Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


kan du skriva en dikt till mig

/ linda, 6 år

Hej Linda

Gå in på Unga Berättare. Där kan du läsa dikter. Jag skriver inte dikter. Jag skriver historiska äventyrsböcker.

Kramisar från Kim


Hej Kim!

Här kommer frågorna:

Vad heter du hela ditt namn?
Hur gammal är du?
Vilket var ditt favoritämne i skolan?
Vilken bok gillar du mest av alla 10?
Håller du på att skriva en ny bok?
I så fall vad heter den?
Vilken bok blev du mest missnöjd med?
Har du barn eller djur?
Tack så mycket!

100 kramar Nellan!

/ Nellan, 10 år från Osby

Hej Nellan

Kim M. Kimselius, jag avslöjar inte vad M står för utan brukar säga att det står för Mystisk, Mångkunnig och Magisk.
Jag är född 2 maj 1954.
Historia
Det glömda kriget 1808-1809
Ja, "Kinesiska Draken", men "Snapphaneresan är den 11:e boken och har gått till tryck. Snapphaneresan kommer ut 1 februari 2009.
Jag är inte missnöjd med någon av mina böcker. Då hade jag inte gett ut dem!
Fyra hundar, fem katter och fyra pojkar.

Lycka till med ditt arbete!

Kramisar från Kim


Hej!
Jag är en tjej på 11 år som skriver otroliga dikter (det säger mina föreldrar och min lärare). Och min lärarae säger att jag ska skicka in dom.
Så hur skickar man in dom till ett förlag? Vilket förlag är bäst för dikter? Är jag för ung? Hur gör jag?

Snälla hjälp mig jag skulle upskata det


MVH:En fråge vis tjej

/ Nilo, 11 år från Sverige

Hej Nilo

Förstår att du har många frågor som snurrar omkring i ditt huvud, efter så mycket beröm.

Nej, du är inte för ung för att ge ut dikter. Det enda är att diktsamlingar är något av det svåraste att få utgivet hos ett förlag. Men det är alltid värt ett försök. Du kan också gå in på Unga Berättare och lägga in dina dikter där. För att få kontakt med ett förlag gör du så här:

Gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv dina dikter med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om dina dikter kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut dina dikter. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i en dikt eller ha någon annan kommentar.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips och kan läsa om flera som har varit yngre än du och ändå fått sina böcker utgivna.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim

Oh, vad bra!

Det var ju bättre!!!:D:D
Då kommer jag ju nog där istället........tror jag.

Ses!

Mvh Alexander

P.s Kommer du någon gång till Hörby Centrum?

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Vad kul. Då kanske vi ses i Höör. Har ingen signering inbokad i Hörby och inga dagar kvar att boka in. Så i år blir det ingen signering i Hörby.

Kramisar från Kim


jag är kär i någon

/ isabel, 9 år från sverige

Hej Isabel

Underbart!

Kram Kim


Jag hittar bara den på engelska!

/ Filip, 16 år från Stockholm

Hej Filip

Nejdå, den finns även på svenska på Adlibris. Om du kryssar för "svenska" nedanför sökrutan så kommer den svenska boken upp.

Gör ett nytt försök, du kommer att bli glad när du hittar den.

Kramisar från Kim


Tjena Kim!

Jag heter Nellan, jag håller på att läsa din senaste bok, Det glömda kriget och den är sjukt bra! Jag kommer från Segrande Livs grundskola. Jag och min kompis Hanna håller på med ''Radiotjejerna'', då vi intevjuar folk, så jag undra om vi kan intervjua dig, så om du svara om vi får eller inte, skickar jag frågorna osv. Tack!

/ Nellan, 10 år från osby

Hej Nellan

Vad roligt att du tycker så bra om "Det glömda kriget 1808-1809". Det är min favoritbok!

Visst får du lov att intervjua mig. Skicka frågorna så fort som möjligt för jag är inte hemma så mycket under hösten, eftersom jag är iväg och föreläser och signerar.

Kramisar från Kim


Vet du var man kan köpa Sun Tzu "Krigskonsten"?

/ Filip, 16 år från Stockholm

Hej Filip

Du hittar boken på www.adlibris.com. Där finns den både på engelska och svenska.

Kramisar från Kim


Hej

Tycker du detta är en bra början.

Allt var som vanligt men ändå kändes det som något inte var rätt till.Linn var alldeles farcinerad av vad hon nu såg och höll framför sig. Det var litet men ändå kändes det så stort. Den var inte större en en fem krona och hade formen av en också, men innuti var den annorlunda.

Tack på förhand//Elin=)

/ Elin, 12 år

Hej Elin

Jo, det är en bra början. Det väcker nyfikenhet. Fortsätt skriv!

Kramisar från Kim


Hej Kim

Tycker du att detta är en bra ide till en bok?

Den heter fågelgåtan och handlar om Freja som ska bekämpa fågel dimoner som är förvuxna jätte fåglar men röda ögon. Och hon gör det tillsanmmans med en vän som hon får påväg till boet.
Den är fantasy, och den utspelas på 1500 talet.

Tack på för hand//´Carro

/ Caroline, 11 år från Gånghester

Hej Caroline

Det låter som en mycket spännande berättelse. Sätt dig och skriv!

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej det är jag igen :D jo jag hållde ju på med en fantasy bok.. men helt plötsligt fick jag en helt ny bok ide om 1883-talet! nu har jag skrivit massor på den ''boken'' men jag vet inte.. jag tycker den bokwn om Alicia Nerogg(huvudpersonen) är bättre en den jag höll på med förutt..
men kan man göra så? om man inte är nöjd med sin föra..

MVH Zelda

/ Zelda, 9 år från Lund

Hej Zelda

Det är underbart att du har så många idéer om böcker i ditt huvud. Skriv på den berättelse du tycker bäst om för tillfället och låt den andra ligga, tills du känner att du vill skriva på den igen.

Det är helt naturligt att känna så som du gör när man har mycket fantasi. Jag håller ofta på med flera böcker på samma gång, eftersom idéerna ständigt dyker upp i mitt huvud.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hejsan, Kim!

Jag vet inte om jag kan komma nästa lördag till lund.
Jag är lite osäker....men kommer jag så kommer jag:D!

MVH Alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Det är okej. Jag är ofta nere i Skåne under hösten. Titta på min hemsida så ser du alla tiderna. Ska till Höör, Billingska Bokhandeln, den 1 november, bland annat.

Kramisar från Kim


Hej Kim

Jag undrar om du själv tjänar mycket pengar på att skriva böcker. Är du själv rik?
Är det jobbigt att skriva böcker hela tiden, tröttnar du eller du har aldrig funderat på att sluta skriva..
Kan man också jobba med något annat under tiden man är en författare, gör du det eller?
Detta var nog allt för mig, tack för att jag fick ställa min fråga. Hoppas på svar.

Ha det bra och tack för att jag fick ställa min fråga.

Hälsningar Mirjeta 14 år

/ Mirjeta , 14 år från Malmö/Rosengård

Hej Mirjeta

Eftersom jag ger ut böckerna på eget förlag går de pengar jag tjänar in i förlaget för att ge ut nya böcker. Därför är jag inte speciellt rik, men jag kan försörja mig på mitt författarskap. Det vill säga, jag arbetar enbart som författare.

Jag älskar att skriva böcker och tröttnar aldrig på det!

Mina tankar rör sig mest runt böcker, sådana jag har skrivit och sådana jag vill skriva, eller den bok jag håller på med.

Kramisar från Kim


vilken bok tycker du är bäst?????

/ anton rönnle, 11 år från trelleborg

Hej igen Anton

Av alla de böcker jag har skrivit tycker jag att "Det glömda kriget 1808-1809" är bäst.

Kramisar från Kim


hej igen har du inte skrivit en bok om snaphanar redan den föra var väldigt intressant eftorsom jag bor i skåne digerdöden är min favo bok och snaphane men undrar vilken tycker du är bäst???
jag ska skriva om en författare i skolan valde dig skulle du kunna berätta lite fakta om dig är du snälll
jag läser hela tiden men börjar få brist i biblan på skolan

/anton:D

/ anton rönnle, 11 år från trelleborg

Hej Anton

Jo, det stämmer att jag redan har skrivit en bok om snapphanar: "Snapphanar!" hette den. Nu kommer fortsättningen på den boken och den heter "Snapphaneresan". Boken kommer ut 1 februari.

Av Snapphanar och Svarta Döden är Svarta Döden den bok jag tycker bäst om.

Vad roligt att du har valt mig som författare att skriva om. Om du går in på min hemsida www.kimselius.se hittar du "Om Kim", under den sidan hittar du en faktaruta om mig och mina böcker.

Om du därefter har fler frågor får du gärna skriva till mig och ställa dem.

Har du läst alla mina tio böcker på biblioteket? Kika på min hemsida www.kimselius.se under "Böcker". Där ser du samtliga böcker med bild och lite utdrag ur böckerna.

Lycka till med ditt arbete!

Kramisar från Kim


kim du är bäst men när kommer en ny bok ut har läst alla+????

/ anton rönnle, 11 år från trelleborg

Hej Anton

Oj, tack för dina fina ord. Vad glad jag blir. Har du läst Riddarsvärdet och Det glömda kriget 1808-1809?

Nästa bok kommer ut redan i februari 2009. Den heter Snapphaneresan. Redan nu kan du gå in och läsa utdrag ur boken och se omslaget på den på min hemsida www.kimselius.se. På hemsidan ser du också om jag kommer till någon stad i närheten av dig snart. Jag vet att jag är i Lund den 25 oktober och signerar på Gleerups. Men jag kommer även till Malmö. Kika på hemsidan!

Håller på med en ny bok som heter Kinesiska Draken. Den kommer ut i augusti 2009. Nu har du TVÅ nya böcker att se fram emot.

kramisar från Kim


Hej jag har skrivit en bok som är som en dagbok men när jag kollade hur den var så stämmer dagarna

och datumen in på 2006 (tror jag). Det är alltså så att den utspelar sig år 2006. Gör det någonting att jag


skrev den nu och utspelar sig för 2 år sedan.

Tack//Elin

/ elin , 12 år

Hej Elin

Det spelar ingen roll om du skriver boken nu även om händelserna utspelar sig 2006. Mina historiska äventyrsböcker utspelar sig under betydligt fler århundraden, alltifrån 1332 FÖRE kristus till 1800 talet. Och alla år däremellan.

Lycka till med din bok!

Kramisar från Kim


Hejsan Kim! Jag är en tolvårig tjej som vill ha lite tips om böcker. Vet du nån bra bok för min ålder? Jag gillar mest häst och kärleks böcker. Finns det också några bra författare som du vet?

/ Lovisa, 12 år från Stockholm

Hej Lovisa

Bra författare till kärleksböcker är Mårten Sandén, Katarina von Bredow och Per Nilsson. Hästböcker har du författarna Pia Hagmar och Lin Hallberg.

Vill du ha spännande böcker kan du läsa min historiska äventyrsserie om Theo och Ramona som reser tillbaka i tiden. Se www.kimselius.se för att se vilka böcker jag har skrivit. På hemsidan kan du även läsa utdrag ur böckerna och lyssna på när jag läser ur böckerna.

Du har även boken Bläckhjärta av Cornelia Funke, en spännande bok som väcker fantasin. Det finns ytterligare två böcker i samma serie.

Nu har du fått många tips. Hoppas något av dem passar dig.

Kramisar från Kim


Hur gör man om man vill skriva en bok till barn som är 5-7 år och är äldre? Det blir svårt när man inte är i den ålderna tycker jag, har du några tips på lager så berätta gärna för mig! / Erika som vill skriva en barn bok.

/ Erika, 11 år från Jönköping

Hej Erika

Eftersom jag inte skriver åt barn i den åldern är jag inte expert på att skriva den typen av böcker.

Mitt bästa tips till dig är att läsa så många barnböcker som möjligt och se hur de är upplagda. Därefter ska du försöka tänka tillbaka och minnas hur du själv kände dig när du var 5-7 år. Vad ville du läsa, vilken bok tyckte du bäst om.

Du kan mycket gärna använda dig av mina Författartips på min hemsida www.kimselius.se, för att bygga upp boken.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Jag har frågat en föregånde fråga för 2 snart 3 dar sen jag undrar bara en sak om böker..Den första som jag frågade innan..Det där med word of warcarft bökerna vad är det för slags böker??
Det andra som barn kan man bli författare?? Jag älskar att läsa!
Mvh Julia

/ Julia, 11 år från Sverige

Hej Julia

Jag vet inte vad det är för böcker eftersom jag inte har läst dem. Du kan söka på www.google.se på World of Warcraft, där kanske du hittar vad det är för böcker.

Gå in på min hemsida www.kimselius.se och titta under "Författartips". Där kan du läsa om barn som blivit författare.

Om du älskar att läsa kanske du är nyfiken på mina böcker. På min hemsida www.kimselius.se kan du läsa utdragen ur samtliga böcker.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB