Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


hej...ja tänker skriva en bok om mitt liv men ja vet nt hur ja ska börja och sluta kan du hjälpa mig??
och ja behöver också hjälp på vad e de viktigaste ja ska ha med i historian kan du svara snabb e du jätte snäll???
tack hälsningar Hanna

/ hanna, 12 år från malmö

Hej Hanna

Det finns ett jätteenkelt sätt att lösa båda dina problem och det är att använda "Gula lappar":

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de händelser som du tycker är viktiga att berätta om, en händelse för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att händelserna ska komma. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till. Kanske är det inte nödvändigt att du skriver om händelserna i ditt liv i din ordning som de har hänt. Titta igenom lapparna och se om berättelsen blir mer fängslande om du ändrar händelseförloppet.

Glöm inte berätta hur personerna i din berättelse ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen, det vill säga dig, osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Du kan inte skriva vad de tänker på, eftersom det är en verklig historia du ska skriva, däremot kan du skriva vad DU tänker på.

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker. Du kan även lyssna när jag läser ur min bok "Tillbaka till Pompeji.

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hejsan Kim!
Du som författare måste ha ju ha läst en hel del böcker? Har du någon favoritförfattare? är det speciellt någon bok av den författaren som du tycker om?
Skulle vara kul att veta detta...

Tack för eventuellt svar.

/ marcus, 13 år från bjärred

Hej Marcus

Min favoritförfattare är Dean Koontz. Den bästa bok jag har läst av honom heter "Odd Thomas". Dean har ett rikt språk och skriver otroligt spännande.

En annan favoritförfattare är Agatha Christie, i hennes böcker får man klura ut vem som är mördaren och det känns roligt att få använda sina hjärnceller.

John Marsden är en ungdomsförfattare som skriver otroligt spännande böcker. "I morgon när kriget kom" är första boken i en serie av sju böcker. Kan varmt rekommendera även hans böcker.

Kramisar Kim


Hejsan, jag har ett problem med mitt skrivande. Redigeringen.
Jag skriver ihop med en väninna, men känner att vi inte kommer någon vart och vill hellre skriva på egen hand. Det som "skrämmer" mig är att redigera. Jag är inte så värst bra på det och behöver lite tips och råd.
Jag är med i en skrivkurs, men det känns som om jag inte lär mig mycket nog om just redigeringen.
Tack på förhand.

/ Christoffer, 18 år från Lidköping

Hej Christoffer

I början av sitt skrivande är det svårt att redigera sin text. Då tycker man alltid att det man skrivit är så bra att man inte vill ändra ett enda ord. Ett bra sätt är att låta texten ligga ett tag, tre månader, sex månader, ett år. Under tiden ska du skriva på något annat. När du tar fram din text igen ser du på den med nya ögon. Då är det lättare att ändra det man tyckte var bra första gången.

Ett annat sätt är att låta någon annan läsa det man skrivit. Själv har jag fem korrekturläsare till mina böcker, alla tittar på olika saker och kommenterar, vilket är mycket bra. Det är svårt att ta till sig kritiken i början, men se det inte som kritik av dig personligen, se det som hjälp att se det du själv har missat.

Kanske har du bra kontakter med en bibliotekarie, de är kunniga och har läst mycket, be henne/honom om hjälp att läsa din text, om du inte har någon vän som du känner är tillräckligt bra och ärlig för att hjälpa dig med redigeringen.

Du kan också ta hjälp av en professionell författare, men då kostar det en hel del. Författarcentrum Syd/Öst/Väst/Nord förmedlar författare. Välj det som ligger närmast dig, på nätet hittar du adress o telefonnummer till Författarcentrum.

Hoppas att detta har hjälpt dig, annars får du höra av dig igen.

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar Kim


hej. Jag undrar hur länge det tog för dig att skriva din senaste bok.
Med vänliga hälsningar daniel.

/ daniel, 11 år från stockholm

Hej Daniel

"Snapphanar" är den bok som tagit mig längst tid att skriva. Den boken började jag på för TJUGOSJU år sedan!!! Skrev då de första kapitlen och sedan har boken legat några år. När jag fick ut mina böcker på Wahlströms ville de inte ge ut min Snapphanebok, så då fick manuset fortsätta ligga i byrålådan.

För tre år sedan tyckte jag att det var dags att ge ut boken och då skrev jag färdigt den, reste på researchresa till snapphanebygden och läste in mer fakta. I augusti 2006 kom boken äntligen ut.

Det är den absolut bästa bok jag någonsin skrivit. Har du läst den? Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur mina böcker och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar Kim


Vilken är den bästa bok du gjort?

/ fred, 11 år från Luleå

Hej Fred

Jag tycker JÄTTEMYCKET om min senaste bok "Snapphanar!" som är så spännande och var jätte rolig att skriva. Extra roligt är det att en av huvudpersonerna i "Snapphanar!" är hunden Pluto och nu har jag en egen Pluto som låg på mina fötter när jag skrev boken "Snapphanar!"

Om du vill veta mer om boken kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se, där kan du också lyssna på när jag läser ett kapitel ur boken "Tillbaka till Pompeji".

Kramisar Kim


Vad är det bästa med att vara författare?

PS.Du skriver jättebra böcker!DS.

/ Matilda Bergström, 8 år från Vellinge

Hej Matilda

Tack för att du tycker om mina böcker. Har du varit inne på min hemsida nyligen, där hittar du omslaget till årets bok "Giljotinen". Kika under "Böcker".

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.

Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K. Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...

Som du ser innebär författaryrket många roliga saker för mig. Jag älskar att vara författare.

Kramisar från Kim


hur gär man bäcker och du ser så snälll utt

/ Rosina, 9 år från sverige

Hej Rosina

Tack för att du tycker jag ser snäll ut, antar att du varit inne på min hemsida och tittat.

När förlaget fått författarens manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om berättelsen kontaktar de författaren och ber att få publicera/ge ut berättelsen.

Nu börjar nästa process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer till författaren om att något inte stämmer i ett kapitel eller att författaren har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet = sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Kramisar från Kim


Hej!

Jag undrar hur lång tid det tar från att man skickar in ett manus till att det kommer ut som bok i affärerna. Om förlaget vill ha det förstås.

Med vänliga hälsningar Elisabeth

/ Elisabeth, 14 år från Bollnäs

Hej Elisabeth

Det tar olika lång tid. När min första bok, Tillbaka till Pompeji", blev antagen för utgivning, tog det två år innan boken kom ut i bokhandeln, nästa bok, "Jag är ingen häxa", kom ut ett halvår efter att jag hade skrivit den.

Kramisar Kim


Hej jag har en fråga. vet du om dom tar bort dikter och berättelse för i så fal är jag lesen för jag ville ha kvar min.

/ Ester Selin, 11 år från Nedansjö

Hej Ester

Jag vet faktiskt inte om de tar bort dikter och berättelser. Kanske måste de göra det för att minnet i datorn blir fullt. Om din berättelse har tagits bort, kanske du kan skriva en ny och skicka in!

Kramisar Kim


Hej.
Jag undrar vart man kan hitta Ahmad Ibn Fadlans dokument från tiden då han var i norden?
Boken "den 13:e krigaren" bygger ju på hans texter men jag är inte säker på hur mycket som har skrivits om för att passa som roman eller inte. Var kan man hitta de mest verklighetsbaserade texterna?

/ Embla, 14 år från Umeå

Hej Embla

Tyvärr känner jag inte till något om detta. Du kan vända dig till www.fragabiblioteket.nu

Kanske kan de hjälpa dig.

Kramisar Kim


Hej jag heter jasnin
Viken internet sida kan man se krysnigar?

/ jasmin, 11 år från inden

Hej Jasmin

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim


hej jag undrar varför några stjärnor är små och några är stora??

/ jasmine, 9 år från sverige

Hej Jasmine

Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.

Kramisar Kim


Hej jag älskar dina böker jag har läst en

/ Pebbles, 10 år från hlm

Hej Pebbles

Tack för att du tycker om mina böcker. Eftesom du har läst en av böckerna i serien om Theo och Ramona kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och se vilka andra böcker som handlar om Theo och Ramona. På min hemsida kan du också lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.

Kramisar Kim


Jag tror du missuppfatta min fråga, jo, jag undra hur många manussidor det va på ETT KAPITEL i en ungdomsbok, inte i hela boken, och sen då hur många kapitel det är bra om boken är indelad i? Är tolv en bra kapitelsumma?
MedVänligaHälsningar/Jenny

/ Jenny, Rosina, A, 12 år

Hej Jenny o Rosina

Antal manussidor per kapitel varierar mycket, beroende på bok och författare. Det kan vara från 2-10 manussidor per kapitel. Detsamma gäller antal kapitel per bok. Mina böcker brukar ligga på cirka 36 kapitel, andra författare hade kanske delat upp samma mängd text på endast 12 eller 24 kapitel... Så ni ser att det varierar kraftigt.

Lycka till med skrivandet!

Kramisar från Kim


hej har du läst harry potter?
den e dålig dina böcker är bra.

/ daniel och andreas och ilyas, 9 år från stockholm

Hej Daniel, Andreas och Ilyas

Jo, jag har läst Harry Potter böckerna. Jag tyckte att 5:an och 6:an var de bästa böckerna.

Vad roligt att ni tyckte bättre om mina böcker än om Harry Potterböckerna. Tack!

Vet ni att ni kan gå in på min hemsida www.kimselius.se och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji".

I augusti kommer den åttonde boken om Theo och Ramona. Boken heter "Giljotinen". Ni kan se omslaget på boken på min hemsida under "Böcker".

kramisar Kim


Jag har inte läst pompeji men den värkar jättebra jag ska läsa den !!!

///Amanda Ps. jag älskar dina böcker kramisar

/ Amanda , 11 år från Olofström

Hej Amanda

Vad glad jag blir när du skriver att du älskar mina böcker. Hoppas att du lär dig mycket av dem och att det kan hjälpa dig i ditt skolarbete, men framförallt hoppas jag att du får en stunds spännande läsning.

Det lovar jag att du kommer att få när du läser "Tillbaka till Pompeji"!

Kramisar från Kim


hej!
När jag försöker skriva en berättelse blir de alltid så dåliga!
har du några bra tips på hur man kan skriva bra berättelser?

/ Nadine, 11 år från Hemma

Hej Nadine

Om du vill börja göra en bra bok är det till god hjälp om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker och där kan du lyssna på när jag läser ett kapitel ur min bok "Tillbaka till Pompeji".

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Hejsan!
Jag undrar hur många manussidor det ska va på ett kapitel i en ungdomsbok?

/ Jenny, Rosina, A, 12 år

Hej Jenny

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-268 sidor.

Hoppas att detta var till hjälp.

Kramisar från Kim


Hej!
Jag undrar bara varför min dikt inte kom med! Den handlade om min lillebror...
Var det därför den inte kom med??
Svara!! Jag vill ha svar!
Kramissar Frida!

/ Frida, 13 år från Karlsborg

Hej Frida

UngaBerättare är en jättepopulär sida. Det kommer otroligt många berättelser och dikter hit. Tyvärr hinner personalen inte lägga in alla fina berättelser och dikter som kommer in, utan de väljer ut vissa av berättelserna och dikterna. Kanske din dikt kommer in lite längre fram. Eller så kan du skicka in nya dikter och hoppas på att du har större tur med dem.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hur blir man en bra författare? Hur blir man författare?

/ Vendela Berglund, 9 år från Hudiksvall

Hej Vendela

För att en bli en riktigt bra författare tycker jag man ska skriva böcker som fångar läsaren direkt med första raden. Redan i första meningen bör något spännande hända. Då har författaren fångat läsaren. Därefter bör spänningen hållas genom hela boken, t.ex. genom att börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man genom att låta huvudpersonen råka ut för något, låta läsaren ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att läsaren vill fortsätta läsa etc.

En bra författare bör skriva från hjärtat: skriva det man själv vill läsa! Då blir det en jättebra bok.

Dessutom tycker jag att man ska läsa så många böcker som möjligt för att utveckas som författare och för att lära sig hur en bra berättelse är skriven. Då får man idéer och ser också hur olika böcker är uppbyggda.

Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du vill läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden samt Snapphanar. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.

Lycka till!

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB