Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Heej

Om man skrivit en bok och ger ut den..ska man översätta den då??

Har du översättit dina?

/ ulla, 13 år från -

Hej Ulla

Om förlaget har gett ger ut en bok som du har skrivit och den säljer bra i Sverige, då blir andra länder intresserade av boken och köper rättigheterna för att översätta den och ge ut den i sitt land. Det är inte du och inte ditt förlag som står för översättningen, utan det är det andra landet som sköter översättningen av boken.

Ja, mina böcker är översatta och finns på finska, norska och serbiska. Om du vill se hur de finska omslagen ser ut kan du gå in på www.adlibris.se och söka på "kimselius". Då kommer samtliga böcker som jag har gett ut upp med omslag och text, däribland de finska böckerna som också går att köpa över Adlibris, som är en internetbutik för böcker.

Kramisar Kim


Hej! Jo min fråga är nämligen så här: Min allra högsta dröm är att bli författare jag har tre skrivblock hemma och jag har redan skrivit 30 sidor i ett block o jag fick det bara för knappt någon vecka sen, Dom jag skriver sagor om är en på hittad familj. Huvud personen är 11årige Ritza Som har ursprung från Grekland och Nu skulle jag gärna vilja ha något bra tips hur jag ska fortsätta och hur man gör för att skicka vidare så det blir böcker. (Ps det är väl ingen åldersgräns till att skriva berättelser och skicka vidare?)

/ Emma Jansson, 10 år från Västerstad (i skåne)

Hej Emma

Vad duktig du är som har skrivit så mycket. Fortsätt skriv!

Om du vill börja göra en längre bok är det bra om du har skrivit ned dina tankar i förväg. Gör så här:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.

Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.


Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Nej, det är ingen åldersgräns för att skicka in till förlag.

Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim


Vad är det roligaste att vara författare

/ Isak, 13 år från London/uppsala

Hej Isak

Jag debuterade julen 1997 som författare. Det var helt fantastiskt eftersom min debutbok sålde i 11.000 första veckan. Normalt säljer en debutant 200-300 böcker på ett år. Det gjorde att massmedia skrev mycket om mig och kallade mig för "Blekinges Astrid Lindgren", eftersom jag bor i Blekinge. DET var roligt.

Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.

Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.

Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.

Jag älskar att vara författare.

Kramisar från Kim


Hej igen Kim!
Hur gammal var du när du fick din första bok publicerad?
Om man skickar en bok till ett förlag,läser dom hela boken då?
Skickar dom svaret även om man inte får den publicerad?
Hur lång tid tar det unigefär innan man får svar från ett förlag?
Kan man skicka in en handskriven text eller ska det vara gjort på datorn?
Tack på för hand MVH Thea.
P.S jag ska läsa dina böcker så fort jag får tid.Dom verkar spännande och bra.

/ Thea , 11 år från Sverige

Hej igen Thea

Jag var 41 år när min första bok publicerades, men jag hade redan när jag var åtta år bestämt mig för att bli författare. Anledningen till att jag inte slog igenom förrän jag var äldre var att jag helt enkelt inte skickade in till något förlag innan dess.


Det gäller att berättelsen fångar från första raden för att förlaget ska vilja läsa vidare. Är inte berättelsen bra i början läser de inte hela berättelsen.

Oftast får man bara sin berättelse tillbaka, utan att förlaget kommenterar den. Anledningen är att de får flera tusen berättelser per år och helt enkelt inte har tid att läsa och kommentera alla manus.

När jag skickade in mitt första manus tog det 1 1/2 år på första förlaget och 2 år på nästa, vilket var Wahlströms bokförlag som gav ut min debutbok "Tillbaka till Pompeji". Med andra ord kan man få vänta länge på att få svar och därför rekommenderar jag dig till att skicka till flera förlag samtidigt.

Materialet du skickar till förlaget måste vara skrivet på dator. Det får INTE skickas i ett mail utan måste skickas som papperskopior till förlaget.

Jätteroligt att du vill läsa mina böcker. Hör av dig och berätta vad du tyckte om dem.

Kramisar Kim


Hej Kim!
Finns det förlag som inte tar in böcker bara för att det är ett barn som har skrivit?
Undrar Thea.

/ Thea Gustafsson, 11 år från Sverige

Hej Thea

När man skickar in sin berättelse till ett förlag skriver man aldrig sin ålder. Därför bedöms berättelsen inte efter hur gammal man är, utan efter hur bra den är skriven.

Så det är bara att skriva på och skicka in när du känner att du har en färdig bok.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hur kommer man på början på en berättelse? jag tycker att jag jämt kommer på samma grej..
men jag älskar att skriva..min förra berättelse jag skrev var 25 sidor(A4 papper) lång.

/ Amanda, 13 år

Hej Amanda

För att en bok ska vara riktigt bra ska den fånga läsaren direkt med första raden. Börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.

Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.

Dessutom tycker jag att du ska läsa så många böcker du kan för att lära dig hur en bra berättelse är skriven. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden samt Snapphanar. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.

För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.

Kramisar från Kim


Om man skriver en berättelse och skickar in den till ett förlag och får dem publicerad. Får man själv bestämma hur frammsidan ska se ut, om det skall finnas bilder och hur bakside texten ska vara? Hur mycket får man helt enkel bestämma själv? får man bestämma vilket format boken ska ha och vilken typsnitt?


MvH

/ Kim S, 14 år från Skåne

Hej Kim

Om du skickar in din berättelse till förlaget och de godtar den, får du i stort sett inte bestämma något mer efter det. Du får komma med förslag om framsidan, men det är inte säkert att förlaget rättar sig efter det. Förlagen har oftast sin profil, deras böcker ska se ut på ett speciellt sätt, vilket innebär att de är noga med hur omslagen ser ut. De är också otroligt skickliga på att ta fram baksidestexten så att texten är "säljande", och därför är det förlagets personal som bestämmer baksidestexten och format och typsnitt.

De kan också komma att göra kommentarer i texten och vilja att du skriver om några rader/ord/sidor.

Kramisar Kim


HEJJ

1.Jag har skrivit en barnbok till 5-8 årsåldern . Jag undrar om när man går till bokhandeln, ska man fråga den som säljer om vilket förlag boken har?

2.Jag undrar också om du kan ge förslag på några förlag..ge namn och deras mailadress , snälla!!! Jag måste få namn på förlag av dig , jag vill ha många förlag namn...hur många som helst.

3.Kan du också säga vad ditt förlag heter???(mailadress)

Hoppas du kan svara på frågorna och ge mig mailadress på förlag!

Ha det bra!

/ Ulla, 13 år från --

Hej Ulla

1. När du går till bokhandeln så tittar du längst fram i böckerna, där står namn och adress samt telefon till förlaget som har gett ut boken. Eftersom det är olika förlag för olika böcker hittar du här namn, adress och telefonnummer till många olika förlag.

2. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med att lämna namn och adress till förlag eftersom jag inte har de uppgifterna. Det bästa rådet jag kan ge dig är att hitta namn, adress och telefonnummer i böckerna i bokhandeln.

3. Mitt förlag heter Roslagstext, men det är mitt egna förlag och det ger ENDAST ut MINA EGNA böcker och inga andra böcker.

OBS OBS! Förlagen vill INTE ha manus per mail. Om du skickar in ditt manus måste du skicka det i pappersform i kuvert och bifoga ditt namn och adress samt telefonnummer.

Lycka till!

Kramisar Kim


hheejj!!
kan man skriva sit manus på en dator eller måste man skriva det för hand???
och om man vill måla sina bilder i boken sjäv hur gör man då...


//ebba

/ ebba, 10 år från gustavsson

Hej Ebba

Förlaget vill helst att man skriver sitt manus på dator.

Oftast har förlaget egna illustratörer som målar bilderna i boken. Men om man väldigt gärna vill göra sina egna bilder skickar man med kopior på bilderna tillsammans med sitt manus till förlaget. Sedan är det bara att hoppas att förlaget vill använda dina bilder.

Lycka till med din bok.

Kramisar från Kim


HEJJ

Jag har skrivit en barnbok som är ca. till 5-8 åldern...Hur mång sidor ska den vara då?Den ska vara för barn vid 5-8 åldern..

/ Ulla, 13 år från ---

Hej Ulla

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-160 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 186-268 sidor.

Hoppas att detta var till hjälp. Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Hej, själv är jag ingen bra skrivare.. men min kära syster har skrivit en bok på över 1000 sidor... jag coh min mamma säger att hon ska skicka in den till nått bolag men hon vågar inte och är rädd för att den är för dålig... och hon har lösenord på det hon har skrivit så jag kan inte heller gå in och skicka in den .... Då undrar jag har jag ska göra....


Du som svarar på det hära kan ju berätta vilka böker du har skrivit och så.. så vet kanse hon och jag vem du är =)

/ madelene, 13 år från norrfjärden

Hej Madelene

Vad snäll du är som försöker hjälpa din syster. Det tror jag att hon uppskattar. Jag ska försöka hjälpa dig att hjälpa din syster, både genom att berätta hur man skickar in till förlag och vad jag har skrivit för böcker. Be henne gå in och läsa mitt livs berättelse på min hemsida www.kimselius.se så kanske hon uppmuntras att skicka in sin berättelse.

BOKFÖRLAG
Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Det finns många stipendier att söka. Du hittar stipendieböcker på biblioteket. Försök att få tag på den allra senaste. Oftast är böckerna utlånade, eftersom det är många som vill försöka få stipendie.

Jag skriver historiska äventyrsböcker. Hittills har det kommit ut sju böcker i min historiska äventyrsserie:

"Tillbaka till Pompeji":Den handlar om Ramona som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...

"Jag är ingen häxa":Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...

"Faraos förbannelse": Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona. Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen... Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...

"Den gömda Inkastaden": Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...

"Vikingaträl": Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...

"Svarta Döden": Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men flyr rakt i armarna på Svarta Döden.

"Snapphanar": Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.

Tyckte du böckerna lät spännande?

Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste. Om det är så att du läser böckerna får du gärna maila mig, eller skriva till mig, och berätta vad du tyckte om dem.

När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är 98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Vilket är lite synd eftersom böckerna är faktaspäckade och ger väldigt mycket kunskap i varje ämne. Men... böckerna är också otroligt spännande varför jag tror att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna marknadsförs som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många ungdomsböcker tilltalar de även äldre.

Hör av dig igen när du har läst någon av böckerna. Om de inte har mina böcker på just ditt bibliotek får du be dem låna in dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?

Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se


Hoppas att detta kan hjälpa din syster.

Kramisar från Kim


vad har du för favorit författare, Kim?

/ Saga von Stedingk, 9 år från Stockholm

Hej Saga

Min favoritförfattare är Dean Koontz. Han har ett bra språk, spännande berättelser och mycket ovanliga med oväntade slut. Men han skriver för vuxna.

Om du vill veta några bra ungdomsförfattare kan jag rekommendera Mårten Sandén, "Petrini-deckarna" och Cornelia Funke "Bläckhjärta". Det finns många, många, många fler spännande, duktiga författare.

Kramisar Kim


Är det klurit att skriva berettelser

/ Matti, 8 år från stockholm

Hej Matti

Nej, det är inte svårt att skriva berättelser. Om man läser mycket blir det lättare och lättare att skriva berättelser. När jag var lika gammal som du är nu, bestämde jag mig för att bli författare.

Kramisar Kim


Hello :D
Jag heter Pernilla Carlsson och är 12 år. Jag skriver ifrån malmaskolan klass 6 A och jag har skrivit en fråga förut också. Jag ville få reda på om lite böcker om pirater och sjörövare, du rekomenderade mig en bok som jag redan hade "paxat" på mitt skolbibliotek. Men jag skulle vilja ha reda på några fler för detta är ett stort projeck som vi holler på med i flera veckor. Så min fråga till dih Kim är: Jag skulle vilja ha reda på¨några flera pirat/sjörövar böcker, både sjönlitterära och fakta böcker :D
MVH//
Pernilla Carlsson klass 6 A malmaskolan :D

/ Pernilla Carlsson, 12 år från Malmköping

Hej Pernilla

Förstår att du sitter och arbetar nu och behöver ha svar direkt. Då rekommenderar jag dig att gå in på www.fragabiblioteket.nu. De har möjlighet att svara snabbare.

Eller... Gå till ditt skolbibliotek/närmaste bibliotek och be dem plocka fram fler böcker.

Lycka till!

Kramisar Kim


hej! hur mår du? vad heter du? hej då

/ eric, 9 år från karlshamn

Hej Eric

Jag heter Kim M. Kimselius och är författare av historiska äventyrsböcker, gå in på www.kimselius.se så får du se både mig och mina böcker.

Jag mår bra. Hoppas att du också gör det.

Kramisar Kim


Hej! Trevligt att ha en riktig författare som kan svara på lite frågor, om man nu har några att ställa. Själv har jag faktiskt det.

Jag började skriva när jag var ungefär 7 år (vi fick en berättelsebok i ettan, som vi fick skriva berättelser i) och sen dess har mitt skrivande pågått i flera år. Jag älskar att skriva och läsa, det är väldigt kul det med, dock läser jag inte lika ofta nu som förr.
Jag har skrivit smånoveller hit och dit, dikter och lite längre berättelser. Det går ju jättebra, tills man fastnar totalt och inte har någon fantasi alls kvar. Så blir det för mig, plus att jag bara börjar på nya berättelser hela tiden.

Hur gör du för att hålla dig fast vid en berättelse och dess röda tråd? Och om man ska skriva en ungdomsbok, vilket typsnitt och så är vanligast? Själv föredrar jag Verdana, men jag har hört att det är vanligare med Arial.

Tack på förhand!

/ Anonym, 13 år från Stockholm

Hej Anonym

Det låter som du fungerar precis som jag innan jag kom på ett bra sätt att styra upp mitt skrivande. För att fortsätta med en berättelse och hålla fast vid den och dess röda tråd föreslår jag att du arbetar på detta sätt:

Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.

Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.

När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?

För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.

När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.
Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Snapphanar!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort! Gå gärna in på min hemsida www.kimselius.se och läs om böckerna. Där hittar du också smakprov på samtliga böcker.

Det allra vanligaste typsnittet är Times, själv föredrar jag att skriva mina manus i Ariel men när böckerna kommer ut är de i Century Schoolbook.

Du har väl sett att du kan skriva in dina egna berättelser här på sajten under Unga berättare?

Lycka till med ditt skrivande.

kramisar från Kim


Tror du att man kan bli författare i 9 års åldern redan?
När blev du författare?

/ Saga von Stedingk, 9 år från Stockholm

Hej Saga

Alla tidpunkter är bra, alla åldrar är bra. Det gäller att ha något speciellt att berätta, något som fångar förlagen och gör att de vill ge ut din bok.

Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år, eftersom jag älskade att läsa och skriva och berätta historier. Jag hade redan då massor av fantasi inom mig, men hade svårt att uttrycka det i ord eftersom jag ännu inte hade lärt mig så många ord. Därför blev det små korta sagor och berättelser och många kasperdockspjäser.

När jag var tio år gav jag ut en egen hästtidning. Men jag skickade inte till förlag, (de som gör böckerna), förrän jag var nästan 40 år. Idag är jag författaren som gjorde dundersuccé med min debutbok "Tillbaka till Pompeji" och därför kallas för Blekinges Astrid Lindgren, för att jag sålde så otroligt många böcker första veckan, 11.000 böcker. Normalt säljer man cirka 200-300 böcker per år när man ger ut sin första bok.

Nu har jag gett ut sju böcker i min historiska äventyrsserie. Om du vill veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se och läsa mer.

Mina böcker har getts ut på många andra språk och ligger högt på topplista utomlands. Och allt detta bara för att jag redan som åtta-åring bestämde mig för att bli författare.

Så jag tycker absolut att du ska bli författare nu. Läs och skriv så mycket du kan. Då utvecklar du ditt språk och dina berättelser blir bättre och bättre.

Lycka till.

Kramisar från Kim


Hej
Kan du ge namn på alla ungdomar eller 11 åringar som har fått sin bok utgiven?

Jag vill så gärna läsa deras bok!

Hejdå!

/ Ulla, 13 år från sverige

Hej Ulla

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med denna fråga, eftersom jag inte minns vad ungdomarna hette. Kanske kan de hjälpa dig på www.fragabiblioteket.nu

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag undrar om det finns en bra bok om ozonskiktet, som även barn kan förstå?
Jag skulle vilja ha en bok som jag kan lära mig mycket ur!
Och som jag kan förstå väl.
MVH Jennifer, klass 6A

/ jennifer stomme, 12 år från Malmköping

Hej Jennifer

Angående ozonskiktet så har jag inget bra tips. Det verkar inte finnas några nyare böcker om det. Miljöproblemen har nog legat lite på hyllan ett bra tag, men det verkar som om det kommer igen. Ett tips är att du letar i böcker som handlar om miljö och miljöproblem allmänt, så står det säkert något om ozonskiktet också. Lycka till i ditt sökande.

Kramisar Kim


Hejsan igen :D
okej jag har redan paksat den boken nu på skolbiblioteket :D för jag läste om den i den nya bok´katalogen och nu ska jag bara vänta på att den kommer :D Tack för att du svarade på min fråga
MVh// Penilla Carlsson malmaskolan 6 A :D

/ Pernilla Carlsson, 12 år från Malmköping

Hej Pernilla

Roligt att du fick tag på boken. Lycka till med ditt arbete.

Kramisar Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2021 Unga Fakta AB