Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej!

Jag håller på att skriva en bok. Jag har skrivit över 100 sidor och har inte riktigt fått igång stämmningen. Hur får man igång bra fart på berättelsen?
Jag bara undrar,

/ Tindra, 11 år

Hej Tindra

Oj, det var inte dåligt att ha skrivit 100 sidor. För att få spänning i din bok bör du sluta varje kapitel med att något händer huvudpersonerna. Då drivs läsaren att läsa vidare.

Om det är stämning och miljöskildring du menar bör du försöka se dig själv som en av huvudpersonerna och se vad de ser, känna vad de ser och beskriva det i berättelsen.

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Hej.Jag skulle vilja ha en grönlänsk brevän. Vet du någon sajt där det går att hitta en i ålders gruppen 10-13?Vänliga hällsningar Elina.

/ Elina Larsson., 11 år från Frösön,Östersund

Hej Elina

Ja, det här är ju inte riktigt det jag ska svara på, men jag kan ändå hjälpa dig. Här är en länk där du kan gå in och hitta brevvänner över hela världen: http://www.google.se/search?q=Hitta+brevv%C3%A4n&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:sv-SE:official&client=firefox-a

Lycka till med att hitta en brevvän!

Kramisar Kim


Hej Kim!

Jag älskar verkligen att skriva.
Men jag har svårt att få saker att bli detaljerade och att få en bra början.
Det är lite som om jag hamnar mitt i en bok när jag går hem men kan inte utveckla det p.g.a. att jag inte jag inte kan få in det i något sammanhang.

Har du några tips?

Mvh// Matt

/ Mattus, 15 år från Nyköping

Hej Matt
Om du har en bra idé till en bok och har mitten, är det inte fel att skriva ned den texten. När du väl fått ur dig det du har inom dig kanske början kommer helt av sig själv.
Det är inte alltid jag börjar skriva första kapitlet i en bok, ibland skriver jag mitten, ibland slutet, men ytterst sällan börjar jag med första kapitlet!
Tänk också på att du kan lägga till detaljerna efter hand, de behöver inte komma i första utkastet, då är det viktigaste att du får ur dig handlingen!
Lycka till med din berättelse!
Kramisar Kim


Hej, jag ska skriva en vampyr bok, jag har blivit väldigt inspirerad av twilight, och vill göra ngt liknande.
Jag vet att om man vill skriva en riktig rysare så ska man få med olika sinnen och låsas att man är personen! Men jag vet inte hur jag ska komma igång? Och hur ska jag göra för att läsaren ska tycka att den är riktigt läskig och spännande? Detta är svårt, och jag hoppas att du kan hjälpa mig, och vad tycker du jag ska ha med om vampyrerna? Har du några bra tips?
Jag har en ide, det ska vara en vanlig tjej som är blyg och väldigt rädd av sig, hon känner till att det finns blodtörstiga vampyrer i skogen. Hennes mamma dog för några år sen och hennes pappa jobbar nästan hela tiden. Flickan är har det svårt i skolan, hon tycker att allt är svårt och hon har inte så många vänner. En dag går hon ut på promenad och blir förföljd av en vampyr,... osv. osv. Sedan blir en annan vampyr kär i henne, men hon är så rädd för honom fast han vill inte skada henne... och så vidare... SNÄLLA HJÄLP MIG, det när du läser detta så tycker du nog inte att det låter så intressant men snälla hjälp mig?

Tack tack, jag är jätte glad om du vill hjälpa mig Kim !

nicole

/ nicole, 13 år från sverige

Hej Nicole

Jovisst låter det som en bra historia, men tyvärr alltför lik Twilight. Om du vill lyckas få din bok antagen ska du försöka komma på någon annan idé. Kanske kan hon vara på besök hos en släkting, gå vilse i skogen och träffa på vampyrerna?

Försök att tänka på vad som skulle skrämma dig om du var i flickans situation och beskriv dina känslor. Du lyckas du skrämma läsarna. Läs många böcker om vampyrer för att se hur de skriver, utan att kopiera deras skrivstil. Anne Rice har skrivit fantastiska böcker om vampyrer. Tror du skulle tycka om att läsa dem och även bli inspirerad till att skriva.

Sätt dig ner och skriv lite förslag på lappar om vad du kan ha med i berättelsen, stryk, lägg till, ta bort och hitta på nya händelser. När du byggt upp din berättelse är det bara att låta fantasin flöda och sätta igång och skriva!

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej, jag älskar att både läsa och skriva böcker och undrar hur man kan få reda på om det egentligen passar en eller ej.
vad för kunskaper och egenskaper kan man utgå ifrån för att ta reda på det?

/ Lilly, 12 år från anonymt:)

Hej Lilly
Om du både älskar att skriva och läsa tycker jag inte du behöver ta reda på om det passar dig eller inte. Du har redan bevisat för dig själv att det här är något du tycker om.
Fortsätt läs och skriv. Skicka in dina berättelser till Unga Berättare, här på Unga fakta, eller till någon ungdomstidning, om du väldigt gärna vill ha andra personers åsikt.
Men vet du... det viktigaste är att DU är nöjd med det du gör!
Lycka till!
Kramisar Kim


Hej! Jag har en fråga, måste man skriva om verkliga personer? Eller kan man bara hitta på personer?

Från; Lilla mig ;)

/ Lilla mig

Hej Lilla mig
Du kan skriva om precis det du vill skriva om, overkliga personer, verkliga personer, ja fantisera på bara, för det är du som "håller i pennan", det är du som är författaren och bestämmer!
Lycka till!
Kramisar Kim


hur edet at vara fär fatare

/ jonna, 8 år från treleboj

Hej Jonna
Det är jättekul att vara författare!
Kramisar Kim


Hej, jag älskar att skriva och det har jag gjord enda sen jag var fem år.Jag drömmer om att bli enn berömd författare men jag har ett litet problem.Jag skriver många barn böcker som handlar om två systrar men jag är supper dålig på att rita mäniskor men jag kan rita ganska bra hundar.Vad ska jag göra? Om du har några bra tips aå anälla hör av dej.Och jag har en till fråga. Vet du hur mycke pängar en ilustartör vill ha om den målar nägra bilder till en bok.Jag skulle gjärna villa ha hjälp med det. Hej då

/ wilma, 12 år från eskilstuna

Hej Wilma
Du behöver inte oroa dig för att du inte kan rita, för det ser förlaget till att en illustratör gör. Det är förlaget som betalar illustratören. Vill förlaget ge ut din bok får du betalt för texten, sedan sköter förlaget resten.
Lycka till!
Kramisar Kim


Hej Kim! jag skriver väldigt mycket och håller nu på med min tredje bok, men jag skriver väldigt kort, typ sen hände det och sen det och sen det t.ex., och det är nåt jag gärna skulle vilja förbättra så att mina kapitel blir bättre, har du några tips?

/ Angelica Rose, 12 år från Uppsala

Hej Angelica

Ja, det är klart jag har lite tips för dig. Det allra bästa är att sätta dig in i den person du skriver om. Blunda, se dig omkring med personens ögon, vad ser personen, vad luktar den, vad smakar den, vad känner den, osv? Om du gör det för varje person blir boken mustigare. Men tänk på att du inte bara ska rada upp fakta, utan väva in den i berättelsen!
Om du vill kan du kika in på min hemsida www.kimselius.se under mina böcker kan du läsa 2-3 kapitel ur varje bok och se hur jag gör för att beskriva allt det jag talade om.
Lycka till!
Kramisar Kim


Jag vill veta jätte mycket om olika saker jaa undrar om ni kan lägga typ lite om engelska och matte .. Och sådant för ibland behöver man också hjälp så det är också bra att ni lägger till det ja undra om ni kan en hemsida med sånt me mattematik och sådant man har i skolan .. Den här är också bra ide och finns mycket saker om fakta o sånt men , Undrar om ni kan lägga till mer !!! Matte och engelska ,

/ Helan, 12 år från Kurdistan

Hej Helan
Du får skriva till de som gör Unga Fakta och be om detta. Jag svarar bara på Författarfrågor.
kramisar Kim


Hej. I min skola har vi faktiskt en uppgift om dig. Vi ska skriva om ditt liv och läsa en bok av dig. Därför undrar jag om jag kan få en länk av dig till en sida man kan läsa mer om dig. Jag skulle bli jätteglad om du ville göra det :D

/ Jenna

Hej Jenna
Oj, vad roligt att ni har fått i uppgift att skriva om mig och läsa en av mina böcker. Du hittar all information du behöver på www.kimselius.se Där kan du också läsa 2-3 kapitel ur varje bok jag har skrivit.
Lycka till med ditt arbete!
Kramisar Kim


Hej!
Jag minns att jag läste en fråga någon annan hade ställt för rätt länge sedan. Den handlade om att skicka in sitt manus till bokförlag, och hon/han nämnde att vissa bokförlag vill ha texter via mejl. Du svarade att du inte tror något förlag vill ha via mejl pga av att det blir för dyrt och tidskrävande, alltså att hon kan ha läst fel, att de menade beställda manus, eller vad det nu kallas...
Enligt mig verkar det som att Bonnier Carlsen och Opal tycker att man kan skicka in via mejl.
Bonnier Carlsen skriver: "- För målgrupp 9 år och uppåt: Vi ser gärna att du skickar manuset via e-post till manus@bonniercarlsen.se. Om du inte har möjlighet att göra det, så går det bra med pappersutskrift." ( http://www.bonniercarlsen.se/Om_oss/Manus/ )
Och Opal skriver: "Manus kan skickas som pappersmanus med vanlig post, märk kuvertet MANUS, eller via mejl (Word- eller PDF-format) till manus@opal.se." ( http://opal.se/index.php?p=o&i=manus )
Uppfattar jag det fel, eller kan man skicka in manus via mejl? o.O
Tack i förhand!

/ Elin, 12 år från Stockholm

Hej Elin
Jo, det stämmer att vissa förlag numera tar emot manus vida e-post. De har nyligen ändrat sig...
Här hittar du fler förlag och vad som gäller för dem: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2011/02/skrivprocess-skicka-in-ditt-manus-till.html
Kramisar Kim


Hej. Jag vann en av dina böcker, och blev jätteglad! Inte på unga fakta utan på en bokmässa, ville bara att du skulle veta det :D
PS: Den var jättebra!

/ rulla

Hej Rulla

GRATTIS! Oj, vad spännande, vilken bokmässa var det och vilken av mina böcker? Om du kommer till Bokmässan i Göteborg, eller till en plats där jag är och signerar kan du få boken signerad om den inte redan är det.

Blir jätteglad att du tyckte om min bok. På www.kimselius.se ser du alla andra böcker som jag har skrivit!

Kramisar Kim


Hej. Jag har lite svårt med skrivandet. Jag har en sjukdom som gör att jag har svårt att röra på händerna. Därför undrar jag om du vet några kurser där man kan skriva fast man har en begränsad rörlighet på händerna. Tack på förhand :D

/ Anonym

Hej Anonym

Här hittade jag en förening som bland annat har skrivarkurser för personer med begränsad rörlighet: http://www.smartstep.se/ssp/nhrmain/module.asp?page=detail&XModuleId=18197&ProductId=10091 Kanske kan du hitta något här?

Lycka till!

Kramisar Kim


jag brukar alltid hitta på en massa historier som skulle kunna va en bok, men problemet är inte att jag inte vill bli författare utan mer att jag inte orkar att skriva. En gång så prövade jag faktist att skriva ner en bok på datorn, men jag kom aldrig till kap.2...

den senaste historien handlar om en 9:årig flicka (har inte kommit på några namn) och hennes lilla syster som är 1 år gammal. i den här historien får man känna på hur syskonen tycker om varan,
9:åringen får ingen uppmärksamhet meddans hennes lilla syster får allt men kan inte förstå var för hennes stora syster hatar henne.

vad tycker du? Skulle det bli en bra bok? och om jag ska försöka att skriva ner det och jag blir klar hur får jag den till en bok?

p.s förlåt om jag skrev för mycket.

/ amanda, 12 år

Hej Amanda

Man måste inte bli författare bara för att man har många berättelser inom sig. Det finns de som försörjer sig på att bara berätta. Titta här får du se: http://www.berattarverkstan.se/berattare.htm

Känn efter vad du tycker är roligast, är det att skriva ned dina berättelser, eller att bara berätta dem? Kanske det är pjäsmanus du vill skriva, eller filmmanus. Eller som sagt... Bara vara Berättare.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej, Kim!
Jag vill väldigt gärna bli författare, eller i alla fall ge ut en bok. Nu har jag kommit på en idé som jag känner att jag skulle kunna utveckla och skriva en berättelse från början till slut. Det är bara ett litet problem som gör att jag fastnar innan jag har börjat skriva. Vad ska personerna i berättelsen heta? Har du några tips på hur man namnger personer och hur man ska tänka?
Mvh Malin

/ Malin, 17 år från Värmland

Hej Malin

Det är många som låser sig eftersom de inte kommer på några namn på personerna. Ett bra sätt att hitta namn är att titta i almanackan, där finns massor av namn. Här är en länk där du hittar många namn, på olika språk: http://www.thesauruslex.se/lexikon/namnordbok/personnamn.htm

På min hemsida www.kimselius.se och min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html hittar du många skrivtips som kanske kan hjälpa dig. Du kan även kika in på mina tidigare svar här på Panelen Unga Fakta!

Det skulle vara roligt om du hörde av dig och berättade när du fick din första bok utgiven! Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim! Min högsta dröm är att bli en författare. Eller egentligen att få en bok tryckt. Jag håller på att skriva en novell just nu. Men jag får hela tiden svackor när jag tror att jag inte klarar av det. Jag vill inte prata med folk om min novell, eller be dem läsa den pga att jag tror de ska tycka den är dålig. Har du något tips till mig?
Tacksam för svar!
/ Emilia

/ Emilia, 14 år från Vetlanda

Hej Emilia

Vet precis hur det känns! Har varit där du är precis nu, tvivlade på mig själv, skrev och stoppade i byrålådorna. Tyckte inte mina berättelser dög och vågade inte visa dem för någon. Nu har jag kommit ut med 19 böcker, de är översatta till många språk och jag har fått fina utmärkelser för mina böcker...

Med det vill jag säga dig: Ge inte upp! Tro på dig själv och bestäm dig för att du ska skriva, du ska få en bok utgiven. Du behöver inte prata med någon om att du skriver, det gjorde inte jag. Det är bara att skriva, till dig själv, om något du brinner för att berätta.

Skriv från början till slut, utan att läsa igenom texten förrän berättelsen är klar. Skriv från hjärtat och håll drömmen levande!

På min hemsida www.kimselius.se och min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html hittar du många skrivtips som kanske kan hjälpa dig. Du kan även kika in på mina tidigare svar här på Panelen Unga Fakta!

Lycka till! Hör av dig den dag du får din första bok publicerad!

Kramisar Kim


Hejsan Kim =)

jag vill skriva en bok som kan vara spännande och sorglig.Jag har börjat på den den heter Annas dagbok
så här har jag skrivit på baksidan
(Anna och hennes syster Maja är tvungna att fly från afrika där kriget pågår. Det käns jobbigt att lämna mamma och pappa men dom får bo hos sina kusiner och då får hon reda på att en dum kille i huset mitmot blev en mobbare och att hon blir förälskad i max.Anna har ganska svårt med svenska språket men hon får bra hjälp på vägen.)
Kram Elin =)

/ Elin, 12 år från Katrineholm

Hej Elin

Det du ska fokusera på nu är att skriva hela berättelsen, baksidestexten skriver förlaget sedan när de tänker ge ut boken. Jag förstår att du ändå skriver baksidestexten, det är en hjälp för dig själv att veta vad boken ska handla om!

Skriv från hjärtat och bara skriv, utan att stanna upp och läsa förrän berättelsen är klar. Då blir din berättelse som allra bäst. Det är min erfarenhet.

På min hemsida www.kimselius.se och min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/p/skrivprocessskrivtips.html hittar du många skrivtips som kanske kan hjälpa dig. Du kan även kika in på mina tidigare svar här på Panelen Unga Fakta!

Lycka till med din berättelse!

Kramisar Kim


Vilket är bäst att skriva om av de här sakerna:
Mitt liv
Hitta på något från fantasin
Deckare

Sen en till fråga
Vad ska man tänka på när man skriver en bok?

/ Tuva, 10 år från Stockholm

Hej Tuva

Du ska välja det ämne som du känner mest för att skriva, då blir boken som bäst

Det allra viktigaste du ska tänka på när du skriver en bok är att skriva från hjärtat, skriva om det du tycker om, skriva till dig själv och berätta om något du brinner att skriva om.

Lycka till med din bok.

För fler tips se tidigare svar här på Panelen, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se eller min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ och kika under Skrivprocess/Skrivtips. Där hittar du mängder av inspirerande tips!

Kramisar Kim


Hej! Jag älskar att skriva och har påbörjat många berättelser som jag aldrig avslutat, och det är det som är mitt problem. Början är alltid lite knepig, men sedan så flyter det på. Men det är ungefär i mitten av berättelsen som jag börjar bli idé fattig och tappar lusten att fortsätta på den. Så istället börjar jag på en ny, men inte den heller har jag lust att fortsätta med. Har du några tips på hur jag kan få idéer, t.e.x någon bra hemsida eller bok, så skulle det vara mycket hjälpsamt. Jag har prövat på att skriva i ett block vad huvudkaraktären heter och hur han/hon ser ut, omgivningarna och början, men sedan så liksom tappar jag idéer och kommer inte på något mer. Jag skulle jättegärna vilja få inspiration från någon bra hemsida eller så, så att jag kan fortsätta och förhoppningsvis få den publicerad.
Mvh Jasmine

/ Jasmine, 12 år från Stockholm

Hej Jasmine

På min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.com/ Har jag en sida som heter Skrivprocess/Skrivtips. Under den rubriken hittar du massor av skrivtips som säkert ger dig inspiration och får dig att avsluta dina böcker.

Skriv gärna tillbaka och berätta hur det går och vilket av alla mina tips som hjälpte dig mest!

Lycka till!

kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB