Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Borde jag läsa deckare?

/ Julia, 10 år från Stockholm

Hej Julia

Varför känner du att du borde läsa deckare? Du ska läsa det du tycker bäst om. Om du gärna vill läsa deckare kan jag rekommendera dig att läsa Mårten Sandéns serie "Petrinideckarna".

Har du provat någon av mina böcker? Jag har skrivit 13 böcker:

"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

"Riddarsvärdet", 9:e boken: Med fasansfull insikt inser Theo och Ramona att de inte kommit tillbaka till sin egen tid. De håller i ett riddarsvärd! Vid ljudet av röster släpper Ramona taget och gömmer sig. Theo står som förstenad och stirrar på svärdet. Theo har förstått att svärdet är deras enda biljett hem. Han måste hålla fast vid det, till vilket pris som helst. Hans beslut för dem åt skilda håll, till Mont-St-Michel och Château de Pirou i Normandie under 1300-talets riddartid. Planer smids om ond, bråd dö, som även inkluderar Theo och Ramona.

"Det glömda kriget - 1808-1809", 10:e boken: "Vad har jag nu ställt till med?" utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent... När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Ryssland. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är för sent?

"Snapphaneresan", 11:e boken: Följ med Theo och Ramona på en spännande resa i Snapphaneland. Berättelsen börjar på Sporrakulla gård, där de hittar ett kopparmynt ifrån Loshultskuppen. Genom kopparmyntet färdas de genom tiden till snapphanefejden 1678. Theo och Ramona ger sig på jakt efter skatten. Färden för dem genom hela Snapphaneriket. Många faror möter dem på vägen. Att hitta skatten är inte så lätt som de först trodde.

”Kinesiska Draken”, 12:e boken: Kejsare Qin Shi Huangdi och kejsare Wu, lät ingen stå i deras väg i strävan efter makt och evigt liv. Theo och Ramona har oturen att fara genom tiden och möta just dessa två skrämmande personer i det historiska Kina. Theo och Ramona kastas mellan olika händelser; hemska och livsfarliga, men samtidigt oerhört fängslande. På nära håll får de ta del av mord och sammansvärjningar. De inser till slut att även deras liv är hotade. Missa inte denna mycket spännande berättelse, som är något utöver det vanliga! Kommer ut i augusti 2009.

”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”, 1:a boken i serien om Kimberlie och Andy: Kimberlies första resa till Nya Zeeland blir inte alls vad hon förväntat sig. Istället för tråkiga släktträffar, får hon uppleva skrämmande äventyr, när hon ensam ger sig av för att utforska det okända landet. Nya Zeelands natur är inte så ofarlig som hon trodde. En mystisk man dyker oväntat upp och skrämmer henne. Plötsligt inser Kimberlie att hon har gett sig in i något riktigt otäckt som hon inte kan ta sig ur. Kommer ut i augusti 2009.

De första 12 böckerna är Historiska Äventyrsböcker, skrivna runt en riktig historisk händelse, med riktiga historiska personer och en faktadel i slutet av boken. Många skriver till mig och tackar mig för att de har fått högsta betyg i skolan efter att ha läst någon av mina historiska äventyrsböcker och därefter fått prov i skolan på ämnet. De säger att det känns som om de hade varit där och därför kom ihåg allt de hade läst. De säger också att mina böcker ger spänning för stunden och lärdom för livet. Att böckerna är så spännande att det inte går att sluta läsa dem, förrän dem är slut! Den 13:e boken om Kimberlie skildrar Nya Zeeland, dess mystiska natur och historia i en nervkittlande berättelse. En spännande thriller som tar andan ur läsaren…

Hör av dig och berätta om du läser någon av böckerna och vad du isåfall tyckte om den/dem?

Kramisar från Kim


Hej!

Hur ska man veta när man ska använda:
"fler" eller "flera",
"till" eller "tills",
"tillbaka" eller "tillbaks"?

/ Lina Johansson, 13 år från Östersund

Hej Lina

Ett exempel på fler/flera: "Där fanns fler herrar än damer, ännu fler(a) kommer. Med andra ord går det bra att använda vilket som.

Tills är en konjunktion och står för "till dess att", t.ex. hon stannade tills solen gick ned
Till är en preposition och används om mål eller slutpunkt t.ex. jag ska resa till Island.

Tillbaka är det rätta sättet att skriva: Jag reste tillbaka hem.

Kramisar från Kim


Vilken är den bästa boken du någonsin läst som ungdomar också kan läsa?

/ Astrid, 9 år från Ängelholm

Hej Astrid

"Den hemliga trädgården" av Frances Burnett Hodges är min favoritbok som även du kan läsa. Berätta vad du tyckte om den när du har läst den.

Kramisar från Kim


I skolan hade vi en författar tävling och alla skulle skriva en historia och jag skrev på havets botten. Jag van 1:a pris och fick diplom, medalj och stor pokal , t shirt och massa böcker . Jag skriver den till en bok .

är det en bra ide ???

jag vill ha svar på min fråga så fort som möjligt.

/ aleyna, 11 år från Botkyrka Fittja

Hej Aleyna

Oj, vad duktig du är som vann första pris! Gratulerar!

Jag svarar på alla frågor så fort jag kan. Ibland kan det dröja lite eftersom jag reser väldigt mycket och då inte har möjlighet att besvara alla de frågor som kommer in. Nu har du tur som skriver till mig när jag är hemma och på så sätt får snabba svar.

Jag tycker absolut det är en bra idé att göra om din berättelse till en bok. När den är klar kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under Författartips. Där ser du hur du kontaktar ett förlag.

Kramisar Kim


det var en svensk författare som hette Anna Lindalh tror jag och hon blev mördad .Det kom på tidningen är det verkligen sant??

jag vill ha svar på min fråga så fort som möjligt.

puss och kram aleyna

/ aleyna, 11 år från Botkyrka Fittja

Hej Aleyna

Vi hade en utrikesminister som hette Anna Lindh, det kanske är henne du tänker på. Ja, hon blev mördad av en person som stack en kniv i henne när hon var ute och handlade!

Du kan gå in på www.google.se och söka på hennes namn så får du upp mer fakta.

Kramisar Kim


Hej igen!

Nu är det såhär att jag skriver en bok som handlar om en som heter Jon Smith. Han är 3 år och kan prata
alla världens språk flytande och kan alla gånger tabeller flytande! När han är sju år börjar han i skolan. Sedan när han är tolv år dör hans mamma av att hon drack och fadern (som är psykiskt sjuk) misshandlar
Jon. Sedan dör han och Jon skickas till ett barnhem och sedan träffar han en tjej som heter Elizabeth och när han är tjugo år friar han till henne. Hon säger ja och dom gifter sig och gör barn. Sedan mördas Elizabeth innan barnet/barnen födds och Jon letar upp "en ny". Rebecca är sjuk i huvudet och dom gifter sig, men tillslut mördar Jon Rebecca och äter hennes hjärna. Sedan hamnar han i fängelse i 10 år. Sedan släpps han ut och flyttar till en herr gård ute på landet...
Ja, jag tänkte ge ut den när jag är klar. Men jag vet inte...Den kanske är för ruskig? Jag ska precis inte göra
en vuxenbok...Jag tänkte trycka ut 2 böcker och jag tycker att den är för ruskig. Vad tycker du?
Hoppas på ett bra svar.
PS: jag behöver verkligen hjälp!

/ Saga Malm, 10 år

Hej Saga

Berättelsen lät mycket intressant och spännande. Det där med att han äter hennes hjärna är väldigt skrämmande. Men är det inte det som är tanken med boken?

Skriv din berättelse precis så som du har tänkt dig. När den är klar lägger du undan den och tar fram den efter några månader och läser den. Om du fortfarande tycker den är bra kan du skicka den till ett förlag.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej, Kim!
Jo, jag funderar över mitt namn (Fanny Blombäck.) Jag tycker det låter en aning egendomligt som "författarnamn". Om man någon gång skulle få en bok angiven, så undrar jag om en författare kan ha ett "författarnamn" utöver sitt riktiga. Som artister har "artistnamn." Eller kan man ta ett av sina andranamn + efternamn? Jag vet att det egentligen är en onödig sak att haka upp sig på, men i alla fall.
Jag hoppas att jag inte var till besvär /Fanny

/ Fanny , 13 år från Sverige

Hej Fanny

Visst kan man ta sig ett "författarnamn". Då kallas det att man skriver under "psedonym". Det är det många författare som gör, men till slut kommer ändå det rätta namnet fram. Det är endast ett fåtal som lyckas hålla sitt riktiga namn hemligt.

Jag tycker inte att ditt författarnamn är några problem. Fanny Blombäck är ett mycket vackert namn. Bär det med stolthet!

Kramisar Kim


Hejsan Kim!
Gud vad kul om du läser detta nu.
Jag är en 11 årig tjej.(Fyller 12 år den 6 Oktober) Som älskar att skriva.
Jag är nog inte den enda som skriver det!
Mina föräldrar, släkt vänner, Nästan dom flesta jag känner tycker jag ska skicka in mitt skrivande = Dikter, berättelser, noveller, romaner, till ett bokförlag.
Men jag vet inte hur?
Har du något tips?
Här är ett smakprov på en av mina första dikter jag skrev :
__________
Du försvann så fort.
Jag hann inte säga adjö.
Jag fick inte en sista kram av en kvinna som betytt så mycket för mig..
Jag fick inte känna lukten av plommon från ditt hår.
Jag fick inte se ditt leénde en sista gång.
Jag fick inte följa med till glassbaren uppe vid torget längre.
Inte sen du försvann.
Försvann så fort ifrån mig.
Oss, alla.. allt.
Allt du lämnade kvar.
Det enda du kan göra nu för att göra det mesta bra är att se på mig...
Titta ner på mig.
Och le med ditt ansikte.
Viska att allt är bra.
Och att du alltid finns hos mig.
Men det gjorde du inte.. Inte nån gång.
Då kom jag på.
Du fanns inte där uppe.
Du fanns där inne..
Inne på mitt hjärta..
___


Bra..?
När jag var 6 år, i 6:års fick vi berätta för våra lärare vad vi ville bli.
Jag sa att jag inte visste.
Då sa min fröken att hon alltid ville vara författare..
Jag visste inte vad det var men tyckte det lät spännande!
När jag kom hem och mamma frågade mig vad vi gjort idag.
Sa jag att jag hade bestämt mig för att bli en författare!
(Jag sa det lite fel, men hon rättade mig och jag log och sa att ja, det var vad det hette)
Hon förklarade vad det var.
Och sen dess, har jag alltid velat bli författare!
Dels för att jag älskar att skriva, sen är ju fakitkst namnet rätt ballt, eller hur?
Tack för att du tog din tid att läsa detta, Kim!
Kramar // Emmy Holm //

/ Emmy, 11 år från Stockholm

Hej Emmy

Helt underbar dikt! Du har talang! Fortsätt skriv. Här är några tips om hur du ska gå vidare med dina dikter/berättelser:

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Glöm inte att du kan skicka dina dikter till Unga Berättare!

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hej.

Jag vet inte om det är för att jag har bra fantasi, men plötsligt får jag en bra berättelseidè och börjar skriva. Plötsligt dyker det upp nya och ännu bättre idèer och jag börjar då om med en ny berättelse.
Hittills har jag aldrig lyckats avsluta en berättelse, mina idèer tar aldrig slut och mitt huvud har mängder av berättelser som skulle kunna blivit spännande böcker av.

Hur ska jag göra för att bestämma mig för en enda berättelse och inte börja om från början med en ny som "kan bli mycket bättre"?

/ Lina Johansson, 13 år från Östersund

Hej Lina

Det beror sannolikt en författare i dig... Jag fungerar på samma sätt. Hela tiden kommer nya idéer. Då sätter jag mig ned och skriver av mig idéen eller skriver första kapitlet, eller sista kapitlet på den boken.

Det gör ingenting att du håller på med många berättelser på en gång. Så arbetar jag och mina böcker har blivit mycket populära.

Här kommer ändå några tips som kanske kan få dig att slutföra varje bok:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan”, ”Kinesiska Draken” och ”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker.

Du kan även gå in på youtube: http://www.youtube.com/ och söka på kimselius, där kan du se filmer när jag läser ur mina böcker.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag heter Alice och jag äälskar böcker! Jag skriver flera stycken, bla. en serie om en tjej som är släkt med vampyrer. Hon är adopterad, och vet inte vilka hennes riktiga föräldrar är. Då får hon bo hos en familj ungdomar som heter Nefzaoui, som visar sig vara vampyrer(nu förstörde jag handlingen med att berätta hemligheten. Skit också!). Jag är bra på att komma på spänningen innan slutet, men för att den ska bli lång måste jag ju brodera ut det hela! Hur skriver man spännande saker när det inte händer något? Snälla svara på detta, då blir jag ett stjärnskott och lyser upp hela himlen av lycka!

Hälsningar Alice!

Ps. vad gör man för att inte bli förbannad om ett förlag ratar ens böcker? jag har alltid varit lätt irriterad så det är bra att kunna behärska sig, och inte börja skriva våldsböcker med massa stavfel i blint raseri...

Hälsningar Alice!

/ Alice, 12 år från Landvetter/Göteborg/Sverge/Eourop/Jorden/Universum

Hej Alice

Jättekul att du älskar böcker och älskar att skriva. Här följer några tips:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan”, ”Kinesiska Draken” och ”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker.

Du kan även gå in på youtube: http://www.youtube.com/ och söka på kimselius, där kan du se filmer när jag läser ur mina böcker.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande. Hör av dig den dag du får din bok antagen. Det händer. Nu på bokmässan kom det fram en person till mig och visade sin utgivna bok. Hon hade skrivit till mig och fått tips. Ge inte upp!

Kramisar från Kim


Hej! jag har en fråga!
Hur lång tid brukar det ta att skriva en ungdomsbok?

jag tycker att du är jättedukig på att skriva böcker! du är cool!

Jag älskar att läsa böcker!

Kram Elvira

/ Elvira Hedberg, 10 år från Sverige

Hej Elvira

Tack för att du tycker att jag är jätteduktig på att skriva böcker! Jag blir jätteglad.

Har du varit inne på Youtube och tittat när jag läser ur mina böcker, eller sänder hälsningar från bokmässan förra veckan? Gå in på min hemsida www.kimselius.se där hittar du adressen till YouTube, min blogg, fanbloggen och mycket, mycket mer.

Mina historiska äventyrsböcker brukar ta 1,5 till 2,5 år från det idén dyker upp till boken är klar. Att det tar så lång tid beror mycket på att jag läser många faktaböcker innan jag börjar skriva.

Fortsätt läs! Det är jättebra!

Kramisar från Kim


Hej det här är en glad flicka från Sjövik.


Jag heter Linnea Elisabet Balkander


tycker du det passar bra som ett författar namn?

nu sitter det ett frågetecken i mitt huvud.

/ linnea, 10 år från västar götaland

Hej Linnea

Det tycker jag låter som ett alldeles förträffligt författarnamn. Nu får du sätta dig ned att skriva din bok också. Om du inte redan har flera böcker gömda i dina byrålådor, som jag hade i din ålder...

Vill du veta mer om när jag "blev" författare kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Lycka till med ditt författarskap!

Kramisar Kim


Hej!

Jag skriver en berättelse, jag skriver ca 18 meningar. Jag går ut elr äter frukost. Sedan när jag börjar skriva igen så tycker jag att den är tråkig. Jag börjar om, snälla hjälp mig!

/ Saga Malm, 10 år

Hej Saga

Släng aldrig något du har skrivit! Spara det som ett dokument. Kanske är det du skrev allra först ändå den text du i slutändan tycker är bäst.

För att jobba fram längre berättelser och bygga upp din bok kan du göra så här: Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan”, ”Kinesiska Draken” och ”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker.

Du kan även gå in på youtube: http://www.youtube.com/ och söka på kimselius, där kan du se filmer när jag läser ur mina böcker.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Heejsaan:D
Jag har funderat länge på att bli författare..
Kandu ge mej några bra tips som jag kan skriva om,
för jag vill bli en ung författare..
Och hur blur man upptäckt av allihopa i hela världen..

/ Emma, 12 år från söderåkra

Hej Emma

Tips om VAD du ska skriva om kan jag inte ge dig, men jag kan ge dig de här tipsen:

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse.

Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök börja spännande och hålla spänningen vid liv genom hela berättelsen. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan läsa någon av dem så förstår du vad jag menar: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar, Giljotinen, Riddarsvärdet, Det glömda kriget 1808-1809, Snapphaneresan, Kinesiska Draken och Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom För att läsa smakprov ur böckerna kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se

Jag önskar dig lycka till med ditt skrivande och hoppas att du också når dina drömmars mål och att du kontaktar mig den dag du får din bok antagen. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se under "Författartips" hittar du fler tips och där kan du även läsa om personer i din ålder som har lyckats få sina böcker utgivna.

Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

Kramisar från Kim



hej ja är en tioårig flicka från västra götaland jag har alltid tyckt om och skriva massa olika sorters böcker ja var nog fyra år när jag började med att skriva berättelser inte skrev jag men det var jag som sa till min mamma eller pappa att skriva det ja tyckte det skulle stå i mina böcker tills jag lärde mig att skriva. nu skriver ja oftast för hand eller på datorn här på unga fakta. men nu kommer i alla fall min fråga hur gör man om man vill ha in sina böcker man har skrivit till en bokaffär?
jag skulle blivit väldigt lycklig om ni svarade.
jag är i alla fall en sån som gillar att skriva mycket sagor och böcker och det jag skriver om skriver jag i alla fall väldigt mycket om.Det sitter ett frågetecken i mitt huvud över den frågan ja frågat just nu.

/ Linnea Balkander, 10 år från västra götaland

Hej Linnea

Vad roligt att du tycker så mycket om att skriva!

För att få dina böcker i bokhandeln behöver du skicka in dina böcker till ett bokförlag.

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Jag undrar vilka böcker som fins med i böckerna om älvor som innehåller serierna t.ex ädelstens,rengbågs och veckodagsälvorna?. tack på tack på förhand Elina.

/ Elina, 9 år från Östersund frösön

Hej Elina

Det finns jättemånga böcker om älvorna. Du kan söka på den här länken:

http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=advanced&author=DAISY+MEADOWS&fromproduct=True

Här hittar du många böcker att läsa!

Om inte länken fungerar så går du in på www.adlibris.com och söker på Daisy Meadows, som är författarens namn.

Du behöver inte handla böckerna bara för att du på Adlibris tittar vilka böcker som finns. Du kan skriva av namnen på böckerna och därefter beställa dem på biblioteket.

Kramisar från Kim


"Tapeterna i rummet är smörgula och ser mycket gamla ut. Gardinerna är tunna och vita med små broderade fjädrar på. Under fönstret står en gammal brun skolbänk. Väldigt gammalt, det är nött och slitet med vackra utformade ben. Men någonting med rummet är hotfullt. Någonting finns utanför som vill in. Någonting som inget hellre än att sätta sin långa tänder i benen på en. Att höra ens sista ord som kommer bli skräcken man tjuter ut.
- Lisa, är du vaken? Hördes en hård och gäll röst. Jag gnuggade mig i ögonen och blinkade. Hellvette, jag hade somnat! Jag hade drömt samma dröm som I-gårkväll. Exakt samma.
-Öh, jag jag är vaken, ljög jag och petade bort lite smuts under en nagel.
- Bra, då kan du räkna ut det här talet! Log fröken skadeglatt. Jag släpade mig fram till tavlan och stirrade på de totalt omöjliga talen. Jag bet mig i läppen och chansade. Ett starkt skratt hördes ifrån klassen när det blivit bekräftat att jag hade sovit. Fan. Fröken suckade."
Det här är början på en lite udda berättelse jag började på igårkväll. Jag vet inte var den kommer hamna, men jag skulle vilja att du säger vad du tycker, för jag vill förbättra mitt skrivande och gå 'framåt' så att säga.

/ E.A, 11 år från Nordpolen

Hej E.A.

Tycker texten är mycket bra. Fortsätt skriv!

Kramisar Kim


Hejsan!
Jag heter Sofia och är 15år. Många av mina lärare vill att jag ska bli författare och själv älskar jag att skriva. Jag håller på att leta runt lite om man kan få någon kontakt med en författare och kanske mejla en av mina berättelser och se vad dom tycker, vad jag behöver förbättra och vad som är bra med mina berättelser. Jag brukar alltid vara först klar med berättelserna i skolan för jag få snabbt ideer och vill snabbt bli klar och påbörja en ny berättelse. Så jag vore tacksam om någon kunde ta emot min hjälp :)

MVH Sofia

/ Sofia, 15 år från Stockholm

Hej Sofia

Varför inte skicka in dina berättelser direkt till ett förlag?

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också fler tips.

Du kan även gå en skrivarlinje och utveckla ditt skrivande. Se www.google.com och sök på "Skrivarlinjer". Här är en länk: http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=skrivarlinjer&ie=UTF-8&oe=UTF-8

På skrivarlinjer får du kontakt med författare/lärare som kan hjälpa dig.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt. Ännu en gång: Lycka till!

Kramisar från Kim


tack kim du är bäst!

/ my, 11 år från uppsala

Hej My

TACK!

Kram Kim


Hej Kim!
Jag har alltid äslkat att skriva och många säger att jag har talang men jag kommer aldrig på vad jag ska skriva om! Ibland vill jag skriva en deckare, ibland en kärleksroman och ibland vill jag bara skriva en bok om livet och mitt första problem är att det låter så himla bra i huvudet men så fort jag börjar skriva ner något, synligt, på ett papper så är känslan helt borta och det låter som världens töntigaste historia. Mitt andra problem är att mitt intresse skiftar så väldigt. Ibland är jag helt insnöad på havet och på att skriva något om Atlatis, ibland om en tjej som satsar på sin fotboll och ibland vill jag bara spy när jag tänker tanken på att skriva en hel lång berättalse, även fast det är väldigt sällan. Jag vill ju liksom skriva, jag vet bara inte om vad och hur!
Så igår kväll kom jag på en fantastisk idé som samtidigt är en hemlig idé!
Jag har en bästa vän som jag verkligen älskar (på kompissättet) och vi är verkligen varandras bästa vänner och vi har upplevt så mycket tillsammans och vi har alltid så kul ihop. Hon är verkligen min bästa vän! Så igår kväll kom jag på att jag kanske skulle kunna skriva en vänskapsförklaring (som en kärleksförklaring) i bok form och tillgänga den till henne samtidigt som det kanske skulle kunna bli en jätte bra bok!
Jag är nästan helt säker på att jag ska göra det här men jag undrar nu om det finns några liknande böcker där jag kan hämta insperation och tips på hur jag kan bygga upp boken. Och har du några tips själv?
MVH Emmas bästa vän Emilia

/ Emilia, 14 år från Gotland

Hej Emilia

Har du provat mina tips med gula lappar? Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

Skriv det DU vill läsa! För att göra en bra berättelse bör du skriva direkt från hjärtat, och gärna ta del av de erfarenheter du bär inom dig. Tänk på att inte skriva för att någon annan ska läsa berättelsen, utan skriv för att DU ska bli nöjd med berättelsen. Använd ditt eget "språk" och försök inte härma någon annan författare, då blir din berättelse bra. För att förlagen ska bli intresserade av din berättelse bör du ha något nytt att berätta, något som väcker deras intresse. Glöm inte att berättelsen måste fånga läsaren redan i första meningen.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok i min historiska äventyrsserie byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Kina. Under tiden jag läser, dyker det upp idéer om vad boken ska handla om. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser samt ord som ska till faktadelen i slutet av boken. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta berättar jag mer om de personerna i faktadelen för att läsaren ska förstå att de personerna har funnits på riktigt.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag bygger upp böckerna. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du fler tips under länken "Författartips". På hemsidan kan du även läsa mer om mig och mina böcker, till exempel utdrag ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen", "Riddarsvärdet", "Det glömda kriget 1808-1809", ”Snapphaneresan”, ”Kinesiska Draken” och ”Kimberlie – Äventyr på Nya Zeeland”. Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji", "Giljotinen" och "Snapphanar” som ljudböcker.

Dessutom ska du veta att det är helt normalt att ha många bokidéer inom sig. Det har jag också. Jag skriver alltid ned dem i en idébok och om jag längre fram tycker att det fortfarande är en bra idé, då skriver jag boken.

Tycker att det är en mycket bra idé att skriva om vänskap. Dessutom är det alltid lättare att skriva om något som man känner till. Språket flyter bättre och det är lättare att inte ge upp.

Du kan gå in på googles och söka på "Böcker om vänskap". Här är länken:
http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=Böcker%20om%20vänskap&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB