Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Är det jobbigt att ge ut en bok?

/ Malin, 14 år från Götene

Hej Malin

 

Vet inte riktigt vad jag ska svara på din fråga, för att "ge ut en bok", betyder att man ger ut den på förlag.  Ska försöka svara så gott jag kan.

 

Om du menar om det är jobbigt att skriva en bok så kan jag svara både ja och nej. Jag älskar att skriva och orden rinner ur mig, men ibland är det jobbigt att få tiden att räcka till och hinna få boken klar i tid. Då är det jobbigt. Annars är det inte jobbigt alls när orden flyter och boken är klar i god tid.

 

Eftersom jag "ger ut" mina böcker på eget förlag kan jag även svara på frågan om det gäller att ge ut på förlag. Nej, jag tycker inte det är jobbigt att ge ut en bok på eget förlag. Det ger stor frihet och jag bestämmer allting själv: Omslag, hur tjock boken ska vara, när den ska vara klar m.m.

 

Att vara författare är jätteroligt, men man blir inte speciellt rik på det. De flesta författare måste ha ett annat yrke också.

 

Hoppas att du har fått svar på din fråga, annars får du skriva igen.

 

kramisar från Kim

 


Hej!
Jag undrar om du tycker ATT DET ÄR RÄTT AV ET BIBLIOTEK att låna ut en bok på 700 sidor i tre veckor sen beställer ågon annan den boken och då får man inte låna om den?
bara undra.
Och föresten vet du hur man kontaktar filbolag jag älskar theater och film skådespeleri.

/ Simon, 13 år från Hedesunda

Hej Simon

 

Förstår precis hur du känner det. En bok på 700 sidor läser man inte så fort. Tyvärr är det så att vissa populära böcker är det begränsad lånetid på. Jag har själv retat mig på det några gånger, men har accepterat att det är så, eftersom alla andra som väntar på boken skulle få vänta alldeles för länge annars. Det är klart att du får låna om boken, fast du kanske måste ställa dig i kö igen. Låna boken igen och fortsätt läs den, för om den är jättebra vill du säkert veta hur den slutar. Gissar jag rätt om jag tror att det är Harry Potter du har lånat?

 

Titta i din telefonkatalog, där hittar du säkert telefonnummer till ett filmbolag eller teatersällskap. Lycka till!

 

Kramisar från Kim


Tjena Kim!

Det är så att jag tycker om när människorna på omslaget på en bok är likson lite leriga. Människorna, sakerna allting ser verkligt ut. Om du inte förstår hur jag menar kan då titta på boken HALSBANDET SOM FÖRSVANN eller PYJAMASPARTYT.
Själva frågan var alltså hur man gör sådana omslag. Måste man rita på ett speciellt sätt? Eller ska man rita på sitt sätt och sedan kanske lägga den i en maskin som gör så att det blir alldeles verkligt och på något sätt lerigt?

Jag vill också bli ganska tidigt författare. Kan du vara snäll och läsa texten som jag skickar med vanliga mail. Döm sedan i vilket ålder jag kan bli författare om jag kämpar så hårt så möjligt med svenska, grammatik, läsning, skrivning o.s.v. Kom ihåg att min epostadress är summaya_abdullahi@yahoo.se

Kramisar frår Summaya








/ Summaya, 10 år från Stockholm

Hej Summaya

 

Jag är ingen expert på omslag, det är en fråga som passar en illustratör. Med andra ord vet jag inte hur de gör för att få omslagen att se "leriga" ut. Men en sak vet jag: Omslaget är VÄLDIGT viktigt för boken. Det är omslaget och baksidestexten som gör att man vill köpa boken.

 

Tyvärr har jag inte tid att läsa alla berättelser som skickas till mig, då skulle jag inte få tid att skriva några egna böcker. Jag rekommenderar dig att vända dig till någon annan äldre person som du har förtroende för och be dem läsa igenom dina berättelser.

 

Dessutom vill jag att du ska veta att du inte måste skriva perfekt svenska för att bli författare. Stavning och grammatik hjälper förlaget dig med. Däremot hjälper det läsa och skriva mycket om du vill bli författare, du får ett rikare ordförråd. Ditt språk tycker jag inte att det är något fel på i detta mail.

 

Lycka till med ditt skrivande

 

Kramisar från Kim


hur ska man skriva en bra bok?????

/ sofie, 13 år

Hej Sofie

 

Om du vill börja göra en bra bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Du kan även gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Kims skrivtips". Kanske hittar du något mer där.

 

Kramis från Kim


Hur många författare finns det i världen????

/ Felix Frölid, 10 år från valla

Hej Felix

 

Det finns säkert otroligt många författare över hela världen. Men det finns inga siffror på hur många författare det finns. Det finns även författare som har skrivit många böcker men aldrig fått dem tryckta.

 

Kramisar från Kim


Vilken författare gillar du mest??

/ oliver gustafsson, 12 år från Gbg

Hej Oliver

 

Det finns många bra författare och jag läser väldigt många olika typer av böcker. Men den författare som JAG är stor fan till det är Dean Koontz. Han skriver otroligt bra böcker och de är så spännande att man inte kan lägga ifrån sig dem. Väldigt läskiga böcker är det...

 

Kramisar från Kim


Hej Kim! Jag har läst dina böcker och jag tycker verkligen att dom är jätte bra!
I min skola gör vi ett protjeckt som handlar om att man ska intrvjuva en person som vi själva tycker har gjort något bra. Och som sagt var, jag gillar dina böcker jätte mycket! Så då tänkte jag att det skulle vara jätte roligt om jag fick intervjuva dig!?
Hej! från Julia.

/ Julia Videgård, 11 år från Stockholm

Hej Julia
 
 
Det bästa för mig är om du mailar alla frågorna så svarar jag dig per mail. Jag är ute och reser en hel del nu och har svårt att få mina tider att gå ihop.
Maila frågorna så snart du kan, är du snäll. Så ska du se att det blir jättebra med en "mail-intervju", då får du svaren nedskrivna och det kan inte bli några fel.
 
 
Har du varit inne på min hemsida www.kimselius.se? Där kan du hämta ned foton som du kan använda dig av i ditt projekt. Gå även in på min fanklubbs hemsida och titta i deras fotoalbum, vet inte vad som ligger där eftersom jag själv inte har möjlighet att gå in där pga att jag inte har bredband.
 
 
Jag blir jätteglad att du tycker om mina böcker. Kanske är du medlem i fanklubben redan? Om inte... det kostar inget att gå med. Gå in och kika.
 
 
Ser fram emot ditt mail.
 
 
Kramisar från Kim
 


Hej! Jag har skrivit en rätt så kort uppsatts, men jag hade i alla fall tänkt skicka in den till ett förlag, för flera olika personer har föreslafit det. Vad jag göra? Ska jag skicka med ett brev i kuvertet med uppsattsen, eller ska jag bara skriva namn och adress och allt annat som är självklart att skriva? Tack på förhand!!

Louise!

/ Louise Olsson, 15 år från Malmö

Hej Louise

 

Vad roligt att du har skrivit en bra uppsats som du ska skicka till ett förlag.

 

Min personliga åsikt är att jag tycker du kan skriva ett brev till förlaget och berätta om du har skrivit fler berättelser och vad du har för planer på att skriva. Då blir du intressantare i förlagets ögon. De vill gärna veta att det kommer fler berättelser från en författare. Och givetvis ska du även skriva det vanliga: som namn, adress och telefonnummer.

 

Önskar dig stort lycka till.

 

Kramisar från Kim

 


Hej Kim!

Jag och min pappa håller på med en bok. Vi har jättebra ideer och så. Men jag vill veta en grej. Jag har en SUPERBRA förslag på hur omslget kan se ut och ingen av oss är inte så bra på att rita. Så jag undrar om att vi kan säga hur omslaget ska se ut och några proffsiga illustratörer ritar hur vi tycker. Går det så?

Kramar från Summy

/ Summaya, 10 år från Stockholm

Hej Summaya

 

Oftast är det förlaget som bestämmer hur omslaget ska se ut. Men som författare har man möjlighet att komma med förslag på hur omslaget ska se ut. Ibland får man sin vilja igenom, ibland inte.

 

Om ni ska trycka upp böckerna själva på print-on-demand kan ni själva välja illustratör av omslaget och då få omslaget precis som ni vill ha det. Gå in på www.illustratorcentrum.se för att hitta en lämplig illustratör.

 

Lycka till Summy

 

Kramisar från Kim

 


Hej!
Jag bara undrade om det finns någon möjlighet att du skulle kunna lägga upp ett utdrag av varje ny bok som du ger ut på din hemsida. Det skulle vara jättesnällt!
Kram!

/ Simon

Hej Simon

 

Det är på gång, kommer så fort min webbdesigner får tid. Än så länge kan du läsa utdrag ur varje bok på den engelska delen av min hemsida.

 

Kramisar från Kim


VAD GÖR DU

/ NIVIN, 11 år från NYCKÖPING

Hej Nivin

 

Jag skriver på en ny bok, som heter "Snapphanar!"

 

Kramisar från Kim


Jag undrar om det tar lång tid att skriva en bok?

/ Lina Magnusson, 8 år från Bohus

Hej Lina

 

Det tar olika lång tid att skriva en bok, beroende på vad det är för en typ av bok, om man arbetar med något annat under tiden m.m.

 

När jag skrev min bok "Tillbaka till Pompeji" som handlar om ett vulkanutbrott som förstörde en hel stad, då tog det fem år att skriva den boken. Jag skriver historiska äventyrsböcker där fakta ska stämma. Därför måste jag läsa många faktaböcker OCH resa till platserna jag skriver om.

 

Mina andra historiska äventyrsböcker har tagit mellan 2-3,5 år att skriva. Nu arbetar jag bara som författare och då går det lite fortare att göra en bok.

 

Jag vet att det finns författare som skriver sina böcker betydligt fortare, men oftast är det då vanliga romaner, där författaren har hittat på allt som händer i boken och inte behöver kontrollera fakta.

 

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Kanske du också tänker bli författare.

 

Många kramisar från Kim


Hur många böcker finns det i hela världen?

/ frida, 8 år från Höör

Hej Frida

 

Ja, det kan man undra... Jag vet faktiskt inte hur många böcker det finns, och jag tror inte att det finns någon enda människa som kan svara på den frågan. Men jag kan tänka mig att det finns otroligt många böcker i hela världen. Själv har jag nästan 10.000 böcker hemma hos mig.

 

Kramisar från Kim


Ha du nån e-mail adress..Kram från ida ..

/ Ida, 11 år från Värnamo

Hej Ida

 

Visst har jag e-mail: forfattare@kimselius Men om du vill ställa en fråga får du snabbast svar här. Jag får många mail och brev och de besvaras i turordning.

 

Du kan också skriva brev till mig:

Kim M. Kimselius

Trullebo, Kolshult 28

370 17 Eringsboda

 

Ser fram emot att höra av dig.

 

Kramisar från Kim

 


1.Mina berättelser blir aldrig klara, slutar alltid mitt i och tycker texten är skit. Vad ska jag göra för att inte sluta.
2.Kommer aldrig på nåt att skriva, säg några förslag snälla och hur man ska göra.
Jenny

/ Jenny, 13 år från Stockholm

Hej Jenny

 

1. och 2.

 

För att du ska fullfölja dina berättelser tycker jag att du ska göra så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

 

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

 

Om du ändå har svårt att komma igång med att skriva rekommenderar jag dig att läsa spännande böcker. Då får man inspiration, jag lovar dig!

 

Har du läst något av John Marsden. Gör det! T.ex. "Imorgon när kriget kom". En otroligt spännande serie böcker där handlingen utspelar sig på Nya Zeeland.

 

Du kan även läsa mina böcker för att få inspiration och se hur en bok är uppbyggd. Det är historiska äventyrsböcker som riktar sig till alla åldrar. Böckerna är mycket spännande och jag vet att böckerna inspirerar, eftersom jag har fått många brev från mina läsare. Jag skriver om allt från vulkanutbrott, indianer, vikingar, häxor, förbannelser, digerdöden m.m. Om du undrar vilka mina böcker är kan du gå in på www.kimselius.se och titta lite mer om vad det är för typ av böcker.

 

Tänk på att skriva om något du känner till, då blir berättelsen som bäst och det är också lättare att komma på en idé och slutföra berättelsen.

 

Skriv om en helt vanlig dag, en riktig som du har upplevt, eller en som du skulle vilja uppleva. Skriv om något du drömmer om, något du brinner för och känner väldigt starkt för. Då blir berättelsen jättebra.

 

Lycka till med ditt skrivande.

 

Kramisar från Kim

 

 

 


Hej!
finns det en åldersgräns för att skriva böcker? Att man får skriva en bok och publiceras?

/ Adna, 13 år från Stockholm

Hej Adna

 

Det finns ingen åldersgräns för att skriva böcker. Däremot måste man vara myndig för att skriva på kontrakt med förlaget. Är man inte myndig får föräldrarna skriva på kontraktet. Det händer att yngre personer får sina böcker utgivna, jag vet två 11-åriga flickor som fick böcker utgivna.

 

Kramisar från Kim

 


Hej! Jag är en tjej som tycker jättemycket om att skriva. Jag har skrivit en bok men jag vet inte vart man ska skicka in den. Vet du det? Kan du skriva det till mig så snart du kan. Tack på förhand.

//Nora

/ Nora, 11 år

Hej Nora

 

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Jo, jag försöker hela tiden skriva en bok.
Vi höll på med en bok i skolan (var för sig) jag hade kommit på allt jag skulle skriva om och hade det i huvudet när jag hade skrivit hälften av boken så tröttnade jag på att skriva och ville bara att den skuulle ta slut fast jag visste vad jag skulle skriva hela tiden. Vad kan det bero på?

P.S Dina böker är jätta bra. Har läst alla. Den jag tycker mest om är Vikingaträl.

/ Sofie, 13 år

Hej Sofie

 

Tack för att du tycker om mina böcker. Min favoritbok är också Vikingaträl. Om du vill kan du gå in på min fanklubb och rösta på vilken bok du tycker bäst om. Gå in under "Forum". Du kan också bli medlem i fanklubben, det kostar ingenting. Gå in under www.kimselius.se och titta under länkar så hittar du adressen till fanklubben.

 

För att kunna fullfölja skrivandet bör du göra så här:

 

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

Då ska du se att allt går lättare. Att du har bråttom att avsluta boken beror på att du har alla tankar och idéer samlade i huvudet och tror att du ska tappa bort dem om du inte blir fort klar. Med lapparna har du skrivit ned allt och kan i lugn och ro skriva färdigt din berättelse.

Hoppas att det går bättre för dig när du arbetar på detta sätt.

 

Kramisar från Kim

 


Jag har funderat på hur ett bokmanus ska se ut.
Ska man dela in manuset i kapitel eller görs det sedan om boken har blivit antagen? Jag brukar ha 2-3 rader mellan varje kapitel och börjar varje med att skriva titeln på kapitlet med kursiv text. Jag vet om att det bör vara dubbel radavstånd och textstorlek 12, men förutom det ska man utgå från sitt eget tycke och smak när man utformar manuset?

/ Gustav, 17 år

Hej Gustav

Det är bra om du delar upp boken i kapitel från början. Då har du möjlighet att styra spänningen på ett helt annat sätt: Du kan avsluta kapitlen spännande så att läsaren vill fortsätta läsa vidare.

Jag brukar lägga varje kapitel som en egen fil på datorn och döpa dem 00, 01, 02 osv. och lägga bokens namn framför, t.ex. Pomp00, Pomp01. Då blir manus mer lätthanterat och det går snabbt att plocka fram ett speciellt kapitel. Dessutom brukar jag lägga bokens namn, kapitel nummer och sidnumrering i huvudet på varje sida.

Om du tänker skicka ditt manus till förlag är det bättre att stryka under text du vill ha kursiv, än att kursivera texten direkt. Ibland, väldigt ofta faktiskt, försvinner kursiveringen när texten plockas över till ett annat format, men understrykningen stannar kvar.

Förlagen blir glada om de får ett rent, lättläst och lätthanterat manus att arbeta med. Det är bättre att låta tycke och smak styra innehållet i manus än själva utseendet på manus.

Lycka till med ditt skrivande.

Kram från Kim

 


Hej
jag undrar om du kan hjälpa mig om tesen i pippi långstrump och hur astrid var samhällsengagerad och hur man kan se det i pippi boken.

/ lina, 28 år från malmö

Hej Lina

Detta är tyvärr ingen fråga jag kan besvara. Kanske kan du få hjälp på www.fragabiblioteket.nu

Lycka till

Kram Kim

 

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB