Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!


Hej! kim.

Jag är en tjej som älskar att skriva och har skrivit låtar sen jag typ lärde mig skriva. Men jag tycker jätte mycket om att skriva noveller ( Dom har inte blivit så långa en så länge eftersom jag alltid får en ny ide och börjar på en annan) och så tycker jag om att skriva dikter. Men nu till frågan: Om man har skrivit en novell ( bok) som är bra vad vänder man sig då om man vill att många ska se den? Hur gjorde du?

Tack i för hand många kramar sofia!

/ sofia, 12 år från virsbo

Hej Sofia

Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå fullständig adress, telefon, e-mail m.m. Du kan även gå in på www.googles.se och söka på "Bokförlag". Där hittar du allt du behöver.

Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer det automatiskt på alla sidorna.

När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20 manus som de gör böcker av.

Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes, därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.

När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.

Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.

Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med innehållet: sidorna.

Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget, eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa böckerna.

Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag, det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.

Du kan trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1 bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex. www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din närhet?

Du kan också lägga ut din bok som Digitalbok. Då går du in på www.digitalboken.se Genom Digitalboken får man möjlighet att bli läst och upptäckt av förläggare och allmänhet. Digitalboken är en mötesplats för de som har författardrömmar, men även för redan etablerade författare, förläggare och läsare. Digitalboken har skapats som ett forum för talanger, som kanske aldrig skulle bli publicerade på annat sätt. Det är helt gratis för författare och skribenter att ladda upp sina böcker och texter till Digitalboken.

Uppladdade böcker på Digitalboken kan läsas direkt av vem som helst, som PDF-fil. De som vill kan få sin bok tryckt i allt från några få exemplar till större upplagor, via Digitalbokens Print-On-Demand tjänst. Digitalboken erbjuder också en lektörstjänst där författaren kan få professionell granskning av sin text.

Digitalboken kan också hjälpa till med bokomslag, bilder och framtagning av tryckfärdigt material.

Jag önskar dig lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande. Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag slagit igenom stort, kommit ut med flera böcker, översatts till många språk och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.

Jag skickade in till det förlag jag tyckte passade min bok bäst och det fungerade, boken blev antagen och utgiven. Det var "Tillbaka till Pompeji". Du kan läsa mer om boken på min hemsida www.kimselius.se och om min debut.

Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.

Kramisar från Kim





hur många böcker har maj bylock skrivit ? svara så fort som möjligt

/ johanna, 10 år från karlstad

Hej Johanna

Maj Bylock har skrivit många böcker. Du hittar dem under adressen: http://sv.wikipedia.org/wiki/Maj_Bylock

Där hittar du även andra upplysningar om Maj Bylock.

kramisar från Kim


Hejsan kim!

Vad heter den där "skrivboken" som du tipsade om en annan av Stephen King?
Jag skulle också vara glad om att få den och öva...

Din vän Alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Stephen Kings bok heter "Att skriva - En hantverkares memoarer".

Lycka till!

Kramisar Kim


när började du skriva din bäretelse

/ ellen, 8 år från skåne

Hej Ellen

Jag började skriva berättelser när jag var lika gammal som du, åtta år. Då bestämde jag mig för att bli författare. Kanske du också blir det eftersom du redan är så duktig på att skriva.

Kramisar från Kim


Hejsan, Kim!

Vad spännande!
Vad handlar "Riddarsvärdet" och "Det förglömda kriget" om? Och när kommer dem?

....Och jag har frågat denna fråga till dig innan men har glömt svaret:
När kommer du på bokmässan i Göteborg?

Mvh Alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Jag finns på bokmässan i Göteborg 25-28 september.

Om du går in på min hemsida www.kimselius.se och tittar under "Böcker" kan du läsa vad "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809" handlar om.

Böckerna har precis kommit från tryckeriet och finns nu att beställa i bokhandeln och på i internetbutikerna.

Kramisar Kim


Hej!
Det var bara några sekunder sen jag skickade en ny fråga till dig, men självklart glömde jag att det var en annan sak jag skulle fråga också...
Känner du till några bra "Skrivböcker"? För att lära sig skriva bättre. Hemma har jag "Skriv boken!" av Lasse Ekholm. Och som inte finns att köpa boken "Skriv" av en författare jag inte minns namnet på. Den boken kom ut 1991 (har jag för mig) och finns därför inte att köpa idag, men jag har lånat den två olika gånger på biblioteket.
Har du någon ny som du kan rekomendera?

Kram Elin

/ Elin, 13 år från Kristianstad

Hej Elin

Stephen King har gett ut en skrivbok, och han har lyckats väldigt bra, han är mångmiljonär! Det är en rolig, lättläst bok som ger många skrivtips.

Du har även Göran Häggs bok "Nya Författarskolan".

Hoppas du hittar vad du söker.

Kramisar Kim


Hejsan!
Tack för svaret du gav mig senast!

Min fråga är:
Jag skriver (som du kanske kommer ihåg) en berättelse och är på sida 86 nu. Och jag har skrivit hela boken i icke jagform. Alltså tex. " Hon sprang ut genom dörren och ner för alla trapporna." inte "Jag sprang... " men så kommer det en ny person in i boken och han ska berätta en "historia" som han själv har varit med om och jag tänkte lägga ett helt kapitel på det. Men är det fel att skriva (utan talstreck) i jag-form där? Eller måste jag fortfarande skriva "han"?

Tack på förhand!
Kram Elin

/ Elin, 13 år från Kristianstad

Hej Elin

Jag tycker att du ska använda "han", eftersom du har använt "hon" tidigare. Men du kan använda "jag" om det är "jag" som har berättat om "hon" tidigare... Blev det krångligt?

Kramisar Kim


Hejsan Kim!

Det var längesedan vi skrev, men jag hade ingen speciell fråga - egentligen ingen alls.

Men nu har jag det och den lyder:
Jag älskar att skriva skräck och ibland om vampyrer, men får oftast mardrömmar när jag skriver om vampyrer m.m. men som sakt, jag älskar ämnet.

Kram//Alexander//Kram

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander

Snart kommer mina nya böcker "Riddarsvärdet " och "Det glömda kriget 1808-1809". Rysligt nog för din del? Den sistnämnda boken är rätt hemsk och blodig... Fast det är inga vampyrer med.

Jag tycker också om vampyrböcker, speciellt Anne Rice vampyrböcker. Kanske något för dig att läsa?

Kramisar från Kim


Jag är så lycklig.
Idag, för bara några minuter sen så om jag på vad min bok ska handla om.
Jag känner en så underbar känsla och jag vill bara börja skriva på en gång!
Jag satt på stranden och tittade ut över havet och vipps, så fanns, iallafall början, i mitt huvud.
Men jag kom på en sak då jag cyklade hem...
Om jag ska skriva om en plats som redan finns...T.ex Gotland, och så vill jag skriva om ett speciellt hus, t.ex att mina huvudpersoner kanske bor i det huset...Måste jag då fråga om lov att få använda huset i min bok?

/ Emilia, 13 år från Vibble, Gotland

Hej Emilia

Vad underbart när fantasin flödar till, inte sant?

Nej du behöver inte be om lov för att skriva om ett speciellt hus. Det är bara att skriva.

Lycka till!

Kramisar Kim


hej kim! jag har två frågor:
1, om jag skriver ett manus vart ska jag skriva vart boken heter?
2, ska jag "numrera" sidorna när jag skriver ett manus eller fixar dom man skickar in manuset till
(ifall dom tycker om den) det?

ps, dina böcker är jättebra!

/ Felicia, 9 år från uppsala

Hej Felicia

Jag brukar skriva bokens namn på en egen sida, där skriver jag också mitt namn, telefonnummer och adress.

Dessutom skriver jag in bokens namn och mitt namn i huvudet på varje bok. Du kan själv lägga in denna text på dina manusblad. Gör så här:

På "Word" titta under "Visa", "Sidhuvud och sidfot". Tryck på den sistnämnda knappen och det öppnas en ruta högst upp och längst ned på din A-4 sida. Allt du skriver in i dessa rutor kommer på samtliga av de blad du skriver. Du växlar enkelt mellan sidhuvud/sidfot på en av de knappar som kommer upp i samband med att rutorna öppnar sig.

Låter det krångligt? Det är lättare att göra än vad det var att skriva, så jag tror säkert att du lyckas.

När jag ska namnge mina böcker vill jag att titeln ska tala om vad boken handlar om. Titeln får inte vara för lång, för då skymmer den det fantastiska omslaget som på mina böcker säger lika mycket som titeln.
Dessutom ska titeln väcka nyfikenhet hos läsaren så att läsaren vill ha just den boken. Vad sägs om "Tillbaka till Pompeji", "Häxjakten", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden" , "Snapphanar!", "Riddarsvärdet" och "Det glömda kriget 1808-1809". Låter det som spännande titlar? Det är namnet på mina böcker som har kommit ut.

Du ska numrera sidorna när du skriver manus annars är det lätt att det blir oordning på papperen och då får de ingen ordning på din berättelse. Sidnumreringen lägger du lätt in i huvudet.

Tack för att tycker om mina böcker, jättekul! Du har väl inte missat att det kommer TVÅ nya böcker alldeles strax! Gå in på min hemsida www.kimselius.se så kan du läsa mer.

Kramisar från Kim


Hej Kim!
Vad är egentligen lagligt att skriva i en bok och när vet man att man gått för långt? En bok får väl till exempel inte kritisera en särskild relion eller folkslag? För i tiden kallade man dom svarta för negrer i vissa böcker. Får man fortfarnade använda sig av sådana ord?

/ Matilda, 13 år från Falerum

Hej Matilda

Det lagliga är jag inte jättebra på. Det har jag en jurist på Författarförbundet som sköter åt mig.

Däremot vet jag att det finns böcker som kritiserar en speciell religion eller vissa folkslag...

Jag tror inte att det är förbjudet att använda ordet "Neger", det är ett gammalt ord som inte används nu för tiden.

Men det viktigaste just nu är att du skriver boken. Den dag du får din berättelse accepterad av ett förlag hjälper de dig med det juridiska.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hej, när man skriver en bok kan den handla om vad som helst då? T. ex så skulle jag vilja skriva om en bok som handlar om en hunds liv. Kanske en rottweiler/pitbull blandning, vars liv är jätte bra först och sen blir jätte dåligt då den hamnar hos en oseriös ägare, tills att den hamnar hos en seriös ägare i slutet. Tror du att detta är en bra ide och att många kommer att läsa boken då?

/ Amstaff löööver, 13 år från Helsingborg

Hej Amstaff

Visst kan din bok handla om precis vad som helst.

Jag tror att din idé är jättebra. Har precis läst en bokom en hund som har upplevt just det du beskriver. Boken heter "Hundliv i Provence" av Peter Mayle. Fast det där med jättebra först gällde inte för den hunden... Kanske en bok för dig att läsa?

Kramisar Kim


Hej Kim!
Jag frågade för ett tag sen om du brukade skriva ditt första utkast på datorn eller förhand.
Och då svarade du att du brukade göra båda...
Men vilket sett tycker du är bäst?
Att skriva på datorn eller förhand med penna och papper?

/ Emilia, 13 år från Vibble, Gotland

Hej Emlia

Eftersom jag jobbar med "Gula lappar", kan man nog säga att jag faktiskt gör första utkastet med papper och penna. Och jag måste medge att det känns väldigt behagligt att arbeta med papper och penna. Men... när jag sätter igång och skriver själva boken föredrar jag datorn eftersom det är lättare att flytta om, ta bort, lägga till text.

Du måste själv hitta ditt sätt att arbeta.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hur långt får ett kapitel igentligen vara? Och hu långa brukar dina vara?

/ Beatrize, 12 år från jupiter eller neptunus gissa själv

Hej Beatrize

Det finns inga regler på hur långt ett kapitel bör vara. Vissa böcker har inga kapitel alls.

Det du ska gå efter är när det känns bra att avsluta kapitlet, oavsett om du har skrivit 2 A-4-sidor eller 12 A-4-sidor. Jag har aldrig någon exakt längd på mina kapitel utan slutar när det känns bra. En gång hade jag bara 1 A-4-sida.

Lycka till!

Kramisar Kim


Hejsan svejsan i Lingonskogen.
Jag bara älskar att skriva och enligt mina kompisar och min familj så är det det enda jag gör. Jag läser även väldigt mycket (ibland 2 - 3 böcker per dag) och lyssnar väldigt mycket på musik. Det är där som mitt problem kommer in. Det är nämligen så att jag får all min inspiration därifrån (från böckerna och musiken, alltså). Man kan väl säga att jag är rädd för att "härma" andra berättelser och texter.
Just nu så håller jag på med en bok om en tjej vars pojkvän slår igenom i musikbranchen och skriver en låt om henne. I boken (är nu på 7 kapitlet) så ska jag skriva ner refrängen på texten, men kan inte få den att inte låta som alla andra tråkiga kärleklåtar. Jag skulle helst vilja få den att låta något som Elton Johns (?) Your song, men har svårt att inte få det att låta som en dålig kopia.
Har du något råd?

/ Linnea (Pinne), 14 år från Götet

Hej Linnea

Det är inget fel att låta sig inspireras av andras texter och musik, så länge du använder dina egna ord.

Mitt förslag till dig är att du skriver många olika förslag på refrängen till texten, lägg in alla i texten och låt dem ligga där medan du fortsätter skriva på själva berättelsen.

Det är viktigt att du inte hakar upp dig på detaljer. För jag tror att texten kommer att kännas helt naturlig efter hand som du fortsätter skriva berättelsen. Gå tillbaka lite då och då och läs refrängen, eller vänta tills boken är klar, det avgör du själv.

Men det absolut viktigaste är att du inte HÄNGER UPP DIG på refrängen, för då kommer du inte vidare i din berättelse. Låt fantasin flöda, lägg in kommentarer om att det ska in mer text etc och fortsätt fantisera vidare. Det är det viktigaste.

För att lägga in "kommentar" går du in under "Infoga" i Word, och "kommentar", skriv din text (t.ex.: In refräng, in mer miljö etc) i den kommentarruta som poppar upp, den kommer att ligga utanför texten. Därför är det lätt att se att du ska infoga text just där. När du går igenom ditt färdiga manus är det bara att arbeta vidare med kommentarerna och ta bort dem efter hand som du är klar.

Lycka till!

Kramisar från Kim


Hej.
Detta behöver du inte lägga ut på hemsidan...men jag skulle var tacksam om du iallafall svarade i ett mejl.

Vad tycker du om den här texten?

"Jag gick längs gatan. Allt var mörkt och det ända som hördes var regnet som hårt, träffade marken.
Jag hade inte tillbringat mer än 3 dygn i England men jag visste redan att jag aldrig skulle återvända.
Och det var så synd, eftersom jag älskade naturen, staden, människorna och ljuden, ljuden som var så nya för mina öron att de nästan gjorde ont. Men alla vet ju att det är så kärlek känns…
Det hände för, jag slängde en blick på klockan, 45 minuter sen.
En man hade med snabba steg gått bakom mig. Han hade inget annat än en dyngsur t-shirt och ett par slitna jeans som kunde skydda kroppen från det kalla regnet.
Jag visste att han gick där, med raska steg, bakom mig. Men jag kände mig inte förföljd…utan bara, ja, jag vet inte vad det var som rusade genom kroppen, från mig hals till tårna. Något var det, spänning, mystik, rädsla, nej, rädsla var det dock inte. Men jag kan inte heller kalla det spännande eller mystiskt roligt, utan jag kände som ett dån, som fort svischade genom kroppen och försvann.
Några kvarter längre bort , började han gå snabbare och tillslut tog han tag i mig…spottade på mig och sa….. "

Kan den här texten avgöra om jag är en duktig författare? Eller behövs det mer?
Vad tycker du om texten?

/ Emilia, 13 år från Vibble, Gotland

Hej Emilia

Det är bra text, har bara läst de första raderna eftersom jag tyvärr inte kan läsa alltför mycket text, det hinner jag inte med. Men de första raderna känns bra och spännande. Jag undrar varför hon/han inte vill återvända till England, det är bra, du har tagit greppet om läsaren direkt! Fortsätt jobba med din text. Lycka till!

Kramisar från Kim


Kan du skika en atograf till mig.

/ Cajsa, 9 år från Karlskrona

Hej Cajsa

Om du skriver ett "riktigt" brev till mig på adressen:

Kim M. Kimselius
Trullebo, Kolshult 28
370 17 Eringsboda

Då kommer jag att skicka ett svar på brevet med min autograf. Berätta lite om dig själv i brevet, vad du tycker om att läsa, vad du tycker om och så vidare. Glöm inte skriva ditt namn och din adress i slutet av brevet.

Ser fram emot ett vanligt pappersbrev ifrån dig.

Kramisar från Kim


Hejsan Kim!
Jag fyller år idag, (den 10:de juli)! Därför kändes det lite konstigt att kryssa i 13 istället för 12 här ovan...
Nåja, det är inte därför jag skriver till dig idag.

HJÄLP!!!
Jag håller på att skriva en berättelse/bok och den blir alldeles för lång! Jag har inte med onödiga grejor, men jag kommer på alldeles för mycket bra idéer, som passar in, och skriver ner de. Men sen måste jag hitta på en fortsättning till alla personer som dyker upp i mitt huvud. Det blir inte rörigt eller så, det blir bara så långt i sin helhet.
Jag skriver på datorn i Times New Roman i storlek 12 och är nu på sida 81! Fattar du, 81 A4 sidor! Det blir hur mycket som helst i A5.
Jag är rädd att det blir för långt, men vad ska jag göra? Fortsätta skriva tills den är klar och sen försöka korta ner? (Den är inte klar än på långa vägar... och det känns som om den aldrig tar slut. Jag har ju redan slutet framför mig, men resan dit verkar bli så låång!)

Hoppas att du kan få mitt mod tillbaka
/Kram Elin

/ Elin, 13 år från Kristianstad

Hej Elin

Grattis i efterskott. Och Grattis till din bok! 81 A4-sidor är inte alls för långt, skriv på.

Det är olika antal manusblad på olika typer av böcker. För bilderböcker är det cirka 6-8 A-4 manusblad. För 5-11 år är det cirka 50-100 A-4 manusblad och för ungdomsböcker är det cirka 100-150 A-4 manusblad.

Mina manus brukar ligga på 120-200 A-4 manusblad. Skrivet med 12 punkters storlek på bokstäverna, Font Ariel, 1 1/2 radavstånd.

Som du kanske vet skriver jag historiska äventyrsböcker. De står som ungdomsböcker hos bokhandlarna och på biblioteken. Men jag har lika många vuxna läsare som ungdomar. Mina böcker är i färdigt format på mellan 188-312 sidor.

Hoppas att detta var till hjälp. Jag vet hur det känns när man har slutet helt klart för sig och det är lång väg dit. Men då kan du skriva slutet först! Det gör att du får mer arbetsro att skriva berättelsen fram till slutet, för du vet hur det slutar och du har "fått ur dig det!"...

Lycka till med ditt skrivande.

Kramisar från Kim


Jag har läst "Snapphanar" , "Svarta döden" och "Tillbaka till Pompej" (Tillbaka till pompej är min favorit, för att den är så bra, men också för att jag gillar det Antika Romarriket)

Tack för svaret som du gav tidigare, hjälpte mig faktiskt...

Ha det så bra!

/ Robin, 16 år från Västerås

Hej Robin

Vad roligt att jag kunde vara dig till hjälp tidigare.

Oj, du har läst riktigt många av mina böcker. Ännu har du sju stycken kvar att läsa. Du får höra av dig igen när du har läst alla och berätta om du fortfarande har "Tillbaka till Pompeji" som favorit efter att ha läst hela serien. Gå in på www.kimselius.se för att se samtliga böcker i Theo och Ramona serien, samt läsa utdrag ur böckerna.

Vi hörs säkert igen. Lycka till med ditt författarskap!

Kramisar från Kim


Hej.
Brukar du skriva ditt första utkast förhand eller på datorn?

/ Emilia, 13 år från Vibble, Gotland

Hej Emilia

Det är olika. Om jag får idén till en bok och inte är i närheten av datorn skriver jag ned det för hand. Jag har alltid ett block och några pennor liggande vid min säng, eftersom många av mina idéer dyker upp när jag sover. Då vaknar jag och skriver ned det för hand. Därefter lägger jag in det i datorn.

Kramisar från Kim

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB