser du under AKTUELLT om jag kommer till en plats nära dig. Denna sida uppdateras ofta, så ta för vana att gå in lite då och då om du är nyfiken på var jag befinner mig. Kanske vi träffas?

Lycka till med ditt skrivande och ge inte upp. Läs mycket!!! Och skriv!!!

Kramisar från Kim


Hejsan, jag hoppas du tar min fråga på allvar, för jag vill gärna veta.

Vad är det för skillnad mellan : och ; och när använder man ; ? ? ?

/ ..., 13 år från sverige

Hej...,

Vet du, det är roligare om du sätter ut ditt namn...

Semikolon (;) kan användas när man tycker att punkt är för starkt avskiljande och komma för svagt. Det används mellan satser - normalt huvudsatser - som har ett nära samband med varandra. Semikolon följs av liten bokstav. Semikolon skall inte användas i stället för kolon före uppräkning, exemplifiering, förklaring och dylikt.

Kolon (:) används före citat, replik, tanke, eller liknande, när en anföringsfras står före. Här skall det alltid vara stor bokstav efter kolon. Kolon används också före en fråga eller ett utrop som inte nödvändigtvis behöver vara ett direkt citat av vad någon har sagt. Även här skalldet vara stor bokstav efter kolon. Kolon används före uppräkning, exempel, förklaringar, specificeringar och sammanfattningar. Kolon används i vissa sifferuttryck och inuti ett fåtal förkortningar.

Kramisar Kim


en gång kom en berättelse som jag skrivit direkt till "UNGA FAKTA" UNGA BERÄTTARE. Vissa kommer en
dag efter. eller hur. det här är direkt inte en fråga; men jag bara undrar varför en av mina berättelse kom direkt. hoppas på ett bra svar.saga

/ saga, 9 år från sverige

Hej Saga

Eftersom jag inte har något att göra med Unga Berättare kan jag faktiskt inte hjälpa dig med den frågan. Kanske hade det inte kommit in så många berättelser just då... Gratulerar!

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag undrar en sak. Gillade du hästböcker när du var liten? Jag tycker nämligen att det är urtöntigt! Och så undrar jag varför man säger tjej böcker och killböcker? Jag läser typiska "killböcker".

/ E.A, 11 år från nordpolen

Hej E.A.

Kanske läser du killböcker för att du är "kille". Vet inte eftersom du inte skrivit ut ditt förnamn... Personligen tycker jag inte att man behöver dela upp böcker i "Tjejböcker" och "Killböcker". Det är upp till var och en vilken typ av bok de väljer att läsa.

Jag älskade hästböcker när jag var yngre och skrev själv många hästberättelser. Men alla kan inte älska hästar och då tycker man säkerligen inte heller om hästböcker.

Det låter som om du är en person som skulle älska mina böcker... Gå in på min hemsida www.kimselius.se och läs mer om mina böcker.
Jag har skrivit 13 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan" , 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken” Detta är ännu en spännande berättelse om Theo och Ramona. Denna gång far de genom tiden till det historiska Kina och får uppleva många av de saker vi idag kan resa runt och studera i nutidens Kina. Som vanligt kastas de mellan olika händelser, skrämmande och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. Kommer ut i augusti 2009.

Böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!

Dessutom har jag skrivit en bok som heter "Kimberlie - Äventyr på Nya Zealand". Det är en spännande äventyrsbok som utkommer i augusti 2009.

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


Hej! Jag har skrivit en berättelse men undrar hur man ska skriva titeln när man skickar det till bokförlaget.

( Var man ska skriva texten och mitt namn också. )

/ Felicia, 10 år från Uppsala

Hej Felicia

Jag brukar skriva titeln, samt namn och adress och sidnumrering, i huvudet på varje manusblad.

Du kan själv lägga in denna text på dina manusblad. Gör så här:

På "Word" titta under "Visa", "Sidhuvud och sidfot". Tryck på den sistnämnda knappen och det öppnas en ruta högst upp och längst ned på din A-4 sida. Allt du skriver in i dessa rutor kommer på samtliga av de blad du skriver. Du växlar enkelt mellan sidhuvud/sidfot på en av de knappar som kommer upp i samband med att rutorna öppnar sig.

Låter det krångligt? Det är lättare att göra än vad det var att skriva, så jag tror säkert att du lyckas.

Kramisar från Kim


Hejsan Kim!
Förut skrev du till mig att man kunde trycka en bok och betala för allt själv.
Och jag undrar: Hur mycket kostar det och hur gör man om man vill göra en sån bok?

/ Lina Johansson, 13 år från Östersund

Hej Lina

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Exakta priser vet jag inte, det varierar mellan de olika tryckerierna. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet? Kontakta gärna något Print-On-Demand tryckerie så berättar de för dig mer om hur det går till.

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hej Kim!.
Här kommer 1 frågor till dej:
1.Har du gjort någon bok nån gång?.
2.Tycker du om hundar?
3.Vad heter dina böcker?

/ Lisa, 11 år från Varberg

Hej Lisa

1. Jag har skrivit 11 böcker som har kommit ut i bokhandeln.
2. Jag älskar hundar, har fyra stycken. Du kan gå in på min hemsida www.kimselius.se och se bilder på mina hundar.
3. "Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan" , 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken” Detta är ännu en spännande berättelse om Theo och Ramona. Denna gång far de genom tiden till det historiska Kina och får uppleva många av de saker vi idag kan resa runt och studera i nutidens Kina. Som vanligt kastas de mellan olika händelser, skrämmande och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. Kommer ut i augusti 2009.

Böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kimhej . skulle du kunna skriva en bok om gabriel och Evelina och pauline.
Evelina gillar hästar men gabriel och pauline har tröttnat på allt tjat och prat om hästar. vad ska dom göra?

/ Gabriel, 13 år från Gusum

Hej igen Gabriel

Det fungerar inte så att jag skriver böcker på beställning. Min uppgift här på panelen är att hjälpa er att komma igång med ert eget skrivande, att ge er tips och råd.

Här följer många fler tips än de jag gav dig i mitt förra svar:
Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker idéerna om vad boken ska handla om upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. Till exempel min senaste bok "Det glömda kriget 1808-1809!" som är min bästa bok!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809",”Snapphaneresan” samt ”Kinesiska Draken” som kommer ut i augusti 2009. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kimhej............................
jag undrar om du skulle kunna skriva en liten bra början på en bok åt mig som jag ska skriva i skolan.....

Jag gillar mest deckare..

/ Gabriel, 13 år från Valdemarsvik (GUSUM)

Hej Gabriel

Det är mycket svårt att ge tips om vad någon annan ska skriva, mycket beroende på att jag alltid tycker att man ska skriva direkt ifrån sitt hjärta om något som engagerar den som skriver. Om jag ger dig tips på något som du ska skriva, då kommer du inte att kunna ta till dig det helhjärtat eftersom det egentligen inte är något du brinner för.

Därför tycker jag att du ska tänka över om det är något som du gärna vill berätta, något du tycker är fel, något du skulle vilja förändra, något tragiskt som har hänt, något du ångrar att du har gjort, något som någon annan sagt till dig som gjorde dig illa... Ja, det finns mycket att berätta om. Det viktigaste är att det är ett ämne som DU känner att du vill skriva om. Det är inget fel att bygga upp berättelsen som en deckare, med mysterier och mord, eller som en kärleksroman, bara du får fram det du vill säga på samma gång.

Jag tror säkert att du kommer på något att skriva om du tänker igenom det som jag skrev i ovanstående stycke.

Ett annat bra sätt att få inspiration är att läsa mycket och alla typer av böcker. Har du läst någon av mina historiska äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809"? Kanske att någon av dessa böcker ger dig inspiration att skriva. Gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa smakprov ur böckerna och se om de inspirerar dig.

Det bästa sättet att börja en berättelse är att det händer huvudpersonen något. Det ska vara en mening som direkt griper tag i läsaren och gör så att personen vill fortsätta läsa.

Mina böcker börjar så här:

"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. ("Det glömda kriget 1808-1809)

Tyckte du att början på böckerna lät spännande? Då förstår du kanske hur jag menar att din berättelse ska börja.

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande . Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" hittar du mer tips.

Kramisar från KimHejhej Kim
Jag undrar en sak. När man översätter böcker, varför översätter man inte dem rätt? Jag menar jag läste en bok för länge sen som hette "Nära dig" på svenska, men "Boy nextdoor" på engelska. Eller till exempel "Twilight", istället för att översätta den korrekt till Skymning så har man gett den titeln "Om jag kunde drömma". Varför gör man så?

Mvh Elin

/ Elin , 14 år från Södermanland

Hej Elin

När böcker översätts får de inte alltid samma titel som på originalspråket, för att förlaget i Sverige kanske inte tycker att en direkt översättning av titeln blir en bra säljande titel i Sverige. Eller så kan det vara så att titeln redan finns på någon tidigare bok i Sverige.

Även inne i texten sker inte alltid "direkt" översättning, eftersom vissa saker sägs annorlunda på svenska än på originalspråket. Till exempel ordspråk med mera.

Du verkar mycket duktig på engelska. Kanske ska du läsa böckerna på engelska för att ta till dig originalspråkets nyanser... som ibland är svårt att överföra till svenska.

Kramisar från Kim


hej jag heter saga och har 10 frågor till dig:
1:när läste du din första bok med minst 100 sidor?
2:hur mycket sidor brukar dina böcker ha?
3:läser du på unga faktas unga berättare?
4:om du gör det,tycker du då att mina sagor är bra?
5:vad gillar du för djur?
6:vilket sorts husdjur har du?
7:vad är din hobby?
8:vad brukar dina böcker handla om?
9:hur gammal är du?
10: sista frågan: var bor du?

/ saga, 9 år från sverige

Hej Saga

Oj, vad du har varit flitig vid datorn. Här kommer nu mina svar:

1. Minns inte.
2. Mellan 188 och 350.
3. Nej.
4. Se ovan.
5. Hundar och hästar och katter och... Ja, alla djur.
6. Hundar och katter.
7. Att skriva böcker.
8. Theo och Ramona. Böckerna är historiska äventyrsböcker som är så otroligt spännande att man har svårt att lägga ifrån sig dem. Om du vill läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du alla böckerna.
9. Fyllde 55 år i lördag, 2 maj.
10. I Blekinge.

Kramisar från Kim


Hej!
Jag är en tjej på 9 år som tänker bli författare när jag blir stor. Och jag gillar att skriva och har gjort många
sagor,men vissa har inte kommit! Jag har skrivit många sagor,men nu har ingen kommit in! Jag har exempel skrivit:Dathuess fölar och Bonnie med! Den har jag skrivit ur verkligheten,och jag undrar om jag
har en stor chans att bli en berömmd författare? Skrivliga hälsningar Saga!

/ Saga, 9 år från sverige

Hej Saga

Underbart att du redan nu har bestämt dig för att bli författare. Jag bestämde mig när jag var åtta år.

Visst kan du bli författare. Du skriver redan mycket, trots att du bara är 9 år.

Unga Berättare är en mycket populär sida. Det kommer otroligt många berättelser dit. Personalen kan tyvärr inte lägga in alla bra berättelser som kommer in av utrymmesskäl, utan väljer ut vissa av berättelserna. Kanske dina berättelser kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Fortsätt skriv!

Kramisar Kim


hej!
jag undrar om man får en ide av nån annan berättelse,får man skriva liksom om samma sak? jag har skrivit många berättelse för att det är kul

/ saga, 9 år från sverige

Hej Saga

Visst får du skriva samma sak, det som är viktigast i din ålder är ATT du skriver!

Men om du vill ge ut en bok och för att ett förlag ska bli intresserat av din berättelse bör du skriva något som ingen annan redan har skrivit.

Men som sagt, just nu är det viktigaste att du skriver och håller lusten att skriva brinnande.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Kim ; ) Jag hoppas du förstår och kan hjälpa mig med den här frågan, det är väldigt svårt att förklara - men jag hoppas att du ska förstå.

Jag skriver en bok...

Den är döpt efter huvudpersonen. Men "huvudpersonen" kommer inte förän efter sida 100 av 300.

Före det skriver jag några rader om andra människor, som kretsar kring "huvudpersonen". Jag försöker att inte få det så förvirrande, men jag skriver i samma del (alltså före sida 100) om några andra personer som fiender till huvudpersonen, "andra människor".

Men det är för att man ska lära känna dem, för de kommer sedan senare i boken, efter sida hundra.

Jag tyckte att det var bäst - annars tänker man: "vilka är de? varför gör de sådär? vad har de emot honom? vad gör de där? jag fattar inte..."

För att man inte skulle bli för förvirrad när huvudpersonen först kommer in i bilden, så har jag skrivit om honom i prologen och förorden, och dessutom nämt honom ganska mycket i bra sammanhang. Annars blir det alldeles för förvirrat, om man först fokuserar på dom utan att berätta om huvisen. ;D

Boken har en röd tråd och i allting går ju ihop, men tycker du att det är okej? :O

Jag vet att det är lite svårt att avgöra när du inte läst den, så jag förväntar mig inte att du borde kunna svara klockrent. : )

Men borde man köra med huvudpersonen från början, eller funkar detta? :O

Det är ju ingen deckare, då huvudpersonen är dektektiv som Kitty och kretsar om henne hela tiden.

Ingen kärleksroman, som är skriven i "jag form" och kretsar bara om en person.

Den är skriven då tid, och de sakerna som händer dom runt om huvudpersonen är uppdelade i delar, för jag försöker ju att inte få det så förvirrande.

Förlåt mig, det här blev nog ganska konstigt beskrivet :( Men jag försökte så gott jag kunde...


/ ..., 12 år från sverige

Hej

Din bok låter intressant. Visst kan du lägga upp den på det viset. Det gäller att hitta nya sätt att skriva, så att läsaren lockas att läsa vidare. Det är bra att du inte har fastnat i någon speciell mall, utan gör så som du själv känner för. Fortsätt så!

En sak är dock viktig: Det gäller att du fångar läsaren under de 100 första sidorna, så att det inte bara är "beskrivningar"...

Lycka till med ditt skrivande! Hör av dig den dag du får ditt manus antaget av ett förlag!

För mer tips och råd, se tidigare frågor här på Panelen, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se och kika under "Författartips".

Kramisar från Kim


hej kim jag undrar varför inte en av min saga har kommit till ungafakta för jag skrev och den har inte kommit än och jag kanske skrev den 090420. kramisar från annie.

/ annie, 10 år från sverige

Hej Annie

090420 är knappt två veckor sedan... Alldeles för kort tid...

Kanske har de inte kommit till din berättelse ännu, kanske kommer din berättelse in lite längre fram i tiden.

Unga Berättare är en mycket populär sida. Det kommer otroligt många berättelser dit. Personalen kan tyvärr inte lägga in alla bra berättelser som kommer in av utrymmesskäl, utan väljer ut vissa av berättelserna.

Du kan också skicka in nya berättelser och hoppas på att du har större tur med dem.

Fortsätt skriv!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB