Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej Kim!
Jo, jag bara undrade en sak.
När jag har skrivit en liten berättelse, kanske tre sidor, så brukar jag visa den för mamma typ. Och då säger hon alltid, lite tillgjort: "Åh, vad bra!" och så klappar hon mig på axeln. Jag känner mig då lite "lurad". Var inte min berättelse bra? Det känns som om jag underskattas bara för att jag är barn!

Svara så fort du kan, Kim!

/ Linnan, 11 år från Skåne

Hej Linnan

Tror inte att din mamma underskattar dig, tror istället att hon försöker uppmuntra dig till att skriva mer. Ibland har föräldrar tankar på helt andra saker, mat, jobb, pengar och kanske din mamma är lite splittrad när hon läser din berättelse. Då känner du dig lurad.

Nejdå, du underskattas inte alls bara för att du är ett "barn", snart tonåring... Det finns betydligt yngre som har fått sina böcker utgivna. Kika in på www.kimselius.se under Författartips kan du läsa om många sådana personer!

Har du berättat för din mamma hur du känner? Det kanske skulle kännas bra om hon fick reda på det?

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Hur vet du vad du ska skriva om? Många författare säger att man får det från livet, får du det?

Mvh :)

/ sofia, 10 år från stockholm

Hej Sofia

Eftersom jag bygger upp mina historiska äventyrsböcker runt riktiga historiska händelser är det inte alls svårt att få idé till en ny bok. Det finns hur många olika historiska händelser som helst.

Skrev min första bok när jag var åtta år och har alltsedan dess skrivit och det är så att många idéer kommer från det man upplever, ser och hör.

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du kika in på www.kimselius.se eller http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ där du också hittar skrivtips.

Kramisar Kim


Hej kim jag undrar om du har fått min fråga om Mairlyn Monroe?

/ Smiley, 14 år från Lidköping

Hej Smiley
Har fått den och besvarat den. Du får kika bakåt bland svaren.
Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag älskar att skriva. I skolan får jag ofta beröm för mina berättelser. Jag har alltid drömt om att skriva en hel bok och sedan publicera den. Men jag vet inte var jag ska söka mig om jag skriver en tillräcklig lång berättelse, så här är mina frågor?

*Vilka bokförlag tar emot bokmanus från barn?
* Hur många sidor innehåller ett kapitel? (oftast)
* Måste man använda sitt riktiga namn när man uppger författarens namn? Kan man använda ett annat namn?
* Måste alla böcker ha ett lyckligt slut?

/ Wilma, 12 år från Nässjö

Hej Wilma

Bokförlagen ser inte på åldern på den som har skrivit berättelsen, utan de ser bara till om berättelsen är bra eller inte.

När du skriver dem på datorn i 12 punkter Ariel 1,5 radavstånd ska du ha ungefär 2-8 manusblad (A-4-blad). Men det är väldigt olika Stephen King har ibland bara en rad i ett kapitel, eller några meningar.

Nej, du kan ge ut din bok under ett annat namn och det kallas då för psedonym.

Nej, alla böcker behöver inte sluta lyckligt, för så är inte livet.

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim


Hur får man liksom den där rätta kännslan i en berättelse? Snälla svara på detta.

MVH Lovisa

/ lovisa hallengren, 12 år från sollebrunn

Hej Lovisa

Du får till den rätta känslan genom att "bli" den person du skriver om. Antingen du har med en person eller tio! Känn vad den personen känner, se med den personens ögon etc.

Väv in miljöskildringar i händelsen och håll spänningen levande hela tiden genom berättelsen.

Vill du ha fler skrivtips kan du kika på tidigare svar här på Unga fakta eller gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under Författartips, eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Där kan du titta under Kimselius Skrivtips, här hittar du massor av tips och råd! Dessutom hittar du många länkar på min blogg och min hemsida, till andra skrivtipssidor, skrivtävlingar etc.

Lycka till!

kramisar Kim


Hej!

Jag undrar hur en bra bok ska börja och sluta. Jag har redan börjat på en bok och jag skrev typ 2000 ord men det känns som om den är inte alls bra för jag härmade en av mina favoritförfattare. Varje gång jag börjar på en bärettelse känns det som om den blir helt fel och att den är tråkigt. Har du några tips?

/ Anna , 11 år

Hej Anna
En bra bok ska börja med att det händer något spännande med huvudpersonen, något personen säger som väcker nyfikenhet hos läsaren eller något liknande.

Jag brukar börja mina böcker med att kasta in huvudpersonerna i handlingen:
"Mina damer och herrar, vi landar strax i Rom och vill därför be er att spänna fast era säkerhetsbälten." (Tillbaka till Pompeji)

"Nej, inte nu igen!" ropade Ramona förskräckt. (Jag är ingen häxa)

"Titta här, Theo!" ropade Ramona upphetsat och viftade intensivt med armarna för att fånga Theos uppmärksamhet. (Faraos förbannelse)

"Jag är rädd", sa Ramona och strök med darrande hand undan svettdropparna som envisades med att rinna ned i ögonen. (Den gömda Inkastaden)

"Ovädret var över Theo och Ramona innan de hann reagera." (Vikingaträl)

"Han drog yllefilten över axlarna och rös av kyla, trots att svetten flödade ymnigt från hans kropp." (Svarta Döden)

"När Ramona öppnade sina himmelsblå ögon denna försommardag, hade hon inte en aning om vad sommarlovet skulle föra med sig." (Snapphanar!)

"Vakna, Ramona! VAKNA!" (Giljotinen)

"Förbryllat stirrade Ramona och Theo på varandra." (Riddarsvärdet)

"Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona, när hon kände den välbekanta yrseln inför en tidsförflyttning gripa tag i henne. (Det glömda kriget 1808-1809)

Regnet piskade mot spåntaket på det gamla 1600-talshuset, Sporrakulla gård. (Snapphaneresan)

"Åh, snälla, vi kan väl gå in här? bad Ramona och stoppade Theo, som med bestämda steg var på väg att passera tatuerarens vagn." (Kinesiska Draken)

"I samma stund som Kimberlie hörde smällen kände hon stöten som gick igenom planet." (Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland)

"Kimberlie låg stel av fasa i sängen och lyssnade på rösterna som trängde in från rummet intill." (Kimberlie - Ett nytt liv)

”Något osannolikt var på väg att hända Theo. Något oerhört som helt skulle förändra hans liv.” (Theos Pompeji)

”Vad är det här för något?” hade Theo sagt, och i nästa stund var ingenting sig likt. (Boudicas strid mot Romarna)

”Idag är det min födelsedag”, sa Kimberlie och kände ett hugg av saknad i bröstet, i magen, ja över allt. (Kimberlie – Främlingar)

”Trampet av militärstövlar ekade mellan husväggarna när klackarna rytmiskt slgo mot gatans stenläggning.” (På liv och död i andra världskrigets skugga)

”Obehaget växte sig större för varje minut. Olustigt vred Ramona på sig.” (På flykt från andra världskrigets fasa)

Tyckte du böckerna lät spännande? Om du blev sugen på att läsa dem kan du börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

Det allra bästa du kan göra är att skriva sådant som inte andra skriver just nu. Då har du störst chans att få din bok utgiven.

Skriv från hjärtat, om något du brinner för att berätta, något som du upplevt, något som kommer att flöda ur dig utan besvär. Då blir texten helt rätt.

Lägg ifrån dig din berättelse och läs den först efter några veckor/månader, då ska du se att du tycker den är riktigt bra!

Vill du ha fler skrivtips kan du kika på tidigare svar här på Unga fakta eller gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under Författartips, eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Där kan du titta under Kimselius Skrivtips, här hittar du massor av tips och råd! Dessutom hittar du många länkar på min blogg och min hemsida, till andra skrivtipssidor, skrivtävlingar etc.

Lycka till!

kramisar Kim


finns det nångon fågel som kan leva när det är vinter

/ regina, 11 år från skellefteå

Hej Regina
Du har vänt dig till fel expert! Du får ställa frågan till den expert som kan sådant här!
Kramisar Kim


LÄGG INTE NER UngaFakta! MIN SKOLA BEHÖVER ER! DETTA ÄR FRÅN MIN LÄRARE, JAG OCH MIN KLASS!!! SVARA SNARAST!!!!!!

/ Emil, 9 år från Huddinge

Hej Emil
Nej, jag hoppas verkligen inte att Unga Fakta läggs ner. Jag ska skicka det här meddelandet till de som har hand om det!
Kramisar Kim


Hej Kim! du är en av mina favoritförfattare, inte bara för dina otroliga böcker utan också för att du är så hjälpsam, ger skrivsugna ungdomar massor av bra tips.
Jag själv brinner verkligen för att skriva, och sen jag var väldigt liten har jag bestämt mig för att bli en författare(det tänker jag göra också)och jag undrar om du också kan ge mig några tips:

Hur kommer du på alla dina ideér? Hur får du inspiration?
Hur bygger man upp spänningen, och hur gör man så att boken blir längre?
Hur förklarar man personernas utseende och miljön runt omkring på bästa sätt?
Kan man på något sätt bli bättre på att skriva?:)

Jag blir väldigt tacksam för svar!( Någon gång ska jag bli lika duktig som du)

/ Lovisa W, 12 år från Norrland

Hej Lovisa

Tack för alla dina fina ord om mig och mina böcker. Blir mycket glad!

Härligt att du bestämde dig för att bli författare när du var liten, för jag bestämde mig redan när jag var åtta år att jag skulle bli författare. Ge inte upp!

Inspirationen kommer ofta när jag sover, eller när jag är ute och promenerar.

För att få din bok längre kan du med Gula Lappar gör så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

För fler tips kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ På bloggen hittar du användbara länkar, till flera skrivtipslänkar och boktipslänkar. Hoppas få se dig som Bloggintresserad på min blogg.

Du kan utveckla ditt skrivande genom att läsa och läsa MYCKET!!! Läs mina skrivtips på min blogg, men gå även in på Skrivlänkarna och läs andra författares skrivtips. Alla skriver vi olika!

Lycka till med ditt skrivande! Tror absolut att du kommer att bli minst lika duktig som jag! Läs och skriv, så når du dit!

Kramisar från Kim


Hej! kan du läsa min text den heter jultid och skriva vad du tycker.
snälla.

/ viktorina, 10 år från skåne

Hej Viktorina

Tyvärr räcker inte min tid till för att läsa inskickade berättelser. Om du har lyckats få den upplagd på Unga Berättare är den säkert bra. Be någon annan vuxen att läsa det du har skrivit, en lärare, bibliotekarie en släkting.

Lycka till med ditt skrivande!

Kramisar Kim


Hej Kim! Här kommer ett "utdrag" ur en liten novell som jag har tänkt att ge till min svenskalärare i julklapp.

"Jag sprang så långt mina ben bar mig och det var faktist inte så långt. Efter ett par hundra meter så greppade en hårdhänt och stadig hand om min höstjacka och jag pep till och var stel som en pinne och när jag försiktigt, men nyfiket, öppnade ögonen så stod Kevin Ström från 7B i min skola där.
- Varför sprang du ifrån mig när jag tänkte berätta en häftig grej för dig, Kate? muttrade han och knuffade enkelt in mig mot bergklippans vassa och hårda vägg.
- Förlåt, mumlade jag nonchalant och vände och vred på huvudet för att få en snabb skymt av havet som fanns nedanför dem båda. Du kan få en cigg. Jag lovar...
- Vad lovar du? undrade han och han lättar smått på trycket när han märker hur jag börjar kippa efter luft. Se till att du lovar något ordentligt nu så att du i alla fall kan hålla det löftet du säger till mig nu om flera år. Förstått? Annars...
- Annars, vadå? flinade jag retsamt, krängde mig ur min högra hand ur hans grepp och den slank ner i min jackficka i jakten efter mina hemnycklar som var gjorda av mässing medan jag fortfarande flämtade efter någon luft att andas in. Jag har i alla fall en plan, Kevin Ström!
Jag fattade tag om nyckeln och såg tveksamt mot havets vatten som skummade hemtrevligt och det såg ut att vara villig till att göra vad som helst; sluka oss, dränka oss och vi bara följer med som trasdockor; men jag var inte oroad.
Om han drar ner oss båda så vet jag att vi kommer att dö på fläcken, det är jag säker på.
Han kved till när jag körde in mässingnycklarna i hans lår så att han vacklade till, blev kritvit i ansiktet och började mumla något ohörbart.
Jag såg hur hans ögonvitor var chockerande vita mot hans mörka hy så att de nästan lyste om ögonvitorna innan de började rulla och hela hans ben började att skaka.
- Förlåt, viskade jag när jag tog sats och hoppade med Kevin Ström tryckt mot min kropp innan ytspänningen bröts ned och det såg ut som när ett par dansar tryckare; höft mot höft, bröst mot bröst, huvud mot axel; när vi föll mot det bottenlösa mörkret.

Förlåt mig, Kevin. Du förtjänade mycket bättre än så."

Tycker du att den var bra , och hur många år tar det ungefär för att ge ut en bok så den kmr i bokhandeln eller kommer den inom loppet av några månader? :)

/ anonym, 12 år

Hej Anonym

Tyvärr åtar jag mig inte att läsa andras texter här på Unga Fakta eller någon annanstans. Tiden räcker helt enkelt inte till.

Ändå kunde jag inte låta bli att läsa de första raderna och det tycker jag är en mycket bra början!

Fortsätt så!

Kram Kim


Hej Kim!
Jag har väldigt lätt för att komma ihåg vad som händer i alla böcker jag har läst. Men sedan när jag skriver egna berättelser vet jag inte om jag "härmar" handlingen i andra böcker. Oftast känns det som om jag inte gör det, men för att vara säker har du några tips hur man inte skriver likadant?

Och sedan undrar jag om du vet vart man kan hitta skrivkurser man kan gå på?

/ Emilia, 14 år från Vetlanda

Hej Emilia

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ hittar du länkar till många skrivkurser i högerspalten. Du hittar även många skrivarkuser på den här länken: http://www.google.se/search?q=skrivarkurser&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Lycka till med ditt skrivande!

För fler skrivtips kika in på min blogg Kimselius skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Kramisar Kim


Hejhej Kim. Jag undrar hur många böcker du har gjort?! jag undrar också om du har gjort någon hästbok för jag älskar nämligen hästar. Och jag gillar hundar med så om du har några hund eller hästböcker så skriv gärna till mig. MVH Moa.

/ Moa, 10 år från sverige

Hej Moa

Jag har skrivit 19 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga!

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden. En fängslande bok som skildrar andra världskriget från olika sidor: en tysk familj, gömda personer, samt judar i koncentrationsläger.

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger. Motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. En ruskigt fascinerande historisk äventyrsbok, som avslutas med en gedigen faktadel om andra världskriget.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!) Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande thrillers som tar andan ur läsaren…

Jag älskar att skriva böcker. Gå in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ om du vill följa arbetet med mina böcker, eller läsa om mina researchresor inför varje bok. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok.

Hunden Pluto är en av huvudpersonerna i många av mina böcker, bland annat i Tillbaka till Pompeji, Snapphanar, Vikingaträl, Theos Pompeji och Snapphaneresan.

De böcker där det handlar mycket om hästar är Snapphaneresan och Riddarsvärdet, men även i Vikingaträl, Svarta Döden och Snapphanar är det hästar med.

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


ÄR DET KUL ATT SKRIBA+

/ MADELEINM, 10 år från FINLAND

Hej Madelein

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket, eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att det finns en fanklubb om mig och mina böcker, som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, till exempel: lärare, journalist, tryckeri, bibliotek med flera.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare!

Vill du veta mer om mig och mina historiska äventyrsböcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Om du vill få fler skrivtips kan du kika in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ under Kimselius Skrivtips.

Ha det så bra!

Kramisar från Kim


Hej jag vill bli författare men jag har bara skrivit små böcker hur ska jag göra för att bli författare???

/ lilly, 8 år från malmö

Hej Lilly

Det är en bra början att skriva små, korta böcker. Efterhand som du läser mer och mer kommer du också att kunna skriva längre böcker.

Därför är mitt råd till dig att läsa så mycket du kan och fortsätta skriva.

För fler skrivtips kika in på min blogg Kimselius skrivtips: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag tänkte ställa en fråga till dig som jag undrar över, (om det går bra)?
Ehmmmm..... Jag vet inte riktigt hur jag ska börja..........
Hur ska man kortfatta detta till ett kort recension.
Det här är vad jag skrev, snälla hjälp mig och ändra på texten om jag har missförstått något.

Det är under andra världskriget mellan 1939 - 1945.
Theo och Ramona ''förflyttas tillbaka i tiden till ett Frankrike som just då blivit ockuperad av Tyskland''.
Tyskarna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget val, dom kan inte komma ut någonstans om inte de själva ger sig in i det blodiga kampet.
De tar ett stort risk, de offrar allt dom har och riskerar att förlora sina egna liv.

''En jätte bra och mycket, mycket spännande bok.
Man vill bara inte lämna ifrån sig boken.
Så fort man har kommit in i den så är man i ett helt nytt värld, i ett helt nytt dimension.
Man känner verkligen att man är med och deltar i andra världskriget.
''Detta är ett utav de bästa böckerna jag har läst''.

Hoppas du gillade det.... Ge mig ett svar, PLEASE !
Tack för mig ! (=

/ Zanyar, 15 år från Göteborg

Hej Zanyar

Tack för din fina recension av min bok På flykt från andra världskrigets fasa.

Tror att din tanke är att detta ska vara en recension till ett skolarbete. Då kan du ändra på texten så här:
"Motståndet mot tyskarna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget val, de måste själva ge sig in i den blodiga kampen. De tar en stor risk, offrar allt de har och riskerar att förlora sina egna liv."

Övrig text är mycket bra skriven. Blir jätteglad för dina fina ord. Tack!

Kramisar från Kim


Hej Kim. I skolan lagar vi en riktig bok en med många olika sagor. Vi är bara tre. Jag är en av dem. Jag har några frågor
1, Ska en saga vara tjock eller inte?
2, Är 8 sagor lagom eller inte?
3, Kan det hända många problem på samma gång?
4, Ska bilden passa till sagan?
5, Kan man bli kallad författare på sin första bok?

Det var mina frågor. Tacksam för svar!


H. (Författaren) Emilia :)

/ emilia, 9 år från kronoby

Hej Emilia

1. Sagor kan vara både långa och korta. Det beror på hur mycket man har att berätta.

2. Det låter som lagom antal sagor.

3. Javisst kan det hända många olika problem, men se till så att inte berättelsen blir för rörig.

4. Ja, bilden ska passa till sagan. Ofta tittar läsaren på bilden och försöker hitta det man skriver om.

5. Klart man är författare när man har gett ut sin första bok!

Lycka till med sagoboken!

Kramisar Kim


Jag skulle gärna vilja bli en författare, det värkar så kul. Men jag vet inte riktigt hur jag ska kunna börja, jag är ju bara 11 år men jag skulle ju kunna få några kloka tips...
Har du någon bra idé, hur blev du författare??

/ Tilda, 11 år från Karlskoga

Hej Tilda

Klart att du kan bli författare, även om du är 11 år. Om du kikar in på min hemsida www.kimselius.se under författartips kan du läsa om många som varit betydligt yngre än dig när de blev författare.

Om du vill satsa på att bli författare ska du läsa MYCKET och skriva mycket. Läs olika sorters böcker och känn dig fram till vilken typ av bok du vill skriva.

Om du kikar in på den här länken: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/06/tillbaka-till-pompeji.html kan du läsa om hur jag blev författare.

Lycka till med ditt författarskap!

Kramisar Kim


Hej Kim!

jag undrar; hur skall man hantera känslan av uppgivenhet gentemot sina böcker/idéer? För ibland så tänds man upp på att man kommit på något briljant och nytt, så visar det sig att idén är lik en annan bok/historia. T.ex. jag kanske kommer på en magnifik berättelse som handlar om att färdas i tiden med t.ex. en artefakt, då kommer man på att någon annan redan tagit den idén. Jag vet att det är mycket att begära, men jag kan inte låta bli att vilja skapa något originellt.

När ens idéer inte är originella utan på någon sätt har hämtat inspiration från någon annan så vill jag inte fortsätta, eller jag vill, men jag tappar lusten och så har jag sidor med massa idéer, men ingen berättelse. Hur ska man bevara hoppet och lusten att fortsätta, även om någon annan redan har en annan historia som påminner om min?

/robin

/ Robin, 19 år från Västerås

Hej Robin

Det blir allt svårare att hitta på en unik historia, som inte på något sätt påminner om någon annan berättelse.

Tycker inte du ska tänka så mycket på om din berättelse påminner om någon annan bok, istället ska du ge dig hän åt din berättelse och skriva tills hela berättelsen har flödat ur dig. Du ska se att din berättelse trots allt är unik, även om den i visa avseenden liknar någon annan.

Lycka till!

Kramisar Kim


Tjenare Kim!

Håller på med en lång bok. Den handlar om en tjej på 1800-talet som bor på ett barnhem. Hon bor i Sundsvall. Det är med den där branden... ja. HUR ska jag göra för att få den mer spännande. Har rivit ut sidor när jag var på kapitel 23 typ... -.-
Och hur ska jag kunna göra kapitlen längre??
Och ja.
Dina BÄSTA tips! :D

/ Kockos, 10 år från Medelpaddan

Hej Kockos
Har redan besvarat en av dina frågor. Kika längre ner bland svaren.

Handlingen låter spännande. För att få till spänningen i texten ska du börja berättelsen spännande, sluta varje kapitel spännande och börja nästa kapitel minst lika spännande.

Tänk på att inte bara "prata" dig igenom ett kapitel. Skriv vad de gör medan de pratar, hur ser det ut runt dem, vad tänker de på osv. Du kan också bygga upp kapitlen i efterhand om du har bråttom att få hur dig hela berättelsen.

Lycka till!

Kika gärna in på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ under Kimselius Skrivtips för att hitta fler tips!

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB