Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Vad är ett manus? är det hela berättelsen eller är det bara vad boken handlar om?

/ Elin Nynäs, 9 år från Finland

Hej Elin

Manussida är text på ett ark med A-4blads storlek, text skriven med dubbelt avstånd. När man talar om manus är det hela bokens innehåll, alltså hela berättelsen.

Kramisar Kim


Tack så mycket för svaret jag och min syster fick om tidningen. Toril, min syrra ville inte vara med i tidningen längre. Men jag har skrivit om rapport från valplådan 2, och skrivit att det var din text och bilder.
Hur som helst... Jag har påbörjat några berättelser, men kommer aldrig därifrån, jag bara gör nya, och så glömmer jag dom andra. Och det är bara i början som jag kommer på alla ide'er. Hur ska jag kunna sluta med att göra så, alltså att jag slutar att sluta på en berättelse (eller jag glömmer bort den) och så börjar jag på en ny? Och så undrar jag hur många A-4 papper som jag behöver skriva så att det blir 1 kapitel.
Och jag vill gärna ha flera ide'er om ; titlar, vad som kan hända,om det ska vara äventyrsböcker (vad tycker du?), eller ...ja, jag behöver tips..

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Om du vill börja göra en en bok färdig är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Det blir cirka 2-10 A-4blad till ett kapitel, beroende på hur långt man vill att kapitlet ska vara. Det är du som är författaren, du bestämmer.

Idéer är något man enbart kan komma på själv. Har du inte idén inom dig är det svårt att skriva en bok. Titeln på boken kommer oftast medan man håller på och skriver berättelsen. Vilken genre man vill skriva är också något man har inom sig. Jag gjorde som så att jag provade på att skriva lite olika typer av berättelser tills jag hittade den genre som passade mig bäst: Historiska äventyrsböcker.

Ett annat tips är att du ska läsa så mycket du bara orkar och alla typer av böcker.

Om du verkligen vill satsa på ditt skrivande finns det olika skrivlinjer man kan gå för att utveckla sitt skrivande.

Lycka till!

kramisar från Kim


hur kan man få en bok att bli klar snabare och vad gör man om man är nervös för att sicka in sin bok?

/ lucas, 9 år från hasselfors

Hej Lucas

För att få en bok att bli klar fortare bör man skriva oftare. Däremot ska man aldrig skynda sig att skriva sin berättelse. Det är viktigt att boken får ta den tid den behöver. En del författare tar flera år på sig för att skriva en bok. Min bok "Snapphanar!" tog t.ex. 27 år från det jag började på boken tills den kom ut i bokhandeln.

Det är klart att man är nervös när man skickar in sin bok. Men innan man skickar in sin berättelse till förlag är det viktigt att man har läst igenom berättelsen många, många gånger och inte varit rädd för att ändra. Dessutom bör man låta någon vuxen läsa det man har skrivit. Någon man litar på vågar vara kritisk och ärlig. Dessutom är det viktigt att ta till sig kritiken, det är det som gör att man blir en bättre författare.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar Kim


Är det inte svårt att komma på en saga eller en berättelse?
kramar kitty!

/ kitty hansen, 11 år från Ystad

Hej Kitty

För mig är det inga svårigheter att komma på en berättelse. Jag älskar att vara författare. Berättelserna bara sprudlar i mig och jag känner att är det svårt att få tiden att räcka till för att skriva ned alla de berättelser jag har inom mig.

Om man vill utveckla sin fantasi och lättare komma på vad man ska skriva, bör man läsa många böcker. Det är dessutom viktigt att man läser olika typer av böcker och inte fastnar i en genre. Med det menar jag att om du älskar att läsa kärleksberättelser eller fantasyböcker, kanske du ska pröva på att läsa till exempel historiska äventyrsböcker, deckare etc. Då väcks fantasin och berättelserna flödar genom fingrarna.

Kramisar Kim


ska man först skriva på papper eller går det maed en som är på datorn?

/ lucas, 9 år från hasselfors

Hej Lucas

Det spelar ingen roll om du skriver på papper eller på dator, det viktigaste är ATT du skriver. Datorn kan vara till hjälp med stavning och det är lättare att ändra i sin text om man har den i datorn. Skriv så som du tycker känns bäst!

Kramisar från Kim


Hej, jag har frågat dig många gånger, men nu behöver jag åter igen din hjälp!

Det är så att jag skriver en bok, som jag vill ge ut (den är dock inte klar, men det är alltid bra att veta). Jo, när man ska ge ett manus till ett bokförlag o.s.v. hur ska man ge boken (alltså i vilken form)

Som en diskett, CD-skiva eller en USB. För man bör väl ändå ge hela manuset först så han/hon som ska bedöma mig kan kuna läsa den. Men sen när den ska till tryckeriet använder dem ju en dator. Då är min huvudsakliga fråga: Hur gjorde du? Gav du en cd-skiva, diskett eller USB, har tryckeriet några krav om sådana saker (alltså om det ska vara en speciell enhet= USB, Cd skiva eller Diskett)

Skulle vara kul om du kunde svara, föressten jag har läst några av dina böcker. De är jättebra!

/ Robin, 15 år från Västerås

Hej Robin

När du skickar in ditt manus till förlag ska du skicka det i pappersform. Förlagen vill inte läsa på bildskärm eller skriva ut en mängd manusblad. Om förlaget godkänner ditt manus vill de därefter ha det i digital form, antingen CD-skiva eller USB eller mailat. När jag skickar till tryckeriet mailar jag en PDF-fil.

Men det enda du behöver tänka på nu är att skicka manus på gammalt hederligt sätt, i pappersform. Därefter berättar förlaget för dig hur de vill ha det färdiga manuset.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim! Jag undrar om man kan få sin bok utgiven när man är så ung som 12?

/ Loviss, 12 år från Stockholm

Hej Loviss

Visst kan man få sin bok utgiven när man är 12 år. Jag vet att det finns två elvaåringar som fått sina böcker utgivna. Innan du skickar in till förlag bör du be någon vuxen att läsa din berättelse. Därefter gör du så här:

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan procedur: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


hej kim!
är det svårt att skriva böcker? och så undrar jag hur mångaböcker har du skrivit?

/ madeleine molin, 11 år från norrsundet

Hej Madeleine

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Jag älskar att vara författare.

Det som är viktigt om man tänker bli författare är att man läser och skriver mycket, mycket, mycket och inte ger upp om man får dålig kritik. Det är viktigt att man tar till sig kritiken för att utveckla sitt skrivande, att man låter andra läsa sina berättelser och lyssnar på vad de säger.

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie, (den åttonde kommer i augusti och heter "Giljotinen". Den handlar om franska revolutionen):

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen": År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag och min syster Lina, holder på att göra en tidning som heter Härliga Djur. Och jag undrar; vad måste man mest tänka på när man gör en tidning?
Det gör inget om du inte vet, för du gör ju inte tidningar (tror jag)

/ Toril Irene Johansson, 9 år från Östersund

Hej Toril och Lina

Vad roligt att ni gör en tidning. När jag var 10 år gjorde jag en hästtidning. Något som är väldigt bra att ha i tidningen är en följetong. Som ni vet är en följetong en berättelse som slutar när den är som mest spännande för att fortsätta i nästa nummer av tidningen. Det gör att läsarna gärna vill köpa nästa nummer av tidningen också.

I min tidning försökte jag få in så mycket text som möjligt på varje sida. Det gjorde tidningen svårläst. Mitt råd till er är därför att försöka lämna lite luft, kanske ta med bilder eller teckningar för att lätta upp texten.

En annan sak som är populär är tävlingar och korsord.

Det är mycket jobb att göra en tidning, men med de datorer som finns i dag är det mycket enklare än när jag gjorde min tidning för över 40 år sedan...

Nu gör jag inga tidningar längre. Nu skriver jag historiska äventyrsböcker. (Gå in på min hemsida www.kimselius.se så kan ni se vilka böcker jag har skrivit). Om jag inte hade skrivit min tidning när jag var tio år kanske mina böcker inte hade gjort så stor succé som de har gjort. Jag tror att ju tidigare man börjar skriva, desto bättre blir berättelserna med åren. Det är i alla fall min åsikt.

Jag tycker mycket om namnet på er tidning. Kanske på grund av att jag älskar djur. Om ni vill får ni hämta foton ifrån min hemsida att använda i er tidning. Jag föder upp Berner Sennenhundar och det finns en hel del bilder på urgulliga valpar samt berättelserna "rapport från valplådan" under "Nytt". Om ni vill får ni lov att använda berättelserna om valparna i er tidning, om ni uppger var berättelsen kommer ifrån och vem som har skrivit den.

Lycka till med er tidning.

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Borde syskon, föreldrar och vänner se på min berättelse innan jag skickar den ¨till ett bokförlag? Inte för att jag är klar, men jag bara undrar ..
Tacksam för svar.

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina

Ja, det är bra om flera personer läser din berättelse innan du skickar den till förlag. Det är flera personer som läser korrektur på mina böcker innan de trycks. Bara för att jag är etablerad författare kan jag inte skicka iväg direkt till tryckning, utan behöver andra ögon som hittar fel jag missat.

När din berättelse är helt klar bör du läsa den flera gånger själv innan du låter någon annan läsa den. Välj en person som vågar vara ärlig och säga vad den tycker om din berättelse.

Lycka till!

Kramisar Kim


how old are you?
Love Mary

/ mary, 15 år från england

Hej Mary

Idag, 2 maj, fyller jag 53 år.

Kramis från Kim


hej
jag undrade om ni har nån bra dikt??jag har skrivit massa dikter!!

/ marcus, 11 år från göteborg

Hej Marcus

Under Unga Berättare kan du skicka in dina dikter. Där finns många bra dikter. Unga Berättare är en jättepopulär sida. Det kommer otroligt många berättelser och dikter hit. Tyvärr hinner personalen inte lägga in alla fina berättelser och dikter som kommer in, utan de väljer ut vissa av berättelserna och dikterna. Hoppas att du har turen att få din dikt utvald.

Kramisar från Kim


jag skrivr ofta berättelser om händelser som händer runt omkring mig ... dom börjar bra men nästa gång jag läser dom, har jag tappat intresset och tycker att den är över dramatiserad . jag börjar på ny och så fortsätter de så jag blir aldrig klar med någon berättelse alls och eftersom jag gillar att skriva vill jag bli författare . hur ska jag göra ?

/ Lucy, 14 år från malmö

Hej Lucy

Oroa dig inte, det här är en process du går igenom just nu. Det kommer att bli bättre. Ett sätt att få berättelsen klar är att arbeta med Post-It-lappar.

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.

För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna faktiskt har funnits på riktigt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" och "Snapphanar". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim
hejsan kim jag undrar kan man skika böcker som man gjort själv fast man är nio? och du jag har skrivit tusen tals böcker (kan man säga för jag har gjort många) en liten författare lucas

/ lucas lövback, 9 år från hasselfors

Hej Lucas

Javisst kan man skicka in böcker till förlag när man är nio år. Men innan du gör det tycker jag att du ska låta någon vuxen läsa böckerna. Sedan gör du så här:

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som du tycker om. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar det hända saker: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hej, Kim!
Det finns ju två sätt att skriva texter i stycken. Ett är ju att byta rad, det andra är typ att hoppa in några blanksteg eller nåt. Vad finns det för regler för såna där man hoppar in lite på raden? Och en fråga till, vilka skrivregler gäller när man skriver " " såna tecken istället för talsträck när någon för en dialog i en berättelse?
Med vänlig hälsning
/Jennifer

/ Jennifer, 13 år från Västerås

Hej Jennifer

Det känns som om du har skrivit länge och har bestämt dig för att bli författare!

När du skriver ditt manus spelar det ingen roll ifall du gör en blankrad mellan textstyckena eller hoppar in en tab. Hur det ska se ut i boken ordnar förlaget. När jag skriver mina manus gör jag en tabs indrag vid nytt stycke, en blankrad när jag vill att det ska vara en blankrad i den färdiga boken.

Personligen föredrar jag apostrofer (" ") istället för tankstreck. Då syns det klart och tydligt var texten börjar och var den slutar. Regeln är att du sätter en apostrof där talet börjar och avslutar talet med apostrof. Hur du sätter punkt och komma i förhållande till apostrofen beror på vad som händer efter apostrofen. Här följer exempel:

"Snart är det fredag", sa Kim.
"Snart är det fredag."
"Snart är det fredag!" sa Kim.
"Är det fredag snart?" frågade Kim.

Hoppas att detta hjälper dig i ditt författarskap. Lycka till med skrivandet.

Kramisar från Kim


Hej! Jag heter Kaisa och jag är 12 år. Jag har skrivit 2 sagor/berättelser. En som jag känner som heter Malin och min pappa tycker att jag skall skicka in dom till ett bokförlag. Nu är då frågan, Hur tycker du att jag skall göra? Jag blir tacksam för svar.

/ Kaisa Hengvoss Lövstrand, 12 år från Kungälv

Hej Kaisa

Visst kan du skicka in till bokförlag om du tycker att dina berättelser är bra. Man kan vara författare redan i din ålder.

Så här gör du för att skicka in till förlag: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se, www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Hej Kim.
Jag har en fråga. Om man har svårt att formulera ord i skrift, men vill skriva en bok, hur gör man då? Och man inte vill ta hjälp av datorn.
Hälsningar Rebecka

/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg

Hej Rebecka

Om man har svårt att formulera ord i skrift, då är det mycket svårt att skriva en bok. Då gäller det att läsa väldigt mycket för att lära få ett rikare ordförråd.

Kramisar Kim


Hur kom det sig att du började skriva böcker?

/ Josefin, 12 år från Grimslöv

Hej Josefin

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

Efter hand blev det längre berättelser och när jag var tio år skickade jag in mina berättelser till tidningar och fick berättelserna publicerade.

Julen 1997 debuterade jag som författare. Då sålde min debutbok "Tillbaka till Pompeji" i 11.000 exemplar FÖRSTA VECKAN!!! Det är jättebra. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker PÅ ETT ÅR! Med andra ord blev det en dunderdebut och massmedia gav mig smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren".

Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se Där kan du läsa mer om mig och mina böcker och läsa smakprov ur böckerna. Du kan till och med lyssna på mig när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Hej i vår skola kom dan larsson och pratade .. jag fick hans autograf :) men i alla fall vilka böcker har du skrivit och är det kul och är det lätt...? skulle vara tacksam om du svarade Kram & en god fortsättning mvh Matilda i från glimåkra i skåne

/ Matilda, 10 år från Glimåkra

Hej Matilda

Vad roligt att du har träffat Dan Larsson, han känner jag. Har en hel del av hans böcker signerade, eftersom vi författare ofta byter böcker med varandra och då passar vi på att skriva något trevligt i dem.

Tror säkert att du skulle tycka om mina böcker också. Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie, (den åttonde kommer i augusti och heter "Giljotinen". Den handlar om franska revolutionen):

"Tillbaka till Pompeji": Handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa": Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

"Giljotinen": År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar från Kim


Tack att du svarade på mina frågor!
Men nu har det bildats nya.

1. Vad ska man göra om man har skrivit en "ungdoms" berättelse, men inte kan komma på något så att den blir längre, kan den fortfarande bli en bok?

2. De flesta bökerna är ju A5- papper ( alltså ett halvt A4-papper ) Men du har sagt att man ska numera A4-papperna ja.... asså eftersom böcker är hälften så stor som ett A4 ( om det publiteras ) kommer dom typ göra sidor av A5 ?

Jag hade en till fråga men hade typ någon slags "Hjärnsläpp" just när jag skrev 3. så glömde jag vad jag skulle skriva så det blev bara två.


Tack förhand !

/ Andi, 12 år från Solna

Hej Andi

1. Om du tittar i bokhandeln så ser du att ungdomsböcker är olika tjocka. Förlaget gör en bedömning utifrån om du har en väldigt bra berättelse, även om den är kort. Men ibland kanske det räcker att du tittar igenom det du har skrivit, tänker på vad som händer runtomkring personerna, hur ser det ut, etc. för att det ska bli mer text. Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och se under Kims Skrivtips, eller titta på tidigare svar här på Unga Fakta.

2. Jo, manuset ska skrivas på A4-papper, men böcker görs ofta i mindre format. Men det behöver inte författaren tänka på, det sköter förlaget. Därför ska du bara koncentrera dig på hur många A-4sidor din berättelse är på. Förlaget byter stil, storlek på bokstäver etc och formar varje bok så att det passar deras förlag och marknadsföring.

Lycka till med ditt författande.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB