Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hej kim jag skulle vilja veta dina aldra bästa böcker som du har skrivet

/ emma, 9 år från sverige

Hej Emma

Åh, jag älskar alla mina böcker. Men de jag tror du skulle tycka om är Staden på andra sidan Kompassen, Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa och Kimberlie Äventyr på Nya Zeeland.

Skriv gärna och berätta om du läser någon av dem.

Kramisar Kim :-)


Hej Kim.
Jag skriver en berättelse men ett problem finns.
Jag skriver en sida eller fyra sen raderar jag. Jag kommer inte vidare. Javisst blir sidan bättre för varje gång ibland men tänk om jag aldrig ska hinna skriva en bok:(

/ Mealin, 13 år från Tygelsjö

Hej Mealin

Försök att inte vara så självkritisk. Radera inte det du skriver, läs inte igenom det. Bara skriv och låt orden flöda. Läs ingenting förrän du har skrivit färdigt hela din berättelse. Det är så jag gör när jag skriver mina böcker. Läser ingenting förrän hela boken är klar. Då är det spännande att läsa igenom texten.

Kanske ska du läsa lite böcker om själva skrivandet? Eller gå en skrivarkurs? Det finns många olika böcker om skrivandet. Bland annat har jag skrivit två stycken Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet. Dessutom håller jag skrivarkurser på sommaren http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html

Det finns många olika skrivarkurser. Om du vill gå en kan du söka på nätet.

Fortsätt att skriv och ta inte bort någonting du skriver. Låt det vara där. Ofta händer det när man går tillbaka och läser texten efter en tid, att man tycker den är jättebra!

Lycka till!

Kramisar Kim :-)


Vad skriver du för böcker?

Hälsningar Julianna

/ Julianna, 10 år från Sverige,Västerås

Hej Julianna

Jag har skrivit närmare 40 böcker. Det är allt ifrån historiska äventyrsböcker, hästböcker, deckare, spökböcker, skrivböcker, tonårsböcker. Ja, en hel del böcker har det blivit.

Om du tycker om böcker tror jag säkert du skulle tycka om mina böcker. Kanske har du till och med läst dem:

Jag har skrivit närmare 40 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Theos Pompeji”, 13:e boken: En augustimorgon år 79, i staden Pompeji vid vulkanen Vesuvius, blir Theo vittne till något som förändrar hans liv för all framtid. Upplevelsen för honom till en sierska som uttalar en spådom, som gör att Theo kastar sig handlöst in i nya skrämmande händelser. Allt för att undvika det katastrofala öde som väntar. En fascinerande bok om Theos liv i Pompeji, som vävs ihop med romartidens historia. Här får du följa de dramatiska händelser som formar Theo till den person han är när han möter Ramona. En bok fylld av nervpirrande äventyr i väntan på vulkanutbrottet som förintar Pompeji.

”Boudicas strid mot Romarna, 14:e boken: Genom en historisk brosch förflyttas Theo och Ramona i tiden, till år 61 i Britannien och hamnar i drottning Boudicas by. Snart anländer romarna och ödelägger byn. Därefter beger sig romarna mot druidernas ö Anglesey för att utplåna druiderna. Kelternas drottning Boudica är rasande, samlar kelterna och ger order om strid. Theo har oturen att få en druidkristall, vilket ställer till det rejält för honom. Theo och Ramona kämpar för sina liv. De försöker resa tillbaka till sin egen tid, utan att lyckas, istället möter de kejsar Hadrianus. Den här gången blir tidsresan till Britannien en mardrömsupplevelse som aldrig verkar ta slut.

”På liv och död i andra världskrigets skugga”, 15:e boken: En judestjärna kastar Theo och Ramona in i andra världskrigets fasor. Till deras förvåning har någon annan rest med dem i tiden. En person som ställer till det rejält för dem i sin okunnighet om tidsresor. De hamnar direkt i allvarliga svårigheter som bara har en enda utväg: Döden! (Boken utkommer augusti 2011)

”På flykt från andra världskrigets fasa”, 16:e boken: Mitt i ett brinnande krig hamnar Theo och Ramona när de förflyttas i tiden till ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Tyskarna sänder många av landets invånare till koncentrationsläger och motståndsrörelsen mot de tyska soldaterna växer sig allt starkare. Theo och Ramona har inget annat val än att själva ge sig in i kampen, med stor risk att till slut förlora sina egna liv. (Boken utkommer augusti 2011)

“Mayafolkets Hemlighet”, 17:e boken: Orden som kom ur schamanens (trollkarlens) mun var starka och hördes långt in i djungeln. Aporna och fåglarna, liksom människorna blev tysta, stumma av skräck över styrkan i schamanens ord, när han vräkte ur sig förbannelsen, som i slutändan drabbar Theo och Ramona. De har genom en liten mayafigur färdats genom tiden till mayafolkets stad Palenque i Mexiko, där de genast drabbas av schamanens vrede.

“Persiens Pärla”, 18:e boken: Plötsligt står Ramona på en mörk gata i en okänd stad. I nästa stund rusar en kvinna ut ur en gränd, griper tag i Ramona och ber henne springa för livet. Upprörda röster och trampet av många fötter ekar mellan husväggarna. Ramona flyr tillsammans med den okända kvinnan. Ramona har förts flera tusen år tillbaka i tiden, till Persiska riket och kung Kyros på 500-talet f.Kr. Där möter en stor överraskning, som drar in Ramona i en kamp om livet. Theo och Robert reser efter Ramona i tiden. Vid ankomsten skiljs de båda vännerna åt. Theo får en oväntad följeslagare i sökandet efter Ramona. Är det en person att lita på? Ödet spelar vännerna många spratt och blandar in döden i leken.

“Anastasias öde”, 19:e boken. Den här boken handlar om den ryska tsarfamiljen och den sjuttonåriga storfurstinnan Anastasias öde, när revolutionärerna stormar tsarens palats och tar den ryska tsarfamiljen tillfånga. Givetvis är Theo och Ramona också med.

“TudorRosen – Kampen om makten, 20:e boken. Boken handlar om Henrik VII och hans familj. Henrik VII var den förste kungen av huset Tudor. Han hävdade sin rätt till tronen genom sin härkomst från huset Lancaster. Genom att besegra Rikard III i slaget vid Bosworth Field övertog han Englands krona. Han slog samman ätterna Lancaster och York, genom att gifta sig med Elisabet av York, vilket blev slutet för Rosornas krig. Genom tidsresa hamnar Theo och Ramona mitt i maktstriden. Den här gången vänds allt upp och ned, när de inte bara kämpar mot andra, utan även mot varandra.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur.

"Kimberlie - Ett nytt liv", 2: a boken: Något fruktansvärt händer som för alltid förändrar Kimberlies liv. På grund av detta fattar hon ett ödesdigert beslut och drar omedvetet med sig Andy i de händelser som följer. Kimberlie och Andy ger sig ut på en farofylld färd, där döden ständigt lurar på dem. Hur ska de klara sig hem med livet i behåll?.

”Kimberlie – Främlingar”, 3:e boken: Fru Moonwinds hus döljer en hemlighet som är flera hundra år gammal. Kimberlie och Andy bestämmer sig för att lösa husets gåta, men det går inte riktigt som de har tänkt sig. Det kommer mystiska främlingar till staden Dunedin och de verkar finnas överallt där Kimberlie och Andy är. Deras liv vänds plötsligt upp och ned. Ingenting blir sig likt när de till slut upptäcker vad främlingarna är ute efter.

“Den där dagen”, är en ganska läskig tonårsbok. Angelica är med om en fruktansvärd upplevelse, som för all framtid förändrar hennes liv. Hon bryter kontakten med alla hon känner och går in i sig själv. Till slut står hon inte ut längre och fattar ett beslut: Hon ska berätta! Hon ska hämnas, på sitt alldeles egna sätt. Angelica sätter sig ned och börjar skriva: “Jag har försökt att glömma det som har hänt. Jag har försökt att intala mig, att du säkert inte skulle ta illa vid dig. Att du skulle tro på mig och förstå. Men jag kan inte glömma det som hände den där dagen, därför har jag bestämt mig för att...”

“Mysrys” är en novellsamling med olika berättelser som jag har skrivit under 30 års tid. Kryp ned under filten och följ med på en spännande resa genom Kim M. Kimselius noveller. Här möter du både glädje, sorg och berättelser om andar. En bok som både är mysig och ryslig att läsa! Den här boken lämnar inte någon oberörd. Många läsare har fascinerats av Kim M. Kimselius historiska äventyrsböcker. I denna novellsamling kommer du Kim närmare än du har gjort i någon annan av hennes böcker. “Känner du mig?” börjar Kim med att fråga. Efter att ha läst denna novellsamling lovar jag dig att du har lärt känna både författaren, hennes flödande berättarglädje och sprudlande livsglädje.

“Att skriva med glädje” är en skrivbok där jag berättar hur jag blev författare, dessutom delar jag med mig av mina goda råd för att du ska bli bättre på att skriva. Med en dunderdebut: 11.000 böcker sålda på en vecka, 23 böcker utgivna och 15 år som författare, vet Kim M. Kimselius hur man skriver en bok. Här delar hon generöst med sig av sina kunskaper i en glädjefylld bok där hon berättar om allt, från första början till färdig bok. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt. “Skriv direkt från hjärtat!” uppmanar Kim, och det är precis det hon har gjort!

“Att hitta glädje i skrivandet” min andra skrivbok. Det här är en bok för dig som drömmer om att bli författare, eller bara vill förbättra ditt skrivande. Sedan debuten 1997, med 11.000 böcker sålda på en vecka, har Kim M. Kimselius gett ut närmare 40 böcker och vet hur glädjefyllt det är att skriva. Här ger Kim tips om hur du skriver en bra berättelse, råd vad du ska göra vid skrivkramp och information som gör att du hittar glädje i skrivandet. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt!
“Spöket på Stora Mossen”, är en spökbok hästbok och deckare: Meya och hennes vänner brukar träffas vid kanten av Stora Mossen för att berätta spökhistorier. En kväll hör de ett förskräckligt skri från mossen och alla rusar hastigt hem, skrämda av ljudet. Av sin pappa får Meya höra talas om spöket på mossen. Tillsammans med sina vänner bestämmer hon sig för att ta reda på om det verkligen finns ett spöke. Av misstag blir hon ensam i mörkret och hör återigen ljudet. Som den detektiv hon är, låter hon sig inte skrämmas, utan ger sig på jakt för att hitta spöket. Då råkar hon ut för något som är ännu mer skrämmande än spöken.

“Rädda min lillebror, är en deckare: Gabriella blir inte glad över att ta hand om sin femåriga lillebror, Dennis, hela sommaren. Det enda hon vill är att få tälta med sina vänner. Det får henne att hata sin lillebror. När de är på picknick häller Dennis myror innanför hennes tröja. Gabriella blir mycket arg. Hon binder Dennis vid ett träd och lämnar honom ensam i skogen. Till slut får hon dåligt samvete och återvänder. Då är han borta! Gabriella får panik. Hon har läst i tidningen att kidnappare härjar i trakten. Är det dem som har tagit hennes lillebror? Ute i skogen möter hon Lisa, som hjälper till i sökandet efter lillebror. Till slut råkar de själva riktigt illa ut när de tar upp jakten på kidnapparna.
“Månstenen”, är en fantasybok 1:a boken i Theo- och Ramonaäventyr: En ovanlig sten fångar Ramonas uppmärksamhet under strandpromenaden. Theo kallar den för månsten på grund av dess blodröda färg och annorlunda form. Ingen av dem anar hur nära sanningen Theo har kommit. Ramona plockar upp stenen. I samma sekund bryter ett gigantiskt oväder ut. Himlen blir blåsvart, regnet vräker ned och vinden hotar att blåsa omkull dem. Blixtar slår ned runt dem där de står på den ödsliga stranden. Vågorna växer sig allt högre och hotar slå in över dem. Theo och Ramona blir rädda och önskar att de kunde ta sig därifrån, men den starka vinden gör det omöjligt för dem att röra sig. Då börjar Månstenen glöda...

“Skräckresan med Titanic”, historisk äventyrsbok, 2:a boken i Theo- och Ramonaäventyr: Boken handlar om Theo och Ramona som följer med Titanic på jungfruresan. Båten träffas av ett isberg och skräcken sprider sig genom alla, när de inser katastrofen. Den osänkbara båten kan sjunka.

“Sveriges Pompeji – Sandby borgs öde”, historisk äventyrsbok, 3:e boken i Theo- och Ramonaäventyr: Theo och Ramona är med vid utgrävningen av Sandby borg på Öland. Här hittar de både skatter och mänskliga skelett. Genom fynden förstår de att borgens invånare har mött ett hemskt öde. Ett silverspänne fångar Ramonas intresse och gör att hon vill veta mer. Med hjälp av Månstenen reser de till borgen på 400-talet. De vill försöka förhindra händelsen som blir invånarnas undergång. Ondskefulla krafter har redan satt allt i rullning och slår till direkt vännerna anländer till det förflutna.

“Staden på andra sidan – Kompassen”, 1:a boken i en ny fantasyserie. I en grotta upptäcker Marcus något som liknar en stor skimrande såpbubbla. Den ser skrämmande farlig ut och han törs inte komma nära den. Plötsligt dyker en främmande person upp i grottan. Det är Matilda, en äventyrlig flicka, som inte är rädd för något. Markus vill inte visa sin rädsla, utan sträcker fram handen mot bubblan och vidrör den. I samma ögonblick börjar äventyret för dem båda, för bakom bubblan väntar en magisk och skrämmande värld.

De Historiska Äventyrsböcker om Theo och Ramona är skrivna runt riktiga historiska händelser, med riktiga historiska personer och faktadel i slutet av böckerna. (Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut!)

Böckerna om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i nervkittlande berättelser. Spännande äventyrsböcker som tar andan ur läsaren…

I Theo- och Ramonaäventyr är det läsarna som bestämmer vad jag ska skriva. Där är det blandat både fantasy och historia.

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Här kan du se bokomslagen och läsa smakprov ur böckerna: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Kramisar Kim :-D


Är det svårt att skriva böcker? Är det svårt att hitta på något att skriva om? Hur många böcker har du skrivit? Är det kul att skriva böcker? Jag och min kompis vill bli förfatare när vi blir stora. Vi har skrivit tre mysterie böcker om oss.

Hälsningar Julianna 10år

/ Julianna, 10 år från Sverige,Västerås

Hej Julianna

Eftersom jag är författare tycker jag inte att det är svårt att skriva böcker. Jag har massor av fantasi och kommer ständigt på nya berättelser. Nu har jag snart skrivit 40 böcker. Här kan du läsa om dem http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Jag älskar att vara författare.

Vad roligt att du och din kompis ska bli författare när ni blir stora. Jag bestämde mig för det när jag var åtta år. När jag var 11 år skrev jag Rädda min Lillebror och Spöket på Stora Mossen.

Ser att ni också har varit flitiga. Vet du att det finns skrivarkurser ni kan gå på sommarlovet. Sök på nätet. Det finns säkert någon i er närhet.

Lycka till med skrivandet. Hör gärna av er och berätta när ni får er första bok utgiven!

Kramisar Kim :-)


Hello Kim! I can' t talk Swedish, I'm so sorry! But i gonna ask you, How can a good text / script start , what happens / middle or the end? Need to write his screenplay A -4 paper first , before it in the computer ? I want to write an English text What kind of a good book publishers get into an English text ?? Please write / Tips Please! " You can answer my question in English because I do not Swedish ! Thanks for your reply !
Note: I would like you to answer , even though I speak English , it's not my fault that I can not contact you in the right language !

/ Marie, 15 år från England

Hi Maria

A good story start with something unexpected thats happen. A phonecall, a carcrash, kidnapping, or just something ordinary that catch the reader, because it is unexpected.

If you build up your story first, and make sure that you get a good end of it, you manage to get a good middle to. I use something I call Gula Lappar, its small Post-it-notes with which I build up the story until it is complete, with the beginning, the middle and the end.

I don't new any english publisher, you have to google that.

My swedish is much better than my english, but I hope you understood anyway. Have you seen my english book? Back to Pompeii http://kimselius.se/startpage/home/books/pompejieng.html On my english webpage you can read more about me and my books and there you also find writing tips http://kimselius.se/startpage/home/writing-tips/index.html

Hope this have helped you. Keep on writing! Please let me know when you got your first book published.

I know a perfect competition for you: http://www.wattpad.com/132486082-margaret-atwood%27s-%27dear-2114%27-future-library If you're not a member of Wattpad yet, you should join it!

Love Kim :-D


Hej Kim! Vet inte om du kommer ihåg mig. senast jag frågade dig någonting var jag 8 år. Jag vill fråga, vilka fanatsi böcker gillar du? vem/vilka är dina favorit författare? Gillar du Roahl Dahls böcker?
Vi ses!

/ Barnet E, 10 år från Stockholm

Hej Barnet E

Jag tycker mycket om Roald Dahls böcker, speciellt Matilda.

Det finns många bra fantasyböcker, en av mina favoriter är Astrid Ahlberg som har skrivit en fantasyserie som heter ÖN. Första boken heter Porten.

Jag har själv skrivit en hel del fantasyböcker. Den första delen i en ny serie kom ut för några månader sedan: Staden på andra sidan - Kompassen. Alla som har läst den har bara gott att säga om boken. Härligt, för jag själv älskar den boken!

Ha det så bra!

Kramisar Kim :-D


Hej Kim! Jag har några frågor som jag gärna vill ha svar på. Kosta det att skicka sitt manus till bokförlag? Det låter jätte komplicerat. Kan inte du göra en lista på exakt hur man ska göra det steg för steg. Det skulle vara jättebra. Mvh Bella

/ Bella, 15 år från Osby

Hej Bella

Nej, det kostar ingenting annat än porto att skicka ditt manus till förlag. Vissa förlag vill ha digitalt manus, då kostar det dig ingenting eftersom du mejlar din berättelse.

I mina skrivböcker Att skriva med glädje och Att hitta glädje i skrivandet har jag skrivit upp steg för steg hur det går till att kontakta förlag. Men du hittar också många tips på min Skrivtipssida på skrivbloggen http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Det är inte svårt att skicka till förlag, det svåraste är att skriva en bra berättelse som får dem att vilja ge ut boken. Jag har även skrivtips på min hemsida http://kimselius.se/hem/forfattartips/index.html Dessutom har jag skrivarkurser på sommaren om du är intresserad av det? http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html

Lycka till med din berättelse. Det är bara att fatta mod och skicka in den!

Kramisar Kim :-D


Hej, Kim! Nu har jag skrivit en hel bok som heter: Han och hon. Det handlar om en tjej som blir kär i en kille, men han är redan kär i en annan. Och sen så får tjejen veta att killen går i samma skola som hon! Och sen i slutet blir de ihop iallafall! Och nu har jag påbörjat en ny bok, den heter Alldeles snart. Vilka böcker har du skrivit? Jag har läst några, men jag vill veta om du har skrivit typ kärleksböcker eller nåt sånt? MVH, Isabella

/ Isabella lumpus, 9 år från korpikylä

Hej Isabella

Jag har skrivit närmare 40 böcker. 23 av dem handlar om Theo och Ramona som tycker väldigt mycket om varandra. Du hittar alla böckerna här: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Däremot är ingen riktiga kärleksböcker.

Kramisar Kim :-)


Hejsan kim!:)
Kan jag fråga några frågor?
1. Hur många böcker har du skrivit?
2. Vilken bok är du mest nöjd med?
3. Kommer du ifrån Sverige?
______________________________________________________________________
Nu ska du veta mina frågor om hur jag ska skriva osv.
1. Vad är bäst, Att skriva på vitpapper eller skriva på datorn med direkten?
2. Hur kan man börja?
3. behöver man planera hur många sidor man skriver, innan man börjar skriva?
_______________________________________________________________________

Ska resa till London 29/5 Kan jag få ett svar före denna datum?
Jag är också jätteglad för att få skriva till en UNDERBAR person som dig Kim!♥♥
Jag tycker skitmycket om dina böcker...
Du är en trevlig och rar!
_______________________________________________________________________
Glödande hälsningar, Linnea!;)

/ Linnea Svensson, 9 år från Sverige, Svensk

Hej Linnea

1. Jag har skrivit närmare 40 böcker.

2. Jag älskar alla mina böcker. Oftast är det den senaste jag tycker mest om. Just nu har jag avslutat Sveriges Pompeji - Sandby borgs öde, så den tycker jag väldigt mycket om.

3. Jag är född och uppväxt i Göteborg och bor nu i Blekinge, Sverige.

1. När jag skriver på papper känner jag mig som en riktig författare, då tar jag mig tid att tänka efter och det känns härligt att se papperet fyllas med ord. Däremot går det betydligt fortare att skriva på datorn.

2. Börja din berättelse med att kasta in huvudpersonen i handlingen genom att något spännande händer. Kanske får personen ett telefonsamtal, är med om en olycka, blir blixtförälskad, ja vad som helst som sätter fart på berättelsen.

3. Det är bra om du vet hur din berättelse ska sluta, innan du börjar skriva, då vet du vart du är på väg med berättelsen.

Lyckliga dig som ska till London. Ha det så bra där.

Tack så mycket för de fina orden. Nu blev jag jätteglad.

Kramisar Kim :-D


Hej Kim! Jag hoppas du kan svara på mina frågor, och mina frågor lyder så här: Hur gör man för att bli en bra författare? Har du några bra tips till mig, för jag vill gärna veta. Den andra frågan är: Vad ska man skriva om, hur ska berättelsen börja? Jag är tacksam om du svarar. Det var mina frågor.

/ Isabella lumpus, 9 år från korpikylä

Hej Isabella

Här är några korta, enkla tips för dig som drömmer om att bli författare, svårare än så här är det inte:

1. Skriv direkt från hjärtat!

2. Skriv till dig själv! Tänk inte på att någon annan ska läsa det du skriver. Skriv inte hur du tror att det ska vara. Skriv som DU vill att berättelsen ska vara.

3. Bli den du skriver om: Känn vad personen i boken känner, ser, hör och upplev personens känslor. Beskriv hur det känns.

4. Tänk på att ingenting annat än själva berättelsen är viktig i första stadiet. Bry dig inte om stavning, grammatik, rubrik och namn i första skedet, då låser det sig bara för dig. Låt fantasin flöda och gör något helt enastående som du är nöjd med.

5. Lämna aldrig ifrån dig något du själv inte är nöjd med.

6. Tro på dig själv och din berättelse.

7. Man är aldrig för ung, eller blir för gammal för att ta itu med sin författardröm. Det är bara att bestämma sig för att göra det och sätta sig ned för att skriva.

Du ska börja berättelsen så spännande att läsaren inte kan sluta läsa. Kasta in huvudpersonen i handlingen med att något händer.

Skriv om det du brinner för att berätta!

I mina skrivböcker, Att skriva med glädje, och Att hitta glädje i skrivandet hittar du mängder av skrivtips. (Att hitta glädje i skrivandet kommer ut i juni, den andra boken finns redan både som pappersbok och e-bok.)

Skriv på!

Lycka till!

kramisar Kim :-)


vad är bäst att skriva sin bok direkt på datorn eller i en antecknings bok

/ Patrycja, 11 år

Hej Patrycja

Det spelar ingen roll. Skriv på det sätt du tycker känns bäst. Jag känner mig som en riktig författare när jag skriver med papper och penna. Ändå blir de flesta av mina böcker till i datorn, eftersom det går betydligt fortare att skriva där.

Lycka till med ditt skrivande!

kramisar Kim :-)


Hej !
hur känns det att vara författare?
Hur många böcker har du skrivit?
hur gammal är du?
Har du treffat Astrid?
Hur kommer du på vad du ska skriva om?

/ Zahra, 10 år från Iran: Afkanistan

Hej Zahra

Det är underbart att vara författare.

Nu börjar jag närma mig 40 utgivna böcker: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Jag har just fyllt 61 år.

Ja, jag träffade Astrid Lindgren för många år sedan. En underbar person.

Jag har huvudet fullt av idéer och det kommer hela tiden nya berättelser. Om man läser mycket får man inspiration och kommer på nya berättelser.

kramisar Kim :-)


Kan alla bli författare även om man gör något fel? För min fröken säger att det är en sak som jag inte är bra på och det är att dela in i stycken annars har jag allt säger hon. Men det är inte det viktigaste va? Och jag vill gärna bli författare och jag har skrivit berättelser sedan jag var 6 år.

/ Tova Halme, 12 år från vännersborg

Hej Tova

Självklart kan du bli författare även om du inte kan dela in texten i stycken. Det är själva berättelsen som är viktigast. Underbart att din fröken tycker du gör allt annat rätt.

Vet du att jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, nu har jag kommit ut med närmare 40 böcker.

Tro på dig själv och skriv med hjärtat!

Du hittar fler skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html och min hemsida http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer. Läs mer om boken här: http://kimselius.se/skrivboken.html På biblioteket kan du låna boken både som vanlig bok och som e-bok.

I juni kommer min nya skrivbok, Att hitta glädje i skrivandet, ut. Där berättar jag om många unga personer som har lyckats slå igenom rejält med sina böcker. http://kimselius.se/hem/bockerna/skrivamedgladje.html

Lycka till!

Berätta gärna när du får din första bok utgiven!

Kramisar Kim :-)


Hej i skolan så måste vi berätta om alla som är med i bröderna lejonhjärta och vart dom är /törnrosdalen)(körsbärsdalen) och så vad dom heter och lite fakta om dom.:)

/ nathalie, 11 år från sverige

Hej Nathalie

Det bästa sättet att hitta all fakta om bröderna Lejonhjärta är att läsa boken. Du kan också googla på bröderna Lejonhjärta och se om du hittar någon fakta om dem.

Lycka till med ditt skolarbete.

kramisar Kim :-D


Hur kan man göra för att bli bra på att skriva berättelser?

/ Isabella lumpus från Korpikylä, sverige

Hej Isabella

Skriv från hjärtat, om något du brinner för att berätta om. Bry dig inte om stavning och grammatik när du skriver, det tittar du på först när du har skrivit färdigt. Försök att inte skriva något som någon annan redan har skrivit, var unik och skriv till dig själv.

Lycka till!

Hör gärna av dig när du får din berättelse utgiven som bok.

Kramisar Kim :-)


Hejsan Kim jag bestämde mig redan för att bli författare när jag var sju år, jag har skickat två manus under de tre åren. Jag lyckades inte med en enda av de, jag skriver ett nytt manus! Min fråga är:
Kan man skriva och berätta om te x (En tjej) som jag berättar om fast INTE säger vem tjejen är istället skriver man typ: Hon, hen Os v!!??
Och jag Aldrig säger vem tjejen som spelar huvudrollen är eller vad hon heter!
Går det bra att skriva så eller måste man nämna huvudpersonen?
Jag undrar!
Hoppas svaret kommer så fort som möjligt! Eftersom jag behöver ett snabbt svar innan jag skickar Mitt manus! Förresten jag är färdig med mitt manus men... bara undrar!!
:D

/ Random..., 10 år från Random...

Hej Random

Underbart att höra. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år och har nu kommit ut med närmare 40 böcker, översatta till många språk.

Det går bra att bara skriva hon genom hela din berättelse. Personligen tycker jag inte om hen, eftersom det känns så könslöst, som om det är en sak man pratar om.

Har du varit inne på min skrivtipssida och läst? http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/skrivprocessskrivtips.html och min hemsida http://kimselius.se/startpage/hem/forfattartips/index.html

I min skrivbok, Att skriva med glädje, delar jag med mig av alla mina tips och råd om skrivandet, om att skicka till förlag, hur man skriver ett manus och mycket mer. Läs mer om boken här: http://kimselius.se/skrivboken.html På biblioteket kan du låna boken både som vanlig bok och som e-bok.

Innan du skickar din berättelse till förlag bör du ha läst igenom den många, många, många gånger och även låtit någon utomstående läsa berättelsen. Då har du störst chans att lyckas få berättelsen antagen av ett förlag.

Lycka till! Skriv gärna och berätta när du får din berättelse utgiven på förlag.

Kramisar Kim :-)


hur är det att var författare? Vad är trälar?Vad är asatron?vad är vikingarnas fall?vad är runa?

/ jenny andersson, 10 år från Sverige (Malmö)

Hej Jenny

Jag älskar att vara författare. Alla vikingafrågorna tycker jag du ska ställa till vikingaexperten här på sidan.

Kramisar Kim


Jag skriver en egen berättelse. Den heter Min kära dagbok. Då skriver jag om min familj o lite annat. Men en fråga. I en dagbok kan man ha t.ex såhär.
- Hej kompis.
Kan man skriva så som man kan prata?

Jag är 14 år. Jag har bestämt mig för att bloi författare för att jag gillar o skriva. Jag börja skriva när jag var 8 år gammal som du, sen har jag skrivit så här länge.

/ Amanda, 14 år från Svedala

Hej Amanda

En del författare skriver som man pratar. Jag föredrar att använda mig av skrivspråket i mina böcker. Då lär sig läsarna vad som är korrekt språk och alla förstår, även om man inte kan slang.

Underbart att höra, Amanda. Har du sett att jag håller skrivarkurser? http://kimselius.se/hem/forfattartips/Skrivarkurs%20med%20Kim.html Kanske något för dig?

Här även gett ut en skrivbok och andra skrivboken kommer i sommar. Du kan läsa mer om böckerna här: http://kimselius.se/hem/bockerna/index.html

Lycka till med skrivandet! Hör av dig den dag du får din bok utgiven!

Kramisar Kim :-)


Hejsan Kim jag har läst din bok med titeln: Tillbaka till Pompeij förlåt om jag stavar nåt fel för jag har dyslexi:(
Och det jag mste fråga är: HUR LYCKADES DU SKRIVA SÅ TJOCK BOK???!!! alltså hur jag skriver ett manus just nu men vet inte riktigt hur många sidor den ska vara alltså hur många sidor passar det för en bok om En kille som nästan mobbas till döden jag hår just nu skrivit 36 sidor hur många sidor kan passa bäst 120 eller 156-170 sidor?

/ Matilda, 9 år från Sverige, Östersund

Hej Matilda

Du stavade helt rätt!

Ju äldre jag blev, desto lättare blev det att skriva längre berättelser. Jag skrev min första bok när jag var 8 år.

För att det ska bli en ungdomsbok behöver du skriva ungefär 100-120 A-4 sidor, skrivit med 12 punkter och 1,5 radavstånd.

36 sidor är mycket i din ålder.

Du kan läsa mer skrivtips på min blogg http://kim-m-kimselius.blogspot.se/p/kimselius-skrivtips.html

Jag har även gett ut en skrivbok där du hittar många bra tips: Att skriva med glädje http://kimselius.se/hem/bockerna/skrivbok%202%20att%20hitta%20gl%C3%A4dje%20i%20skrivandet.html

Lycka till med din bok!

Kramisar Kim :-)


Hej Kim jag vill skriva ett manus, vilket bokförlag tycker du är bäst att välja!

/ Siv, 9 år från Sverige

Hej Siv

Det finns oändligt många bokförlag i Sverige. Här hittar du alla http://kim-m-kimselius.blogspot.se/2014/01/har-hittar-du-alla-bokforlag.html För att hitta ditt förlag som passar din berättelse bäst tycker jag du ska gå in i bokhandeln och se vilka förlag som ger ut den typ av bok du skriver.

Oftast står adressen till förlaget i början av boken.

Lycka till!

Kramisar Kim :-)

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB