Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Kommer det en åttonade bok om Theo och Ramona?
Theo och Ramona kommer väl inte dö i den sista bok.
Jag gillar dina böcker Jag har läst några inte alla jag gillar pomejii för jag har varit där med familjen som nio åring på semster och häx- förföljsen.
Det tråkiga är att jag får inte tag i dina böcker så fort för att biblan måste köpa in och bokäffären tar in när det tar inte Hälsingar Frida Gamme

/ Frida Gamme , 18 år från Kalmar

Hej Frida

 

Javisst kommer det en åttonde bok om Theo och Ramona. Den kommer nästa höst. Du vet att man kan beställa mina böcker i bokhandeln, då tar de hem böckerna. Det finns så otroligt många författare och många böcker och varje bokhandel kan inte ha alla böcker på lager. Om du ber din bokhandlare ta hem boken till dig, då gör dem det.

 

Du kan också köpa mina böcker över internet på www.adlibris.se www.bokus.se www.internetbokhandeln.se och kanske finns det fler internetbokhandlare som jag inte känner till. Du kan gå in på bl.a. Googles och leta.

 

Har du varit inne på min hemsida nyligen? www.kimselius.se Nu ligger där helt nya kort på mig och mina hundar, min nya bok "Snapphanar!" som har fått helt otroligt bra recensioner och redan har sålt jättebra, trots att den inte kom till bokhandlarna förrän förra veckan. På hemsidan finns det smakprov ur samtliga böcker, de kan du läsa och se vilken bok du ska läsa nästa gång.

 

Jag har inte bestämt om Theo och Ramona kommer att dö i sista boken. Jag får se hur jag känner det när jag skriver den sista boken.

 

Fortsätt läs mina böcker, det kommer många fler spännande i serien. Kanske vill du bli medlem i min fanklubb. Det kostar ingenting. Adressen till fanklubben hittar du på min hemsida www.kimselius.se under "länkar".

 

Ha det så bra.

 

Kramisar från Kim


Hejsan igen.. du undrade vilken bok som jag vill se som film, det är Malin+Rasmus=Sant av Moni Nilsson-Brännström.. Jag tycker den är så sorlig och ändå spännande (:

Nu blev jag lite chockad kollade på din hemsida och såg att det är du som har skrivit boken "Jag är ingen häxa", den är verkligen spännande, lånade den på bibloteket förra året och jag blev verkligen fast i den, även fast jag inte är så mycket för fantasy böcker så var den verkligen skit bra!
/ Lisa (:

/ Lisa, 15 år från Stockholm

Hej Lisa

 

Tack för ditt snabba svar. Har inte läst boken, men ska genast beställa den på biblioteket. Moni Nilsson-Brännström är en jättebra författare!

 

Vad roligt att du tyckte om min bok "Jag är ingen häxa".  De andra böckerna i serien handlar också om Theo och Ramona.

 

Det har precis kommit ut en ny bok i serien, den heter "Snapphanar!". Den boken handlar också om 1600-talet och i boken "Snapphanar!" återkommer några av de personer som fanns med i "Jag är ingen häxa".

 

Jag har fått JÄTTEBRA recensioner på min bok "Snapphanar!" som är sjunde boken i serien om Theo och Ramona. Tror att du skulle tycka om den. Hör av dig när du har läst boken, så jag får veta om du tyckte den var lika bra som "Jag är ingen häxa".

 

Förresten... mina böcker räknas som Historiska Äventyrsböcker. Tror att det är därför du tyckte om "Jag är ingen häxa", eftersom den egentligen inte är en fantasybok, fastän huvudpersonerna, Theo och Ramona, reser i tiden i mina böcker för att komma till de olika historiska händelserna.

 

Ser fram emot att höra av dig igen.

 

Kramisar från Kim


Hejsan Kim (:
det är så att det finns en bok som jag vill ska bli film, hur ska man gå till väga?
och hur kan man börja skriva en bok? jag har sedan länge viljat skriva en, men vet inte hur jag ska börja.. hoppas du svarar tack&kram / Lisa B-W

/ Lisa, 15 år från Stockholm

Hej Lisa

 

Det är en mycket svår fråga du ställer, eller rättare sagt, det är mycket svårt att hitta rätt person att skriva till för att komma med sina önskemål om att en bok ska bli film. Det gäller att hitta en person som arbetar med film, en regissör eller någon annan som har kontakter. Därefter ska du presentera boken på ett spännande sätt så att de blir intreserade av att läsa boken och vilja göra en film av den. Det är dyrt att göra film och för det mesta väljs böcker som har sålt mycket eller som någon som sysslar med film känner oerhört mycket för. Det är bara att hoppas på att någon upptäcker boken och också vill att den ska bli film. Dessutom har du gjort mig väldigt nyfiken och jag undrar vilken bok du har läst som är så bra? Skriv och berätta. Skulle också gärna vilja veta om du även tycker att mina böcker bör bli film (Gå in på www.kimselius.se och se mina böcker.)

 

Så här kan du göra för att börja skriva en bok:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

 

Lycka till med ditt skrivande och med att hitta rätt person som vill göra film av boken. Hör av dig igen om du har fler frågor 

 

kramisar från Kim


Hej Kim!

Jag har 2 frågor:

1.Hur kommer man på bra personbeskrivningar till varje person i sin berättelse?
2.Hur kan man komma på bra ideer som man kan ha nytta av till sina böcker/berättelser?

Tack för svar!

Anna

/ Anna , 13 år från Utanför Göteborg

Hej Anna

 

För att komma på en bra personskildring till varje person i sin berättelse är det bra att göra anteckningar om varje person. Hur ser personen ut, hur är den som person, vilka är personens vänner, vilken egenskap vill man ge personen m.m. Som du ser finns det mycket att skriva om personen. Men... det är viktigt att du inte rabblar upp allting direkt på första sidan. Väv in personskildringen i berättelsen. Berättelsen vinner på att läsaren successivt får lära känna personen.

 

Hur man kommer på bra idéer till sina berättelser är väldigt olika från författare till författare. Mina idéer dyker ständigt upp och jag har ofta skrivblock med mig var jag än är, vilket jag rekommenderar dig att också ha. Varje gång någon idé dyker upp, skriv ned den. Du kanske inte har tid att skriva berättelsen just då. Men om du har en "idébok" kan du alltid bläddra i den när din fantasi sinar. Så arbetar jag. Hoppas att det hjälper dig i ditt skrivande.

 

Vill du läsa mer tips och råd kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se under Kims skrivtips samt läsa tidigare frågor på den här sidan.

 

Lycka till med din berättelse.

 

Kramisar från Kim


Hej.Jag tänkte höra om du har någon aning om hur många A4 man bör skriva innan man lämnar in en bok ? Jag har nu skrivit ca 64 A4or men jag vet inte hur många sidor det blir när man gör det till en bok. Är det lika många eller blir det fler ? Hur många A4or brukar du skriva till en bok? och i vilken font och storlek skickar du in dom i ? Nyfiken är jag och tacksam för svar!

Mvh /Marie

/ Marie, 25 år från Norrland

Hej Marie

 

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

 

Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

 

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-268 sidor.

 

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim

 

 


Jag hade skickat en fråga förut, men jag kom på en ny.
Alltså: Hur långt bör ett kapitel vara?
Jag har skrivit ett mycket korta kapitel på sisådär 3-4 sidor. Tror du det går bra? För egentligen spelar det väl ingen roll hur långt ett kapitel ska vara, eller gör det?

Alltså: Hur långt bör ett kapitel vara, räcker det med tre-fyra sidor. Eller behövs det mer?

Tack för att du svarade på min förra fråga, det var till stor hjälp. Hoppas du kan svara på denna fråga.

/ Robin, 14 år från Västerås

Hej Robin

 

Visst får du fråga igen, även om du skrivit tidigare.

 

Du som författare bestämmer helt och hållet hur långa dina kapitel ska vara. Jag har läst böcker där en del kapitel bara har varit några rader på en sida. Andra kapitel är nästan halva boken osv.

 

När jag skriver mina berättelser försöker jag få manusbladen (A-4blad, 12 punkter bokstäver, 1 1/2 radavstånd) att bli 3-4 sidor, då blir det lagom långa kapitel. Ibland blir kapitlen längre och ibland kortare.

 

Roligt att mitt förra svar har hjälpt dig. Hoppas att du blir nöjd med detta också.

 

Kramisar från Kim


hur blir man en bra berättelse skrivare ? jag skulle jätte gärna vilja ha lite tips.. ! :) kramar johanna . P.s hur gör man om man vill skicka in en novell så någon känd får läsa den? D.s

/ johanna, 14 år från hjo

Hej Johanna

 

Om du vill skriva bättre berättelser kan du göra så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Det är svårt att få någon känd att läsa sina berättelser. (Jag antar att du menar känd författare.)  Författare har för det mesta fullt upp att jobba med sina egna berättelser, föreläsningar, signeringar m.m. Därför räcker tiden inte till för att läsa andras berättelser.

 

Däremot kan du skicka in dina berättelser till ungafakta/ungaberättare. Där får du dina berättelser publicerade på sajten om berättelserna är bra.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

 

kramisar från Kim


Halloj! jag känner inte till dig och vet inte vem du är men eftersom du är författare så har jag några frågor och jag vill att du svarar med detaljer.
1. hur kommer du på namn. jag kommer aldrig på några
2. säg ett ämne jag ska skriva om
3. jag har kommit med i skoltidningen och här på hemsidan med mina berättelser och efter det fick jag bra självförtroende. men jag skriver aldrig klart mina berättelser längre!
4. namn på böckerna hur kommer du på det.
Tack och hej

/ Jenny, 13 år från stockholm

Hej Jenny

 

Vilken lycka för dig att du ännu inte har läst mina historiska äventyrsböcker: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" och "Snapphanar!". Gå in på min hemsida www.kimselius.se för att läsa mer om mig och mina böcker. Du kommer säkert att älska dem, som så många andra.

 

1. Namn på personerna i böckerna väljer jag utifrån vilket historiskt ämne jag skriver om. Namnen måste passa in i just den tidsåldern. Om jag skriver en "vanlig" berättelse brukar jag titta efter i almanackan för att hitta ett bra namn. Jag har också en bok med bara namn, där det står vad namnen betyder och var de kommer ifrån. Där väljer jag också namn.

 

2. Du ska skriva om något du känner till, något som berör dig och ligger dig varmt om hjärtat. Då blir berättelsen som bäst.

 

3. Du kanske är inne i en period där idéerna väller fram och du hela tiden måste börja på en ny berättelse. Det är inget ovanligt. Låt dina berättelser ligga, tids nog plockar du fram dem och skriver färdigt dem. Jag hade en berättelse som låg i tio år innan jag skrev klart den.

 

4. Namn på böckerna är det svåraste. Först ger jag boken ett arbetsnamn och under arbetets gång brukar det lösa sig med namnet. Men ibland måste jag diskutera namnet med någon, eftersom jag känner att det namn jag döpt boken till inte känns bra.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim


haha jag har ingen fråga eller jo de har jag hur kan du komma på allt?

/ Maja, 10 år från sverge!! falkenberg!!!

Hej Maja

 

Mitt huvud är fullt med idéer. Ibland känns det som om huvudet ska spricka om jag inte får sätta mig ned att skriva. Jag hinner inte skriva ned alla idéer som dyker upp. Därför har jag en speciell idébok där jag snabbt krafsar ned några anteckningar och när jag sedan får tid kan jag hämta upp idén och göra en bok av den.

 

Mina idéer dyker för det mesta upp när jag sover. Men även många gånger när jag är ute på promenad med mina hundar, eller när jag rensar ogräs i rabatterna. Ibland kan det vara något jag ser på tv, ibland något jag hör någon säga.

 

Kramisar från Kim


gillar du barn?

/ angelica, 10 år från borås

Hej Angelica

 

Ja, jag tycker mycket om barn. Därför tycker jag det är väldigt roligt att vara ute i skolor och berätta om min författarskap och mina böcker. Barn är så glada och impulsiva och mina möten med barn ger mig inspiration att gå hem och skriva.

 

Kramisar från Kim

 


Hejsan Kim,jag gillar dej enormt mycke ska du veta..men de var inte därför jag skrev.

Jag har börjat skriva en bok nu, en ungdomsbok..Jag måste bara få fråga dej en fånig sak..Får inte du skrivkramp när du skriver? De får jag:P Jag kommer inte på NÅNTING under ett tag,sen väller de upp ider ur mej,som jag måste få skriva ner,annars glömmer jag..Å om jag skrvier på datorn får jag inte lika mycke inspriation,som att sitta ute i hammocken å skriva i solskenet..Jag har reumatism åxå,så har problem med lederna..i fingrarna..de känns lite surt..att jag inte "kan" bli författare för att jag har reuamtism..aja,svara gärna..bara en rad eller nå..snälla?
Kraaamar i massor! :)

/ Therese Johansson, 13 år från Luleå

Hej Therese

 

Tack för att du gillar mig!

 

Jag kallar det inte "skrivkramp" när nästa rad inte poppar upp ur huvudet direkt. Det är mer en process som man måste igenom, att det tar lite slut och sedan väller det på för fullt igen. Vi är alla väldigt olika. Mina fingrar löper snabbt över datorns tangentbord och inspirationen flödar, när jag skriver för hand får jag ont i fingrarna och kramp (men dock inte skrivkramp).

 

 

Visst kan du bli författare trots att du har reumatism. Du kan TALA in dina berättelser, det finns så många fina apparater för det. Sedan kan du i lugn och ro lyssna av din berättelse och skriva in den i datorn, eller be någon annan hjälpa dig med själva inskrivandet.

 

Lycka till med ditt skrivande och jag hoppas att din reumatism blir lättare att stå ut med och att du till slut blir helt fri från den.

 

Många kramisar från Kim

 


Hej Kim.
Jag har en fråga: Blir man författare föst när man publicerat en bok, eller kan man vara det FÖR att man skriver böcker men inte har gett ut dom?
Förresten,om det är så att man blir det när man publicerat en bok/berättelse. Räknas då berättelser som publicerats på nätet?

/ Rebecka, 12 år från Helsingborg

Hej Rebecka

 

Min man, Jan, sa långt innan jag fick ut min första bok att jag var författare. Givetvis är man författare om man skriver jättemycket och har massor med manus i byrålådorna som ännu inte kommit ut. Det är i alla fall så min man ser det och kanske även många andra.

 

Jag tyckte inte att jag var författare förrän jag höll min första bok i min hand. Och jag har fortfarande svårt att förstå att jag verkligen ÄR författare, trots att jag nu har kommit ut med sju böcker!

 

I din ålder kände jag mig som författare för jag hade fått mina berättelser publicerade i tidningar. Men när jag blev något äldre tyckte jag inte längre att jag var författare.

 

Därför beror det helt och hållet på vem du frågar. Känn efter hur du själv känner.

 

Kramisar Kim


hur skriver man riktiga berätelser

/ Olivia håman, 7 år från UDDEVALLA

Hej Olivia

 

Skriv om något du tycker om att berätta. Skriv om något du har gjort under dagen, något du har hört, eller sagt. Något spännande som har hänt dig.

 

Försök att börja berättelsen spännande. Det är viktigare att skriva en kort berättelse som du är nöjd med, än en lång berättelse som inte blir bra.

 

Läs mycket så lär du dig hur en bra berättelse ska vara. Gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta på mina böcker. Se om det är någon bok du kan tänka dig att läsa. Det är spännande böcker som man har svårt att lägga ifrån sig förrän man läst färdigt dem. Där lär du dig hur man ska skriva en spännande berättelse.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim


Hej!
Min största dröm är att bli en författare. Jag har alltid drömt om det enda sen jag gick i ettan. Jag skriver böcker och berättelser för att träna. Men om jag skriver en riktigt bra bok som jag vill skicka in till ett bokförlag, hur går det till då?

/ Emma, 13 år

Hej Emma

 

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim

 


hej
jag ndrar om man skall bli en riktigt bra förfatare vad skall man göra då jag älskar att läsa och skriva är det något mer som är viktigt?
mvh lisa

/ Lisa, 10 år från Göteborg

Hej Lisa

 

Det du nämnde är faktiskt det allra viktigaste i din ålder, att man läser och skriver mycket. Då utvecklas ditt språk, dina berättelser blir efterhand längre och du vågar skriva direkt från hjärtat. För det är också viktigt, att man skriver det man själv vill läsa, inte vad man förväntar sig att någon annan vill läsa. Då blir berättelsen som bäst.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim


Jag skriver många Fantasy berättelser och Äventyrs berättelser, många säger att jag har en konstnärlig ådra (Vilket hela vår familj har) Jag skriver oftast barnböcker (Min favorit förfatare är C.S Lewis) och nu har jag nyligen skrivit en bok på ca. 8 kapitel (Ett kapitel omfattar ca.8-11 sidor) och i början blev allt bra, men sedan tappade jag nog min planering till boken på slutet. och därför vill jag har tips av dig hur man kan få folk att få ett intresse av ens bok (i min familj är det många som skriver böcker m.m.) Jag är ju så pass ung men eftersom jag vill utveckla mitt sinne för att skriva böcker vill jag få tips av dig. Hur ska jag gå till väga? Vad brukar du göra? Jag har hört att många författare planerar,tänker och sätter ihop ideer för att få en bra bok. Men Hjälp mig! Ge mig några råd.

MVH ROBIN (Oj, vad mycket jag har skrivit men hoppas det inte var FÖR mycket)

/ Robin, 14 år från Västerås

Hej Robin

 

Nej, du har inte skrivit för mycket, du har beskrivit ditt problem väldigt bra.

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

 

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

 

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

 

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

 

Nu fick du ett långt svar. Hoppas att detta kan hjälpa dig.

Lycka till med ditt skrivande.

 

kramisar från Kim


hej Kim!
jag har några frågor.
1.hur ska man börja en bra berättelse?
2.ungefär hur lång ska en bra bok vara?
3.vad brukar du läsa för sorts böcker?
4.hur brukar du sluta en bra bok?
5.vad ska en bra bok handla om,tycker du alltså?
6.vad skulle vara ett bra namn på en bra bok?
glad för svar!!!!!!!

/ nadine, 10 år från sverige, uppsala

Hej Nadine

 

1 En bra berättelse kastar läsaren in i handlingen direkt. Huvudpersonen ska gärna råka ut för något.

 

2. Bilderböcker ska vara på ca 6-8 A-4 manusblad, böcker för 5-11 år ska vara på cirka 50-100 A-4 manusblad. Ungdomsböcker ska vara på 100-150 A-4 manusblad.

 

3. Jag försöker läsa så mycket olika böcker jag kan. Det blir mest faktaböcker eftersom jag skriver historiska äventyrsböcker och vill ha med så mycket fakta som möjligt i böckerna.

 

4. Med att få läsarna att förvänta sig något spännande i nästa bok. Titta gärna i mina böcker "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar".

 

5. Det blir en bra bok om man skriver om något som man känner till, eller har läst på så att man vet vad man talar om. En bra bok handlar om något som inte redan har skrivits många gånger.

 

6. Ett bra namn på en bok är ett namn som väcker nyfikenhet och gör att den som ser boken vill läsa den.

 

Kramisar Kim


Hej! hur får du din insparition från?

/ ida, 11 år från svereige

Hej Ida

 

Mina idéer dyker för det mesta upp när jag sover. Men även många gånger när jag är ute på promenad med mina hundar, eller när jag rensar ogräs i rabatterna. Ibland kan det vara något jag ser på tv, ibland något jag hör någon säga.

 

För att få idéer och mer inspiration vill jag uppmana dig att läsa så mycket du bara hinner med. Då väcks skrivglädjen inom dig OCH inspirationen.

 

Lycka till!

 

Kramisar Kim


Hej!
Jag undrar hur du får ideer att skriva och om du har några tips?

/ Louice, 10 år från Jönköping

Hej Louice

 

Mina idéer dyker för det mesta upp när jag sover. Men även många gånger när jag är ute på promenad med mina hundar, eller när jag rensar ogräs i rabatterna. Ibland kan det vara något jag ser på tv, ibland något jag hör någon säga.

 

För att få idéer och mer inspiration vill jag uppmana dig att läsa så mycket du bara hinner med. Då väcks skrivglädjen inom dig OCH inspirationen.

 

Lycka till!

 

Kramisar Kim

 


hur många böcker har du skrivit httils?

/ nadine, 10 år från uppsala

Hej Nadine

 

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sex böcker i min historiska äventyrsserie. Sjunde boken kommer i augusti 2006, den åttonde boken har jag börjat skriva:

 

 

"Tillbaka till Pompeji": Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

 

 

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

 

 

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

 

 

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

 

 

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

 

 

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men de flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

 

 

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

 

 

Tyckte du böckerna lät spännande?

 

 

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

 

 

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

 

 

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

 

 

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

 

 

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB