Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet författare. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Kim M. Kimselius om författare!
Är det roligt att skriva böcker?
Vilken bok tog längst tid att skriva och trycka?
/ Natanael , 11 år från skåne
Hej Natanael
Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.
Det är lite kämpigt med pengar när man är författare. Man vet aldrig hur mycket inkomst man har.
Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.
Jag älskar att vara författare.
Den bok som tog längst tid att skriva och trycka var min debutbok "Tillbaka till Pompeji". Det tog fem år att skriva den, därefter tog det runt fem år innan jag skickade in den till förlag och när de fått den tog det dem två år innan de bestämde att de ville ha den och därefter ytterligare två år innan boken blev tryckt.
Kramisar Kim
|
Vad brukar du äta?
/ joakim, 10 år från färingtofta
Hej Joakim
Jag tycker väldigt mycket om frukt och grönsaker, kyckling, bönor, linser, fisk och choklad.
Kramisar Kim |
Skriver du om djur?
/ Daniel, 10 år från Höör
Hej Daniel
"Tillbaka till Pompeji", som var min debutbok, skrev jag för att jag såg en bild av en hund som hade dött i ett vulkanutbrott och blivit gipsavtryck. Jag ville rädda den hunden, han såg ut att ha lidit väldigt mycket. Därför skrev jag "Tillbaka till Pompeji". Boken handlar mycket om hunden Pluto, men även om Theo och Ramona. Sedan har det blivit flera böcker om Pluto, Theo och Ramona. Gå in på www.kimselius.se får du se alla mina böcker. För det mesta har jag alltid med något djur i mina böcker, eftersom jag älskar djur.
Kramisar Kim
|
Vad brukar du göra på fritiden?
/ joakim, 10 år från färingtofta
Hej Joakim
När jag inte skriver böcker, reser runt och föreläser och signerar, är jag ute och promenerar med mina hundar medan jag funderar på vad jag ska skriva när jag kommer hem. Eller så är jag ute och arbetar i trädgården, medan jag funderar över vad jag ska skriva när jag kommer in igen. Med andra ord kretsar hela mitt liv runt mitt författarskap och mina böcker.
Kramisar från Kim
|
Kan du koma till oss på Backaboskolan SNÄLLA!!!!!! Ing-marie är min lärare.Vad betyder M?
/ Christoffer, 9 år från Karlskrona
Hej Christoffer
Du får be din lärare Ing-Marie att hon kontaktar Författarcentrum Syd för att boka ett författarbesök av mig. Adressen hittar du på min hemsida www.kimselius.se.
M står för Mystisk, Mångkunnig och Magisk!
Hoppas att vi ses!
Kramisar från Kim |
Vilka linger kan man välja om man ska bli författare?
/ Julia, 8 år från Småland
Hej Julia
Det finns många olika vägar att gå för att bli författare. Det finns speciella skrivarlinjer på Folkuniversitetet och Folkskolorna. Men det viktigaste du ska tänka på nu i din ålder är att du ska läsa och skriva så mycket som möjligt för att utveckla språket. Man behöver inte ha någon speciell utbildning för att bli författare, det viktigaste är att man brinner för att skriva!
Lycka till!
Kramisar Kim |
från vilket land kommer folksagan vanten
/ elin, 11 år från arboga
Hej Elin
Folksagan "Vanten" kommer från Ukraina. Det är en av mina favoritsagor.
Kramisar Kim |
kan jag få fakta om delfiner?
/ fanny, 11 år från sverige
Hej Fanny
Du har frågat fel expert. Gå in på panelen igen och titta efter vem du ska ställa denna fråga till. Jag besvarar "författar"-frågor. Hur man skriver längre berättelser m.m.
Kramisar Kim
|
hur länge sen var det sen eden blyton dog
/ bianca, 11 år från sverige
Hej Bianca
Enid Gillian Blyton föddes 11 augusti 1897 i East Dulwich, Greater London, England, Storbritannien och dog 28 november 1968 i Hampstead, Greater London, England, Storbritannien Hon var brittisk författare av ungdomslitteratur.
I mitten på 1930-talet började hon skriva barnböcker, bland annnat om Nicke, som blev otroligt populära i Storbritannien.
Blyton är mest känd för att ha skrivit ungdomsdeckare - Fem-böckerna , Mysterie-böckerna eller Hemliga sjuan-böckerna och Äventyrs-böckerna, som under många år har varit populära i hela Europa. Hon skrev mer än 400 böcker som har översatts till 40 språk.
Kramisar Kim
|
hej!
jag undrar hur jag kan skriva egna böker,dikter och sånt.
jag skulle vilja dela med mig av mina känslor.
tacksam för svar
/ Sara khosravi, 12 år från Gimo
Hej Sara
En bra hjälp när du ska skriva dikter är att läsa diktböcker. Men om du ska skriva bra dikter tycker jag att du ska skriva direkt ifrån hjärtat, om just det du känner och vill dela med dig av. Tänk inte på att du ska skriva till någon speciell, eller att någon ska läsa din dikt. Skriv det du har inom dig och skriv det bara till dig, då blir det som allra bäst och då duger det att läsa för vem som helst!
Lycka till!
Kramisar från Kim |
hej jag heter elin och jag går på
backaboskolan och min fröken håller på
att läsa tillbacka till pompejy .
för det är vel du som har skrivit dom
men min fråga är vad har du kommit
på alla vakra namn? jag tycker att dina böker är gette bra.
/ elin , 9 år från karlskrona
Hej Elin
Vad roligt att ni håller på att läsa "Tillbaka till Pompeji" i er skola och att du tycker om mina böcker. Tack!
Det stämmer att det är jag som har skrivit den boken och många fler böcker i samma serie. Om du vill veta vad de andra böckerna handlar om kan du gå in på www.kimselius.se och läsa lite smakprov ur böckerna.
När jag ska skriva mina historiska böcker läser jag massor av fakta för att lära mig så mycket som möjligt om det historiska ämnet som boken ska handla om. Då lär jag mig också de tidstypiska namnen.
Kramisar från Kim
|
Hej Kim! Lever du på att skriva böcker?
/ Lina Johansson, 11 år från Östersund
Hej Lina
Jag försörjer mig på mina böcker. Dessutom reser jag runt och föreläser.
Kramisar Kim |
Hej hur många böcker har du skrivit???
/ alex, 12 år från swerige
Hej Alex
Hittills har det kommit ut åtta böcker i min historiska äventyrsserie:
"Tillbaka till Pompeji", 1:a boken: Handlar om Ramona, som plötsligt förflyttats i tiden och möter Theo i staden Pompeji. Hon vet att hela staden kommer att förintas av ett vulkanutbrott och döda alla invånarna, även henne om hon inte kan ta sig därifrån i tid. Men hon vet inte när det kommer att hända, om 100 år, om 10 år eller om 10 minuter...
"Jag är ingen häxa", 2:a boken: Här färdas Ramona och Theo i tiden till häxförföljelsens tid. De räddar en flicka från att bli levande bränd på bål och flyr. Men de kommer inte långt innan de själva blir tillfångatagna anklagade för häxeri...
"Faraos förbannelse", 3:e boken: Den berättelsen börjar långt nere i en faraos grav i Egypten. Ramona lägger händerna över gamla skrivtecken på gravens vägg, uttalar en ramsa och plötsligt blir allt svart runt Ramona.
Theo ropar på Ramona och får inget svar, han vänder sig om och ser att Ramona är spårlöst borta. Han har ingen aning om vart hon har tagit vägen...
Ramona upptäcker ett fladdrande ljus som närmar sig henne i mörkret...
"Den gömda Inkastaden", 4:e boken: Här är Theo och Ramona ute i djungeln när tidsförflyttningen sker. De har kommit ifrån sin turistgrupp och plötsligt hör de ljudet av röster. Ramona tror att det är turistgruppen och rusar ut ur djungeln följd av Theo. Plötsligt står de framför en grupp Inkaindianer som hastigt höjer spjuten mot dem...
"Vikingaträl", 5:e boken: Theo och Ramona blir tillfångnatagna av vikingar efter att ha fallit i vattnet och blivit förflyttade i tiden. De förs upp till en slavmarknad för att säljas. Efter ett rymningsförsök av Theo skiljs de båda åt och går olika hemska öden till mötes...
"Svarta Döden", 6:e boken: Här förflyttas Theo och Ramona till Florens 1348 och pestens tid. Där möter de Minette som bär på en stor hemlighet. När hon avslöjar den för Theo och Ramona inser de att de måste fly, men då flyr rakt i armarna på Svarta Döden.
"Snapphanar", 7:e boken: Ramona hittar ett gammalt dokument som för henne på en virvlande färd genom tiden, till Snapphanarna år 1676. Ramona förlorar minnet efter en olycka. Theo lyckas följa efter Ramona i tiden men hamnar på motståndarsidan. Till slut möts de tidigare vännerna i en kamp på liv och död.
"Giljotinen", 8:e boken: År 1793, franska folket gör uppror och avrättar sin kung med giljotinen. Ödet för giljotinen i Theo och Ramonas väg, vilket medför hemska konsekvenser. "Jag ska bara känna", viskade Ramona och vidrörde handtaget på giljotinen. Theo skrek till. Han grep tag i Ramona, vilket fick henne att rycka till och frigöra spaken. Giljotinbladet föll med ett svischande, ödesmättat ljud. Med en duns föll huvudet i korgen. Ramona stupade till marken...
Tyckte du böckerna lät spännande?
Du kan börja läsa dem i vilken ordning du vill. Du måste inte börja med den första boken i serien. Om du vill kan du börja med den senaste.
När jag skriver böckerna riktar jag mig inte till någon speciell ålder, jag skriver något jag själv vill läsa (jag är född 1954). Vilket har gjort att jag har läsare i alla åldrar. Den äldsta läsare jag har fått brev ifrån är
98 år... Men jag vet att de läser några av mina böcker för förskolebarn och lågstadiet. Förmodligen för att böckerna är så otroligt spännande att även de yngre barnen fängslas av berättelserna. Böckerna står som ungdomsböcker i affärerna. Men precis som med många andra ungdomsböcker tilltalar de även äldre.
Mina böcker finns även på biblioteken. Om de inte har böckerna på just ditt bibliotek kan du be dem låna hem dem till dig. Då lånar de från ett annat bibliotek i närheten. Det gör mitt bibliotek ofta när jag söker faktaböcker som de inte har. Därför får jag böcker ifrån hela landet. Kanske även ifrån ditt bibliotek?
Mina böcker finns att köpa hos alla bokhandlarna. Om boken är slutsåld kan du beställa den. Du kan även köpa mina böcker på internet: t.ex. hos www.adlibris.se, www.bokus.com, www.internetbokhandeln.se m.fl.
"Snapphanar" och "Giljotinen" finns även som CD-böcker.
Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji".
Kramisar från Kim
|
Hej!
Jag vill bli författare. Jag älskar att skriva och mina lärare säger att jag är jätte duktig... jag undrar om det är svårt att bli verkligt duktig? Vågar man lägga hela sitt liv på det? Vad händer om man misslyckas?
Tack på förhand!!!
/ Elin, 12 år från Kristianstad
Hej Elin
Om du har bestämt dig för att bli författare måste du ha ett annat yrke där du kan försörja dig. Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap. Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.
Sina första böcker skriver man på kvällar och nätter. Har man tur, som J.K.
Rowlings med Harry Potter-böckerna, så gör första boken succé och man kan direkt försörja sig på sitt författarskap. Jag har också haft lyckan att göra en dunderdebut och därmed också lyckats försörja mig på mitt författarskap. Även om det inte är lika stora inkomster som Rowlings...
Mitt råd till dig är därför att du försöker läsa någon linje där du kan vidarutveckla ditt språk samt få en bra utbildning inom något yrke där du kan arbeta med orden. På så sätt satsar du allt på ditt författarskap, men har ändå något att falla tillbaka på om du inte slår igenom. Men jag tror nog att om du är envis och läser och skriver så mycket du bara orkar kommer du till slut att få din första bok utgiven.
Jag önskar dig all lycka till med ditt skrivande.
Kramisar från Kim
|
Är det svårt att komma på beretelser till boken?? ps. Jag kan inte skriva till beretelser så jag vet inte hur det stavas.
/ Maja , 9 år från Degeberga
Hej Maja
För mig är det inte alls svårt att komma på berättelser, eftersom jag har jättemycket fantasi.
Om du läser mycket så lär du dig stava mer och mer. Det är sådant som kommer ju äldre man blir, jag tycker att du har skrivit en jättefin fråga. Fortsätt läs och skriv! Det gör att även du får mer fantasi och kan skriva längre berättelser.
Kramisar Kim
|
när man är färdig när man ska lämmna inden vad ska man göra då
/ Rebecka, 12 år från Skåne
Hej Rebecka
Antar att du menar hur du ska göra för att få din berättelse tryckt av ett förlag... Gör då så här:
BOKFÖRLAG: Det bästa sättet att få kontakt med ett bokförlag är att gå till
en bokhandel och se ut böcker som tilltalar dig. Se efter vilket förlag som
har gett ut boken/böckerna. Det står längst fram i boken. Där brukar stå
fullständig adress, telefon, e-mail m.m.
Skriv din berättelse med dubbelt radavstånd, numrera sidorna. Skicka som
papperskopior och bifoga namn, adress och telefon. Jag brukar skriva allt
det högst upp på sidorna. Det finns något som heter "Huvud/Sidfot" i
Wordprogrammet. Där lägger man in all den texten på första sidan så kommer
det automatiskt på alla sidorna.
När förlaget/förlagen (för jag tycker du kan skicka till flera förlag
samtidigt) fått ditt manus är det först en redaktör som läser det. Om den
personen tycker om det du har skrivit går manus vidare till flera personer
som tycker till. Om de tycker om din berättelse kontaktar de dig och ber att
få publicera/ge ut din berättelse. Om de skickar tillbaka ditt manus behöver
det inte betyda att det är dåligt. Det kanske inte passar deras förlag, de
kanske inte har råd att ge ut fler debutanter det året, det är inte rätt
person som har läst det från början osv. Får du tillbaka ditt manus ska du
alltså inte ge upp, sätt dig ner och läs igenom det igen, se om du kan
förbättra det och skicka det till något annat förlag. Tänk på att förlagen
får runt 3.000 obeställda manus PER ÅR! Av dem väljer de kanske ut 10-20
manus som de gör böcker av.
Om du får ditt manus antaget börjar en annan process: Manus godkännes,
därefter korrigeras manus, stavfel rättas, grammatiska fel m.m. Redaktören
kan också komma med vissa kommentarer om att något inte stämmer i ett
kapitel eller att man har tappat "röda tråden" på något ställe.
När manus är klart, levererar författaren oftast det på diskett/Cd/mail till
förlaget. Där gör man sidor helt klara: sidnumrering, kapitelindelning osv.
Redan när förlaget godkänt manus har de beställt ett omslag. Det är oftast
färdigt före boken eftersom det är omslaget man annonserar med, och
annonserna går iväg i god tid före det boken kommer ut. Förlagen har oftast
speciella illustratörer som gör omslagen åt dem.
Sedan skickas manuset till tryckeriet, nu i färdigt "ombrutet" format, det
innebär att alla sidorna ser ut precis så som de ska göra i boken. De
trycker boken. De har stora maskiner som kan trycka 3.000 böcker på en
timma. Därefter går det iväg till bokbinderiet som sätter ihop omslaget med
innehållet: sidorna.
Därefter skickas böckerna, nu i tusentals exemplar, till antingen förlaget,
eller ett centralt distributionsföretag. Därifrån beställer bokhandlarna
sina böcker och de skickas ut i butiken så att du och alla andra kan köpa
böckerna.
Du som författare får royalty på försäljningen. Det innebär att du får en
viss summa per bok som säljs, summan varierar från förlag till förlag därför
kan jag inte säga hur mycket det rör sig om. Dessutom brukar författaren få
ett visst antal gratisexemplar av sin bok, också olika beroende på förlag,
det kan röra sig om cirka 10 exemplar, alltså inga stora mängder.
Du kan också trycka dina böcker på Print-On-Demand. Då betalar du allt
själv, men du behöver bara trycka upp så många böcker du vill ha, t.ex. 1
bok. Priset varierar mellan de olika tryckerierna. Det blir dyrare än att
trycka upp 3.000 böcker, men ett mycket billigare alternativ om man inte
vill ha så många böcker. Gå in på nätet och titta på t.ex.
www.books-on-demand.com, www.instantbook.se www.b4press.com, www.gml.se och
många, många fler. Kanske har du något Print-On-Demand tryckeri i din
närhet?
Jag önskar dig ett stort lycka till i ditt skrivande. Håll drömmen levande.
Jag bestämde mig för att bli författare när jag var åtta år. Nu har jag
slagit igenom stort. Kommit ut med flera böcker, översatts till många språk
och fått smeknamnet "Blekinges Astrid Lindgren". Vill du veta mer om mig kan
du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där hittar du också skrivtips.
Hör av dig den dag du får ditt manus godkänt.
Kramisar från Kim
|
hej
jag har en bra ide på en bok men jag vet inte hur den ska börga.
/ jenny, 13 år från sverge
Hej Jenny
Har du provat med att arbeta med gula lappar? Ta en bunt Post-it lappar (gula klisterlappar). Skriv ned de idéer som ploppar ut ur ditt huvud, en idé för varje lapp. Tänk i kapitel, händelser, människor, platser och skriv det på lapparna. Gå igenom lapparna och lägg till mer detaljer på varje lapp. Sedan sorterar du dina lappar i den ordning du vill att saker och ting ska hända. Var noga med att inte fortsätta att skriva på din berättelse förrän du har kommit på slutet och skrivit ned det på en gul lapp. Sätt upp lapparna på väggen, studera dem, flytta om dem om det behövs, stryk och lägg till.
Glöm inte berätta hur personerna ser ut. Tankar, känslor, vänner, fiender, till huvudpersonen osv. Skriv gärna korta noteringar om även detta på lapparna, eller lägg upp ett "persongalleri" där du antecknar varje person
du börjar skriva om, vem den personen är, hur den ser ut m.m.
När du därefter skriver berättelsen ska du tänka på vad personerna gör under tiden som de "talar", sitter de, går de, äter de etc. Hur ser det ut runt omkring personerna? Vad tänker de på?
För det mesta har man väldigt bråttom att få ned sina idéer på papperet, det är inte fel. Om du tillhör dem som har bråttom att komma till slutet av berättelsen, brukar berättelserna inte bli så långa. Men... efter att du har skrivit klart berättelsen kan du gå in och lägga till text, t.ex. allt som jag talade om i föregående stycke.
Om du tillhör dem som har väldigt mycket fantasi kanske du inte hinner avsluta din berättelse innan det kommer en ny du vill påbörja. Det gör inget. Har du använt dig av gula lappar har du ändå hela sammanhanget klart för dig och kan fortsätta skriva din berättelse färdigt en annan gång.
När jag skriver gör jag oftast "benet" först. När väl det är klart, alltså hela historien, går jag in och lägger "kött på benet", med andra ord: tänker mer på tankar, omgivningar m.m. och lägger till det. Då blir berättelsen längre och mustigare.
Varje bok byggs upp runt en riktig historisk händelse. När jag har bestämt vilket ämne jag ska skriva om läser jag mängder av faktaböcker om det ämnet, t.ex. Snapphanar. Under tiden jag läser dyker idéerna om vad boken ska handla om, upp. Då skriver jag ned det på Post-it-lappar. När jag sedan läst klart all fakta har jag mängder av gula lappar med idéer på kapitel, händelser, ord som ska till ordlistan etc. Då sätter jag mig och skriver.
För att berättelsen ska hålla sig så nära fakta och sanning som möjligt försöker jag väva in riktiga historiska personer i böckerna. Ofta nämner jag då de personerna i ordlistan för att läsaren ska förstå att de personerna
faktiskt har funnits på riktigt.
Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.
Läs gärna någon av mina böcker för att se hur jag lägger upp böckerna. T.ex. min senaste bok "Giljotinen!" som är den absolut bästa bok jag någonsin gjort!
Hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida: www.kimselius.se, där kan du läsa smakprov ur varje bok: "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar" och "Giljotinen". Dessutom kan du lyssna på ett kapitel ur "Tillbaka till Pompeji" som jag har läst in.
Lycka till med ditt skrivande.
kramisar från Kim
|
Vad är hemligheten att göra boken spännande för alla sagor och berättelser har aldrig blivit spännande utan hela tiden rak om du förstår och inte som en våg att när det blir spännande går vågen uppåt som en mätare på hjärtat på ett sjukhus....
/ Louice, 11 år från Tyringe,Sverige
Hej Louice
För att få boken spännande hela tiden bör du börja första meningen med att något spännande händer. Då har du fångat läsaren. Försök hålla spänningen genom hela boken, börja varje kapitel spännande och avsluta varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, låta läsaren ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc.
Skriv från hjärtat: skriv det DU vill läsa! Då ska du se att det blir en jättebra bok.
Dessutom är det bra att läsa så många spännande böcker du kan. Då får du idéer och ser också hur böckerna är uppbyggda. Eftersom mina böcker är kända för att fängsla läsarna från första början till sista raden kanske du kan börja med att läsa någon av dem: Tillbaka till Pompeji, Jag är ingen häxa, Faraos förbannelse, Den gömda Inkastaden, Vikingaträl, Svarta Döden, Snapphanar och Giljotinen. Prova någon av dem så ser du hur jag har skrivit för att hålla spänningen vid liv hela boken igenom.
För mer tips, se tidigare svar här på ungafakta, eller gå in på min hemsida www.kimselius.se/Kimsskrivtips.
Lycka till med dina böcker.
Kramisar från Kim
|
jag undrar är det roligt att vara författare?
/ mikaela persson, 10 år från skåne
Hej Mikaela
Det är roligt att vara författare och få leva i fantasivärldar ibland. Men det är också mycket arbete. Speciellt om man skriver historiska äventyrsböcker som jag gör. Det innebär att jag måste läsa mängder av faktaböcker inför varje bok jag ska skriva. Dessutom reser jag till de platser jag skriver om. DET är roligt. Speciellt när jag var i Egypten. Den resan präglade min "Faraos förbannelse" väldigt mycket eftersom hela första kapitlet blev till djupt nere i den grav som jag skriver om i det kapitlet.
Det är roligt att resa runt och föreläsa och möta läsarna. Det är jätteroligt att vara ute och signera och möta mina fans. Och det är helt fantastiskt att ha en alldeles egen fanklubb som mina fans har startat.
Det är få författare som kan försörja sig enbart på sitt författarskap.
Många som har drömmen om att bli författare söker sig ofta till yrken där man får syssla med skrivandet, t.ex. lärare, journalist, tryckeri, bibliotek etc.
Jag älskar att vara författare.
Vill du veta mer om mig och mina böcker kan du gå in på min hemsida www.kimselius.se. Där kan du läsa lite ur böckerna och lyssna på när jag läser ur "Tillbaka till Pompeji".
Kramisar från Kim
|
Hej! Vi är en elever i årskurs 4-5. Vi har lite roliga frågor till dig!
Är det roligt att skriva böcker?
Vad brukar du skriva om och varför tror du att du skriver om det du skriver om?
Hur gör du för att få en bok riktigt spännande?
Hur många böcker har du skrivit?
Ungefär hur lång tid tar det att göra en bok?
Skriver du böcker i en serie/följetong?
Hur många böcker skriver du ungfär på ett år?
Gör du studiebesök till skolor?
Vad hette din första bok och när skrev du den, hur gammal var du?
Varför eller hur blev du författare?
/ Annika Savelind, 10 år från Skåne
Hej Annika och alla elever i årskurs 4-5
Det är jätteroligt att skriva böcker och få försvinna bort i fantasins värld.
Jag skriver historiska äventyrsböcker som är uppbyggda runt en riktig historisk händelse. Till exempel "Tillbaka till Pompeji", "Jag är ingen häxa", "Faraos förbannelse", "Den gömda Inkastaden", "Vikingaträl", "Svarta Döden", "Snapphanar", "Giljotinen".
Börjar första meningen med att något spännande händer. Då har jag fångat läsaren. Försöker hålla spänningen genom hela boken, börjar varje kapitel spännande och avslutar varje kapitel spännande. Det gör man lätt genom att låta huvudpersonen råka ut för något, låta läsaren ana att något kommer att hända, att någon säger något som gör att man vill fortsätta läsa etc. Jag skriver från hjärtat om något jag vill läsa!
Åtta stycken som har blivit tryckta. Dessutom har jag omkring 16-20 färdiga manus liggande i byrålådorna.
Cirka 1,5 till 5 år.
Ja mina Historiska Äventyrsböcker är en serie med samma huvudpersoner, Theo och Ramona. Men man kan läsa böckerna i precis vilken ordning man vill. Man måste inte börja med den första boken i serien.
Eftersom jag håller på med flera böcker samtidigt tar det flera år för böckerna att bli färdiga. Men jag försöker se till att en bok blir klar varje år så att läsarna får något nytt att läsa.
Ja, jag besöker skolor och föreläser. Man bokar mig på Författarcentrum Syd. För mer information kan ni se min hemsida www.kimselius.se
Min första bok skrev jag när jag var åtta år, den hette "Röda slottets hemlighet". Den skrev jag på ett skrivhäfte och den har jag fortfarande kvar. Den första bok som blev publicerad hette "Tillbaka till Pompeji" och den kom ut när jag var 43 år, för tio år sedan. Med andra ord firar jag tio år som författare i år.
När jag var åtta år bestämde jag mig för att bli författare, för att jag älskade orden och tyckte det var jätteroligt att jag kunde sätta ihop dem till de berättelser jag hade i mitt huvud.
Ha det så bra!
Kramisar till er alla från Kim
|
|